Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Anton Olofsson, 24, Jimmy Landström, 34, och Sofie Lundström, 26. Här håller vi stenkoll på allting som händer runt Luleå Hockey, ishockeyn i länet, SHL och övriga hockeyvärlden. Rykten, spelarövergångar, nördfakta, power play-uppställningar och snack från omklädningsrummet. Vill du komma i kontakt med någon av oss går det bra att skicka e-post till anton.olofsson@kuriren.com eller jimmy.landstrom@kuriren.com.

Några ord med Harju...

Luleå harju

Pratat med Johan Harju som befinner sig med landslaget i Tjeckien.

Känslan att vara med i Tre Kronor igen?

– Roligt att vara tillbaka i landslaget när jag haft en mellansäsong. Jag kom inte in med så höga förhoppningar eftersom att jag inte var påtänkt från början. Skönt att få bevisa att jag kan spela ishockey.
– Hjalmarsson och Olausson fick besked mycket tidigare än mig. Mårts ringde helgen innan första lägret och då hade jag redan bokat mig med laget till Milano, så jag fick åka på den resan och sedan kom jag till landskamperna i Norge.
– Grabbarna (Olausson och Hjalmarsson) fick åka och träna i Segeltorp och missade resan, så mitt upplägg blev bra.
En räkmacka med andra ord.
– Ja, de andra var inte så nöjda. ”Olle” och Hjalmarsson försökte rösta sig in till resan, men de var tvungna att följa med till Segeltorp.
Hur var Milano?
– Klart det var roligt att göra sista resan med grabbarna. Vi hade jättebra väder och fotbollen var grym (Milan–Barcelona, Champions League, 0–0).
Har du hunnit vara hem någonting mellan träningsveckorna i Tre Kronor?
– Vi är inne på fjärde veckan. Vi har varit hem några helger fram och tillbaka. Mest varit hem och bytt väska. Men det är svårt att lägga upp det på något annat sett. Man tappar direkt om man är borta två–tre dagar från is. Men det har varit roligt och en grym glädje att få vara med.
Hur lång betänketid behövde du när Mårts ringde?
– Inte speciellt länge. Det var ett positivt besked och grymt kul att få chansen när jag inte haft min bästa säsong.
Vad säger du om kedjekamraterna Pettersson och Lundqvist?
– Vi har ju spelat ihop i några veckor nu och fått några landskamper tillsammans. Vi hittar varandra bra och det är bra fart.
Skillnaden nu mot elitseriesäsongen?
– Svårt att peka ut det direkt. Det är ett litet annat tänk, en lite annan ishockey.
Hur passar landslagets spel dig bättre än spelsystemet i Luleå Hockey?
– I landslaget handlar det om att våga och alla ska spela sin hockey. Det man är bra på ska man utnyttja och det brukar oftast bli bra om alla får göra det dom är bra på. Den som kan dribbla ska dribbla och den som kan åka skridskor ska göra det.
– Det blir en bra kombination om alla får ha sin roll.
Vad säger du om att Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet och fler NHL-svenskar blir tillgängliga?
– Klart man följer vad som händer där borta, men jag försöker fokusera på mitt eget spel och hoppas att det räcker.
Hur är det att dela rum med Omark?
– Jag är ordningsvakten. Linus är ganska slarvig och slänger grejer överallt. Men han har blivit betydligt bättre än förut. Nu ser det inte ut som ett pojkrum längre.

Jimmy Landström


Överjävliga

Luleå Skellefteå fortsätter som Arlanda Express genom slutspelet. Deras totalhockey är en fingervisning till övriga SHL.

Försök matcha detta om nu kan.

Just nu är det inget lag som är i närheten.

För alla utanför Skellefteås sfär blir det tråkigt.

 

Dramatiken uteblir.

Man sitter bara och väntar på spiken.

I går satte Bellemare den bakom en darrig Wentzel. Ericssons distansskott var en riktig rackarrökare och inte så jäkla enkel att plocka som en del vill få det till. Men fransmannens till synes enkla mål var det som fällde korthuset.

 

Jag skrev det i höstas och skriver det igen. Varför? På grund av Belle? Rent hjärtsligt spelar Frögren i fel lag, men Loob har bara sig själv att skylla. Buntar ihop Belle som han vore en C-pojk. 

 

Det enda som egentligen skulle kunna störa dominansen är att laget blir söndervärvat, men det händer inte kommande säsong. Bara Holloway och Emanuelsson har utgående kontrakt bland forwards.

Jimmy Landström

Aj aj då

Luleå Dennis Everberg på väg till Colorado. Det kan givetvis få en följdeffekt på forwardskollegan Daniel Zaar, som hälsat på Luleå och Skellefteå. Nu har Luleå ingen Everberg-fördel på Rögletalangen Zaar.

Rent sportsligt är det coolare att lira i ett mästarlag, men rollen skulle sannolikt bli mindre.

Jimmy Landström

Modig kan göra comeback i Luleå

Luleå Mattias Modig får inte nytt förtroende i Växjö. Klubben gör sig av med hela trion Munroe, Lassila, Modig och satsar på Nihlstorp/Steen.

Modig öppnar för en flytt norrut igen där spel i Asplöven kan bli aktuellt. I och med att Luleå är deras samarbetspartner så får Luleå också indirekt en erfaren tredjemålvakt om det blir ett faktum. Med Modig och eventuellt unge Luleåjunioren Sam Ward skulle Asplöven få en bra kombo med rutin och talang. Asplöven har i dagsläget ingen målvakt på kontrakt för 14/15.

Pär Lindholm ryktas vara klar för Skellefteå som därmed vann dragkampen. Luleå var också intresserat av västerbottningen som lirade förra säsongen med Lars Bryggman i Piteå. Lasse Johansson har lärt sig läxan att inte dumpa talanger. Det fick räcka med Storfors-Bryggis.

Robin Jacobsson fortsätter sitt SHL-äventyr i Leksand. Gotlänningen lämnade Luleå mitt i förra säsongen för spel i Brynäs och drar nu vidare till "derby-konkurrenten" Leksand.

Jimmy Landström

Förre Lueåbacken får gå

Luleå Johan Ejdepalm, 32, lirade i Luleå Hockey 2007-2010. När Munchen nu skickar ett gäng spelare är Ejdepalm en av dessa som får leta ny adress. I Luleå gjorde han avtryck som en duktig skridskoåkare med vissa defensiva brister.

Jimmy Landström

Skellefteå överlägsna

Luleå Skellefteå hade kontroll på rond 1 från start till mål. 

Färjestad gjorde en hyfsad andraperiod.

Men det räckte inte på långa vägar.

 

Stefan Thomsson. Skellefteås fystränare har förberett sitt lag för uppgiften. När till och med Niclas Burström dikterar villkoren i närkamperna framför kassen förstår man att de återigen hittat toppformen lagom till finalspelet. Petterström förvandlade Tollefsen till en duvunge.

 

Thomas Bulan Berglund gjorde en godkänd debut i dessa sammanhang. Nye Wikegård? 

 

Tippar 4-1 till Skellefteå och då är jag snäll mot Färjestad. Så länge Skellefteå får full kontroll över mittzon och därmed anfalla som de känner för kommer FBK inte att kunna stoppa blödningen.

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar