Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Oftast finns det aktuella väder- och klimatlänkar i senaste blogginlägget men de kan finnas en bit ner i bloggen ibland.

Busshelvetet och brandbilen

Nu kan vi börja summera ihop februarivädret sen återkommer jag med en månadssammanställning när SMHI har räknat klart. Så här långt kan vi notera att den lägsta temperaturen i länet var -42,8 gr i Naimakka den 6 februari.

Dagens mätvärden ute på Kallax blev följande: I Flygmuseets nederbördskanna hittade jag en del snö som i tinad form blev 10, 1 mm. Där ingår regnskvätten som kom på morgontimmarna och ställde till med en hel del halka. Snödjupet är nu 76 cm och tjälen är 97 cm så den har minskat 2 cm nu när det har varit några milda dagar. Under perioden 2 februari – 1 mars har jag fått ihop 45,7 mm vilket är långt över en normal februarinederbörd i Luleå som är 28 mm.

Skidanläggningarna har följande snödjup:

Björkliden: 60 cm i terrängen och 20 cm i nedfarterna

Abisko/Njuolja: 60 cm i terrängen och 57 cm i nedfarterna

Dundret: Aktuella snödjup saknas

Kåbdalis: 115 cm i terrängen och 115 cm i nedfarterna

Storklinten: 95 cm i terrängen och 80 cm nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Talljärv 140 cm, Porjus 110 cm, Skröven 85 cm, Kalix 83 cm, Harads 73 cm, Arjeplog – Myrheden 70 cm, Tärendö 68 cm.
Källa: SMHI och skidanläggningarnas snörapport.

Länk till aktuell iskarta över Bottenviken

Det förekommer många aktiviteter på Flygmuseet när vi har arbetsdag på torsdagarna som idag när vi har städat upp i ett av förråden och gjort oss av med en massa elektronikskrot som skall gå till återvinning. Även på onsdagskvällarna är det full fart i fordonshallen där några ”gubbar” håller på att renovera ett par fordon som skall ingå i utomhusutställningen när de blir klara.

Det ena fordonet är en transportabel markradio, en buss som har den militära beteckningen typ 9 och är av 1944 års modell. Museets projektbenämning är ”busshelvetet” enlig gubbarna som har ansvar för renoveringen eftersom det finns massor med rost att ta hand om på den. Se bilden nedan.

bussen 

brandbilen

Det andra objektet är en räddningsbil från 1959 som skall hälsa på hos bilprovningen i maj. Det finns mycket jobb kvar på räddningsbilen men den kommer att bli fin när den är klar.

Det finns ett tredje objekt som är under renovering nere i Vännäs och det är ett flygplan, en Mustang som jag inte har någon bild på tillgänglig för stunden.

 

Idag har det varit årets varmaste dag i länet

Dagens högsta temperatur i länet 16,9 grader uppmättesi Älvsbyn. Boden noterade 16,4 grader och Luleå flygpålats 15,6 grader.

I Västerbotten var Hökmarksberget varmast med 16,8 grader och Skellefteå flygplats noterade 16,4 grader.

Junsele var varmast i landet med 17,1 grader.

Största snödjupet i länet har uppmätts i Katterjåkk med 147 cm, Kvikkjokk Årenjarka 66 cm, Sadjem 64 cm och Björkudden 57 cm.

Nedan några temperaturer från klockan 15 idag.

Karesuando 5 gr
Nedre Soppero 6 gr
Vittangi 6 gr
Katterjåkk 4 gr
Rensjön 5 gr
Kiruna 8 gr
Tarfala (1150 m ö h) 5 gr
Nikkaluokta 8 gr
Gällivare 10 gr
Nattavaara 13 gr,
Vajmat 13 gr
Ritsem 4 gr
Stora Sjöfallet vind väst 13 m/s 2 gr
Kvikkjokk Årenjarka 12 gr
Jokkmokk 13 gr
Mierenis (614 m ö h) 7 gr
Jäkkvik 10 gr
Vuoggatjålme 8 gr
Arjeplog Myrheden 11 gr
Arvidsjaur 11 gr
Kåbdalis 13 gr
Vidsel 14 gr
Älvsbyn 16 gr
Boden Sävast 16 gr
Pajala 11 gr
Överkalix Svartbyn 16 gr
Övertorneå 12 gr
Haparanda 7 gr
Råneå 16 gr
Luleå 14 gr
Piteå Roknäs 14 gr

Storön sydväst 4 m/s 4 gr
Rödkallen syd 5 m/s 5 gr
Källa:SMHI

Varm mars 2014

Mars 2014 bjöd på bister kyla i Nordamerika medan ryska Arktis, Europa och Asien dominerades av milt väder. De största avvikelserna hade Vitryssland och Ukraina där det lokalt var 7 grader varmare än normalt.

Nederbörden globalt under mars 2014 varierade kraftigt runt om i världen. Niger, sydvästra Marocko, delar av nordvästra Kina och norra centrala Australien upplevde extrem torka. Omvänt, nordvästra USA, delar av centrala Ryssland, centrala Indien, regioner i Östeuropa, och spridda områden i Sydamerika och västra central Afrika drabbades av extremt mycket nederbörd.

I Arktis nådde havsisen sitt årliga säsongsmaximum den 21:a vilket var både det femte senaste datumet samt den femte lägsta maximala utbredning sedan de regelbundna satellitobservationerna över havsisen inleddes 1979.

Läs här om marsvädret 2014 klotet runt, från Arktis till Antarktis, med extrema väderhändelser i ord och bild.

Övriga väder- och klimatlänkar finns nedan.

Trafikinformation och vägväderinformation

Här kan du se hur länge du törs sola utan risk för brännskador

Med sommaren kommer åskvädren, här kan du läsa om hur de bildas

Senaste pollenprognosen öppnar du här

Elden har i alla tider fascinerat människan, läs mer här

Här hittar du brandriskkartor för fem dygn framåt

Här öppnar du fjällvädersidan

Senaste iskartan för Bottenviken finns här

Tecknad film för barn i alla åldrar: Svante och klimatförändringen

Skördarna av vete och majs har redan drabbats av torkan och värre blir det

Här kan du se koldioxidkoncentrationen i atmosfären och trenden

Nasa har publicerat en film som visar uppvärmningen de senaste 60 åren

Här är en annan filmsnutt producerad av NASA om issmältning

Mars 2014 blev globalt den tredje varmaste marsmånaden

Mars 2014 blev globalt den tredje varmaste marsmånaden som NASA uppmätt med en medeltemperatur på 0,70 grader över medel. NASA använder medeltemperaturerna mellan åren 1951-1980 som normalvärde. Varmast marsmånaderna med NASA:s beräkningsmodeller var under åren 2002 och 2010. NOAA räknar medeltemperaturen under hela 1900-talet som sitt normalvärde.

Med NOAA:s sätt att räkna blev mars medeltemperatur 0,72 gr över normalt. Mars 2014 blev därmed den fjärde varmaste mars sedan 1880 och den varmaste mars sedan 2010. Källa: NOAA och NASA

Råne älv i vårsolen annadag påsk

Älven i vårsolen

Råne älv annandag påsk. Det är inte mycket is kvar i älven förbi Råneå. jag träffade en hängiven fiskare när jag var ute på luncpromenden med hunden, han hoppades på att få en Gädda på kroken om det inte är för tidigt på året.

Från Piteå har årets första gräsbrand inrapporterats till räddningstjänste. En länk till brandriskkartorna finns bland väder och klimatlänkarna här i bloggen.

Nya säsongshögsta temperaturer har noterats på några orter både här i länet och i södra Sverige.

I länet: Piteå noterade 14,7 gr och Älvsbyn 13,9 gr.
I Västerbotten: Hökmarksberget och Skellefteå flygplats hade 15,9 gr, Vindeln hade 15,0 gr.
Södra Norrland: Delsbo toppar med 19,3 gr, Edsbyn 19,1 gr och Lill-Babs Järvsö 18,9 gr.
Svealand: Eklången i Eskilstuna kommun hade 20,7 gr, Örebro flygplats och Arvika 19,8 gr.
Götaland: Göteborg 22,8 gr (nytt årshögst), Ullared 21,8 gr och Eftra-Broen i Falkenbergs kommun 21,6 gr. Källa: SMHI

En blåsig påskafton och nytt säsongshögsta i Piteå

Påskafton bjöd på soligt och varmt grillväder längs Norrbottenskusten även om det har varit en blåsig dag främst i fjällen.

Nytt säsongshögsta uppmättes under påskafton i Piteå med 15,5 gr, övriga noterbara temperaturer var på Luleå flyfplats på Kallaxheden där det uppmättes 15,2 gr, Sävast sydost Boden 15,1 gr, Boden 14,8 gr och i Norrbottens pärla Älvsbyn noterades 14,6 gr på termometern.

Varmast i landet i dag med 20,0 gr var Markaryd i Småland.

Dagens högsta vindhastigheter klockan 14:00 har uppmätts i: Stekenjokk medelvind 26 m/s byvindar 29 m/s, Stora Sjöfallet medelvind 23 m/s byvindar 29 m/s, Nikkaluokta medelvind 14 m/s byvindar 23 m/s, Katterjåkk medelvind 14 m/s byvindar 21 m/s, Naimakka medelvind 14 m/s byvindar 20 m/s.

Rosalina

Rosalina studerar startlistan till morgondagens V75:a på Rommehed utanför Borlänge. Hon tror på Bokohästarna om du vill ha ett (hund)stalltips.

Gullefjun

Glad Påsk!

Melanom blir allt vanligare

Under påskledigheten är lätt hänt att man sitter för länge och njuter av vårsolen så man bränner sig. Längst ner i blogginlägget finns en länk till en tabell där du kan se hur länge det är lämpligt att sola utan risk för brännskador.

Det är möjligt att minska risken för hudcancer om man inte utsätter barns och ungdomars hud för en överdriven ultraviolett strålning från solen. Det är enkelt att skydda huden, bara man tänker på kläder, skugga och krämer. Ögonen ska skyddas med solglasögon. Även ungdomar som sommarjobbar har skäl att skydda sig mot solen eftersom de ofta utför säsongsbetonade arbeten utomhus. Man vet att barn och ungdomars exponering för UV-strålning, särskilt om huden bränns, är en väsentlig riskfaktor för hudcancer.

Branscher som behöver säsongarbetskraft på sommaren är till exempel asfalt- och trädgårdsarbeten samt bärplockning. I dessa arbeten kan exponeringen för ultraviolett strålning från solen redan på kort tid mångfaldigt överskrida den säkra gränsen för UV-strålning.

Uttunningen av ozonlagret som skyddar mot ultraviolett strålning från solen har stannat av. Med hjälp av satellitmätningar har man lyckats skapa en närmare 30 år lång mätserie av ozonlagret. Genom att modellera mätningarna kan man förutse att ozonlagret kommer att återgå till sin ursprungliga tjocklek om drygt 40 år, det vill säga under andra halvan av detta århundrade.

Den 15 april noterades en ny rekordnivå på 402,17 ppm koldioxid i atmosfären vid Mauna Loa Observatory på Hawaii. Det är det högsta uppmätta dygnsmedelvärde där sedan mätningarna startade vid Manua Loa 1956.

Förra veckan var veckomedelvärdet 401,24 ppm, motsvarande vecka förra året var veckomedelvärdet 397,67 ppm. För tio år sedan var veckomedelvärdet 380,52 ppm motsvarande vecka.

Här kan du se hur länge du törs sola utan risk för brännskador

 

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdagsgubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) bl. a i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar