Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 36, och André Samuelsson, 30. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Förre Luleåforwarden till AIK

Luleå hynning
Foto: Linda Wikström

Fredrik Hynning, med ett förflutet i Luleå Hockey (2004-2007) återvänder till Stockholm och AIK. Däremellan har forwarden hunnit med spel i Timrå och nu senast Skellefteå AIK.
Kontraktet är på två år.

Jimmy Landström

Senaste nytt inför CHL

Luleå Ilari Melart, Jan Sandström och Jacob Lagace har haft ljumskproblem men är redo inför Fribourg i morgon. Det lutar åt säsongspremiär för Jonathan Sigalet som dragits med skadekänningar.

- Sigge är spelsugen men vi ska stämma av med lagläkarna först, säger Skuggan.

Mastomäki är på landslagsuppdrag.

Jimmy Landström

Stjärnan går för fullt

Luleå Jacob Lagace är med på isen och kör för fullt. Han verkar inte hämmas av ljumskskadan från i tisdags. Fullt ös och bra tempo i spel 3 mot 3. Alla som möter gult lag, Sweatt, Lagace och Micflikier har det riktigt jobbigt.

Jimmy Landström

Nye centern

Luleå I dag var det medieträff tillsammans med Luleå Hockey. Rundvisning i omklädningsrummet (jo, vi har sett det förut), men med lite ny inredning. Greppas tejpbord i mitten är borta. Han har fått ett hörn direkt vid ingången istället.

Spelarloungen har fått ny färg med guldinslag, ja överallt ska det präntas in. Där spelarna lämnar ytterskorna, utanför tränarrummet hänger en tavla med en spelare som höjer bucklan 2016.

Tränarstaben har också fått sätta sin prägel där Stefan Skugan Nilsson haft stor inverkan. Några av testcyklarna är borta där spelarna tidigare stretchade och hämtade näringsdrycker i en mindre avdelning i omklädningsrummet. Nu är endast två cyklar kvar (resten i gymmet) och spelarna har fått en hypermodern avdelning där de på flera labtops kan se sina egna spelsekvenser i matcherna. De får också dessa levererade efter varje match och kan själva i lugn och ro gå igenom åkriktningar, powerplay, boxplay etc i hemmets lugna vrå. Här finns även en whiteboard, borden är taktiktavlor och femmorna kan snacka ihop sig före och mellan perioderna. Riktigt häftigt.

Efter förmiddagspasset tog jag ett snack med Jacob Lagacé. Han hade en ispåse över ena ljumsken efter en sträckning i tisdags. Jag hade inte chansat där om jag vore staben, men det är två dagar kvar till match. Han stod över i går och tränade i dag, men kände av det. Jag ska ärligt säga att jag trodde han behövde mer tid på sig. Kanadensaren har verkligen imponerat i sin nya miljö och är definitivt inte tempotorsk. Inte en ny Dixon med andra ord. Men Lagace har inte slarvat. På egen begäran har han tränat med Luleå på försäsongen före semestern och kommit väl förberedd. Kemin tillsammans med Jacob Micflikier och Bill Sweatt slår det gnistor om. Där blir det jobbigt för motståndarna. Lagacé är väldigt ödmjuk som person och sa också att han kan tänka sig stanna i Luleå om han inte erbjuds ett envägskontrakt i NHL. Han värdesätter glädjen högre, att ha kul på isen.

Det jag däremot ifrågasätter i detta lagbygge är saknaden av en andracenter. Lucas Wallmark har kvar en plats i omklädningsrummet, längst ut vid Greppas tejpbord, om han åtevänder. Och jag tror att det blir som för Sundqvist i Pittsburgh i fjol. Han får mäta sig med de bästa och sedan återvända till en stor roll.

Johan Harju är en slowstarter och behöver få tid, men jag tycker också att han ska spela med en kedja som kan fördela puck till honom. Slöseri att ha honom som center.

Jimmy Landström

 

Därför lämnar juniorerna

Luleå Backtalangen Alfons Malmström väljer att lämna Luleå Hockey LÄNK. (PLUS)
Precis som Simon Brännvall, Rasmus Rosén Lindahl och Tim Söderlund som samtliga hade varit tongivande spelare i årets J20-lag.

Det finns olika skäl till varför de väljer att röra på sig och det finns säkert fler aspekter än vad jag har fått fram. Men två av spelarna anser inte att de är nöjd med utvecklingen och möjligheten till att spela A-lagsishockey.

Alfons Malmström, född 1998, är en talang med SHL-potential där klubbledningen säger sig ha haft en plan för att han ska nå dit, men där han inte är beredd att vänta.

Simon Brännvall vill till NHL och ansåg att den bästa vägen för honom för att nå dit var att spela juniorhockey i Kanada. Eftersom han inte draftades av någon klubb i CHL-draften, stängdes den dörren. Men istället för att gå tillbaka till Luleå har han valt att skriva på för en annan SHL-klubb.
Enligt obekräftade uppgifter handlar det om Modo.
En klubb som dels betalar en högre ersättning till juniorspelare än vad ex Luleå och Skellefteå säg göra (hjälper med kost och logi) och dels har ett svagare lag på pappret i SHL.

En av konsekvenserna som blir när man värvar in starka spelare utifrån och gör det svårare för juniorer att slå sig in i A-laget.
Dessutom tror jag att det krävs en banbrytare från länet som kan slå in den dörren som varit stängd alldeles för länge.
Senaste utespelaren från länet som slog sig in som junior var Daniel Mannberg.
Det är inget bra betyg. 

Samtidigt håller jag med Ulf Engman.
Ibland måste det få ta tid och juniorspelare, föräldrar och agenter är på tok för otåliga många gånger.
Kolla bara på Detroit Red Wings organisation som sällan låter en spelare växa in i NHL-rollen, utan jobbar med utvecklingen på lägre nivå i AHL och flyttar upp en färdig spelare.

Rasmus Rosén Lindhal väljer att flytta som sistaårsjunior då han är färdig med skolan och har spelat J20 i tre säsonger.

Tim Söderlund flyttar hem av personliga skäl. Enligt uppgift hade det att göra med hans sociala situation utanför isen och hockeyn.

André Samuelsson

"Tror han tar en tröja"

Luleå Den 17-årige backen Marcus Björk provtränar den här veckan med Asplöven och ska även vara med i lagets träningsmatch mot Kalix på torsdag.
Som det låter klarar han sig bra i konkurrensen i Haparandalaget.

Efter tisdagens träning pratade jag lite med LHF-tränaren Joakim Fagervall om talangen.

- Jag tycker att "Mackan" har visat bra intentioner. Han verkar ha haft en bra sommar, sett intresserad ut och visat att han verkligen vill ta en tröja. I Finland tycker jag han visade att det finns mycket spel i honom. Det finns mycket att slipa på helt klart, men han har också stora uppsidor och är en spelskicklig back.

Hur ser du ser du på att han provtränar med Asplöven?

- Kul för Marcus, men också bra för oss då det är en bra miljö för honom att utvecklas i. Jag tror han kommer ta en tröja där.

Hur har han utvecklats tycker du?

- Han är mer vältränad i år. Är mycket rappare i skridskoåkningen och känns mer vaken. Grabben min är ju i samma ålder och de har spelat i samma lag sedan de var barn så jag har ju följt honom en längre tid. I år har han framför allt en större utväxling på kroppen än vad han har haft tidigare.

Hur var han i yngre ålder?

- Han har alltid haft mycket spel i sig, men tidigare har han varit lite seg. Nu verkar han fått bort lite av segheten och ser betydligt rappare ut. En spännande spelare att följa.

André Samuelsson

  • Twitter
  • Hockeybloggen
  • Twitter
  • André Samuelsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar