Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- väder- och klimatlänkar finns nu i ett eget blogginlägg som jag länkar till i blogginläggen.

Busshelvetet och brandbilen

Nu kan vi börja summera ihop februarivädret sen återkommer jag med en månadssammanställning när SMHI har räknat klart. Så här långt kan vi notera att den lägsta temperaturen i länet var -42,8 gr i Naimakka den 6 februari.

Dagens mätvärden ute på Kallax blev följande: I Flygmuseets nederbördskanna hittade jag en del snö som i tinad form blev 10, 1 mm. Där ingår regnskvätten som kom på morgontimmarna och ställde till med en hel del halka. Snödjupet är nu 76 cm och tjälen är 97 cm så den har minskat 2 cm nu när det har varit några milda dagar. Under perioden 2 februari – 1 mars har jag fått ihop 45,7 mm vilket är långt över en normal februarinederbörd i Luleå som är 28 mm.

Skidanläggningarna har följande snödjup:

Björkliden: 60 cm i terrängen och 20 cm i nedfarterna

Abisko/Njuolja: 60 cm i terrängen och 57 cm i nedfarterna

Dundret: Aktuella snödjup saknas

Kåbdalis: 115 cm i terrängen och 115 cm i nedfarterna

Storklinten: 95 cm i terrängen och 80 cm nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Talljärv 140 cm, Porjus 110 cm, Skröven 85 cm, Kalix 83 cm, Harads 73 cm, Arjeplog – Myrheden 70 cm, Tärendö 68 cm.
Källa: SMHI och skidanläggningarnas snörapport.

Länk till aktuell iskarta över Bottenviken

Det förekommer många aktiviteter på Flygmuseet när vi har arbetsdag på torsdagarna som idag när vi har städat upp i ett av förråden och gjort oss av med en massa elektronikskrot som skall gå till återvinning. Även på onsdagskvällarna är det full fart i fordonshallen där några ”gubbar” håller på att renovera ett par fordon som skall ingå i utomhusutställningen när de blir klara.

Det ena fordonet är en transportabel markradio, en buss som har den militära beteckningen typ 9 och är av 1944 års modell. Museets projektbenämning är ”busshelvetet” enlig gubbarna som har ansvar för renoveringen eftersom det finns massor med rost att ta hand om på den. Se bilden nedan.

bussen 

brandbilen

Det andra objektet är en räddningsbil från 1959 som skall hälsa på hos bilprovningen i maj. Det finns mycket jobb kvar på räddningsbilen men den kommer att bli fin när den är klar.

Det finns ett tredje objekt som är under renovering nere i Vännäs och det är ett flygplan, en Mustang som jag inte har någon bild på tillgänglig för stunden.

 

Uppdaterat: NOAA har gjort nya beräkningar på den globala medeltemperaturen

Medeltemperatur globalt under november blev med 2008 den sjunde högsta med 0,65 grader över medeltemperaturen under 1900-talet som NOAA använder som referensvärde.

medeltemperatur november

Medeltemperaturen fördelad över klotet under november 2014

Signifikant väder

Signifikanta (extrema) väderhändelser under november 2014

Extrem nederbörd föll under november över delar av norra USA, en region i nordvästra Algeriet, och delar av sydvästra Asien öster om Kaspiska havet.

Extrem torka förkom över norra kustområdet i Chile, nordvästra Afrika, Östeuropa, samt västra Ryssland och Filippinerna.

Medeltemperatur global för september- november var den högsta någonsin för den perioden med 0,70 grader över medeltemperaturen och överträffar tidigare rekord som sattes 2005.

sept-nov

Temperaturfördelningen klotet runt september - november 2014

De första 11 månaderna 2014 var den varmaste motsvarande period sedan NOAA började räkna på globala medeltemperaturer 1880 och överträffar det tidigare rekordet från 2010. 2014 är för närvarande på väg att bli det varmaste året som registrerats om decembers globala medeltemperatur blir minst 0,42 grader över snittet under 1900-talet.

WMO räknar med att 2014 blir varmaste året i Europa

jan-vov

Temperaturfördelning klotet runt januari-november 2014

koldioxid

Under vintermånaderna stiger koncentrationen av koldioxiden i atmosfären sakta men säkert. Dygnsmedelvärdet den 14 december var 398,69 ppm vid Mauna Loa Observatory på Hawaii. Månadsmedelvärdet för November 2014 blev 397,13 ppm. November 2013 var månadsmedelvärdet 395,11 ppm, det är en ökning på 2,02 ppm på ett år.

 November blev i stort nederbördsfattig där Abisko och Nikkaluokta fick minst med 13 respektive 14 mm. Största nederbördsmängderna 47 och 42 mm uppmättes i Haparanda och Piteå. Med lite nederbörd under månaden följde grundvattennivåer under eller mycket under den normala för årstiden. 

Du kan läsa om novembervädret i Sverige o Norrbotten i synnerhet här

Medan det var ovanligt kallt och snörikt i mellersta och östra USA, så var det en mycket varm november i större delen av Europa. På många håll i Sydeuropa föll dessutom mycket stora regnmängder. Ovanligt höga temperaturer rådde även i till exempel östra Sibirien och i Australien.

Novembervädret klotet runt kan du läsa här

Den svenska hösten började som en förlängd sommar. Sedan har årstiden fortsatt bjuda på både värme och sol. Avslutningen på hösten blev mycket mulen i södra Sverige och solig i de norra delarna av landet.

SMHI:s sammanställning över höstvädret kan du läsa om här

Väderbloggens Väder- Trafik- Nöjes- och Klimatlänkar kommer du till här

En klurig väderfråga

Varje dag ställer SMHI en klurig väderfråga på WeatherPal i adventskalendern som du hittar under Kalenderquiz 2014. Gårdagens fråga handlade om ett köldrekord satt under Lucia 1941 och löd på -53 grader där man frågade om i vilken norrländsk ort där det uppmättes.

Den lägsta temperatur som uppmätts vid en officiell svensk väderstation är -52,6 grader i Vuoggatjålme den 2 februari 1966. En sammanvägning som SMHI gjorde av hela observationsmaterialet under inledningen av februari 1966 gav att det är den kallaste vädersituation som SMHI känner till i Sverige, där det även sattes en rad andra köldrekord.

Svaret på gårdagens fråga finns inte i den statistiken men är ändå omnämnt i Svenska köldrekord. Det är uppmätt vid Malgoviks folkskola i Vilhelmina där temperaturen sjönk till -53 grader.

Under gårdagen var det inte lika kallt i Vilhelmina utan vid 15-tiden var det -7 grader, så det var långt ifrån köldrekordet från 1941. Vi samma tidpunkt igår var det -45 grader i Jakutsk i östra Sibirien och -27 grader i Danmarkshavn på Grönland. I Italien som är Lucias hemland var det +16 grader i Rom och +18 grader i Palermo.

Här är veckans snörapport: Dundret 40 cm i terrängen och 50 cm i nedfarterna, Kåbdalis 37 cm i terrängen 70 cm i nedfarterna, Storklinten 20 cm i terrängen och 50 cm i nedfarterna, Åre 5 cm i terrängen och 5 cm i nedfarterna, Vemdalen i
Härjedalens kommun 15 cm i terrängen och -- cm i nedfarterna, Ramundberget Funäsdalen 22 cm i terrängen och 48 cm i nedfarterna, Tandådalen Hundfjället Sälen 35 cm i terrängen och 85 cm i nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Katterjåkk 53 cm, Kiruna 25 cm, Jäkkvik 28 cm, Arjeplog Myrheden 19 cm, Kangos 37 gr, Saittarova 24 cm, Sadjem 34 cm, Markusvinsa 35 cm, Jokkmokk 40 cm, Murjek 37 cm, Talljärv 42 cm, Kypäsjärvi 18 cm, Brännberg 12 cm, Kalix 1 cm, Luleå Bergnäset 10 cm, och Piteå 0 cm.

Nattens lägsta temperatur söndag morgon, -25,2 grader har uppmätts i Nikkaluokta.

Här öppnar du fjällvädersidan

Här kommer du till senaste ytvatten och iskartan över Bottenviken

Här kan du se spårstatusen på de flesta elljusspår i länet

Stormen Alexander passerade utan att ställa till med allt för mycket skadegörelse. Högsta vindhastigheterna med stormstyrka uppmättes på Hanö vid Blekingekusten med en medelvind på 27 m/s och vindbyar med orkanstyrka 34 m/s sent på fredagskvällen den 12 december. För att räknas som storm skall vindhastigheten vara mellan 24, 5 och 28,4 m/s, däröver kallas det för orkan.

Under vintermånaderna stiger koncentrationen av koldioxiden i atmosfären sakta men säkert. Dygnsmedelvärdet den 11 december var 398,65 ppm vid Mauna Loa Observatory på Hawaii. Källa: SMHI, NOAA, med fler vädersidor

Enligt WMO (World Meteorological Organization) kommer år 2014 att bli ett av de varmaste åren sedan de globala temperaturmätningarna startade år 1880. Även om det inte blir nytt rekord så kommer 2014 att vara ett av de varmaste åren. Åren 2010, 2005 och 1998 är varmast hitintills.

Väderbloggens Väder- Trafik- Nöjes- och Klimatlänkar kommer du till här

Majblomman hjälper barn inför julen

Inför julen är det många familjer som har det tufft ekonomiskt och då kan det vara bra att veta att majblomman kan hjälpa barn med olika saker. 

Majblomman grundades 1907 av Beda Hallberg som efter att hon hade arbetet med fattigvården hade fått en vision om hur hon ville skapa en modern hjälporganisation med barnperspektiv. Idén var att sälja små blommor till rockslaget för en överkomlig slant och konceptet gjorde snabbt succé och håller än idag. Av försäljningen/insamlingen går 80 procent till att förbättra barns villkor i Sverige. Majblomman stöttar barn i ekonomiskt utsatta familjer och samarbetar med skola, hälsovård och socialtjänst genom sina 650 lokalföreningar för att stärka barnens nätverk. Genom majblomman har många barn fått bidrag till glasögon, kläder, skor, cyklar, fritidsaktiviteter och läger för att nämna några saker som det har sökts bidrag till. Majblomman arbetar även med opinionsbildning och bidrar till forskningen om barns hälsa.

Du kan läsa mer om majblomman i länken nedan där det går att hämta en ansökningsblankett under Luleå lokalförening.


November, väderrekordens månad

November blev till stora delar en odramatisk månad som bjöd på mestadels mulet och milt uppehållsväder. Årets novembervärme saknar nästan motstycke, då det blev tangerat svenskt medeltemperaturrekord. Den 14 var det sista dygnet för i år med meteorologisk sommar. Sist ut med meteorologisk sommar var Falsterbo och Skillinge i Skåne samt Karlskrona Söderstjerna och Utklippan i Blekinge. Storlien Visjövalen fick mest sol i landet med 55 soltimmar. Stockholm däremot slog nytt bottenrekord med 5 soltimmar och slog därmed det gamla rekordet från 2008 som löd på 8 timmar.

Vattentemperaturen längs Norrlandskusten var nära nog normal. Den första nyisen i norra Bottenvikens innerskärgårdar rapporterades omkring den 15. Liksom i slutet av oktober föll mycket regn i början av november mellersta delen av landet. Marken var redan mättad från oktoberregnen vilket medförde höga flöden bland annat i Dalälven nedströms Siljan. Vattenståndet i oktober var mycket över det normala för årstiden i Storsjön och Siljan och det fortsatte att stiga under november. Kulmen nåddes i Storsjön den 5 -6 och i Siljan 8-13.

November blev avsevärt mildare än normalt i stora delen av landet. Rätt allmänt blev medeltemperaturen 2–4 grader över normalt. I Sydsverige var det rekordvarmt med ett tangerat svenskt medeltemperaturrekord på 8,8 grader i Skillinge i sydligaste Skåne. Tidigare varma novembermånader var under 2000, 2006 och 2011. Lund satte nytt novemberrekord med 7,6 grader i medeltemperatur, det gamla rekord var på 7,5 grader från 1938. I absoluta tal var Nikkaluokta kallast i landet under november med en medeltemperatur på -11,1 grader. Det var även där som temperaturunderskottet mot normalt var som störst med 0,9 grader. Största temperaturöverskottet noterades i värmländska Gustavsfors med 4,6 grader över det normalt.

Fyra nya novemberrekord sattes där Örebro (startår 1858) uppmätte 14,9 grader, tidigare rekordet var 14,2 grader från 2005. Göteborg (startår 1859) med 14,5 grader, tidigare rekord var 14,2 grader från 2005. Skövde i Västergötland (startår 1915) med 14,4 grader, tidigare rekord 13,1 grader från 2005. Karlshamn i Blekinge (startår 1859) med 14,8 grader, tidigare rekord var 14,5 grader från 1996 och Ölands norra udde (startår 1854) med 14,0 grader, tidigare rekord var 12,3 grader från 1968. Den 2 uppmättes månadens högsta temperatur 15,9 grader i Markaryd i Småland, det är högst i landet under november sedan det uppmättes 16,0 grader i Hudiksvall den 1 november 2011.

Länet i stort: November blev i stort nederbördsfattig där Abisko och Nikkaluokta fick minst med 13 respektive 14 mm. Största nederbördsmängderna 47 och 42 mm uppmättes i Haparanda och Piteå. Med lite nederbörd under månaden följde grundvattennivåer under eller mycket under den normala för årstiden. Medeltemperaturen i stort i länet varierade från 0,9 grader under till 2 grader över normalt för månaden. Kallast i landet var Nedre Soppero den 14 med -29,7 grader vilket är säsongslägsta temperaturen så här långt. I samband med en lågtryckspassage den 3 uppmättes månadens högsta medelvind på 25 m/s i Stekenjokk. Högsta vindbyarna på 29 m/s uppmättes i Stora Sjöfallet.

Kiruna fick 42 soltimmar under november mot normalt 18 soltimmar, tidigare rekordet var på 40 timmar från 2008. Medeltemperaturen blev -9,7 grader vilket är 0,3 grader under normalt. Månadens högsta temperatur +4,1 grader uppmättes den 4, den 27 uppmättes månadens lägsta temperatur -27,6 grader. Under månaden föll det 31 mm nederbörd mot normalt 44 mm. Största snödjupet var 17 cm.

Luleå uppmätte 37 soltimmar mot normalt 34 timmar. Även i Luleå föll det mindre nederbörd än normalt, på Bergnäset uppmättes 35 mm mot normalt 52 mm. Största snödjupet under månaden blev 13 cm. Medeltemperaturen under november blev -3,2 grader vilket är 0,8 grader över normalt. Månadens högsta temperatur +6,0 grader uppmättes den 10, den 20 uppmättes månadens lägsta temperatur -16,2 grader.

I större delen av Europa blev det en mycket varm månad och på många håll i Sydeuropa föll dessutom mycket stora regnmängder. Ovanligt höga temperaturer rådde även i östra Sibirien och i Australien, medan det var ovanligt kallt och snörikt i mellersta och östra USA.

I Arktis rådde varierande väderförhållanden under månaden med rätt normal istillväxt. Det gjorde att isutbredningen i Polarhavet var något större än vid samma tidpunkt de fyra föregående åren, det var bara Tjuktjerhavet och Davis Strait som hade under genomsnittliga isförhållanden. Den 6 november uppmättes -43,7 grader i Kap Morris Jesup vid Grönlands nordspets vilket är en av de lägsta temperaturer som observerats där vid den här tiden på året.

Den genomsnittliga koldioxidhalten i atmosfären vid Mauna Loa på Hawaii var under november 397,13 ppm, som kan jämföras med 395,11 ppm som uppmättes under november 2013. Det är en årlig ökning på 2,02 ppm, faktum är att det har satts nya månadsrekord varje månad vid Mauna Loa sedan mätningarna startade där 1957,

Källor: SMHI, SVT och NOAA

Väderbloggens Väder- Trafik- Nöjes- och Klimatlänkar kommer du till här

 Solnedgång

Avveckling eller utveckling? Samt senast nytt om Tyfonen Hagupit

Jag har haft månadsbiljett/månadskort i parkeringshuset Karpen sedan 2008. Senaste två åren har parkeringshuset tagit många kliv tillbaks in i forntiden. Man har stängt kontoret bortsett för några morgontimmar varje dag, man har slutat sanera duvskit vid p-rutorna, man har slutat att byta trasiga lysrör. Lysröret (i trapphuset plan 3) som jag felanmälde i april är ännu inte bytt.

Motorvärmarstyrningen som installerades ska vi inte ens nämna, det är ett stenålderssystem. Oftast kallstartar jag med onödigt mycket utsläpp av allt möjligt i centrums redan tillräckligt förorenade luft. Enda fördelen med det systemet är att vi som kunder förbrukar minimalt med el. Ett litet kliv framåt har dock Karpen tagit då jag har noterat att man har installerat fyra laddstationer för elbilar.

Ett litet tips: Det finns ett modernt system för styrning av motorvärmaruttag där man använder sig av en app eller via en hemsida i "klöstelefonen" eller surfplattan för att ställa in ny avresetid. Luleo har testat det systemet länge nu och jag lovar, det är användarvänligt och driftsäkert (till och med i Råneå) och man har varm bil när man behöver den.

tyfonen

Den här bilden är några dagar gammal och hämtad från NOAA

Senaste nytt: Tyfonen Hagupit förstör hus och fäller träd när den drar fram i östra Filippinerna. Ovädret, med vindhastigheter i byarna på 58 sekundmeter (runt 200 km/tim) är ännu en naturkatastrof som drabbar örikets hårt prövade befolkning. Minst två människor har dött uppger DN.

Du kan läsa mer här om tyfonen

Väderbloggens Väder- Trafik- Nöjes- och Klimatlänkar kommer du till här

 

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar