NLL utarmar inlandet

Kiruna På senaste fullmäktigemötet beslutades att NLL ska gå in med 1,5 miljoner till ett gemensamt bolag med Luleå, Boden och Piteå för att arbeta med etableringar av fler serverhallar till kusten. Om de lyckas kommer detta att utarma Jokkmokk, Överkalix, Övertorneå ec. ännu mer. När Luleå växer så är det ALLTID på inlandets bekostnad, varför ska NLL driva på den utvecklingen och hur kommer det sig att politiker från dessa kommuner stödjer den processen?

Sent ska syndaren vakna

Kiruna Nu vaknar Moderaterna. Gomorron! trevligt att höra Er röst men är det inte lite sent?

Moderaterna har röstat JA till i stort sett allt som Sossarna, Vänstern och Samelistan har föreslagit i stadsomvanligen. Nu upptäcker de att stora misstag har begåtts, arbetstillfällen är hotade och fastigheter kommer att bli tvångsinlösta. Nu plötsligt försöker de framstå som de som ser konsekvenserna och vill annat. Man brukar säga bättre sent än aldrig, men i detta fall vaknar de nog lite FÖR sent. När avtalet är godkänt och påskrivet, påhejat av Moderaterna, så kommer nog inte Moderaterna att kunna ställa något tillrätta. Dessutom kanske de förlorar platsen vid köttgrytan om de börjar bråka...

Fiaskona står som spön i backen

Kiruna Kiruna kommun överträffar sig själv i att misslyckas. Det ena praktfiaskot efter det andra och vi har knappt sett böjran ännu.

 

Ett oräkneligt antal gånger har de gått ut och sagt att "det är nu det händer", syftande på att nu startar stadsomvandlingen. Där har de stått med sina "första spadtag" för än det ena och än det andra och media har rapporterat. För säkerhets skull har även LKAB tillhandahållit helsida efter helsida men vad har egentligen skett? Stadshuset som de har tagit minst två "första spadtag" är överklagat, bygget står stilla då de är planerat för nära industriverksamhet med hälso farliga utsläpp. Alla visste att dessa verksamheter fanns där men man körde likt strutsen huvudet i sanden och låtsades som ingenting. LKAB har tidigt i processen sagt att dessa industriomården tar de inget ansvar för... nähä, vem ska då göra det, skattebetalarna? Varför ska Kirunaborna betala för detta, räcker det inte med att de drivs från hus och hem utan några garantier för någonting?

 

Att LKAB/staten har ställt upp med helsidor och stöttat kommunledningen är begripligt, kommunledningen har ju inte krävt någonting av staten utan bara hyllat sin samverkan med LKAB.

 

Forstsättning följer...

 

 

Ja just ja, jag har ju en blogg :-)

Kiruna Ni är nog inte så många som läser "min blogg" då jag så sällan skriver här men om det nu finns någon så ska jag från och med nu bli "bättre". Jag lovar inga briljanta inlägg men de ska iaf komma mer frekvent.

 

Raketskolan! Vilken bedrövlig historia. först bygger man en skola för 247 miljoner, sedan blir den försenat och problemen avlöser varandra; fukt, mögel, ohälsa, farliga höjder, för stora klassrum. Kritiken från elverna, förlädrarna och lärarna är förödande. Varför vägrade man lyssna på dessa grupper när skolan planerades? Nu får varje Kirunafamilj betala ytterligare 1000 kronor för de reparationer som nu ska till. Det kan bli väldigt fel när syftet tycks vara att bygga monument över sig själv...

Kommunen låter staten plundra dig

Kiruna Staten plockar vinsterna härifrån, Kirunaborna får betala och kommunledningen tittar på. jag stötte på ytterligare ett exempel på hur, mycket stora kostnader för stadsomvandligen vältras över på Kirunaborna. De som bygger en villa och ansluter den till det kommunala VA-systemet fick tidigare betala ca 55.000 kronor för denna anslutning. Pga kostnader för stadsomvandlingen får de nu betala 175.000 kronor!!! De som byggt i den gamala VA-strukturen på Lombolo eller längst bort i Tuolla får alltså betala 120.000 kronor extra.

Svart på vitt framår av dokumenten att det är pga de "höga kostnaderna för den förestående stadsomvandlingen" som denna avgift har höjts med 218%!!!  Nu påstår kommunenledningen att det var innan de hade klart att LKAB ska betala detta men då är det väl dax att betala tillbaka pengarna till de som betalat för mycket och sänka avgiften igen, eller?

Det är nu det händer...

Kiruna Återigen kan vi i den andra regionala tidningen läsa att, "nu startar stadsomvandlingen i Kiruna". Hur många gånger har de sagt samma sak? Vi som dagligen engagerar oss i denna fråga vet att det inte alls är "nu det händer", de har inte kommit någonstans i denna omvadling, vi har faktiskt gått bakåt. Kiruna har förlorat två hotell, en bensinmack, ca 50 lägenhetr att byggts men vi har förlorat ca 160 lägenheter. Fastigheter står och förfaller då de ändå ska rivas. Beträffande nya centrum med torget och stadshuset så är detaljplanen överklagad då det finns miljöfarlig verksamhet nära området. LKAB vill inte sanera marken till känslig markanvänding vilket betyder att man inte kan bygga bostäder där. Betänk att där staden är planerad ligger 11 meter tjockt lager med sand efter utsläppen från Tuollavaaragruvan. Denna sand innehåller Arsenik, Kobolt, Nickel etc. Om inte LKAB sanerar vem ska då göra det, skattebetalarna i Kiruna? Det kan kosta 100-tals miljoner att få ordning på miljön där nere. Vi avvisar inte alternativet rakt av men det måste göras en trovärdig plan med finansiering för hur detta ska gå till. Sorry Kirunabor, det är INTE nu det händer. Givetvis måste staten med LKAB ta ansvar för att vi får någonstans dit vi kan flytta staden. Marken ska göras i ordning och fastigheter ska byggas upp som motsvarar de vi har idag. Om någon i den omställningen får det lite bättre, t ex med en lägre boendekostnad, lite högrre standard eller något annat så kan väl inte det vara ett problem??? Människorna har ju tvingasts från hus och hem. 

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar