Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 36, och André Samuelsson, 30. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Några ord med Harju...

Luleå harju

Pratat med Johan Harju som befinner sig med landslaget i Tjeckien.

Känslan att vara med i Tre Kronor igen?

– Roligt att vara tillbaka i landslaget när jag haft en mellansäsong. Jag kom inte in med så höga förhoppningar eftersom att jag inte var påtänkt från början. Skönt att få bevisa att jag kan spela ishockey.
– Hjalmarsson och Olausson fick besked mycket tidigare än mig. Mårts ringde helgen innan första lägret och då hade jag redan bokat mig med laget till Milano, så jag fick åka på den resan och sedan kom jag till landskamperna i Norge.
– Grabbarna (Olausson och Hjalmarsson) fick åka och träna i Segeltorp och missade resan, så mitt upplägg blev bra.
En räkmacka med andra ord.
– Ja, de andra var inte så nöjda. ”Olle” och Hjalmarsson försökte rösta sig in till resan, men de var tvungna att följa med till Segeltorp.
Hur var Milano?
– Klart det var roligt att göra sista resan med grabbarna. Vi hade jättebra väder och fotbollen var grym (Milan–Barcelona, Champions League, 0–0).
Har du hunnit vara hem någonting mellan träningsveckorna i Tre Kronor?
– Vi är inne på fjärde veckan. Vi har varit hem några helger fram och tillbaka. Mest varit hem och bytt väska. Men det är svårt att lägga upp det på något annat sett. Man tappar direkt om man är borta två–tre dagar från is. Men det har varit roligt och en grym glädje att få vara med.
Hur lång betänketid behövde du när Mårts ringde?
– Inte speciellt länge. Det var ett positivt besked och grymt kul att få chansen när jag inte haft min bästa säsong.
Vad säger du om kedjekamraterna Pettersson och Lundqvist?
– Vi har ju spelat ihop i några veckor nu och fått några landskamper tillsammans. Vi hittar varandra bra och det är bra fart.
Skillnaden nu mot elitseriesäsongen?
– Svårt att peka ut det direkt. Det är ett litet annat tänk, en lite annan ishockey.
Hur passar landslagets spel dig bättre än spelsystemet i Luleå Hockey?
– I landslaget handlar det om att våga och alla ska spela sin hockey. Det man är bra på ska man utnyttja och det brukar oftast bli bra om alla får göra det dom är bra på. Den som kan dribbla ska dribbla och den som kan åka skridskor ska göra det.
– Det blir en bra kombination om alla får ha sin roll.
Vad säger du om att Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet och fler NHL-svenskar blir tillgängliga?
– Klart man följer vad som händer där borta, men jag försöker fokusera på mitt eget spel och hoppas att det räcker.
Hur är det att dela rum med Omark?
– Jag är ordningsvakten. Linus är ganska slarvig och slänger grejer överallt. Men han har blivit betydligt bättre än förut. Nu ser det inte ut som ett pojkrum längre.

Jimmy Landström


Nye centern

Luleå I dag var det medieträff tillsammans med Luleå Hockey. Rundvisning i omklädningsrummet (jo, vi har sett det förut), men med lite ny inredning. Greppas tejpbord i mitten är borta. Han har fått ett hörn direkt vid ingången istället.

Spelarloungen har fått ny färg med guldinslag, ja överallt ska det präntas in. Där spelarna lämnar ytterskorna, utanför tränarrummet hänger en tavla med en spelare som höjer bucklan 2016.

Tränarstaben har också fått sätta sin prägel där Stefan Skugan Nilsson haft stor inverkan. Några av testcyklarna är borta där spelarna tidigare stretchade och hämtade näringsdrycker i en mindre avdelning i omklädningsrummet. Nu är endast två cyklar kvar (resten i gymmet) och spelarna har fått en hypermodern avdelning där de på flera labtops kan se sina egna spelsekvenser i matcherna. De får också dessa levererade efter varje match och kan själva i lugn och ro gå igenom åkriktningar, powerplay, boxplay etc i hemmets lugna vrå. Här finns även en whiteboard, borden är taktiktavlor och femmorna kan snacka ihop sig före och mellan perioderna. Riktigt häftigt.

Efter förmiddagspasset tog jag ett snack med Jacob Lagacé. Han hade en ispåse över ena ljumsken efter en sträckning i tisdags. Jag hade inte chansat där om jag vore staben, men det är två dagar kvar till match. Han stod över i går och tränade i dag, men kände av det. Jag ska ärligt säga att jag trodde han behövde mer tid på sig. Kanadensaren har verkligen imponerat i sin nya miljö och är definitivt inte tempotorsk. Inte en ny Dixon med andra ord. Men Lagace har inte slarvat. På egen begäran har han tränat med Luleå på försäsongen före semestern och kommit väl förberedd. Kemin tillsammans med Jacob Micflikier och Bill Sweatt slår det gnistor om. Där blir det jobbigt för motståndarna. Lagacé är väldigt ödmjuk som person och sa också att han kan tänka sig stanna i Luleå om han inte erbjuds ett envägskontrakt i NHL. Han värdesätter glädjen högre, att ha kul på isen.

Det jag däremot ifrågasätter i detta lagbygge är saknaden av en andracenter. Lucas Wallmark har kvar en plats i omklädningsrummet, längst ut vid Greppas tejpbord, om han åtevänder. Och jag tror att det blir som för Sundqvist i Pittsburgh i fjol. Han får mäta sig med de bästa och sedan återvända till en stor roll.

Johan Harju är en slowstarter och behöver få tid, men jag tycker också att han ska spela med en kedja som kan fördela puck till honom. Slöseri att ha honom som center.

Jimmy Landström

 

Därför lämnar juniorerna

Luleå Backtalangen Alfons Malmström väljer att lämna Luleå Hockey LÄNK. (PLUS)
Precis som Simon Brännvall, Rasmus Rosén Lindahl och Tim Söderlund som samtliga hade varit tongivande spelare i årets J20-lag.

Det finns olika skäl till varför de väljer att röra på sig och det finns säkert fler aspekter än vad jag har fått fram. Men två av spelarna anser inte att de är nöjd med utvecklingen och möjligheten till att spela A-lagsishockey.

Alfons Malmström, född 1998, är en talang med SHL-potential där klubbledningen säger sig ha haft en plan för att han ska nå dit, men där han inte är beredd att vänta.

Simon Brännvall vill till NHL och ansåg att den bästa vägen för honom för att nå dit var att spela juniorhockey i Kanada. Eftersom han inte draftades av någon klubb i CHL-draften, stängdes den dörren. Men istället för att gå tillbaka till Luleå har han valt att skriva på för en annan SHL-klubb.
Enligt obekräftade uppgifter handlar det om Modo.
En klubb som dels betalar en högre ersättning till juniorspelare än vad ex Luleå och Skellefteå säg göra (hjälper med kost och logi) och dels har ett svagare lag på pappret i SHL.

En av konsekvenserna som blir när man värvar in starka spelare utifrån och gör det svårare för juniorer att slå sig in i A-laget.
Dessutom tror jag att det krävs en banbrytare från länet som kan slå in den dörren som varit stängd alldeles för länge.
Senaste utespelaren från länet som slog sig in som junior var Daniel Mannberg.
Det är inget bra betyg. 

Samtidigt håller jag med Ulf Engman.
Ibland måste det få ta tid och juniorspelare, föräldrar och agenter är på tok för otåliga många gånger.
Kolla bara på Detroit Red Wings organisation som sällan låter en spelare växa in i NHL-rollen, utan jobbar med utvecklingen på lägre nivå i AHL och flyttar upp en färdig spelare.

Rasmus Rosén Lindhal väljer att flytta som sistaårsjunior då han är färdig med skolan och har spelat J20 i tre säsonger.

Tim Söderlund flyttar hem av personliga skäl. Enligt uppgift hade det att göra med hans sociala situation utanför isen och hockeyn.

André Samuelsson

"Tror han tar en tröja"

Luleå Den 17-årige backen Marcus Björk provtränar den här veckan med Asplöven och ska även vara med i lagets träningsmatch mot Kalix på torsdag.
Som det låter klarar han sig bra i konkurrensen i Haparandalaget.

Efter tisdagens träning pratade jag lite med LHF-tränaren Joakim Fagervall om talangen.

- Jag tycker att "Mackan" har visat bra intentioner. Han verkar ha haft en bra sommar, sett intresserad ut och visat att han verkligen vill ta en tröja. I Finland tycker jag han visade att det finns mycket spel i honom. Det finns mycket att slipa på helt klart, men han har också stora uppsidor och är en spelskicklig back.

Hur ser du ser du på att han provtränar med Asplöven?

- Kul för Marcus, men också bra för oss då det är en bra miljö för honom att utvecklas i. Jag tror han kommer ta en tröja där.

Hur har han utvecklats tycker du?

- Han är mer vältränad i år. Är mycket rappare i skridskoåkningen och känns mer vaken. Grabben min är ju i samma ålder och de har spelat i samma lag sedan de var barn så jag har ju följt honom en längre tid. I år har han framför allt en större utväxling på kroppen än vad han har haft tidigare.

Hur var han i yngre ålder?

- Han har alltid haft mycket spel i sig, men tidigare har han varit lite seg. Nu verkar han fått bort lite av segheten och ser betydligt rappare ut. En spännande spelare att följa.

André Samuelsson

Utskällning på träningen

Luleå. Mitt under dagens träning samlade Stefan "Skuggan" Nilsson laget och bjöd på en klassisk hårtork.
Han var inte alls nöjd med skärpan, kvalitén på passningsspelet och lät spelarna höra det.

"Det är inte acceptabelt med några fler skitmatcher", förklarade han.

Någon vidare effekt gav däremot inte utskällningen.
Spelet var tempofattigt och spelarna tog lång tid på sig med pucken.
Inte alls på det sätt som tränartrojkan vill att de ska spela. 

- Vi måste bli bättre på att spela oss ur zonen och våga spela på ytorna där vi vill spela. Det är någonting vi jobbar på nu, sade Joakim Fagervall.

Hur jobbar ni för att få bättre fart i spelet? 

- Nöter så att det blir en säkerhet. Det finns bara en väg och det är nöta så att man känner en säkerhet i alla passningar. Där är vi inte riktigt ännu.

På träningen testades en ny formation med Anton Hedman, Johan Harju och Peter Cehlarik.
En kedja som ska gå rakt på mål och skapa målchanser.

Men trion hittade inte alls varandra och spelet blev ofta stangerande.

Känslan har att Johan Harju saknar en spelfördelare bredvid sig.
Nu blir det att han eller Anton Hedman antar rollen att bära pucken och det verkar inte vara en uppgift som passar någon av dem.

Ilari Melart vilade från dagens träning, men beräknas vara med under onsdagen.

André Samuelsson 

Grundspelet stämmer inte

Luleå Några matcher in på försäsongen ser jag tendenser som borde oroa tränarstaben. Nu handlar det inte om att lära känna varandra och bygga upp något på sikt. Luleå har ett tydligt uttalat mål - SM-guld.

Mot Lukko blev hela kedjan en rak linje alldeles för ofta utan djup och ett presspel som synkroniserade. Ni vet själva som hållit på med idrott - när en pusselbit faller vid en lagpress blir det lätt ett korthus. Försvarsmässigt hamnar också centern påtagligt ofta för långt ifrån situationen att backarna blir utelämnade. Möter de en skicklig forward är det snabbt ett 2 mot 1-läge.

Det finns en hel del att jobba på fram till premiären borta mot Växjö. 

Transatlantkedjan gör skäl för lönen. Jacob Lagace levererar drömpass och andra Jacob - Micflikier - sätter dit puckarna. Bill Sweatt har en gudabenådad skridskoåkning och det lär ryka om den kedjan.

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • André Samuelsson
  • Senaste nytt
  • Läs också:

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar