Logga in
Logga ut

Ingvar Gälman

Assi-bloggen

Efter att under många år varit verksam som tränare och ledare inom Assi IF har jag i år befriat mig från liknade uppdrag. Detta innebär att jag naturligtvis kommer att skriva om damlaget i Assi samt övrig fotboll men även lite annan sport här i Norrbotten.

Seriepremiär

Kalix Efter förra säsongens slut i november var tanken för mig att avsluta alla uppdrag, det gick bra till i april i år då jag kände mig tvungen tänka om av olika anledningar så nu får det bli ett år till med samma uppgifter som i fjol.

Äntligen drar seriespelet igång efter en lång försäsong. Assi inleder med Kvarnsveden på bortaplan ett lag som spelade i allsvenskan 2017. Svårt att säga var Kvarnsveden står men det kommer säkert att bli en tuff men inte omöjlig uppgift. Assi har på pappret en starkare trupp än förra året men många har kommit in sent och man har inte hunnit spela ihop laget optimalt. Sista träningsmatchen mot Piteå gav dock ett positivt besked. Viktigt att få en bra start sen brukar det rulla på.

Även Piteå inleder allsvenska spelet i helgen och möter nykomlingarna Kalmar på LF Arena. Piteå får gälla som favoriter men inga säkra poäng.

Div.2 har redan avverkat en omgång och IFK Luleå och Boden inledde bra sen får vi se hur långt det räcker framledes men helt klart bör bägge återfinnas på den övre halvan när serien summeras. Piteå vann knappt mot nykomlingen Ytterhogdal så svårt säga var Piteå står i år. GM förlorade första matchen på hemmaplan och får nog kriga för nytt kontrakt. Jag kanske har fel när det gäller ovanstående men bara en känsla. Ett hett derby i helgen Boden-Luleå tips kryss.

 

Kamp kring nedre strecket i trean.

Kalix Assis damer möter i helgen topplaget Lidköping som fortfarande nosar på en allsvensk plats nästa år. För Assis del handlar det om att avsluta serien snyggt efter senaste tidens tappade poäng i flera matcher. Assi ligger i dagsläget femma, tio poäng från en Allsvensk plats med 6 matcher kvar. Assi har så här långt gjort en bra säsong efter en trög start.

Piteås damer som i nuläget leder Allsvenskan möter Djurgården borta och behåller ledningen vid en trolig vinst.

I div.2 herrar ligger Piteå bäst till av lagen från länet på en kvalplats. Nu möter man Friska Viljor borta, inga säkra poäng men trolig Piteå seger. Boden tre poäng efter och IFK Luleå fem poäng efter Piteå skuggar. IFK har Täfteå hemma och Boden har Härnösand hemma två tämligen säkra hemmasegrar.

Kampen kring det nedre strecket i div.3 herrar kan till stor del avgöras i helgen. IFK Kalix måste vinna sin hemmamatch mot Ohtana samtidigt som Ohtana vid vinst kan säkra nytt kontrakt för nästa år. Kiruna som befinner sig i brygga bör ta tre poäng hemma mot ett Notas i ingenmansland. BAIK har möjlighet att säkra kontraktet vid vinst mot Holmsund på bortaplan, ingen lätt uppgift. Storfors som ligger fem poäng från kvalplatsen och har en teoretisk chans att nå dit möter Infjärden på Heden.

Pålänge i div.4 möter Heden på Nyåker och kan vid vinst nå en kvalplats i sista omgången men då måste Lira tappa poäng mot Notas2. Assis damers andralag i div.2 har Kiruna hemma i sista matchen och avancerar i tabellen vid vinst. Gammelgården kan säkra nytt kontrakt vid vinst hemma mot Kiruna.

Intressant kring strecken.

Kalix Slutet närmar sig för den största sporten fotboll. Visserligen tillhör våra herrlag i länet inte någon av de högre divisionerna men detta beror delvis på den enorma konkurrensen som är inom fotbollen. Trots det borde det finnas ett lag från länet i div.1 men det kan vara verklighet nästa år. Damfotbollen ligger långt framme men där är konkurrensen inte lika knivskarp. Starkt av Piteå och Assi att ligga där dom ligger. När det gäller övriga lagsporter kan man tydligt se sambandet mellan sportens storlek och placering i seriesystemet.

Helgen innehåller många matcher som kan bli avgörande kring de båda strecken. Assi i Elitettan har i de två sista matcherna tappat 5 av 6 möjliga poäng och är i dagsläget 10 poäng från möjligheten att nå allsvenskan. Det är nog en utopi att tro att det ska gå så man får nog inrikta sig på att göra en bra avslutning på serien. Närmast står bortamatch mot Umeå på programmet.

Piteås damer har Eskilstuna hemma på LF Arena och man är fortfarande med i kampen om första platsen. Nu gäller det för Piteå att inte tappa några onödiga poäng så vinst i denna match är nog närmast ett måste.

I div.1 herrar kan helgens matcher för Piteå, IFK Luleå och Boden bli väldigt avgörande för chansen att nå div.1. Boden har Ytterhogdal på Boden Arena och vinner man där är man med förlust och chansen är mer eller mindre borta. Samma gäller för IFK Luleå som möter Piteå på Skogsvallen. Otroligt viktig match för båda lagen. GM har Hudiksvall borta och får nu bara rikta in sig på div.3 nästa år.

När det gäller div.3 för länets lag är det kampen kring det nedre strecket det som kommer att bli intressant. Kiruna, BAIK, Ohtana, och IFK Kalix befinner sig i farozonen när det gäller det nedre strecket. Infjärden är redan avsågade. Storfors har fortfarande en liten chans att nå div.2. Notas befinner sig i ingenmansland. I helgen har Kiruna Umeå FCA borta i en svår match. Kalix möter Storfors på Furuvallen där bägge lagen behöver 3 poäng. Samma gäller i matchen Ohtana mot Gimonäs där har OAFF favören av hemmaplan. BAIK måste vinna för att komma på lite säkrare mark när man möter Infjärden på Bergsvallen. Notas har Holmsund på Tunavallen där Holmsund har lite mer att spela för vilket kan bli avgörande.

Det börjar dra ihop sig

Uppsala Assis damer åkte på en snöplig förlust sist när Mallbacken avgjorde i slutminuterna. Målet kan vara av stor betydelse när det gäller kampen om de två första platserna. Nu möter man IF Böljan på hemmaplan ett lag som så här långt endast skrapat ihop fyra poäng. Assi måste naturligtvis gälla som stora favoriter och ska inte behöva ge bort några poäng. Assi andralag som förlorade sist mot Kågedalen möter nu Kiruna på hemmaplan. Två mittenlag så det borde bli en jämn match.

Piteås damer som haft lite missflyt på senaste tiden möter Hammarby borta och bör nog vinna för att fortsatt vara med i striden om första platsen.

Piteå i div.2 herrar är nu det lag från länet som har en bra chans till någon av de två första platserna. I helgen har man en mycket viktig match när man möter serieledarna Hudiksvall på hemmaplan. IFK Luleå och Boden har båda sju poäng upp till kvalplatsen ett gap som nog är för stort trots att sju omgångar återstår. IFK möter Härnösand borta och Boden har Gottne borta. För GM är det nog kört efter förlusten i den viktiga matchen mot IFK Umeå sist. I helgen har man Täfteå hemma.

I div.3 herrar blir det nog svårt för något av lagen från länet att blanda sig i striden om de två första platserna, däremot kan kampen kring det nedre strecket innehålla många lag från länet. Kiruna som nu är ovanför strecket möter topplaget Sandvik på Lombia. Kalix som har en minst sagt viktig match i bortamötet med Gimonäs är nog tvingade till poäng. Ohtana har Lycksele borta som slåss om nytt kontrakt så det blir ingen lätt match. Infjäden som i praktiken redan är avsågade möter Notas hemma. Vinner Notas är man med största säkerhet klar för trean nästa år. Storfors och BAIK möts på Heden och för BAIK gäller det nu att börja samla på sig poäng efter senaste tre förlusterna.

Pålänge i div.4 ligger bra till för en kvalplats till div.3, nu möter man Skogså hemma. Gammelgårdens damer i div.2 kan nog säkra kontraktet vid vinst mot Gammelstad på hemmaplan.

Flera viktiga matcher i helgen

Långören Assis damer som har imponerat stort under hösten och har häng på de två första platserna. Man har i helgen en svår match när man möter Mallbacken borta. För att ha en chans på de två första platserna måste man förmodligen vinna denna match. Detta är vad som gäller, visserligen vann man hemma i våras med 3-0 men nu är det andra förutsättningar. Man åker med i stort sett ordinarie trupp och har en bra chans till full pott.

Div.2 herrar handlar det i första hand om Piteå och IFK Luleå när det gäller div.1 nästa år. Piteå möter Täfteå borta och vinst är det som gäller. IFK har IFK Östersund hemma och har inte råd att lämna ifrån sig några poäng. Krysslaget Boden är väl inte helt borta men mycket måste gå deras väg. Nu har man Kramfors hemma vilket borde ge full poängutdelning. GM har fortfarande en teoretisk möjlighet till nytt kontrakt men då måste man först vinna mot IFK Umeå hemma.

Div.3 herrar har som det nu ser ut två lag från grannlänet på de två första platserna när serien summeras. Infjärden har Umeå borta och får vända hem utan poäng. Kalix har en mycket viktig match för nytt kontrakt när man möter Lycksele hemma, en trolig hemmavinst. Ohtana har Kiruna hemma där Kiruna är mest i behov av poäng men även Ohtana har ännu inte säkrat kontraktet. Notviken möter BAIK på Tunavallen inget av lagen har med toppen att göra utan man får börja snegla mot det nedre strecket vid förlust. Storfors har Gimonäs borta viktigt att SAIK vinner för de lag som ligger vid det nedre strecket.

Det börjar dra ihop sig.

Långören Många omgångar återstår ännu i de olika serierna men det börjar dra ihop sig både i toppen och botten av tabellerna. Gäller att vara med nu för snart går tåget.

Assis damer har börjat hösten bra och tagit sju av nio möjliga poäng och detta mot två av topplagen. Nu väntar åter ett topplag på BillerudKorsnäs Arena när Kungsbacka gästar. Historiskt har Assi haft svårt mot Kungsbacka men den form man visat på slutet kan mycket väl innebära tre nya viktiga poäng. Positivt är att man nu inför de sista tio omgångarna har igång i stort sett hela truppen.

Piteås damer som inte helt oväntat åkte på förlust i Vittsjö möter nu Kristianstad på LF Arena. Vinst är nästan ett måste om man ska kunna vara med och kämpa om fösta platsen. Ännu återstår det 24 poäng att spela om men det gäller att tappa så få som möjligt.

I div.2 herrar är fortfarande tre av lagen från länet med i kampen om de två första platserna. Bäst ligger Piteå och IFK Luleå till. Piteå har i helgen GM hemma och det ska inte vålla några problem. IFK Luleå däremot har en mycket svår match när man möter Ytterhogdal på bortaplan. Boden som skuggar har IFK Umeå borta så där måste man nog ta tre poäng för att inte halka efter. Noterar att Boden spelat kryss i 9 av 17 matcher och det ger inte många poäng.

Tittar man på tabellen i div.3 herrar innehas de två första platserna av lag från Västerbotten och ska det bli någon ändring på det måste det snart börja ske. BAIK har Umeå hemma i helgen och vinst är ett måste för att vara med i toppen när det drar ihop sig. Storfors har Notas hemma, två lag som har chans att vara med där uppe så det är också en viktig match för bägge lagen. Ohtana har Holmsund borta och kan  ta poäng men får det nog svårt. Infjärden som ligger ohjälpligt sist kammar med största säkerhet noll mot serieledarna Sandvik på IVAB Arena. En mycket intressant match är Kiruna mot Kalix på Lombia, bägge lagen slåss överraskande om nytt kontrakt. Fast oavsett resultat finns nog båda lagen på rätt sida av strecket när serien summeras.  

Övrigt så har länets lag i div.1 damer inget att spela för annat än hedern. Där vinner Morön solklart. Gammelgårdens damer i div.2 har en mycket viktig match för nytt kontrakt när man möter Malmberget. Pålänge i div.4 herrar kan mer eller mindre säkra kontraktet om man vinner mot Parkalompolo borta. Assis damers andralag står över i helgen.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar