• tisdag 25 oktober 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Luleå slipper stjärnan Hockeybloggen Hockeybloggen
Vädersponsor:

Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Simon Norberg, Kent Vikström, Konrad Olsson. Här håller vi koll på SHL, SDHL och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK.

Några ord med Harju...

Luleå harju

Pratat med Johan Harju som befinner sig med landslaget i Tjeckien.

Känslan att vara med i Tre Kronor igen?

– Roligt att vara tillbaka i landslaget när jag haft en mellansäsong. Jag kom inte in med så höga förhoppningar eftersom att jag inte var påtänkt från början. Skönt att få bevisa att jag kan spela ishockey.
– Hjalmarsson och Olausson fick besked mycket tidigare än mig. Mårts ringde helgen innan första lägret och då hade jag redan bokat mig med laget till Milano, så jag fick åka på den resan och sedan kom jag till landskamperna i Norge.
– Grabbarna (Olausson och Hjalmarsson) fick åka och träna i Segeltorp och missade resan, så mitt upplägg blev bra.
En räkmacka med andra ord.
– Ja, de andra var inte så nöjda. ”Olle” och Hjalmarsson försökte rösta sig in till resan, men de var tvungna att följa med till Segeltorp.
Hur var Milano?
– Klart det var roligt att göra sista resan med grabbarna. Vi hade jättebra väder och fotbollen var grym (Milan–Barcelona, Champions League, 0–0).
Har du hunnit vara hem någonting mellan träningsveckorna i Tre Kronor?
– Vi är inne på fjärde veckan. Vi har varit hem några helger fram och tillbaka. Mest varit hem och bytt väska. Men det är svårt att lägga upp det på något annat sett. Man tappar direkt om man är borta två–tre dagar från is. Men det har varit roligt och en grym glädje att få vara med.
Hur lång betänketid behövde du när Mårts ringde?
– Inte speciellt länge. Det var ett positivt besked och grymt kul att få chansen när jag inte haft min bästa säsong.
Vad säger du om kedjekamraterna Pettersson och Lundqvist?
– Vi har ju spelat ihop i några veckor nu och fått några landskamper tillsammans. Vi hittar varandra bra och det är bra fart.
Skillnaden nu mot elitseriesäsongen?
– Svårt att peka ut det direkt. Det är ett litet annat tänk, en lite annan ishockey.
Hur passar landslagets spel dig bättre än spelsystemet i Luleå Hockey?
– I landslaget handlar det om att våga och alla ska spela sin hockey. Det man är bra på ska man utnyttja och det brukar oftast bli bra om alla får göra det dom är bra på. Den som kan dribbla ska dribbla och den som kan åka skridskor ska göra det.
– Det blir en bra kombination om alla får ha sin roll.
Vad säger du om att Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet och fler NHL-svenskar blir tillgängliga?
– Klart man följer vad som händer där borta, men jag försöker fokusera på mitt eget spel och hoppas att det räcker.
Hur är det att dela rum med Omark?
– Jag är ordningsvakten. Linus är ganska slarvig och slänger grejer överallt. Men han har blivit betydligt bättre än förut. Nu ser det inte ut som ett pojkrum längre.

Jimmy Landström


Luleå slipper stjärnan

Luleå

Foto: Patric Söderström/TT

Luleå Hockey tar emot tabelltrean Karlskrona ikväll. En tuff match på förhand. Men norrbottningarna har fått tillbaka Melart och Jaros från skadelistan.

Så här ställer Luleå upp ikväll:

Målvakter
Joel Lassinantti (Filip Gustavsson)

Backar
Brendan Mikkelson - Daine Todd
Ilari Melart - Christian Jaros
Pontus Själin - Craig Schira
Linus Nässén

Forwards
Bill Sweatt - Tim Kennedy - Johan Forsberg
Johan Harju - Jacob Lagacé - Isac Lundeström
Anton Hedman - Andreas Falk - Petter Emanuelsson
Karl Fabricius - Christopher Mastomäki - Gustav Rydahl
13e Einar Emanuelsson

I KHK saknas bland annat stjärnan Mattias Guter, som har en lättare överkroppsskada.

Sedan tidigare saknar gästerna Henrik Nilsson, Marcus Paulsson, Filip Cruseman och Alexander Deilert.

Ananrs är det den precis nyuttagna Tre Kronor debutanten Alexander Bergström som stått för det mesta i offensiv väg för Blekingelaget. Bergström har fått lite av en renässans 30 år gammal. Hittills har han svarat för tolv poäng på elva matcher.

Guter som blev poängbäst i laget ifjol har hittills stått för åtta på sex.

/Simon Norberg

Gåtan Rydahl

Luleå

Foto: Håkan Stridblom

Med Julius Junttila och Kael Mouillierat skadad/avstängd var vägen krattad för Gustav Rydahl. Forwarden fick också chansen inledningsvis. Men mot HV 71 gick Einar Emanuelsson före. Vad är tanken med värvningen av Gustav Rydahl?

Man kan väl ganska krast konstatera att värvningen Gustav Rydahl inte direkt flygit under säsongsinledningen. Han har likt en jojjo fått studsa runt bland olika formationer och aldrig riktigt fått chansen någonstans över tid. Mot HV 71 valde tränartrojkan att flytta upp Johan Forsberg till förstakedjan. Då lämnades en vakant plats i fjärdekedjan, något som borde passa värmlänningen som hand i hanske att få brunka och göra ett gediget jobb med Fabbe och Mastomäki.

Men då fick istället Einar Emanuelsson spela på den platsen. Märkligt i mitt tycke då Rydahl känns är som en "bottom six"-spelare än den 19-årige malmfältaren. Rydahl fick bara spela 2.14 minuter igår.

Det enda jag kan utläsa av det är att tränarna inte är nöjda med hans spel. 

Och zoomar man ut, så känns den värvningen lite märklig då Rydahl egentligen varken är någon uttalad "grinder" eller poängspelare. Annars brukar "Ostens" värvningar vara rätt enkla att sätta i olika fack. 

---

Rydahl visar ofta prov på en jäkla energi och krigarmentalitet under träningarna. Men 22-åringen ser också mellan varven rätt frustrerad och irriterad ut. Spelet har låst sig lite för honom och man ser hur gärna han vill få det att lossna. Det är lätt att dra paralleller till John Guidetti i den svenska landslagströjan när man ser Rydahl då han precis som Guidetti ser ut att tyngas ner av pressen på sig själv att lyckas.

/Simon Norberg

Young Gun Lundeström

Luleå Dåååå sitter vi här efter ytterligare en match i SHL. Det är vi på pressläktaren och ismaskinisten som är vakna. Luleå har besegrat HV71 med 3-1 och den rätt glesa publiken (4 245) kan gå hem lyckliga efter tre poäng och ett klubbrekord.

Isac Lundeström som ju bara är ett barn. Ren som en blomma, men inte direkt skygg som en hind ute på isen. Om 14 dagar fyller han 17 år men han tacklar omkull spelare i offensiven som Peter Forsberg kunde göra under sina glansdagar. I dag slog han Peter Cehlariks klubbrekord från säsongen 2012-13 när han blev klubbens yngste målskytt genom tiderna efter att i sin tur slagit Mikael Renbergs rekord från 1989-90. Nu är han även ligans 14:e yngste målskytt genom tiderna.

Brendan Mikkelson skickade upp pucken till Bill Sweatt som var fri med målvakten och träffade ribban. I andravågen trixade Lundeström in pucken och fick ett stort jubel. Ett ännu större jubel kom strax efteråt när speakern berättade att det hade slagits ett klubbrekord. Jag har tidigare skrivit att Lundeström är klubbens största talang sedan Mattias Öhlund och kvällens match bekräftade bara det.

 

Isac Lundeström med rekordpucken.                     Foto: Petra Älvstrand

 

Lundeström har en puckkontroll och känsla utöver det vanliga som likt de flesta skickligare spelarna kan ge honom en viss extratid där ute på isen. Nu är första målet i serien fixat och vi får se vilka som draftar honom. Winnipeg Jets scout Evgeny Bogdanovich var på plats i kväll och lär väl inte ha blivit mindre sugen. Förutom Joel Lassinantti i målet och den hårt matchade backen Brendan Mikkelson var det egentligen inte många som var bättre än Lundeström i kväll.

Själva matchen var något lurig då HV71 inledde klart bäst men inte alls var särskilt effektivt. Luleå spelade mer på kontring än vad man vant sig vid och fick utdelning på detta. Första målet kom efter en lång passning men med lite mer otur och en sämre målvakt hade HV71 lika gärna kunnat vara i ledningen med två mål. Nu satte Luleå sina chanser och det präglade matchen starkt. Mål förändrar ju matcher, som en man vid namn Hamrén brukar säga.

 

Luleå saknade stadiga pjäser i Ilari Melart och Janne Sandström. Dessutom hade Christian Jaros åkt på en smäll under gårdagens träning och fick kliva av till sista perioden. Doldistrion Pontus Själin, Linus Nässén och Viktor Amnér fick därför mer speltid än vad man brukar. Alla gjorde det bra men i längden behöver Luleå få tillbaka sina främsta gubbar. HV71 visade kvalitet stundtals men den dåliga effektiviteten blev deras fall.

 

/Konrad Olsson

Lindström har en god vän

Luleå

FOTO:ROBERT GRANSTRÖM / TT

Disciplinnämnden, referensgruppen och situationsrummet har öppnat säsongen alldeles utmärkt. Det vill jag verkligen fastlå. Men i går kom det första snedsteget. Ett grovt sådant.

 

Skellefteå AIK tog efter sju synder och åtta bedrövelser första segern på bra länge när KHK besegrades på bortais under lördagen. Men utfallet kunde ha sett annorlunda ut. I slutet av den andra perioden slängde Joakim Lindström upp en klubba i nyllet på den förre Luleåjunioren och Storforskillen Alexander Wiklund. Ett överfall i min bok. 

Självklart var det säkerligen inte med vilja från Skellefteåforwardens sida. Men det är ingenting domarna tagit hänsyn till tidigare. Och precis som i alla andra fall ansvarar spelarna för sin egna klubba. Det gäller alla i SHL och borde även gälla Joakim Lindström. Men trots att det vevades tydliga reprisbilder klarade han sig från utvisning. Det borde till och med varit matchstraff, enligt mig.

Men att domare missar händer emellanåt. Men att Lindström klarar sig från att bli anmäld är en större gåta. Förmodligen har han en god vän någonstans som sett till att han klarat sig undan. Hade syndaren varit Ilari Melart eller för den delen Ole-Kristian Tollefsen hade straffet blivit hårt. Det är jag helt övertygad om.

För visst bör Lindströms överfall renderat i 2-3 matchers avstängning, eller är jag helt snett på det? 

Det här är ingen häxjakt på Jocke Lindström från min sida. Utan snarare är de som inte anmält honom till Disciplinnämnden jag vill ge en ordentlig känga. För det här luktar illa och det sänder dåliga signaler. Nu har man raserat de fina förtroende man byggt upp under den första månaden av årets säsong.. Och alla kommande fall som handlar om klubbor mot huvudet kommer jämföras med Lindströms agerande. 

SHL skickar en tydlig signal i och med detta: Slå ut din motståndare med en klubba i ansiktet, allt är tillåtet så länge det ser ut som en olyckshändelse.

Se Lindströms överfall här och bedöm själva.

/Simon Norberg

Ge supertalangen chansen

Luleå

Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån

Det blev ett smakprov under försäsongen. Sedan dess har Isac Lundeström inte riktigt fått chansen. Nu är det dags! Med Mouillierat borta i fem matcher borde supertalangen få möjligheten i förstakedjan.

Stefan "Skuggan" Nilsson bekräftade under fredagen att Lundeström kommer vara en av 13 forwards mot Färjestad. Men mer än så ville tränaren inte säga. 

Men med tanke på att Emanuelsson, Hedman och Falk sett fina ut senaste tiden är den kedjan dum att bryta. Kennedy måste få något match med Harju och Junttila innan samarbetet sitter och fjärdekedjan skulle man inte röra i första taget. Därför skulle det vara naturligt att sätta upp 16-åringen i förstakedjan och verkligen ge honom chansen. Inget illa mot Rydahl men han är inte en förstakedje-spelare. Inte ännu i alla fall.

Så här skulle jag formerat forward:

Forwards
Bill Sweatt -  Jacob Lagacé - Isac Lundeström
Johan Harju - Tim Kennedy - Julius Junttila
Anton Hedman - Andreas Falk - Petter Emanuelsson
Karl Fabricius - Christopher Mastomäki - Johan Forsberg

Facit får vi dock först 16.30 imorgon.

/Simon Norberg

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar