Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 36, och André Samuelsson, 30. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Några ord med Harju...

Luleå harju

Pratat med Johan Harju som befinner sig med landslaget i Tjeckien.

Känslan att vara med i Tre Kronor igen?

– Roligt att vara tillbaka i landslaget när jag haft en mellansäsong. Jag kom inte in med så höga förhoppningar eftersom att jag inte var påtänkt från början. Skönt att få bevisa att jag kan spela ishockey.
– Hjalmarsson och Olausson fick besked mycket tidigare än mig. Mårts ringde helgen innan första lägret och då hade jag redan bokat mig med laget till Milano, så jag fick åka på den resan och sedan kom jag till landskamperna i Norge.
– Grabbarna (Olausson och Hjalmarsson) fick åka och träna i Segeltorp och missade resan, så mitt upplägg blev bra.
En räkmacka med andra ord.
– Ja, de andra var inte så nöjda. ”Olle” och Hjalmarsson försökte rösta sig in till resan, men de var tvungna att följa med till Segeltorp.
Hur var Milano?
– Klart det var roligt att göra sista resan med grabbarna. Vi hade jättebra väder och fotbollen var grym (Milan–Barcelona, Champions League, 0–0).
Har du hunnit vara hem någonting mellan träningsveckorna i Tre Kronor?
– Vi är inne på fjärde veckan. Vi har varit hem några helger fram och tillbaka. Mest varit hem och bytt väska. Men det är svårt att lägga upp det på något annat sett. Man tappar direkt om man är borta två–tre dagar från is. Men det har varit roligt och en grym glädje att få vara med.
Hur lång betänketid behövde du när Mårts ringde?
– Inte speciellt länge. Det var ett positivt besked och grymt kul att få chansen när jag inte haft min bästa säsong.
Vad säger du om kedjekamraterna Pettersson och Lundqvist?
– Vi har ju spelat ihop i några veckor nu och fått några landskamper tillsammans. Vi hittar varandra bra och det är bra fart.
Skillnaden nu mot elitseriesäsongen?
– Svårt att peka ut det direkt. Det är ett litet annat tänk, en lite annan ishockey.
Hur passar landslagets spel dig bättre än spelsystemet i Luleå Hockey?
– I landslaget handlar det om att våga och alla ska spela sin hockey. Det man är bra på ska man utnyttja och det brukar oftast bli bra om alla får göra det dom är bra på. Den som kan dribbla ska dribbla och den som kan åka skridskor ska göra det.
– Det blir en bra kombination om alla får ha sin roll.
Vad säger du om att Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet och fler NHL-svenskar blir tillgängliga?
– Klart man följer vad som händer där borta, men jag försöker fokusera på mitt eget spel och hoppas att det räcker.
Hur är det att dela rum med Omark?
– Jag är ordningsvakten. Linus är ganska slarvig och slänger grejer överallt. Men han har blivit betydligt bättre än förut. Nu ser det inte ut som ett pojkrum längre.

Jimmy Landström


Ett stort fall framåt

Luleå Luleå Hockey gör sin bästa bortamatch för säsongen över 60 minuter. Ett par utvisningar bet emot. Bland annat när Jonathan Sigalet bjöd på 3 mot 5 i drygt en minut. Men det är lätt hänt att det tjuvas vid byten och det är en blandning av dålig kommunikation och iver att delta.

Fagervalls gäng kan åka hem med huvudet högt. Ödesveckan håller på att räta ut sig. Många spelare som kliver fram och tar ett helt annat jobb mot Brynäs än vi sett hittills. Fortfarande många slarviga misstag, framför allt i passningsspelet, men som helhet en fullt godkänd bortamatch.

Jag trodde Brynäs skulle utmana mer och pressa hårdare, men det skedde bara i ströanfall.

Bäst i Luleå var Johan Harju, Brendan Mikkelson och Karl Fabricius. 

Nu väntar HV71 med en viss Chris Abbott på lördag och Luleå kan fortsätta andas optimism. Vidare i CHL i tisdags och få räknade med poäng i afton.

Jimmy Landström

Laget mot Brynäs

Luleå Så här spelar Luleå i afton borta mot Brynäs

Målvakter

Joel Lassinantti (Daniel Larsson)

Backar

Brendan Mikkelson - Jan Sandström

Jonathan Sigalet - Per Savilahti-Nagander

Ilari Melart - Marcus Oskarsson

Pontus Själin

Forwards

Toni Rajala - Johan Harju - Jacob Micflikier

Lennart Petrell - Lucas Wallmark - Peter Cehlarik

Anton Hedman - Jonathan Granström - Jacob Lagacé

Karl Fabricius - Johan Forsberg - Emil Sylvegård

Victor Ekarv

Kommentar: Craig Schira är inte ens med bland sju backar. Kanadensarens framtid i klubben ser allt annat än glasklar ut. Jag tycker att det är rätt att plocka in Själin istället som imponerat i A-lagets regi och är en framtidsback i klubben. 

Jimmy Landström

Kraftprovet - del 2

Luleå Brynäs har bara spelat två matcher på hemmais än så länge. Men båda har slutat med segrar. Laget ligger trea i powerplay med 25 procents effektivitet, men Luleå är också etta i boxplay med 94,44. Brynäs har 12 poäng och +5 i målskillnad efter sex matcher, Luleå 6 och -7. 

Anssi Salmela är tillbaka i Brynäs efter skadan han ådrog sig mot Rögle. Däremot saknas Sondre Olden, Sebastian Enterfelt och Petr Vrana. Enterfeldt lider fortfarande av armskadan han åkte på i fjol efter en tacklingen av Anton Hedman.

Luleå kommer till spel utan skadade Bill Sweatt (sträckning) och Christopher Mastomäki (hjärnskakning).

Nu är det del 2 i ödesveckan. Del 1 avklarades med nöd och näppe i tisdags mot Färjestad i CHL 1-3 (4-3 totalt).
Brynäs kommer att köra på hårt med Thomas "Bulan" Berglunds höga presspel och överbelastning på puckhållaren. Det är upp till Luleå att hantera den stressen och spela sig ur presspelet. 

Det är absolut ingen lätt uppgift. Det behövs en rejäl insats från Luleå för att rubba Brynäs och framför allt att laget visar att sommarträningen gett resultat. Bröderna Westerholm har börjat leverera i Gävle sedan de kom från Bik Karlskoga, men det är Anton Rödin som leder SHL:s poängliga så här långt med 9 poäng (5 mål/4 assist) på 6 matcher. Ett väldigt bra facit.

Luleå lyfte för ett par minuter sedan, vid 10-tiden, med planet söderut. Brynäs borta i kväll, HV71 hemma på lördag.

Jimmy Landström

Ödesveckan

Luleå 1-0 under ödesveckan. Jag kallar den så. Nyförvärven Jacob Micflikier och Brendan Mikkelson räddade en av Luleås tre målsättningar med ett riktigt vackert anfall där Micflikier släppte pucken till Mikkelson som pricksköt 1-3 (4-3 totalt). De andra två är grundserien i SHL och LeMat.

Varför ödesveckan?

Luleå ligger tolva i SHL. Ett räddat CHL är, om vi ska vara ärliga, en mindre del i sammanhanget. Två segrar på sex matcher, 19 insläppta baljor. Dagens match är svår att dra några växlar av. Först på torsdag vet vi lite bättre efter bortamötet mot mardrömslaget Brynäs med mardrömstränaren Bulan.

Craig Schira satt på läktaren. Enligt hans agent, som Kuriren varit i kontakt med, stannar backen. Enligt Micke Renberg försvinner han. Sades nyss i direktsändning och det städades undan utan följdfrågor.

Jag är tämligen övertygad om att Osten varit på tränarna. Det här håller inte enligt kravbilden. Laget kuggar inte, för få bidrar i 60 minuter och det som från början var en bergsbestigningspluton ser i dag ut som enskilda individer som fastnat i snöstormen och behöver undsättas.

Ödesveckan.

Det krävs poäng i veckans två SHL-matcher. HV och en revanschlysten Chris Abbott på lördag. Inga lätta uppgifter. Men utan poäng tror jag det blir nya röster i båset. 

Nu får vi se om spelarna kan samla kraft inom gruppen. För utsatta enskilda spelare, för sin tränarstab. Mer än en ligger pyrt till.

Kvällens avancemang ett steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt.

Jimmy Landström

Vinnaren av tröjtävlingen

Luleå I årets hockeybilaga arrangerade vi en tävling där vi ville att läsarna skulle skicka en bild som beskrev vad hockey är för dig?
Nu är vinnaren utsedd och det blev Torbjörn Ekevad som skickade in denna härliga bild på den byggda rinken som täckte gräsmattan förra vintern.

  

Grattis Torbjörn!
- Stort tack.

Hur föddes planerna på att bygga en rink på gräsmattan?
- Jag byggde den mest för ungarna i kvarteret och för att alla sa att det inte går, gräsmattan förstörs, du får ingen is. Sen att det blev den sämsta vintern sedan länge med snö varje dag i en månad för att sedan slå om till plusgrader hela våren var ju en annan sak.

Vilket är ditt favoritlag och hur kommer det sig?
- Självklart Luleå Hockey. Jag är ju norrbottning och då finns det ju inget annat, trots jag är bodensare från början.

Hur tror du att det går för Luleå i år?
-
Luleå vinner ju guld så klart. Janne dragskott avgör match 6 på hemmaplan mot Färjestad.

Till sist, var kommer tröjan att hamna?
-
Jag tror tröjan kommer att hamna på väggen på jobbet på Müllers Bil.

André Samuelsson

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • André Samuelsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar