• måndag 24 oktober 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Gåtan Rydahl Hockeybloggen Hockeybloggen
Vädersponsor:

Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Simon Norberg, Kent Vikström, Konrad Olsson. Här håller vi koll på SHL, SDHL och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK.

Luleå bygger nytt

Luleå kim

Ut med Sebastian Meijer och Kim Karlsson. Meijer har vi avslöjat sedan tidigare och i dagens Kuriren avslöjar vi att Luleå vill låna ut Karlsson till allsvenskan.
Det går inte att ta miste på den prägel som Osten och Rönnqvist vill skapa kommande säsong. Karlsson har inte klarat att ta nästa steg den här säsongen och för hans egen utveckling är det bättre att backa en ruta och få speltid istället för att ligga på gränsen till laget och få i snitt 8 minuter per match. Det utvecklar ingen spelare.

Tungt och fysiskt 2012/2013. Där faller spelare som Meijer och Karlsson bort. Den förstnämnde offrar sig hänsynslöst och hade en bra formtopp inför slutspelet, men när det blir mer fysiskt, som i slutspelet, föll båda dessa spelare bort ur matchbilderna. Liksom Jonas Berglund och Daniel Mannberg, som fick nya kontrakt innan slutspelet drog igång. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser fler utlåningar.

Osten söker med ljus och lykta efter Karl Fabricius som lyckats hålla sig undan så här långt. Luleås sportchef vill i alla fall ha till ett möte och jag räknar in Fabbe kommande säsong. Om han inte, rent ekonomiskt, skulle få ett bättre erbjudande i någon av de nystartande KHL-klubbarna Prag eller Milano.

AIK gör en beundransvärd insats mot Skellefteå, som får dras med sin ackilleshäl. Att egentligen vara bäst, men kliva ut med ena skridskon. En sjunde avgörande är en sjunde avgörande och jag tror inte på någon 8-2-repris. Sedan ser jag inte vilket lag som ska kunna rubba Brynäs om inte Färjestad lyckades. Luktar SM-guld hela vägen till Luleå för Lavanders gäng.

Jimmy Landström

Ha en fortsatt trevlig påskhelg!!

önskar Hockeybloggen

Gåtan Rydahl

Luleå

Foto: Håkan Stridblom

Med Julius Junttila och Kael Mouillierat skadad/avstängd var vägen krattad för Gustav Rydahl. Forwarden fick också chansen inledningsvis. Men mot HV 71 gick Einar Emanuelsson före. Vad är tanken med värvningen av Gustav Rydahl?

Man kan väl ganska krast konstatera att värvningen Gustav Rydahl inte direkt flygit under säsongsinledningen. Han har likt en jojjo fått studsa runt bland olika formationer och aldrig riktigt fått chansen någonstans över tid. Mot HV 71 valde tränartrojkan att flytta upp Johan Forsberg till förstakedjan. Då lämnades en vakant plats i fjärdekedjan, något som borde passa värmlänningen som hand i hanske att få brunka och göra ett gediget jobb med Fabbe och Mastomäki.

Men då fick istället Einar Emanuelsson spela på den platsen. Märkligt i mitt tycke då Rydahl känns är som en "bottom six"-spelare än den 19-årige malmfältaren. Rydahl fick bara spela 2.14 minuter igår.

Det enda jag kan utläsa av det är att tränarna inte är nöjda med hans spel. 

Och zoomar man ut, så känns den värvningen lite märklig då Rydahl egentligen varken är någon uttalad "grinder" eller poängspelare. Annars brukar "Ostens" värvningar vara rätt enkla att sätta i olika fack. 

---

Rydahl visar ofta prov på en jäkla energi och krigarmentalitet under träningarna. Men 22-åringen ser också mellan varven rätt frustrerad och irriterad ut. Spelet har låst sig lite för honom och man ser hur gärna han vill få det att lossna. Det är lätt att dra paralleller till John Guidetti i den svenska landslagströjan när man ser Rydahl då han precis som Guidetti ser ut att tyngas ner av pressen på sig själv att lyckas.

/Simon Norberg

Young Gun Lundeström

Luleå Dåååå sitter vi här efter ytterligare en match i SHL. Det är vi på pressläktaren och ismaskinisten som är vakna. Luleå har besegrat HV71 med 3-1 och den rätt glesa publiken (4 245) kan gå hem lyckliga efter tre poäng och ett klubbrekord.

Isac Lundeström som ju bara är ett barn. Ren som en blomma, men inte direkt skygg som en hind ute på isen. Om 14 dagar fyller han 17 år men han tacklar omkull spelare i offensiven som Peter Forsberg kunde göra under sina glansdagar. I dag slog han Peter Cehlariks klubbrekord från säsongen 2012-13 när han blev klubbens yngste målskytt genom tiderna efter att i sin tur slagit Mikael Renbergs rekord från 1989-90. Nu är han även ligans 14:e yngste målskytt genom tiderna.

Brendan Mikkelson skickade upp pucken till Bill Sweatt som var fri med målvakten och träffade ribban. I andravågen trixade Lundeström in pucken och fick ett stort jubel. Ett ännu större jubel kom strax efteråt när speakern berättade att det hade slagits ett klubbrekord. Jag har tidigare skrivit att Lundeström är klubbens största talang sedan Mattias Öhlund och kvällens match bekräftade bara det.

 

Isac Lundeström med rekordpucken.                     Foto: Petra Älvstrand

 

Lundeström har en puckkontroll och känsla utöver det vanliga som likt de flesta skickligare spelarna kan ge honom en viss extratid där ute på isen. Nu är första målet i serien fixat och vi får se vilka som draftar honom. Winnipeg Jets scout Evgeny Bogdanovich var på plats i kväll och lär väl inte ha blivit mindre sugen. Förutom Joel Lassinantti i målet och den hårt matchade backen Brendan Mikkelson var det egentligen inte många som var bättre än Lundeström i kväll.

Själva matchen var något lurig då HV71 inledde klart bäst men inte alls var särskilt effektivt. Luleå spelade mer på kontring än vad man vant sig vid och fick utdelning på detta. Första målet kom efter en lång passning men med lite mer otur och en sämre målvakt hade HV71 lika gärna kunnat vara i ledningen med två mål. Nu satte Luleå sina chanser och det präglade matchen starkt. Mål förändrar ju matcher, som en man vid namn Hamrén brukar säga.

 

Luleå saknade stadiga pjäser i Ilari Melart och Janne Sandström. Dessutom hade Christian Jaros åkt på en smäll under gårdagens träning och fick kliva av till sista perioden. Doldistrion Pontus Själin, Linus Nässén och Viktor Amnér fick därför mer speltid än vad man brukar. Alla gjorde det bra men i längden behöver Luleå få tillbaka sina främsta gubbar. HV71 visade kvalitet stundtals men den dåliga effektiviteten blev deras fall.

 

/Konrad Olsson

Lindström har en god vän

Luleå

FOTO:ROBERT GRANSTRÖM / TT

Disciplinnämnden, referensgruppen och situationsrummet har öppnat säsongen alldeles utmärkt. Det vill jag verkligen fastlå. Men i går kom det första snedsteget. Ett grovt sådant.

 

Skellefteå AIK tog efter sju synder och åtta bedrövelser första segern på bra länge när KHK besegrades på bortais under lördagen. Men utfallet kunde ha sett annorlunda ut. I slutet av den andra perioden slängde Joakim Lindström upp en klubba i nyllet på den förre Luleåjunioren och Storforskillen Alexander Wiklund. Ett överfall i min bok. 

Självklart var det säkerligen inte med vilja från Skellefteåforwardens sida. Men det är ingenting domarna tagit hänsyn till tidigare. Och precis som i alla andra fall ansvarar spelarna för sin egna klubba. Det gäller alla i SHL och borde även gälla Joakim Lindström. Men trots att det vevades tydliga reprisbilder klarade han sig från utvisning. Det borde till och med varit matchstraff, enligt mig.

Men att domare missar händer emellanåt. Men att Lindström klarar sig från att bli anmäld är en större gåta. Förmodligen har han en god vän någonstans som sett till att han klarat sig undan. Hade syndaren varit Ilari Melart eller för den delen Ole-Kristian Tollefsen hade straffet blivit hårt. Det är jag helt övertygad om.

För visst bör Lindströms överfall renderat i 2-3 matchers avstängning, eller är jag helt snett på det? 

Det här är ingen häxjakt på Jocke Lindström från min sida. Utan snarare är de som inte anmält honom till Disciplinnämnden jag vill ge en ordentlig känga. För det här luktar illa och det sänder dåliga signaler. Nu har man raserat de fina förtroende man byggt upp under den första månaden av årets säsong.. Och alla kommande fall som handlar om klubbor mot huvudet kommer jämföras med Lindströms agerande. 

SHL skickar en tydlig signal i och med detta: Slå ut din motståndare med en klubba i ansiktet, allt är tillåtet så länge det ser ut som en olyckshändelse.

Se Lindströms överfall här och bedöm själva.

/Simon Norberg

Ge supertalangen chansen

Luleå

Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån

Det blev ett smakprov under försäsongen. Sedan dess har Isac Lundeström inte riktigt fått chansen. Nu är det dags! Med Mouillierat borta i fem matcher borde supertalangen få möjligheten i förstakedjan.

Stefan "Skuggan" Nilsson bekräftade under fredagen att Lundeström kommer vara en av 13 forwards mot Färjestad. Men mer än så ville tränaren inte säga. 

Men med tanke på att Emanuelsson, Hedman och Falk sett fina ut senaste tiden är den kedjan dum att bryta. Kennedy måste få något match med Harju och Junttila innan samarbetet sitter och fjärdekedjan skulle man inte röra i första taget. Därför skulle det vara naturligt att sätta upp 16-åringen i förstakedjan och verkligen ge honom chansen. Inget illa mot Rydahl men han är inte en förstakedje-spelare. Inte ännu i alla fall.

Så här skulle jag formerat forward:

Forwards
Bill Sweatt -  Jacob Lagacé - Isac Lundeström
Johan Harju - Tim Kennedy - Julius Junttila
Anton Hedman - Andreas Falk - Petter Emanuelsson
Karl Fabricius - Christopher Mastomäki - Johan Forsberg

Facit får vi dock först 16.30 imorgon.

/Simon Norberg

Luleå slipper stjärnan

Luleå

Tim Kennedy får ny omgivning i kvällens match mot Djurgården.

Tolv mål och 19 assist. Förra säsongen blev Linus Hultström hela SHL:s poängmässigt bästa back under grundserien. Det är en enorm förstärkning som Djurgården presenterade under onsdagen får man säga.

Men Luleå slipper möta honom ikväll. 23-åringen är inte spelklar då han anlände från Florida sent igår och kan behöva någon dag på sig att smälta jetlagget.

Bra för Luleå. Ett Djurgården med Hultström skulle vara ännu svårare än det redan är. 

Hovet lär koka och som vanligt kommer ett helt följe med Luleåfans stå och skrika sig hesa på bortastå!

Jag tror på en målsnål tillställning där norrbottningarna vill skaka av sig den bedrövliga insatsen mot Brynäs för en vecka sedan. 

TIPS: 1-2 efter ÖT. Kennedy avgör för Luleå!

Förresten grymt skoj att det är full omgång ikväll av SHL när det är torsdag!.. Nej just ja, en match spelades igår, suck.

Så här stället laget upp:

Målvakter
Joel Lassinantti
(Oscar Masiello)

Backar
Brendan Mikkelson - Daine Todd
Jan Sandström - Craig Schira
Ilari Melart - Christian Jaros
Viktor Amnér

Forwards
Bill Sweatt - Kael Mouillierat -  Jacob Lagacé
Johan Harju - Tim Kennedy - Julius Junttila
Anton Hedman - Andreas Falk - Petter Emanuelsson
Karl Fabricius - Christopher Mastomäki - Johan Forsberg
Extra: Gustav Rydahl

/Simon Norberg

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar