Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 35, och André Samuelsson, 29. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Några ord med Harju...

Luleå harju

Pratat med Johan Harju som befinner sig med landslaget i Tjeckien.

Känslan att vara med i Tre Kronor igen?

– Roligt att vara tillbaka i landslaget när jag haft en mellansäsong. Jag kom inte in med så höga förhoppningar eftersom att jag inte var påtänkt från början. Skönt att få bevisa att jag kan spela ishockey.
– Hjalmarsson och Olausson fick besked mycket tidigare än mig. Mårts ringde helgen innan första lägret och då hade jag redan bokat mig med laget till Milano, så jag fick åka på den resan och sedan kom jag till landskamperna i Norge.
– Grabbarna (Olausson och Hjalmarsson) fick åka och träna i Segeltorp och missade resan, så mitt upplägg blev bra.
En räkmacka med andra ord.
– Ja, de andra var inte så nöjda. ”Olle” och Hjalmarsson försökte rösta sig in till resan, men de var tvungna att följa med till Segeltorp.
Hur var Milano?
– Klart det var roligt att göra sista resan med grabbarna. Vi hade jättebra väder och fotbollen var grym (Milan–Barcelona, Champions League, 0–0).
Har du hunnit vara hem någonting mellan träningsveckorna i Tre Kronor?
– Vi är inne på fjärde veckan. Vi har varit hem några helger fram och tillbaka. Mest varit hem och bytt väska. Men det är svårt att lägga upp det på något annat sett. Man tappar direkt om man är borta två–tre dagar från is. Men det har varit roligt och en grym glädje att få vara med.
Hur lång betänketid behövde du när Mårts ringde?
– Inte speciellt länge. Det var ett positivt besked och grymt kul att få chansen när jag inte haft min bästa säsong.
Vad säger du om kedjekamraterna Pettersson och Lundqvist?
– Vi har ju spelat ihop i några veckor nu och fått några landskamper tillsammans. Vi hittar varandra bra och det är bra fart.
Skillnaden nu mot elitseriesäsongen?
– Svårt att peka ut det direkt. Det är ett litet annat tänk, en lite annan ishockey.
Hur passar landslagets spel dig bättre än spelsystemet i Luleå Hockey?
– I landslaget handlar det om att våga och alla ska spela sin hockey. Det man är bra på ska man utnyttja och det brukar oftast bli bra om alla får göra det dom är bra på. Den som kan dribbla ska dribbla och den som kan åka skridskor ska göra det.
– Det blir en bra kombination om alla får ha sin roll.
Vad säger du om att Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet och fler NHL-svenskar blir tillgängliga?
– Klart man följer vad som händer där borta, men jag försöker fokusera på mitt eget spel och hoppas att det räcker.
Hur är det att dela rum med Omark?
– Jag är ordningsvakten. Linus är ganska slarvig och slänger grejer överallt. Men han har blivit betydligt bättre än förut. Nu ser det inte ut som ett pojkrum längre.

Jimmy Landström


Moment 22 för Luleåstjärnan

Luleå Förra säsongen gav Jonas Rönnqvist sin målvakt verkligen chansen. Men nu är det nya tider och ny tränarstab. Joel Lassinantti och Daniel Larsson har verkligen imponerat i mina ögon.

Dessutom gav Mark Owuya sportchefen Lars "Osten" Bergström klara besked. Han ville utomlands och då måste också "Osten" agera, trots att det fanns ett år kvar på kontraket.

På grund av tabben med dopingkontrollen, som var Owuyas eget fel, har han nu hamnat i en minst sagt knivig situation. Luleås tränarstab tänker inte släppa in honom i match om det inte dyker upp nya skador på Lassi och Larsson. Det kan med andra ord bli ett år utan ishockey för 25-åringen.

Läs mer HÄR

Jimmy Landström

En bra, men ineffektiv bortamatch

Luleå Luleås 1-0-ledning i går i Scandinavium var alldeles för snål. Laget hade pratat om mer trafik och desperation framför kassen. Jag tyckte trafiken stämde, men ibland vill det sig inte helt enkelt. Riktigt starkt av Frölunda att komma tillbaka och 1-1-målet höll riktigt hög klass. Helt omöjligt att ta för Daniel Larsson, som inte ska lastas för den hästsparken.

Cam Abbott däremot fick nog be laget om ursäkt efteråt. Inget att snacka om utvisningarna. På den nadra håller han i Frölundaspelarens klubba och om domaren stått på fel sida kanske han inte sett den, men nu var det ingen diskussion. Hade han trmpat istället så skulle han ändå ha varit först in i den närkampen.

Tre saker avgjorde matchen till Frölundas fördel.
- Målvaktsspelet

- Powerplay

- Boxplay

Nu tittar jag bara rent statistiskt. Fernström hade också hjälp av sitt försvar när Luleå tryckte på. Skillnaden i den här matchen jämfört med senast i Coop Arena var att Luleå höll i taktpinne och malde ner Frölunda.
- Luleå skulle ha varit i ledning med 3-0 efter första perioden, säger Per Kenttä när jag stämmer av med honom inför deras match mot AIK.
Jag kan bara hålla med. Men det gäller också att ta vara på chanserna.

Wallmarkkedjan har kommit igång och han hittade ett par riktigt fina kombinationer tillsammans med Zaar. Där kommer det att resultera.

Daniel Mannberg får chansen i Asplövens förstakedja mot AIK klockan 14 i dag. Nu får han chansen att komma igång igen efter revbensskadan mot Lukko Rauma 7 oktober.

Jimmy Landström

Luleå på plats i Götet

Luleå Luleå anlände till Götet under fredagen.
Målvaktstränaren Gusten Törnqvist, som själv spelat i Frölunda, och assisterande tränaren Anders Burström tog en joggingtur i morse. Bra att hålla uppe flåset.
- Gäller att passa på. Hemma har jag tre barn som tar upp tiden, säger han till Hockeybloggen.
Stephen Dixon är tillbaka och går som extraforward.
- Han har testat lika olika tejpningar och lite annat och fått till det bra. Vi testar och ser, menar Burström.
Hur går tankarna inför matchen?
- Vi vill ha mer betalt för när vi har momentum i matcherna. Mer desperata framför kassen. Både i fem mot fem och powerplay. Vi känner att både mot Linköping och Djurgården hade vi chanser att ta ledningen, men gjorde det inte.
Hur ser du på Frölunda?
- De är ganska unika i SHL och dumpar mot mål istället för en kort sarg ut. Sedan kliver de på med tre spelare mot kassen, men det är vi förberedda på, menar Burström.

Daniel Mannberg matchas igång efter sin revbensskada med Asplöven som möter AIK på Hovet i morgon.

Luleås lag mot Frölunda

Målvakt: Daniel Larsson (Joel Lassinantti)

1) Kristian Näkyvä - Per Savilahti-Nagander, Per Ledin - Jonathan Granström - Lennart Petrell

2) Jan Sandström - Dean Kukan, Cam Abbott - Chris Abbott - Peter Cehlarik

3) Andreas Hjelm - Marcus Oskarsson, Lars Bryggman - Lucas Wallmark - Daniel Zaar

4) Emil Sylvegård - Niklas Fogström - Karl Fabricius

Extra: Marcus Fagerudd, Stephen Dixon

Jimmy Landström

Specialskyddet verkar ge rätt effekt

Luleå Stephen Dixon är tillbaka i truppen och med laget till Götet. När jag pratade ned honom i går morse hade han testat ut ett specialskydd med läkarteamet. Han får hålla tummarna att det ger rätt effekt. Problemet har varit att hålla i stickan efter omgång 4 mot Brynäs. Mjukdelsskada i ena handleden som gör att han tappar kraft i forehand.

Kan du inte byta och bli högerskytt skämtade jag?

- (skratt) Ja, varför inte, svarade han.

Nu får han eventuellt kliva in i hetluften igen i alla fall. Bara känslan att få hänga med på resa igen betyder mycket.

Christian Jaros är inte med. Lirar viktiga juniormatcher för att få nyttig speltid.

Daniel Mannberg utanför laget. Han måste våga mer. Inte söka pass så snart han kliver över blå. Våga skjuta och sikta. Med den farten får Kedjekamraterna rikta in sig på returer, men Mannberg skjuter sällan (bortre benskyddet) för retur. 

Inget att orda mer om Johan Forsbergs armbåge. Olyckliga beslut sker i väldigt hög fart och jag tror inte han protesterar mot straffet. Gissar 5-7 matcher.

Frölunda förtjänade segern senast i Coop. Luleå måste upp en nivå om de vill vara med och tävla på allvar. 

Jimmy Landström

Laget mot Djurgården

Luleå Så här tränade Luleå Hockey i går:


Målvakt: Daniel Larsson (Joel Lassinantti)

Första femman: Kristian Näkyvä, Per Savilahti-Nagander–Per Ledin, Jonathan Granström, Lennart Petrell

Andra femman: Jan Sandström, Dean Kukan–Cam Abbott, Chris Abbott, Peter Cehlarik

Tredje femman: Andreas Hjelm, Marcus Oskarsson–Lars Bryggman, Lucas Wallmark, Daniel Zaar

Fjärde femman: Marcus Fagerudd, Christian Jaros–Johan Forsberg, Niklas Fogström, Karl Fabricius

PP1: Oskarsson, Sandström, Petrell, Fogström, Forsberg
PP2: Näkyvä, Zaar, Ledin, Chris Abbott, Wallmark

Extra kedja: Daniel Mannberg, Stephen Dixon, Emil Sylvegård

Kommentar: Jaros la många felpass och det känns som att verkligheten kommit ikapp. Tankarna. Han har börjat tänka för mycket och låter inte ryggmärgsbeteendet avgöra. Väldigt vanligt när man kliver upp en nivå. Känslan är att Luleå spelar som mot Modo, 7 backar, 13 forwards och Larsson i kassen, som lämnade isen först i går. Sylvegård har imponerat, men det är svårt att peta någon just nu. Stephen Dixon är fortfarande några dagar från spel. Handen spökar och är inte helt ok. Varit borta från spel sedan 20 september i omgång 4 mot Brynäs.

Slava Trukhno har förflyttats till extraforward och får väl inte lika stora chans som på försäsongen att avgöra mot sin gamla klubb. Vi får se hur Djurgården formerar laget, men jag räknar med en tajt match. Luleåseger 4-2.

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar