Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 35, och André Samuelsson, 29. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Förre Luleåforwarden till AIK

Luleå hynning
Foto: Linda Wikström

Fredrik Hynning, med ett förflutet i Luleå Hockey (2004-2007) återvänder till Stockholm och AIK. Däremellan har forwarden hunnit med spel i Timrå och nu senast Skellefteå AIK.
Kontraktet är på två år.

Jimmy Landström

Varning för nörderi

Luleå Det här inlägget kommer att handla mycket om detaljer.

Då vi var två som bevakade matchen i dag, roade jag mig med att föra lite egen statistik. Jo, jag är så knasig att jag tycker sådant är kul.

Jag räknade kontrollerade uppspel - hur många som lyckades och misslyckades och målchanser inne i slottet.
Alltså ytan mellan tekningspunkterna och målet i offensiv zon.

Om vi börjar med den första perioden så hade Luleå Hockey 10 målchanser i slottet. Merparten kom från styrningar efter skott från backposition.
Uppspelen fungerade också relativt bra, 13 lyckade och 10 misslyckade.

- Att göra ett mål på så många kvalificerade målchanser är för lite, säger Joakim Fagervall.

- Man har aldrig snackat in en puckdjävel, utan det handlar om att trycka dit den och det har vi inte utnyttjat på slutet. Vi ser det mot Djurgården, Frölunda och nu mot Örebro och förlorat de matcherna istället för att vinna dem.

Den andra perioden började likvärdigt som den första men cirka sex minuter in kommer ett anfall där Luleå misslyckas med sitt uppspel tre gånger om och sedan tar Örebro kommandot. I perioden skapar Luleå bara fyra målchanser i slottet och misslyckas med 13 kontrollerade uppspel - trots att de spelar med en man mer vid flera tillfällen.

- Vi kommer ut i period nummer två med ett stort övermod och det straffar sig ganska hårt.

- Jag tycker att vi går ifrån det som har varit bra. Att vi har spelat oss ur situationerna. Nu börjar vi lägga puckarna efter sargen och försöker rimma ut puckar. Det vi gör är att vi flyttar problemet till nästa kille och det är inte bra.

Tredje är inte heller någon rolig läsning. 13 misslyckade uppspel, bara sex lyckade och endast fyra skapade målchanser i slottet - där den bästa kommer på en felpassning från Julius Hudacek.

Vad säger de här siffrorna?

De säger att i dag är Luleå Hockey slarviga och otajmade i grundspelet och har inte tillräckligt med verktyg för att ta sig in i det heta området framför målet. Man ska komma ihåg att även om det var 10 målchanser i slottet i den första perioden så var över hälften av dess backskott från blå. Det är alltid ett lågprocentskott, även om man bättrar på den procenten lite genom att skapa trafik framför målvakten.

Luleå har varit bra på att utnyttja ytterzonerna, men ganska dåliga på att vinna kampen om slottet och de spelare som har gjort det är tyvärr inte tillräckligt skickliga.

Hur blir ett lag bättre i det spelet.
Det finns många olika vägar, men den enklaste är att ta pucken mot mål.

Du måste ha skickliga spelare som kan slå sin motståndare en mot en och som inte nöjer sig med att vara i ytterzonerna och leta passningar.

I dag var det bara Peter Cehlarik och Stephen Dixon som visade den inställningen. Luleå behöver fler. Lucas Wallmark och Daniel Zaar måste in i skiten ännu mer och Lennart Petrell. Där är en spelare som publiken och lagkamrater har rätt att begära mer av. Med den fysiken och skickligheten ska ha kunna vara samma urkraft som HV71:s Teemu Laine. Det är han inte och jag skulle vilja se ett mycket rakare spel från honom.

Joakim Fagervall var inne på samma spår efter matchen.

- Jag tycker att vi tummar på det vi gjorde bra i början. Vi vann för att vi kombinerade ett djävulskt hårt jobb med ett bra spel. Vi vill fortfarande spela, men är inte beredd att göra samma jobb.

- Modo måste få betala för det vi har hållit på med nu i de sista matcherna.

André Samuelsson

Talangfullaste generationen sedan "Foppas"

Luleå Lucas Wallmark pratar redan om att vinna JVM-guld i Kanada.
Kaxigt?
Kanske, men jag gillar det.

Med tanke på hans turnering i fjol och spel den här säsongen - vore det en superskräll om han inte skulle komma med truppen. Som jag ser det är det endast en skada som skulle kunna hindra honom och det skulle inte förvåna mig om han redan har fått beskedet från förbundskaptenen Rickard Grönborg.

Laget då?

Ja, det är samma killar som matchas fram tillsammans med Rickard Grönborg i ungdoms- och juniorlandslagen. Kanske den mest talangfulla generation som Sverige haft sedan tidigt 90-tal.

Enda frågetecknet ser jag på målvaktssidan. Men Samuel Ward har haft en kanonsäsong hittills i Asplöven och kan kanske överraska.

Laget ska definitivt vara med i guldstriden.

Men det är inte bara Sverige som har en talangfull generation.

USA vann U18-VM i fjol och kommer säkerligen vilja lyfta bucklan på fiendemark. Kanada har alltid ett bra lag när det drar ihop sig till JVM och Connor Mcdavid, kanske världens bästa 17-åring, har en lysande säsong hittills med 25 poäng på 9 matcher i OHL.

Precis som Lucas Wallmark ser jag verkligen fram mot turneringen.
Det blir en riktig höjdpunkt och Luleåforwarden ska givetvis vara där.

André Samuelsson

Klockrena värvningar

Luleå Niclas Wallin och Tomas Holmström blir mentorer för Luleåspelarna. Främst för de som står på tröskeln till NHL som Daniel Zaar, Peter Cehlarik och inom en snar framtid Christian Jaros. De har en respektive fyra titlar från världens bästa liga. 

Men jag tror också att de kan göra stor nytta för de etablerade spelarna. Hur de ska jobba sig ur formsvackor och tänka positivt. Mycket bra jobbat av Osten och kompani.

Eventuellt får Ledin en revansch på Wallin i nederlaget i brottningsmatchen, som pajade en hotellsäng. Bara eventuellt.

Jimmy Landström

Luleå Hockey håller PK

Luleå Det spekuleras hej vilt om vad den kan handla om. Sparkas Stephen Dixon? Har Luleå hittat en lösning för Mark Owuya? Nu ska vi lugna oss. Dixon har inte fått sin chans ännu och om det gäller Owuya blir jag imponerad av hur snabbt Luleå lyckats fixa det.

Jag gissar på en ny tröja som ska hängas i taket i ett arbete som blivit eftersatt. "Skuggan"? Han förtjänar det i alla fall tillsammans med några andra.

Jimmy Landström

Alldeles för tama böter

Luleå Johan Forsberg får sju matchers avstängning för armbågtacklingen mot Daniel Fernholm i torsdags. Tre omvandlas till böter på 24.000 kronor. Enligt SHLs tabell kan vi då se att han tjänar 50.000-70.000/månad. Då är 24.000 i böter alldeles för tamt. Summan måste ändras. Det avskräcker ingen att släcka någons karriär om böterna för en sån förseelse är mindre än hälften av en månadslön.

Alexander Johansson får fem matcher varav två blir böter för den brutala tacklingen på HVs Chris Campoli. 

Dubbla antalet matcher och fyrdubbla bötesbeloppen. Då skulle nog spelarna visa mer hänsyn.

Jimmy Landström

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Senaste nytt
  • Läs också:

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar