NLL utarmar inlandet

Kiruna På senaste fullmäktigemötet beslutades att NLL ska gå in med 1,5 miljoner till ett gemensamt bolag med Luleå, Boden och Piteå för att arbeta med etableringar av fler serverhallar till kusten. Om de lyckas kommer detta att utarma Jokkmokk, Överkalix, Övertorneå ec. ännu mer. När Luleå växer så är det ALLTID på inlandets bekostnad, varför ska NLL driva på den utvecklingen och hur kommer det sig att politiker från dessa kommuner stödjer den processen?

Moderaterna hindrar privata att investera

Kiruna Kommunen med Moderaterna sa NEJ till privat investering.

På senaste kommunstyrelsen fanns ett medborgarförslag från boende i Riksgränsen, de ville få möjlighet att bygga hus för att kunna etablera sig mer permanent med familj och inte bara vara hänvisad till hotellets personalboende. Tror ni att kommunen gillad detta? -Nej, givetvis inte. Kommunledningen ville istället att man skulle tillsätta en utredning för att undersöka möjligheterna att kommunen själva bygger husen där uppe som dessa människor sedan kanske kan få hyra av kommunen. Det är ju otroligt och där sitter även Moderaterna med i kommunledningen.

Först har Riksgränsenfolket fått vänta i två år på att deras medborgarförslag skulle behandlas och sedan ska de få vänta i några år till på en utredning som ska utreda något de inte har visat intresse för. Att sedan Nordnytt i vanlig ordning låter "makten" berätta om sitt fantastiska förlag utan att låta någon annan komma till tals är nästan lika konstigt. lite roligt var det ändå när Niklas Sirén säger att "kommunen är snabb och effektiv" med avseende på utredningen som ska göras. Nu lyckades vi få till en lite annorlunda skrivning om vem som ska bygga men i praktiken är det inte någon skillnad då de är livrädda att någon ska bygga något som blir ekonomiskt fördelaktigt för dem. En annan lite underhållande del i denna tragik var att kommunledningen hävdade att det var så svårt att få köpa statlig mark där uppe och därför var det bättre att kommunen byggde och ägde. Sanningen är att kommunen äger 1,5 miljoner kvadratmeter i Riksgränsenområdet. men sånt där med fakta och sanning är tydligen bara besvärligt att ta hänsyn till.

Hur ska då landsbygden kunna utvecklas?

Kiruna I går beslutade Kommunstyrelsens arbetsutskott att om någon vill flytta ut till någon by i kommunen, till ett hus som stått tomt, så måste de betala upp till 60.000 kronor för att få börja använda vatten och avlopp (om det varit i träda). Trots att anslutnignarna redan finns och det skulle bli ytterligare en fastighet som hjälper till att bära de gemensamma kostnaderna. Förslaget var först att det skulle kosta 80.000 kronor vilket vi lyckades bromsa men vi fick inte med oss de övriga lägre än till 60.000 kronor, det var bara Kirunapartiet som röstade för vårt förslag. Moderaterna, Samelistan och Socialdemokraterna röstade emot vårt förslag som var 20.000 kronor men helst hade man haft det gratis. Vi måste göra allt vi kan och rår över för att underlätta för landsbygdsutvecklingen och detta var ett klockrent sådant exempel.

Sent ska syndaren vakna

Kiruna Nu vaknar Moderaterna. Gomorron! trevligt att höra Er röst men är det inte lite sent?

Moderaterna har röstat JA till i stort sett allt som Sossarna, Vänstern och Samelistan har föreslagit i stadsomvanligen. Nu upptäcker de att stora misstag har begåtts, arbetstillfällen är hotade och fastigheter kommer att bli tvångsinlösta. Nu plötsligt försöker de framstå som de som ser konsekvenserna och vill annat. Man brukar säga bättre sent än aldrig, men i detta fall vaknar de nog lite FÖR sent. När avtalet är godkänt och påskrivet, påhejat av Moderaterna, så kommer nog inte Moderaterna att kunna ställa något tillrätta. Dessutom kanske de förlorar platsen vid köttgrytan om de börjar bråka...

Fiaskona står som spön i backen

Kiruna Kiruna kommun överträffar sig själv i att misslyckas. Det ena praktfiaskot efter det andra och vi har knappt sett böjran ännu.

 

Ett oräkneligt antal gånger har de gått ut och sagt att "det är nu det händer", syftande på att nu startar stadsomvandlingen. Där har de stått med sina "första spadtag" för än det ena och än det andra och media har rapporterat. För säkerhets skull har även LKAB tillhandahållit helsida efter helsida men vad har egentligen skett? Stadshuset som de har tagit minst två "första spadtag" är överklagat, bygget står stilla då de är planerat för nära industriverksamhet med hälso farliga utsläpp. Alla visste att dessa verksamheter fanns där men man körde likt strutsen huvudet i sanden och låtsades som ingenting. LKAB har tidigt i processen sagt att dessa industriomården tar de inget ansvar för... nähä, vem ska då göra det, skattebetalarna? Varför ska Kirunaborna betala för detta, räcker det inte med att de drivs från hus och hem utan några garantier för någonting?

 

Att LKAB/staten har ställt upp med helsidor och stöttat kommunledningen är begripligt, kommunledningen har ju inte krävt någonting av staten utan bara hyllat sin samverkan med LKAB.

 

Forstsättning följer...

 

 

Ja just ja, jag har ju en blogg :-)

Kiruna Ni är nog inte så många som läser "min blogg" då jag så sällan skriver här men om det nu finns någon så ska jag från och med nu bli "bättre". Jag lovar inga briljanta inlägg men de ska iaf komma mer frekvent.

 

Raketskolan! Vilken bedrövlig historia. först bygger man en skola för 247 miljoner, sedan blir den försenat och problemen avlöser varandra; fukt, mögel, ohälsa, farliga höjder, för stora klassrum. Kritiken från elverna, förlädrarna och lärarna är förödande. Varför vägrade man lyssna på dessa grupper när skolan planerades? Nu får varje Kirunafamilj betala ytterligare 1000 kronor för de reparationer som nu ska till. Det kan bli väldigt fel när syftet tycks vara att bygga monument över sig själv...

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar