Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 35, och André Samuelsson, 29. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Förre Luleåforwarden till AIK

Luleå hynning
Foto: Linda Wikström

Fredrik Hynning, med ett förflutet i Luleå Hockey (2004-2007) återvänder till Stockholm och AIK. Däremellan har forwarden hunnit med spel i Timrå och nu senast Skellefteå AIK.
Kontraktet är på två år.

Jimmy Landström

Två sidor av myntet

Luleå Att Luleå Hockey plockar in Chad Billins och Jonathan Sigalet sänder signaler som det nu är upp till lagets yngre backar att ta på rätt sätt.

Inför den här säsongen tappade Luleå landslagsbacken Johan Fransson (Rapperswil), Daniel Gunnarsson (Färjestad), Pavel Skrbek (HC Olomouc) och dessutom är Robin Jonsson långtidsskadad. Andreas Hjelm har förväntats ta nästa steg och bli Luleås Elias Fälth, men han har inte fått spela med en trygg Jonsson och hämmats i utvecklingen. I backpar med Dean Kukan eller Marcus Fagerudd blir det en för hög säkerhetsrisk i SHL. Fagerudd och Kukan (som spelar för fjärde säsongen i A-laget) har haft för många dalar sett till topparna.

Jag gillar verkligen Fagerudds fräna spelstil, men den kostade också poäng senast mot HV. Kukan har helt briljanta uppåkningar, men det blir sällan effektivt. Han vågar inte sticka in näbben framför kassen och förvandlas istället till en långtradare på ett 24h skift.

Jag gissar att Kukan och Fagerudd sitter löst till. Ett välkommet tillskott för Asplöven, men förmodligen ett nederlag för spelarna själva. Men det gäller att prestera i motgång. Båda har verktygen för att bli SHL-backar, men måste sopa bort dalarna. I Haparanda.

Luleå håller på med en elitverksamhet och med klubbens ambitioner går det inte att stånga in unga spelare bara för att. Ett helt rätt tänk och jag vet att fler knackar på dörren så småningom av Skuggans och Engmans talanger från juniorleden.

Dessutom är en 99:a på ingång. Slovakisk sådan och enligt mina uppgifter större än Christian Jaros i storlek och i paritet med JVM-spelaren. 

Jaros klarade sig förövrigt från hjärnskakning efter smällen mot HV, men käken var inte helt i ordning. Han hade sgvårt att äta under ett par dagar. Han har i alla fall anslutit till JVM-laget och jag antar att inget var brutet. Johan Forsberg klarade sig också utan hjärnskakning, men har haft problem med en höft under veckan. 

Jimmy Landström

 

Unika bilder på nyförvärvet

Luleå Kurirenfotografen Linda Wikström besökte Poprad tillsammans med Simon Jakobsson när Karl Fabricius, Emil Lundberg, Martin Chabada och Lubos Bartecko spelade där 2011/2012. Hon grävde i arkivet och fann några bilder på Jonathan Sigalet #5.

sig1

sig 2

sig 3

sig 4

sig5

Foto: Linda Wikström

 

Jimmy Landström

 

Pang, pang - Luleås bomber

Luleå Luleå Hockey har värvat kanadensaren Jonathan Sigalet, 28 år, och amerikanen Chad Billins, 25 år. Båda är backar och kommer närmast från KHL-lagen Slovan Bratislava och CSKA Moskva. 

Luleå har haft det tufft i egen zon och jag antar att Osten åkt land och rike runt. Det här låter på förhand väldigt intressant, men det ska bli än mer intressant att se dem på isen.

Sigalets kontrakt är över 2015/2016 medan Billins skrivit den här säsongen ut. Antar att den ryska rubelns värde har gjort detta möjligt. 

Jimmy Landström

 

Kanadensaren inte aktuell för Luleå - än

Luleå Kollade med Per Kenttä ikväll om Luleå hört av sig angående Jacob Lagacé redan för den här säsongen.

Med tanke på att Asplöven försvunnit från toppstriden i allsvenskan tänkte jag att de ville lätta på löneposten. Dessutom får klubben väldigt mycket hjälp under säsong av Luleå med spelare och utrustning till dessa, som sparar på Asplövens budget.

Men njet. Inte än.

- Lagacé behöver ett nytt arbetsvisum om han ska spela för Luleå eftersom att han är transatlant. Det görs inte över en dag. Jag har inte hört något från Luleå, säger Per Kenttä.

Det hade också varit ett ypperligt tillfället för Luleå att testa honom i SHL innan de väljer längden på hans kontrakt. Jag tror inte klubben vill göra en till "Dixon".

Jimmy Landström

Omark lyfter hela kedjan

Luleå 3 assist mot Tjeckien (6-4).

1 assist mot Ryssland i dag (2-3).

Det är en ny Linus Omark som är tillbaka i landslaget. Med rejält med speltid i Jokerit är han i en grym form för tillfället och lyfter kedjan med de tidigare Skellefteåspelarna Oscar Möller och Jimmie Ericsson. Jag hade gärna sett den kedjan i SHL, men det förblir nog bara en hockeydröm. Om Jokerit däremot lockar till sig Möller och Ericsson med tanke på rubelns fall kanske GM Jari Kurri kan lyfta på plånboken och värva till nästa säsong.

Jag ser det inte som realistiskt att både Ericsson och Möller skulle välja spel i Luleå. Om Omark skulle kunna tänka sig Skellefteå? Det kan bara han själv svara på, men det flesta vill väl spela i det bästa laget. Om Skellefteå fortsatt är en maktfaktor när dessa herrar lämnar utlandsspel är omöjligt att sia om, likaså Luleå Hockey. Möller och Omark har dessutom betydligt fler år kvar att lira på toppnivå.

Nu får vi i alla fall njuta av Omarks briljans. Kedjan är ruggigt effektiv på att dela ut offensiva tacklingar och att skapa sig utrymme i anfallszon. Det var ett antal raka ben på de ryska backarna i dag. Pär Mårts har en färdig kedja till VM utan krusiduller. Vi har inget OS-år, men jag kan inte tänka mig att Övertorneåsonen väljs bort igen.

I morgon är det dags för tornedalingen att snurra upp sina lagkamrater i Jokerit. Sverige-Finland kl 18 söndag. Missa inte.

Jimmy Landström

 

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Senaste nytt
  • Läs också:

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar