• lördag 30 april 2016
 • Mediesällskapet
 • Familjeannonser
 • Lunchguiden
 • Grannar
 • Karriär i norr
 • Lokus
 • Lohts
Pajala och Övertorneå hade 16 grader idag Siverts väderblogg Siverts väderblogg
Vädersponsor:

Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Jimmy Landström, 36, och André Samuelsson, 30. Här håller vi koll på SHL, allsvenskan och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK och @samuelsson85.

Förre Luleåforwarden till AIK

Luleå hynning
Foto: Linda Wikström

Fredrik Hynning, med ett förflutet i Luleå Hockey (2004-2007) återvänder till Stockholm och AIK. Däremellan har forwarden hunnit med spel i Timrå och nu senast Skellefteå AIK.
Kontraktet är på två år.

Jimmy Landström

En farlig utveckling

Luleå Oskar Fredriksson lämnar alltså Kiruna IF.
Men inte för att spela allsvensk ishockey - vilket han definitivt har kvalitéer för att göra. Nej, istället talar allting för att han hamnar i Kiruna AIF i division 2.

Laget har sedan många år tillbaka delat in Kirunaborna i två läger.
AIF var arbetarnas lag och IFK var tjänstemännens lag. Min kollega, Håkan Stridblom, är uppväxt på orten när rivaliteten var som störst och har berättat många ocensurerade historier från den tiden.

Den här övergången kan ge fyr åt bortglömda - eller snarare gömda - känslor.
Personligen är jag orolig för utvecklingen i Kiruna. För några år sedan kändes det som att staden hade någonting bra på gång. Ett hockeylag i division 2, ett lag i division 1 och ett hockeygymnasium som skulle utveckla talanger.

Men någonstans på vägen gick klubben bort sig.
Vad jag har hört från ungdomssidan så finns det ett stort missnöje mot hur Kiruna IF har hanterat talangerna och en effekt av det var att de i år tvingades att lägga ner J20-laget på grund av spelarbrist.

Samtidigt som missnöjet mot Kiruna IF växte så klev Kiruna AIF in i bilden och aviserade sin satsning. De har givetvis dragit nytta av den här situationen och har några av dessa missnöjda individer i klubben.

Problemet är bara att Kiruna AIF inte har något juniorlag.
De är beroende av den begränsade spelarupplagan som finns i Kiruna och staden har inte plats för två A-lag i division 1. Och innan Kiruna AIF har en ungdomsverksamhet att falla tillbaka på har de i ärlighetens namn ingenting där att göra heller. Men truppen är definitivt tillräckligt bra att slåss om platsen redan nu och det oroar mig.

Nu verkar det som att Oskar Fredriksson - kanske division 1:s bästa forward -  väljer att gå till AIF. Klart är att han är - ursäkta uttrycket - åt helvete för bra för serien- men vad skälet är kan bara han svara på. Där finns redan brorsan Joel. Kanske lockar det att spela med honom.

Jag är rädd för att det här är en övergång som enbart delar och skadar Kiruna.
Redan nu har deras bästa lag tappat slagkraft och det gynnar ingen.

André Samuelsson
     

Allt över 25 poäng är bonus

Luleå I dag presenterade Luleå Hockey sitt första nyförvärv.
Det blev Kärpäts snabbe forward Julius Junttila.

I veckans hockeypodd gav jag min syn på honom som spelare.
Utan tvekan är det en exceptionellt bra skridskoåkare. I den kategorin kommer han tillhöra ligans främsta. Han klarar också av att göra saker i hög fart. Däremot ser jag honom som en ganska ineffektiv spelare. I alla fall i de matcher som jag har sett och det har ändå blivit ett par. Fysiken är också ett frågetecken.

Däremot har han spelat tillsammans med väldigt bra ishockeyspelare de senaste åren.
Joonas Donskoi och Joonas Kemppainen (båda spelade i NHL den här säsongen) och i år har han bland annat spelat bredvid supertalangerna Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi. Inte hela säsongen, men under delar.

Det är en egenskap som visar på mångsidighet och att han har lätt att anpassa sig efter omgivningen.

Nu är det lite annorlunda förutsättningar. Lite mer isyta än på många av Finlands rinkar. Ett mindre defensivt inriktat spel. På så sätt tycker jag att det är en intressant spelare, men allt över 25 poäng är en bonus som jag ser det. Jag gillar däremot att fart och skicklighet verkar vara prioriterat. Det är i alla fall intrycket som personer inom hockeysfären verkar ha kring Luleås planerade sätt att spela ishockey på - i alla fall med tanke på vilka spelartyper som de verkar intresserade av.

Ilari Melart förlänger. Också en spelare som vi pratade mer om i podden. Vet hur klubben och laget fungerar. Har hittat bra kemi med Christian Jaros.
Däremot betyder också den förlängningen att utrymmet på backsidan börjar bli trångt och att en back som Jan Sandström kommer få svårt att fylla en roll som ordinarie back. I alla fall om ytterligare en back ska in - vilket jag utgår från då LHF helt saknar en offensiv powerplayback. Laget tappar oerhört mycket i kraft om det bara finns tvåvägsbackar i uppställningen.

Mer om både Melart och Junttila i veckans hockeypodd:

André Samuelsson

 

Sillynytt och truppen 16/17

Luleå Luleå Hockey har precis presenterat Ilari Melart på förlängning och Julius Junttila som plockas in från Kärpät. Kuriren är på plats i Uleåborg så ni får mer intervjuer inom kort på kuriren.nu om dessa två pjäser. Det jag gillar hittills är framtidstänket. Nässen, Lundeström, Toolanen för att nämna några. De kommer att få chansen och målvaktssidan ser ruggigt intressant ut. 

Så här ser truppen ut i dagsläget:

Målvakter, 3:

Joel Lassinantti

Oscar Massiello

Filip Gustavsson

Backar, 6:

Ilari Melart

Christian Jaros

Brendan Mikkelson

Craig Schira

Pontus Själlin

Linus Nässen (ny, junior)

Forwards, 11:

Julius Junttila (ny, Kärpät)

Karl Fabricius

Johan Forsberg

Christopher Mastomäki

Jacob Lagace

Johan Harju

Victor Ekarv

Anton Hedman

Isac Lundeström (ny, junior)

Anton Toolanen (ny, junior)

Bill Sweatt

Kommentar: Micke Johansson, Färjestad, ryktas på väg in. En fullgod ersättare för Lucas Wallmark och en nyckelspelare i powerplay. Kan Osten kroka Anssi Salmela när han ändå är i Uleåborg så ser det bra ut på backsidan. Minst två backplatser och tre forwardsplatser återstår att fylla. Matt Anderson stannar i Djurgården men Johansson är av en annan kaliber och en skickligare hockeyspelare. Linus Klasen har många rykten kring sig, men har två år kvar på ett drömkontrakt i Lugano. Jag ser inte någon SHL-klubb som har råd eller bör använda pengarna till att lösa ut honom. Lasta in dessa i ungdomsverksamheten istället. Klasen kommer när tiden är inne. Karlskronas Jesper Olofsson ser ut att hamna hos rivalen 13 mil söderut. Närmare Ö-vik när sambon vill vara hemma och de väntar barn.

Jimmy Landström

Dags att tänka om

Luleå Jag har varit ledig en vecka och följde Luleås uttåg på distans. För mig var det uppenbart att den stora skillnaden mellan Luleå och Frölunda var passningsspelet. Frölundas passningskvalité var vida överlägsen Luleås vilket gjorde att de klarade av att spela hockey i ett högre tempo som till slut blev för jobbigt att möta.

Även om siffrorna drog iväg i den sista matchen så tycker jag att det var en av de jämnare i matchserien, rent spelmässigt. Däremot var Frölundas effektivitet betydligt vassare jämfört med match fyra och fem då övertaget var ännu större.

När Luleå Hockey gör en analys av säsongen lär den visa på några saker.

Plus: Målvaktsspelet, försvarsspelet, boxplay.

Minus: Passningsspel, powerplay och effektivitet.

I slutspelet var både effektivitet och powerplayspelet bättre - men långt från bra. Särskilt powerplay där spelet lämnade mycket att önska, men på något sätt trillade ändå puckarna in tack vare tur och individuell skicklighet.

Utifrån analysen ska spelare värvas in och bytas ut för att göra laget bättre. Prio måste vara att få in mer skicklighet på backsidan och minst en offensiv back. Det har Luleå hämmats av hela säsongen.

En annan hörnsten blir centerfrågan. Lucas Wallmark lämnar och ska ersättas. I hans ställa måste Luleå få in samma skicklighet och lite mer fart för att göra uppspelen bättre. Uppställningen på centersidan just nu består av:

Jacob Lagacé
Christopher Mastomäki
Victor Ekarv
Isac Lundström
Anton Toolanen

Det är många frågetecken där. Samtidigt en rätt hyfsad grund. Christopher Mastomäki har visat att han klarar av att leda en kedja. Ser honom som en tredje center i första hand, kan mycket väl sluta som topp-två. Jacob Lagacé har kvalitéer, men har inte fått ut potentialen. Borde vara given som andracenter i utgångsläget i alla fall.

Underifrån tycker jag att de ska satsa på unga spelare. Om det är Victor Ekarv eller Isac Lundeström eller någonting utifrån måste avgöras av kvalitén. Men både Toolanen och Lundeström är spelare som måste tas med i beräkningen här.

Det ryktas om Matt Anderson. Helt fel speltyp, enligt mig. Matt Anderson påminner mer om Chris Abbott än Lucas Wallmark. Det är en bra spelare, men han ska inte värvas in som förstecenter. Inte med tanke på att laget redan har två tredjecentrar i Lagacé och Mastomäki sett till klassen. 

Av precis samma anledning känner jag inte att Jonathan Granström är en lika stor förlust som många andra verkar tycka. Han har absolut styrkor som Luleå har haft nytta av, med sitt uppoffrande spel och ledaregenskaper på och utanför isen, dessutom en riktigt vass tekare.

Men han är samtidigt slarvig i markeringsspelet i egen zon och dålig i passningsspelet, både att lägga och ta emot passningar. En sådan spelare ska inte vara förstecenter och det har varit ett svaghetstecken för Luleå att han har fått fylla den rollen under stora delar av säsongen.

På backsidan tappar Luleå Jonathan Sigalet och Marcus Oskarsson. Jan Sandström är ännu inte bekräftad, men jag skulle bli mycket förvånad om han inte blev kvar. Ilari Melart hänger lite i luften. Att ersätta Sigalet med Noah Welch skulle inte heller göra Luleå bättre. Luleå saknar en speskicklig back. En sådan kostar pengar och kräver scouting. Luleå har egentligen fått en gratischans att förbättra backsidan i och med att Sigalet bröt kontraktet. Det frigör både pengar från budgeten och en plats. Hade Sigalet varit kvar hade det blivit svårare då backtruppen hade blivit dyr och bred och spelare som Linus Nässén, Pontus Själin och Christian Jaros är i ett skede av karriären där de måste få speltid. Spelare som också klarar av att spela modern ishockey.

Jag hoppas att Luleå tar lärdom av den här säsongen och tittar på vad som gjort Frölunda och Skellefteå framgångsrika.

Tillför fart och skicklighet för att kunna spela hockey i ett högre tempo, med ett bättre passningsspel. Satsar pengar för att spela den hockeyn, men också satsar på unga spelare som är fostrade i den typen av ishockey.
Det kommer troligtvis innebära en sämre möjlighet till SM-guld 2017, men garanterat en större chans 2018.

André Samuelsson

En besvikelse

Luleå Prio ett i ett lagbygge är för mig tränarstaben. Märkligt att den ännu inte är klar för att presenteras. Det gjordes inte på PK:n i dag men det utlovades en ny inom kort. 

Luleå Hockey presenterade följande: Fem unga spelare får A-lagskontrakt. Målvakterna Filip Gustavsson och Oscar Masiello. Backen Linus Nässén samt forwardsspelarna Isac Lundeström och Anton Toolanen. Mycket bra att Luleå Hockey verkligen lyfter fram sina största löften och ger dem en push mot framtiden. 

Den enda som överraskar är Lundeström. En av Sveriges största talanger och bara 16 bast. Jag hoppas att Luleå inte är överambitiösa och att han får göra sig själv rättvisa. Att kliva in som 16-åring i SHL 16/17 kräver fysisk förberedelse. Och det är just den biten jag tänker på. I Skellefteå ska fystränare Thomsons talanger ha passerat en viss nivå i fysträningen för att få kliva in i A-laget. 

Ingen Noah Welch eller någon annan stjärnvärvning. Den som väntar ...

Jimmy Landström

 • Twitter
 • Hockeybloggen
 • Twitter
 • André Samuelsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar