Den här finalserien kommer bli något alldeles extra

Fysiskt och heta känslor. Det här kommer bli ett gäng klassiska matcher.

Ellen Nyström.

Ellen Nyström.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2023-04-16 17:09

Andas ut, basketsverige. Det blir en drömfinal i SBL dam efter att tidernas mest storsatsande klubb Södertälje krånglade sig ur det segergrepp som Norrköping kopplat och vann den femte och avgörande semifinalen med 84–53.

Nu kan vi bara vänta, räkna ned och bygga upp stämningen inför final ett som spelas i Luleå energi arena på onsdag.

Apropå Luleå energi arena. Bloggen är fortfarande lite småbitter efter att Luleå Baskets klubbdirektör Christer Sehlin inte nappade på förslaget att spela finalserien i hockeytemplet Coop arena.

Jag är hundra procent säker på att det blivit tidernas dambasketfest, lockat 5 000-6 000 åskådare till alla matcher och tänt en gnista hos ännu fler unga tjejer samt killar att börja spela basket.

Men Luleå Basket högg inte på det betet. Tyvärr. Det kan gå många år innan ett lika bra tillfälle dyker upp.

Nåväl. Nu ska vi inte tjata om den lilla detaljen. Var finalmatcherna än spelas handlar det om en drömfinal, en serie som snackats upp ända sedan Södertälje i somras offentliggjorde att stjärntrion Elin Eldebrink, Frida Eldebrink och Lollo Halvarsson skulle göra gemensam sak med stjärnan Klara Lundqvist.

Där och då var det svårt att se Södertälje gå in i finalserien som tydlig underhund. Men så är det. Luleå har under säsongen kört över Södertälje i alla tre matcher och Luleåtränaren Robin Sandbergs lag har varit en maskin, en ångvält som vunnit 24 raka matcher i SBL.

Södertälje har "strugglat" på planen och vid sidan av den samma tvingats göra ett tränarbyte mitt under säsongen där Jesper Sundberg fick sparken av klubbdirektören Johan Strömwall. Helt säkert med flera av stjärnspelarnas goda minne.

Men allt det där är historia nu och ingångsvärdena till den här finalserien är kittlande. Båda lagen har stor press på sig. Luleå får inte missa guldet efter förra vårens finalkollaps mot Norrköping. Ingen vill bli ihågkommen som ett sämst-när-det-gäller-gäng som inte pallade när pressen blev för stor.

En förlust för Södertälje skulle vara det största sportsliga fiasko någonsin inom dambasketen sett till spelartrupp och det är precis alla i laget fullt medvetna om.

Där är vi i dag. Men vad kommer avgöra? Vilka detaljer blir de som får pendeln att svänga över till ett lags fördel?

Bloggen är i alla fall inte naiv. Luleå kommer få kriga för det här guldet. Förr eller senare lär Eldebrinkarna och resten av spelarna hitta sin rytm och vägen till en liten skräll i finalen är solklar. Vi såg det i den tredje matchen lagen emellan i grundserien och vi har sett det i semifinalserien mot Norrköping: Ultrafysiskt, och superaggressivt där inte minst Brooke McCarty-Willams kommer sättas under ett enormt fysiskt tryck.

Eftersom Luleå Basket som lag också spelar på gränsen, sätter en stenhård press och hela tiden är uppe i ansiktet på sina motståndare kan det här utvecklas till ett fältslag, ett gatuslagsmål med massor av känslor som måste hanteras för alla inblandade. Det gäller också lagens tränare. Robin Sandberg och Sergi Brugue som munhöggs och tjafsade från minut ett när lagen möttes senast.

Kort sammanfattat: Luleå Och Södertälje gillar inte varandra. Inte på något sätt.

Förutsättningarna för att det här ska bli klassiskt har aldrig varit bättre.