Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 35, och André Samuelsson, 29. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Några ord med Harju...

Luleå harju

Pratat med Johan Harju som befinner sig med landslaget i Tjeckien.

Känslan att vara med i Tre Kronor igen?

– Roligt att vara tillbaka i landslaget när jag haft en mellansäsong. Jag kom inte in med så höga förhoppningar eftersom att jag inte var påtänkt från början. Skönt att få bevisa att jag kan spela ishockey.
– Hjalmarsson och Olausson fick besked mycket tidigare än mig. Mårts ringde helgen innan första lägret och då hade jag redan bokat mig med laget till Milano, så jag fick åka på den resan och sedan kom jag till landskamperna i Norge.
– Grabbarna (Olausson och Hjalmarsson) fick åka och träna i Segeltorp och missade resan, så mitt upplägg blev bra.
En räkmacka med andra ord.
– Ja, de andra var inte så nöjda. ”Olle” och Hjalmarsson försökte rösta sig in till resan, men de var tvungna att följa med till Segeltorp.
Hur var Milano?
– Klart det var roligt att göra sista resan med grabbarna. Vi hade jättebra väder och fotbollen var grym (Milan–Barcelona, Champions League, 0–0).
Har du hunnit vara hem någonting mellan träningsveckorna i Tre Kronor?
– Vi är inne på fjärde veckan. Vi har varit hem några helger fram och tillbaka. Mest varit hem och bytt väska. Men det är svårt att lägga upp det på något annat sett. Man tappar direkt om man är borta två–tre dagar från is. Men det har varit roligt och en grym glädje att få vara med.
Hur lång betänketid behövde du när Mårts ringde?
– Inte speciellt länge. Det var ett positivt besked och grymt kul att få chansen när jag inte haft min bästa säsong.
Vad säger du om kedjekamraterna Pettersson och Lundqvist?
– Vi har ju spelat ihop i några veckor nu och fått några landskamper tillsammans. Vi hittar varandra bra och det är bra fart.
Skillnaden nu mot elitseriesäsongen?
– Svårt att peka ut det direkt. Det är ett litet annat tänk, en lite annan ishockey.
Hur passar landslagets spel dig bättre än spelsystemet i Luleå Hockey?
– I landslaget handlar det om att våga och alla ska spela sin hockey. Det man är bra på ska man utnyttja och det brukar oftast bli bra om alla får göra det dom är bra på. Den som kan dribbla ska dribbla och den som kan åka skridskor ska göra det.
– Det blir en bra kombination om alla får ha sin roll.
Vad säger du om att Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet och fler NHL-svenskar blir tillgängliga?
– Klart man följer vad som händer där borta, men jag försöker fokusera på mitt eget spel och hoppas att det räcker.
Hur är det att dela rum med Omark?
– Jag är ordningsvakten. Linus är ganska slarvig och slänger grejer överallt. Men han har blivit betydligt bättre än förut. Nu ser det inte ut som ett pojkrum längre.

Jimmy Landström


Måste vara slut på dumheterna

Luleå Jag hade precis lugnat ner mig, sedan läser jag ytterligare en korkad intervju efter gårdagens överfall av Mikael Ahlén.
Nu får det fan i mig vara nog.

Hockeyns största problem är inte bristande publiksiffror, eller underhållning.
Ishockeyns största fiende är ishockeyn.

Alla kanske inte känner till detta, men sporten lider av ett rekryteringsproblem.
Ungarna och föräldrarna väljer andra idrotter. Det kan mycket väl vara så att han som kunde ha blivit näste Peter Forsberg är innebandyspelare istället. Det har lett till att allt fler mindre klubbar tvingas lägga ner sin verksamhet och konkurrensen och utslagningen blir allt mer brutal i de klubbar som fortfarande är verksamma.

En stor anledning till att fler inte spelar hockey är att föräldrarna inte köper den stenåldersmentalitet som tyvärr finns kvar inom sporten.
Den mentalitet som delar av hockeysverige visade upp i går.

Till att börja med vill jag vara tydlig med att jag inte försvarar Johan Forsbergs tackling. Det är den fulaste som har delats ut den här säsongen och konsekvensen har varit förödande för Daniel Fernholm.
Men den händelsen ska hanteras av de regelverk som finns inom sporten. Disciplinnämnden har också sagt sitt i frågan. Anser Djurgården att han inte fått ett tillräckligt hårt straff ska de vända sig till de instanser som hanterar den frågan.

Att göra som i går - ta lagen i egna händer - är aldrig försvarbart.
Därför blir jag upprörd, och allvarligt bekymrad, när jag ser hur många inom sporten som fortfarande, 2015, tycker att det är okej.

Hans Särkijärvi vill inte alls kommentera händelsen. Med andra ord så ger han utåt sitt fulla stöd till Mikael Ahlén. 
Leif Boork tyckte att det var fegt av Johan Forsberg att inte stå upp för sig själv.
Joakim Fagervall sa att de nog hade agerat likadant om det var någon av deras spelare.
Och värst av allt var Daniel Fernholm som hyllade Ahléns tilltag på twitter och kallade Johan Forsberg för en fegis för att han körde sköldpaddan och skyddade sig själv.

Ska det behövas dryga böter för både ledare och spelare vid sådana här incidenter för att förändra attityden? En hämndaktion måste fördömas - ingenting annat är rätt.

Mikael Ahlén fyllde kvoten av korkade uttalanden i dag när han förklarade sitt tilltag med att det är sådant som händer.
DET ÄR JUST DET SOM ÄR PROBLEMET.

Det är sådant som händer i ishockeyn.
På alla nivåer och tyvärr slutar det inte alltid lika bra som i går.

 


Det är elva år sedan det inträffade.
Konsekvensen blev mycket värre i det här fallet, men det Michael Ahlén gör är lika illa och det har ingenting med ishockey att göra.
Att frågan inte ens tas upp till disciplinnämnden är en skandal.

André Samuelsson 

Backkrisen

Stockholm Pratade just med Stefan "Skuggan" Nilsson. Luleå är på väg mot Arlanda och tränar vid 14-tiden i eftermiddag.

Jonathan Sigalet: "Stel i rygg och nacke, men enligt rapporterna från "Bagarn" ingen hjärnskakning".

Janne Sandström: "Han är positiv till spel mot Örebro, men hade också väldigt ont i går (foten). Vi får se efter dagens träning".

Sedan tidigare har Kuriren skrivit om Robin Jonsson som tagit ett steg tillbaka efter att ha klivit på för hårt inledningsvis. Spelar eventuellt CHL-finalen på tisdag, men vilar från matcher även denna vecka.

Kommentar: Jonsson spelar inte, troligtvis inte heller Sigalet och Sandström ett stort frågetecken. Tre tunga defensiva pjäser mot ett Örebro som är lite av ett mardrömslag för Luleå. Som Timrå när de lirade i SHL. Johan Tornberg och gänget vet precis hur de ska spela mot Luleå.

Jimmy Landström

Överfallet

Stockholm Det var väntat. 

Polisen blev Mikael Ahlén som dessförinnan sänkt Jonathan Sigalet med en boarding. Ingen hjärnskakning, men stel nacke och rygg.

Johan Forsberg ville inte slåss, kan inte.

Därför var det helt rätt att göra sköldpaddan.

Ahlen gick inte att få tag i efteråt. Jag förväntar mig en avstängning. Inte för tacklingen, men för påhoppet på Johan Forsberg.

Wow om dessa två lag möts i play in.

Hovet skulle koka över.

I dag var det väldigt många Luleåsupportrar på plats. 

Och som de gav pricken över i:et.

 

En tränarmiss. Fagervall skulle aldrig ha låtit Forsberg spela sista minuterna.

 

Johan Harjus första balja.

Joel Lassinanttis fjärde nolla och förlängt kontrakt med Luleå

En het match och jag stortrivdes på Hovet.

Jimmy Landström

Nu smäller det

Stockholm Strax framme på Hovet. Senast jag bevakade Djurgården-Luleå här i stan var kvarten 2011. En magisk sådan. Får väl en hint idag vad som eventuellt väntar. Ska vi vara realistiska så kan de mötas i play in. Luleå bör ha koll på pilsnabbe Sörensen ikväll.

Harju center där han också ska spela. Wallmark måste steppa upp om han vill ha tillbaka sin centerplats. Trion Jan Sandström (fot), Robin Jonsson (rygg), Per Ledin (armbåge) skadade.


Forward
Cam Abbott - Chris Abbott - Emil Sylvegård
Lars Bryggman - Jonathan Granström - Daniel Zaar
Lennart Petrell - Johan Harju - Peter Cehlarik
Johan Forsberg - Niklas Fogström - Karl Fabricius
Lucas Wallmark

Backar
Kristian Näkyvä - Marcus Fagerudd
Dean Kukan - Per Savilahti-Nagander
Jonathan Sigalet - Chad Billins
Christian Jaros

Målvakter
Joel Lassinantti
(Daniel Larsson)

Jimmy Landström

Domaren avgjorde inte

Luleå. Joakim Fagervalls sågning av gårdagens domare dominerade mitt twitterflöde under gårdagskvällen.
När jag såg presskonferensen i efterhand känns det som att det handlar om en liten storm i ett vattenglas - men Mikael Sjöqvist fick inga bra omdömen från varken Luleåtränaren eller Linköpings dito.

Precis som spelare gör domare också misstag.
Mikael Sjöqvists utvisning på Dean Kukan var ett misstag, men det var direkt felaktigt att leta efter utvisningen på Nichlas Hardt i slutet.
Det påpekade både Dan Tangnes och en lite mer upprörd Joakim Fagervall. Och med tanke på matchen bör nog både SHL och domarkåren svälja kritiken.

Hade Luleåtränaren gjort som stora delar av mitt twitterflöde och skyllt förlusten på domaren hade jag blivit orolig och ägnat betydligt fler tankar kring det här inlägget.
Men båda tränarna gör sunda analyser av matchsituationerna och Joakims Fagervalls avslutning var klockren.

Det går inte att skylla på någonting annat när laget släpper in mål i spel fem mot fyra. Målet som också blev helt avgörande för matchen.

André Samuelsson

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar