Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Oftast finns det aktuella väder- och klimatlänkar i senaste blogginlägget men de kan finnas en bit ner i bloggen ibland.

Busshelvetet och brandbilen

Nu kan vi börja summera ihop februarivädret sen återkommer jag med en månadssammanställning när SMHI har räknat klart. Så här långt kan vi notera att den lägsta temperaturen i länet var -42,8 gr i Naimakka den 6 februari.

Dagens mätvärden ute på Kallax blev följande: I Flygmuseets nederbördskanna hittade jag en del snö som i tinad form blev 10, 1 mm. Där ingår regnskvätten som kom på morgontimmarna och ställde till med en hel del halka. Snödjupet är nu 76 cm och tjälen är 97 cm så den har minskat 2 cm nu när det har varit några milda dagar. Under perioden 2 februari – 1 mars har jag fått ihop 45,7 mm vilket är långt över en normal februarinederbörd i Luleå som är 28 mm.

Skidanläggningarna har följande snödjup:

Björkliden: 60 cm i terrängen och 20 cm i nedfarterna

Abisko/Njuolja: 60 cm i terrängen och 57 cm i nedfarterna

Dundret: Aktuella snödjup saknas

Kåbdalis: 115 cm i terrängen och 115 cm i nedfarterna

Storklinten: 95 cm i terrängen och 80 cm nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Talljärv 140 cm, Porjus 110 cm, Skröven 85 cm, Kalix 83 cm, Harads 73 cm, Arjeplog – Myrheden 70 cm, Tärendö 68 cm.
Källa: SMHI och skidanläggningarnas snörapport.

Länk till aktuell iskarta över Bottenviken

Det förekommer många aktiviteter på Flygmuseet när vi har arbetsdag på torsdagarna som idag när vi har städat upp i ett av förråden och gjort oss av med en massa elektronikskrot som skall gå till återvinning. Även på onsdagskvällarna är det full fart i fordonshallen där några ”gubbar” håller på att renovera ett par fordon som skall ingå i utomhusutställningen när de blir klara.

Det ena fordonet är en transportabel markradio, en buss som har den militära beteckningen typ 9 och är av 1944 års modell. Museets projektbenämning är ”busshelvetet” enlig gubbarna som har ansvar för renoveringen eftersom det finns massor med rost att ta hand om på den. Se bilden nedan.

bussen 

brandbilen

Det andra objektet är en räddningsbil från 1959 som skall hälsa på hos bilprovningen i maj. Det finns mycket jobb kvar på räddningsbilen men den kommer att bli fin när den är klar.

Det finns ett tredje objekt som är under renovering nere i Vännäs och det är ett flygplan, en Mustang som jag inte har någon bild på tillgänglig för stunden.

 

Melanom blir allt vanligare

Under påskledigheten är lätt hänt att man sitter för länge och njuter av vårsolen så man bränner sig. Längst ner i blogginlägget finns en länk till en tabell där du kan se hur länge det är lämpligt att sola utan risk för brännskador.

Det är möjligt att minska risken för hudcancer om man inte utsätter barns och ungdomars hud för en överdriven ultraviolett strålning från solen. Det är enkelt att skydda huden, bara man tänker på kläder, skugga och krämer. Ögonen ska skyddas med solglasögon. Även ungdomar som sommarjobbar har skäl att skydda sig mot solen eftersom de ofta utför säsongsbetonade arbeten utomhus. Man vet att barn och ungdomars exponering för UV-strålning, särskilt om huden bränns, är en väsentlig riskfaktor för hudcancer.

Branscher som behöver säsongarbetskraft på sommaren är till exempel asfalt- och trädgårdsarbeten samt bärplockning. I dessa arbeten kan exponeringen för ultraviolett strålning från solen redan på kort tid mångfaldigt överskrida den säkra gränsen för UV-strålning.

Uttunningen av ozonlagret som skyddar mot ultraviolett strålning från solen har stannat av. Med hjälp av satellitmätningar har man lyckats skapa en närmare 30 år lång mätserie av ozonlagret. Genom att modellera mätningarna kan man förutse att ozonlagret kommer att återgå till sin ursprungliga tjocklek om drygt 40 år, det vill säga under andra halvan av detta århundrade.

Den 15 april noterades en ny rekordnivå på 402,17 ppm koldioxid i atmosfären vid Mauna Loa Observatory på Hawaii. Det är det högsta uppmätta dygnsmedelvärde där sedan mätningarna startade vid Manua Loa 1956.

Förra veckan var veckomedelvärdet 401,24 ppm, motsvarande vecka förra året var veckomedelvärdet 397,67 ppm. För tio år sedan var veckomedelvärdet 380,52 ppm motsvarande vecka.

Glad påsk

Glad Påsk!

Här kan du se hur länge du törs sola utan risk för brännskador

Prognos för flygvädret till Blåkulla

Säsongshögsta i Piteå, tropisk orkan över Australien

En tropiska cyklonen som fått namnet Ita rör sig in över norra Australien. Cyklonen klassas som en kategori 4 på femgradiga Saffir-Simpsons orkanskala och har maxvindar upp mot 76 m/s. I Cairns som är en stad med 122 000 invånare vid Stillahavskusten i norra delen av Queensland i Australien har över 30 000  människor uppmanats att evakuera området, då det väntas mycket kraftiga vindar i kombination med intensivt regn. Under morgondagen fortsätter Ita sin färd söderut längs kusten och ner över Korallhavet. Efterhand avtar den i styrka då den når kallare vatten. 

Australien

Foto: TT/Bureau of Meteorology 11 april 2014 kl.05:32

Du kan läsa mer här om de tropiska orkanerna på Stilla havet

Varmast i länet idag med nytt säsongshögsta var Piteå som noterade 12,2 grader som dagens högsta temperatur, Älvsbyn har haft 10,3 grader och Boden hade 9,9 grader. Varmast i landet var Hudiksvall som noterade 14,8 grader. Källa: SMHI

Bra att veta inför påskledigheten

Inför påsklovet kan det vara bra att vara uppdaterad på snödjupen i länet eftersom många skall ut och lufta sina vingar i slalombacken, längdspåret och på skoterlederna i fjällen eller id inlandet. Vid kusten har det varit mindre med snö än normalt hela vintern och nu är det en hel del barmark i skog och mark.

Snödjupen rapporterade den 11 april: Riksgränsen 170 cm i terrängen och 170 cm i nedfarterna, Björkliden 130 cm i terrängen och 65 cm i nedfarterna, Abisko/Njuolja 227 cm i terrängen och 60 cm i nedfarterna, Dundret 110 cm i terrängen och 90 cm i nedfarterna, Kåbdalis 85 cm i terrängen 90 cm i nedfarterna, Storklinten 50 cm i terrängen och 60 cm i nedfarterna, Hemavan Tärnaby 85 cm i terrängen och 66 cm i nedfarterna, Åre 66 cm i terrängen och 45 cm i nedfarterna, Vemdalen i Härjedalens kommun 89 cm i terrängen och 60 cm i nedfarterna, Ramundberget Funäsdalen 132 cm i terrängen och 90 cm i nedfarterna, Tandådalen Hundfjället Sälen 94 cm i terrängen och 59 cm i nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Katterjåkk 149 cm, Kiruna Esrange 66 cm, Kvikkjokk Årenjarka 86 cm, Jäkkvik 81 cm, Arjeplog Myrheden 51 cm, Kangos 55 cm, Saittarova 81 cm, Sadjem 91 cm, Markusvinsa 45 cm, Porjus 76 cm, Jokkmokk 63 cm, Murjek 79 cm, Talljärv 92 cm, Kypäsjärvi 59 cm, Brännberg 6 cm, Kalix 10 cm, Luleå Bergnäset -- cm, och Piteå 0 cm. Källa: SMHI

2014 ser ut att bli ett riktigt rekordår - i alla fall vädermässigt. Mars var precis som februari, allt annat än en normal månad, här kan du ta del av en månadssammanställning över marsvädret i länet och i landet.

Övriga väder och klimatlänkar finns längre ner i bloggen.

Efter två solfattiga vintermånader visade sig solen igen

Efter två solfattiga vintermånader visade sig solen igen under första vårmånaden.

Så här ser det ut på solfronten efter tre månader: Visby toppar med 279 soltimmar, Karlskorna 251 timmar, Norrköping 224 timmar, Nordkoster 215 timmar, Luleå 211 timmar, Umeå 182 timmar och Kiruna 150 soltimmar. Källa SMHI

OBS! Blogginlägget: En ny vädersatellit har tagits i drift, är uppdaterat 7 april med ny information från Finland.

April är kontrasternas månad

April är kontrasternas månad med kalla nätter och plusgrader på dagarna. I morse (söndag morgon) uppmättes nattens lägsta temperaturer i norra delen av länet där det uppmättes -20,0 grader i Nedre Soppero. Övriga låga temperaturer uppmättes i Vittangi -19,5 gr, Latnivara -17,8 gr, Parkolombolo -17,3 gr Naimakka -16,7 gr.

Nikkaluokta hade som lägst under natten -16,5 gr och Karesuando -15,2 gr. I Nikkaluokta och Karesuando steg temperaturen sedan till -1 gr som högst under dagen.

Nere vid kusten har det varit följande temperaturer idag: Boden +5,8 gr, Luleå flygplats, Pite Rönnskär och Älvsbyn +5,7 gr, Luleå Bergnäset +5,5 gr och Piteå +5,4 gr. Luleå Flygplats hade -1 gr som kallast tidigt i morse.

Största snödjupet idag uppmättes i Katterjåkk med 157 cm, övriga snödjup i länets snötoppen: Björkliden 140 cm, Dundret 110 cm, Sadjem 95 cm, Talljärv 94 cm, Kvikkjokk Årenjarka 87 cm, Kåbdalis 85 cm och Storklinten 50 cm. Källa: SMHI

Länkarna nedan är uppdaterade 8 april.

Trafikinformation och vägväderinformation

Här kan du se hur länge du törs sola utan risk för brännskador

Med sommaren kommer åskvädren, här kan du läsa om hur de bildas

Senaste pollenprognosen öppnar du här

Elden har i alla tider fascinerat människan, läs mer här

Här hittar du brandriskkartor för fem dygn framåt

Här öppnar du fjällvädersidan

Senaste iskartan för Bottenviken finns här

Tecknad film för barn i alla åldrar: Svante och klimatförändringen

Här kan du se koldioxidkoncentrationen i atmosfären och trenden

Nasa har publicerat en film som visar uppvärmningen de senaste 60 åren

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdagsgubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) bl. a i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar