Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Adam Andersson, 22, Jimmy Landström, 35, och Sofie Lundström, 26. Här håller vi stenkoll på allting som händer runt Luleå Hockey, ishockeyn i länet, SHL och övriga hockeyvärlden. Rykten, spelarövergångar, nördfakta, power play-uppställningar och snack från omklädningsrummet. Vill du komma i kontakt med någon av oss går det bra att skicka e-post till anton.olofsson@kuriren.com eller jimmy.landstrom@kuriren.com.

Några ord med Harju...

Luleå harju

Pratat med Johan Harju som befinner sig med landslaget i Tjeckien.

Känslan att vara med i Tre Kronor igen?

– Roligt att vara tillbaka i landslaget när jag haft en mellansäsong. Jag kom inte in med så höga förhoppningar eftersom att jag inte var påtänkt från början. Skönt att få bevisa att jag kan spela ishockey.
– Hjalmarsson och Olausson fick besked mycket tidigare än mig. Mårts ringde helgen innan första lägret och då hade jag redan bokat mig med laget till Milano, så jag fick åka på den resan och sedan kom jag till landskamperna i Norge.
– Grabbarna (Olausson och Hjalmarsson) fick åka och träna i Segeltorp och missade resan, så mitt upplägg blev bra.
En räkmacka med andra ord.
– Ja, de andra var inte så nöjda. ”Olle” och Hjalmarsson försökte rösta sig in till resan, men de var tvungna att följa med till Segeltorp.
Hur var Milano?
– Klart det var roligt att göra sista resan med grabbarna. Vi hade jättebra väder och fotbollen var grym (Milan–Barcelona, Champions League, 0–0).
Har du hunnit vara hem någonting mellan träningsveckorna i Tre Kronor?
– Vi är inne på fjärde veckan. Vi har varit hem några helger fram och tillbaka. Mest varit hem och bytt väska. Men det är svårt att lägga upp det på något annat sett. Man tappar direkt om man är borta två–tre dagar från is. Men det har varit roligt och en grym glädje att få vara med.
Hur lång betänketid behövde du när Mårts ringde?
– Inte speciellt länge. Det var ett positivt besked och grymt kul att få chansen när jag inte haft min bästa säsong.
Vad säger du om kedjekamraterna Pettersson och Lundqvist?
– Vi har ju spelat ihop i några veckor nu och fått några landskamper tillsammans. Vi hittar varandra bra och det är bra fart.
Skillnaden nu mot elitseriesäsongen?
– Svårt att peka ut det direkt. Det är ett litet annat tänk, en lite annan ishockey.
Hur passar landslagets spel dig bättre än spelsystemet i Luleå Hockey?
– I landslaget handlar det om att våga och alla ska spela sin hockey. Det man är bra på ska man utnyttja och det brukar oftast bli bra om alla får göra det dom är bra på. Den som kan dribbla ska dribbla och den som kan åka skridskor ska göra det.
– Det blir en bra kombination om alla får ha sin roll.
Vad säger du om att Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet och fler NHL-svenskar blir tillgängliga?
– Klart man följer vad som händer där borta, men jag försöker fokusera på mitt eget spel och hoppas att det räcker.
Hur är det att dela rum med Omark?
– Jag är ordningsvakten. Linus är ganska slarvig och slänger grejer överallt. Men han har blivit betydligt bättre än förut. Nu ser det inte ut som ett pojkrum längre.

Jimmy Landström


Blir lagkamrat med Omark och Harju

Luleå Jag vet inte hur många gånger han har ryktats vara på väg till Luleå Hockey. Inför den här säsongen har det inte surrats så mycket om honom, men nu är det i alla fall klart att Juhamatti Aaltonen spelar i Jokerit den här säsongen. Där med blir han lagkamrat med Linus Omark och Johan Harju. Inte alls konstigt klubbval från Aaltonens sida. Han får spela hemma i Finland, men ändå i KHL. Måste vara drömscenariot för de flesta finländare om man bortser från NHL. 

Det känns som att han varit med hur länge som helst, men forwarden är "bara" 29 år och lär hänga kvar ett bra tag till om han får hålla sig skadefri, så nog ska ni se att han hinner ryktas till Luleå Hockey en gång till.

Adam Andersson

Harju, Omark och Fransson

Luleå Kollega Kent Risberg Vikström har tagit sig ett snack med Johan Harju. Resultatet kan ni läsa här:

http://kuriren.nu/100/harju-och-omarks-khl-aventyr-har-startat-7755382.aspx

Ska bli väldigt spännande att följa duon den här säsongen. Jag både hoppas och tror att de kommer få spela i samma kedja. När det stämmer för båda två samtidigt kan vad som helst hända, det har vi sett tidigare. Jag tror för övrigt att de kommer ha sjukt kul den här säsongen. Bo i samma hus (olika lägenheter) i Helsingfors och spela KHL-hockey. Inte dumt.

Frågan är om de får sällskap i KHL av Johan Fransson. Tidigare i sommar var de hetaste alternativen KHL och NHL enligt agenten Joakim Persson. När ingenting är klart och kalendern visar att vi imorgon går in i augusti så tror jag precis som kollega Landström att det just nu är Schwiez som ligger närmast till hands.

Adam Andersson

Asplövens drömöppning

Luleå Asplöven sparkar igång säsongen med en hästspark.

4 augusti CSKA Moskva i Rovaniemi.

6 augusti Luleå i Arena polarica

9 augusti Djurgården i Arena polarica

Kollega Adam Andersson och fotograf Petra Isaksson är med på bussen till Rovaniemi. Ni ska få en fullödig rapport från bakom kulisserna och under matchen mot Radulov och kompani.

Jimmy Landström

Tränarnas roller och dagens träning

Luleå http://kuriren.nu/100/har-ar-tranarnas-separata-roller-7753362.aspx

Här ovan kan ni läsa min artikel efter ett tränarsnack med Joakim Fagervall angående de nya tränarnas roller. Det känns som en vettig och bra fördelning mellan tränartrion och känslan jag får efteråt är att de nog kan komplettera varandra på ett bra sätt.

För övrigt hängde jag på Luleås träning även idag. Cam Abbott höll sig borta från isen och körde ett pass i gymmet istället. Enligt Fagervall berodde det på att Abbott var lite stel i ryggen efter resan från Kanada, alltså inget allvarligt.

Luleå körde lite spelmoment på slutet av träningen och femmorna såg ut så här:

Savilathi-Näkyvä-Forsberg-Kapten Abbott-Granström

Kukan-Oskarsson-Sylvegård-Mannberg-Ledin

Fagerudd-Sandström-Zaar-Petrell-Rosén(J20)

Hjelm/Lundqvist-Högbom-Bryggman-Fogström-Fabricius

Jag snackade lite med Fagervall om hur laget kommer se ut i höst, men huvudtränaren kunde inte ge några besked kring det så här tidigt på säsongen, vilket är förståeligt. Speciellt när Dixon inte anlänt än och Wallmark är i Carolina.

Som föredetta målvakt har jag såklart svårt att hålla mig från att studera Daniel Larsson och Joel Lassinantti lite extra. Jag tycker efter det jag hunnit se så här långt att det ser riktigt bra ut. Jag skrev när Daniel Bellissimo kom att han inte alls var rätt målvakt för Luleå med sin teknik. Det tycker jag absolut att Larsson och Lassinantti är. Luleå kommer ha två av seriens mest välskolade målvakter den här säsongen och jag tror att Gusten Törnqvist har svårare att hitta grejer som duon måste slipa på i sin teknik än grejer han kan lyfta fram. Såklart ska Daniel Larsson börja som föremålvakt och låta Lassinantti komma in i det eftersom, men lita på att Bodensonen kommer ha en väldigt hungrig ersättare som kommer hugga om han får chansen.

Daniel Zaar vann Luleå Hockeys beeptest. Det märks på isen också. Inte bara att Zaar orkar mer än merparten på träningarna, det går fort också.

Adam Andersson

Abbott har anlänt

Luleå Svängde förbi Luleå Hockeys träning idag och tog ett snack med båda bröderna Abbott som är tillbaka i Norrbotten efter en sommar i Kanada. Förutom stenhård träning så har Cam bland annat gift sig för två veckor sedan.

Abbotts verkar laddade inför säsongen. Inte minst Chris som får förtroendet som lagkapten även denna säsong. Tränartrion har haft kontinuerlig kontakt med Abbottbröderna och det var under sommaren som #29 fick frågan. Förutom att han var taggad inför uppgiften och att lära känna de nya grabbarna i laget hoppades Chris på att få mindre av en vara som många andra drömmer om att få mer av - speltid.

Han menade att han under många matcher förra säsongen fick spela väldigt mycket och länge vilket gjorde att kvalitén på bytena sjönk en aning. Lagkaptenen hoppades också på att få sätta lite fler puckar i nät den här säsongen, men allt berodde på vilken roll den nya tränartrojkan skulle ge honom.

Bröderna Abbott gör sett över en hel säsong aldrig bort sig om de får hålla sig skadefria, men jag skulle, precis som Chris, vilja se lite mer i poäng från duon den här säsongen. Jag vill se dem vara helt skoninglösa i sina inbrytningar på mål och att de är lika explosiva i vändningarna i sarghörnen. Spontant tror jag att Abbotts kommer hamna i en förstaline och jag tror att den tredje länken blir Daniel Zaar.

Adam Andersson

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar