Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Adam Andersson, 22, Jimmy Landström, 35, och Sofie Lundström, 26. Här håller vi stenkoll på allting som händer runt Luleå Hockey, ishockeyn i länet, SHL och övriga hockeyvärlden. Rykten, spelarövergångar, nördfakta, power play-uppställningar och snack från omklädningsrummet. Vill du komma i kontakt med någon av oss går det bra att skicka e-post till anton.olofsson@kuriren.com eller jimmy.landstrom@kuriren.com.

Några ord med Harju...

Luleå harju

Pratat med Johan Harju som befinner sig med landslaget i Tjeckien.

Känslan att vara med i Tre Kronor igen?

– Roligt att vara tillbaka i landslaget när jag haft en mellansäsong. Jag kom inte in med så höga förhoppningar eftersom att jag inte var påtänkt från början. Skönt att få bevisa att jag kan spela ishockey.
– Hjalmarsson och Olausson fick besked mycket tidigare än mig. Mårts ringde helgen innan första lägret och då hade jag redan bokat mig med laget till Milano, så jag fick åka på den resan och sedan kom jag till landskamperna i Norge.
– Grabbarna (Olausson och Hjalmarsson) fick åka och träna i Segeltorp och missade resan, så mitt upplägg blev bra.
En räkmacka med andra ord.
– Ja, de andra var inte så nöjda. ”Olle” och Hjalmarsson försökte rösta sig in till resan, men de var tvungna att följa med till Segeltorp.
Hur var Milano?
– Klart det var roligt att göra sista resan med grabbarna. Vi hade jättebra väder och fotbollen var grym (Milan–Barcelona, Champions League, 0–0).
Har du hunnit vara hem någonting mellan träningsveckorna i Tre Kronor?
– Vi är inne på fjärde veckan. Vi har varit hem några helger fram och tillbaka. Mest varit hem och bytt väska. Men det är svårt att lägga upp det på något annat sett. Man tappar direkt om man är borta två–tre dagar från is. Men det har varit roligt och en grym glädje att få vara med.
Hur lång betänketid behövde du när Mårts ringde?
– Inte speciellt länge. Det var ett positivt besked och grymt kul att få chansen när jag inte haft min bästa säsong.
Vad säger du om kedjekamraterna Pettersson och Lundqvist?
– Vi har ju spelat ihop i några veckor nu och fått några landskamper tillsammans. Vi hittar varandra bra och det är bra fart.
Skillnaden nu mot elitseriesäsongen?
– Svårt att peka ut det direkt. Det är ett litet annat tänk, en lite annan ishockey.
Hur passar landslagets spel dig bättre än spelsystemet i Luleå Hockey?
– I landslaget handlar det om att våga och alla ska spela sin hockey. Det man är bra på ska man utnyttja och det brukar oftast bli bra om alla får göra det dom är bra på. Den som kan dribbla ska dribbla och den som kan åka skridskor ska göra det.
– Det blir en bra kombination om alla får ha sin roll.
Vad säger du om att Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet och fler NHL-svenskar blir tillgängliga?
– Klart man följer vad som händer där borta, men jag försöker fokusera på mitt eget spel och hoppas att det räcker.
Hur är det att dela rum med Omark?
– Jag är ordningsvakten. Linus är ganska slarvig och slänger grejer överallt. Men han har blivit betydligt bättre än förut. Nu ser det inte ut som ett pojkrum längre.

Jimmy Landström


Radarparet återförenas

Luleå 2009-2011 skördade duon stora framgångar i Luleåtröjan. Nu återförenas Pär Arlbrandt och Niklas Olausson i schweiziska Biel. Nu kanske bottenlaget kan förvandlas till något annat. Den enes passningar skär som smör och den andre skjuter som en häst sparkar. Det blir intressant att följa dom.

Sedan kommer de också att få stöta på Linus Klasens Lugano och Dick Axelssons Davos.

Jimmy Landström

Stjärnan lämnar

Luleå Blytungt avbräck för Linköping. Pär Arlbrandt lämnar klubben trots ett år kvar på sitt kontrakt. Allt tyder på att han testar vingarna utomlands efter tre år i LHC.

Att ersätta Pär Arlbrandt är allt annat än enkelt.

Arlbrandt var bra i Luleå, men har varit fantastiskt bra i Linköping.

Adam Andersson

Backen: "Lätt beslut att lämna Luleå"

Luleå Efter tre säsonger i Luleå Hockey valde Daniel Gunnarsson att lämna Norrbottensklubben för SHL-konkurrenterna Färjestad. En övergång som var allt annat än oväntad och det spekulerades ett bra tag innan det blev officiellt att Gunnarsson skulle lämna för just FBK.

I en intervju med hockeysverige.se berättar nu den högerfattade backen att det inte var något tufft beslut att lämna Luleå Hockey.

- Det var ett lätt beslut, säger Gunnarsson till hockeysverige.se och påpekar att "Osten" ville behålla honom i truppen.

- Det kändes som att flytta till Färjestad är rätt steg att ta i min utveckling och jag ångrar inte det ett dugg att jag flyttar dit. Luleå ville självklart ha kvar mig, men jag kände att jag körde fast lite sista året, säger Gunnarsson.

Jag vet inte om jag skulle säga att Gunnarsson körde fast i Luleå. Däremot är det nog inte svårare än att han fick bättre betalt i Färjestad och dessutom fick han flytta söderut igen. Han är en back som går en mycket ljus framtid till mötes och Gunnarsson kommer saknas i Luleå Hockey den här säsongen.

Adam Andersson

Försäsong: Del I

Luleå Om en vecka kliver Luleå Hockey på is igen. Jag tänkte därför att det kunde vara läge att ta ett surr med några av spelarna och låta dem sammanfatta försäsong och svara på lite annat kul. Eftersom att Lucas Wallmark åkte till Carolina igår så får han vara först ut. När jag pratade med Wallmark var han på hemmaplan i Umeå och skulle börja röra sig mot Luleå för att hämta utrustningen innan avfärden tvärs över Atlanten. Om det fanns möjlighet skulle han snöra på sig grickerna en gång innan han åkte iväg.

Hur skulle du sammafatta försäsäongen så här långt, Lucas?
- Jag tycker att det har rullat på bra. Det är nöjd med träningarna med Petter (Pettersson, fystränare) och laget. Sedan har jag kört på egen hand, och det känns som att jag börjar vara i bra shape.

Har du tränat annorlunda på något sätt i år?
- Vi har fått individuella träningsprogram av tränarna. För mig har det inte handlat om att lägga extra fokus på någonting utan det har varit både kondition och styrka så att jag ska bygga upp mig så mycket som möjligt. Det är ganska allround träning.

Om du fick välja vilka du skulle spela i samma kedja som den här säsongen, vilka skulle du ta då?
- Daniel Zaar och Per Ledin.

Varför?
-
Jag har spelat med Zaar en del i juniorlandslaget och det har fungerat väldigt bra. Sedan är "Ledda" ruggigt bra. Jag tror att vi skulle kunna vara en bra blandning.

Vilken introlåt kommer du ha den här säsongen?
- Det var bra att du sa det, för det måste jag börja fundera på. Jag vet faktiskt inte vad jag kommer ha.

Vad blir det för musikstil då, och är det pumpet i låten som är det viktigaste?
- Jag vet inte, men för mig spelar det inte så stor roll vilket musikstil det är, utan jag är mer att jag vill ha en låt med en skön och kanske lite halvkaxig text.

Bloggens kommentar om Lucas Wallmark:
En av Luleå Hockeys trevligaste spelare på sidan av isen och en spelare som jag tror oerhört mycket på den här säsongen. Som jag har skrivit tidigare är jag imponerad av vad Wallmark åstadkom i junior-VM och kan han ta ytterligare ett steg till i sin utveckling, ja, då kommer han bli viktig för Luleå Hockey. Visst, det är en ung spelare som inte är redo att gå in och dominera i SHL än, men samtidigt har han bra händer och en grym spelförståelse. Det negativa som finns är att fysiken skulle behöva vara lite bättre. Wallmark är ganska liten i kroppen och ju bättre han spelar, desto mer press kommer övriga SHL-lag sätta på honom. Jag har tidigare pratat med Joakim Fagervall och Wallmark är en spelare som den nye huvudtränaren hoppas mycket på. Det gör jag också.

I försäsong del II - Per Ledin.

 Adam Andersson

Spikat & klart

Luleå Enligt Osten är de nöjda med nuvarande lag. 2 målvakter, 10 backar och 15 forwards. Det är en rimlig trupp. Jag tror ändå vi får se en "Koivisto-värvning" framåt senhösten.

Pavel Skrbek är ett avbräck defensivt. Jonsson borta länge pga ryggoperationen. Ett frågetecken för säsongen. Ser ingen som fyller dessa luckor. 

Jimmy

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Senaste nytt
  • Läs också:

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar