• söndag 28 augusti 2016
 • Mediesällskapet
 • Familjeannonser
 • Lunchguiden
 • Grannar
 • Karriär i norr
 • Lokus
 • Lohts
Var är avtalet som kommunledningen hänvisa... Gunnar Selberg (c) Gunnar Selberg (c)
Vädersponsor:

Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 36, och André Samuelsson, 30. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Luleå bygger nytt

Luleå kim

Ut med Sebastian Meijer och Kim Karlsson. Meijer har vi avslöjat sedan tidigare och i dagens Kuriren avslöjar vi att Luleå vill låna ut Karlsson till allsvenskan.
Det går inte att ta miste på den prägel som Osten och Rönnqvist vill skapa kommande säsong. Karlsson har inte klarat att ta nästa steg den här säsongen och för hans egen utveckling är det bättre att backa en ruta och få speltid istället för att ligga på gränsen till laget och få i snitt 8 minuter per match. Det utvecklar ingen spelare.

Tungt och fysiskt 2012/2013. Där faller spelare som Meijer och Karlsson bort. Den förstnämnde offrar sig hänsynslöst och hade en bra formtopp inför slutspelet, men när det blir mer fysiskt, som i slutspelet, föll båda dessa spelare bort ur matchbilderna. Liksom Jonas Berglund och Daniel Mannberg, som fick nya kontrakt innan slutspelet drog igång. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser fler utlåningar.

Osten söker med ljus och lykta efter Karl Fabricius som lyckats hålla sig undan så här långt. Luleås sportchef vill i alla fall ha till ett möte och jag räknar in Fabbe kommande säsong. Om han inte, rent ekonomiskt, skulle få ett bättre erbjudande i någon av de nystartande KHL-klubbarna Prag eller Milano.

AIK gör en beundransvärd insats mot Skellefteå, som får dras med sin ackilleshäl. Att egentligen vara bäst, men kliva ut med ena skridskon. En sjunde avgörande är en sjunde avgörande och jag tror inte på någon 8-2-repris. Sedan ser jag inte vilket lag som ska kunna rubba Brynäs om inte Färjestad lyckades. Luktar SM-guld hela vägen till Luleå för Lavanders gäng.

Jimmy Landström

Ha en fortsatt trevlig påskhelg!!

önskar Hockeybloggen

Så ska Luleå spela

Luleå
Foto: Petra Älvstrand


Jo, det skulle vara min sista vecka med Hockeyresan och utan blogginlägg eftersom att jag ska lämna över spakarna. Men jag kan inte hålla fingrarna borta från att komponera ihop ett inlägg när Luleå spikat truppen. Och det blir ett angenämt problem för staben att sätta ihop laget. Kennedy anländer en månad sent och den som då spelat in sig i laget via träningsmatcher och CHL kommer nog inte att bli alltför glad. Jag tror det handlar om Lagacé och Rydahl, som får byta positioner eller blir extraforward. Men jag utgår från fullt lag i denna uppställning.

Målvakt: Joel Lassinantti (Filip Gustavsson, Oscar Maciello)
Kommentar: Lassinantti är given, men Gustavsson är snart redo för NHL och knackar på dörren rejält.

Första femman: Christian Jaros, Ilari Melart - Petter Emanuelsson, Kael Mouillierat, Bill Sweatt
Kommentar: Jaros och Melart gick framåt enormt i samarbetet förra säsongen och Jaros har imponerat på Ottawa i sommar. Känns som lagets nya förstapar. Kedjan intressant med Emanuelsson som rajtare, men det beror också på hur Sweatt svarat på sin rehab efter magmuskeloperationen.

Andra femman: Brendan Mikkelson, Daine Todd - Julius Junttila, Tim Kennedy, Anton Hedman
Kommentar: Mikkelson och Schira hade stundtals öppna svängdörrar förra säsongen i egen zon. Mitt nykomponerade backpar har lirat ihop i ungdomsåren och jag tror att Luleå testar nytt. Junttila blir en intressant bekantskap för Luleåpubliken och SHL. Kennedy anländer sent, men det känns som att han petar ut Lagacé på en kant. För Hedman är det upp till bevis. Luleå har även värvat Rydahl från Växjö som kan göra grovjobbet.

Tredje femman: Jan Sandström, Craig Schira - Johan Harju, Andreas Falk, Jacob Lagacé
Kommentar: Sandström kan bli en viktig vågskål för att att Schira ska få ut sin offensiva potential till fullo. Kedjan blir en ihopsättning där alla tre gärna lirar center och det är en styrka vid tekningar. Harju får ut mer av sin spelstil på en kant och får utdelning för sitt fina skott.

Fjärde femman: Pontus Själin, Viktor Amnér - Karl Fabricius, Christopher Mastomäki, Johan Forsberg
Kommentar: Luleå kommer förmodligen att spela 7 backar + 13 forwards, men sätter i alla fall ihop ett backpar med nye Amnér som verkligen har konkurrens. Från poängkung i Leksand till en situation med en stor utmaning. Fjärdekedjan känns som lagets mest stabila genom förra säsongen, men nu måste de också få mer resultat för jobbet och skotta in någon balja här och där.

Extra: Linus Nässén - Gustav Rydahl, Anton Toolanen, Isac Lundeström
Kommentar: Det blir rejäl kubbning om platserna i laget och det kommer alltid skador under en säsong. Rydahl fajtas om speltiden och kan också peta ned Lagacé från en ytterposition om tränarna vill ha en mer välbalanserad kedja och någon som tar sig an grovjobbet.

Hockeyresan har kommit till sitt slut. Den sista delen kan ni läsa om i morgon. Här har ni de fyra första med Fällman, Glader, Fabricius och Osten.

Fotknölen är svullen. Trodde att elstarten var ur funktion på EU-moppen vi har haft till låns i veckan. Moderna saker. Jag har således kickat igång den och visst har den varit lite morgontrött och rekylen har satt sig ett par gånger i fotknölen. Under fredagens sista rep hade jag kickat i 20 minuter för att vi skulle ta oss hem när jag upptäckte att det går att hålla in frambromsen för att sedan starta på elstarten ...

4-6 augusti drar Luleå Hockey dam- herr- och J20 till Stora Sjöfallet. Det blir lagets kick off och den officiella ispremiären för herrarna är måndag den 8 augusti.

Ha en fortsatt trevlig sommar!

Jimmy Landström

Hockeyresan

Luleå Ett hockeyintresse som aldrig sinar. I januari/februari 2011 gjorde vi USA-resan med reportage om bland andra Omark & Harju, i november samma år besökte vi Kalle Fabricius, Martin Chabada och gänget i Poprad, 2012 körde vi genom Finland i husbil med besök hos bland andra Nieminen och Koivisto, somrarna -14 & -15 har vi kört bil genom hela Sverige och träffat norrbottningar i exil och före detta Luleåspelare i deras SHL-klubbar, hösten 2014 gjorde vi Schweizresan och träffade bland andra Klasen & Frallan i deras nya miljöer.

Lägg där till ett par CHL-resor i Mellaneuropa.

Men vi nöjer oss inte.

2016 är intresset hetare än någonsin med de nyblivna svenska mästarna LHF/MSSK och Luleås herrlag som repar mod efter förra säsongen, som slutade i semifinal trots en hårdsatsning mot guldet. Nu kör vi moppe runt Luleå kommun och besöker Luleå Hockey-spelare i veckan. I dag inleddes resan i del 1:5. Vem vi besökt får ni läsa om i morgon. En om dagen fram till och med lördag.

LÄNK

Jimmy Landström

Agenten om centerns framtid

Luleå Nej, det blev inte Jeff Taffe och Luleå Hockey får leta vidare efter sin förstacenter. Men det kryllar inte med valmöjligheter på maknaden. Niklas Olausson står fortfarande utan kontrakt och har tidigare sagt att Luleå är ett alternativ. Messade med hans agent tidigare i dag skrev följande:

"Han har lite olika alternativ och vi vet nog mer om några veckor".

Han ville dock inte bekräfta eller dementera om Luleå Hockey fortfarande är aktuellt. Det ville inte heller Luleås sportchef Lars "Osten" Bergström.

 

/Mimmi Åkerlund

Tack för allt

Luleå Tiden är kommen att lämna över bloggen till en ny generation.
Exakt vilka eller vem det blir vet jag inte ännu, men under sommaren kommer den troligtvis att gästas av flera skribenter.

Som jag skrev i krönikan i lördagens tidning så går jag inte bara på semester snart, utan jag lämnar också tidningshuset för nya uppdrag.
Till hösten börjar jag arbeta som ishockeykonsulent på SISU idrottsutbildarna och ska jobba med att utveckla ungdomsishockeyn i länet.

Det innebär att jag i första hand kommer vara tjänstledig härifrån i sex månader, men jag både tror och hoppas att frånvaron kommer bli längre.

Ni som följer bloggen har säkert upptäckt att ungdomsishockeyn är någonting som jag har brunnit för en längre tid och att nu få en möjlighet att jobba med det på heltid känns hur inspirerande som helst. 

Jag tänkte inte bli särskilt långrandig i det här inlägget utan skulle mest vilja tacka alla som har hjälpt till att göra den här bloggen till vad den är i dag. Alla kommentarer, tips och diskussioner i möten utanför bloggen.
Det har varit häftigt att få skriva om världens roligaste sport - i ett sådant hockeytokigt län som Norrbotten är.

Ett stort tack också till alla spelare och ledare ute i hockeyföreningarna för samarbetet under de här tio åren i branschen.

På återseende.

André Samuelsson

Sveriges starkaste målvakt

Luleå Det verkar som att SHL:s största kraftpaket spelar i Luleå Hockey.
I alla fall när det kommer till styrka i höftpartiet.
Under dagens tester på målvaktsverkstan noterade Joel Lassinantti toppresultat i alla kraftmoment och hade det högsta genomsnittet av alla målvakter. 

Vilket förmodligen förklarar hans snabbhet på isen och alla höjdpunkter som vevats efter de reptilsnabba förflyttningarna mot Frölunda i semifinalen förra säsongen.

Men säsongen har också kantats av skador och nu hoppas 23-åringen att Mikael Renbergs studier ska hjälpa honom att förebygga nya skador i höften.   

Mikael Renberg ska hjälpa Luleåmålvakten

Det var rätt intressant att se hur medicinska tester snabbt förvandlades till ett tävlingsmoment i gruppen.
Bland annat begärde David Rautio skämtsamt en kontrollräkning på hans värden efter att hans tidigare toppnotering blev slagen.

Men starkast av alla var en finsk juniormålvakt som sprängde 300-gränsen på dynamometern. Däremot skiljde sig värdet rejält mellan inåt- och utåtrotationen, precis som i många andra fall.

André Samuelsson

 • Twitter
 • Hockeybloggen
 • Twitter
 • André Samuelsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar