Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 36, och André Samuelsson, 30. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Förre Luleåforwarden till AIK

Luleå hynning
Foto: Linda Wikström

Fredrik Hynning, med ett förflutet i Luleå Hockey (2004-2007) återvänder till Stockholm och AIK. Däremellan har forwarden hunnit med spel i Timrå och nu senast Skellefteå AIK.
Kontraktet är på två år.

Jimmy Landström

En comeback i Luleåtröjan?

Luleå
Foto: Petra Isaksson

Daniel Gunnarsson, 23, har fått lämna Färjestad och avslutar förmodligen säsongen med SHL-kval. Känns som en potentiell ersättare om Luleå väljer att inte förlänga med Ilari Melart. Jag vet inte vad Köpingssonen själv har för ambition med karriären men jag tycker att det finns mer att ta ur hans utveckling. 

I Karlstad fick han kritik under våra SHL-resor att skridskoåkningen är för stor brist. Det är ett område som går att förbättra. Han är bara 23 och det går ju att fråga Per Ledin, 37, vad som går att göra med "rätta sittet" för er som är mer insatt i den tekniska biten. Ingen blir någonsin fullfjädrad. Faktum är att Gunnarsson producerade bättre i Luleå än FBK och förmodligen är betydligt billigare än Melart.

Jimmy Landström

Kukkonens raseriutbrott

Luleå Det blev en händelserik resa för undertecknad och kollega Adam Andersson i går. Vi var ju på plats i Uleåborg och bevakade CHL-finalen mellan Frölunda och Kärpät. Jämfört med finalen i Coop Norrbotten Arena, var det en annorlunda upplevelse och jag tänkte dela med mig av några saker som jag inte tror att TV-sändningen lyckades att fånga upp.

Redan innan matchen startade det med ett mindre organisatorisk kaos för oss inom media. Ackrediteringarna var en stor röra. Många namn saknades, bland annat hela SVT-trojkan med Mikael Renberg i spetsen. Funktionären stod länge och letade den förre storspelaren bland namnen på pappret, utan att ha en aning om vem denne svensk var. Till slut tröttnade hans kollega och delade bara ut brickorna. Utan några fler frågor.

Hjorden med journalister trängdes sedan i en radiohytt som gjorts om till pressbox, med plats för sex själar. En lapp med lösenord till wi-fi fanns, men internetuppkopplingen fungerade inte. Att det fanns mer journalister än platser löste med: "Sätt er på sittplats i mån av plats."

Någon pressansvarig fanns inte heller där, vilket innebar att det var djungelns lag som rådde.

Jag förstår att för många låter det här som lyxproblem. Men för vår arbetssituation skapade det desto fler.

Matchen följde jag och Adam från sittplats, med en byggställning som skymde nästan hela bortre anfallszonen. Och hjälpen från mediekuben var måttlig. En storbildsskärm som får ett 8-bitars Nintendo att framstå som högupplöst.

Det var kort sagt som att gå tillbaka i tiden, innan ishockeyn blev en mångmiljonprodukt.

Finska publiken var stundtals kusligt tyst under matchen. För att sedan explodera i powerbreak, där största underhållningen verkade vara en kändis-DJ med ett påklistrat leende så fort kameran riktades mot henne. Men ett stort minus för dessa klappor som avger ett hemskt ljud. Nu låter jag som en grinig gubbe, men det är ett oljud som inte heller bidrar till någon stämning. Bara oväsen.

Den som tog förlusten absolut sämst i Kärpät var Lasse Kukkonen. När laget, efter vad han tyckte var en alldeles för lång väntan, fick lämna isen brast det fullständigt för lagkaptenen som massakrerade klubban mot stolpen och skrek barnförbjudna ord på finska när gick ut i spelargången.

Spelargången ja. Den blockerades av en vakt som inte verkade vilja kännas vid varken svenska, engelska eller finska. Vakten tog allvarligt på sin uppgift och släppte inte någon över bron innan alla hade lämnat isen. Det fick Asplövens forwards, Simon Olsson, erfara när han försökte träna sig förbi för att gratulera kompisarna i Frölunda, men mötte istället stora vänsterbommen från finska vakten. Sebastian Stålberg såg hela situationen och vinkade till vakten att släppa förbi Olsson och motvilligt flyttade han lite på armen och lät pucktrollaren passera, för att sedan snabbt stänga igen ytan igen.

De två personer som tog mest mobilbilder inne på isen var utan tvekan SVT:s flygande reporter Dusan Umicevic och Robin Figren som dokumenterade varje kvadratmeter av isen. Umicevic avslutade sedan tiden på isen med att ta upp resterna från Kukkonens klubba och segergestikulerade upp mot kommentatorsbåset där Chris Härenstam och Patrik Roos satt.

Det höll också på att sluta med två inlåsta svenska journalister i Oulu Energia Arena. Men lyckligtvis fanns det några montörer kvar som räddade vår kväll och till sist lyckades vi hitta en olåst dörr.

André Samuelsson

Dagens träningsrapport

Luleå  

Luleå Hockey hade sin första gemensamma träning under uppehållet sedan lördagens seger i Ängelholm (3-2).

Så här tränade Luleå:

Johan Harju-Jonathan Granström-Bill Sweatt (Craig Schira-Brendan Mikkelson).

Lennart Petrell-Jacob Micflikier-Anton Hedman (Jan Sandström-Jonathan Sigalet).

Toni Rajala-Christopher Mastomäki-Emil Sylvegård (Pontus Själin-Christian Jaros).

Karl Fabricius-Jacob Lagacé-Johan Forsberg (Marcus Oskarsson-Linus Nässén).

Kommentar: Lennart Petrell var tillbaka, men det var också det. Tajming, tempo och klubbfattning var som första isträningen efter semestern. Men vi kan inte förvänta oss något annat heller. Varit borta sedan 10 december. Victor Ekarv avgjorde straffläggningen för svarta laget som vann och bjöd på guldyra. Däremot tränar Ekarv fortfarande i vit tröja (ej kontakt). Jonathan Sigalet var tillbaka på allvar.

Nässen och Mastomäki bjöd också på straffar som var rena hockeygodiset. 

Toni Rajala sänder inte ut några bra signaler för tillfället. Såg loj och inte speciellt sugen ut på att lira ishockey. Det gjorde däremot Bill Sweatt. Det gnistrade om amerikanen som flertalet gånger gjorde åttor runt motståndarna i tre mot tre.

Melart och Wallmark på landslagsuppdrag. De möts förövrigt torsdag och lördag. Även Cehlarik är iväg med landslaget.

Träffade Osten på plats och surrade om framtiden för Jan Sandström och det ser positivt ut för veteranens del (endast registrering).

Jimmy Landström

Bästa jag någonsin sett

Uleåborg Samtidigt som kollega och ordinarie hockeybloggare André Samuelsson gör klart det sista inför morgondagens tidning från pressläktaren i Oulu Energia Arena passar jag på att planka med ett inlägg.

Roger Rönnbergs Frölunda besegrade hemmalaget Oulun Kärpät i finalen av CHL 2015/16. SHL-laget kändes mer diciplinerat och välorganiserat i sitt spel. Sedan hade man också en jämnare nivå på sina formationer, vilket trots att det blev högdramatiskt gjorde att man vann guldet rättvist. Inte speciellt överraskande heller.

Det som sitter kvar på min näthinna efter finalen är ändå inte ett jublande Frölunda, ett besviket Kärpät eller en stundtals kokande arena här i Uleåborg. Det är de finska supertalangerna Jesse Puljujärvi, 17 och Sebastian Aho, 18. Framför allt den sistnämnda.

Duon bildade Kärpäts andrakedja tillsammans med den tidigare Luleå- och Frölundaforwarden Mika Pyörälä. Kedjan spelade varenda powerplay och var inne på isen under större delen av den tredje perioden. Med all rätt. Linan var finländarnas klart starkaste och de som skapade mest framåt, även om utdelningen uteblev ikväll. Däremot kan jag här och nu slå fast att Sebastian Aho är den absolut mest gudabenådade skridskoåkare jag sett i mitt liv. Jösses, vad fort den går för den 18-åringen. Kollega Samuelsson utbrast under matchen: "Det går så fort så det ser inte ens ut som att han tar i isen". Jag kan bara skriva under. Grymt kul att få se en sådan talang innan det bär av till andra sidan. Även Puljujärvi imponerade såklart oerhört, men var ändå snäppet mer anonym än Aho den här matchen.

I övrigt kan jag väl konstatera att Johan Gustafsson inte fått den comeback som han troligen väntat sig sedan hemkomsten till Sverige. 23-åringen fick återigen stå på sidan när Frölunda säkrade guldet och har bara spelat 18 av 42 SHL-matcher den här säsongen. Dock måste man lyfta på hatten för hans turneringsfacit. ET-guld, CHL-guld och JVM-guld är ruggigt imponerande.

That's it för stunden. Jag återkommer säkert inom kort igen.

//Adam Andersson

Roger Rönnberg efter CHL-guldet

Foto: André Samuelsson

Av säkerhetsskäl

Luleå

Kollega Stridblom träffade Sigalet på hallen i dag. Kanadensaren fastnade under armen på en Röglespelare 23 januari. Hade kunnat spela mot just Rögle i lördags men stod över av säkerhetsskäl. Läs mer HÄR

Truppen då. Så här ser backuppsättningen ut nästa säsong:

Jaros

Sigalet (ej officiellt)

Mikkelson

Schira

Själin

Ej kontrakt:

Sandström

Oskarsson

Melart

Kommentar: Jag ser det som en klar signal mot Sandström att Luleå inte offentliggjort en förlängning än. Luleå förlängde med Sigalet före jul vilket Osten också bekräftat. Jag hoppas Luleå behandlar sin meste Luleåspelare bättre än Chris Abbott och Per Ledin, som fick lämna utan klara besked i ett hyfsat tidigt skede. 

Nässen ska in. Det måste finnas plats för nästa generation. Sedan är jag imponerad över Melarts utveckling. Frågan är vad det kostar? Luleå kan inte kallt räkna in Näkyvä. Kan lika gärna hamna i KHL. Kukan är enligt uppgifter till Hockeybloggen erbjuden ett drömkontrakt i hemlandet om han återvänder till Europa. Väldigt osäkert där också.

Vad säger ni, vad vill ni ha in? Ska Sandström få ett år till?

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • André Samuelsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar