Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 36, och André Samuelsson, 30. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Luleå bygger nytt

Luleå kim

Ut med Sebastian Meijer och Kim Karlsson. Meijer har vi avslöjat sedan tidigare och i dagens Kuriren avslöjar vi att Luleå vill låna ut Karlsson till allsvenskan.
Det går inte att ta miste på den prägel som Osten och Rönnqvist vill skapa kommande säsong. Karlsson har inte klarat att ta nästa steg den här säsongen och för hans egen utveckling är det bättre att backa en ruta och få speltid istället för att ligga på gränsen till laget och få i snitt 8 minuter per match. Det utvecklar ingen spelare.

Tungt och fysiskt 2012/2013. Där faller spelare som Meijer och Karlsson bort. Den förstnämnde offrar sig hänsynslöst och hade en bra formtopp inför slutspelet, men när det blir mer fysiskt, som i slutspelet, föll båda dessa spelare bort ur matchbilderna. Liksom Jonas Berglund och Daniel Mannberg, som fick nya kontrakt innan slutspelet drog igång. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser fler utlåningar.

Osten söker med ljus och lykta efter Karl Fabricius som lyckats hålla sig undan så här långt. Luleås sportchef vill i alla fall ha till ett möte och jag räknar in Fabbe kommande säsong. Om han inte, rent ekonomiskt, skulle få ett bättre erbjudande i någon av de nystartande KHL-klubbarna Prag eller Milano.

AIK gör en beundransvärd insats mot Skellefteå, som får dras med sin ackilleshäl. Att egentligen vara bäst, men kliva ut med ena skridskon. En sjunde avgörande är en sjunde avgörande och jag tror inte på någon 8-2-repris. Sedan ser jag inte vilket lag som ska kunna rubba Brynäs om inte Färjestad lyckades. Luktar SM-guld hela vägen till Luleå för Lavanders gäng.

Jimmy Landström

Ha en fortsatt trevlig påskhelg!!

önskar Hockeybloggen

Borde vara en självklar värvning

Luleå Pratade med Pontus Norén i dag.
Han representerar både Niklas Olausson och Pär Arlbrandt som agent.
Just nu befinner han sig i Nordamerika, men ska resa till Schweiz inom någon vecka och diskutera framtiden med både Biel och hans klienter.

Redan nu finns det däremot ett intresse för spelarna från SHL-håll och Niklas Olausson har ju en naturlig koppling till Luleå både då han spelade där under fem säsonger. Men också då hans flickvän är uppväxt i staden och de bor där under somrarna.

Frågan är därför given.
Är Luleå en av klubbarna som är intresserade?
- Den frågan får du ta med "Osten", hälsade Norén.

Ställde naturligtvis samma fråga till sportchefen och fick följande svar.
"Säsongen 15/16 har knappt börjat."
Jo, men arbetet för nästa säsong har väl redan startat?
"Vi befinner oss i nuet för tillfället."

Personligen tycker jag att Niklas Olausson känns som en given värvning.
Han har utgående kontrakt, en naturlig koppling till orten, var assisterande lagkapten under Jonas Rönnqvist och är en speltyp som det inte råder överflöd av på hockeymarknaden.

Jag utgår från att Lucas Wallmark inte kommer spela i Luleå Hockey nästa säsong.
Det borde de också göra.
Då känns Niklas Olausson som en klockren ersättare och om "Ostens" ord stämmer, att de inte har startat arbetet med nästa säsongs trupp, vilket jag starkt tvivlar på för övrigt, är det hög tid att börja starta det lagbygget.
Där bör Niklas Olausson ingå.

André Samuelsson

Luleå blev bekvämt

Luleå Människan är lat av naturen. Går det att ta genvägar gör man det. Luleå gick in inför tredje med en stabil 2-0-ledning och Malmö hade bränt 5-6 powerplay utan pucktempo.

Sedan bjöd Luleå in Malmö i matchen.

1) 1-2. Per Savilahti åkte inte tillbaka i position efter att ha åkt på en tackling bakom kassen. Hamnade på fel sida om Malmö-Forsberg som åkt in i slottet och styrde in pucken.

2) 2-2. Återigen resulterade ett dåligt byte i baklängesmål. Nästan gått troll i Luleås byten. Likadant när 2-0 tappades mot Brynäs.

Peter Cehlarik kan inte prestera varannan kväll om han vill till NHL. Lysande mot HV, anonym i afton.

Craig Schira har definitivt spelat upp sig. Enklare ur egen zon och har kvalité framåt.

Lucas Wallmark har bidragit till att Luleå hittat en ny dimension offensivt. Vilken lirare.

10 poäng (6+4) av lagkapten Harju, som avgjorde straffarna. Ytterst nära 11 men stolpen var i vägen. 

Jacob Lagace lyfter fjärdekedjan. Blir tufft för Mastomäki när han gör comeback.

Men på näthinnan är andra raka bortamatchen som tappas efter 2-0-ledning. Självförtroende är färskvara.

Jimmy Landström

Bulan hyllar Mannberg

Luleå Thomas "Bulan" Berglund var inte sen att ta med sig Daniel Mannberg. Där har han fått förtroendet med bröderna Westerholm. Bulan har haft Mannberg och är glad att Luleå släppte honom.

Läs reportaget HÄR (PLUS)

I Luleå Hockey är Bill Sweatt fortfarande skadad (sträckning). Även Daniel Larsson (höftböjare) som körde rehab i dag. Filip Gustafsson fyllde hans plats i A-laget. Jag gissar att även Christopher Mastomäki (tidigare hjärnskakning) står över Malmö i morgon.

Tre bortamatcher på en vecka. Malmö (tis), Linköping (lör), Färjestad (mån).

Jimmie Ericsson fick nio matcher för den fula tacklingen. Tre omvandlas till böter på 82.500 vilket innebär att han har lön på 250-300'/mån. Dubbla det och utan lön. Först då kommer spelarna lära sig att inte sikta på huvudet.

När Bill Sweatt fick sitt straff för hackade testiklar motsvarade böterna en lön på 170'/mån. Tror ni det är hans lön? Glöm det. På sign on-bonus är det elva procents skatt och den placeras oftast på ett utländskt bankkonto. Enligt våra uppgifter lyfter han det dubbla.

Jimmy Landström

Återfallsförbrytare

Luleå För åtta dagar sedan störtdök Julius Hudacek i egen målbur sedan Karl Fabricius försökt slå loss pucken från nätet. Då fick Örebromålvakten 5.000 kronor i böter för filmning. Klubbspetsen tog i armen/axeln, men Hudacek fick det att se ut som mot huvudet.

Mot Färjestad i fredags var han framme igen. Sökte upp en situation på toppen av sitt målområde och stod utanför med överkroppen som var framåtböjd. En Färjestadsspelare försökte undvika att träffa honom, men touchade och Hudacek föll som en fura. Nu är disciplinnämnden på honom igen och förhoppningsvis blir det ett drygare straff denna gång. Målvakter har länge varit fridlysta även om det ger sig utanför sitt målområde och jag tycker att det är bra att detta stävjas.

Jimmie Ericsson tackling i går på Garret Roe var huvudlös. Svårt att återkalla en sådan handling som kan avsluta en karriär. Roe var redan inne i en närkamp när han fick tackling mot huvudet och var svarslös i situationen. Jag hoppas att det statueras exempel även om skadan verkar vara lindring. Den hade lika gärna kunnat avsluta Linköpingsspelarens karriär.

Kika 2.40 in på SHL:s klipp från Cmore LÄNK

Jimmy Landström

Bitarna faller på plats

Luleå Luleå Hockey inledde som i trance. Det mesta som inte fungerade tidigare gjorde det nu i 2,5 perioder. Rörligheten i anfallen var läckert att skåda. Hela tiden nya positioner, med och utan puck, vilket gjorde det väldigt svårt för HV att försvara sig emot.

Harju-Rajala-MicFlikiers mål gick som på ett snöre. 

Lucas Wallmark börjar bli varm i kläderna och Peter Cehlarik blir bättre och bättre för varje byte. En snygg handledare i krysset mot Brynäs på NHL-manér följdes upp i dag mot HV.

Craig Schira verkar ha förstått allvaret.

Den här matchen är en bit från facit. HV fick chansen att komma tillbaka i sista perioden och självförtroende är en färskvara. Men Luleå har många bra bitar att ta med sig från ödesveckan som fick ett bra slut.

Målfesten från Cmore HÄR

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • André Samuelsson
  • Senaste nytt
  • Läs också:

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar