(Denna text kommer från Norran.se)

Förutom en säsong i SKA St. Petersburg i KHL så har Jimmie Ericsson spelat med Skellefteå AIK sedan klubbens återtåg i SHL, 2006. Det innebär att Jimmie fått vara med och uppleva AIK:s enorma hemmatrend mot rivalen från Norrbotten.

Och han är inte särskilt förvånad över AIK:s mäktiga derbystatistik hemma i Skellefteå Kraft Arena. Laget har nämligen endast en förlust i ordinarie tid hemma mot Luleå sedan hösten 2006.

– Mycket handlar om att det i stort sett, i alla de 31 matcherna, varit fullsatt. Och hemma när det är fullt drag i arenan, då är det inte många lag som slår oss, säger Jimmie.

I säsongens två första möten vann AIK borta, i SHL-premiären, med 2–1 efter straffar. Returmötet dagen efter slutade 3–2 till AIK efter full tid.

Då hamnade Jimmie, som så många gånger förr, i det klassiska strålkastarljuset. Först gjorde han det viktiga 1–0-målet och senare i matchen gjorde han en så kallad slewfoot på Luleås back, Brendan Mikkelson. En incident som senare ledde till en avstängning.

– Jag vill alltid vara i händelsernas centrum, på positiva sätt. Sen så när det är matcher, som ett derby, så berör det mig lite extra..

På vilket sätt?

– Man känner lite mer och förbereder sig lite, lite noggrannare än vad man annars har för dagliga rutiner och så. Det är något som kittlar lite extra samtidigt som ett derby, eller andra större matcher eller när mästerskap ska avgöras, även betyder extra för publiken, menar Jimmie.

Det är också två lag med helt olika trender som ställs mot varandra. Luleå har en seger i de senaste sex matcherna samtidigt som AIK vunnit fyra matcher i följd.

Jimmie Ericsson har således en bra känsla inför kvällens derbysmäll:

– Vi har fyra raka samtidigt som vi vann mot Luleå båda gångerna i början av säsongen. Samtidigt var det tighta matcher och vi vet att det blir en tuff uppgift även den här gången.

Vad talar för att ni ska kunna addera ytterligare en hemmaseger mot Luleå?

– Att vi är svåra att slå på hemmaplan och att vi har en trend som är uppåtgående formmässigt. Även gruppmässigt så jag tycker att vi börjat forma varandra på det sätt som vi vill göra, säger Jimmie, som fått se Bud Holloway komma in i laget den senaste veckan samtidigt som Emil Pettersson fick lämna igår.

– Så klart är det tråkigt när någon lämnar, det är en relation man byggt upp över tid. Men det är det yrket vi har, att spelare kan lämna. Så det gäller att bara gilla läget och fokusera på det man kan påverka.

På tal om Emil Pettersson så tog Bud Holloway, på träningen igår, hans plats i kedjan med Henrik Hetta och Adam Pettersson.