Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 35, och André Samuelsson, 29. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Några ord med Harju...

Luleå harju

Pratat med Johan Harju som befinner sig med landslaget i Tjeckien.

Känslan att vara med i Tre Kronor igen?

– Roligt att vara tillbaka i landslaget när jag haft en mellansäsong. Jag kom inte in med så höga förhoppningar eftersom att jag inte var påtänkt från början. Skönt att få bevisa att jag kan spela ishockey.
– Hjalmarsson och Olausson fick besked mycket tidigare än mig. Mårts ringde helgen innan första lägret och då hade jag redan bokat mig med laget till Milano, så jag fick åka på den resan och sedan kom jag till landskamperna i Norge.
– Grabbarna (Olausson och Hjalmarsson) fick åka och träna i Segeltorp och missade resan, så mitt upplägg blev bra.
En räkmacka med andra ord.
– Ja, de andra var inte så nöjda. ”Olle” och Hjalmarsson försökte rösta sig in till resan, men de var tvungna att följa med till Segeltorp.
Hur var Milano?
– Klart det var roligt att göra sista resan med grabbarna. Vi hade jättebra väder och fotbollen var grym (Milan–Barcelona, Champions League, 0–0).
Har du hunnit vara hem någonting mellan träningsveckorna i Tre Kronor?
– Vi är inne på fjärde veckan. Vi har varit hem några helger fram och tillbaka. Mest varit hem och bytt väska. Men det är svårt att lägga upp det på något annat sett. Man tappar direkt om man är borta två–tre dagar från is. Men det har varit roligt och en grym glädje att få vara med.
Hur lång betänketid behövde du när Mårts ringde?
– Inte speciellt länge. Det var ett positivt besked och grymt kul att få chansen när jag inte haft min bästa säsong.
Vad säger du om kedjekamraterna Pettersson och Lundqvist?
– Vi har ju spelat ihop i några veckor nu och fått några landskamper tillsammans. Vi hittar varandra bra och det är bra fart.
Skillnaden nu mot elitseriesäsongen?
– Svårt att peka ut det direkt. Det är ett litet annat tänk, en lite annan ishockey.
Hur passar landslagets spel dig bättre än spelsystemet i Luleå Hockey?
– I landslaget handlar det om att våga och alla ska spela sin hockey. Det man är bra på ska man utnyttja och det brukar oftast bli bra om alla får göra det dom är bra på. Den som kan dribbla ska dribbla och den som kan åka skridskor ska göra det.
– Det blir en bra kombination om alla får ha sin roll.
Vad säger du om att Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet och fler NHL-svenskar blir tillgängliga?
– Klart man följer vad som händer där borta, men jag försöker fokusera på mitt eget spel och hoppas att det räcker.
Hur är det att dela rum med Omark?
– Jag är ordningsvakten. Linus är ganska slarvig och slänger grejer överallt. Men han har blivit betydligt bättre än förut. Nu ser det inte ut som ett pojkrum längre.

Jimmy Landström


Hockey är känslor

Luleå
Foto: Petra Isaksson

Karaktären Ari Gold i TV-serien Entourage brukar avsluta med uttrycket "Boom" när han anser sig ha lyckats med någonting bra.

När jag läser den här artikeln är det känslan som dyker upp i mitt huvud.

http://kuriren.nu/100/fagervall-ska-vara-ett-javulskt-klimat-ute-pa-isen-7907893.aspx

Boom!

En lagkamrat till mig påpekade en smart sak i början av säsongen.
"Adrenalin är ju som naturlig doping som kan få en att pressa kroppen till sjuka nivåer".

Med den tama matchen mot Örebro färskt på näthinnan känns det helt rätt av Joakim Fagervall att pumpa in lite adrenalin i spelarna - och publiken.

Det är sällan så bra drag i ishallar som när det sprutar hormoner från spelarna efter avblåsning och det är också då som den bästa ishockeyn spelas.

Som ledare vill man se spelare som är lite tjuriga, som lever sig in i matchen, men som också håller sig inom de tillåtna ramarna.
Kontrollerad aggressivitet - en skör balansgång.

Samtidigt som jag anser att det är helt rätt drag av Joakim Fagervall, tycker jag att det är bedrövligt att det ska behöva ske på elitnivå.

De spelare som finns där har tagit sig dit tack vare sin inställning och gemensamma avsky till förluster. Vetskapen om att det är match ska räcka för att spelarna ska vara beredda att åka genom sargen om det skulle krävas.

Vissa hävdar att det inte är hållbart att spela på det sättet i en lång grundserie. Att grundserien är ett maratonlopp och slutspelet spurten. Startar den för tidigt smäller man in i väggen.

Vet inte om någon har räknat på det. Kanske är det statistiskt den bästa vägen till en stor seger i det långa loppet.
Jag vill däremot tro att de elitidrottsmän som får betalt för att spela ishockey, är så pass bra tränade och skickliga att de orkar med att utsätta kroppen för samma påfrestning som under ett slutspel.

Om inte är frågan om det är rimligt att spelare ska tjäna 100-tusenstals kronor i månaden för att bara ge 100 procent under en månad.

André Samuelsson

Varning för nörderi

Luleå Det här inlägget kommer att handla mycket om detaljer.

Då vi var två som bevakade matchen i dag, roade jag mig med att föra lite egen statistik. Jo, jag är så knasig att jag tycker sådant är kul.

Jag räknade kontrollerade uppspel - hur många som lyckades och misslyckades och målchanser inne i slottet.
Alltså ytan mellan tekningspunkterna och målet i offensiv zon.

Om vi börjar med den första perioden så hade Luleå Hockey 10 målchanser i slottet. Merparten kom från styrningar efter skott från backposition.
Uppspelen fungerade också relativt bra, 13 lyckade och 10 misslyckade.

- Att göra ett mål på så många kvalificerade målchanser är för lite, säger Joakim Fagervall.

- Man har aldrig snackat in en puckdjävel, utan det handlar om att trycka dit den och det har vi inte utnyttjat på slutet. Vi ser det mot Djurgården, Frölunda och nu mot Örebro och förlorat de matcherna istället för att vinna dem.

Den andra perioden började likvärdigt som den första men cirka sex minuter in kommer ett anfall där Luleå misslyckas med sitt uppspel tre gånger om och sedan tar Örebro kommandot. I perioden skapar Luleå bara fyra målchanser i slottet och misslyckas med 13 kontrollerade uppspel - trots att de spelar med en man mer vid flera tillfällen.

- Vi kommer ut i period nummer två med ett stort övermod och det straffar sig ganska hårt.

- Jag tycker att vi går ifrån det som har varit bra. Att vi har spelat oss ur situationerna. Nu börjar vi lägga puckarna efter sargen och försöker rimma ut puckar. Det vi gör är att vi flyttar problemet till nästa kille och det är inte bra.

Tredje är inte heller någon rolig läsning. 13 misslyckade uppspel, bara sex lyckade och endast fyra skapade målchanser i slottet - där den bästa kommer på en felpassning från Julius Hudacek.

Vad säger de här siffrorna?

De säger att i dag är Luleå Hockey slarviga och otajmade i grundspelet och har inte tillräckligt med verktyg för att ta sig in i det heta området framför målet. Man ska komma ihåg att även om det var 10 målchanser i slottet i den första perioden så var över hälften av dess backskott från blå. Det är alltid ett lågprocentskott, även om man bättrar på den procenten lite genom att skapa trafik framför målvakten.

Luleå har varit bra på att utnyttja ytterzonerna, men ganska dåliga på att vinna kampen om slottet och de spelare som har gjort det är tyvärr inte tillräckligt skickliga.

Hur blir ett lag bättre i det spelet.
Det finns många olika vägar, men den enklaste är att ta pucken mot mål.

Du måste ha skickliga spelare som kan slå sin motståndare en mot en och som inte nöjer sig med att vara i ytterzonerna och leta passningar.

I dag var det bara Peter Cehlarik och Stephen Dixon som visade den inställningen. Luleå behöver fler. Lucas Wallmark och Daniel Zaar måste in i skiten ännu mer och Lennart Petrell. Där är en spelare som publiken och lagkamrater har rätt att begära mer av. Med den fysiken och skickligheten ska ha kunna vara samma urkraft som HV71:s Teemu Laine. Det är han inte och jag skulle vilja se ett mycket rakare spel från honom.

Joakim Fagervall var inne på samma spår efter matchen.

- Jag tycker att vi tummar på det vi gjorde bra i början. Vi vann för att vi kombinerade ett djävulskt hårt jobb med ett bra spel. Vi vill fortfarande spela, men är inte beredd att göra samma jobb.

- Modo måste få betala för det vi har hållit på med nu i de sista matcherna.

André Samuelsson

Talangfullaste generationen sedan "Foppas"

Luleå Lucas Wallmark pratar redan om att vinna JVM-guld i Kanada.
Kaxigt?
Kanske, men jag gillar det.

Med tanke på hans turnering i fjol och spel den här säsongen - vore det en superskräll om han inte skulle komma med truppen. Som jag ser det är det endast en skada som skulle kunna hindra honom och det skulle inte förvåna mig om han redan har fått beskedet från förbundskaptenen Rickard Grönborg.

Laget då?

Ja, det är samma killar som matchas fram tillsammans med Rickard Grönborg i ungdoms- och juniorlandslagen. Kanske den mest talangfulla generation som Sverige haft sedan tidigt 90-tal.

Enda frågetecknet ser jag på målvaktssidan. Men Samuel Ward har haft en kanonsäsong hittills i Asplöven och kan kanske överraska.

Laget ska definitivt vara med i guldstriden.

Men det är inte bara Sverige som har en talangfull generation.

USA vann U18-VM i fjol och kommer säkerligen vilja lyfta bucklan på fiendemark. Kanada har alltid ett bra lag när det drar ihop sig till JVM och Connor Mcdavid, kanske världens bästa 17-åring, har en lysande säsong hittills med 25 poäng på 9 matcher i OHL.

Precis som Lucas Wallmark ser jag verkligen fram mot turneringen.
Det blir en riktig höjdpunkt och Luleåforwarden ska givetvis vara där.

André Samuelsson

Klockrena värvningar

Luleå Niclas Wallin och Tomas Holmström blir mentorer för Luleåspelarna. Främst för de som står på tröskeln till NHL som Daniel Zaar, Peter Cehlarik och inom en snar framtid Christian Jaros. De har en respektive fyra titlar från världens bästa liga. 

Men jag tror också att de kan göra stor nytta för de etablerade spelarna. Hur de ska jobba sig ur formsvackor och tänka positivt. Mycket bra jobbat av Osten och kompani.

Eventuellt får Ledin en revansch på Wallin i nederlaget i brottningsmatchen, som pajade en hotellsäng. Bara eventuellt.

Jimmy Landström

Luleå Hockey håller PK

Luleå Det spekuleras hej vilt om vad den kan handla om. Sparkas Stephen Dixon? Har Luleå hittat en lösning för Mark Owuya? Nu ska vi lugna oss. Dixon har inte fått sin chans ännu och om det gäller Owuya blir jag imponerad av hur snabbt Luleå lyckats fixa det.

Jag gissar på en ny tröja som ska hängas i taket i ett arbete som blivit eftersatt. "Skuggan"? Han förtjänar det i alla fall tillsammans med några andra.

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar