Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Oftast finns det aktuella väder- och klimatlänkar i senaste blogginlägget men de kan finnas en bit ner i bloggen ibland.

Busshelvetet och brandbilen

Nu kan vi börja summera ihop februarivädret sen återkommer jag med en månadssammanställning när SMHI har räknat klart. Så här långt kan vi notera att den lägsta temperaturen i länet var -42,8 gr i Naimakka den 6 februari.

Dagens mätvärden ute på Kallax blev följande: I Flygmuseets nederbördskanna hittade jag en del snö som i tinad form blev 10, 1 mm. Där ingår regnskvätten som kom på morgontimmarna och ställde till med en hel del halka. Snödjupet är nu 76 cm och tjälen är 97 cm så den har minskat 2 cm nu när det har varit några milda dagar. Under perioden 2 februari – 1 mars har jag fått ihop 45,7 mm vilket är långt över en normal februarinederbörd i Luleå som är 28 mm.

Skidanläggningarna har följande snödjup:

Björkliden: 60 cm i terrängen och 20 cm i nedfarterna

Abisko/Njuolja: 60 cm i terrängen och 57 cm i nedfarterna

Dundret: Aktuella snödjup saknas

Kåbdalis: 115 cm i terrängen och 115 cm i nedfarterna

Storklinten: 95 cm i terrängen och 80 cm nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Talljärv 140 cm, Porjus 110 cm, Skröven 85 cm, Kalix 83 cm, Harads 73 cm, Arjeplog – Myrheden 70 cm, Tärendö 68 cm.
Källa: SMHI och skidanläggningarnas snörapport.

Länk till aktuell iskarta över Bottenviken

Det förekommer många aktiviteter på Flygmuseet när vi har arbetsdag på torsdagarna som idag när vi har städat upp i ett av förråden och gjort oss av med en massa elektronikskrot som skall gå till återvinning. Även på onsdagskvällarna är det full fart i fordonshallen där några ”gubbar” håller på att renovera ett par fordon som skall ingå i utomhusutställningen när de blir klara.

Det ena fordonet är en transportabel markradio, en buss som har den militära beteckningen typ 9 och är av 1944 års modell. Museets projektbenämning är ”busshelvetet” enlig gubbarna som har ansvar för renoveringen eftersom det finns massor med rost att ta hand om på den. Se bilden nedan.

bussen 

brandbilen

Det andra objektet är en räddningsbil från 1959 som skall hälsa på hos bilprovningen i maj. Det finns mycket jobb kvar på räddningsbilen men den kommer att bli fin när den är klar.

Det finns ett tredje objekt som är under renovering nere i Vännäs och det är ett flygplan, en Mustang som jag inte har någon bild på tillgänglig för stunden.

 

Väderstationen på Luleå flygplats

Jag skrev i förra blogginlägget i kväll om avtalet mellan försvarsmakten och SMHI, där försvarsmaktens väderstationer som den på Luleå flygplats ingår i SMHI:s stationsnät.

När Norrbottens Flygbaskår upprättade avdelning 2 som väderavdelningen hette 1944 så ingick väderstationen i SMHI:s stationsnät. All temperaturstatistik som jag använder är från Luleå Flygplats. Nederbördsmätningarna som jag använder är från SMHI:s klimatstation på Bergnäset och egna mätningar på Flygmuseet på Kallaxheden.

Soltimmarna mäts även de ute på F 21 sedan 1957, först från gamla flygledartornen och nu från taket på helikopterhangaren.

Så här mäts soltimmarna nu och förr, innan datorn var uppfunnen

Julivädret och solligan kan du läsa om i förra blogginlägget från fredag kväll.

Solligan toppas av Luleå med Umeå på andra plats

Maxtemperaturen i länet på månadens sista dag blev rätt normal med 24 - 25 grader på de flesta håll. Mest nederbörd föll i norra länsdelen där Parkalombolo uppmätte 20,6 mm under dagen.

I solskenskampen som startade 1 juni och pågår till 31 augusti leder fortfarande Karlskrona (Kungsholmen) med 677 soltimmar, övriga skärgårdsstationen som går bra i solskenskampen är Nordkoster och Svenska Högarna. Umeå är inte långt efter täten med 670 soltimmar. Se länken i länksamlingen.

I SVT:s solligan som startade på midsommarafton, med en vecka kvar till avslutningen nästa fredag har Luleå en betryggande ledning med sina 570 soltimmar, Umeå ligger på andra plats och Karlskrona på tredje plats. Kiruna ligger nu på åttonde plats med 429 soltimmar. Det blev inte lika soligt den här veckan som förra veckan, då var det högtryck och sol för hela slanten. De mellersta delarna av landet fick mest sol mellan den 25 juli och 1 augusti där Borlänge blev veckosegrare med 88 soltimmar. 2006 hade Luleå 654 soltimmar vilket är Luleås rekord i solligansammanhang. Nu återstår det att se hur årets resutat blir nästa fredag. Oavsett hur många soltimmar Luleå slutar på så är det en av de soligaste somrarna i Luleå sedan 1990. Se länken i länksamlingen.

Satellitbild från NOAA idag vid lunchtid

Satellitbild från NOAA idag vid lunchtid

Den 27 juli gjorde jag en preliminär sammanställning av julivädret. Nu när månaden är slut kan vi konstatera att årets juli blev med god marginal varmare än normalt i hela Sverige. I västra Norrland har det till och med varit den allra varmaste julimånad som SMHI har registrerat där. Det har även varit torrt eller mycket torrt på många håll, som medfört att det har varit kruttorrt framförallt längs Norrbottenskusten.

Som vanligt när det gäller sommarnederbörd så finns det platser som drabbats av alldeles för mycket regn på kort tid som Piteå, där inte dagvattenbrunnarna hann hålla undan vattnet utan det blev översvämningar i centrala stan. Prislappen på skyfallet ser ut att överstiga 1,2 miljoner. Läs mer här      Och här

 Den största dygnsmängd som inrapporterats från någon station i SMHI:s stationsnät är 76 mm i Emmaboda i östra Småland den 29 juli. Annars är det nog det häftiga skyfallet över Stockholm den 27 som blivit mest uppmärksammat i massmedia. I samband med ovädret över Stockholmsområdet kom det in rapporter om 3-4 centimeter stora hagel som skadade biltak vid Österskär i Åkersberga. Här i länet fick Skröven mest regn 50,3 mm under ett dygn.

Den 23 juli hade Umeå 32,2 gr vilket är den högsta temperaturen där sedan 1882. Hökmarksberget noterade landets högsta temperatur den 26 juli med 33,9 gr. Samma dag hade Bjuröklubb 32,0 gr, vilket var en rejäl putsning av tidigare värmerekord på 30,7 gr från 2003 och 1953, Luleå hade 30,8 gr, Piteå 31,3 gr och Pite Rönnskär 30,9 gr.

Väderstationen på Hökmarksberget är en vägväderstation som drivs av Trafikverket och ingår i SMHI:s stationsnät genom ett samarbetsavtal. Ett liknande avtal finns mellan försvarsmakten och SMHI där försvarsmaktens väderstationer som den på Luleå flygplats ingår i SMHI:s stationsnät.

Mest anmärkningsvärt var det den 27 juli då det förekom åska i hela landet med totalt 43 546 blixturladdningar. Det är nytt rekord för SMHI:s tolv år gamla blixtregistreringssystem. Det tidigare rekordet var från den 7 juni 2011. I Norrbottens län har vi normalt fem till tio åskdagar per år. Källa:SMHI och SVT 

Här kan du läsa mer om hur åskmolnen bildas och om blixturladdningar

En mer detaljerad månadssammanställning över rekordmånaden juli 2014 här i länet gör jag runt den 10 augusti när jag får tillgång till SMHI:s månadsstatistik.

Här kommer du till min preliminära sammanfattning från 27 juli

Länksamlingen med väder- trafik- och klimatlänkar kommer du till här

Avslutningsvis lyssnar vi på en sommarvals av Bengt Sändh innan grillen tänds och myggen kommer på besök.

Klicka här så kommer du till sommarvalsen 

Nästa vecka finns jag i miljöpartiets monter på Noliamässan under måndag och tisdag om ni har vägarna förbi. Trevlig helg!

Ny påfyllning från ovan

Senaste dygnet har det kommit mer vatten från ovan i samband med åska och regnskurar.

Från igår klockan 08 till idag klockan 08 har Gällivare fått 30,8 mm, Saittarova 24,4 mm, Sadjem 23,3 mm, Kvikkjokk Årenjarka 22,3 mm och Kiruna Esrange 21,5 mm. Källa: SMH

Piteå gjorde inga större avtryck

Efter reportaget från Piteå havsbad om att de inte är med i solligan har jag sökt i SMHI:s databas om Piteås soltimmar sommaren 1995 och 1996, då Piteå deltog i solliga i stället för Luleå. Inhopparen gjorde inga större avtryck i solligan så det enda jag har hittat var att Nordkoster utanför Strömstad vann solligan 1996.

Skam den som ger sig, så jag kontaktade SVT. Idag fick jag svaret att de hittar inte några placeringar på inhopparen Piteå under dessa två år.

Uppdatering vid 22-tiden: Idag har Markusvinsa fått en ny påfyllning med vatten från ovan med 13,0 mm, Paharova fick 9,0 mm.

Kristianstad  i Skåne har varit varmast i landet med 32,7 grader. Vid lunchtid idag var det solig och 30 grader på biltermometern när jag passerade genom Falu centrum. Falun Lugnet rapporterade 30,6 grader som dagens högsta temperatur så det stämmer bra med min termometer.

Av stationerna i Norrland har Hudiksvall varit varmast idag med 29,1 grader. Källa SMHI

Här kan du läsa om Piteå havsbad

Vill du komma till väderbloggens länksamling med väder- trafik- och klimatlänkar klickar du här

Största rotblötan fick Tornedalen o Malmfälten

Under senaste dygnets åskoväder föll det väldigt ojämnt med nederbörd.

Från klockan 20 igår kväll till klockan 08 idag fick Gällivare 32,4 mm och Nikkaluokta 23,5 mm.

Från klockan 08 igår till klockan till klockas 08 idag (under 24 timmar) föll det över 25 mm i Tornedalen och Malmfälten. Kenttäsaari fick 36,6 mm, Markusvinsa 36,0 mm, Parakka 34,4 mm, Gällivare 32,9 mm, Tärendö 32,0 mm, Talljärv 27,7 mm och Skröven 25,7 mm

I södra Norrland uppmättes 25,3 mm i Ljusnedal och på södra Gotland fick Hoburg 33,3 mm.

Kristianstad i Skåne var varmast i landet igår med 32,1 grader. Källa: SMHI

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdagsgubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) bl. a i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar