Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 35, och André Samuelsson, 29. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Luleå bygger nytt

Luleå kim

Ut med Sebastian Meijer och Kim Karlsson. Meijer har vi avslöjat sedan tidigare och i dagens Kuriren avslöjar vi att Luleå vill låna ut Karlsson till allsvenskan.
Det går inte att ta miste på den prägel som Osten och Rönnqvist vill skapa kommande säsong. Karlsson har inte klarat att ta nästa steg den här säsongen och för hans egen utveckling är det bättre att backa en ruta och få speltid istället för att ligga på gränsen till laget och få i snitt 8 minuter per match. Det utvecklar ingen spelare.

Tungt och fysiskt 2012/2013. Där faller spelare som Meijer och Karlsson bort. Den förstnämnde offrar sig hänsynslöst och hade en bra formtopp inför slutspelet, men när det blir mer fysiskt, som i slutspelet, föll båda dessa spelare bort ur matchbilderna. Liksom Jonas Berglund och Daniel Mannberg, som fick nya kontrakt innan slutspelet drog igång. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser fler utlåningar.

Osten söker med ljus och lykta efter Karl Fabricius som lyckats hålla sig undan så här långt. Luleås sportchef vill i alla fall ha till ett möte och jag räknar in Fabbe kommande säsong. Om han inte, rent ekonomiskt, skulle få ett bättre erbjudande i någon av de nystartande KHL-klubbarna Prag eller Milano.

AIK gör en beundransvärd insats mot Skellefteå, som får dras med sin ackilleshäl. Att egentligen vara bäst, men kliva ut med ena skridskon. En sjunde avgörande är en sjunde avgörande och jag tror inte på någon 8-2-repris. Sedan ser jag inte vilket lag som ska kunna rubba Brynäs om inte Färjestad lyckades. Luktar SM-guld hela vägen till Luleå för Lavanders gäng.

Jimmy Landström

Ha en fortsatt trevlig påskhelg!!

önskar Hockeybloggen

Allt talar för Modo

Luleå Skellefteå vann rättvist.
Inte för att Luleå gjorde en dålig match - utan för att de helt enkelt var bättre och samtidig som Joakim Fagervall tycker att de stundtals spelade som ett topplag - så gjorde Skellefteå långt från säsongens bästa insats. Snarare det de behövde - varken mer eller mindre.

Här nedan hittar ni min krönika från matchen och vad jag anser bör förändras utifrån den nuvarande truppen - inga fantasivärvningar. För låt oss vara realister - det som Luleå saknar kommer inte serveras på ett silverfat.

http://www.kuriren.nu/nyheter/ett-lagbygge-med-fel-spelare-7978930.aspx

Samtidigt var det här ett stort fall framåt för Luleå som lag.
Nu återstår att se hur laget svarar upp mot ett utvilat Modo om några timmar.

- Det här är vårt jobb, klart vi ska kunna ladda om och göra en lika bra match igen. Det är mer att vi inte är vana att spela två dagar i rad, sade Johan Forsberg efter matchen.

Problemet är bara att elitidrottsmän eller inte så möter de andra elitidrottsmän som dessutom är utvilade. Klart det är en stor fördel för Modo.

Lite goda nyheter så här närmare jultider.

Robin Jonsson satt i kostym nere i omklädningsrummet efter matchen - men redan på måndag är han med laget och tränar för fullt.

- Vi får se hur kroppen svarar. Jag kommer säkert att få något bakslag, men förhoppningsvis känns det bra hela december, säger han.

Hur länge dröjer det innan du är redo för spel?

- Jag vet inte. De andra har ju fått en och halv månad på sig att komma in i allting. Nu har jag ju fuskat lite och tränat med laget ett tag, men det är ändå mycket som ska sitta. Tajmingen, de större zonerna, den nya icingregeln. Allt är ju nytt för mig. Men det känns bra och jag hoppas kroppen svarar bra och att jag kan vara med och spela snart igen.

André Samuelsson

Agenten: "Bollen ligger hos Luleå"

Luleå Kollega Håkan Stridblom pratade precis med Stephen Dixons agent Juuso Pulliainen. Han berättade att det i nuläget inte var något nytt och dementerade Brynäsryktet.

–  Bollen ligger hos Luleå. När det ringer och säger att vi ska titta efter något annat för Dixon, då börjar vi jobba, säger Pulliainen till Kuriren.

 

// Mimmi Åkerlund

 

Niinimma är tillbaka och derbytipset

Kuusamo När det som mest gäller brukar Luleå vakna till liv. Det handlar om heder och samvete. Som när elitserieplatsen höll på att förloras 2008.

Nu väntar ett nytt stentufft derby och ingenting talar för hemmalaget på förhand efter fyra raka förluster. Fansen vill ha Rönnqvist tillbaka och laget kan bara kliva in i sin bubbla och visa - jäklar anamma. Nu gäller det att våga kliva fram. Inte gömma sig i mitten av avbytarbåset och tar några enkla skär i rätt riktning vid bytet.

Nu handlar det om att kliva över berg och åstadkomma ett smärre underverk.

Mest handlar det om att hitta ett försvarsspel som det går att bygga ett anfallsspel av. Där står Luleå och stampar i dag. Men jag tror inte att det räcker. För att bräcka förlusttrenden måste Luleå vinna i Ö-vik i morgon mot ett Modo med en viss Donald Brashear i laget.

När vi satt på vårt hotell i Kuusamo i går såg vi Janne Niinimaa på finska sport-tv som var expert i SM-liigan när Kärpät slog HPK med 5-2. Han log, såg ut att trivas och sprudlade av livsglädje. En våt drömmen att minnas tillbaka på för Luleåfansen. En back som producerade i match efter match. Vem tar efter?

Mitt tips: 2-5 till Skellefteå.

Jimmy Landström

Derbylaget

Luleå Dean Kukan är tillbaka i laget inför kvällens derby. Schweizaren är uppskriven som sjundeback.

Däremot är Stephen Dixon utanför laget och det känns som att kanadensaren är på väg att lämna klubben. Kollega Håkan Stridblom pratade med "Osten" sent i går kväll och sportchefen var väldigt hemlighetsfull. Det verkar som att han är i kontakt med Dixons agent.

– Jag är inte hundra procent säker på vad som händer. Tills saker och ting har rett ut sig har jag inte så mycket att säga – jag önskar att jag hade det, sa Dixon till Kuriren efter torsdagens träning.

Janne Sandström missade matchen mot Örebro på grund av nackspärr men är spelklar i kväll. Ett mycket positivt besked för Luleå. Sandström har ju spelat ett par derbyn tidigare och är en karaktärsspelare som kan göra skillnad.

Daniel Larsson får fortsatt förtroende i kassen. Han släppte in tre mål mot Örebro senast men han hade inte mycket till hjälp av försvaret. Känns som ett ganska väntat val att han står.


Skellefteå är inne i en bra period och kommer till Luleå med en 6-1-seger mot Färjestad.

– Vi har en känsla att vi är pigga och på gång. Redan i matchen mot Djurgården så kändes vi piggare som lag. Vi har en bred trupp, och nästan alla spelare att tillgå. Även om Marcus Pettersson och Axel Holmström inte spelade i går (onsdag) så är de redo för spel. Frågetecken för Markus Svensson och Nick Sörensen har en bit kvar. Han åker skridskor och har fått ta på utrustningen, men han måste bygga upp musklerna i armen innan han är redo, säger Hans Wallson till Skellefteås hemsida.

Samtidigt är Wallson säker på att kvällens match kommer att bli en fajt.

– Derby är derby, och nu är det en ny match…alla de klyschorna, men det stämmer. Det här kommer bli en härlig utmaning och förhoppningsvis spelar vi i en fullsatt arena. Vi har som sagt sett starka ut så det här blir en intressant uppgift. Det är roligt med den här typen av matcher.


// Mimmi Åkerlund


Forwards

Cam Abbott - Chris Abbott - Daniel Mannberg

Peter Cehlarik - Lucas Wallmark - Daniel Zaar

Per Ledin - Jonathan Granström - Lennart Petrell

Johan Forsberg - Niklas Fogström - Karl Fabricius

Emil Sylvegård

Backar

Kristian Näkyvä - Per Savilahti-Nagander

Jan Sandström - Marcus Oskarsson

Andreas Hjelm - Marcus Fagerudd

Dean Kukan

Målvakter

Daniel Larsson

(Joel Lassinantti)

Laget i ödesveckan

Luleå Så här ställer Fagervall och kompani upp sig i kväll mot Örebro. Om det sedan blir vägvinnande blir det förmodligen derbylaget. Dixon är som sagt utanför truppen LÄNK.

Luleås lag

Målvakter: Daniel Larsson (Joel Lassinantti).

Första: Kristian Näkyvä, Per SavilahtiNagander – Cam Abbott, Chris Abott, Daniel Mannberg.

Andra: Jan Sandström, Marcus Oskarsson – Lennart Petrell, Lucas Wallmark, Peter Cehlarik.

Tredje: Andreas Hjelm, Marcus Fagerudd – Per Ledin, Jonathan Granström, Daniel Zaar.

Fjärdekedjan: Johan Forsberg, Niklas Fogström, Karl Fabricius.

Sjundeback: Christian Jaros.

Extraforward: Emil Sylvegård.

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar