Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Adam Andersson, 22, Jimmy Landström, 35, och Sofie Lundström, 26. Här håller vi stenkoll på allting som händer runt Luleå Hockey, ishockeyn i länet, SHL och övriga hockeyvärlden. Rykten, spelarövergångar, nördfakta, power play-uppställningar och snack från omklädningsrummet. Vill du komma i kontakt med någon av oss går det bra att skicka e-post till anton.olofsson@kuriren.com eller jimmy.landstrom@kuriren.com.

Luleå bygger nytt

Luleå kim

Ut med Sebastian Meijer och Kim Karlsson. Meijer har vi avslöjat sedan tidigare och i dagens Kuriren avslöjar vi att Luleå vill låna ut Karlsson till allsvenskan.
Det går inte att ta miste på den prägel som Osten och Rönnqvist vill skapa kommande säsong. Karlsson har inte klarat att ta nästa steg den här säsongen och för hans egen utveckling är det bättre att backa en ruta och få speltid istället för att ligga på gränsen till laget och få i snitt 8 minuter per match. Det utvecklar ingen spelare.

Tungt och fysiskt 2012/2013. Där faller spelare som Meijer och Karlsson bort. Den förstnämnde offrar sig hänsynslöst och hade en bra formtopp inför slutspelet, men när det blir mer fysiskt, som i slutspelet, föll båda dessa spelare bort ur matchbilderna. Liksom Jonas Berglund och Daniel Mannberg, som fick nya kontrakt innan slutspelet drog igång. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser fler utlåningar.

Osten söker med ljus och lykta efter Karl Fabricius som lyckats hålla sig undan så här långt. Luleås sportchef vill i alla fall ha till ett möte och jag räknar in Fabbe kommande säsong. Om han inte, rent ekonomiskt, skulle få ett bättre erbjudande i någon av de nystartande KHL-klubbarna Prag eller Milano.

AIK gör en beundransvärd insats mot Skellefteå, som får dras med sin ackilleshäl. Att egentligen vara bäst, men kliva ut med ena skridskon. En sjunde avgörande är en sjunde avgörande och jag tror inte på någon 8-2-repris. Sedan ser jag inte vilket lag som ska kunna rubba Brynäs om inte Färjestad lyckades. Luktar SM-guld hela vägen till Luleå för Lavanders gäng.

Jimmy Landström

Ha en fortsatt trevlig påskhelg!!

önskar Hockeybloggen

Harju, Omark och Fransson

Luleå Kollega Kent Risberg Vikström har tagit sig ett snack med Johan Harju. Resultatet kan ni läsa här:

http://kuriren.nu/100/harju-och-omarks-khl-aventyr-har-startat-7755382.aspx

Ska bli väldigt spännande att följa duon den här säsongen. Jag både hoppas och tror att de kommer få spela i samma kedja. När det stämmer för båda två samtidigt kan vad som helst hända, det har vi sett tidigare. Jag tror för övrigt att de kommer ha sjukt kul den här säsongen. Bo i samma hus (olika lägenheter) i Helsingfors och spela KHL-hockey. Inte dumt.

Frågan är om de får sällskap i KHL av Johan Fransson. Tidigare i sommar var de hetaste alternativen KHL och NHL enligt agenten Joakim Persson. När ingenting är klart och kalendern visar att vi imorgon går in i augusti så tror jag precis som kollega Landström att det just nu är Schwiez som ligger närmast till hands.

Adam Andersson

Asplövens drömöppning

Luleå Asplöven sparkar igång säsongen med en hästspark.

4 augusti CSKA Moskva i Rovaniemi.

6 augusti Luleå i Arena polarica

9 augusti Djurgården i Arena polarica

Kollega Adam Andersson och fotograf Petra Isaksson är med på bussen till Rovaniemi. Ni ska få en fullödig rapport från bakom kulisserna och under matchen mot Radulov och kompani.

Jimmy Landström

Tränarnas roller och dagens träning

Luleå http://kuriren.nu/100/har-ar-tranarnas-separata-roller-7753362.aspx

Här ovan kan ni läsa min artikel efter ett tränarsnack med Joakim Fagervall angående de nya tränarnas roller. Det känns som en vettig och bra fördelning mellan tränartrion och känslan jag får efteråt är att de nog kan komplettera varandra på ett bra sätt.

För övrigt hängde jag på Luleås träning även idag. Cam Abbott höll sig borta från isen och körde ett pass i gymmet istället. Enligt Fagervall berodde det på att Abbott var lite stel i ryggen efter resan från Kanada, alltså inget allvarligt.

Luleå körde lite spelmoment på slutet av träningen och femmorna såg ut så här:

Savilathi-Näkyvä-Forsberg-Kapten Abbott-Granström

Kukan-Oskarsson-Sylvegård-Mannberg-Ledin

Fagerudd-Sandström-Zaar-Petrell-Rosén(J20)

Hjelm/Lundqvist-Högbom-Bryggman-Fogström-Fabricius

Jag snackade lite med Fagervall om hur laget kommer se ut i höst, men huvudtränaren kunde inte ge några besked kring det så här tidigt på säsongen, vilket är förståeligt. Speciellt när Dixon inte anlänt än och Wallmark är i Carolina.

Som föredetta målvakt har jag såklart svårt att hålla mig från att studera Daniel Larsson och Joel Lassinantti lite extra. Jag tycker efter det jag hunnit se så här långt att det ser riktigt bra ut. Jag skrev när Daniel Bellissimo kom att han inte alls var rätt målvakt för Luleå med sin teknik. Det tycker jag absolut att Larsson och Lassinantti är. Luleå kommer ha två av seriens mest välskolade målvakter den här säsongen och jag tror att Gusten Törnqvist har svårare att hitta grejer som duon måste slipa på i sin teknik än grejer han kan lyfta fram. Såklart ska Daniel Larsson börja som föremålvakt och låta Lassinantti komma in i det eftersom, men lita på att Bodensonen kommer ha en väldigt hungrig ersättare som kommer hugga om han får chansen.

Daniel Zaar vann Luleå Hockeys beeptest. Det märks på isen också. Inte bara att Zaar orkar mer än merparten på träningarna, det går fort också.

Adam Andersson

Abbott har anlänt

Luleå Svängde förbi Luleå Hockeys träning idag och tog ett snack med båda bröderna Abbott som är tillbaka i Norrbotten efter en sommar i Kanada. Förutom stenhård träning så har Cam bland annat gift sig för två veckor sedan.

Abbotts verkar laddade inför säsongen. Inte minst Chris som får förtroendet som lagkapten även denna säsong. Tränartrion har haft kontinuerlig kontakt med Abbottbröderna och det var under sommaren som #29 fick frågan. Förutom att han var taggad inför uppgiften och att lära känna de nya grabbarna i laget hoppades Chris på att få mindre av en vara som många andra drömmer om att få mer av - speltid.

Han menade att han under många matcher förra säsongen fick spela väldigt mycket och länge vilket gjorde att kvalitén på bytena sjönk en aning. Lagkaptenen hoppades också på att få sätta lite fler puckar i nät den här säsongen, men allt berodde på vilken roll den nya tränartrojkan skulle ge honom.

Bröderna Abbott gör sett över en hel säsong aldrig bort sig om de får hålla sig skadefria, men jag skulle, precis som Chris, vilja se lite mer i poäng från duon den här säsongen. Jag vill se dem vara helt skoninglösa i sina inbrytningar på mål och att de är lika explosiva i vändningarna i sarghörnen. Spontant tror jag att Abbotts kommer hamna i en förstaline och jag tror att den tredje länken blir Daniel Zaar.

Adam Andersson

Låter inte bra

Luleå Jag fick ett snack med Fransson i morse, som satt i bilen på väg till Happis. På bra humör och med en trevlig sommar i Spanien bakom sigg där han bedrivit sommarträningen på egen hand efter bland annat knäskadan. Han hänvisade frågor angående framtiden till agenten.
Och nu knackar allvaret på dörren.

Strax efter pratade kollega Håkan Stridblom med Luleås klubbdirektör Thor Stöckel, som inte hört något från agenten på väldigt länge. Hmm. Det är klart att varningsklockorna ringer.

Ingen hockeyspelare vill stå utan klubb den här tiden på året när lagen börjar sin isträning. Men det är också Luleå som sitter i förarsätet och har ett gällande kontrakt i näven med Fransson. Det gäller bara att hitta en klubb som kan hosta upp det SHL-klubben begär. 2011 drog landslagsbacken hem från St Petersburgs försäsongsläger och jag kan tänka mig att en eller två broar brunnit där. Vi får väl se var det landar. Jag gissar på NLA, Schweiz...

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Senaste nytt
  • Läs också:

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar