Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 35, och André Samuelsson, 29. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Luleå bygger nytt

Luleå kim

Ut med Sebastian Meijer och Kim Karlsson. Meijer har vi avslöjat sedan tidigare och i dagens Kuriren avslöjar vi att Luleå vill låna ut Karlsson till allsvenskan.
Det går inte att ta miste på den prägel som Osten och Rönnqvist vill skapa kommande säsong. Karlsson har inte klarat att ta nästa steg den här säsongen och för hans egen utveckling är det bättre att backa en ruta och få speltid istället för att ligga på gränsen till laget och få i snitt 8 minuter per match. Det utvecklar ingen spelare.

Tungt och fysiskt 2012/2013. Där faller spelare som Meijer och Karlsson bort. Den förstnämnde offrar sig hänsynslöst och hade en bra formtopp inför slutspelet, men när det blir mer fysiskt, som i slutspelet, föll båda dessa spelare bort ur matchbilderna. Liksom Jonas Berglund och Daniel Mannberg, som fick nya kontrakt innan slutspelet drog igång. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser fler utlåningar.

Osten söker med ljus och lykta efter Karl Fabricius som lyckats hålla sig undan så här långt. Luleås sportchef vill i alla fall ha till ett möte och jag räknar in Fabbe kommande säsong. Om han inte, rent ekonomiskt, skulle få ett bättre erbjudande i någon av de nystartande KHL-klubbarna Prag eller Milano.

AIK gör en beundransvärd insats mot Skellefteå, som får dras med sin ackilleshäl. Att egentligen vara bäst, men kliva ut med ena skridskon. En sjunde avgörande är en sjunde avgörande och jag tror inte på någon 8-2-repris. Sedan ser jag inte vilket lag som ska kunna rubba Brynäs om inte Färjestad lyckades. Luktar SM-guld hela vägen till Luleå för Lavanders gäng.

Jimmy Landström

Ha en fortsatt trevlig påskhelg!!

önskar Hockeybloggen

"Inga rådjursögon"

Luleå.

I matchen mot Leksand presenterade sig 18-årige Christian Jaros på allvar.
Det fick NHL-meriterade Fabian Brunström bekänna.

Samtidigt som slovaken tog för sig ute på isen visade han också att han bara är 18 och ny på den här nivån.
Minus tre och två jättemisstag som innebar mål i baken.

I ett seniorlag, som dessutom går tungt, är det lätt att kyla ner en sådan kille och låta honom stå på tillväxt som det så fint benämns.

Men när Christian Jaros kom till träningen fick han ett annat besked. Spel med bäste backen Kristian Näkyvä och powerplay.

- Det är bara kolla på grabben, det är inga rådjursögon där ute. Han vill vara en faktor och vågar att spela. Han försöker att göra rätt, men i går hade han lite otur, spelar han på samma sätt i morgon är det kanske han som trycker dit den avgörande pucken istället, säger Joakim Fagervall.

Jag tycker det är helt riktigt.
Christian Jaros har egenskaper som få 18-åringar i hockeyvärlden kan skryta med. Utöver att han fullkomligt kan pulverisera motståndare, är han rörlig, har ett bra spelsinne och är dessutom högerskytt.
Att låta honom göra misstag och få honom att känna en trygghet är en investering för framtiden.

Pratade lite med J18-tränaren Jens Själin under A-lagsträningen.
I dagens juniorhockey finns det en hets, både bland spelare, agenter, föräldrar och supportrar, att unga spelare ska upp i leden så snabbt som möjligt.

Christian Jaros är ett lysande exempel på en spelare som har fått utvecklas i lagom takt.
Förra året spelade han bara tre matcher med J20. Istället hade han en ledande roll i J18 och fick utveckla sitt offensiva spel.

Därför kommer slovaken att fruktas för mer än sitt betongarsle i SHL i vinter.

André Samuelsson

Någonting saknas

Luleå I går när jag pratade med Joakim Fagervall ville han se att laget var bättre mentalt förberett än mot Brynäs.
Efter drygt fem minuter stod det 0-7 i skott.

Det lär ha varit ett av skälen till att laget stängde in sig i omklädningsrummet efter matchen och att målvaktstränaren Gusten Törnqvist fick ta presskonferensen för första gången i karriären. 

25 minuter tog det innan media släpptes in. Det är 15 minuter längre än det brukar - och normalt ska ta.

Ett annat skäl lär säkerligen vara besluten i egen zon.
Jag vet att Joakim Fagervall vill att LHF ska sätta press och stressa fram misstag från motståndaren. Men i dag var det fullständigt omöjligt att avgöra det. Någon kollapsade, en annan attackerade och i ytan mellan forwards och backar var det ofta fritt fram.

Just nu känns det som att mycket snurrar i skallen på LHF-spelarna och det är inte mycket som sker på instinkt.

Luleå Hockey var inte bra i kväll.

Men det var inte Leksand heller och hemmaspelarna bjöds på mängder med lägen.
Skärpan och flytet fanns dock inte där i dag - och det har inte funnits på ett bra tag nu.

Spetsen framåt finns inte. Den som visade bäst intentioner i dag var Peter Cehlarik och Daniel Zaar. Men även om det finns potential hos grabbarna så är de inte bärande spelare ännu och de som var tänkta att vara det Lennart Petrell och Stephen Dixon är inte ens nära att leda laget. 

Det vill till att de antingen tar sig i kragen, annars bör Lars "Osten" Bergström agna krokarna relativt snart.

André Samuelsson

 

Överkörda av Brynäs

Luleå Brynäs har av tradition varit ett mardrömsmotstånd för Luleå. Nu verkar laget på gång efter en rejäl svacka på sju raka förluster. 3-0 mot Frölunda innan mötet med Luleå. Och kvällens insats är rejäl rakt igenom. Gästerna var med i en period - nästan.

Luleå har däremot mycket att fundera över. Inställning, passningsspel och grundspel. Det kuggar inte rätt och känslan utanför laget är inte att spelarna gör rätt saker. Framför allt att komma till match rent mentalt.

Toni Rajala till Färjestad. En injektion som Luleå hade behövt. Det är tunga fötter för tillfället. Mycket tunga. Jag förstår om Luleå vill lita på manskapet och hitta tillbaka till känslan som laget hade i inledningen. Men om vi ska vända på det så infann sig den innan de flesta övriga lag kommit igång. Nu tuggar grundserien vidare och Luleå får fortsätta slåss för att undvika play in.

Jimmy Landström

Kommande värvning har uppvisning

Luleå Daniel Brodin spelar för nytt kontrakt - i Luleå Hockey enligt ryktena. Två mål och en assist hittills från Brynäsforwarden som ligger bakom det mesta i Gävlelagets offensiv.

3-1 var ett typiskt mål som fått Jonas Rönnqvist att gå i taket. Förre Luleåtränarna pratade ofta om att vinna sin en-mot-en. Luleå förlorade tre stycken innan Daniel Brodin skyfflade in pucken bakom Joel Lassinantti.

Brodins flickvän Emilia Apelqvist har förlängt kontraktet med Piteå IF i damallsvenskan. Jag kan tänkta mig att Lasse Johansson också vill ha med Skellefteå på ett hörn när det gäller Brynäsforwarden.

Jimmy Landström

Osten kammar ungtuppar

Luleå Och Osten gör helt rätt. Victor Ekarv gjorde fem matcher med Almtuna i allsvenskan i fjol och tolv i SHL med AIK, men det räknar jag inte som en riktig seniorsäsong. Den här säsongen har han fått chansen på allvar i ett AIK, som verkligen gått kräftgång. Fallet från SHL blev blytungt.

Men jag gillar att Osten kammar ungtuppar. Svenska centrar växer inte på träd och det gäller att kamma dem tidigt. 55 poäng (17 mål/38 assist) på 41 matcher under sista J20-säsongen i AIK. Han har inte varit aktuell i landslagssammanhang och därför förmodligen inte gått under den stora radarn.

Wallmarks kontrakt löper ut till våren. Likaså Chris Abbotts och Niklas Fogströms. Tre kvalitativa centrar. Wallmark vill nog testa NHL, om han lyckas ta steget den här säsongen. Lagkapten Abbott och Fogström är frågetecken angående framtiden.

Victor Ekarv. Hade inte hört det innan ...

Jimmy Landström

 

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar