Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Oftast finns det aktuella väder- och klimatlänkar i senaste blogginlägget men de kan finnas en bit ner i bloggen ibland.

Busshelvetet och brandbilen

Nu kan vi börja summera ihop februarivädret sen återkommer jag med en månadssammanställning när SMHI har räknat klart. Så här långt kan vi notera att den lägsta temperaturen i länet var -42,8 gr i Naimakka den 6 februari.

Dagens mätvärden ute på Kallax blev följande: I Flygmuseets nederbördskanna hittade jag en del snö som i tinad form blev 10, 1 mm. Där ingår regnskvätten som kom på morgontimmarna och ställde till med en hel del halka. Snödjupet är nu 76 cm och tjälen är 97 cm så den har minskat 2 cm nu när det har varit några milda dagar. Under perioden 2 februari – 1 mars har jag fått ihop 45,7 mm vilket är långt över en normal februarinederbörd i Luleå som är 28 mm.

Skidanläggningarna har följande snödjup:

Björkliden: 60 cm i terrängen och 20 cm i nedfarterna

Abisko/Njuolja: 60 cm i terrängen och 57 cm i nedfarterna

Dundret: Aktuella snödjup saknas

Kåbdalis: 115 cm i terrängen och 115 cm i nedfarterna

Storklinten: 95 cm i terrängen och 80 cm nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Talljärv 140 cm, Porjus 110 cm, Skröven 85 cm, Kalix 83 cm, Harads 73 cm, Arjeplog – Myrheden 70 cm, Tärendö 68 cm.
Källa: SMHI och skidanläggningarnas snörapport.

Länk till aktuell iskarta över Bottenviken

Det förekommer många aktiviteter på Flygmuseet när vi har arbetsdag på torsdagarna som idag när vi har städat upp i ett av förråden och gjort oss av med en massa elektronikskrot som skall gå till återvinning. Även på onsdagskvällarna är det full fart i fordonshallen där några ”gubbar” håller på att renovera ett par fordon som skall ingå i utomhusutställningen när de blir klara.

Det ena fordonet är en transportabel markradio, en buss som har den militära beteckningen typ 9 och är av 1944 års modell. Museets projektbenämning är ”busshelvetet” enlig gubbarna som har ansvar för renoveringen eftersom det finns massor med rost att ta hand om på den. Se bilden nedan.

bussen 

brandbilen

Det andra objektet är en räddningsbil från 1959 som skall hälsa på hos bilprovningen i maj. Det finns mycket jobb kvar på räddningsbilen men den kommer att bli fin när den är klar.

Det finns ett tredje objekt som är under renovering nere i Vännäs och det är ett flygplan, en Mustang som jag inte har någon bild på tillgänglig för stunden.

 

Älvsbyn var varmast i landet idag

Idag sattes en ny säsongshögsta temperatur 31,9 grader i Älvsbyn, det är även landets högsta temperatur. Boden och Vidsel hade 31,8 grader, Överkalix Svartbyn 31,5 grader, Markusvinsa 31,4 grader och Paharova 31,2 grader. Vid en snabbkoll hittade jag inga nya julirekord på någon av stationerna, men vid en djupdykning i statistiken kan det finnas något intressant. Nu gällande julirekord för ett axplock av väderstationerna i länt finns längrp ner på bloggsidan. Källa: SMHI

Luleå i topp i årets solliga

Uppdaterat: Säsongshögsta temperatur o en ny tropisk natt

Först två saker att tänka på när det är så här varmt: Det är risk för uttorkning när man svettas mycket så fyll på med vätska, drick helst vatten och ansträng inte kroppen för mycket.

Det har varit torrt en längre tid så det är stor brandfara. Iaktag försiktighet om du gör upp eld ute i naturen.

Här kan du läsa om de senaste bränderna

En ny tropisk natt (temperatur ej under 20 gr) hade följande platser natten till i dag: Storön 22,5 grader, Rödkallen 22,0 grader, Måseskär 20,6 grader, Vinga 20,2 grader, Nordkoster o Väderöarna 20,1 grader.

Några lunchtemperaturer mellan 27 och 30 grader

30 grader: Överkalix Svartbyn, Sävast, Älvsbyn, Råneå och Skellefteå.

29 grader: Nedre Soppero, Vittangi, Kvikkjokk Årenjarka och Övertorneå.

28 grader: Gällivare, Arvidsjaur, Pajala, Porsi, Vajmat, Nattavaara, Kåbdalis och Vidsel.

27 grader: Luleå, Piteå Roknäs och Bjuröklubb.

Idag sattes en ny säsongshögsta temperatur 31,9 grader i Älvsbyn, det är även landets högsta temperatur idag. Boden hade 31,8 grader, Överkalix Svartbyn 31,5 grader, Markusvinsa 31,4 grader och Paharova 31,2 grader. Vid en snabbkoll hittade jag inga nya julirekord på någon av stationerna, men vid en djupdykning i statistiken kan det finnas något intressant. Nu gällande julirekord för ett axplock av väderstationerna i länt finns längrp ner på bloggsidan. Källa: SMHI

SMHI har utökat varningen för värmebölja

Här kan du läsa hela klass 1 varningen från SMHI

Supervärmen inte bara positiv, läs om hälsofaran här

Satellitbild

Satellitbild från NOAA vid lunchtid idag tisdag

Satellitbild

Tyfonen Matmo är på väg in över Taiwain den här bilden är från klockan 01:37 UTC i natt.
Tyfon
Källa Japanska varningatjänsten
Bbc
Den här satellitbilden har CNN lagt ut tisdag em Svensk tid

Se även blogginlägget från igår kväll där det finns en sammanställning över junitemperaturen globalt. Juni 2014 var rekordvarm.

Läs gärna isbrytaren Odens vecko brev från årets forskningsexpedition uppe i Arktis. Forskningen är igång dygnet runt sju dagar i veckan. Veckobrevet innehålle även några vackra foton från Arktis

Länkar till solliga och solskenskampen samt övriga väder- och klimatlänkar finns nedan.

Här kan du se hur länge du törs sola utan risk för brännskador

Solen kan vara beroendeframkallande

Här kommer du till solligan

Så här har Luleå placerat sig i solligan 1990-2012. 2013 var inget toppår i Luleå

Här kommer du till SMHI:s Solskenskampen

Väderbloggens soltoppen, soltimmar från 1 mars till 30 juni öppnar du här

Med sommaren kommer åskvädren, här kan du läsa om hur de bildas

Elden har i alla tider fascinerat människan, läs mer här

Här hittar du brandriskkartor för fem dygn framåt

Här öppnar du fjällvädersidan

Vill du komma till en samlingssida med väderlänkar?  Klicka här i så fall

Väder och klimathäfte

Krisen på Påskön, tecknad film

Varmare klimat i omvärlden har stor påverkan på Sverige

Forskare från New Jersey i USA som har studerat hur jetströmmen påverkar vårt vädermönster, lyssna på o läs Michael Tjernström teser om vårt vädermönster

Tecknad film för barn i alla åldrar: Svante och klimatförändringen

Visonären Staffan Laestadius om klimatomställning med uthållig välfärd

Här kan du se koldioxidkoncentrationen i atmosfären och trenden

Nasa har publicerat en film som visar uppvärmningen de senaste 60 åren

Här är en annan filmsnutt producerad av NASA om issmältning

El Niño är ett av de kraftfullaste naturfenomen som existerar

Torkan, vatten- och matbristen var den tändande gnistan

Fortsatt värmebölja över länet

Klass 1 varning utfärdag under måndagen: Riktigt varma temperaturer kan vara en hälsorisk. SMHI har utfärdat ett meddelande om höga temperaturer i större delen av landet och en varning klass 1 för Norrbottens och Västerbottens kustland samt för Västernorrlands län.   

Läs mer här 

Kuriren uppmärsammade att det är första gånge SMHI varnar för värmebölja

Rödkallen har haft tropisk natt gångna natten. Det vill säga att temperaturen aldrig var under 20 grader någon gång under natten.

Tropiska nätter inträffar mestadels över hav, vid kusten eller vid de stora sjöarna. Förklaringen är att under perioder med soligt och varmt väder dagtid lagras värme i vattnet, som avges under natten och håller uppe nattemperaturerna.

Tropiska nätter har förekommit under de flesta år någonstans i Sverige, men under de varma somrarna som var 1994, 1997, 2002 och 2003 har antalet varit som högst. 

Nattens lägsta temperatur i länet 7,8 grader uppmättes i Latnivaara måndag morgon. 

Det blev ingen ny säsongshögsta temperatur idag måndag, utan 30,9 grader från 12 juli står sig än. Dagens och landets högsta temperatur 30,4 grader uppmättes i Paharova, Överkalix Svartbyn hade 29,7 grader, Kvikkjokk Årenjarka 29,6 grader, Vidsel 29,2 grader, Boden 28,9 grader och Vajmat 28,8 grader. Källa: SMHI

Satellitbild

Den här satellitbilden är från NOAA klockan 21:10 21 juli

Den globala medeltemperaturen för juni 2014 var den högsta som någonsin har uppmätts under juni med 0,72 grader över genomsnitt 15,5 grader. (Genomsnittet är räknad på hela 1900-talet).

Medeltemperaturen räknad på de globala mark och havsytorna för juni 2014 var rekordhög för månaden, med 0,72 grader över genomsnittet. Detta överträffar det tidigare rekordet, som sattes i juni 1998. Nio av de tio varmaste junimånaderna sedan mätningarna startade har inträffat under 2000-talet, däribland de senaste fem åren. Juni 2014 är också den andra månaden i rad med rekordhöga globala temperaturer. Med undantag av februari som var den 21:a varmaste, har alla månader under 2014 varit bland de fyra varmaste för respektive månad. Dessutom är juni 2014 den 38:e juni i rad och den 352:a månaden i rad med en global temperatur över medeltemperaturen. Den sista månaden under global medeltemperatur för juni var juni 1976 och den sista under genomsnittlig globala temperaturen för någon månad var februari 1985.

Nya Zeeland upplevde sin varmaste juni sedan de nationella mätningarna började där 1909. Värmen blev känd för både sin intensitet och täckning, enligt NIWA, med över genomsnittliga temperaturer från den nordligaste Nordön till den sydligaste av Sydön.

Det var varmare än genomsnittet på Island. Stykkisholmur i västra Island blev varmaste juni sedan de lokala mätningarna började där år 1845, medan huvudstaden Reykjavik hade sin fjärde varmaste juni sedan mätningarna började där 1871. Alla stationer enligt uppgifter från den isländska Met Office hade en junitemperatur som var bland de sju högst för respektive stations mätserie.

Medeltemperatur

Bild på den globala medeltemperaturen under juni. Bilden är hämtad från NOAA

Den första halvan av 2014 (januari-juni) var med 2002 den tredje varmaste perioden med 0,67 grader över genomsnittet. Rekordvärme har observerades över områden som inkluderar en del av västra USA, ett stort svep av östra Australien, en stor del av de nordöstra och västra ekvatoriala Stilla havet, delar av östra Nordatlanten och östra Sydatlanten, delar av Grönland, Norska havet och Barents hav. Delar av östra Nordamerika och Södra oceanen utanför spetsen av Sydamerika var mycket svalare än genomsnittet.

Extrem nederbörd observerades under juni över regioner som ingår centrala Nordamerika och delar av östra och norra Europa. Extrem torka förekom i olika delar av världen, bland annat stora delar av södra Asien och Australien. Australien fick 68 procent av normal nederbörd under juni. Western Australia fick bara 28 procent av en normal nederbörden för månaden, det är den sjunde lägsta för juni sedan mätningarna startade. Källa: NOAA

Global nederbörd

Bild över nederbördsfördelningen under juni. Bilden är hämtad från NOAA

Med stigan global medeltemperatur och smältande havsis i Arktis har sjöfarten i nordostpassagen ökat. 2009 passerade ett fåtal fartyg under sommaren för att ökat till över 50 fartyg 2012. Någon statistik för 2013 och 2014 har jag inte hittat, men fartygstrafik har sannolikt ökat sedan dess. Se kartbilden nedan på farlederna.

Farleder

Se även senaste dagarnas blogginlägg.

Ännu en varm dag i länet

Här i länet nosade dagens högsta temperaturer runt 28 grader idag också. Varmast var det i Markusvinsa med 28,3 gr. Övriga noterbara temperaturer var i Överkalix Svartbyn 28,1 gr, Ylinenjärvi 28,0 gr, Sävast 27,9 gr, Vittangi 27,2 gr och Paharova 27,1 gr. Göteborg var varmast idag med 29,0 grader.

Satellitbild

Satellitbild från NOAA klockan 21:30 söndag kväll

 Varmast igår lördag var Malexander och Markaryd som hade 28,3 grader och Haparanda med 28,2 grader. Boden hade 27,7 gr, Överkalix Svartbyn och Sävast 27,6 gr, Älvsbyn 26,9 gr, Ylinenjärvi 26,6 gr och Luleå flygplats 26,3 grader. 

14 juli var ännu varmare där Haparanda toppade med 29,1 grader tätt följd av Överkalix Svartbyn 29,0 grader. Därefter följer Markusvinsa och Ylinenjärvi 28,3 grader. Jokkmokk toppade inlandet den dagen med 27,7 grader och Kvikkjokk Årenjarka 27,5 grader.

Lördag 12 juli var varmast hittills, Kvikkjokk Årenjarka var varmast i landet med 30,9 grader den dan. Vidsel hade 30,1 gr, Jokkmokk 29,7 gr, Nattavara 29,4 gr, Jokkmokks flygplats 29,3 gr, Vittangi och Vajmat 29,2 gr. Källa: SMHI.


Nu finns det en mobilapp som har allt väder! Bli din egen meteorolog och jämför SMHI:s prognos med den norska vädertjänsten YR, samt den amerikanska globala vädermodellen GFS. Appen är tillgänglig för iPhone och iPad men den kommer att finnas tillgänglig för nedladdning till Android framöver. Jag har använt appen en längre tid både i min iPad och iPhone och den är användarvänlig. SMHI har tagit fram en egen app som går att söka på App Store som är lika användarvänlig, men den här appen är lite roligare när det går att jänföra olika vädertjänsters prognoser med den. Ladda ner appen i din surfplatta eller telefon

Det det har varit högsommarvärme och lokala åskväder senaste dagarna som har förorsakat en del bränder här i länet eftersom det är torrt i markerna. Tänk på brandfaran om ni gör upp en grilleld ute i naturen. Här kan du läsa om bränderna


Det är inte bara här i länet det brinner, det finns fler platser på jordklotet där det rasar skogsbränder. En omfattande skogsbrand rasar öster om Kaskadbergen i USA-delstaten Washington. Läs mer här och se videon

Varm fuktig luft ger mycket energi till bildandet av regnskurar och åskmoln som kan utvecklas till åskoväder. Det kan komma kraftigt regn, hagel och kraftiga byvindar som uppkommer av vertkilvindar i molnen. Kiruna hade ett riktigt oväder 12 juli, se lämken nedan. Det här kallar jag för intressant väder, men jag är väl lite yrkesskadad efter nästan 40 år på Kallax väder ute på F21.


Det har varit varmt under juli i länet men det har inte satts några nya julirekord. Här är några gamla nu gällande rekord.
Länets högsta temperatur 36,9 grader uppmättes i Harads den 17 juli 1945.
Övriga ortsrekord över 30 grader enligt nedan.
Karesuando 32,5 gr från 1927
Katterjåkk 30,0 gr från 1914
Kiruna Esrange 31,6 gr från 1945
Gällivare 34,5 gr från 1927
Kvikkjokk Årenjarka 32,0 gr från 1945
Jokkmokk 34,5 gr från 1945
Pajala 31,8 gr från 1941
Överkalix Svartbyn 32,6 gr från 1970
Haparanda 32,5 gr från 1970
Luleå flygplats 32,1 gr från 2003
Piteå 34,9 gr från 1945 Källa: SMHI
Rosalina
Kuriren har frågat vad Luleåborna gör när det är soligt och varmt. Den här lilla hunden älskar att ligga på gräsmattan och sola. Här ligger Rosalina under en flygplansvinge på gården vid Flygmuseet på Kallax.

Två heta fredagsämnen, Flygmuseet o Solligan

Arbetsläget på Luleå strålningsstation är följande: Nästa vecka kommer stationen att göras om från fast telefoni till mobil telefoni. Minneskortet ska bytas och det gamla kommer att tömas på de två senaste månadernas data som finns lagrat där, så inga soltimmar faller bort på grund av tidigare teknisk problem.

I solskenskampen finns inte Luleå med den här veckan heller på grund av alla tekniska problem, men när vi har fått ut alla soltimmar sedan 1 juni kommer vi att ligga före Karlskrona eller flåsa Blekingestaden i nacken. Källa: SMHI

I solligan som startade midsommarafton sopar Luleå banan med konkurenterna. Den här veckan har Luleå skrapat ihop 90 soltimmar, Östersund 74, Ölands norra udde 70, Visby och Norrköping 69, Karlstad 68, Karlskrona 66 och Umeå 62 soltimmar. Totalt leder Luleå på 390 soltimmar, Umeå tvåa med 301, Karlskrona trea med 294, Visby fyra med 291 och Ölands norr udde ligger och sladdar runt på femte plats med 286 och på sjätte plats ligger Kiruna med 284 soltimmar. 

Luleå har vunnit solliga fyra gånger, haft fem andraplaceringar och kommit trea två gånger. Källa: SVT

Här kan du se hur mätinstrumenten ser ut och läsa mer om Solligan, jordaxelns lutning mm

Satellitbild

Satellitbild hämtad från NOAA klockan 20:32 den 18 juli 2014

Nu har Flygmuseet F 21 varit sommaröppet under fyra av åtta veckor och det har varit många besökare från när och fjärran. Vid två tillfällen har vi haft besökare från Australien för att nämna några.

I Flygmuseets samlingar i Luleå finns utöver flygplanen som är uppställda utanför museet en J 28 Vampire, som står hos BAM (Bromma Air Maintenance AB) på Kallax i väntan på att Flygmuseets hallbygge skall komma igång. Det är tråkigt att vi inte kan visa den rariteten i år heller men det är inget vi kan göra något åt. Alla flygplan skall stå under tak men hallbygget som har varit på gång ca två år har blivit försenat på grund av olika turer hit och dit eftersom marken ägs av Fortverket. Dessutom har föreningen fått en hyreshöjning på 51% från 1 januari 2014 som fortfarande är under omförhandling, tills hyresnivån är fastställd på en rimlig nivå ligger hallbygget på is. I värsta fall kan Flygmuseet komma att stängas om inte föreningen får en hyresnivå som det går att överleva på.

J28

Det här är ett foto från Vännäs på J 28:an som Flygmuseet F 21 i Luleå har förrådsställd hos BAM på Kallax i väntan på en flygplanshall. Foto: Pär Erixon

Läs mer här om J 28-an

Ett annat flygplan som även det skall förvaras inomhus är en S 26 Mustang (den enda bevarade spaningsmustangen i hela världen) som är färdig i utställningsbart skick, täckt med presenningar på en gård i Vännäs. Från vrak till tipp-topp-skick som utställningsplan har det gått åt 18 200 arbetstimmar och Pelle Lundberg har lagt ner sin själ i projektet.

Se tidigare blogginlägg här

Bildspelet från renoveringen öppnar du här

Och videon när planet blev färdigt ser du här

Här kan du läsa en historik över J 26 och S 26 Mustang

Om man inte hade letat rätt på nedslagsplatsen efter haverit som inträffade 1952 och bärgat vraket ur myren 1999, hade det inte funnits något flygplan att renovera från 2007 fram till idag. Jag återkommer med ett bloggilägg senare under hösten om bärgningen av flygplanet. Den dokumentation som finns tillgänglig idag från bärgningen är minst sagt bristfällig, men i oktober får jag mer information genom Flyghistorikerna.

Här är den enda knapphändiga information som jag har hittat

Flygmuseet är sommaröppet fram till 17 augusti, läs mer här om öppettider mm

Lite kort om F 21:s tillkomst eftersom frågan kom upp i kommentarsfältet i reportaget om Flygmuseet. Från olika håll i Norrland gjorde man under andra världskriget framställningar till regeringen om att minst en flygflottilj skulle förläggas till Övre Norrland. 1941 beslutade regeringen att en flygbaskår, Norrbottens Flygbaskår F 21 skulle förläggas till fält 20 på Kallax strax utanför Luleå från den 1 juli 1941. I samband med att en jaktdivision J 32B (Lansen) ombaserades 1961 från F 12 i Kalmar till F 21 beslöts i ett regeringsbeslut att flygbaskåren skulle ombildas till Kungliga Norrbottens Flygflottilj F 21 från den 1 juli 1963.

Diagram

Det här diagrammet har NOAA tagit fram över koldioxidmätningarna vid Manua Loa på Hawii mellan 2010 och 2014. Trenden är tydlig, kurvan stiger uppåt sakta men säkert. Maj 2013 var första gånen kurvan tangerade 400 ppm. I år har det varit mätvärden på 400 ppm eller mer under en längre tid, se kurvan för 2014. Under växtsäsongen på norra halvklotet tar träd och andra växter upp koldioxiden så då sjunker konsentrationen i atmosfären.

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdagsgubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) bl. a i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar