Logga in
Logga ut

Ingvar Gälman

Assi-bloggen

Efter att under många år varit verksam som tränare och ledare inom Assi IF har jag i år befriat mig från liknade uppdrag. Detta innebär att jag naturligtvis kommer att skriva om damlaget i Assi samt övrig fotboll men även lite annan sport här i Norrbotten.

Seriepremiär

Kalix Efter förra säsongens slut i november var tanken för mig att avsluta alla uppdrag, det gick bra till i april i år då jag kände mig tvungen tänka om av olika anledningar så nu får det bli ett år till med samma uppgifter som i fjol.

Äntligen drar seriespelet igång efter en lång försäsong. Assi inleder med Kvarnsveden på bortaplan ett lag som spelade i allsvenskan 2017. Svårt att säga var Kvarnsveden står men det kommer säkert att bli en tuff men inte omöjlig uppgift. Assi har på pappret en starkare trupp än förra året men många har kommit in sent och man har inte hunnit spela ihop laget optimalt. Sista träningsmatchen mot Piteå gav dock ett positivt besked. Viktigt att få en bra start sen brukar det rulla på.

Även Piteå inleder allsvenska spelet i helgen och möter nykomlingarna Kalmar på LF Arena. Piteå får gälla som favoriter men inga säkra poäng.

Div.2 har redan avverkat en omgång och IFK Luleå och Boden inledde bra sen får vi se hur långt det räcker framledes men helt klart bör bägge återfinnas på den övre halvan när serien summeras. Piteå vann knappt mot nykomlingen Ytterhogdal så svårt säga var Piteå står i år. GM förlorade första matchen på hemmaplan och får nog kriga för nytt kontrakt. Jag kanske har fel när det gäller ovanstående men bara en känsla. Ett hett derby i helgen Boden-Luleå tips kryss.

 

Hemmapremiär

Kalix Assis damer gjorde en ganska bra match mot tippade topplaget Kvarnsveden sist. Tyvärr släpper man till lite enkelt och får ett par onödiga mål i baken. Nu väntar seriefavoriten Örebro på hemmaplan, kan man täta till bakåt och vara effektiv när chanserna dyker upp finns alla möjligheter till poäng. Tyvärr saknas några viktiga spelare på grund av skada.

Allsvenska Piteå startade med tre poäng. Nu väntar Eskilstuna på bortaplan i en förmodat jämn tillställning. Länets lag i herrarnas div.2 har samtliga match i helgen. Piteå har två raka vinster och möter Härnösand på LF Arena. IFK Luleå på 4 poäng har en bra chans till tre nya poäng i mötet med Kramfors Alliansen på hemmaplan. Boden har inlett med två kryss och behöver nu en vinst men det blir svårt i bortamötet med IFK Timrå. GM har noll poäng, nu har man chans att spräcka nollan när man möter IFK Östersund hemma.

I helgen drar div.3 herrar igång, svårt att säga var de olika lagen står, det måste nog få gå några omgångar innan det visar sig. Norrbotten har sju lag i den serien så det blir en del derbyn i sommar. Premiäromgången: Kiruna-Holmsund, Sandvik-Storfors, Gimonäs- BAIK, Lycksele-Infjärden, Kalix-Notviken och Ohtana-Umeå FC A.

 

Årets sista match.

Kalix

På söndag avslutar Assi säsongen när man möter IFK Kalmar på bortaplan. Efter förlusten sist mot Växjö så har Assi ingen möjlighet att nå andra platsen, den står nu mellan IFK Kalmar och AIK. Vinner Assi i Kalmar samtidigt som AIK vinner över Holmalund går AIK upp. För Kalmars del räcker det att spela minst oavgjort om AIK vinner. AIK har dock ingen lätt match mot Holmalund som vid vinst kan säkra nytt kontrakt, då måste Böljan tappa poäng mot redan avsågade Östersund. Det som talar emot Böljan är att man till denna match har tre avstängda spelare. Assi blir trea eller fyra beroende på resultaten i sista omgången. Oavsett en mycket bra placering av Assi. Förutom Fernanda och Indira är också Erin Craig klar för nästa år.

Piteås damer i Allsvenska är i ungefär samma sits som Assi man blir fyra oavsett resultatet mot Djurgården borta. Trea om man vinner mot Djurgården samtidigt som Eskilstuna på hemmaplan förlorar mot Vittsjö, det sista är knappast troligt.

Allt i egna händer

Kalix Trots att Assi åkte på en förlust sist mot Böljan är man fortfarande med i kampen om en Allsvensk plats nästa år. Man har allt i egna händer, vinst i de två återstående matcherna och det tidigare så osannolika blir verklighet. Naturligtvis ingen lätt uppgift när motståndarna heter Växjö och Kalmar men ingen omöjlig uppgift. Känslan att ha allt i egna händer är något annat än att måsta förlita sig på någon annan. Närmast står seriesegrarna Växjö på programmet, matchen spelas på Boden Arena på söndag. Växjös spelar för att slå poängrekord för seriesegrare i Elitettan. Assi mönstrar en i stort sett skadefri trupp och åker till Boden för att ta tre poäng inget annat gäller. Kalmar som ligger två poäng före Assi har Holmalund borta, ingen lätt match för Kalmar. AIK ett poäng efter Assi tar säkert tre poäng i mötet med Hovås på bortaplan.

Annars är det bara Piteås damer och IFK Luleå från länet som seriespelar. Piteå har Limhamn Bunkeflo hemma i kampen om en tredje plats och IFK har Team TG borta i sista omgången och kommer att sluta sist oavsett resultat.

Veckan som gått har handlat en del om vintersport, såg Kalix Bandy ta sina första poäng när man besegrade Vänersborg på Kalix IP. En stark upphämtning i andra halvlek gjorde att poängen hamnade i Kalix. Besökte Coop Arena för första gången denna säsong och såg Luleå Hockey ta tre poäng mot HV. Inget skönspel men en bra arbetsinsats av Luleå gjorde att man vann.

Spänningen lever i Elitettan

Kalix Efter en veckas uppehåll är det nu till helgen full omgång i Elitettan. Assi ligger som bekant på andra plats en poäng före AIK och Kalmar när tre omgångar återstår. På lördag flyger Assi ner för mötet med Böljan från Falkenberg på söndag. Betydelsen av matchen bör knappast nämnas, här gäller tre poäng för att behålla andraplatsen. Det är långt ifrån någon lätt match, Böljan kämpar för nytt kontrakt och kommer naturligtvis att sälja sig dyrt men kan Assi komma upp i normal nivå finns alla chanser till full pott. Kalmar möter Hovås hemma och lär knappast släppa ifrån sig några poäng. AIK har Västerås hemma, en lite ovissare match men AIK får gälla som favoriter. Kring det nedre strecket är fem lag inblandade, Mallbacken, Sundsvall, Holmalund, Böljan och Östersund. Hovås är redan klara för div.1 nästa år.

Piteås damer i Allsvenska på fjärde plats möter Rosengård borta i en svår match. Förlorar man når man nog inte tredje platsen risk även att man passeras av Djurgården.

När det gäller herrfotboll är det bara IFK Luleå som seriespelar. För IFK som redan är avsågade gäller bara att avsluta snyggt frågan är bara om motivationen finns för att göra det.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar