En av Luleå Baskets bästa matcher någonsin

Supermötet blev en överkörning.

Luleå Basket Bria Goss

Luleå Basket Bria Goss

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2023-02-04 22:55

Bloggen hade sett fram emot ett tungviktsmöte. En batalj. En fysisk kraftmätning mellan Sverige två bästa lag  Luleå Basket och Södertälje.

Men så bidde det inte. Inte en i närheten, faktiskt.

Det blev istället en brutal maktdemonstration i Täljehallen av Luleå från den första till den sista minuten och segersiffrorna 98–69 hade faktiskt kunnat vara större. 

Faktum är att prestationen i den superhypade seriefinalen var en av bästa som Luleå Basket gjort på många, många år. Kanske den allra bästa sedan gulderan startade 2014.

Defensivt låste lagförsvaret ned allt Södertäljes stjärnkvartett Lollo Halvarsson, Klara Lundqvist, Elin Eldebrink och Frida Eldebrink hade att komma med. Och som vanligt var det Josefin Vesterberg som var spindeln i nätet med sin smartness på den egna planhalvan. 

Offensivt sviker nästan aldrig duon USA-duon Bria Goss och Brooke McCarty-Williams som svarade för 30 respektive 26 poäng när det gällde som mest. Goss är just nu ligans bäste spelare och var 84-procentig i sitt skytte. En overklig siffra mot ett lag av Södertäljes kaliber.

Prestigesegern innebär med största sannolikhet att Luleå redan säkrat ligasegern och därmed skaffat hemmaplansfördel i den förväntade SM-finalen mot just Södertälje. Inte helt oviktigt.

Men att ropa ut Luleå som guldvinnare redan nu vore bara korkat. Vi vet vad som hände förra säsongen och Bloggen förväntar sig att Södertälje lyfter sig flera klasser när det är slutspelsdags. Den spelartruppen som tränaren Jesper Sundberg sitter på måste kunna prestera bättre än så här. Allt annat är faktiskt helt orimligt.

Eller så har inte Sundberg den pondus och det förtroendekapital hos spelarna som krävs när ett kravställande veteranlag ska guidas genom en säsong?