Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 35, och André Samuelsson, 29. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Luleå bygger nytt

Luleå kim

Ut med Sebastian Meijer och Kim Karlsson. Meijer har vi avslöjat sedan tidigare och i dagens Kuriren avslöjar vi att Luleå vill låna ut Karlsson till allsvenskan.
Det går inte att ta miste på den prägel som Osten och Rönnqvist vill skapa kommande säsong. Karlsson har inte klarat att ta nästa steg den här säsongen och för hans egen utveckling är det bättre att backa en ruta och få speltid istället för att ligga på gränsen till laget och få i snitt 8 minuter per match. Det utvecklar ingen spelare.

Tungt och fysiskt 2012/2013. Där faller spelare som Meijer och Karlsson bort. Den förstnämnde offrar sig hänsynslöst och hade en bra formtopp inför slutspelet, men när det blir mer fysiskt, som i slutspelet, föll båda dessa spelare bort ur matchbilderna. Liksom Jonas Berglund och Daniel Mannberg, som fick nya kontrakt innan slutspelet drog igång. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser fler utlåningar.

Osten söker med ljus och lykta efter Karl Fabricius som lyckats hålla sig undan så här långt. Luleås sportchef vill i alla fall ha till ett möte och jag räknar in Fabbe kommande säsong. Om han inte, rent ekonomiskt, skulle få ett bättre erbjudande i någon av de nystartande KHL-klubbarna Prag eller Milano.

AIK gör en beundransvärd insats mot Skellefteå, som får dras med sin ackilleshäl. Att egentligen vara bäst, men kliva ut med ena skridskon. En sjunde avgörande är en sjunde avgörande och jag tror inte på någon 8-2-repris. Sedan ser jag inte vilket lag som ska kunna rubba Brynäs om inte Färjestad lyckades. Luktar SM-guld hela vägen till Luleå för Lavanders gäng.

Jimmy Landström

Ha en fortsatt trevlig påskhelg!!

önskar Hockeybloggen

Omark lyfter hela kedjan

Luleå 3 assist mot Tjeckien (6-4).

1 assist mot Ryssland i dag (2-3).

Det är en ny Linus Omark som är tillbaka i landslaget. Med rejält med speltid i Jokerit är han i en grym form för tillfället och lyfter kedjan med de tidigare Skellefteåspelarna Oscar Möller och Jimmie Ericsson. Jag hade gärna sett den kedjan i SHL, men det förblir nog bara en hockeydröm. Om Jokerit däremot lockar till sig Möller och Ericsson med tanke på rubelns fall kanske GM Jari Kurri kan lyfta på plånboken och värva till nästa säsong.

Jag ser det inte som realistiskt att både Ericsson och Möller skulle välja spel i Luleå. Om Omark skulle kunna tänka sig Skellefteå? Det kan bara han själv svara på, men det flesta vill väl spela i det bästa laget. Om Skellefteå fortsatt är en maktfaktor när dessa herrar lämnar utlandsspel är omöjligt att sia om, likaså Luleå Hockey. Möller och Omark har dessutom betydligt fler år kvar att lira på toppnivå.

Nu får vi i alla fall njuta av Omarks briljans. Kedjan är ruggigt effektiv på att dela ut offensiva tacklingar och att skapa sig utrymme i anfallszon. Det var ett antal raka ben på de ryska backarna i dag. Pär Mårts har en färdig kedja till VM utan krusiduller. Vi har inget OS-år, men jag kan inte tänka mig att Övertorneåsonen väljs bort igen.

I morgon är det dags för tornedalingen att snurra upp sina lagkamrater i Jokerit. Sverige-Finland kl 18 söndag. Missa inte.

Jimmy Landström

 

Jag är spyless på Skellefteå

Luleå En efter en rätar in sig i ledet.
Skriver välformulerade rader om hur fantastiskt hockeylag Skellefteå har. Vilket strålande jobb som klubben gör och varför de har blivit en maktfaktor. De är förblindade. Fast i en normaliseringsprocess - oförmögen att se våldet de är utsatt för.

För att låna ett filmcitat från filmen Miracle och den legendariska tränaren Herb Brooks.
Jag är spyless på att höra vilket bra ishockeylag Skellefteå har.

Det är inget snack om att Skellefteå AIK har gjort ett bra jobb.
Riktigt bra till och med. På alla plan.

Sedan klubben tog klivet upp i SHL har de spelat fyra raka SM-finaler. Vunnit två SM-guld, tjänat mest pengar och exporterat fler spelare till NHL än någon annan förening.

Det förtjänar respekt.

Samtidigt så är inte Skellefteå ett lika bra lag i år.
De har inte lika bra spelare. De spelar inte lika bra ishockey.
Trots det så leder de SHL överlägset och det beror bara på en sak - att övriga lag är sämre än någonsin.

Jag kan inte komma på när serien har varit lika profillös.
Ta bara en sådan händelse som när Johannes Gullbrand och hans kollegor på SHL ska välja ut veckans snyggaste mål. Ibland är det så fattigt att ett simpelt handledsskott kommer med på topp 5-listan. Ett mål som du ser i varje islada i valfri kalottliga.

Att Skellefteå leder elitserien så överlägset som de gör - med det lag som de har och med tanke på den ishockey som de spelar - är ingenting annat än ett hån från övriga elva SHL-klubbar. Ett långfinger rätt mot publiken som förväntas lätta på börsen för att se dugliga hockeyspelare spela på en större scen än vad de egentligen borde.

Jag köper inte heller argumentet att det handlar om pengar.
Visst Skellefteå har tjänat mycket pengar de senaste åren, de är förmodligen det lag som spenderat mest den här säsongen också, men få lag har också så många högavlönade spelare som inte har presterat som förväntat. Ändå leder de serien med ett upplopp till godo.

Och absolut, ligan är inte lika stark som tidigare. De bästa och skickliga spelarna spelar där sedelbuntarna är tjocka.
Men enligt mig handlar det om en inställningsfråga.
Lagen bygger trupper för att inte förlora - snarare än för att vinna.

Där är SHL:s problem och därför kan ett underpresterande Skellefteå dominera.

Så för att slutföra filmcitaten:

"Screw 'em. This is your time. Now go out there and take it"

André Samuelsson

Powerplay måste bli bättre

Luleå Skillnaden på ett lag i medgång och ett lag i motgång är inte större än så här.
Leksand var 33 sekunder från en efterlängtad tre poängare.
Luleå har varit i samma situation - tappat poäng i slutsekunden - i dag står man på andra sidan och vinner poäng.
Rättvist?
Det går att diskutera - men den där extra turen brukar lag till slut förtjäna.

Spelmässigt tycker jag inte att Luleå Hockey gör någon bra match.
Det finns bättre stunder och sämre, men över 60 minuter är det ingen bra hockey.

Samtidigt så är Leksand ett lag som sällan (förra matchen i Tegera Arena undantaget) bjuder på bra hockeymatcher.
Laget strävar efter att dra ner tempot och utnyttja motståndarens misstag. Dock är det allt som ofta de som bjuder på dessa.

Bland spelarna tycker jag att Lennart Petrell och Emil Sylvegård visade vilka nyttiga spelare de kan vara. Pertell genom ett rakare spel och där han utnyttjade sin storlek på ett bra sätt. Sylvegård med fart och frenesi. Den kedjan skapade oreda i nästan varje byte.

En punkt som Luleå får nöta lite extra under julledigheten är spel fem mot fyra.
Där skapas det får få heta målchanser.
I dag är pucktempot bättre och det känns som att Marcus Fagerudd är på väg att växa ut till den power play-back som många hoppades på.
Men Luleå lyckas inte att spela sig fram till det heta området framför mål. Avsluten kommer ofta från distans - med spelare i vägen.
Lyckas de få till några kombinationer där duktiga skyttar som Daniel Zaar och Marcus Fagerudd kan komma i bra lägen, tror jag också att utdelningen kommer även i spel fem mot fyra.

André Samuelsson

NHL-klubbarna är på jakt

Luleå jaros
Foto: Andreas Wälitalo

Christian Jaros hade oanmält besök på läktaren i Tegera Arena. Det är givet att NHL-klubbarna måste positionera sig före JVM i Kanada. Luleåbacken har alla verktyg i lådan för att lira i NHL inom en snar framtid. Stor, rörlig, teknisk och duktig skridskoåkare.

LÄNK

Oj så viktig vändning för Luleå. Det fanns två riktigt stora matchhjältar.

1) Per Savilahti. Först sköts han i huvudet duktigt hårt. Pang. Ute igen nästa byte och så kvitterade han 33 sekunder från slutet.

2) Per Ledin. Sjätte matchvinnande målet. Bäst i hela SHL och han är definitiv inte yngst. Grymt imponerande av Luleåveteranen.

Nu närmar sig Luleå topp sex igen. LÄNK

Jimmy Landström

Strömwall petar Cehlarik

Luleå Malte Strömwalls intåg i Luleå Hockey rör om i grytan. Peter Cehlarik petas utanför de fyra kedjorna och går som extraforward - trots att han är 5:a i den interna poängligan med 12 (3 mål/9 assist) på 27 matcher. Det med en snittistid på 11.12 minuter per match.

Strömwall tar också plats i andrakedjan istället för Cehlarik. En ren ungdomskedja med Strömwall, 20, Daniel Zaar, 20, och Lucas Wallmark, 19.

 

Laget mot Leksand

Målvakter

Joel Lassinantti

(Daniel Larsson)

Backar

Kristian Näkyvä - Per Savilahti-Nagander

Jan Sandström - Christian Jaros

Dean Kukan - Marcus Fagerudd

Jens Högbom

Forwards

Cam Abbott - Chris Abbott - Emil Sylvegård

Malte Strömwall - Lucas Wallmark - Daniel Zaar

Per Ledin - Jonathan Granström - Lennart Petrell

Johan Forsberg - Niklas Fogström - Karl Fabricius

Peter Cehlarik

 

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar