• torsdag 27 oktober 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Skrämmande utveckling Skidbloggen Skidbloggen
Vädersponsor:

Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Simon Norberg, Kent Vikström, Konrad Olsson. Här håller vi koll på SHL, SDHL och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK.

Förre Luleåforwarden till AIK

Luleå hynning
Foto: Linda Wikström

Fredrik Hynning, med ett förflutet i Luleå Hockey (2004-2007) återvänder till Stockholm och AIK. Däremellan har forwarden hunnit med spel i Timrå och nu senast Skellefteå AIK.
Kontraktet är på två år.

Jimmy Landström

Spökmålets rätte målskytt

Luleå Daine Todds inledning i Luleå har varit okej och inte så mycket mer egentligen. Den högerfattade backen värvades från Jokerit och är tänkt att vara nyckelspelare i lagets power play. Känslan är att både Luleå och Todd kan nå en högre nivå när det gäller power play men mot HV71 i söndags fick Daine Todd spräcka sin målnolla.

presskonferensen efteråt sade Petter Lasu Nilsson: "Daine har faktiskt gjort ett mål tidigare. Det tog på han när Petter (Emanuelsson) sköt på han i power play här hemma. Det tog på han i byxan men han har inte fått det målet. Det gick inte att bevisa att det var han som hade gjort det. "

 

Daine Todd och Bill Sweatt efter 2–0-målet mot Malmö. Foto: Pär Bäckström

 

Målet som avses är Petter Emanuelssons 2–0 mot Malmö i omgång nio. Ni kan kolla själv på klippet (0.30 in) och försöka avgöra om pucken tar på Todd eller om den går via en Malmöspelare.

– Det gick in via en Malmöspelare, men vi hade bra trafik på mål och då händer det ganska ofta att skotten går i, sa Emanuelsson efteråt till PT. 

Ger bilderna honom rätt eller skulle Todd ha haft målet?

 

/Konrad Olsson

Lagacés självförtroende, hyllningen av Todd och finskt besök

Luleå

Skärmdump från Kurirens webbsajt efter matchen.

David Printz föll, men fällde samtidigt Luleå. En situation vände matchen. Karlskrona HK är inget luftslott 2016/2017.

Situationen där David Printz, KHK-backen, missar tacklingen på Kennedy och den sistnämnda åkte ut för interference blev tisdagens vattendelare. Mer behövdes inte för att få Luleå ur balans.

KHK gjorde en kanonbra bortamatch och störde Luleå med sitt låga styrspel. 

Det är många LHF-forwards som har det motigt just nu. Främst tänker jag på Jacob Lagacé. Kanadensaren fick en tuff start på säsongen med en öm nacke och har aldrig riktigt kommit in i det. Mot KHK var han iskall. Till och med när han nästan kom fri i den andra perioden styrde han ut mot sarghörnet.. Luleåledningen måste få igång sin spelskickliga center om det här ska gå. Detsamma gäller Kennedy. Just nu är det bara en kedja som är farliga kväll efter kväll. (Falk, Emanuelsson, Hedman).

I övrigt har Brendan Mikkelson tagit ett steg framåt den här säsongen, framförallt offensivt. Nu har han svarat för fem poäng på 12 matcher. I fjol skrapade han ihop 14 på 51. Men efteråt hyllade han backpartnern Todd.

- Todd är så skicklig och det är väldigt enkelt att spela med honom. Jag försöker bara vara där för att ge honom support och hjälpa när det blir svårt.

Sist men inte minst var det finskt besök på pressläktaren i afton i form av JYP:s sportchef Jukka Holtari. Finländaren berättade för kollega Jesper Sandberg att han brukar vara på besök i Norrbotten 3-4 gånger per säsong och att han känner "Osten" sedan tidigare. Just nu har SM-Liiga laget spelledigt så därför passade han på att ta en sväng till Luleå. Trots att laget går trögt i den finska ligan, 18 poäng på 14 matcher, var det ingen speciell spelare han var här för att kolla extra på.

/Simon Norberg

Luleå slipper stjärnan

Luleå

Foto: Patric Söderström/TT

Luleå Hockey tar emot tabelltrean Karlskrona ikväll. En tuff match på förhand. Men norrbottningarna har fått tillbaka Melart och Jaros från skadelistan.

Så här ställer Luleå upp ikväll:

Målvakter
Joel Lassinantti (Filip Gustavsson)

Backar
Brendan Mikkelson - Daine Todd
Ilari Melart - Christian Jaros
Pontus Själin - Craig Schira
Linus Nässén

Forwards
Bill Sweatt - Tim Kennedy - Johan Forsberg
Johan Harju - Jacob Lagacé - Isac Lundeström
Anton Hedman - Andreas Falk - Petter Emanuelsson
Karl Fabricius - Christopher Mastomäki - Gustav Rydahl
13e Einar Emanuelsson

I KHK saknas bland annat stjärnan Mattias Guter, som har en lättare överkroppsskada.

Sedan tidigare saknar gästerna Henrik Nilsson, Marcus Paulsson, Filip Cruseman och Alexander Deilert.

Ananrs är det den precis nyuttagna Tre Kronor debutanten Alexander Bergström som stått för det mesta i offensiv väg för Blekingelaget. Bergström har fått lite av en renässans 30 år gammal. Hittills har han svarat för tolv poäng på elva matcher.

Guter som blev poängbäst i laget ifjol har hittills stått för åtta på sex.

/Simon Norberg

Gåtan Rydahl

Luleå

Foto: Håkan Stridblom

Med Julius Junttila och Kael Mouillierat skadad/avstängd var vägen krattad för Gustav Rydahl. Forwarden fick också chansen inledningsvis. Men mot HV 71 gick Einar Emanuelsson före. Vad är tanken med värvningen av Gustav Rydahl?

Man kan väl ganska krast konstatera att värvningen Gustav Rydahl inte direkt flygit under säsongsinledningen. Han har likt en jojjo fått studsa runt bland olika formationer och aldrig riktigt fått chansen någonstans över tid. Mot HV 71 valde tränartrojkan att flytta upp Johan Forsberg till förstakedjan. Då lämnades en vakant plats i fjärdekedjan, något som borde passa värmlänningen som hand i hanske att få brunka och göra ett gediget jobb med Fabbe och Mastomäki.

Men då fick istället Einar Emanuelsson spela på den platsen. Märkligt i mitt tycke då Rydahl känns är som en "bottom six"-spelare än den 19-årige malmfältaren. Rydahl fick bara spela 2.14 minuter igår.

Det enda jag kan utläsa av det är att tränarna inte är nöjda med hans spel. 

Och zoomar man ut, så känns den värvningen lite märklig då Rydahl egentligen varken är någon uttalad "grinder" eller poängspelare. Annars brukar "Ostens" värvningar vara rätt enkla att sätta i olika fack. 

---

Rydahl visar ofta prov på en jäkla energi och krigarmentalitet under träningarna. Men 22-åringen ser också mellan varven rätt frustrerad och irriterad ut. Spelet har låst sig lite för honom och man ser hur gärna han vill få det att lossna. Det är lätt att dra paralleller till John Guidetti i den svenska landslagströjan när man ser Rydahl då han precis som Guidetti ser ut att tyngas ner av pressen på sig själv att lyckas.

/Simon Norberg

Young Gun Lundeström

Luleå Dåååå sitter vi här efter ytterligare en match i SHL. Det är vi på pressläktaren och ismaskinisten som är vakna. Luleå har besegrat HV71 med 3-1 och den rätt glesa publiken (4 245) kan gå hem lyckliga efter tre poäng och ett klubbrekord.

Isac Lundeström som ju bara är ett barn. Ren som en blomma, men inte direkt skygg som en hind ute på isen. Om 14 dagar fyller han 17 år men han tacklar omkull spelare i offensiven som Peter Forsberg kunde göra under sina glansdagar. I dag slog han Peter Cehlariks klubbrekord från säsongen 2012-13 när han blev klubbens yngste målskytt genom tiderna efter att i sin tur slagit Mikael Renbergs rekord från 1989-90. Nu är han även ligans 14:e yngste målskytt genom tiderna.

Brendan Mikkelson skickade upp pucken till Bill Sweatt som var fri med målvakten och träffade ribban. I andravågen trixade Lundeström in pucken och fick ett stort jubel. Ett ännu större jubel kom strax efteråt när speakern berättade att det hade slagits ett klubbrekord. Jag har tidigare skrivit att Lundeström är klubbens största talang sedan Mattias Öhlund och kvällens match bekräftade bara det.

 

Isac Lundeström med rekordpucken.                     Foto: Petra Älvstrand

 

Lundeström har en puckkontroll och känsla utöver det vanliga som likt de flesta skickligare spelarna kan ge honom en viss extratid där ute på isen. Nu är första målet i serien fixat och vi får se vilka som draftar honom. Winnipeg Jets scout Evgeny Bogdanovich var på plats i kväll och lär väl inte ha blivit mindre sugen. Förutom Joel Lassinantti i målet och den hårt matchade backen Brendan Mikkelson var det egentligen inte många som var bättre än Lundeström i kväll.

Själva matchen var något lurig då HV71 inledde klart bäst men inte alls var särskilt effektivt. Luleå spelade mer på kontring än vad man vant sig vid och fick utdelning på detta. Första målet kom efter en lång passning men med lite mer otur och en sämre målvakt hade HV71 lika gärna kunnat vara i ledningen med två mål. Nu satte Luleå sina chanser och det präglade matchen starkt. Mål förändrar ju matcher, som en man vid namn Hamrén brukar säga.

 

Luleå saknade stadiga pjäser i Ilari Melart och Janne Sandström. Dessutom hade Christian Jaros åkt på en smäll under gårdagens träning och fick kliva av till sista perioden. Doldistrion Pontus Själin, Linus Nässén och Viktor Amnér fick därför mer speltid än vad man brukar. Alla gjorde det bra men i längden behöver Luleå få tillbaka sina främsta gubbar. HV71 visade kvalitet stundtals men den dåliga effektiviteten blev deras fall.

 

/Konrad Olsson

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar