Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- väder- och klimatlänkar finns nu i ett eget blogginlägg som jag länkar till i blogginläggen.

Busshelvetet och brandbilen

Nu kan vi börja summera ihop februarivädret sen återkommer jag med en månadssammanställning när SMHI har räknat klart. Så här långt kan vi notera att den lägsta temperaturen i länet var -42,8 gr i Naimakka den 6 februari.

Dagens mätvärden ute på Kallax blev följande: I Flygmuseets nederbördskanna hittade jag en del snö som i tinad form blev 10, 1 mm. Där ingår regnskvätten som kom på morgontimmarna och ställde till med en hel del halka. Snödjupet är nu 76 cm och tjälen är 97 cm så den har minskat 2 cm nu när det har varit några milda dagar. Under perioden 2 februari – 1 mars har jag fått ihop 45,7 mm vilket är långt över en normal februarinederbörd i Luleå som är 28 mm.

Skidanläggningarna har följande snödjup:

Björkliden: 60 cm i terrängen och 20 cm i nedfarterna

Abisko/Njuolja: 60 cm i terrängen och 57 cm i nedfarterna

Dundret: Aktuella snödjup saknas

Kåbdalis: 115 cm i terrängen och 115 cm i nedfarterna

Storklinten: 95 cm i terrängen och 80 cm nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Talljärv 140 cm, Porjus 110 cm, Skröven 85 cm, Kalix 83 cm, Harads 73 cm, Arjeplog – Myrheden 70 cm, Tärendö 68 cm.
Källa: SMHI och skidanläggningarnas snörapport.

Länk till aktuell iskarta över Bottenviken

Det förekommer många aktiviteter på Flygmuseet när vi har arbetsdag på torsdagarna som idag när vi har städat upp i ett av förråden och gjort oss av med en massa elektronikskrot som skall gå till återvinning. Även på onsdagskvällarna är det full fart i fordonshallen där några ”gubbar” håller på att renovera ett par fordon som skall ingå i utomhusutställningen när de blir klara.

Det ena fordonet är en transportabel markradio, en buss som har den militära beteckningen typ 9 och är av 1944 års modell. Museets projektbenämning är ”busshelvetet” enlig gubbarna som har ansvar för renoveringen eftersom det finns massor med rost att ta hand om på den. Se bilden nedan.

bussen 

brandbilen

Det andra objektet är en räddningsbil från 1959 som skall hälsa på hos bilprovningen i maj. Det finns mycket jobb kvar på räddningsbilen men den kommer att bli fin när den är klar.

Det finns ett tredje objekt som är under renovering nere i Vännäs och det är ett flygplan, en Mustang som jag inte har någon bild på tillgänglig för stunden.

 

Regnet bara öser ner

Halland, Småland och Värmland har fått stora regnmängder under innevarande vecka. Här i länet har det skvättat på rätt duktigt i kustlandet.

Från onsdag morgon klockan 08 till torsdag morgon klockan 08 har Haparanda fått 33,7 mm, Talljärv 21,5 mm, Luleå 17,5 mm och Piteå 33,2 mm. Under dagen har mest nederbörd kommit i Västerbotten där Lycksele fått 24,8 mm från klockan 08 - 20.

Normalt under augusti får Haparanda 65 mm, Luleå 60 mm, Piteå 63 mm och Lycksele 56 mm.

SMHI har gjort en studie som visar att extrem nederbörd generellt sett har ökat från 1900 fram till 1930- och 1940-talet. Därefter blev det en minskning fram till 1970-talet, för att sedan öka fram till idag. Det är mer extrem nederbörd i dag än på 1930-talet visat studien. Källa: SMHI

Satellitbild

Satellitbild från 22-tiden i kväll. Bildkälla: NOAA

Här kan du läsa mer om översvämningarna

Det pyr och glöder fortfarande efter den stora skogsbranden i Västmanland

Här kommer du till bloggens Väder- Trafik- och Klimatlänkar

Fler skyfall under senaste dygnet

Det kar kommit stora regnmängder senaste dygnet från tisdag klockan 08:00 till onsdag klockan 08:00. I Götaland som redan har fått mycket regn med översvämningar och rekordhöga vattenflöden (se även förra blogginlägget) har fått mest under senaste dygnet. De fem platser som fått mest regn är Hällrum 133,7 mm (nytt årsrekord på dygnsnederbörd), Uplo 108,4 mm, Vårgårda 96,1 mm, Herrjunga 66,6 mm och Uddevalla 49,0 mm.

Här i länet har mest regn under samma tid, 51.3 mm uppmätts i Talljärv och i Storön som fick 29,2 mm. Källa: SMHI

En konsekvens av allt regnande är att banvallen på Bohusbanan är bortspolad med tågstopp som följd.  Läs mer här om Bohusbanan

Rekordhöga vattenflöden i Nissan

I Halland och Småland har stora nederbördsmängder fallit vid SMHI:s mätstationer i Torup och Skeppshult. Senaste två dygnen 17-19 augusti har det fallit 130-140 mm regn. Det är mer än vad som normalt brukar falla under hela augusti. Skeppshult fick 91,5 mm under ett dygn vilket är årets största nederbörd under ett dygn.

Torup får normalt 112 mm under hela augusti, nu föll det 138 mm på två dygn. Augustirekordet i Torup är 215 mm från augusti 2008. SMHI har utfärdat en klass 3 varning, det är stora övesvämningar och vattenflödet i Nissan har aldrig någosin varit så här stort. 

Här i länet har Övertorneå fått största dygnsnederbörden senaste dygnet 38,2 mm och Koler 31,0 mm. Källa: SMHI

Här kommer du till väderbloggens Väder-, Trafik-, och Klimatlänkar

Meteorolog Pär Holgren presenterar vädret år 2094

Luleå leder solskenskampen - Glaciären på Kebnekaise smälter

Med lite drygt två veckor kvar av solskenskampen har Luleå en betryggande ledning med 897,7 soltimmar. Tvåan är Umeå med 823,4 soltimmar, på tredjeplats ligger Karlskrona med 817,7 soltimmar. Mest sol senaste veckan 75,9 soltimmar har Östersund fått.

Den pågående klimatförändringen med allt varmare klimat här i norr sätter sina spår i fjällvärlden. Den milda våren och sommarens värmebölja har påskyndat avsmältningen av glaciären på Kebnekaises sydtopp som blir allt lägre. Sydtoppen är än så länge Sveriges högsta berg men nu skiljer det bara en meter topparna emellan.

Sydtoppen kan komma att minska ytterligare något innan vintern så då kan avsmältningen ha gjort att sydtoppen blir lägre än nordtoppen. Efter sommaren 2013 var sydtoppen 2099 meter och stack knappt upp över nordtoppens 2097 meter. Historiskt sett har nordtoppen varit högre än sydtoppen och då täckt av en glaciär som är helt borta nu. 1922 uppmättes nordtoppens höjd till 2135 meter samtidigt som sydtoppen var 2123 meter över havet.

Glaciären på sydtoppen har en säsongmässig cykel där den är som högst under mars-april för att sedan minska i höjd och nå sitt årliga säsongsminimum någon gång under augusti-september. På sikt är det oundvikligt att sydtoppen passeras av nordtoppen i takt med att klimatförändringen fortskrider och glaciären smälter. Källa: SMHI

Klicka här så kommer du till Solskenskampen

Här kommer du till väderbloggens Väder-, Trafik-, och Klimatlänkar

Rekordvarmt i Norge, höst i Tarfala

Tarfala som ligger på 1150 meter över havet i Tarfaladalen var sist ut i landet med att få sommar och nu är de först med hösten. Den 6 juli anlände sommaren och 9 augusti blev det alltså höst i Tarfala uppger SMHI.

Juli var rekordvarm i Norge med en månadsmedeltemperatur för hela landet på 4,3 grader över normal medeltemperatur för juli, det slår det tidigare rekordåren 1925, 1937 och 1941. Nordnorge blev den torraste regionen i landet med bara 40 procent av normal julinederbörd. Ringeby Oppland fick däremot dubbla månadsnederbörden och det är nytt nederbördsrekord där. Källa: Meteorologiska institutet i Norge.

Vill du veta när hösten normalt anländer? Klicka här så kommer du till väderbloggens länksamling med Trafik-, Väder-, och Klimatlänkar

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdagsgubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) bl. a i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar