Logga in
Logga ut

Ingvar Gälman

Assi-bloggen

Efter att under många år varit verksam som tränare och ledare inom Assi IF har jag i år befriat mig från liknade uppdrag. Detta innebär att jag naturligtvis kommer att skriva om damlaget i Assi samt övrig fotboll men även lite annan sport här i Norrbotten.

Torsdagsmatcher

Kalix Assis damer som åkte på en förlust sist mot Kungsbacka med klara siffror, kanske ett par mål för stort sett till vad som hände på plan. Tyvärr räcker det inte med att spelet ser bra ut även om det är en bra början det är alltid målen som räknas. Nu på torsdag har man Mallbacken på hemmaplan i en viktig match för att börja samla på sig poäng vilket borde var fullt möjligt. Förutsättningarna för det är dock glasklara, nu gäller det att minimera egna misstag i försvarsspelet och öka effektiviteten framåt markant. Laget innehåller så många bra spelare för denna nivå så det gäller bara att vara fokuserade i 95 minuter så ska man nog lyckas.

När det gäller div.2 herrar är det bara Boden av BD lagen som spelar torsdag. Boden som vann stort sist har Kramfors Alliansen borta och kommer nog hem med tre poäng.

Div.3 herrar har full omgång och där möter Kiruna Gimonäs på Lombia tror inte det vållar några problem för Kiruna. BAIK som vann stort mot Ohtana sist och visade upp ett bättre spel och framförallt verkar man fått igång två bra forwards. Nu har man Sandvik på Bergvallen och kan man fortsätta på den inslagna vägen blir det tre poäng. Notviken har Umeå FC A på Tunavallen och bör klara av det. Storfors ska också ta tre poäng i mötet med Lycksele på Heden. Kalix har Holmsund borta och det skulle förvåna mig om inte Kalix åker hem med tre poäng. Den osäkraste matchen för mig är Infjärden mot Ohtana en klar helgardering.

Norrlandsderby i helgen

Kalix Två senaste matcherna för Assis damer har inneburit sex poäng efter klara vinster. Tidigare matcher som förlorats har man spelmässigt varit med i de flesta matcherna. Nu är man helt klart på gång med ett bra självförtroende. Närmast väntar Umeå på Billerud Korsnäs Arena en på pappret jämn historia men jag skulle nog sätta pengarna på Assi som blivit bättre och bättre för varje match. Andralaget som håller till i div.2 har så här långt två vinster och en förlust. Nästa match är LSK på hemmaplan.

Tabellen i div.2 herrar är en kul läsning med tre lag från länet på de fyra första platserna. Omgångens toppmatch är derbyt Piteå mot IFK Luleå på LF Arena, tror på delad pott. Boden vinner borta mot Ytterhogdal och för GM som ligger lite risigt till väntar Hudiksvall på hemmaplan i en svår match.

Toppmatchen i div.3 herrar är BAIK på första plats mot tvåan Storfors, matchen spelas på måndag. BAIk är ett bra lag när man har tillgång till de bästa spelarna, frågan är om man har det till denna viktiga match. Kalix som saknade spelare sist och förlorade möter nu Gimonäs på Furuvallen och det ska inte vålla några problem för IFK. Ohtana tar tre poäng hemma mot Lycksele samma gäller för Notviken som tar emot Infjärden. Svårare blir det för Kiruna i mötet med Sandvik på bortaplan. Tycker personligen att trean har blivit lite för oseriös där spelare saknas för en det ena och en det andra, gäller kanske inte alla lag, i att min värld är man på plats när det är match.

Piteås damer som imponerat i allsvenska och leder serien med fem poäng har nu en svår match borta när man tar sig an K/Göteborg. I div.1 damer har det börjat illa för Notviken och jag har svårt att se någon vändning i nästa match som är Morön borta. Morön har fem raka vinster och 22 gjorda och 0 insläppta. Infjärden har Kramfors Alliansen borta.

Övriga Kalixlag har det lite tungt, Påläng i div.4 norra har tre oavgjorda viket inte ger många poäng nu möter man Boden 2 på Boden Arena. Gammelgårdens damer har en poäng på fyra matcher och har nu obesegrade Kågedalen hemma.

Ny chans till poäng i helgen

Stockholm Assis damer som vann övertygande sist mot Mallbacken möter nu i helgen Böljan från Falkenberg på bortaplan. Senaste mötet mot Mallbacken var ett steg i rätt riktning även om mycket kan bli bättre, framförallt noggrannheten i passningsspelet och spela enkelt och låta bollen göra arbetet. Jag tror på ytterligare ett kliv i rätt riktning och tre poäng.

Piteås damer som leder Allsvenskan möter Hammarby på LF Arena och det skulle förvåna om inte Piteå fortfarande leder serien efter helgen. I div.1 damer har vi två lag från länet och båda kommer ganska säkert att vinna sina matcher. Notas möter IFK Östersund och Infjärden tar emot Myckle.

Herrarna i div.2 har om skärpan är den rätta minst två segrar till länet, tänker i första hand på IFK Luleå mot Härnösand och Boden mot Gottne. Tuffare blir det för Piteå som har Hudiksvall borta och GM som gästar Täfteå.

Div.3 som verkar bli en jämn och oviss serie har flera intressanta matcher som kan sluta hur som helst eller vad sägs om Kiruna mot Ohtana på Lombia, Storfors mor Gimonäs på Heden och på måndag BAIK mot Notas. Infjärden som inlett svagt får svårt mot Umeå FCA trots hemmaplan. Kalix lämnar nog inte ifrån sig några poäng i mötet med Lycksele på bortaplan.

PGIF I Div.4 har Skogså borta, bägge lagen med två kryss var så det skulle inte förvåna om bägge har tre kryss efter helgen.

Fjärde gången gilt

Kalix Assis damer som inlett serien med tre raka förluster flyger nu till Göteborg för mötet med Kungsbacka. Trots förlusterna har spelet stundtals varit bra men ett mål framåt på tre matcher är inte bra och då vinner man inga matcher. Nu möter man ett Kungsbacka som så här långt gått bra men Assi borde ändå ha en bra chans till poäng. Förutsättningarna för det är glasklara, passningsspelet måste snäppas upp och inte bara vara bra periodvis sen måste effektiviteten framåt bli mycket bättre när man skapar chanser. Jag är optimist och tror på tre poäng.

Piteås allsvenska lag som leder allsvenskan har Växjö på bortaplan ingen lätt uppgift men naturligtvis får Piteå gälla som favoriter. Fredrik i ledarteamet har inga bra minnen från den Arenan efter storförlusten förra året med Assi, kanske revansch i år.

Ifk Luleå i div.2 herrar har Ytterhogdal hemma och det borde inte vålla några problem. Boden som vann sist tar emot IFK Umeå på Boden Arena och gäller som favoriter men IFK Umeå kan överraska igen. För GM går det knackigt för och nu har man Piteå hemma har svårt att se några poäng till hemmalaget.

Div3 herrar med mång lag från länet spelar i helgen den tredje omgången. Notviken ska till Sandvik som fick storstryk sist mot ett förmodligen förstärkt Umeå FC A. Bra chans till poäng för NIK. Storfors har Umeå FC A borta svårt att säga innan man sett laguppställningarna. BAIK åker till Pajala för möte med Ohtana. Ohtana har två kryss så här långt och BAIK vann sista matchen mot Kalix. Baik får gälla som favoriter men då måste man prestera bättre än sist. Kalix tar emot Infjärden på Furuvallen och tar nog sina första poäng. Kiruna har Lycksele borta en bra chans till tre poäng.

Ny chans till poäng

Kalix Assis damer har inför tredje omgången när man möter Sundsvall hemma två förluster mot de två lag som kom ner från Allsvenskan Kvarnsveden och Örebro. Hur standarden är på dessa slag är svårt att säga men det visar sig efter några omgångar till. Sista matchen mot Örebro spelade man stundtals bra och borde ha fått med sig åtminstone en poäng men då gäller det att ta vara på de chanser man skapar på ett bättre sätt. Nu möter man Sundsvall på hemmaplan också det en tuff och oviss match. För Assis del gäller det nu att koncentrera sig på en match i taget och göra så bra ifrån sig som möjligt samt begrava de olyckliga uttalandena från i våras om Allsvenska när truppen var långt ifrån klar men det förmodar jag redan är glömt.

Piteås damer har inlett Allsvenska på ett utmärkt sätt med två raka vinster och möter nu Djurgården på LF Arena. Djurgården ett av flera tippade topplag blir naturligtvis en tuff uppgift för Piteå men det är fullt möjligt att PIF ståtar på nio poäng efter den matchen.

Div.2 herrar spelar fjärde omgången och där har Piteå imponerat mest av lagen från länet med tre raka vinster. Nu möter man IFK Umeå borta och bör ta ytterligare tre poäng. IFK Luleå två poäng efter Piteå har också börjat bra och har en bra chans till vinst i mötet med Gottne på bortaplan. Ett frågetecken för Boden som fick stryk med klara siffror mot ett bra IFK Timrå sist. I helgen möter man Friska viljor på Boden Arena och bör vinna. GM har fått en tung start med tre förluster och har nu Härnösand borta, naturligtvis chans till poäng men knappas troligt.

Div.3 har avverkat en omgång och lite för tidigt att säga alltför mycket. Såg Kalix mot Notas sist i en lite medioker tillställning som borde slutat 0-0, nu fick Notas två mål på slutet och tog med sig alla poäng. I helgen möter BAIK Kalix på Bergsvallen två lag med mycket skador i en oviss tillställning. Notas tar emot Ohtana och får gälla som favoriter. Storfors mot Kiruna på Heden kan sluta hur som helst, tips kryss. Infjärden har Gimonäs hemma också den matchen oviss.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar