Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginläggUppdaterad 29 augusti 2015.

Busshelvetet och brandbilen

Nu kan vi börja summera ihop februarivädret sen återkommer jag med en månadssammanställning när SMHI har räknat klart. Så här långt kan vi notera att den lägsta temperaturen i länet var -42,8 gr i Naimakka den 6 februari.

Dagens mätvärden ute på Kallax blev följande: I Flygmuseets nederbördskanna hittade jag en del snö som i tinad form blev 10, 1 mm. Där ingår regnskvätten som kom på morgontimmarna och ställde till med en hel del halka. Snödjupet är nu 76 cm och tjälen är 97 cm så den har minskat 2 cm nu när det har varit några milda dagar. Under perioden 2 februari – 1 mars har jag fått ihop 45,7 mm vilket är långt över en normal februarinederbörd i Luleå som är 28 mm.

Skidanläggningarna har följande snödjup:

Björkliden: 60 cm i terrängen och 20 cm i nedfarterna

Abisko/Njuolja: 60 cm i terrängen och 57 cm i nedfarterna

Dundret: Aktuella snödjup saknas

Kåbdalis: 115 cm i terrängen och 115 cm i nedfarterna

Storklinten: 95 cm i terrängen och 80 cm nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Talljärv 140 cm, Porjus 110 cm, Skröven 85 cm, Kalix 83 cm, Harads 73 cm, Arjeplog – Myrheden 70 cm, Tärendö 68 cm.
Källa: SMHI och skidanläggningarnas snörapport.

Länk till aktuell iskarta över Bottenviken

Det förekommer många aktiviteter på Flygmuseet när vi har arbetsdag på torsdagarna som idag när vi har städat upp i ett av förråden och gjort oss av med en massa elektronikskrot som skall gå till återvinning. Även på onsdagskvällarna är det full fart i fordonshallen där några ”gubbar” håller på att renovera ett par fordon som skall ingå i utomhusutställningen när de blir klara.

Det ena fordonet är en transportabel markradio, en buss som har den militära beteckningen typ 9 och är av 1944 års modell. Museets projektbenämning är ”busshelvetet” enlig gubbarna som har ansvar för renoveringen eftersom det finns massor med rost att ta hand om på den. Se bilden nedan.

bussen 

brandbilen

Det andra objektet är en räddningsbil från 1959 som skall hälsa på hos bilprovningen i maj. Det finns mycket jobb kvar på räddningsbilen men den kommer att bli fin när den är klar.

Det finns ett tredje objekt som är under renovering nere i Vännäs och det är ett flygplan, en Mustang som jag inte har någon bild på tillgänglig för stunden.

 

Ett mer än hundraårigt septemberrekord slaget

Under tisdag förmiddag rapporterade flera stationer i Götaland rekordhöga septemberlufttryck som överskred det tidigare septemberrekordet på 1042,0 hPa uppmätt i Sveg den 16 september 1903.

Ett mer än hundraårigt septemberrekord slaget

Kooperativa i Hajom levererar

Sakta men säkert har servicen på landsbygden och i glesbygden allt mer centraliserats med långa resvägar som följd, det här är en trend som måste brytas för att få en mer hållbar och levande landsbygd.

Luleå kommun har mycket fokus på centrala stan, Lulsundsberget och området runt Kronan i sin vision 2050. Idag (tisdag) presenterade kommunledningen och Lulebo en utvecklingsplan för Råneå men är det tillräckligt? I morgon kväll (onsdag) genomförs ett öppet möte på församlingsgården om Råneås framtida utveckling.

Under hösten pågår en utredning om nu hur den kommande skolorganisationen kommer att se ut. Här har jag farhågor för att högstadiet i Råneå och byskolan i Vitå som är två väl fungerande skolor kommer läggas ner i nya skolorganisationen. Detta till förmån för centrala Luleå och de centrumnära stadsdelar där en ny skola skall byggas på Kronanområdet. Resultatet vid en nedläggning av byskolorna blir att eleverna får pendla. Jag tycker inte det är särskilt klimatsmart av BUN att börja bussa eleverna långa sträckor med taxi och Länstrafikens bussar från byarna fram och tillbaks till skolorna i centrala Luleå om man väljer en centraliserad organisation.

Alla som bor i glesbygden och på landsbygden skall ha tillgång till samhällsservice som hälsocentral, apotek, tandvård, skola och fritidsgård inom rimligt avstånd, tillgång till bank, bibliotek eller bokbuss. En butik behövs inte bara för inköp av dagligvaror utan den fungerar även som en viktig social mötesplats. Många butiker på landsbygden är ombud för Svenska spel och ATG, de har postservice, är utlämningsställe för paket från DHL och Schenker och är utlämningsställe för systemvaror. Många glesbygdsbutiker har en bensinpump i anslutning till butiken så kunderna kan tanka samtidigt som de handlar och uträttar andra ärenden i butiken. Landsbygden behöver fungerande kollektivtrafik där det är möjligt och där det finns tillräckligt passagerarunderlag.

 IPRåneå1

Råneå IP2

Det är viktigt att det finns tillgång till mötesplatser för rekreation, kultur och idrott, landsbygden behöver trafiksäkra vägar och cykelvägar något som inte alltid finns idag. Byggnaden vid Råneå idrottsplats är ingen vacker syn med avflagad färg och ett stort renoveringsbehov. På södra gaveln hänger långa remsor med avflagad färg. Något som stadsbyggnadsförvaltningen borde ha tagit tag i för länge sedan.

Det goda exemplet på en fungerande landsbygd hämtar vi från Marks kommun som har drygt 33000 innevånare varav 14700 bor i centralorten. Kooperativa i Hajom är en levande butik som betjänar byns 64 innevånare och boende i omkringliggande byar. Butiken är ett exempel på en lanthandel som blomstrar, butiken är i grunden en Konsumbutik från förr i tiden med 60-tals atmosfär. Idag är butiken en fristående COOP-butik så kunderna får medmerapoäng när de handlar där. Butiken erbjuder dagligvaror med ett stort ekologiskt sortiment, manuell chark och egen korvtillverkning, färskt bröd från egen ugn, butiken är ombud för Apoteket och har paketutlämning för Schenker. Butiken har bensin- och dieselpumpar från Paroy som förser byborna och övriga kunder med bränsle till bilen, mm. Utöver butiken i Hajom finns det en förskola i byn med 24 barn.

Tre foton från butiken i Hajom

Kooperativa1

hajom

Kooperativa3

Rekordvarmt 2015

NOAA presenterade att sannolikheten för att 2015 blir rekordvarmt är hela 97%. Beräkningarna är gjorda utgående från perioden januari till juli. I beräkningen har ingen hänsyn tagits till den rekordvarma augustimånaden eller till en fortsatt kraftig El Niño under resten av året vilken har en globalt värmande effekt.

Diagram

Avvikelsen är beräknad i jämförelse med medeltemperaturen under 1900-talet

Moder jord blir allt varmare

Den globala medeltemperaturen för augusti 2015 var 0,88 grader över genomsnittet på 15,6 grader under 1900-talet och är den högsta augusti-temperaturen på 136 år, NOAA började mäta global medeltemperatur 1880. Augusti slog det tidigare rekordet från augusti 2014 med 0,09 grader. Detta var den sjätte månaden under 2015 som har varit rekordvarm, de tidigare månaderna var februari, mars, maj, juni och juli.

Perioden juni, juli och augusti hade den högsta globala medeltemperaturen för perioden med en medeltemperatur på 0.85 grader över genomsnittet. Detta slår det tidigare rekordet från 2014 med 0,11 grader.

Perioden januari-augusti var 0,84 grader genomsnittet för 1900-talet och därmed nytt rekord som slår det gamla rekordet från 2010 med 0,10 grader.

Villkoren för El Niño var uppfyllda över ekvatorial Stilla havet under augusti, enligt analysen av NOAA: s Climate Prediction Center. Ytvattentemperaturen var under augusti nära eller större än 2 grader över snittet mellan åren 1981-2010 i östra halvan av ekvatorial Stilla havet. Det finns mer än 90 procents chans att en El Niño kommer att fortsätta på norra halvklotet under vintern 2015/16.

Den Arktiska havsisens utsträckning för augusti 2015 var 22,3 procent under genomsnittet under åren 1981-2010. Detta var den fjärde minsta augustiutsträckning sedan sattelitmätningarna började 1979 enligt analysen vid National Snow and Ice Data Center, med hjälp av data från NOAA och NASA. Övriga uppgifter är hämtade från NOAA.

värme

Orosmoln över Bryssel

Från onsdag morgon till torsdags morgon fick Jokkmokk 22 mm nederbörd, Nästan dubbelt så mycket föll över Töcksfors nära Norska gränsen i Värmland som uppmätte 41,2 mm. Under dagen har det skvättat på så fram till klockan 20 i kväll hade Ulvsjö i Dalarna fått 39 mm vilket var mest i landet. Imorgon kommer det stora regnmängder längs Norrbottenskusten. Källa: SMHI

Regnat har det gjort i Bryssel också under senaste dagarna med korta häftiga skurar, men det har även varit andra orosmoln. Igår var det taxis tur att strejka som protest mot den omtalade samåkningssajten på internet som taxirörelsen ser som ”svarttaxiförmedling”. Vid lunch korkade taxibilarna igen Bryssels genomfartsgata i EU-kvarteret vilket skapade stora problem för trafiken runt parlamentet. Taxibilarna lämnades sida vid sida vid lunchtid och skulle stå kvar till klockan 18 enligt uppgift. Se nedanstående foton

bryssel1

bryssel2

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar