Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 35, och André Samuelsson, 29. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Luleå bygger nytt

Luleå kim

Ut med Sebastian Meijer och Kim Karlsson. Meijer har vi avslöjat sedan tidigare och i dagens Kuriren avslöjar vi att Luleå vill låna ut Karlsson till allsvenskan.
Det går inte att ta miste på den prägel som Osten och Rönnqvist vill skapa kommande säsong. Karlsson har inte klarat att ta nästa steg den här säsongen och för hans egen utveckling är det bättre att backa en ruta och få speltid istället för att ligga på gränsen till laget och få i snitt 8 minuter per match. Det utvecklar ingen spelare.

Tungt och fysiskt 2012/2013. Där faller spelare som Meijer och Karlsson bort. Den förstnämnde offrar sig hänsynslöst och hade en bra formtopp inför slutspelet, men när det blir mer fysiskt, som i slutspelet, föll båda dessa spelare bort ur matchbilderna. Liksom Jonas Berglund och Daniel Mannberg, som fick nya kontrakt innan slutspelet drog igång. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser fler utlåningar.

Osten söker med ljus och lykta efter Karl Fabricius som lyckats hålla sig undan så här långt. Luleås sportchef vill i alla fall ha till ett möte och jag räknar in Fabbe kommande säsong. Om han inte, rent ekonomiskt, skulle få ett bättre erbjudande i någon av de nystartande KHL-klubbarna Prag eller Milano.

AIK gör en beundransvärd insats mot Skellefteå, som får dras med sin ackilleshäl. Att egentligen vara bäst, men kliva ut med ena skridskon. En sjunde avgörande är en sjunde avgörande och jag tror inte på någon 8-2-repris. Sedan ser jag inte vilket lag som ska kunna rubba Brynäs om inte Färjestad lyckades. Luktar SM-guld hela vägen till Luleå för Lavanders gäng.

Jimmy Landström

Ha en fortsatt trevlig påskhelg!!

önskar Hockeybloggen

Luleå behåller ändringarna

Luleå Mot Örebro möblerade Luleåstaben om i andra perioden. Dixon fick byta kedja till bröderna Abbott och Mannberg gick in med Granström och Petrell. Av allt att döma av dagens träning kommer Luleå fortsätta även så i morgon när Brynäs gästar serieledaren i Coop Arena.

Så tränade Luleå:

Kedjorna

Första: Cam Abbott–Chris Abbott–Stephen Dixon.

Andra: Daniel Mannberg–Jonathan Granström–Lennart Petrell.

Tredje: Per Ledin–Lucas Wallmark–Daniel Zaar.

Fjärde: Karl Fabricius–Niklas Fogström–Johan Forsberg.

Extra: Peter Cehlarik.

Jimmy Landström

Välkommen till hockeyfästet - Norrbotten

Luleå.

Har du kollat hockeytabellerna den senaste tiden?
Det är rätt trevlig läsning med Luleå och Asplöven i topp och Skellefteå tätt följd tvåa i SHL.

Jag minns för något år sedan när det pratades om hockeydöden i Norrland, där Timrå var en katt bland hermelinerna i toppstriden medan Luleå, Modo och Brynäs slog för sin överlevnad.

Det är nya tider nu och Timrå är tragikomisk nog laget som det blåser riktigt snålt om.

När Asplöven tog klivet upp i allsvenskan gjordes det nog segergester inne på Luleå Hockeys kansli. Ett lag i allsvenskan var precis det som SHL-klubben hade saknat sedan Boden gick all-in under lock-out-säsongen och sedan lämnade in. En perfekt brygga för spelare att slussas in till elitscenen.

Asplöven hade inte varit där de är i dag utan Luleå Hockeys hjälp - men jag vågar också påstå att Luleå Hockey inte hade haft samma position utan Asplöven. Med andra ord ett win-win-samarbete och den stora vinnaren är norrbottnisk ishockey. Det är plötsligt attraktivt att komma till norra Sverige och spela ishockey och det finns en miljö för de lokala talangerna att utvecklas i.

Hockeyn står fortfarande inför stora utmaningar även här uppe.
Det blir färre och färre småklubbar kring städerna, vilket innebär att resorna blir längre och kostnaderna större.
Majoriteten av ungdomarna, eller föräldrarna, väljer innebandyn före ishockeyn.
Punkter som kommer bli kännbara inom en snar framtid.

Men innebandyn får ursäkta, det är inte det vi ska vara bra på här uppe.
Norrbotten är ett hockeyfäste och det är bara att ta en titt runt om i hockeysverige och se hur stor påverkan Norrbotten har gjort på topphockeyn.
Halva ledarstaben i SHL har ju fått sin skolning här, eller i Kiruna om vi jag ska vara rättvis.

Jobbet som Pär Kenttä har lagt ned för att ta Asplöven till den positionen kan inte hyllas nog. Även om samarbetet med Luleå Hockey givetvis gör, och har gjort, laget starkare, är det miljön som den outtröttlige ledaren har skapat som också har lagt grunden till framgången.

Nej, jag tror inte att placeringen kommer hålla i sig hela säsongen.
Varken för Luleå eller Asplöven.
Men jag är positivt överraskad av deras säsongstarter och lagen har visat att de kan vara med och slåss om fina slutplaceringar.

Så passa på och njut och att se två av Sveriges bästa hockeylag.

André Samuelsson

 

 

 

Tolv kilo back, men på väg tillbaka

Luleå Robin Jonsson tappade tolv kilo när han var sängliggandes under våren. Nu håller Luleåbacken på att bygga upp fysiken igen efter ryggoperationen. 
- Jag var ner på 82 kilo och brukar ligga runt 93-95 kilo. Nu är jag uppe runt 90 kilo igen och jag behöver egentligen inte bli tyngre.
- När det var som värst fick jag använda dammsugarmunstycket för att ta mig till toaletten.

Teamet med sjukgymnasten Lars Lundgren och fystränaren Petter Pettersson räknar med att han ska vara tillbaka i lagträning före jul.

Se 24Hockey-reportaget HÄR.

Jimmy Landström
 

Bodensonen imponerar i Pittsburgh

Luleå su

Foto: André Samuelsson

Skellefteå kan tappa ytterligare en spelare. Oskar Sundqvist är just nu på klubbens camp med Sidney Crosby och kompani. Och han ber inte om ursäkt för sig.
"Han har verkligen en hög hockey-IQ", säger Pittsburghcoachen John Hynes till post-gazette.

Jimmy Landström 

Luleås raketstart

Luleå tt

Foto: TT

Nya tränartrojkan har fått en kanonstart. Väldigt viktigt för att kunna jobba vidare i lugn och ro med laget utan att behöva känna sig stressade av negativa resultat. Nu toppar Luleå SHL-tabellen, men det är bara tredje omgången och den är inte fullbordad. Men visst är det häftigt.

Jag trodde inte på den här starten. Halva laget nytt och ny tränarstab. Det brukar behövas mer tid.

Joel Lassinantti gjorde SHL-debut och fick kröna den med en räddningsprocent på 96,66 procent (29 av 30 räddade puckar) och ett stabilt intryck. 21-åringen har kämpat via Luleås juniorer, Almtuna, Åker/Strängnäs och Asplöven för den här chansen. Och som han tog den.

Jag tippade Lucas Wallmark som årets utropstecken. Han leder också poängligan med 2 mål och 3 assist efter 3 matcher. 

Kristian Näkyvä fortsätter att ha mest istid. +2 i går mot Örebro och 24.26 minuter på isen.

Missa inte 24Hockey i dag med Robin Jonsson. Jag följde med honom under en dag med fysträning och boxning på Hermelinen i går. 

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar