Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 36, och André Samuelsson, 30. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Förre Luleåforwarden till AIK

Luleå hynning
Foto: Linda Wikström

Fredrik Hynning, med ett förflutet i Luleå Hockey (2004-2007) återvänder till Stockholm och AIK. Däremellan har forwarden hunnit med spel i Timrå och nu senast Skellefteå AIK.
Kontraktet är på två år.

Jimmy Landström

Viktiga poäng

Luleå Nio poäng på de fyra senaste. 20 poäng på 18 matcher dessförinnan. Luleå är på G och genast är topp 6 inom räckhåll. Den var inte snygg, välspelad eller speciellt underhållande. Men den gav tre poäng. I afton fick Fagervall och kompani ett viktigt besked. Luleå kan kriga sig till en seger.

Det hade inte räckt mot ett lag med mer spets, Djurgården sköt nästan hål i sargen bakom Ward. Spelarna täckte också otaliga skott framför sin målvakt. Endast 16 gick igenom, på hemmais. Inte godkänt.

Nu väntar, likt Frölunda i tisdags, en rejäl utmaning mot ett formstarkt Växjö hemma på lördag. 

Topp 3

3: Mastomäki:

Går från klarhet till klarhet. Ligger alltid rätt i banan och har kommit in fysiskt i SHL. Väldigt smart spelare. Målskytt.

2: Ward:

Bara 16 skott gick igenom och ett i nätet. Uppträder med ett imponerande lugn. 

1: Mikkelson:

Förbättrat sitt spel i egen zon. Framåt ett ständigt hot och viktigaste av allt - lägger puckarna på kassen och vågar utmana. Hans 2-1 var inne.

Bill Sweatt ska träffa läkarspecialister för magmuskeln och Osten förbereder en plan B. Segrarna rullar in utan honom. Bättre att det blir bra än förhastat ifall Luleå tvingas ersätta honom. 

Per Savilahti-Nagander hyllades (PLUSLÄNK) i sin comeback av Saipafansen som även hade en banderoll på Vladimir Machulda som hjältar i klubben. Stort!

Jimmy Landström

Äckligt disciplinerade

Luleå Det tog 20 matcher, men nu verkar grundspelet sitta där och Luleå Hockey börjar visa upp hur starkt det här laget kan vara. I fyra matcher har de jobbat ner motståndarna och fått dem att se håglösa och dåliga ut.

Det är också så som Luleå Hockey måste spela. Som tidigare Malmötränaren Timo Lahtinen en gång sade: Äckligt disciplinerade.

Kan Luleå fortsätta att spela som ett kollektiv, med samma arbetsmoral så kommer det inte bara att bli betydligt fler segrar, det kommer också vara roligare att följa laget. Bara att kolla på matchbilderna i de tre senaste matcherna. Även om chanserna går att räkna på en hand är det fullt krig i varje närkamp, känslor så fort domaren blåser i pipan. Det är precis vad publiken vill se.

Nästa steg för laget är att hitta en väg att vända spelet snabbare än vad de gör idag.

Jag tycker fortfarande att spelare som Toni Rajala och Jacob Micflikier inte får ut sin fulla potential på grund av ett delvis slarvigt uppspel, men framförallt för att de sällan får puckarna i fart. Ska man utnyttja deras kvalitéer ska de komma rättvända och i full fart när de utmanar försvararna. Ett mer samlat och genomtänkt uppspel skulle kunna lösa det, utan att det behöver bli för komplicerat.

Men defensiven har med all rätta vara prio och det verkar LHF äntligen ha fått ordning på. De senaste matcherna har också Ilari Melart höjt sig till den nivå som han måste ligga på och spelar som man kan förvänta sig av en duktig defensiv back.

André Samuelsson

 

Luleå måste värva

Luleå Nej.

Magmusklerna håller inte ihop för Bill Sweatt. Amerikanen har fått ytterligare ett bakslag efter comebacken mot Frölunda i tisdags och är nu borta på obestämd tid. Han värvades för att vara en av Luleå Hockeys nyckelspelare i jakten på det åtråvärda SM-guld.

Och nu måste klubben agera. Sweatt har redan missat stora delar av hösten och Luleå har inte råd att han en sådan stor pusselbit på skadelistan. Vill det sig riktigt illa så kanske ni minns Vaclav Burda - game over.

Precis detta pratade jag med Sweatt om i lördags.
- Jag hoppas vid Gud att det inte är lika allvarligt för mig, sa han då om Burda-fallet.

Nu står hoppet till högre makter.

 

Laget mot Djurgården

Målvakter

Samuel Ward

(Oscar Masiello)

Backar

Brendan Mikkelson - Craig Schira

Jonathan Sigalet - Jan Sandström

Ilari Melart - Marcus Oskarsson

Pontus Själin

Forwards

Toni Rajala - Jonathan Granström - Johan Harju

Anton Hedman - Lucas Wallmark - Jacob Micflikier

Lennart Petrell - Jacob Lagacé - Peter Cehlarik

Karl Fabricius - Christopher Mastomäki - Johan Forsberg

Emil Sylvegård

Jimmy Landström

Avslöjar: Målvaktssituationen förvärras

Luleå Luleås kometmålvakt Joel Lassinantti fick Honken-trophy förra säsongen och fick en plats i Tre Kronor. Men den här säsongen har det mesta gått emot. Nu har han fått ta steg tillbaka igen och gjort en magnetröntgen i Umeå LÄNK. (Plus)

Sedan tidigare är även Filip Gustavsson och Daniel Larsson skadade.

Sam Ward och Oscar Masiello är med A-laget i Stockholm som sov i Götet, flög på förmiddagen och tränade efter lunch på Hovet. Djurgården i morgon.

Jimmy Landström

En grym Luleåvecka

Luleå s

Sex poäng mot Örebro (b), Brynäs (h) och Frölunda (b). Jag tror alla SHL-tränare hade tagit det utan att blinka.

Luleå Hockey har hoppat upp på rälsen och nu är tåget på gång. Det gäller bara att arbetarna lastar in mer kol i brasan.

Sam Ward gjorde en bra insats, fick totalt 19 skott emot sig om jag inte räknade fel, men ska inte lastas för förlusten. En normal dag hade det räckt till tre poäng. Men två självmål, ett välplacerat backskott på stötsidan och ett friläge där Spencer Abbott drar isär honom och med lite tur lyckas peta in pucken mellan benskydden. Det händer inte ens 1 av 100.

Lucas Wallmark fick mycket kritik i går. I affekt. Han var den som låg bakom vändningen och lirare av hans rang, nu nämner jag honom nästan i samma liga som Linus Omark, måste få chansen att briljera. Visst är passet naivt och löst. Jag hade nästan kunnat slå ned den på tennis. Visst hade han kunnat dra med sig pucken och skicka in den på kassen istället där det fanns trafik. Men Wallmark har tillfört väldigt mycket i Luleå Hockey. 17 poäng (2 mål/15 assist) på 17 matcher talar sitt tydliga språk. 

Det som imponerade på mig är att Luleå jobbade ned Frölunda. Andreas Johnson sa att göteborgarna slappnade av och den försvarstaktiken har jag hört förut. Det är just arbetsinsatsen Luleå måste vara beredda att ta innan finliret sätts. Och nu är laget på god väg. Micflikier slänger sig efter puckar, Melart står upp i offensiv zon vilket föranledde just Micflikiers mål. Alla bidrar och måste fortsätta göra det.

Bill Sweatt gjorde mycket bra i matchen och var väldigt nära att näta även om han inte borde ha spelat vid ett tillfälle och var på vippen att gå mellan Frölundabackarna med ett annat. Den skridskoåkningen vill nog de flesta spelarna ha. Det kommer mera, var så säkra.

Känslan av att Luleå kan bräcka topplagen har inte laget haft med sig tidigare den här säsongen. Och det är den känslan de ska ta med sig i fortsättningen.

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • André Samuelsson
  • Senaste nytt
  • Läs också:

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar