• lördag 22 oktober 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Spännande historia Skidbloggen Skidbloggen
Vädersponsor:

Daniel Ahonen

Daniel Ahonen

Mitt namn är Daniel Ahonen och det är jag som kommer blogga här om IFK Luleå. Här kan ni följa vad som händer runt regionens bästa lag IFK Luleå.

Umeå borta och vi blev som kalvar på grönbete/Filip

Umeå borta och vi blev som kalvar på grönbete.

 

Idag var det match borta mot Umeå och det innebar inte bara en bra värdemätare om hur vi som lag står, utan det innebar också match utomhus som också var den första för året.

 

Vi lämnar alltså Arcus för denna gången och nu känns det på allvar att serien börjar krypa sig på. För lika skönt som det är att kliva in i Arcus i slutet av november, ja lika skönt om inte skönare är det nu att ta klivet ur den. Fotboll ska bedrivas utomhus även om vi alla inblandade i fotbollen i Luleå nog tycker det är fantastiskt att ha en inomhushall att tillgå när graderna utomhus kryper ner mot 15,20 minus.

 

För alla otaliga träningar man har gjort dag ut och dag in utomhus i blåsiga minusgrader på isiga konstgräsplaner, det är inte roligt vill jag lova. Därför blev jag överlycklig att komma upp till Luleå för att bedriva försäsongen inomhus. Men lika positivt som det är att träna inomhus lika bedrövad och förbannad blir jag när man väljer att inte underhålla dessa fina möjligheter som Arcus ger.

 

KONSTGRÄSMATTAN i Arcus är i bedrövligt skick och måste byts ut omgående!

 

Det är konstigt att kommunen, som säkert satsat stora pengar på Arcus, helt enkelt väljer att ignorera problemet med underlaget. Underlaget kan inte ens användas som dörrmatta hemma då den är helt nersliten och förbrukad för länge sedan. Därför ber jag kommunen att åka till Sundsvall på studiebesök och titta hur kommunen gjort där, för den inomhushallen var överlägset den bästa jag har spelat i.

 

Att kliva ut i det fria för första gången för i år som vi gjorde idag var en speciell känsla och till en början kändes det som vi var kor redo att släpas ut på grönbete efter att varit instängda under hela vintern. Det var idag fantastiska förutsättningar för bra fotboll med fint väder och en BRA konstgräsplan. När man varit inomhus och spelat en längre tid så som vi gjort då har man glömt bort att faktorer som sol och vind faktiskt har betydelse, mer än vad man tror. För trots det fina vädret så hade vi lite problem i första halvlek då vi hade en lättare bris mot oss, samt det att solen strålade rakt emot oss. Detta gav oss lite problem i första halvlek och något vi inte var riktigt vana med. Det ordnade dock upp sig och vi lyckas hålla 0-0 till halvlek. Andra halvlek och vi fick lite fördel av vinden. De första 20 minuterna i 2:a var riktigt bra och där borde vi nog gjort ett mål. Tyvärr gör Umeå mål på en oturlig hörna efter vår anstormning och efter detta orka vi inte ta ny kraft för en reducering.

 

Det vi tar med oss hem från denna match är bara positivt. Mot ett Umeå som vi brukar har svårt mot lyckas vi faktiskt bedriva fin anfallsfotboll och som borde resultera i något mål. Det var fantastiskt att spela utomhus igen och att få spela fotboll på riktigt underlag var befriande. Slut på eländet i Arcus och nu väntar istället träningar på Skogsvallen med kanon fint underlag, något jag verkligen ser framemot.

 

Efter dagens match inser man att fotboll ska helst spelas utomhus, gärna på gräs, men tyvärr finns inte riktigt de förutsättningarna här utan vi får helt enkelt nöja oss med det fina konstgräset på Skogsvallen tills vidare. Och vem vet, kanske är det som så att även underlaget i Arcus byts ut när vi kliver in där i november nästa gång?!?

 

På återseende!

 

/ Filip


Im back... Två segrar och ömmande kropp!

Luleå Börjar med att be om ursäkt....igen. Det var ett tag sen sist, men jag lyckas alltid att återkomma med ett inlägg så ni får vara lite nöjda. 

Jahopp, två vinster på de två senaste matcherna och en målskillnad på 8-3. Vad ska man säga? Vi har medgång just nu och det är väldigt härligt, men det gäller att kämpa hårt och fortsätta vara ödmjuka för att det ska hållas vid liv.

Gårdagens match var inget att snacka om. Vi var det klart bättre laget redan från uppvärmningen till slutsignalen gick och siffrorna hade nog kunnat bli ännu större, denna matchen med. Hela laget gör en jäkligt bra insats men jag skulle vilja ge plus lite extra till Vlad som spelar med ett sådant lugn varje gång han får bollen och sen vill jag hylla målskyttarna Patrik och Kalle som äntligen fick sätta dit en boll i nät efter många försök. Nu blir det ketchup-effekten för båda, tro mig!

För mig själv blev det inte mycket ytor igår. Fick göra det bästa av det och jobba hårt och vara " Pain in the a*s" för deras backlinje. Ska sägas så har jag nog aldrig haft såhär ont i kroppen efter en match som nu. Det var mycket knä i ryggen, sparkar på hälsenorna och diverse småfula saker, men jag var nog inte så mycket bättre jag själv. Ger man stryk så får man tåla lite också!


Till veckan nu har vi två matcher. Gällivare i cupen på onsdag och Vasalund hemma i serien på söndag. Det är bara att fortsätta med det hårda jobbet vi gjort på sistonde så ska det nog gå bra.


Och

Se till och kom och kolla nu på söndag. Nu har ni ett fotbollslag i stan som ni borde vara stolta och glada över. Ta med era vänner, familj och heja på oss. Varenda en av er betyder mycket! 

Inför morgondagens match

Luleå Ojsan, hoppsan. Det var inte igår jag var inne här och bloggade märkte jag nu. Antar att blogga är precis som allt annat - ena stunden fantastiskt och i nästa stund vill man bara knuffa det ifrån sig. 
Aja, nu gör vi något bra av det här.

I morgon åker vi till Eskilstuna för säsongens tredje bortamatch. De tidigare två har båda slutat oavgjort där vi i båda matcherna har tappat en ledning. Självförtroendet är på topp efter förra veckans vinst mot Frej och alla har visat under veckans gång att alla är redo för morgondagens match och att alla kommer göra sitt yttersta och lite till för att plocka med oss en trea hem till Lule.

Vad ska man säga om Eskilstuna? Har bara spelat mot dem en gång och då var vi helt klart det bättre laget men förlorade ändå med 2-1. Antar att det är ett sådant lag som man aldrig kan slappna av mot. De har spelare som springer på allt och lite till och dem gör det bra. Har vi den inställningen i morgon (det ska vi) så kommer vi också att vinna matchen. Hårt jobb, ödmjukhet och effektivitet så ska det nog gå bra.

Vi flyger ner till Stockholm vid klockan 10.00, normala fall brukar vi flyga vid 08.00. Kan tyckas att det inte ska göra någon skillnad men det är en enorm skillnad att åka två timmar senare. Du får sova ut, äta en ordentlig frukost (istället för flygets hemska) och du har mindre tid att spendera på Arlanda eller i buss. Det är 100 % lättare att hålla energinivån uppe.

Nehe, nu är det snart dags för sängen. Ätit massor av mat under dagen, stretchat ut de gamla lederna och druckit enorma mängder vatten som dessvärre gör att jag springer mellan datorn och toaletten hela tiden.

Veckans, vad hände: När det blåa laget under fredagens spelövning helt plötsligt kom på egna regler. Dem ska dock ha beröm för att de utnyttjade systemets svagheter och gjorde svagheterna till en fördel.

Veckans försovning: Två styck afrikaner. Ringde och väckte den ena av dem sisådär 1 minut innan träningen skulle börja. Hörde en orolig röst på andra sidan luren som började prata engelska med mig i väldigt högt tempo. Vad gjorde jag? Precis som alla borde göra i den situationen, jag lade på av ren nervositet. Finns inget värre än när du inte förstår någonting av vad som sades.

Veckans sjukaste: Att vi helt random börjat träna mitt på natten. Idag träning klockan 09.00. Kanske var ensam om att halvsova när jag kom ner till träningen!

Aja aja aja aja aja. Nu ska en gammal smålänning gå och lägga sig, om det nu går. Det är ljusare här uppe än jag någonsin kunnat ana. 

Obesegrade på bortaplan

Luleå " Nyköpings rån, då ska Sandviken få" avslutade jag förra veckans blogginlägg och till viss del blev det så. Kanske inte ett rån, snarare rånade väl Sandviken tillbaka mot oss efter vi tagit ledningen med 2-1, men ett rån på det sättet att vi spelade en betydligt bättre fotboll mot Sandviken än mot Nyköping.

Matchen?
Matchen börjar inte alls som vi hade tänkt oss. 1-0 underläge efter 2 min och en första 15 min av matchen som är under all kritik. Vi är passiva, har svagt passningsspel och för dålig rörelse. Resterande del av första halvlek är betydligt bättre och vi skapar några chanser utan att lyckas sätta dit bollen.

Inför andra halvlek snackar vi mest om att gå ut och fortsätta vara aggresiva, sätta press högt upp i banan och vinna tillbaka bollen fort. Tycker vi lyckas med samtliga moment och tar över matchen fullständigt. Chans på chans men det tar ändå en 15 in i andra innan vi får utdelning efter ett inkast där Magnus Tappert kunde vara sist på bollen och slå in 1-1. Där släpptes något från axlarna, där och då kändes det som att man skulle kunna fortsätta och spela den här matchen i flera dagar. Vi började finna kombinationer, vi hade glädje i vårt offensiva spel och det dröjde inte länge innan Anton Andersson kunde vända upp med bollen framför Sandvikens backlinje och lobba fram en passning till undertecknad som i hög fart kunde brösta med sig bollen och på halvvolley skjuta en yttersida upp i krysset (jo, målet var snyggt) En mycket fin passning och ett bra avslut.. 

Vi lyckas inte hålla ut utan matchen slutar 2-2 vilket kanske får ses som ett rättvist resultat även om det är surt att återigen tappa en ledning på bortaplan. Det är så små marginaler i fotboll och med lite, lite tur kunde vi haft med oss två segrar från bortaplan i stället för två kryss. Men jag säger som jag sagt hela tiden, får vi borta några småsaker i olika moment av matcherna så är vi ett lag för övre halvan. Vi har en stabilitet i defensiven som få lag i serien mäktar med och när Anton och jag lägger ner det hårda arbetet vi gjorde senast så kommer vi också in i matchen på ett annat sätt och då är det få backlinjer som kan stoppa oss. 
Nu är det bara att göra en bra träningsvecka och göra oss mentalt förberedda inför matchen på söndag mot IK Frej. Ett lag som är tippat i toppen men som inlett med tre förluster. Räkna med att dem är revanschsugna, men vi kommer vara ännu mer revanschsugna. 

 

 

Nyköpings rån, då ska Sandviken få

Luleå Fan fan fan....

1-0 förlust i hemmapremiären mot nykomlingarna Nyköping. Hur kunde det ske? Första 25-30 presterar vi en fotboll som är fullständigt bländande. Kombinationer, distansskott, rörelse men det enda som fattades var det väsentliga, ett mål. Alltid faran med att skapa men inte sätta dit en boll.

Fan fan fan....

Nyköping vinner matchen och man gör det genom att skapa ett läge under matchen, ett endaste läge och såklart så hänger dem också dit den! Man kan gräva ner sig och tycka synd om sig själv efter matchen eller så kan man också ta med sig dem bitar som var positiva.

Fan fan fan...

Från matchen ska vi ta med oss att vi fortsatt är ruggigt stabila. Mot Dalkurd släpper vi endast till 2-3 målchanser och i dagens match en målchans. Man kan resonera att vi endast har en poäng, men man kan också resonera som sådan att när säsongen summeras så kan jag lova att Nyköping är bakom oss i tabellen. Vi är stabila i år och om någon invänder mot detta så kan jag säga att jag hellre ta en poäng efter två matcher och känslan av att vi har något bra på g än fyra poäng  och en ostabil grund att stå på.Fan fan fan...


Egen del? Nöjd med första 45. Mycket boll, kommer in i banan och kan använda min höger, men hamnar alldeles för långt ifrån de avgörande situationerna. Vänster i all ära, men det går inte att komma ifrån att jag trivs bäst som forward och det är där ifrån som jag också kan skapa oreda mot motståndarna. Nu spelade jag forward sista 30 minuterna men vi hade varken tryck, ork eller vår bästa stund i matchen då. 

Fan fan fan...
Hur ska vi resa oss ur detta då? Äsch, lipa, gnäll, må dåligt eller vad fan som helst idag. I morgon är en ny vecka och då börjar fokus inför nästa match. Då ska vi allt köra på. Det börjar i morgon, vi ska ha en bra träningsvecka, vi ska ha en positiv laganda och så kniper vi en trea nästa helg istället. Nyköpings rån mot oss idag ska Sandviken få betala för. Vi ska ha våra tre poäng tillbaka!

HEJA FRAM IFK

Luleå Äntligen. I morgon sparkar vi igång säsongen på allvar. Visst, en poäng förra helgen borta i Borlänge men det är nu det börjar, det är nu man känner att säsongen är här när man får spela inför sina hemmasupportrar på ett soligt(?) Skogsvallen. Arbetet har hållt på för fullt för att få folket ner till vallen i morgon och känslan säger att det kommer bli bra mycket med folk, nu är det upp till oss att kriga som galningar för att de tre poängen stannar kvar i Luleå.

Dagens träning handlade mest om taktiska saker. Fasta situationer, press/understöd osv, men dagen före match handlar det mesta om att väcka kroppen, gå ner lite i belastning för att på matchdagen kunna skjuta upp likt en raket som ska till månen. I morgon ska vi vara som djur där ute, det är vår hemmaborg, det är vår stad och hit ska inte några få komma och känna sig bekväma. För egen del kommer jag spela på en kant i morgon. Ganska ovan känsla då det senast var mot Eskilstuna förra året som jag gjorde det och innan dess har det knappt aldrig hänt, men jag trivs bra i rollen och om det är där Waara tycker jag passar bäst i denna match så är det där jag passar bäst. 

Den personliga uppladdningen har pågått hela kvällen. Mat i massor, mycket vatten och en och en annan film man kunnat titta på och såklart lite tennisbetting. Den ultimata dagen-före-match uppladdningen. Nu är det bara tid vid datorn, lite stretching, lite hotellfrukost och lite peppande musik och sen ska man kunna gå ut och bidra på planen.

---
För er som ser mycket film men som har missat att se den nya filmen, Gangster Squad så rekommenderas den filmen alla dagar i veckan. En av mina absoluta favoriter. Rått, kallt men kärleksfullt. Att det också är en sann historia från 50-talets Los Angeles gör den inte direkt sämre. Den får hela 5 av 5 överstegsfinter från mig. 

---
Så, hur går det i morgon då? Jo, kommer vi upp i den standard vi ska göra så är vi svårslagna, men det gäller att vi också gör det, att vi är ödmjuka inför uppgfiten och gör det yttersta i varje situation. Matchen slutar 2-0 till oss efter att Anton Andersson och Linus Johansson hittat nät.


Nu blir det lyssna genom Håkan Hellströms nya skiva, ta och dricka en flaska vatten till, spela lite på tennis och dra ett och ett annat samtal hem.

I morgon, 15.00, Skogsvallen. Ta med din närmsta vän, din familjemedlem eller någon bekant och heja fram ditt lag. Ett jävla tryck på Vallen hade varit guldvärt. 


FORZA IFK 

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar