Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Anton Olofsson, 24, Jimmy Landström, 34, och Sofie Lundström, 26. Här håller vi stenkoll på allting som händer runt Luleå Hockey, ishockeyn i länet, SHL och övriga hockeyvärlden. Rykten, spelarövergångar, nördfakta, power play-uppställningar och snack från omklädningsrummet. Vill du komma i kontakt med någon av oss går det bra att skicka e-post till anton.olofsson@kuriren.com eller jimmy.landstrom@kuriren.com.

Luleå bygger nytt

Luleå kim

Ut med Sebastian Meijer och Kim Karlsson. Meijer har vi avslöjat sedan tidigare och i dagens Kuriren avslöjar vi att Luleå vill låna ut Karlsson till allsvenskan.
Det går inte att ta miste på den prägel som Osten och Rönnqvist vill skapa kommande säsong. Karlsson har inte klarat att ta nästa steg den här säsongen och för hans egen utveckling är det bättre att backa en ruta och få speltid istället för att ligga på gränsen till laget och få i snitt 8 minuter per match. Det utvecklar ingen spelare.

Tungt och fysiskt 2012/2013. Där faller spelare som Meijer och Karlsson bort. Den förstnämnde offrar sig hänsynslöst och hade en bra formtopp inför slutspelet, men när det blir mer fysiskt, som i slutspelet, föll båda dessa spelare bort ur matchbilderna. Liksom Jonas Berglund och Daniel Mannberg, som fick nya kontrakt innan slutspelet drog igång. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser fler utlåningar.

Osten söker med ljus och lykta efter Karl Fabricius som lyckats hålla sig undan så här långt. Luleås sportchef vill i alla fall ha till ett möte och jag räknar in Fabbe kommande säsong. Om han inte, rent ekonomiskt, skulle få ett bättre erbjudande i någon av de nystartande KHL-klubbarna Prag eller Milano.

AIK gör en beundransvärd insats mot Skellefteå, som får dras med sin ackilleshäl. Att egentligen vara bäst, men kliva ut med ena skridskon. En sjunde avgörande är en sjunde avgörande och jag tror inte på någon 8-2-repris. Sedan ser jag inte vilket lag som ska kunna rubba Brynäs om inte Färjestad lyckades. Luktar SM-guld hela vägen till Luleå för Lavanders gäng.

Jimmy Landström

Ha en fortsatt trevlig påskhelg!!

önskar Hockeybloggen

Riktigt bra besked för Luleå

Luleå Luleåfostrade Anders Nilsson får chansen i ishockey-VM i Vitryssland tillsammans med Eddie Läck och förmodligen en tredjemålvakt från SHL. Ett kvitto för Luleå Hockey, Daniel Henriksson och Fredrik Mikko (om jag inte minns fel). Nilsson var med för att se och lära 2011 bakom Viktor Fasth och Erik Ersberg. Men får förmodligen ett större ansvar nu av förbundskaptenen Pär Mårts.

Jimmy Landström

Detta söker Luleå Hockey

Luleå Luleå Hockey vill inte ha bara en utan två spetsforwards.

1) En center till en av de ledande kedjorna som också kan styra en av PP-formationerna.

2) En ytterforward av rang, poängproducerande.

Kommentar: Osten och Luleå har med andra ord långt ifrån handlat klart. I och med att klubben söker en center räknar jag bort Niklas Olausson. Fem säsonger i klubben och en av de mer spelskickliga som klubben haft. Jag vet inte tidsaspekten på dessa värvningar men vet att Osten helst vill ha klart truppen före semestern i juli. Luleå behöver dock inte stressa. I dagsläget har man egentligen en full trupp till försäsongen. Centrar växer inte på träd och det gäller att träffa rätt. "Skuggan", som blir ansvarig för anfallsspelet, kanske får åka över till Abbotts camp och vittja mjärden.

Jimmy Landström

Vem lämnar?

Luleå. Det börjar bli en del spelare i Luleås trupp nu, speciellt på forwardssidan.

Ledin-NY CENTER-NY FORWARD (Everberg)

Cam Abbott-Chris Abbott-Sylvegård

Bryggman-Wallmark-Zaar

Mannberg-Fogström-Granström

Extra: Fabricius, Cehlarik

Lämnar/utlånade: Forsberg, Trukhno

Som jag ser det behöver man in med minst två spetsspelare, och "Osten" bekräftade i dag att det kan bli någon som får lämna. Någon måste bort, så enkelt är det. Jag skulle skeppa Forsberg. Trukhno har sina stunder men har inte alls kommit upp i nivå, och får därmed stryka på foten, Asplöven kanske. Det är bättre att ge en ung spelare chansen, som jag ser det. Fabricius lär knappast få lämna, även om jag inte hade motsatt mig det.

Zaar har ett bra skott, och är dessutom rightare. Han kan onekligen göra poäng. Sylvegård får ta flyktande Anton Hedmans roll. Jobbig, stor och tung. Sylvegård känns som en intressant rollspelare. Men något mer än så tror jag inte att han är värvad för. Hade varit spännande att se Sylvegård med Abbotts. Då kanske de kan koncentrera sig på att spela, och Sylvegård kan ta fighterna. Dessutom har han spelat i Kanada, med allt vad det innebär. En rak spelartyp som kanske skulle passa bra med bröderna.

Med det här laget får Luleå hoppas att flera av de yngre spelarna tar stora kliv. Wallmark kan bli ännu bättre om han får igång skridskoåkningen och tempot, Zaar har varit jagad av flera klubbar och är ett framtidsnamn. Cehlarik kan bli ännu bättre och Bryggman visade bra tendenser i slutspelet. Mannberg kanske får det där riktiga genombrottet nu. Och Sylvegård kanske visar sig vara en Holmström-typ i powerplay.

Men det är många om, och jag tror att vi får rikta in oss på en mellansäsong, som jag har skrivit tidigare. Det här laget ska inte ta guld.

Samtidigt är det spännande med talanger och unga spelare, man vet aldrig vad en försäsong och lite förtroende kan göra.

Synd på Dennis Everberg. Chansen finns att han blir utlånad från Colorado. Han hade kunnat bli den målskytt som Luleå saknat.

Sofie Lundström

14 (15) forwards på kontrakt

Luleå Emil Sylvegård (tvåårskontrakt) och Daniel Zaar (ettårskontrakt) presenterades på dagens presskonferens av Luleå Hockey. Två framtidsnamn. En ny Asterix/Obelix-duo efter Hedman/Klasen.
Men vi ska lugna oss i båten.

Jag säger inget om att man satsar på framtidsnamn. Det behövs verkligen. Skellefteå är ett bra exempel på det.

Men.

Nu har Luleå Hockey en bruttotrupp med 14 forwards (15 om Everberg får lånas in från Colorado).

Men var är ersättarna till Olausson, Klasen, Omark, Hedman, Persson?

Det går aldrig att ersätta lirare som Omark och Klasen. De är unika spelare av sitt slag. Luleå är iskalla i sitt agerande om de går på den här truppen in i försäsongen och så kommer det förmodligen att bli. Att Everberg utnyttjade sin NHL-klausul går aldrig att skydda sig emot. Enligt Osten för de en kontinuerlig dialog. Det fanns i alla fall ett påskrivet tvåårskontrakt innan Colorado kom in i bilden.

Det går inte att räkna med att alla talanger ska blomma ut samtidigt. Det måste finnas några rutinerade stöttepelare, både rollspelare som Fabricius och Ledin, men även de pålitliga poängplockarna. Och det sistnämnda saknar Luleå i dagsläget bortsett från bröderna Abbott.

När det väl kört fast i oktober/november så blir det kanske en ny "Koivisto". Eller om bröderna Abbott hittar en målspruta under sitt försäsongsläger i Sarnia.

Luleås forwardsuppsättning 2014/2015:

Cam Abbott 2014/2015

Chris Abbott 2015/2015

Per Ledin 2014/2015

Karl Fabricius 2014/2015

Daniel Mannberg 2015/2016

Lucas Wallmark 2014/2015

Peter Cehlarik 2014/2015

Niklas Fogström 2014/2015

Johan Forsberg 2014/2015

Jonathan Granström 2015/2016

Vyacheslav Trukhno 2014/2015

Lars Bryggman 2014/2015

Emil Sylvegård 2015/2016

Daniel Zaar 2014/2015

(Dennis Everberg 2015/2016)

Jimmy Landström

Ny LHF-PK - och klockorna stannar

Luleå Luleå Hockey har live-PK klockan 12. Jag gissar på detta:

Emil Sylvegård.

12 poäng i allsvenskan.

12.

Och -10 i plus/minusstatistiken (12/22).

Vi pratar inte om någon 17-årig talang. Killen är 21 år och i samma ålder som Lars Bryggman och Pär Lindholm för att jämföra.

Malmö värvade inte hem honom efter äventyret i Nordamerika. Det gjorde Oskarshamn (där han slutade på tionde plats i interna poängligan).

Och nu Luleå Hockey?

Varför inte Porsberger eller Tornberg då, någon lokal talang?

Jag ser inte denna värvning som något annat än att smeka Asplöven i samarbetet. Men är det Luleå Hockey som ska betala deras verksamhet?

Sylvegård har dock med sig storleken, 188 centimeter och 98 kilo, och kan bli en ny Anton Hedman på sikt. Men om man ser på dagens Luleåtrupp så är det inte breddspelare som behövs.

Jimmy Landström

 

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • Anton Olofsson
  • Senaste nytt
  • Läs också:

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar