Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 35, och André Samuelsson, 29. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Förre Luleåforwarden till AIK

Luleå hynning
Foto: Linda Wikström

Fredrik Hynning, med ett förflutet i Luleå Hockey (2004-2007) återvänder till Stockholm och AIK. Däremellan har forwarden hunnit med spel i Timrå och nu senast Skellefteå AIK.
Kontraktet är på två år.

Jimmy Landström

Ledin till Vännäs?

Luleå Om vi bortser från det horribla i att det numera går att spela om pengar kring vilken klubb en spelare tillhör kommande säsong, kan jag bara konstatera att oddssättarna i det här bolaget uppenbarligen tänker lite annorlunda än många andra.

De första alternativen är inte helt ologiska, men längre ner på listan är det rena rama komedin.

Knappt 15 gånger pengarna på att han skulle hamna i Vännäs och 10 gånger pengarna på att han slutar.
Då skulle jag tro att det är större risk att han hamnar i division 1.

Men att det över huvudtaget tillåts spel på var en spelare hamnar är fantastiskt korkat egentligen.
Även om det inte är officiellt finns det alltid personer som sitter med den kunskapen och hela upplägget känns som att bolaget lämnar dörren öppen för spelfusk.

André Samuelsson

Behövs en till center

Luleå Lucas Wallmark har skrivit på ett treårskontrakt med Carolina Hurricanes.
Mycket talar för att deras tanke är att han ska spela i SHL i vinter, få en stor roll och förhoppningsvis ta klivet till den stora cirkusen nästa år.

Men med ett bra läger kan allting hända.
Enligt mina uppgifter var klubben väldigt imponerad över hans insats i JVM där han tog stort ansvar och agerade som en ledande spelare bör agera, i båda delarna av isen.
Framför allt gillade de hans kyla i avgörande lägen.

Det handlar om en klubb som befinner sig i en ombyggnadsfas.
Som siktar på att ställa ett topplag på banan om ett par år.
Gör 19-åringen en bra camp kan de mycket väl satsa på honom redan i år.

Frågan är hur Luleå tänker.
Centersidan är redan tunn.

Visst det finns spelare som kan spela center, men naturliga centrar är det färre av.
Skulle Carolina välja att satsa på Lucas Wallmark står de med skägget i brevlådan i oktober och får troligtvis vänta till november/december innan en misslyckad KHL, eller NLA-center dyker upp.

Det är inte en idealisk situation.
Därför anser jag att Luleå Hockey ska värva en center, eller åtminstone göra ett avtal med en AHL-center som vill försöka slå sig in i NHL, men som kan tänka sig Europaspel.
Annars ser det där starka lagbygget, plötsligt lite bräckligt ut.

Avslutningsvis ett stort grattis till Lucas Wallmark.

André Samuelsson

Slaget om platserna

Luleå  

Nyförvärvet Christopher Mastomäki är på plats i Luleå för att sommarträna med laget.
Talangen är handplockad av Joakim Fagervall som fick upp ögonen för junioren under sin tid i Västerås .

Även om det mesta talar för att det blir spel i Asplöven till hösten, kan jag inte låta bli att fundera lite kring kampen kring de sista forwardsplatserna mellan Victor Ekarv, Emil Sylvegård och Christopher Mastomäki.
Den typen av konkurrens är sällan av ondo. Framför allt inte bland yngre spelare.

En säsong är lång och det kommer uppstå skador, avstängningar och formsvackor.
Jag är helt övertygad om att alla spelare i den nuvarande truppen kommer användas.
I hur stor omfattning återstår att se. Men konkurrensen i laget borde innebära att det inte går att tumma på inställningen - för någon. Nu är det upp till Ekarv, Sylvegård och Mastomäki att visa varför de förtjänar platsen mer.
Det kan mycket väl vara via Asplöven.

På tal om Asplöven, säger sportchefen Per Kenttä att de just nu pejlar av den nordamerikanska marknaden i hopp om att hitta ersättare till Jacob Lagacé och John Henrion.
- Vi har ju varit lyckosamma med nordamerikanska spelare tidigare och de brukar passa bra in hos oss. Vi får se om det leder till något, säger Per Kenttä.

André Samuelsson

Luleås NHL-trio

Luleå Tomas Holmström, Niclas Wallin och nu Mattias Öhlund. Luleå Hockey bygger vidare på sitt kontaktnät och ambassadörer med ex-NHL-spelare och Öhlund kommer dessutom att bo i Stockholm efter hemkomsten till Sverige. Det innebär att Luleå får en ovärderlig scout i södra Sverige, framför allt vad gäller på backsidan.

Jag anser det väldigt viktigt att knyta upp spelarna som har en naturlig koppling till hemregionen och sitt SHL-lag. Det blir absolut inte en heltidssysselsättning för Öhlund, men bara att han varit med att scouta bland andra Brendan Mikkelson visar vikten av att ha ett pålitlig kontaktnät med spelare som själva varit med i absoluta toppen. De vet vad som krävs, vilken karaktär spelaren ska ha och vilken talang som behövs för att gå hela vägen. Både hockeymässigt och mentalt.

Läs mer om Öhlund här (Plus).

Jimmy Landström

Kedjorna växer fram

Luleå Träffade Joakim Fagervall i dag på Hermelinen och pratade bland annat formeringar. Eftersom att tränarstaben ännu inte tagit det med spelarna ville han inte gå in på namn. Helt förståeligt. Han hintade dock om en transatlantisk uppställning och nämnde Lagace.

Det förde givetvis tankarna till - förstecenter?

Med tanke på att Luleå värvat Bill Sweatt och Jacob Micflikier, som inte är tredjelinesspelare, kan jag tänka mig att de vill testa den trion.

Fagervall sa också att rollen inte är klar för Johan Harju men att de absolut ser honom som center, men att han även kan gå som ytterforward.

Då växer kedjorna fram enligt följande:

1) Sweatt, Lagace, Micflikier

2) Rajala, Harju, Hedman

3) Cehlarik, Wallmark, Petrell

4) Fabricius, Granström, Forsberg

Extra: Sylvegård, Ekarv, Mastomäki

Kommentar: Vill Luleå laborera kan Harju också flyttas ut på en kant och Ekarv eller Mastomäki kliva in som tredje- fjärdecenter.

Förutom CHL-spel väntar ett antal träningsmatcher innan premiären så Luleå lär hinna testa. 

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • André Samuelsson
  • Senaste nytt
  • Läs också:
  

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar