Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 36, och André Samuelsson, 30. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Luleå bygger nytt

Luleå kim

Ut med Sebastian Meijer och Kim Karlsson. Meijer har vi avslöjat sedan tidigare och i dagens Kuriren avslöjar vi att Luleå vill låna ut Karlsson till allsvenskan.
Det går inte att ta miste på den prägel som Osten och Rönnqvist vill skapa kommande säsong. Karlsson har inte klarat att ta nästa steg den här säsongen och för hans egen utveckling är det bättre att backa en ruta och få speltid istället för att ligga på gränsen till laget och få i snitt 8 minuter per match. Det utvecklar ingen spelare.

Tungt och fysiskt 2012/2013. Där faller spelare som Meijer och Karlsson bort. Den förstnämnde offrar sig hänsynslöst och hade en bra formtopp inför slutspelet, men när det blir mer fysiskt, som i slutspelet, föll båda dessa spelare bort ur matchbilderna. Liksom Jonas Berglund och Daniel Mannberg, som fick nya kontrakt innan slutspelet drog igång. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser fler utlåningar.

Osten söker med ljus och lykta efter Karl Fabricius som lyckats hålla sig undan så här långt. Luleås sportchef vill i alla fall ha till ett möte och jag räknar in Fabbe kommande säsong. Om han inte, rent ekonomiskt, skulle få ett bättre erbjudande i någon av de nystartande KHL-klubbarna Prag eller Milano.

AIK gör en beundransvärd insats mot Skellefteå, som får dras med sin ackilleshäl. Att egentligen vara bäst, men kliva ut med ena skridskon. En sjunde avgörande är en sjunde avgörande och jag tror inte på någon 8-2-repris. Sedan ser jag inte vilket lag som ska kunna rubba Brynäs om inte Färjestad lyckades. Luktar SM-guld hela vägen till Luleå för Lavanders gäng.

Jimmy Landström

Ha en fortsatt trevlig påskhelg!!

önskar Hockeybloggen

Finland visar vägen

Luleå VM har varit en tragisk historia för oss svenskar.
Efter obegripligt många tack, men nej tack, har vi blivit totalt överkörda av först Ryssland och sedan Kanada. Lag fyllda med skickliga NHL-spelare.

Men vi kan använda vilka ursäkter vi vill. Faktum är att Sverige hade problem att slå både Danmark, Norge och Schweiz.
Där ska vi inte vara - oavsett hur många NHL-spelare som inte kommer lös. Vi har så många bra unga spelare både i Nordamerika, Sverige och KHL. Bara kolla på junior-VM de senaste åren.

Nu valde Pär Mårts och landslaget en klassisk svensk uttagning, med rutinerade och stabila tvåvägsspelare, och en klassisk svensk coachning. Det blev tydligt att den tiden börjar vara passerad.

Finland står för någonting nytt. Extrem fart och skicklighet. Stenhård press när det finns läge och ett mer tillbakadraget spel när motståndaren har pucken under kontroll.

De unga spelarna som kommer fram är ofta mer tekniska än sina tio år äldre lagkamrater. De är nästan lika välskolade som dem och de spelar helt utan rädsla. Det är omöjligt att inte bli förtjust när Patrik Laine och Sebastian Aho, båda 18 år, och Alexander Barkov, 20, leker hockey som om de befann sig på en utomhusrink efter skolan. Längre bak spelar både Ville Pokka och Esa Lindell som ärrade veteraner. Långt från dem valpiga 21-åringar som de borde vara.

Nu har Finland en guldgeneration som växer fram. På samma sätt som Sverige hade med Nicklas Lidström, Peter Forsberg, Mats Sundin och grabbarna. Men Sverige har bara varit ett litet steg efter under alla dessa juniorår och spelarna som kommer fram nu är betydligt bättre än vad 80-talisterna var vid samma ålder. De kommer inte heller upp för att se och lära. De vill göra skillnad.

Luleå Hockey har sju spelare under 20 år på kontrakt nästa säsong.
Alla kommer inte få spela, men signalen är i alla fall att Luleå vill försöka att släppa fram fler yngre spelare. Samtidigt krävs det en viss kvalité för att vara SHL-spelare. Det återstår att se vilka som har det redan nästa säsong.

Det här är ett av argumenten som gör kontrakteringen av Jan Sandström svår.
Mer om det i den här krönikan "Gör rätt - agerar fel" (PLUS) där jag ger min syn på debatten kring Sandströms vara och inte vara.

André Samuelsson 

Ännu ett frågetecken

Luleå Utanför isen en superseriös person som kommer ta varje tillfälle att köra extra i gymmet. Bra karaktär som säkert kan dra med sig några spelare och en individ som de yngre spelarna kan se upp till.

På isen en hårt jobbande spelare med hygglig målkänsla. Inte så mycket mer faktiskt.
Visst han har kvalitéer som kan bli användbara och med lite tur kan det vara en lyckoträff värvningsmässigt. Samtidigt är det ett stort frågetecken om han nu är värvad som en spelare som förväntas producera.

Senaste säsongen gjorde han 0,40 poäng per match i AHL. Det är medelmåttiga siffror i en sämre liga än SHL.
En förklaring är naturligtvis att hans skada för två säsonger sedan som innebar att han tvingades operera båda axlarna. Då spelade han sex matcher och gjorde fyra mål. Den här säsongen spelade han 58 matcher och missade slutdelen, inklusive AHL-slutspelet. Oklart varför.

I en trupp där de ledande spelarna redan var på plats hade den här värvningen känts klockren.
En spelare med potential som kan bli både fågel och fisk.
Nu har Luleå en trupp fylld med grovarbetare och har inte råd att misslyckas med spetsvärvningarna. Tittar jag på samansättningen känns det som ett lag med nästan tre tredjekedjor och en fjärdekedja och truppen börjar bli ganska stor nu.

Forwards:

Harju-X-Emanuelsson
Sweatt-Lagacé-Junttila
Hedman-Falk-Rydahl
Fabricius-Mastomäki-Forsberg
Extra: Toolanen, Lundeström.

André Samuelsson

Därför ska Luleå värva en "Janne"

Luleå

Så här ser Luleås backuppsättning ut i dagsläget:

1) Christian Jaros, Ilari Melart

2) Brendan Mikkelson, Craig Schira

3) Viktor Amner, ?

Extra: Linus Nässen, Pontus Själin

Kommentar: Viktor Amner blir riktigt intressant att se i SHL. 46 poäng på 49 matcher. Vad som däremot inte imponerar är -2 i allsvenskan i den statistiken. Inne på 45 framåt och 47 bakåt. Han behöver en stabil pjäs vid sidan av sig. Petter Nilsson kommer också att få gnugga defensiva detaljer med Leksandsvärvningen. Men i par kommer Janne Sandström in i bilden. Veteranen gick +8 och snittade nästan 19 minuter i Luleå 15/16 (fjärde mest i laget). Han kan definitivt vara brickan i pusslet. Sedan sker alltid skador och säsongen är lång samtidigt som lagen ofta går runt på sju backar i dag. Nässen och Själin kommer att få sina chanser. För balansen behövs Jan Sandström en 16:e säsong. Sedan finns det plats för en 9:e backpjäs om klubben vill säkra upp. Frågade Osten i dag som inte ville svara på hur många de siktade på att ha i backuppsättningen. Svaret var att då skulle vi och ni kunna dra slutsatser av det. Janne-historien fortsätter. Får dock en känsla av Ledin och Abbott vars framtid också dröjde med ett klart besked och sedan blev det avsked.

Jimmy Landström

 

Dag 2

Luleå
Foto: Petra Isaksson

Kuriren var enda lokaltidning på plats under dag 2 av fysterna som nu är över. Nästa blir innan semestern före spelarna skingras. 

Vad stack ut ur mängden?

Gustav Rydahl klev in bland topp 3 i klubbens historia vad gäller jämfotahopp. Han gjorde Mika Nieminen och Mark Owuya sällskap som alla hoppat från stillastående över tre meter. Grymt.

Viktor Amnér blev bäst i chins, 20 stycken. Målvaktstränaren Gusten Törnqvist (19) såg ut att gå mot segern innan Nynäshamns bidrag till SHL klev in i leken. Stort.
"20 är ett toppresultat för en hockeyspelare, meddelade fystränaren Petter Pettersson".

Karl Fabricius var snabbat på shuttle runs, 12 x 25 meter. Vila 3 minuter och sedan ett race till. Han mådde dock så dåligt efteråt att det inte var läge för en intervju. Ingen frukost kom upp i Arcushallen men det var inte långt därifrån. Fabbe gjorde första rundan på 58 sekunder, andra på 1.05. Christopher Mastomäki slog honom på andra med 1.04.

Fabricius var också bäst under dag ett i går med 150 i knäböj, 120 i frivändning och 120 i frivändning.
"Det här är första testet. Resultaten blir bättre under sommarträningen", säger Pettersson.

Se alla tv-klipp, bilder och intervjuer här.

Jimmy Landström

 

Dag 1

Luleå

Vi skriver 9 maj, dag 1 när Luleå Hockey inledde försäsongen 2016. Fyra veckor sedan den tog slut i semin mot Frölunda (2-4) och drygt fyra månader till premiären hemma mot Linköping 17 september.

Webb-tv-klipp och intervjuer från fystesterna.

Det var en riktigt trevlig stämning och kul att se hur de nya, framför allt juniorligan, tas om hand. Där är Johan Forsberg ett föredöme, men även Johan Harju och Karl Fabricius sa några vettiga ord.

Linus Nässen behöver ta hjälp av Lulegymnasterna i sommar. Han är inte byggd som ett kylskåp men de baksidorna tappar effekt när han är så orörlig. "Böj på ryggen", sa Harju och skrattade när Nässen försökte nå tåspetsen på stretchingen efter beep-testet. Han har en skridskoåkning som alla hockeyspelare drömmer om.

Viktor Amner och Gustav Rydahl kommer att smälta in i gruppen som om de vore fostrade i laget. Ödmjuka, trevliga och inspirerade. Amner blir intressant i vinter. Kan bli en Elias Fälth de luxe med Petter Nilssons touch. Rydahl spelar fysiskt och båda såg ut att ha skött fysen i mellanrummet efter säsongen. Kan bli Luleåfansens nye kelgris och vill utveckla spelet med puck. Bara 21 år.

Nu ska tränarstaben svetsa ihop gruppen. Det intressanta med den här truppen är att Luleå inte kommer att ha guldfokus på sig. Hittar de rätt i rollerna så kan de göra vad Luleå vanligtvis är bäst på - slå ur underläge.

Djungeltrumman viskar från Kiruna att Petter Emanuelsson är klar. Som vi skrivit tidigare ska det fortfarande finnas intresse från båda parter vad gäller Rhett Rakhshani. Expressen uppger att han är klar för Malmö där svågern Noah Welch hamnat. Oavsett vad behöver Skuggan få in en center och playmaker och ska använda slantarna i första hand till det. Där kikar Luleå på att hitta en transatlant. Förre Luleåcentern Niklas Olausson har utlandet som prio ett.

Jimmy Landström

 

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • André Samuelsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar