Ingvar Gälman

Assi-bloggen

Efter att under många år varit verksam som tränare och ledare inom Assi IF har jag i år befriat mig från liknade uppdrag. Detta innebär att jag naturligtvis kommer att skriva om damlaget i Assi samt övrig fotboll men även lite annan sport här i Norrbotten.

Flera viktiga matcher kring strecken.

Uppsala Kommande helg är det uppehåll för Elitettan och Allsvenskan damer. Assis andralag damer som säkrat andra platsen med två omgångar kvar möter Gammelstad hemma och bör utöka sin poängskörd. Herrarna möter Pajala/OAFF2 borta bägge på 15 poäng.

IFK Luleå i div.1 herrar ligger minst sagt illa till, nu möter man Arameiska-Syrianska IF hemma och nu måste poängen stanna i Luleå. IFK har med 8 omgångar kvar 7 poäng upp till kvalstrecket så återstående matcher är otroligt viktiga. Det återstår 24 poäng att spela om så allt kan hända men nu måste det börja hända.

Div.2 herrar har 5 omgångar kvar att spela, Boden med 9 poäng nedanför det övre kvalstrecket möter GM FF 7 poäng ovanför det nedre strecket och inte helt klara för nytt kontrakt. Piteå på kvalplats till div.1 har hemmamatch mot IFK Timrå en poäng efter. En mycket intressant och viktig match.

IFK Kalix som leder div.3 herrar med 3 omgångar kvar skuggas av IFK Umeå så något av de lagen vinner serien och det andra får kvala. IFK Kalix möter Sandvik borta som kämpar för nytt kontrakt ingen lätt match att möta sådana lag. IFK Umeå möter Sunnanå borta och samma förutsättningar i den matchen. BAIK inte helt på säker mark trots att man ligger fyra har Umeå AFC borta ett lag som också kämpar kring det nedre strecket. Heden som har 5 poäng upp till nedre strecket möter Gimonäs hemma och bör nog vinna. Hemmingsmark har Kiruna hemma, sista chansen för Hemmingsmark för nytt kontrakt. Notviken möter Storfors på Tunavallen inget av lagen helt klara för div.3 nästa år.

I div.1 damer har Notviken chans att säkra seriesegern vid vinst mot Umedalen borta. Alvik som inte är helt säkra på nytt kontrakt möter redan avsågade Storfors borta. AFC Luleå har Morön borta och är vid förlust inblandad i bottenstriden.

För Pålänge i div.4 är det sista chansen att nå kvalplatsen till div.3 när man möter LSK hemma, vinst och man är med, förlust och man är helt borta.

Det börjar hetta till.

Långören Assis damlag som så här långt gjort det mycket bra och ligger på tredje plats med samma poäng som AIK på tredje plats. Bägge lagen två poäng efter IFK Kalmar. Assi möter i helgen Västerås BK 30 på hemmaplan ett lag som gått bra på slutet så det blir säkert en tuff uppgift. Vid vinst kommer säkert Assi att avancera till plats tre eftersom jag tror AIK kammar noll i Växjö däremot tror jag Kalmar vinner mot Sundsvall på hemmaplan. Det lag som skuggar Assi och AIK är Kungsbacka men 8 poäng efter. Assis herrar som ryckt upp sig lite möter Pol/Svanstein hemma och damernas andralag tar säkert tre poäng mot BAIK på Bergsvallen.

IFK Luleå som ligger illa till i div.1 herrar med sju poäng upp till laget ovanför strecket. IFK som ligger sist möter nu Enskede borta näst sist i tabellen och tre poäng för IFK är nog ett måste. Piteå i div.2 ligger på kvalplats till div.1 vann en mycket viktig match sist i Hudiksvall. Nu möter man serieledarna Skellefteå på LF Arena i en svår match. Boden möter Valbo hemma i kampen om mittenplaceringarna. GM har en bra chans till tre poäng för nytt kontrakt när man möter Söderhamn borta. Vinst och det ser ljust ut för GM.

I div.3 herrar som har fyra omgångar kvar är det klart när det gäller dom två första platserna där kampen står mellan IFK Umeå och IFK Kalix. I botten slås Hemmingsmark fem poäng till kvalplatsen och Heden tre poäng till kvalplatsen. Storfors ligger fem poäng ovanför kvalplatsen och klarar säkert nytt kontrakt. För övriga lag från länet handlar det bara om en så bra placering som möjligt. I helgen möts BAIK och Notas i ett hett derby, Hemmingsmark- Sandvik, Gimonäs- IFK Kalix, Kiruna- Sunnanå och Storfors- Heden.

Piteås damer möter Vittsjö borta i kampen om mittenplatserna. Notviken i div.1 vinner serien och Storfors får spela div.2 nästa år, Alvik och Luleå AFC är ännu inte på säker mark. Alvik möter nu Själevad och Luleå AFC möter Notviken.

Pålänge som har chans på kvalplatsen till div.3 möter Skogså borta och Gammelgårdens damer har Gammelstad borta till veckan.

Aldrig några lätta matcher

Långören Assis damlag i Elitettan gjorde ingen av sina bättre matcher sist mot Holmalund, nu åker man ner till Göteborg för match mot Hovås Billdal IF. Hovås ligger för närvarande sist i tabellen men det är alltid jobbigt att möta lag som slåss för nytt kontakt så inställningen till matchen måste vara på topp. Andralaget som ligger tvåa i div.2 möter Kiruna på tredje plats på BillerudKorsnäs Arena. Sist lagen möttes vann Kiruna på Lombia så revansch för Assi. Herrlaget tog 3 poäng sist mot GSK/GMFF nu har man Överkalix borta och en bra chans till 3 nya poäng.

IFK Luleå som sist förlorade den mycket viktiga matchen mot Nyköping har nu 6 poäng upp till det nedre strecket. IFK möter i helgen Assyriska på Skogsvallen och nu måste man börja samla på sig poäng för att undvika nedflyttning. I div.2 har Boden Timrå borta ett Timrå som i nuläget ligger 7 poäng före Boden. GM har en bra chans att komma på lite säkrare mark vid vinst mot Bollnäs på hemmaplan. Piteå har en näst intill avgörande match mot Hudiksvall på bortaplan. Hudiksvall ligger på kvalplats med 39 poäng, Piteå skuggar på tredje plats med 37 poäng.

Div.3 är i dagsläget långt ifrån avgjord, tabellettan IFK Umeå har Notviken på Tunavallen ingen lätt uppgift för Umeålaget. IFK Kalix på kvalplats möter Storfors på Furuvallen och får gälla som favoriter men SAIK kan överraska. Närmast kvalplatsen ligger Kiruna och BAIK, Kiruna har Umeå AFC borta och bör vinna beror dock vad UAFC har för tillgång på spelare. BAIK har Heden borta, två lag i stort behov av poäng, Heden för nytt kontrakt och BAIK för att nå kvalplatsen. Bägge lagen imponerade sist BAIK besegrade Kalix och Heden kryssade mot IFK Umeå borta. För Hemmingsmark börjar tåget snart ha gått, nu krävs 3 poäng mot Sunnanå på bortaplan.

Piteås damer i Allsvenska har varit lite upp och ner nu möter man Kristiastad på LF Arena och har en bra möjlighet till vinst. Notviken i div.1 damer leder serien stort och har möjlighet till 3 nya poäng i mötet med Team TG på Tunavallen. Alvik har Morön borta, en svår match. Storfors möter Sunnanå hemma och får svårt att ta poäng.

PGIF i div.4 herrar ligger bra till för att nå kvalplatsen har Notas 2 hemma och tar 3 poäng. Gammelgårdens damer i div.2 tar också 3 poäng i mötet med BAIK hemma.

Mycket börjar stå på spel

Långören Åter helg och många intressanta matcher på programmet. Assis damer har lördagsmatch mot Holmalunds IF på hemmaplan, en match som Assi bör vinna sett till vad man presterat så här långt. Största faran är underskattning men det tror jag inte är någon risk i denna match, bortamötet vann Assi med uddamålet 2-1. Damernas andralag möter Kågedalen på bortaplan ingen lätt uppgift men helt klart poängchans. Assis herrar som gått kräftgång på sluten och för närvarande håller till i botten av div.5 möter GSK/GMFF hemma och måste rycka upp sig för att avancera i tabellen.

IFK Luleå som tog en poäng mot Umeå möter nu Nyköping borta i en mycket viktig match. Nyköping är för närvarande 3 poäng före IFK så betydelsen av matchen är solklar. I div.2 Har Piteå IFK Östersund på LF Arena vinst och man är med där uppe.GM som slåss för nytt kontrakt har Valbo 10 poäng före på bortaplan, ingen lätt uppgift men inte omöjlig. Boden i mitten av tabellen möter Härnösand också ett mittenlag och där bör hemmaplan avgöra till Bodens fördel.

Div.3 herrar har fortfarande 18 poäng kvar att spela om så mycket kan fortfarande hända. BAIK tar emot årets överraskning IFK Kalix på Bergsvallen i en förmodligen jämn match. Heden som ligger under strecket har serieledaren IFK Umeå borta och får nog svårt att få med sig några poäng. Kiruna som startat hösten starkt möter Notas på Lombia, och har en bra chans till 3 poäng. Hemmingsmark som ligger sist på 10 poäng möter Umeå AFC på 15 poäng så seger för HIF är nästan ett måste. Storfor har Gimonäs hemma en match som kan sluta hur som helst.

Bra start på hösten

Långören Höstomgången startade på bästa sätt för Assis damlag när man besegrade Sundsvall med klara siffror. Laget har nu tagit 30 poäng på 15 matcher, vem hade trott det innan serien startade. Mycket starkt. Till helgen kommer Östersunds DFF på besök på BillerudKorsnäs Arena ett ÖDFF som förstärkt sitt lag med många nya spelare under uppehållet. Man får inte luras av tabelläget utan det här kommer att bli en jämn och tuff match.

Damernas div.2 lag som förlorade knappt derbyt mot Gammelgården möter nu Myckle hemma, en match som också borde bli ganska jämn. Herrlaget i Assi som inte haft några större framgångar sista tiden och nu senast blev det åter en förlust mot IFK Kalix2. På tisdag möter man Vitå på bortaplan bägge lagen på 9 poäng så det borde bli oviss historia.

IFK LuleÃ¥ i div.1 drar igång hösten med hemmamatch mot Umeå. En tuff start för laget och nya tränaren Per Jensen. Norrbottens tre lag i div.2 har i två fall mycket viktiga matcher GM just under strecket tar emot Anundsjö just ovanför, viktigt för GM att vinna den matchen. För Piteå gäller bara 3 poäng i mötet med Bollnäs på bortaplan för att inte börja tappa mark till täten. Boden får nog svårt att få med sig poäng i mötet med serieledarna Skellefteå borta.

I div.3 har två lag ett ordentligt försprång till övriga nu möts dom i en liten seriefinal på Furuvallen, IFK Kalix mot IFK Umeå. BAIK på tredje plats har Gimonäs borta och har inte råd att tappa poäng om man vill nå en kvalplats vilket inte är omöjlig men då måste man vinna sina matcher. Notviken möter Hemmingsmark på Tunavallen och vinner. Heden i stort poängbehov har Kiruna hemma ett KFF som startat hösten starkt. Storfors har Sandvik borta i en mycket oviss tillställning.

Piteås damer i Allsvenska har Kopparberg/Göteborg FC på LF Arena vilket borde innebära 3 poäng mot ett lag som för närvarande är jumbo i serien. I div.1 damer går Notviken bra och åker nu till Sundsvall för möte med IFK Timrå ingen säker seger men troligt med 3 poäng till NIK. AFC Luleå på 17 poäng möter Alvik på 19 poäng i ett förmodligen hett Luleåderby. Storfors som ligger sist möter IFK Östersund som ligger näst sist på hemmaplan, naturligtvis en mycket viktig match för bägge lagen.

Övrigt när det gäller Kalixlag har Pålänge Haparanda hemma, solklar hemmaseger. Gammelgårdens damer har Kågedalen hemma inte helt säker hemmavinst men trolig.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar