Logga in
Logga ut

Ingvar Gälman

Assi-bloggen

Efter att under många år varit verksam som tränare och ledare inom Assi IF har jag i år befriat mig från liknade uppdrag. Detta innebär att jag naturligtvis kommer att skriva om damlaget i Assi samt övrig fotboll men även lite annan sport här i Norrbotten.

Fotboll och midsommar

Långören Midsommarveckan innehåller som vanligt många vardagsmatcher och matcher på midsommarsöndan. Assis damlag som inte fått en optimal start på Elitettan med tränar och spelarflykter dessutom skador på flera spelare men har ändå gjort det bra så här långt med en lite tunn trupp. Några nya spelare är nog inte att vänta förrän efter våromgången. Senaste matchen slutade oavgjort mot AIK på bortaplan, lite synd med bara en poäng efter haft ledningen med två noll men trots allt ganska rättvist. Nu står IK Uppsala på programmet ett lag som haft det lite tungt när det gäller poäng och ligger fyra poäng efter Assi. Assi får bära favoritskapet men det blir ingen lätt match och nu gäller det att göra två bra halvlekar vilket man haft svårt med tidigare. Andralaget möter Malmberget hemma på onsdag.

Piteås damer som åkte på sin första förlust sist mot Rosengård möter på söndag Kristianstad borta. Piteå leder serien trots förlusten och kan behålla ledningen om man lyckas besegra inte helt ofarliga mittenlaget Kristianstad. Notas i div.1 har Team TG hemma och chans till tre poäng.

Serieledarna i div.2 IFK Luleå har haft lite strul på slutet med tränarbyten vilket inte behöver vara något negativt dessutom torskade man sist mot Hudiksvall. Nu väntar IFK Umeå borta en match som Luleå ska klara av. GM möter Boden hemma i ett norrderby och kommer åter att få svårt att ta poäng, förlusten sist 8-0 talar sitt tydliga språk. Piteå tar emot Kramfors-A på LF Arena och ska klara att ta tre poäng.

I div.3 möter Infjärden Kiruna på IVAB Arena och jag har svårt att tro Kiruna släpper ifrån sig några poäng även om dom inte imponerat så här långt. BAIK är lite upp och ner men i mötet med Lycksele hemma kan man väl inte missa tre poäng. Kalix har Umeå FC A borta, både lagen har haft en negativ trend på slutet så ska Kalix ta poäng måste man bryta den trenden. Ohtana som vann stort får nu en svår nöt att knäcka när man möter serieledarna Sandvik borta. Notas med nye tränaren Daniel Engberg möter Gimonäs på Tunavallen, inget givet men det lutar åt tre poäng till Notas. Storfors som åkte på en storförlust sist mot Ohtana har nu Holmsund hemma i en oviss match.

Övrigt när det gäller Kalixfotbollen så återfinns Pålänge i div.4 norra och har nu vaknat till efter en trög start. Närmast väntar Harads borta i en viktig match när det gäller att vara med där uppe.  Gammelgårdens tjejer ligger för ovanlighetens skull långt ner i tabellen, nu har man Notas2 hemma.

VM i fotboll som pågår är naturligtvis det stora med flera matcher varje dag att se, så det blir många timmar framför tv:n några veckar framöver. För Sveriges del väntar Tyskland som alltid är starka när det gäller mästerskap. Utgången oviss men man kan bara hoppas.

AIK på Skytteholms IP

Kalix Assis damer tog sin fjärde fullpoängare när man besegrade Ljusdal sist efter en bra första halvlek som lade grunden till segern. Andra halvlek var klart sämre och man var nära att bjuda in Ljusdal i matchen. Nu möter man AIK på bortaplan och då håller det inte att spela bra i en halvlek. Tyvärr har vänsterbacken Shauna Peare lämnat för spel i USA så det blir en del omkastningar i laget. Det är fjärde spelaren och tränaren som lämnat sen just innan seriestarten. Mycket olyckligt som gör att truppen idag är för tunn. Det jobbas dock hårt för att skaffa nya spelare så det är bråda tider för sportcheferna.

Piteås damer möter på lördag Rosengård på Lombia i Kiruna i en sen kvällsmatch. Det är ettan och tvåan i allsvenskan som möts. Oavsett resultat så kommer Piteå ändå att leda serien men seger skulle ge ett imponerande försprång.

Notas i div.1 damer började serien svagt men har gjort bra matcher på slutet, nu möter man Själevad borta och en vinst skulle göra att man avancerar i tabellen men att nå ettan Morön blir nog svårt trotts att många matcher återstår. Infjärden som inte varit bra på slutet har en svår match när man möter Team TG borta.

IFK Luleå som leder div.2 herrar har så här långt gjort det bra. Helgens match är mot Hudiksvall ett av topplagen i serien. Det har blåst lite snålt kring IFK i media sista tiden, man får hoppas att man kan hålla focus på det sportsliga. Derbyt på Boden Arena mellan Boden och Piteå som spelas ikväll fredag bör bli en jämn historia som mycket väl kan sluta oavgjort, fast bägge lagen behöver tre poäng för att hänga med i toppen. Vad ska man säga om GM? Helt klart går det tungt minst sagt tungt nu möter man Friska Viljor borta och man måste börja ta poäng för att inte bli ohjälpligt efter. Nå 16 match återstår så än kan allt hända.

Div.3 herrar har några ovissa matcher, Kiruna som inte imponerat så här långt har BAIK på Lombia i en tuff match och inte blir det lättare med Björnström och Mannela avstängda. IFK Kalix möter serieledarna Sandvik på Furuvallen, en svår nöt att knäcka för IFK. Ohtana tar emot Storfors en svår match för SAIK. Det har alltid varit svårt att möta Ohtana borta. Notviken bör ta tre poäng i Lycksele svårare blir det för Infjärden som möter Holmsund borta.

Nykomlingar i kvällsmatch

Långören Efter tre raka vinster så kom senast en förlust nere i Lidköping, en match där man åker på ett minst sagt ovanligt mål på övertid i första halvlek. Efter det lyckades man inte komma ikapp utan Lidköping vinner i och för sig rättvist sett till spelet. Nu väntar en sen kvällsmatch på lördagskväll mot nykomlingarna Ljusdal på Billerud Korsnäs Arena. Ljusdal ligger för närvarande näst sist men man får inte luras av tabellen för av de åtta matcher man spelat har man ändå spelat oavgjort i fyra. Oavgjort ger ju inte många poäng därav placeringen men man får inte underskatta Ljusdal. Assi får naturligtvis gälla som favoriter men man kommer inte att få något gratis. Assis andralag som spelar i div.2 och ligger i mitten av tabellen har Kiruna borta.

När det gäller övriga serier och lag från länet ser det väl ganska bra ut. IFK Luleå leder div.2 herrar och har gjort det bra så här långt. Nu möter man Täfteå borta och där ska man inte tappa några poäng. Boden har Härnösand borta och bör vinna mot ett Härnösand som börjat dåligt. Vill Boden vara med och kriga om topplaceringarna bör man ta tre poäng. Piteå som vann sist bortamötet mot Timrå har Friska Viljor på LF Arena och en bra chans till tre poäng. GM som inte börjat bra och har i nuläget bara skrapat ihop fyra poäng. Nu möter man Timrå på hemmaplan och allt är naturligtvis möjligt men det blir nog svårt att ta poäng i den matchen.

Div.3 herrar verkar bli en jämn serie där BAIK ligger bäst till av lagen från länet på en andra plats. BAIK har i helgen Holmsund hemma och bör ta tre poäng men då gäller det att göra en bra match. Holmsund slog Natas sist så dom är inte ofarliga. Notviken tar nu emot Kiruna på Tunavallen ett intressant möte mellan två lag som inte gått så bra på slutet. Ohtana som överraskat så här långt har Kalix hemma i en oviss match men jag har en känsla att det lutar åt bortaseger. Piteåderbyt Infjärden mot Storfors på måndag är också en oviss tillställning där Storfors kan få det svårt på en svårspelad IVAB Arena.

Damallsvenskan har uppehåll i helgen och i div.1 damer spelas det första derbyt mellan Infjärden och Notviken, två lag som behöver poäng. Morön leder den serien stort och det blir nog svårt för något av lagen från länet att komma ikapp. Pålänge i div.4 herrar har fyra oavgjorda och en förlust, nu kommer nog första vinsten när man möter Parkalompolo hemma.

Serieledarna borta

Kalix Till helgen möter Assis damer serieledarna tillika nykomlingarna Lidköping på bortaplan, sett till tabellen en svår match. Assi har blivit bättre och bättre för varje match och har tre vinster i dom senaste tre matcherna. Kan Assi fortsätta sin förbättring kommer Lidköping att få svårt att få några poäng i denna match.

Ikväll fredag möter Piteås damer Linköping borta, skulle inte förvåna om Piteå tar sin 7:e vinst. Piteå har varit starka i år och Linköping har inte imponerat så här långt. I div.1 damer har det gått lite tungt för lagen från länet speciellt Notviken har underpresterat. Nu möter Infjärden suveräna serieledarna Morön hemma och får nog det svårt att spräcka Moröns förlustnolla. Notviken vinner nog sin match mot Domsjö på Tunavallen.

IFK Luleå i div.2 herrar har så här långt gjort det bra och ligger nu på andra plats. På måndag möter man GM hemma och tar mest troligt tre poäng. GM har haft det tungt och måste börja ta poäng om man inte ska riskera nedflyttning. Boden möter IFK Östersund på Boden Arena och Boden gälla som favoriter. Piteå har den svåraste matchen när man möter serieledarna IFK Timrå borta. Ingen omöjlig uppgift, Timrå har dippat i vissa matcher.

BAIK som vann en tidig seriefinal mot Storfors sist har på måndag Infjärden borta. BAIK får gälla som favoriter om man inte underskattar ISK som sist tog poäng av Notas. Förhoppningsvis får BAIK tillbaka ett par spelare från sin långa skadelista. Storfors som till mötet med IFK Kalix på Heden har två spelare avstängda vilket kan bli kännbart för SAIK. Det bör bli en jämn match där jag tycker det lutar åt en bortaseger. Övriga matcher i trean är Kiruna mot Umeå på Lombia, Holsund mot Notas och Gimonäs mot Ohtana.

Norrlandsderby i helgen

Kalix Två senaste matcherna för Assis damer har inneburit sex poäng efter klara vinster. Tidigare matcher som förlorats har man spelmässigt varit med i de flesta matcherna. Nu är man helt klart på gång med ett bra självförtroende. Närmast väntar Umeå på Billerud Korsnäs Arena en på pappret jämn historia men jag skulle nog sätta pengarna på Assi som blivit bättre och bättre för varje match. Andralaget som håller till i div.2 har så här långt två vinster och en förlust. Nästa match är LSK på hemmaplan.

Tabellen i div.2 herrar är en kul läsning med tre lag från länet på de fyra första platserna. Omgångens toppmatch är derbyt Piteå mot IFK Luleå på LF Arena, tror på delad pott. Boden vinner borta mot Ytterhogdal och för GM som ligger lite risigt till väntar Hudiksvall på hemmaplan i en svår match.

Toppmatchen i div.3 herrar är BAIK på första plats mot tvåan Storfors, matchen spelas på måndag. BAIk är ett bra lag när man har tillgång till de bästa spelarna, frågan är om man har det till denna viktiga match. Kalix som saknade spelare sist och förlorade möter nu Gimonäs på Furuvallen och det ska inte vålla några problem för IFK. Ohtana tar tre poäng hemma mot Lycksele samma gäller för Notviken som tar emot Infjärden. Svårare blir det för Kiruna i mötet med Sandvik på bortaplan. Tycker personligen att trean har blivit lite för oseriös där spelare saknas för en det ena och en det andra, gäller kanske inte alla lag, i att min värld är man på plats när det är match.

Piteås damer som imponerat i allsvenska och leder serien med fem poäng har nu en svår match borta när man tar sig an K/Göteborg. I div.1 damer har det börjat illa för Notviken och jag har svårt att se någon vändning i nästa match som är Morön borta. Morön har fem raka vinster och 22 gjorda och 0 insläppta. Infjärden har Kramfors Alliansen borta.

Övriga Kalixlag har det lite tungt, Påläng i div.4 norra har tre oavgjorda viket inte ger många poäng nu möter man Boden 2 på Boden Arena. Gammelgårdens damer har en poäng på fyra matcher och har nu obesegrade Kågedalen hemma.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar