Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Anton Olofsson, 24, Jimmy Landström, 34, och Sofie Lundström, 26. Här håller vi stenkoll på allting som händer runt Luleå Hockey, ishockeyn i länet, SHL och övriga hockeyvärlden. Rykten, spelarövergångar, nördfakta, power play-uppställningar och snack från omklädningsrummet. Vill du komma i kontakt med någon av oss går det bra att skicka e-post till anton.olofsson@kuriren.com eller jimmy.landstrom@kuriren.com.

Några ord med Harju...

Luleå harju

Pratat med Johan Harju som befinner sig med landslaget i Tjeckien.

Känslan att vara med i Tre Kronor igen?

– Roligt att vara tillbaka i landslaget när jag haft en mellansäsong. Jag kom inte in med så höga förhoppningar eftersom att jag inte var påtänkt från början. Skönt att få bevisa att jag kan spela ishockey.
– Hjalmarsson och Olausson fick besked mycket tidigare än mig. Mårts ringde helgen innan första lägret och då hade jag redan bokat mig med laget till Milano, så jag fick åka på den resan och sedan kom jag till landskamperna i Norge.
– Grabbarna (Olausson och Hjalmarsson) fick åka och träna i Segeltorp och missade resan, så mitt upplägg blev bra.
En räkmacka med andra ord.
– Ja, de andra var inte så nöjda. ”Olle” och Hjalmarsson försökte rösta sig in till resan, men de var tvungna att följa med till Segeltorp.
Hur var Milano?
– Klart det var roligt att göra sista resan med grabbarna. Vi hade jättebra väder och fotbollen var grym (Milan–Barcelona, Champions League, 0–0).
Har du hunnit vara hem någonting mellan träningsveckorna i Tre Kronor?
– Vi är inne på fjärde veckan. Vi har varit hem några helger fram och tillbaka. Mest varit hem och bytt väska. Men det är svårt att lägga upp det på något annat sett. Man tappar direkt om man är borta två–tre dagar från is. Men det har varit roligt och en grym glädje att få vara med.
Hur lång betänketid behövde du när Mårts ringde?
– Inte speciellt länge. Det var ett positivt besked och grymt kul att få chansen när jag inte haft min bästa säsong.
Vad säger du om kedjekamraterna Pettersson och Lundqvist?
– Vi har ju spelat ihop i några veckor nu och fått några landskamper tillsammans. Vi hittar varandra bra och det är bra fart.
Skillnaden nu mot elitseriesäsongen?
– Svårt att peka ut det direkt. Det är ett litet annat tänk, en lite annan ishockey.
Hur passar landslagets spel dig bättre än spelsystemet i Luleå Hockey?
– I landslaget handlar det om att våga och alla ska spela sin hockey. Det man är bra på ska man utnyttja och det brukar oftast bli bra om alla får göra det dom är bra på. Den som kan dribbla ska dribbla och den som kan åka skridskor ska göra det.
– Det blir en bra kombination om alla får ha sin roll.
Vad säger du om att Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet och fler NHL-svenskar blir tillgängliga?
– Klart man följer vad som händer där borta, men jag försöker fokusera på mitt eget spel och hoppas att det räcker.
Hur är det att dela rum med Omark?
– Jag är ordningsvakten. Linus är ganska slarvig och slänger grejer överallt. Men han har blivit betydligt bättre än förut. Nu ser det inte ut som ett pojkrum längre.

Jimmy Landström


Riktigt bra besked för Luleå

Luleå Luleåfostrade Anders Nilsson får chansen i ishockey-VM i Vitryssland tillsammans med Eddie Läck och förmodligen en tredjemålvakt från SHL. Ett kvitto för Luleå Hockey, Daniel Henriksson och Fredrik Mikko (om jag inte minns fel). Nilsson var med för att se och lära 2011 bakom Viktor Fasth och Erik Ersberg. Men får förmodligen ett större ansvar nu av förbundskaptenen Pär Mårts.

Jimmy Landström

Detta söker Luleå Hockey

Luleå Luleå Hockey vill inte ha bara en utan två spetsforwards.

1) En center till en av de ledande kedjorna som också kan styra en av PP-formationerna.

2) En ytterforward av rang, poängproducerande.

Kommentar: Osten och Luleå har med andra ord långt ifrån handlat klart. I och med att klubben söker en center räknar jag bort Niklas Olausson. Fem säsonger i klubben och en av de mer spelskickliga som klubben haft. Jag vet inte tidsaspekten på dessa värvningar men vet att Osten helst vill ha klart truppen före semestern i juli. Luleå behöver dock inte stressa. I dagsläget har man egentligen en full trupp till försäsongen. Centrar växer inte på träd och det gäller att träffa rätt. "Skuggan", som blir ansvarig för anfallsspelet, kanske får åka över till Abbotts camp och vittja mjärden.

Jimmy Landström

Vem lämnar?

Luleå. Det börjar bli en del spelare i Luleås trupp nu, speciellt på forwardssidan.

Ledin-NY CENTER-NY FORWARD (Everberg)

Cam Abbott-Chris Abbott-Sylvegård

Bryggman-Wallmark-Zaar

Mannberg-Fogström-Granström

Extra: Fabricius, Cehlarik

Lämnar/utlånade: Forsberg, Trukhno

Som jag ser det behöver man in med minst två spetsspelare, och "Osten" bekräftade i dag att det kan bli någon som får lämna. Någon måste bort, så enkelt är det. Jag skulle skeppa Forsberg. Trukhno har sina stunder men har inte alls kommit upp i nivå, och får därmed stryka på foten, Asplöven kanske. Det är bättre att ge en ung spelare chansen, som jag ser det. Fabricius lär knappast få lämna, även om jag inte hade motsatt mig det.

Zaar har ett bra skott, och är dessutom rightare. Han kan onekligen göra poäng. Sylvegård får ta flyktande Anton Hedmans roll. Jobbig, stor och tung. Sylvegård känns som en intressant rollspelare. Men något mer än så tror jag inte att han är värvad för. Hade varit spännande att se Sylvegård med Abbotts. Då kanske de kan koncentrera sig på att spela, och Sylvegård kan ta fighterna. Dessutom har han spelat i Kanada, med allt vad det innebär. En rak spelartyp som kanske skulle passa bra med bröderna.

Med det här laget får Luleå hoppas att flera av de yngre spelarna tar stora kliv. Wallmark kan bli ännu bättre om han får igång skridskoåkningen och tempot, Zaar har varit jagad av flera klubbar och är ett framtidsnamn. Cehlarik kan bli ännu bättre och Bryggman visade bra tendenser i slutspelet. Mannberg kanske får det där riktiga genombrottet nu. Och Sylvegård kanske visar sig vara en Holmström-typ i powerplay.

Men det är många om, och jag tror att vi får rikta in oss på en mellansäsong, som jag har skrivit tidigare. Det här laget ska inte ta guld.

Samtidigt är det spännande med talanger och unga spelare, man vet aldrig vad en försäsong och lite förtroende kan göra.

Synd på Dennis Everberg. Chansen finns att han blir utlånad från Colorado. Han hade kunnat bli den målskytt som Luleå saknat.

Sofie Lundström

14 (15) forwards på kontrakt

Luleå Emil Sylvegård (tvåårskontrakt) och Daniel Zaar (ettårskontrakt) presenterades på dagens presskonferens av Luleå Hockey. Två framtidsnamn. En ny Asterix/Obelix-duo efter Hedman/Klasen.
Men vi ska lugna oss i båten.

Jag säger inget om att man satsar på framtidsnamn. Det behövs verkligen. Skellefteå är ett bra exempel på det.

Men.

Nu har Luleå Hockey en bruttotrupp med 14 forwards (15 om Everberg får lånas in från Colorado).

Men var är ersättarna till Olausson, Klasen, Omark, Hedman, Persson?

Det går aldrig att ersätta lirare som Omark och Klasen. De är unika spelare av sitt slag. Luleå är iskalla i sitt agerande om de går på den här truppen in i försäsongen och så kommer det förmodligen att bli. Att Everberg utnyttjade sin NHL-klausul går aldrig att skydda sig emot. Enligt Osten för de en kontinuerlig dialog. Det fanns i alla fall ett påskrivet tvåårskontrakt innan Colorado kom in i bilden.

Det går inte att räkna med att alla talanger ska blomma ut samtidigt. Det måste finnas några rutinerade stöttepelare, både rollspelare som Fabricius och Ledin, men även de pålitliga poängplockarna. Och det sistnämnda saknar Luleå i dagsläget bortsett från bröderna Abbott.

När det väl kört fast i oktober/november så blir det kanske en ny "Koivisto". Eller om bröderna Abbott hittar en målspruta under sitt försäsongsläger i Sarnia.

Luleås forwardsuppsättning 2014/2015:

Cam Abbott 2014/2015

Chris Abbott 2015/2015

Per Ledin 2014/2015

Karl Fabricius 2014/2015

Daniel Mannberg 2015/2016

Lucas Wallmark 2014/2015

Peter Cehlarik 2014/2015

Niklas Fogström 2014/2015

Johan Forsberg 2014/2015

Jonathan Granström 2015/2016

Vyacheslav Trukhno 2014/2015

Lars Bryggman 2014/2015

Emil Sylvegård 2015/2016

Daniel Zaar 2014/2015

(Dennis Everberg 2015/2016)

Jimmy Landström

Ny LHF-PK - och klockorna stannar

Luleå Luleå Hockey har live-PK klockan 12. Jag gissar på detta:

Emil Sylvegård.

12 poäng i allsvenskan.

12.

Och -10 i plus/minusstatistiken (12/22).

Vi pratar inte om någon 17-årig talang. Killen är 21 år och i samma ålder som Lars Bryggman och Pär Lindholm för att jämföra.

Malmö värvade inte hem honom efter äventyret i Nordamerika. Det gjorde Oskarshamn (där han slutade på tionde plats i interna poängligan).

Och nu Luleå Hockey?

Varför inte Porsberger eller Tornberg då, någon lokal talang?

Jag ser inte denna värvning som något annat än att smeka Asplöven i samarbetet. Men är det Luleå Hockey som ska betala deras verksamhet?

Sylvegård har dock med sig storleken, 188 centimeter och 98 kilo, och kan bli en ny Anton Hedman på sikt. Men om man ser på dagens Luleåtrupp så är det inte breddspelare som behövs.

Jimmy Landström

 

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar