Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- väder- och klimatlänkar finns nu i ett eget blogginlägg som jag länkar till i blogginläggen.

Busshelvetet och brandbilen

Nu kan vi börja summera ihop februarivädret sen återkommer jag med en månadssammanställning när SMHI har räknat klart. Så här långt kan vi notera att den lägsta temperaturen i länet var -42,8 gr i Naimakka den 6 februari.

Dagens mätvärden ute på Kallax blev följande: I Flygmuseets nederbördskanna hittade jag en del snö som i tinad form blev 10, 1 mm. Där ingår regnskvätten som kom på morgontimmarna och ställde till med en hel del halka. Snödjupet är nu 76 cm och tjälen är 97 cm så den har minskat 2 cm nu när det har varit några milda dagar. Under perioden 2 februari – 1 mars har jag fått ihop 45,7 mm vilket är långt över en normal februarinederbörd i Luleå som är 28 mm.

Skidanläggningarna har följande snödjup:

Björkliden: 60 cm i terrängen och 20 cm i nedfarterna

Abisko/Njuolja: 60 cm i terrängen och 57 cm i nedfarterna

Dundret: Aktuella snödjup saknas

Kåbdalis: 115 cm i terrängen och 115 cm i nedfarterna

Storklinten: 95 cm i terrängen och 80 cm nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Talljärv 140 cm, Porjus 110 cm, Skröven 85 cm, Kalix 83 cm, Harads 73 cm, Arjeplog – Myrheden 70 cm, Tärendö 68 cm.
Källa: SMHI och skidanläggningarnas snörapport.

Länk till aktuell iskarta över Bottenviken

Det förekommer många aktiviteter på Flygmuseet när vi har arbetsdag på torsdagarna som idag när vi har städat upp i ett av förråden och gjort oss av med en massa elektronikskrot som skall gå till återvinning. Även på onsdagskvällarna är det full fart i fordonshallen där några ”gubbar” håller på att renovera ett par fordon som skall ingå i utomhusutställningen när de blir klara.

Det ena fordonet är en transportabel markradio, en buss som har den militära beteckningen typ 9 och är av 1944 års modell. Museets projektbenämning är ”busshelvetet” enlig gubbarna som har ansvar för renoveringen eftersom det finns massor med rost att ta hand om på den. Se bilden nedan.

bussen 

brandbilen

Det andra objektet är en räddningsbil från 1959 som skall hälsa på hos bilprovningen i maj. Det finns mycket jobb kvar på räddningsbilen men den kommer att bli fin när den är klar.

Det finns ett tredje objekt som är under renovering nere i Vännäs och det är ett flygplan, en Mustang som jag inte har någon bild på tillgänglig för stunden.

 

Torrt, torrare o torrast i Brännberg

Jag skrev tidigare under månaden att september har blivit mer och mer en sommarmånad. Större delen av september har varit varm, medeltemperaturen blev preliminärt 1–3 grader över det normala i mellersta och norra Sverige och 1–2 grader över längre söderut. Störst avvikelse jämfört med normalt återfinns vid Norrlandskusten och i fjällkedjan.

Brännberg hade inte fått någon mätbar nederbörd alls, Älvsbyn och Klöverträsk fick 0,1 mm och Luleå 0,2 mm fram till den 24 september. Under hela månaden mätte jag upp 8,4 mm regn vid Flygmuseet i Luleå.

Det första officiella snödjupet denna säsong uppmättes till 1 cm i Kiruna på morgonen den 21 september. Månadens hittills största snödjup 14 cm uppmättes i Parakka den 25 för att vara helt snöfritt i länet sista september.

Tittar vi på årstidskartan så har vintern anlänt till Kirunafjällen, hösten har nått ner till Svealand i slutet på månaden, i Götaland är det fortfarande sommar. Borlänge slog sitt gamla rekord på 214 soltimmar från september 2002 och noterade 238 soltimmar i år.  Källa: SMHI

Idag är det nyårsafton i det hydrologiska året. En (vatten)nyårsafton där det är översvämningar i bland annat Frankrike efter kraftiga skyfall.

Uppdaterat: Storm och orkanvindar idag

Uppdaterat söndag 

Från lördag morgon till söndag morgon fick Katterjåkk 40 mm nederbörd. På söndag morgon var det inte någon av SMHI:s väderstationer som rapporterade snödjup. Latnivaara  var kallast natten till söndag med -2,8 grader.

Det var främst fjällen som hade storm och orkanvindar under lördagsdygnet. Kusten har och har haft stormbyar under eftermiddagen. Nu i kväll har Storön 15 m/s i medelvind och vinbyar på 23 m/s.

Under dagen har de högsta vindhastigheterna uppmätts i Stekenjokk med medelvind 34,3 m/s och 41,4 m/s i vindbyarna, Stora Sjöfallet som alltid är blåsigt hade medelvind på 26,6 m/s med vindbyar på 37,6 m/s. Katterjåkk hade medelvind 17,4 m/s med vindbyar på 23,3 m/s. Storm räknas mellan 24,5 och 32,6 m/s och orkan är när det blåser över överstiger 32,7 m/s.

Några ynkna cm snö uppmättes i morse: Paraka 4 cm och Kiruna 3 cm. Källa: SMHI

FN:s organ World Meteorological Organization WMO, gav nyligen ut sin årliga sammanställning av växthusgaser i atmosfären. Den visar att mängden nådde rekordnivåer 2013 mycket på grund av ökande koldioxidutsläpp. Halten av koldioxid i atmosfären ökade rekordmycket mellan 2012 och 2013. WMO rapporter att mellan 1990 och 2013 har det skett en ökning på 34 % av den uppvärmande effekten på klimatet.

Uppvärmningen orsakas av bland annat koldioxid främst från fossila bränslen, metan från ruttnande växtdelar, tinande permafrost och idisslare, lustgas (dikväveoxid) som bland annat läcker ut från konstgödsel. Koldioxiden har bidragit med 80 % av uppvärmningen.

Här kan du läsa om stormens verkningar

Här kommer du till väderbloggens länksamling med väder- trafik- och klimatlänkar

Vad hände sen?

FN kallade till ett nytt klimatmöte med buller och bong, men vad händ sen? Någon större kioskvältare verkade det inte ha varit. Fredrik Reinfeldt har som vanligt en låg profil i miljö och klimatfrågorna, så han hade en låg profil även denna gång.

Väder och klimat hör ihop även om vädret händer här och nu. Klimat och klimatförändringar är väderförändringar som sker på lång sikt. Det som vi brukar kalla för extremt väder börjar bli mer och mer vanligt. Frågan har väckts inom FN:s organ World Meteorological Organization (WMO) om det är läge för att se över reglerna för vad som skall kallas för extremt väder eller ej.

Vad vi gör och hur vi lever har stor betydelse för ett fortsatt liv på jorden och ett hållbart samhälle. Det behövs ett grönt tänkande för att vända utvecklingen till ett samhälle där konflikter undviks och där vi hushållar med naturtillgångarna.

I Ryska Artis är oljebolagens utsläpp en dold miljökatastrof där föroreningarna sprider sig långt utanför landets gränser. När oljan läcker ut förgiftas åkermark och skadar växtlighet och djurliv innan den rinner ut i floderna. Människors traditionella livsstil hotas när de inte längre kan jaga, fiska eller bedriva jordbruk och då blir det omöjligt för dem att försörja sig själva. Beräkningar som Greenpeace har gjort 2014 pekar på att olja motsvarande mer än 18 000 tankbilar rinner ut i Norra ishavets sårbara arktiska havsmiljö varje år.

Havet vid Arktis står idag inför tre stora hot utöver en oljekatastrof: Det är klimatförändringar, havsförsurning och överfiske. Sjöfarten ökar genom nordostpassagen i takt med att sommarisen drar sig tillbaks. Här finns växter och djur som är anpassade till det hårda klimatet och är beroende av Polarisen.

Arktis bör omedelbart bli ett maritimt reservat med förbud mot all industriell verksamhet som oljeexploatering och fiske. Det behövs ett förbud för att ge ekosystemen i Arktis en chans att överleva de påfrestningar som klimatförändringarna för med sig.

Här kommer du till väderbloggens länksamlimg

Säsongens första snö

Under natten har det varit nollgradigt och snöat i Kiruna och Gällivareområdet. Mest nederbörd har Nikkaluokta fått där det uppmättes 13,1 mm, Rensjön 11,7 mm, Ritsem 10,9 mm, Parkalombolo 9,8 mm, Saittarova 9,2mm och Katterjokk 8,3 mm. Källa: SMHI

Kiruna

Centrala Kiruna i morse

Jukkasjärvi

Vy ut över Torne Älv på platsen där ishotellet är placerat i Jukkasjärvi kl 10:30. Båda bilderna är hämtade från väderkamreor på webben.

Sommarmånaden september, en rekordvarm augusti kan du läsa om i föregående blogginlägg där det finns några väderlänkar.

Sommarmånaden september

Jag har skrivit om Indiansommar, en varm augustimånad i här länet och nu senast om att augusti blev rekordvarm globalt. Första halvan av september har inte varit så tokig den heller även om älgjägarna har hävdat motsatsen, det har varit för varmt för att jaga. Tolv av de första nitton dagarna i september har varit två till fem grader varmare än normalt enligt SMHI:s automatframställda kartor.

Nu drar det ner en kallfront över landet som påminner oss om att september faktiskt är en höstmånad, fast det har varit sommarväder första halvan av månaden. 

höstblommor

Fotot på blommorna är från 18 september och de är närodlad som centerpartiet har börjat kalla allt Norrbottniskt för.

På andra sidan jordklotet ligger stormen Polo lite över hundra miles söder-sydost om den södra spetsen på Baja Californahalvön.

Stormen Polo

 Källa: National Hurricane Center

Se även föregående blogginlägg om augustivädret globalt. Där hittar du några bra att ha länkar.

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdagsgubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) bl. a i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar