Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 35, och André Samuelsson, 29. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Några ord med Harju...

Luleå harju

Pratat med Johan Harju som befinner sig med landslaget i Tjeckien.

Känslan att vara med i Tre Kronor igen?

– Roligt att vara tillbaka i landslaget när jag haft en mellansäsong. Jag kom inte in med så höga förhoppningar eftersom att jag inte var påtänkt från början. Skönt att få bevisa att jag kan spela ishockey.
– Hjalmarsson och Olausson fick besked mycket tidigare än mig. Mårts ringde helgen innan första lägret och då hade jag redan bokat mig med laget till Milano, så jag fick åka på den resan och sedan kom jag till landskamperna i Norge.
– Grabbarna (Olausson och Hjalmarsson) fick åka och träna i Segeltorp och missade resan, så mitt upplägg blev bra.
En räkmacka med andra ord.
– Ja, de andra var inte så nöjda. ”Olle” och Hjalmarsson försökte rösta sig in till resan, men de var tvungna att följa med till Segeltorp.
Hur var Milano?
– Klart det var roligt att göra sista resan med grabbarna. Vi hade jättebra väder och fotbollen var grym (Milan–Barcelona, Champions League, 0–0).
Har du hunnit vara hem någonting mellan träningsveckorna i Tre Kronor?
– Vi är inne på fjärde veckan. Vi har varit hem några helger fram och tillbaka. Mest varit hem och bytt väska. Men det är svårt att lägga upp det på något annat sett. Man tappar direkt om man är borta två–tre dagar från is. Men det har varit roligt och en grym glädje att få vara med.
Hur lång betänketid behövde du när Mårts ringde?
– Inte speciellt länge. Det var ett positivt besked och grymt kul att få chansen när jag inte haft min bästa säsong.
Vad säger du om kedjekamraterna Pettersson och Lundqvist?
– Vi har ju spelat ihop i några veckor nu och fått några landskamper tillsammans. Vi hittar varandra bra och det är bra fart.
Skillnaden nu mot elitseriesäsongen?
– Svårt att peka ut det direkt. Det är ett litet annat tänk, en lite annan ishockey.
Hur passar landslagets spel dig bättre än spelsystemet i Luleå Hockey?
– I landslaget handlar det om att våga och alla ska spela sin hockey. Det man är bra på ska man utnyttja och det brukar oftast bli bra om alla får göra det dom är bra på. Den som kan dribbla ska dribbla och den som kan åka skridskor ska göra det.
– Det blir en bra kombination om alla får ha sin roll.
Vad säger du om att Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet och fler NHL-svenskar blir tillgängliga?
– Klart man följer vad som händer där borta, men jag försöker fokusera på mitt eget spel och hoppas att det räcker.
Hur är det att dela rum med Omark?
– Jag är ordningsvakten. Linus är ganska slarvig och slänger grejer överallt. Men han har blivit betydligt bättre än förut. Nu ser det inte ut som ett pojkrum längre.

Jimmy Landström


Luleås nye superkedja + jätteslovaken

Luleå za
Daniel Zaar (andra från höger) får spela med Wallmark och Ledin i CHL. Foto Linda Wikström

Luleå Hockey vaskar om.

Zaar flyttas från kedjan med Dixon och Petrell.

I helgens CHL-matcher får han chansen med Lukas Wallmark och Per Ledin, som är tillbaka från skada. 20-åringe Daniel Zaar får stort förtroende, campen gick bra med Columbus och nu är det upp till honom själv att ta klivet till SHL. Han gjorde 4 poäng på 8 JVM-matcher i fjol. Det som sticker ut är 22 poäng (6 mål/16 assist) på 16 kvalseriematcher.

Sylvegård, Cehlarik, Bryggman gick i en femte kedja på dagens träning. 

Luleå Hockey har också lyft upp en riktig coming-man i A-laget. Back, 18 år, 192 centimeter, 93 kilo. Slovaken Christian Jaros, som dessutom är högerskytt. Under helgens J20-matcher tacklade han en Kärpätjunior, som fick åka ambulans. Prognosen var sprucken mjälte/njure. Inte roligt med sådana skador. Denne slovak verkar dock vara huggen ur sten. 

Jimmy Landström 

Lilja nätade mot allsvenskt motstånd

Luleå Förre Luleåjunioren Kim Lilja har gått vidare i karriären och har klivit in i A-lagshockeyn med division I-laget Mörrum. Han lirade tre matcher med Piteå i ettan i fjol och nätade två gånger. 
I kväll ställdes hans nya lag Mörrum mot hårdsatsande Karlskrona och torskade med 2-6. Lilja satte just 2-6-målet i powerplay. Blir intressant att följa honom under säsongen. 

 I Karlskrona lirar Kirunafostrade och tidigare Skellefteåjunioren Jonathan Pudas, 21 år, och Storforsprodukten och förre Luleåforwarden Alexander Viklund, 23 år. Båda hade nyckelroller. Pudas spelade fram Viklund till både 2-0 och 4-1 i matchen.

Viktor Lindgren gjorde comeback i Rögle efter 279 dagars frånvaro. 1+1 mot nykomlingen Vita Hästen. Lindgren har dragits med en mystisk fotskada med hål i ena fotknölen. Han hylllas efter comebacken och nu kanske den förre Luleåforwarden får vara skadefri. Han var aktuell för Luleå innan fotskadan, men Osten ville ge honom mer tid att utvecklas i Rögle.

Johan Tornberg verkar redan ha satt försvarsspelet i Örebro, som är hans roll som assisterande. Laget nollade Lugano på sin Schweizturné med Linus Klasen i spetsen i afton. Matchens enda mål kom genom Johan Wiklander och gästerna vann med 1-0. Klasen lurade ned Julius Hudacek vid ett tillfälle, men fick inte in pucken.

Jimmy Landström 

Luleå vaskar om

Luleå Luleå vaskar om lite i laget inför gruppspelet i CHL. Norrbottningarna spelar första matchen på fredag borta mot Hamburg och sedan väntar Nottingham på söndag. I gruppen ingår också Lukko Rauma, som har förre Luleåforwarden Toni Koivisto i truppen. Han gjorde 28 poäng (15 mål/13 assist) på 59 grundseriematcher i SM-liigan i fjol.

Laget

Första kedjan: Lennart Petrell–Stephen Dixon–Jonathan Granström

Andra kedjan: Cam Abbott–Chris Abbott–Daniel Mannberg

Tredje kedjan: Peter Cehlarik–Lucas Wallmark–Daniel Zaar

Fjärde kedjan: Johan Forsberg–Niklas Fogström–Karl Fabricius

Extra: Emil Sylvegård och Lars Bryggman

Kommentar: Fagervall och kompani försöker hitta linjerna i sitt spelsystem och vaskar om litegrann. Mannberg är tillbaka med Abbottarna. Granström får lira med Dixon och Petrell. Och Zaar tar plats i ungdomskedjan med Cehlarik och Wallmark. Fjärde formationen blir 3xF och Sylvegård och Bryggman utanför laget som extraforwards. Inte helt spikat, det skulle göras först i morgon. Men det gäller att våga testa och fyra matcher har det fått ett första underlag, som nu gör att de vill testa nya formationer.

Per Ledin och Daniel Larsson på väg tillbaka efter skador. 

Jimmy Landström 

Marknaden krymper: "Ingen betalar"

Luleå Det ryktades om att NLA-klubbarna Geneve och Bern hade de ekonomiska musklerna att lösa Johan Fransson från den summa som Luleå begär.

Men nu verkar den schweiziska dörren vara stängd. 

"De kommer inte att betala den som och har båda redan fyllt sin kvot med utlänningar".

Det säger en insatt källa på den schweiziska marknaden till Hockeybloggen.

 

Då återstår bara om någon råkar ut för en skada, men frågan är om Frallan vågar chansa på det.

Just nu lutar allt åt Luleå Hockey.

"Han skulle nog trivas med de större zonerna och kunna köra sina spinn-arounds på blå", sa Kristofer Berglund när vi besökte honom i Jönköping.

 

Vi fick ofta frågor av spelare, ledare o agenter om vad som händer med Frallan. 

Luleå är i skriande behov av hans skills och SHL är inget nederlag.

Jimmy Landström

Strömwall jr om känslorna för Luleå

Luleå  

Jag och Jimmy är tillbaka i Luleå efter en mycket intressant resa.

Men reportagen från resan fortsätter att ticka in till och med lördag. I dag är det Växjös tur och där huserar Johans Strömwalls son Malte Strömwall.

En talang med riktigt bra fart på rören, som har en rak spelstil och en tjurig vinnarskalle. Får han vara skadefri går han en ljus hockeykarriär till mötes. Kanske kommer genombrottet redan i år.

I reportaget berättar Malte Strömwall om tiden i Nordamerika, känslorna för Luleå och tankarna inför kommande säsongen i Växjö.

Länk till artikeln: http://kuriren.nu/100/kanslornafor-lulea-ar-sjalvklart-stora-7780160.aspx (PLUS)

Länk till TV-inslaget: http://kuriren.nu/nyheter/?clip=7784417

André Samuelsson   

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar