Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 36, och André Samuelsson, 30. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Några ord med Harju...

Luleå harju

Pratat med Johan Harju som befinner sig med landslaget i Tjeckien.

Känslan att vara med i Tre Kronor igen?

– Roligt att vara tillbaka i landslaget när jag haft en mellansäsong. Jag kom inte in med så höga förhoppningar eftersom att jag inte var påtänkt från början. Skönt att få bevisa att jag kan spela ishockey.
– Hjalmarsson och Olausson fick besked mycket tidigare än mig. Mårts ringde helgen innan första lägret och då hade jag redan bokat mig med laget till Milano, så jag fick åka på den resan och sedan kom jag till landskamperna i Norge.
– Grabbarna (Olausson och Hjalmarsson) fick åka och träna i Segeltorp och missade resan, så mitt upplägg blev bra.
En räkmacka med andra ord.
– Ja, de andra var inte så nöjda. ”Olle” och Hjalmarsson försökte rösta sig in till resan, men de var tvungna att följa med till Segeltorp.
Hur var Milano?
– Klart det var roligt att göra sista resan med grabbarna. Vi hade jättebra väder och fotbollen var grym (Milan–Barcelona, Champions League, 0–0).
Har du hunnit vara hem någonting mellan träningsveckorna i Tre Kronor?
– Vi är inne på fjärde veckan. Vi har varit hem några helger fram och tillbaka. Mest varit hem och bytt väska. Men det är svårt att lägga upp det på något annat sett. Man tappar direkt om man är borta två–tre dagar från is. Men det har varit roligt och en grym glädje att få vara med.
Hur lång betänketid behövde du när Mårts ringde?
– Inte speciellt länge. Det var ett positivt besked och grymt kul att få chansen när jag inte haft min bästa säsong.
Vad säger du om kedjekamraterna Pettersson och Lundqvist?
– Vi har ju spelat ihop i några veckor nu och fått några landskamper tillsammans. Vi hittar varandra bra och det är bra fart.
Skillnaden nu mot elitseriesäsongen?
– Svårt att peka ut det direkt. Det är ett litet annat tänk, en lite annan ishockey.
Hur passar landslagets spel dig bättre än spelsystemet i Luleå Hockey?
– I landslaget handlar det om att våga och alla ska spela sin hockey. Det man är bra på ska man utnyttja och det brukar oftast bli bra om alla får göra det dom är bra på. Den som kan dribbla ska dribbla och den som kan åka skridskor ska göra det.
– Det blir en bra kombination om alla får ha sin roll.
Vad säger du om att Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet och fler NHL-svenskar blir tillgängliga?
– Klart man följer vad som händer där borta, men jag försöker fokusera på mitt eget spel och hoppas att det räcker.
Hur är det att dela rum med Omark?
– Jag är ordningsvakten. Linus är ganska slarvig och slänger grejer överallt. Men han har blivit betydligt bättre än förut. Nu ser det inte ut som ett pojkrum längre.

Jimmy Landström


4 av 5

Luleå Luleå har fyra segrar på fem senaste. Med lite mer flyt 5 av 5 (Frölunda). 

Lucas Wallmark tog en offensiv tackling och serverade Anton Hedman till 1-0. Toni Rajala trollade in 2-0. 

Richard Gynge reducerade, vem annars?

Joel Lassinantti levererade i comebacken. Flertalet vassa räddningar, även på stötsidan.

Luleå är på G.

Hockeysverige (inte .se) och svenska mästarna förvarnade.

Nu vill jag se ett nytt derby mot Saik.

Jimmy Landström

Satsa på uppstickaren

Luleå Luleå Hockey har satt upp guld som målsättning och med tanke på det förstår jag att klubben ser över om det finns något rutinerat som back up när lagets 1-3 varit höftskadade. Men jag tycker Sam Ward ska få fler chanser. Två bra matcher.

Luleås jakt på förre NHL-målvakten (plus) 

Joel Lassinanti gör comeback i dag och jag hoppas han inte förhastar sig. Filip Gustavsson och Daniel Larsson är ännu inte redo för spel.

Luleås lag mot Växjö, nedsläpp i Coop kl 16.

Målvakt

Joel Lassinantti (Oscar Masiello)

Backar

Brendan Mikkelson - Craig Schira
Jonathan Sigalet - Jan Sandström
Ilari Melart - Marcus Oskarsson
Pontus Själin

Forwards

Toni Rajala - Johan Harju - Lennart Petrell
Anton Hedman - Lucas Wallmark - Jacob Micflikier
Emil Sylvegård - Jacob Lagacé - Peter Cehlarik
Karl Fabricius - Christopher Mastomäki - Johan Forsberg
Jesper Juntto 

Kommentar: Jonathan Granström, Bill Sweatt, Filip Gustavsson och Daniel Larsson på skadelistan. 17-årige Jesper Juntto får förmodligen göra SHL-debut. Stort!

Jimmy Landström

 

Olausson om Luleåintresset

Luleå  

Kollega Samuelsson pratade med förre Luleåcentern Niklas Olausson i går. Läs intervjun HÄR (plus).

Jimmy Landström

Turbulensen i Skellefteå

Luleå Axel

Han har byggt ett lag som gått till fem raka finaler varav två SM-guld 2013 och 2014. Ett fantastiskt facit. Men nu har GM Lasse Johansson hamnat i onåd hos ledningen i Skellefteå AIK. Enligt initierade uppgifter till Hockeybloggen är kommunikationen minimal i dagsläget mellan klubbdirektör Pea Israelsson och Pite-Lasse.

Orsaken känner ni nog till. Ryssland vill ha honom som GM på ett tvåårsavtal med en lön på tio miljoner kronor per år. "Unik chans, "smickrande". De är vad Lasse J sagt och det har fått Israelsson att gå i taket. Hans avtal med Skellefteå sträcker sig till 2017. 

Jag säger bara; åk Lasse! Den här chansen kommer en gång i livet. Vill Skellefteå vara så småsinta att dra det inför rysk domstol - lycka till. Så mycket han gjort för klubben borde den ge tillbaka.

Nu håller Skellefteå på att förstöra relationen med sin GM istället för; du är välkommen tillbaka. Om han nu åker, gör sig ovän med Saik och återvänder till Piteå om ett par år så finns en stor chans att sportchefen 13 mil norrut kastat in handduken efter tio år på tjänsten. Jag tror inte Luleå hade tackat nej till Pite-Lasse. 

Jimmy Landström

Därför ska Luleå vänta med Lassinantti

Luleå Joel Lassinantti, Daniel Larsson och Samuel Ward.

Målvaktstrion var samtliga på is under Luleås fredagsträning och tränade hela passet. Däremot lämnades lite olika besked efteråt.

Daniel Larssons var inte positivt. Bara tio minuter in på passet kom höftsmärtorna igen och nu väntar en ny läkarundersökning. Luleåmålvakten suckade när han lämnade beskedet, och jag förstår honom.

Joel Lassinantti hade andra tongångar. 22-åringen är helt klart på bättringsvägen och stängde inte dörren för spel mot Växjö, även om han och Luleå kommer avvakta till morgondagen med det beslutet.

Jag tycker inte att Luleå ska matcha Joel Lassinantti mot Växjö. Anledningen - för att Luleå BEHÖVER Joel Lassinantti.

Däremot behövs han inte imorgon, men när det drar ihop sig. Jag tycker inte det finns någon anledning att chansa med en av Luleås absolut viktigaste spelare. Det är bättre att vila honom till skadan är 110 procent borta. Både Lassinantti och Daniel Larsson är levande bevis på att höftskador på målvakter inte är någon lek. Larsson har kommit tillbaka, men återfått problemen.
- Det är alltid en försiktighetskänsla, men förhoppningvis blir det inte värre och då är det lugnt, säger Lassinantti efter dagens isträning.

När den försiktighetskänslan är borta även på träning - då ska Luleå spela Joel Lassinantti. Dessutom har Samuel Ward visat att han håller på SHL-nivå och jag tycker absolut att Asplövenmålvakten kan få en match till.

Jonathan Granström är ett frågetecken mot Växjö efter skadan han ådrog sig mot Djurgården. Är det något som Luleå inte behöver, så är det skador på centrar.

Adam Andersson

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • André Samuelsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar