Logga in
Logga ut

Ingvar Gälman

Assi-bloggen

Efter att under många år varit verksam som tränare och ledare inom Assi IF har jag i år befriat mig från liknade uppdrag. Detta innebär att jag naturligtvis kommer att skriva om damlaget i Assi samt övrig fotboll men även lite annan sport här i Norrbotten.

Ny chans till poäng i helgen

Stockholm Assis damer som vann övertygande sist mot Mallbacken möter nu i helgen Böljan från Falkenberg på bortaplan. Senaste mötet mot Mallbacken var ett steg i rätt riktning även om mycket kan bli bättre, framförallt noggrannheten i passningsspelet och spela enkelt och låta bollen göra arbetet. Jag tror på ytterligare ett kliv i rätt riktning och tre poäng.

Piteås damer som leder Allsvenskan möter Hammarby på LF Arena och det skulle förvåna om inte Piteå fortfarande leder serien efter helgen. I div.1 damer har vi två lag från länet och båda kommer ganska säkert att vinna sina matcher. Notas möter IFK Östersund och Infjärden tar emot Myckle.

Herrarna i div.2 har om skärpan är den rätta minst två segrar till länet, tänker i första hand på IFK Luleå mot Härnösand och Boden mot Gottne. Tuffare blir det för Piteå som har Hudiksvall borta och GM som gästar Täfteå.

Div.3 som verkar bli en jämn och oviss serie har flera intressanta matcher som kan sluta hur som helst eller vad sägs om Kiruna mot Ohtana på Lombia, Storfors mor Gimonäs på Heden och på måndag BAIK mot Notas. Infjärden som inlett svagt får svårt mot Umeå FCA trots hemmaplan. Kalix lämnar nog inte ifrån sig några poäng i mötet med Lycksele på bortaplan.

PGIF I Div.4 har Skogså borta, bägge lagen med två kryss var så det skulle inte förvåna om bägge har tre kryss efter helgen.

Intressant fotbollshelg

Långören På de två sista svåra bortamatcherna ha damerna i Assi tagit fyra av sex möjliga poäng med andra ord en bra start på hösten. Nu i helgen gästas Assi på 5:e plats av Kvarnsveden på 4:e plats. Det borde bli en jämn och spännande match och naturligtvis har Assi fördel av hemmaplan. Assi har nu igång hela sin trupp förutom Emilia Lundqvist som opererat korsbanden. Vinst för Assi och man närmar sig topplagen men Kvarnsveden är en svår match. Vårmatchen borta blev förlust med 3-1.

Piteå i allsvenska fortsätter att imponera och leder i dagsläget med fyra poäng. Nu i helgen har man Vittsjö borta som inte är någon lätt match, men ska man ligga där uppe så är det sådana matcher man måste vinna.

Div.2 herrar kommer förmodligen inte att avgöras förrän i dom sista omgångarna. Samtliga lag från länet förutom GM är inblandade i toppstriden. Boden ska till Friska Viljor och bör vinna. IFK Luleå ska inte ha några problem att besegra Gottne hemma, samma gäller Piteå som möter IFK Umeå på LF Arena. GM som ligger sist på fyra poäng har i helgen hemma chans till tre poäng när man möter Härnösand näst sist på fem poäng.

I div.3 herrar har BAIK framför sig två nyckelmatcher som förmodligen avgör om man blir ett topplag eller ett mittenlag. I helgen möter man serieledarna Sandvik borta och nästa helg har man Umeå serietvåa på Bergsvallen. Kalix som verkar ha kommit igång har Holmsund på Furuvallen, förmodligen hemmaseger. Kiruna ska till Umeå för mötet med Gimonäs en match som lutar åt en tvåa. Storfors tar tre poäng i Lycksele. Ohtana släpper inte från sig några poäng när man möter Infjärden hemma. Notas har en tuff uppgift i mötet med Umeå på bortaplan.

Mycket kvar att spela om

Långören Senaste omgången gjorde Assis damer det bra när man lyckades få med sig en poäng från matchen i Örebro mot serieledarna. Nu väntar åter en bortamatch denna gång mot Sundsvalls DFF som ligger två poäng före i tabellen. Assi mönstrar ordinarie lag förutom de långtidsskadade varav två är nära spel. Viktigt med tre poäng för att skugga tätlagen.

I div.1 herrar är fortfarande Piteå, IFK Luleå och Boden med i kampen om de två första platserna. Nu möter IFK Kanfors Alliansen borta och får inte göra som sist när man förlorade mot Friska Viljor. Ingen direkt överraskning att Piteå kammade noll i Ytterhogdal men nu har man Härnösand borta och då måste det bli tre poäng. Boden som kryssade mot serieledarna Hudiksvall har åter ett topplag på Boden Arena. Denna gång gästar IFK Timrå Arenan. Viktigt att ta poäng i sådana matcher för att inte tappa mark. GM med endast fyra poäng möter IFK Östersund borta och tar knappast några poäng.

Div3. Herrar är som jag nämnt tidigare mycket jämn där många lag är inblandade om de två första platserna. Kiruna som ligger under strecket har Lycksele hemma och kommer efter den matchen att avancera i tabellen. BAIK möter Ohtana på Bergsvallen och ska ta tre poäng om man vill tillhöra topplagen. Samma gäller för Notas som möter serieledarna Sandvik på Tunavallen. Storfors som besegrade serieledarna Sandvik sist möter nu seriens tvåa Umeå. Ny skalp eller? Kalix har Infjärden borta och jag har svårt att tro på annat än bortavinst.

Piteå som fortfarande leder damallsvenska har nu serietvåan Kopparbergs/Göteborg på LF Arena. Viktig match för att behålla första platsen.

I div.1 damer verkar det redan vara avgjort, har svårt att tro att Morön släpper sin solklara ledning. För Notas och Infjärden blir det att rikta in sig på spel i div.1 nästa säsong.

Inför höststarten

Långören Till helgen drar de flesta serier igång för lagen från länet. När det gäller Elitettan ligger Assi femma efter våromgången. Detta efter en dålig start med tränarbyte och sent inkomna nyförvärv. Våren får ändå godkänt efter en bra avslutning. Under sommaren har ytterligare ett tränarbyte skett och ett par spelare har lämnat och ersatts av två nya. Av de tre långtidsskadade är två på gång in men inte under de inledande omgångarna. Hösten startar med bortamatch mot serieledarna KIF Örebro ingen lätt uppgift men kan man göra en bra höst finns möjligheter att klättra i tabellen.

Piteå som gjort en överraskande bra vår och leder allsvenskan startar hösten med bortamatch mot Limhamn Bunkeflo en match man bör vinna. Tror inte Piteå kommer att kunna försvara första platsen under hösten men man kommer helt klart att vara ett av topplagen.

Div.2 herrar har tre lag fån länet bland de sex första efter våren. Något av lagen har en bra chans att tillhöra de två första när serien summeras. Bäst ligger Piteå och IFK Luleå till men även Boden har chansen. Det fjärde laget från länet GM ligger sist och endast ett mindre mirakel kan undvika att man spelar i div.3 nästa år. Piteå inleder hösten med en svår bortamatch i Ytterhogdal. IFK har Friska viljor borta och bör vinna. Boden möter serieledarna Hudiksvall på Boden Arena en liten fingervisning om man kan vara med där uppe. GM har Gottne borta och får svårt att få med sig några poäng.

Div.3 herrar är en otroligt jämn serie där åtminstone 6-7 lag har chansen att tillhöra de två första när serien avslutas. Hösten inleds med matchen Notas mot Kalix en intressant match, Notas ligger fyra och Kalix tia men Kalix är betydligt bättre än tabellen visar och kommer att klättra i tabellen. BAIK på tredje plats har Gimonäs hemma och bör vinna och kan bli ett av topplagen om man undviker djupdykningarna som ibland kom under våren. Storfors har serieledarna Sandvik hemma och hemmavinst gör att serien blir än jämnare. Ohtana har Umeå borta och får det nog svårt. Infjärden som ligger sist och får svårt att klara nytt kontrakt, nu möter man nästjumbon Lycksele hemma, en match man måste vinna. Kiruna har Holmsund hemma på Lombia, en bra chans till tre poäng.

Fotboll och midsommar

Långören Midsommarveckan innehåller som vanligt många vardagsmatcher och matcher på midsommarsöndan. Assis damlag som inte fått en optimal start på Elitettan med tränar och spelarflykter dessutom skador på flera spelare men har ändå gjort det bra så här långt med en lite tunn trupp. Några nya spelare är nog inte att vänta förrän efter våromgången. Senaste matchen slutade oavgjort mot AIK på bortaplan, lite synd med bara en poäng efter haft ledningen med två noll men trots allt ganska rättvist. Nu står IK Uppsala på programmet ett lag som haft det lite tungt när det gäller poäng och ligger fyra poäng efter Assi. Assi får bära favoritskapet men det blir ingen lätt match och nu gäller det att göra två bra halvlekar vilket man haft svårt med tidigare. Andralaget möter Malmberget hemma på onsdag.

Piteås damer som åkte på sin första förlust sist mot Rosengård möter på söndag Kristianstad borta. Piteå leder serien trots förlusten och kan behålla ledningen om man lyckas besegra inte helt ofarliga mittenlaget Kristianstad. Notas i div.1 har Team TG hemma och chans till tre poäng.

Serieledarna i div.2 IFK Luleå har haft lite strul på slutet med tränarbyten vilket inte behöver vara något negativt dessutom torskade man sist mot Hudiksvall. Nu väntar IFK Umeå borta en match som Luleå ska klara av. GM möter Boden hemma i ett norrderby och kommer åter att få svårt att ta poäng, förlusten sist 8-0 talar sitt tydliga språk. Piteå tar emot Kramfors-A på LF Arena och ska klara att ta tre poäng.

I div.3 möter Infjärden Kiruna på IVAB Arena och jag har svårt att tro Kiruna släpper ifrån sig några poäng även om dom inte imponerat så här långt. BAIK är lite upp och ner men i mötet med Lycksele hemma kan man väl inte missa tre poäng. Kalix har Umeå FC A borta, både lagen har haft en negativ trend på slutet så ska Kalix ta poäng måste man bryta den trenden. Ohtana som vann stort får nu en svår nöt att knäcka när man möter serieledarna Sandvik borta. Notas med nye tränaren Daniel Engberg möter Gimonäs på Tunavallen, inget givet men det lutar åt tre poäng till Notas. Storfors som åkte på en storförlust sist mot Ohtana har nu Holmsund hemma i en oviss match.

Övrigt när det gäller Kalixfotbollen så återfinns Pålänge i div.4 norra och har nu vaknat till efter en trög start. Närmast väntar Harads borta i en viktig match när det gäller att vara med där uppe.  Gammelgårdens tjejer ligger för ovanlighetens skull långt ner i tabellen, nu har man Notas2 hemma.

VM i fotboll som pågår är naturligtvis det stora med flera matcher varje dag att se, så det blir många timmar framför tv:n några veckar framöver. För Sveriges del väntar Tyskland som alltid är starka när det gäller mästerskap. Utgången oviss men man kan bara hoppas.

AIK på Skytteholms IP

Kalix Assis damer tog sin fjärde fullpoängare när man besegrade Ljusdal sist efter en bra första halvlek som lade grunden till segern. Andra halvlek var klart sämre och man var nära att bjuda in Ljusdal i matchen. Nu möter man AIK på bortaplan och då håller det inte att spela bra i en halvlek. Tyvärr har vänsterbacken Shauna Peare lämnat för spel i USA så det blir en del omkastningar i laget. Det är fjärde spelaren och tränaren som lämnat sen just innan seriestarten. Mycket olyckligt som gör att truppen idag är för tunn. Det jobbas dock hårt för att skaffa nya spelare så det är bråda tider för sportcheferna.

Piteås damer möter på lördag Rosengård på Lombia i Kiruna i en sen kvällsmatch. Det är ettan och tvåan i allsvenskan som möts. Oavsett resultat så kommer Piteå ändå att leda serien men seger skulle ge ett imponerande försprång.

Notas i div.1 damer började serien svagt men har gjort bra matcher på slutet, nu möter man Själevad borta och en vinst skulle göra att man avancerar i tabellen men att nå ettan Morön blir nog svårt trotts att många matcher återstår. Infjärden som inte varit bra på slutet har en svår match när man möter Team TG borta.

IFK Luleå som leder div.2 herrar har så här långt gjort det bra. Helgens match är mot Hudiksvall ett av topplagen i serien. Det har blåst lite snålt kring IFK i media sista tiden, man får hoppas att man kan hålla focus på det sportsliga. Derbyt på Boden Arena mellan Boden och Piteå som spelas ikväll fredag bör bli en jämn historia som mycket väl kan sluta oavgjort, fast bägge lagen behöver tre poäng för att hänga med i toppen. Vad ska man säga om GM? Helt klart går det tungt minst sagt tungt nu möter man Friska Viljor borta och man måste börja ta poäng för att inte bli ohjälpligt efter. Nå 16 match återstår så än kan allt hända.

Div.3 herrar har några ovissa matcher, Kiruna som inte imponerat så här långt har BAIK på Lombia i en tuff match och inte blir det lättare med Björnström och Mannela avstängda. IFK Kalix möter serieledarna Sandvik på Furuvallen, en svår nöt att knäcka för IFK. Ohtana tar emot Storfors en svår match för SAIK. Det har alltid varit svårt att möta Ohtana borta. Notviken bör ta tre poäng i Lycksele svårare blir det för Infjärden som möter Holmsund borta.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar