Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 35, och André Samuelsson, 29. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Förre Luleåforwarden till AIK

Luleå hynning
Foto: Linda Wikström

Fredrik Hynning, med ett förflutet i Luleå Hockey (2004-2007) återvänder till Stockholm och AIK. Däremellan har forwarden hunnit med spel i Timrå och nu senast Skellefteå AIK.
Kontraktet är på två år.

Jimmy Landström

Ett nyförvärv i harmoni

Luleå Johan Harju var på isen under lagets värmning i dag. En hyfsat lugn sådan. Han log, såg ut att trivas och har landat med harmoni i Luleå. En viktig förutsättning att lyckas även på elitnivå.

- Vilket väder, sa Harju när vi klev ut från Coop Norrbotten Arena.

Förutom ishockeyn har han sikte på något annat - en ny snöskoter. Men det blir ingen Polaris eller Arctic Cat. Vårsolen ska insupas med en Rotax (Lynx/Ski doo). Jag behövde inte varna honom för dyra reservdelar. Jag kan tänka mig att en viss Linus Omark är lite avundsjuk där. Även om Omark brukar köra upp och ner med sina skotrar.

Vad sa Linus om flytten?

- Han förstår det. Han vet hur min situation varit i Finland, sa Harju.

Jag tror nog Luleå Hockey förstår det här med att göra reklam för sitt nyförvärv. Harju hade inte bestämt sig för Haj & Kaka än i alla fall. Men det landar säkert ett sms under eftermiddagen. LÄNK

Nu får han chansen med Wallmark och Cehlarik. Men Joakim Fagervall vill ha honom i centerrollen och den tror jag infaller när sportchefen Lars "Osten" Bergström satt nästa värvning, som jag tror landar i Jesse Saarinen, HPK. Luleå saknar den typen av spelare, likt Klasen, i den här truppen. Och jag räknar också in Ledin som deltar i lagövningarna, men inte med närkontakt. Där kan comebacken komma innan slutspelet.

Då kommer mina kedjor att se ut enligt följande:

Abbott, Abbott, Sylvegård

Ledin, Harju, Saarinen

Granström, Wallmark, Zaar

Petrell, Fogström, Fabricius

Extra: Forsberg, Cehlarik, Ekarv, Bryggman, Strömwall,

Kommentar: Konkurrensen är knivskarp. Dagsform kommer att avgöra vem som spelar. Forsberg och Cehlarik har båda spelat bra på slutet. Bryggman gör nästan aldrig en dålig match. Strömwall är den som varit mest osynli på den speltiden han fått

 

Kvällens lag mot LHC:

Målvakter
Joel Lassinantti (Daniel Larsson)

Backar
Kristian Näkyvä - Marcus Fagerudd
Jan Sandström - Dean Kukan
Chad Billins - Jonathan Sigalet
Per Savilahti-Nagander

Forwards
Cam Abbott - Chris Abbott - Emil Sylvegård
Lennart Petrell - Jonathan Granström - Daniel Zaar
Johan Harju - Lucas Wallmark - Peter Cehlarik
Johan Forsberg - Niklas Fogström - Karl Fabricius
Lars Bryggman

Jimmy Landström

Spelet bakom kulisserna

Luleå Två tornedalingar emellan. 

Två vuxna män.

Ett gemensamt beslut.

Vi sluter cirkeln tillsammans, för ett par år framåt, där allt en gång började. Någonstans där landade väl samtalen mellan Joakim Fagervall och Johan Harju. Men det här behöver inte vara Harjus sista hållplats och för Fagervall återstår många fler utmaningar i tränarkarriären.

När jag och kollega Samuelsson gjorde vår USA-resa (och Kanada) i januari 2011 mötte vi en Johan Harju som stod på ett nytt trappsteg i karriären. Då träffades vi i Manchester ett par timmar norr om New York.

Jag ser det här också som ett nytt trappsteg och det leder inte till källaren. I Luleå kan han landa, fortsätta utvecklas och återta sin landslagsplats.

Jonas Rönnqvist drog minst lika många spelare som Lars "Osten" Bergström. Nu har Joakim Fagervall håvat in sin största ädelfisk. 

Vilken miljö ska Harju placeras i?

Inte med Abbottarna.

Petrell (som Lavander) och Zaar om de placerar honom som center.

När Ledin är tillbaka inför slutspelet/play in med honom och nye Jesse Saarinen. 

Jag tror nämligen finländaren blir klar i veckan. Vi avvaktar och ser.

Jimmy Landström

Norrbotten vinner

Luleå Det är efter helger som denna som hashtaggen #norrbottenvinner flödar på twitter.
För bortsett från Luleås A-lag har det varit en bra helg för länets länslag.

I division I vann alla lagen sina båda matcher.
Oscar Fredriksson (3+3) i Kiruna svarade för sex poäng och är i en ursinnig form, det fanns bara en som var värre än honom - Emma Eliasson, MSSK. Backen, dessutom, svarade för hela åtta poäng (2+6). Trots att hon blivit punktmarkerad av SDE:s forward hela matchen. Imponerande. En förlust för svensk hockey att hon inte spelar i landslaget längre.

Kalix vann sin första och andra match. Publiken i Fururinken bjöds dessutom på vad som kan ha varit årets mål. Läs mer i artikeln "Kalix vinnare igen - siktar uppåt".

Luleås juniorer förlorade på lördagen och vann på söndagen.
Einar Emanuelsson verkar vara tillbaka på allvar efter sina skadebekymmer och svarade för tre poäng i helgen (2+1).

För Luleå Hockeys A-lags del väntar en otroligt viktig vecka. Jag skulle nästan vilja sträcka mig så långt att säga avgörande. Visst det är 14 omgångar kvar, men ska de ha någon chans att undvika play-in måste de vinna minst två av veckans matcher.

Linköping hemma på tisdag.
Djurgården borta på torsdag.
Örebro hemma på lördag.

Samtliga lag inom tio poäng.

Det ska bli mycket spännande att se hur de jobbar i veckan för att få igång målskyttet.

André Samuelsson

Tollefsens monsterlön

Luleå Sex matchers avstängning varav två omvandlas till böter på totalt 50 000kr för huvudtacklingen på Linköpings Fredric Andersson. Det innebär att Förjestads tuffe norrman plockar ut 200 000-250 000 kr/månad. 2,4-3 miljoner i årslön. Mycket pengar för en spelare vars styrka är just styrkan och tuffheten. 

Nästa gång han får lira är 10 februari hemma mot Leksand. 

Chris Abbott och Robin Jonsson saknas i Luleå. Lucas Wallmark får chansen i förstalinan mot Färjestad.

Luleås lag:

Målvakter:

Joel Lassinantti

(Daniel Larsson)

Backar

Kristian Näkyvä - Marcus Fagerudd

Jan Sandström - Dean Kukan

Chad Billins - Jonathan Sigalet

Forwards

Cam Abbott - Lucas Wallmark - Emil Sylvegård

Lennart Petrell - Jonathan Granström - Daniel Zaar

Lars Bryggman - Victor Ekarv - Peter Cehlarik

Johan Forsberg - Niklas Fogström - Karl Fabricius

Extra:

Marcus Oskarsson, Malte Strömwall

 

Jimmy Landström

Bulans tydliga hockey

Luleå Thomas "Bulan" Berglund och Petter Nilsson har redan satt sin prägel på Brynäs. Överbelastning, och det rejält mot puckhållaren. Växjö har dock många skickliga spelare som kan hantera det. Det blir en annan femma i måstematchen i morgon mot Leksand.

Om Brynäs transatlanter inte haft grus i ögon skulle de fått mig sig poäng i kväll. Chanserna som skapades i 6 mot 5 var för poäng. Men det märks att laget saknar självförtroende och långtidsskadade grovjobbare som Enterfeldt. Backarna sjönk utan att våga stå upp, men.. En riktigt spännande start i alla fall.

Jimmy Landström

 

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar