Tre segrar till – sedan är målet nått

SM-final igen. Precis som väntat.

Luleå Basket- Östersund. Mehryn Kraker

Luleå Basket- Östersund. Mehryn Kraker

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2023-04-12 21:15

Precis som väntat är Luleå Basket klart för SM-final efter 3–0 i matcher mot Östersund.

Och precis som väntat blev den tredje matchen nere i Jämtland ett helt annat djur.

Jag skrev efter Luleås vinst i match två med 36 poäng att jag såg saker i Östersunds spel och i Luleås prestation som pekade i den riktningen. Östersund hanterade Luleås energiska press klart bättre och Luleå Baskets spelare tvekade lite mer. Allt var inte så då där självklart som vi är vana att se.

Och det intrycket hängde med under hela första halvlek i Östersunds sporthall där Luleås segervana spelare hade alla möjliga problem att freda sig. Inte minst hade laget enorma problem i returtagningen och blev faktiskt överkört i den avdelningen (26–45) vilket är nästan obegripligt med tanke på den returkraft tränaren Robin Sandbergs trupp sitter på. Hur detta var möjligt måste förstås analyseras noggrant.

I långa loppet orkade givetvis inte Östersund hänga med och i den tredje perioden fick Luleå bättre träff defensivt samtidigt som lagets större individuella talang gav utslag. Där avgjordes matchen och under de avslutande tio minuterna var det total kontroll mot slutsignalen.

Ännu en gång var det USA-duon Bria Goss och Brooke McCarty-Williams som ledde laget offensivt med 33 av 77 poäng. Josefin Vesterberg och Ellen Nyström fortsatte i match tre ha att problem offensivt men då klev Fanny Wadling (11 poäng, 6 returer) och Mehryn Kraker (10 poäng) fram och täckte upp på ett bra sätt.

Sammanfattningsvis ett solklart avancemang till final och nu väntar antingen Norrköping eller Södertälje i SM-final. Det spelar nog inte så stor roll vilket motståndet blir– det här kommer bara att handla om vilken nivå Luleå Basket spelar på. Känslan är att det finns ännu mer att hämta – vilket kan komma att behövas.