• onsdag 4 maj 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Tisdagsdikten, bara för dig. Emma-Sofia Emma-Sofia
Vädersponsor:

Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginläggUppdaterad 29 augusti 2015.

Busshelvetet och brandbilen

Nu kan vi börja summera ihop februarivädret sen återkommer jag med en månadssammanställning när SMHI har räknat klart. Så här långt kan vi notera att den lägsta temperaturen i länet var -42,8 gr i Naimakka den 6 februari.

Dagens mätvärden ute på Kallax blev följande: I Flygmuseets nederbördskanna hittade jag en del snö som i tinad form blev 10, 1 mm. Där ingår regnskvätten som kom på morgontimmarna och ställde till med en hel del halka. Snödjupet är nu 76 cm och tjälen är 97 cm så den har minskat 2 cm nu när det har varit några milda dagar. Under perioden 2 februari – 1 mars har jag fått ihop 45,7 mm vilket är långt över en normal februarinederbörd i Luleå som är 28 mm.

Skidanläggningarna har följande snödjup:

Björkliden: 60 cm i terrängen och 20 cm i nedfarterna

Abisko/Njuolja: 60 cm i terrängen och 57 cm i nedfarterna

Dundret: Aktuella snödjup saknas

Kåbdalis: 115 cm i terrängen och 115 cm i nedfarterna

Storklinten: 95 cm i terrängen och 80 cm nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Talljärv 140 cm, Porjus 110 cm, Skröven 85 cm, Kalix 83 cm, Harads 73 cm, Arjeplog – Myrheden 70 cm, Tärendö 68 cm.
Källa: SMHI och skidanläggningarnas snörapport.

Länk till aktuell iskarta över Bottenviken

Det förekommer många aktiviteter på Flygmuseet när vi har arbetsdag på torsdagarna som idag när vi har städat upp i ett av förråden och gjort oss av med en massa elektronikskrot som skall gå till återvinning. Även på onsdagskvällarna är det full fart i fordonshallen där några ”gubbar” håller på att renovera ett par fordon som skall ingå i utomhusutställningen när de blir klara.

Det ena fordonet är en transportabel markradio, en buss som har den militära beteckningen typ 9 och är av 1944 års modell. Museets projektbenämning är ”busshelvetet” enlig gubbarna som har ansvar för renoveringen eftersom det finns massor med rost att ta hand om på den. Se bilden nedan.

bussen 

brandbilen

Det andra objektet är en räddningsbil från 1959 som skall hälsa på hos bilprovningen i maj. Det finns mycket jobb kvar på räddningsbilen men den kommer att bli fin när den är klar.

Det finns ett tredje objekt som är under renovering nere i Vännäs och det är ett flygplan, en Mustang som jag inte har någon bild på tillgänglig för stunden.

 

Pajala och Övertorneå hade 16 grader idag

Tornedalen drog vinstlotten idag och var varmast i landet. Pajala och Övertorneå hade 16 grader som dagens högsta temperatur. Tornedalen från norr till söder.

Parkalombolo 14,4 gr
Saittarova 15,2 gr
Pajala 16,2 gr
Ylinenjärvi 15,2 gr
Övertorneå 16,4 gr
Överkalix Svartbyn 14,4 gr
Haparanda 15,0 gr
Källa: SMHI

Så var mars enligt familjen Bohnsack

Här öppnar du fjällvädersidan

Tabell över vindavkylningen vid minusgrader

Kolla vägvädret och läget i trafiken här

Här hittar du många andra väder och trafiklänkar

Här kommer du till NASA:s animering från 1880-2015

Flygmuseet i Luleå är öppet alla helgfria torsdagar

En ny dag med nya möjligheter

Har du inte träffat på något något barn som säljer majblommor?
 
Idag (lördag) kan du köpa MAJBLOMMOR, vykort, majblommans gulliga väskor och få information om majblommans verksamhet i Luleå. I Gallerian i Hersö Centrum Luleå klockan 14-18.
 
Vid montern finns även förtroendevalda politiker från Hälso- och sjukvårdsberedning Mitt, som du kan prata med om hur du vill ha dialogen med landstingets förtroendevalda. Här kan du prata om landstingets invånartjänster vid Hälsocentralerna och på 1177.
 
Ni som helghandlar på Storheden kan köpa majblommor vid COOP FORUM.
hertsön 
 
Fotot är från Hertsön igår.

Här kan du köpa majblommor i Luleå

Från torsdag och fram till 1 maj säljer skolbarn från Råneå i norr till Klöverträsk i söder majblommor. Håll utkik efter barn med gröna säljväskor om du vill stödja insamlingen och köpa en blomma.

Under fredag och lördag eftermiddag kan du köpa majblommor, vykort, samlarpåsar och rosa blommiga majblommeväskor i gallerian i Hertsö centrum.

På COOP forum på Storheden finns försäljningsbord från torsdag eftermiddag fram till 1:a maj.

Också ett sorts rekord

De tre senaste dygnen (9-11) har koldioxidhalten varit över 409 ppm vid mätstationen Mauna Loa på Hawaii.

Maxvärdet 2015 var 404,65 ppm uppmätt den 8 april. Det satta klimatmålet är 350 ppm.

Så här ser observatoriet ut

På torsdag startar majblommeförsäljningen

På torsdag startar årets majblommeförsäljning, ni som bor i Luleå har kanske sett de fina majblommorna som sticker upp ur snön vid Pontusbadet.

Genom att köpa en majblomma av ett säljande barn hjälper du barn i ekonomiskt utsatta hem till något de önskar sig, men som inte familjen kan de barnet.

Under 2015 sålde 15 000 barn i Sverige majblommor för 50 miljoner kronor

I Luleå sålde 390 barn från skolor och scoutkårer majblommor för 395 163 kronor. Av dessa pengar stannade 60 % kvar i Luleå. 80 500 gick till barnen själva, deras skolklasser och scoutkårer. 126 521 kronor delades ut under året till enskilda bidrag till bland annat, cyklar, glasögon, läger, sommarkläder, sommarupplevelser, sportutrustning.

Här kommer du till Majblomman Luleå

majblomma

Majblomman grundades 1907 av Beda Hallberg som efter att hon hade arbetet med fattigvården hade fått en vision om hur hon ville skapa en modern hjälporganisation med barnperspektiv. Idén var att sälja små blommor till rockslaget för en överkomlig slant och konceptet gjorde snabbt succé och håller än idag.

Av försäljningen/insamlingen går 80 % till att förbättra barns villkor i Sverige. Majblomman stöttar barn i ekonomiskt utsatta familjer, samarbetar med skola, hälsovård och socialtjänst genom sina lokalföreningar för att stärka barnens nätverk. 

Genom majblomman har många barn fått bidrag till glasögon, kläder, skor, cyklar, fritidsaktiviteter och läger för att nämna några saker som det har sökts bidrag till. Majblomman arbetar även med opinionsbildning och bidrar till forskningen om barns hälsa. Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation där barn hjälper barn.

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar