Logga in
Logga ut

Ingvar Gälman

Assi-bloggen

Efter att under många år varit verksam som tränare och ledare inom Assi IF har jag i år befriat mig från liknade uppdrag. Detta innebär att jag naturligtvis kommer att skriva om damlaget i Assi samt övrig fotboll men även lite annan sport här i Norrbotten.

Årets sista match.

Kalix

På söndag avslutar Assi säsongen när man möter IFK Kalmar på bortaplan. Efter förlusten sist mot Växjö så har Assi ingen möjlighet att nå andra platsen, den står nu mellan IFK Kalmar och AIK. Vinner Assi i Kalmar samtidigt som AIK vinner över Holmalund går AIK upp. För Kalmars del räcker det att spela minst oavgjort om AIK vinner. AIK har dock ingen lätt match mot Holmalund som vid vinst kan säkra nytt kontrakt, då måste Böljan tappa poäng mot redan avsågade Östersund. Det som talar emot Böljan är att man till denna match har tre avstängda spelare. Assi blir trea eller fyra beroende på resultaten i sista omgången. Oavsett en mycket bra placering av Assi. Förutom Fernanda och Indira är också Erin Craig klar för nästa år.

Piteås damer i Allsvenska är i ungefär samma sits som Assi man blir fyra oavsett resultatet mot Djurgården borta. Trea om man vinner mot Djurgården samtidigt som Eskilstuna på hemmaplan förlorar mot Vittsjö, det sista är knappast troligt.

Allt i egna händer

Kalix Trots att Assi åkte på en förlust sist mot Böljan är man fortfarande med i kampen om en Allsvensk plats nästa år. Man har allt i egna händer, vinst i de två återstående matcherna och det tidigare så osannolika blir verklighet. Naturligtvis ingen lätt uppgift när motståndarna heter Växjö och Kalmar men ingen omöjlig uppgift. Känslan att ha allt i egna händer är något annat än att måsta förlita sig på någon annan. Närmast står seriesegrarna Växjö på programmet, matchen spelas på Boden Arena på söndag. Växjös spelar för att slå poängrekord för seriesegrare i Elitettan. Assi mönstrar en i stort sett skadefri trupp och åker till Boden för att ta tre poäng inget annat gäller. Kalmar som ligger två poäng före Assi har Holmalund borta, ingen lätt match för Kalmar. AIK ett poäng efter Assi tar säkert tre poäng i mötet med Hovås på bortaplan.

Annars är det bara Piteås damer och IFK Luleå från länet som seriespelar. Piteå har Limhamn Bunkeflo hemma i kampen om en tredje plats och IFK har Team TG borta i sista omgången och kommer att sluta sist oavsett resultat.

Veckan som gått har handlat en del om vintersport, såg Kalix Bandy ta sina första poäng när man besegrade Vänersborg på Kalix IP. En stark upphämtning i andra halvlek gjorde att poängen hamnade i Kalix. Besökte Coop Arena för första gången denna säsong och såg Luleå Hockey ta tre poäng mot HV. Inget skönspel men en bra arbetsinsats av Luleå gjorde att man vann.

Spänningen lever i Elitettan

Kalix Efter en veckas uppehåll är det nu till helgen full omgång i Elitettan. Assi ligger som bekant på andra plats en poäng före AIK och Kalmar när tre omgångar återstår. På lördag flyger Assi ner för mötet med Böljan från Falkenberg på söndag. Betydelsen av matchen bör knappast nämnas, här gäller tre poäng för att behålla andraplatsen. Det är långt ifrån någon lätt match, Böljan kämpar för nytt kontrakt och kommer naturligtvis att sälja sig dyrt men kan Assi komma upp i normal nivå finns alla chanser till full pott. Kalmar möter Hovås hemma och lär knappast släppa ifrån sig några poäng. AIK har Västerås hemma, en lite ovissare match men AIK får gälla som favoriter. Kring det nedre strecket är fem lag inblandade, Mallbacken, Sundsvall, Holmalund, Böljan och Östersund. Hovås är redan klara för div.1 nästa år.

Piteås damer i Allsvenska på fjärde plats möter Rosengård borta i en svår match. Förlorar man når man nog inte tredje platsen risk även att man passeras av Djurgården.

När det gäller herrfotboll är det bara IFK Luleå som seriespelar. För IFK som redan är avsågade gäller bara att avsluta snyggt frågan är bara om motivationen finns för att göra det.

Uppehåll i helgen

Kalix Elitettan gör uppehåll i helgen på grund av en landskamp som aldrig blev av men tid för träning och rehab. Assi ligger med tre matcher kvar på en andra plats tätt följd av AIK och Kalmar båda en poäng efter så en spännande avslutning väntar. Ser man på lagens återstående matcher är det stor risk att AIK tar full pott på återstående matcherna Kalmar har det lite svårare bland annat Assi i sista matchen så då vet Assi förutsättningarna för att bli tvåa och spela Allsvenskan nästa år. En underbar situation för vinnarskallar som det finns gott om i Assi. Hur det än slutar har laget gjort en mycket bra säsong långt över förväntat. Kul att Assis två innermittfältare Lina och Fernanda blivit nominerade till kategorin bästa damspelare i Norrbotten på Fotbollsgalan i november. Det är ofta därifrån näst sista passet kommer som skapar målchanser och mål men sällan skapar de stora rubrikerna.

Damallsvenska gör också uppehåll i helgen, med tre omgångar kvar ligger Piteå fyra tre poäng efter Eskilstuna på tredje plats Piteå skuggas närmast av Djurgården två poäng efter. Notviken som kvalade till Elitettan men tyvärr misslyckades i kvalet var aldrig riktigt nära utan det blev 0-5 i två matcher mot Ljusdal. Alvik och AFC Luleå klarade nytt kontrakt medan Storfors får spela div.2 nästa år.

Div.1 herrar har tre omgångar kvar och där är det nu helt klart att IFK Luleå får spela div.2 nästa år. Närmast står Vasalund borta på programmet ett lag som ännu har chans till nytt kontrakt. I div.2 kom Piteå fyra Boden sjua och GM tolva så samtliga spelar div.2 nästa år. I div.3 lyckades inget av lagen från länet ta steget upp i div.2, Kalix var närmast men misslyckades i kvalet. BAIK, Kiruna, Notviken och Storfors spelar div.3 även nästa år. Heden och Hemmingsmark flyttas ner.

 

Elitettan i ett avgörande skede

Kalix Assis damer som gjorde en bra match sist åker nu till Göteborg för mötet med Kungsbacka på fredag kväll. Naturligtvis ingen lätt uppgift som de flesta matcher i Elitettan. Assi mönstrar i stort sett ordinarie lag och har full focus på att göra en bra match. Kungsbacka ligger lite i ingenmansland på 5:e plats 13 poäng efter Assi. Tidiga mål för Assi brukar normalt göra att motivationen sjunka för lag som kanske inte har så mycket att spela för men så länge man är med är det alltid roligt. Men som sagt ingen lätt match. Värsta konkurrenterna om andra platsen AIK och Kalmar har båda hemmamatcher. AIK möter Uppsala och Kalmar tar emot Östersund normalt hemmasegrar men långt ifrån säkra.

Piteås damer som förlorade sist möter nu Eskilstuna på LF Arena i en mycket viktig match när det gäller 3:e platsen. Notvikens damer som förlorade hemma första kvalmatchen till Elitettan mot Ljusdal möter nu samma lag borta. Naturligtvis uppförsbacke för Notas med 0-2 hemma och två insläppta mål på hemmaplan men ingen omöjlig uppgift men svår.

IFK Luleå som får sikta in sig på div.2 nästa år allt annat är utopi. Nu möter man serieledarna Brage hemma. Brage kan säkra seriesegern vid vinst beroende på resultatet Akropolis – Västerås. Lagen från länet i div.2 har inget att spela för förutom äran i sista omgången. Boden möter Täfteå hemma Piteå har Valbo borta och GM tar emot Hudiksvall.

IFK Kalix som kvalar till div.2 förlorade onödigt fösta matchen hemma mot Friska Viljor när man missade flera klara målchanser. Men gör man inte mål brukar det komma ett bakåt. Nu är väl inte möjligheterna borta men då är man piskade att vinna mot Mora borta.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar