NLL utarmar inlandet

Kiruna På senaste fullmäktigemötet beslutades att NLL ska gå in med 1,5 miljoner till ett gemensamt bolag med Luleå, Boden och Piteå för att arbeta med etableringar av fler serverhallar till kusten. Om de lyckas kommer detta att utarma Jokkmokk, Överkalix, Övertorneå ec. ännu mer. När Luleå växer så är det ALLTID på inlandets bekostnad, varför ska NLL driva på den utvecklingen och hur kommer det sig att politiker från dessa kommuner stödjer den processen?

Reträtten fortsätter...

Kiruna Fram till idag har Kiruna kommun hävdat att de har klart med investerare som ska investera i nya Kiruna. Vi har hela tiden hävdat att deras "investerare" är byggbolag som i sin tur vill ha en beställare som ska ta risken. Beskedet har varit glasklart "Det är investerare som ska gå in med egna pengar". Idag kom första glidningen även på detta område, nu medger Kiruna kommun att det är byggbolag som inte själva kommer att ta risken, alla utom ett. Frågan kvarstår således; kommer någon att bygga upp ett nytt centrum i nya Kiruna? LKAB vägrar att ställa sig som en garant längts bak. Kiruna kommun borde givetvis kräva att LKAB ska garantera att; om ingen annan bygger så bygger LKAB. Som det nu är riskerar vi hela Kirunas existens.

 

Jag minns speciell Niklas Sirén (v) som tog på sig stora kostymen och med ett stort mått av självsäkerhet sa att "Där fick Gunnar Selberg se att det fanns investerare" Nu visar det sig alltså att dessa investerare inte är några investerare.  

"Det är nu det händer...."

Kiruna Kiruna kommun planerar den nya staden :-)

Orsaken till att man gjorde en detaljplan för bara ett stadshus, och inte tog med omkringliggande områden med bostäder, var att en det inte skulle godkännas bostäder på platsen pga. alla föroreningar. Vi talar alltså om området mitt i det tänkta centrala Kiruna med massor av tänkta bostäder. Det kanske går att sanera området men hur mycket kommer det att kosta och kommer LKAB att betala detta. I vissa sammanhang har LKAB sagt att ”om kommunen väljer en dålig plats så ska ju inte LKAB behöva betala för det”.

 

Förresten; Grattis Norge!!!

 

Det totala haveriet närmar sig

Kiruna I juni 2013 sa Kiruna kommuns "stadsutvecklare" Göran Cars att:

-Om tre år är Stadshuset och stortorget färdigt. Vi kan också se ett antal attraktiva byggnader som drar folkliv och placerar sig runt stortorget och skapar den här stadskänslan som efterfrågas så tydligt av Kirunaborna.

Det börjar bli bråttom...

Ett badhus tar 5-7 år att bygga men ett nytt centrum tar 3-4 år. Rimligt?

Kiruna När kommunen gick in med över 50 miljoner för att renovera den gamla simmahallen ansåg vi att man istället borde bygga en ny simhall som LKAB finansierar. Det skulle också hjälpa till att få igång en centrumutveckling i "nya Kiruna". Argumentet mot oss var då att "vi hinner inte, det tar 5-7 år att bygga en simhall".

Nu säger de att de ska bygga upp ett nytt centrym på 3-4 år. Stora hotell, stadshus, konferenscenter, resecenter, bostadskavarter, shoping gata med plats för samtiliga butiker från gamala centrum. Om de inte flyttar frivilligt så ska de tvingas till det... Var finns logiken; en simhall på 5-7 år, nytt centrum som är minst tio gånger så stort 3-4 år. Finns det verkligen någon som tror på detta? Inte en enda detaljplan är klar för området, de som är påbörjade är överklagade. Om 3-4 år finns det i bästa fall ett stadshus där nere men inte ens det är säkert med den ledning vi har idag.

 

Tiden står stilla i "nya Kiruna"

Kiruna I juni 2012 sa kommunen att det nya Kiruna skulle vara uppbygt och klart  "om fem år" (alltså 2017) med stadshus, torget och alla byggnader runt det; hotell, resecenter, konferenscenter, bostäder och butiker. År 2013 sa de att det skulle stå klart om fem år. Om fem dagar blir det 2015 och kommunen säger fortfarande att det ska vara klart "om fem år"??? Står tiden stilla i "nya Kiruna"? Men att något skulle ha förändrats i deras planer vill de inte medge, -planen ligger fast" säger de. hur länge ska de kunna säga "om fem år" trots att åren går utan att fler (t ex media) börjar ställa frågor kring detta?

 

Nu presenterade LKAB nya prognoser som försjkuter behover av nytt centrum med "fem år" men kommunen säger att "planen ligger fast" och ser detta som positivt. Hur kan de tro att någon kommer att bygga upp ett centrum redan nu om inte behovet finns? Vem tror de ska hyra dessa lokaler? Hela projektet är ett gigantiskt korthus som borde ha rasat för länge sedan men det räcker inte med att bara den politiska oppositionen granskar och kritiserar deras så kallade stadsomvandling.

 

 

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar