Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 36, och André Samuelsson, 30. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Luleå bygger nytt

Luleå kim

Ut med Sebastian Meijer och Kim Karlsson. Meijer har vi avslöjat sedan tidigare och i dagens Kuriren avslöjar vi att Luleå vill låna ut Karlsson till allsvenskan.
Det går inte att ta miste på den prägel som Osten och Rönnqvist vill skapa kommande säsong. Karlsson har inte klarat att ta nästa steg den här säsongen och för hans egen utveckling är det bättre att backa en ruta och få speltid istället för att ligga på gränsen till laget och få i snitt 8 minuter per match. Det utvecklar ingen spelare.

Tungt och fysiskt 2012/2013. Där faller spelare som Meijer och Karlsson bort. Den förstnämnde offrar sig hänsynslöst och hade en bra formtopp inför slutspelet, men när det blir mer fysiskt, som i slutspelet, föll båda dessa spelare bort ur matchbilderna. Liksom Jonas Berglund och Daniel Mannberg, som fick nya kontrakt innan slutspelet drog igång. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser fler utlåningar.

Osten söker med ljus och lykta efter Karl Fabricius som lyckats hålla sig undan så här långt. Luleås sportchef vill i alla fall ha till ett möte och jag räknar in Fabbe kommande säsong. Om han inte, rent ekonomiskt, skulle få ett bättre erbjudande i någon av de nystartande KHL-klubbarna Prag eller Milano.

AIK gör en beundransvärd insats mot Skellefteå, som får dras med sin ackilleshäl. Att egentligen vara bäst, men kliva ut med ena skridskon. En sjunde avgörande är en sjunde avgörande och jag tror inte på någon 8-2-repris. Sedan ser jag inte vilket lag som ska kunna rubba Brynäs om inte Färjestad lyckades. Luktar SM-guld hela vägen till Luleå för Lavanders gäng.

Jimmy Landström

Ha en fortsatt trevlig påskhelg!!

önskar Hockeybloggen

Uppdatering: Superkedjan

Falun
Foto: Pär Bäckström

Sitter på Bishop i Falun och varvar ned med en "Pangpang" tillverkad på Earl grey-te i Hökarängen. Var en lång dag med hockeyrep och presskonferens med längdskidstjärnorna. Stängde ned datorn 22 och då fanns inte mycket middag till övers. Kebabsallad.

Luleå testade en ny kedja idag, riktigt intressant. Hoppas de får igång Rajala nu. Lagace förtjänar den här chansen och Sweatt blir bara bättre.

Så tränade laget:

Kedjor:
Bill Sweatt-Jacob Lagacé-Toni Rajala
Lennart Petrell-Jacob Micflikier-Anton Hedman.
Emil Sylvegård-Jonathan Granström-Johan Harju.
Karl Fabricius-Christopher Mastomäki-Johan Forsberg.

Backpar:
Pontus Själin-Christian Jaros.
Craig Schira-Brendan Mikkelson.
Jan Sandström-Jonathan Sigalet.
Marcus Oskarsson-Linus Nässén.

Wallmark, Melart och Cehlarik på landslagsuppdrag.

Kommentar: Helt rätt att testa för att sätta laget, som det ska se ut mot slutspelet. Tänk att två toppforwards i Wallmark och Cehlarik saknas i den här uppställningen. En spelare som Petrell, som nyss kommit tillbaka från skada kommer att få slita hund för platsen. 

Så här hade mina kedjor sett ut i dagsläget:

1) Bill Sweatt, Jacob Lagacé (bilden ovan), Toni Rajala
2) Jacob Micflikier, Lucas Wallmark, Anton Hedman
3) Johan Harju, Jonathan Granström, Peter Cehlarik
4) Karl Fabricius, Christopher Mastomäki, Johan Forsberg
Extra:
Emil Sylvegård, Victor Ekarv, Lennart Petrell, 

 

Jimmy Landström

Klasen

Falun

Träffade den förre Luleåstjärnan i går i katakomberna i Behrn Arena. För er som såg Sverige-Finland behöver ni inte längre tvivla- Han håller mycket hög klass fortfarande. Två riktigt fina målgivande passningar. Han verkar också trivas med hockeylivet för tillfället och kommenterade ryktena kring en comeback i Luleåtröjan. Läs repet här (kostnadsfritt).

Lucas Wallmark hade fått ett träningspass inför landskampen (varit magsjuk) och kände väl att han inte riktigt var hundra i flåset. Gjorde en godkänd insats och jag tror vi får se en annan Wallmark i returen i morgon 15.30 på Hovet.

Ilari Melart hade ett stolpskott och stormtrivs i finska landslaget. Målet är givetvis att få dra på sig landslagströjan när det vankas VM och han skickade en gliring tillbaka till Petrell, som säger att han snott hans nummer i Lejontröjan #42. Melart gjorde en bra match och spelar enkelt men ändå mer och mer effektivt. Sedan är det ingen som kommer förbi den hyddan i en närkamp.

Klockan ringde 04.15 i går morse, taxin kom 4.55, 06-fakiren till Stockholm och Slottssprinten, järnet till Örebro och kom dit i början av den andra perioden och sedan vidare till Falun när jag jobbat klart. Kröp ned 02.30 så blev nästan ett dygn. Nu är jag i Falun och jobbar på hotellrummet. I eftermiddag PK inför helgens världscup med Northug, Kalla och resten av gänget. De har ett nytt stekhus här så när kvällens rep är klara ska jag sikta in mig på det - och sedan få lite mer sömn.

Här har ni träningsrapporten från kollega Stridblom i Luleå. Nya kedjan ser intressant ut. Ska det här väcka Rajala (kostnadsfritt).

Jimmy Landström

En comeback i Luleåtröjan?

Luleå
Foto: Petra Isaksson

Daniel Gunnarsson, 23, har fått lämna Färjestad och avslutar förmodligen säsongen med SHL-kval. Känns som en potentiell ersättare om Luleå väljer att inte förlänga med Ilari Melart. Jag vet inte vad Köpingssonen själv har för ambition med karriären men jag tycker att det finns mer att ta ur hans utveckling. 

I Karlstad fick han kritik under våra SHL-resor att skridskoåkningen är för stor brist. Det är ett område som går att förbättra. Han är bara 23 och det går ju att fråga Per Ledin, 37, vad som går att göra med "rätta sittet" för er som är mer insatt i den tekniska biten. Ingen blir någonsin fullfjädrad. Faktum är att Gunnarsson producerade bättre i Luleå än FBK och förmodligen är betydligt billigare än Melart.

Jimmy Landström

Kukkonens raseriutbrott

Luleå Det blev en händelserik resa för undertecknad och kollega Adam Andersson i går. Vi var ju på plats i Uleåborg och bevakade CHL-finalen mellan Frölunda och Kärpät. Jämfört med finalen i Coop Norrbotten Arena, var det en annorlunda upplevelse och jag tänkte dela med mig av några saker som jag inte tror att TV-sändningen lyckades att fånga upp.

Redan innan matchen startade det med ett mindre organisatorisk kaos för oss inom media. Ackrediteringarna var en stor röra. Många namn saknades, bland annat hela SVT-trojkan med Mikael Renberg i spetsen. Funktionären stod länge och letade den förre storspelaren bland namnen på pappret, utan att ha en aning om vem denne svensk var. Till slut tröttnade hans kollega och delade bara ut brickorna. Utan några fler frågor.

Hjorden med journalister trängdes sedan i en radiohytt som gjorts om till pressbox, med plats för sex själar. En lapp med lösenord till wi-fi fanns, men internetuppkopplingen fungerade inte. Att det fanns mer journalister än platser löste med: "Sätt er på sittplats i mån av plats."

Någon pressansvarig fanns inte heller där, vilket innebar att det var djungelns lag som rådde.

Jag förstår att för många låter det här som lyxproblem. Men för vår arbetssituation skapade det desto fler.

Matchen följde jag och Adam från sittplats, med en byggställning som skymde nästan hela bortre anfallszonen. Och hjälpen från mediekuben var måttlig. En storbildsskärm som får ett 8-bitars Nintendo att framstå som högupplöst.

Det var kort sagt som att gå tillbaka i tiden, innan ishockeyn blev en mångmiljonprodukt.

Finska publiken var stundtals kusligt tyst under matchen. För att sedan explodera i powerbreak, där största underhållningen verkade vara en kändis-DJ med ett påklistrat leende så fort kameran riktades mot henne. Men ett stort minus för dessa klappor som avger ett hemskt ljud. Nu låter jag som en grinig gubbe, men det är ett oljud som inte heller bidrar till någon stämning. Bara oväsen.

Den som tog förlusten absolut sämst i Kärpät var Lasse Kukkonen. När laget, efter vad han tyckte var en alldeles för lång väntan, fick lämna isen brast det fullständigt för lagkaptenen som massakrerade klubban mot stolpen och skrek barnförbjudna ord på finska när gick ut i spelargången.

Spelargången ja. Den blockerades av en vakt som inte verkade vilja kännas vid varken svenska, engelska eller finska. Vakten tog allvarligt på sin uppgift och släppte inte någon över bron innan alla hade lämnat isen. Det fick Asplövens forwards, Simon Olsson, erfara när han försökte träna sig förbi för att gratulera kompisarna i Frölunda, men mötte istället stora vänsterbommen från finska vakten. Sebastian Stålberg såg hela situationen och vinkade till vakten att släppa förbi Olsson och motvilligt flyttade han lite på armen och lät pucktrollaren passera, för att sedan snabbt stänga igen ytan igen.

De två personer som tog mest mobilbilder inne på isen var utan tvekan SVT:s flygande reporter Dusan Umicevic och Robin Figren som dokumenterade varje kvadratmeter av isen. Umicevic avslutade sedan tiden på isen med att ta upp resterna från Kukkonens klubba och segergestikulerade upp mot kommentatorsbåset där Chris Härenstam och Patrik Roos satt.

Det höll också på att sluta med två inlåsta svenska journalister i Oulu Energia Arena. Men lyckligtvis fanns det några montörer kvar som räddade vår kväll och till sist lyckades vi hitta en olåst dörr.

André Samuelsson

Dagens träningsrapport

Luleå  

Luleå Hockey hade sin första gemensamma träning under uppehållet sedan lördagens seger i Ängelholm (3-2).

Så här tränade Luleå:

Johan Harju-Jonathan Granström-Bill Sweatt (Craig Schira-Brendan Mikkelson).

Lennart Petrell-Jacob Micflikier-Anton Hedman (Jan Sandström-Jonathan Sigalet).

Toni Rajala-Christopher Mastomäki-Emil Sylvegård (Pontus Själin-Christian Jaros).

Karl Fabricius-Jacob Lagacé-Johan Forsberg (Marcus Oskarsson-Linus Nässén).

Kommentar: Lennart Petrell var tillbaka, men det var också det. Tajming, tempo och klubbfattning var som första isträningen efter semestern. Men vi kan inte förvänta oss något annat heller. Varit borta sedan 10 december. Victor Ekarv avgjorde straffläggningen för svarta laget som vann och bjöd på guldyra. Däremot tränar Ekarv fortfarande i vit tröja (ej kontakt). Jonathan Sigalet var tillbaka på allvar.

Nässen och Mastomäki bjöd också på straffar som var rena hockeygodiset. 

Toni Rajala sänder inte ut några bra signaler för tillfället. Såg loj och inte speciellt sugen ut på att lira ishockey. Det gjorde däremot Bill Sweatt. Det gnistrade om amerikanen som flertalet gånger gjorde åttor runt motståndarna i tre mot tre.

Melart och Wallmark på landslagsuppdrag. De möts förövrigt torsdag och lördag. Även Cehlarik är iväg med landslaget.

Träffade Osten på plats och surrade om framtiden för Jan Sandström och det ser positivt ut för veteranens del (endast registrering).

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • André Samuelsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar