• lördag 27 augusti 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Nostalgiskt vemod/Ikäväntunnetta Bengt Pohjanen Bengt Pohjanen
Vädersponsor:

Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginläggUppdaterad 10 maj 2016.

Busshelvetet och brandbilen

Nu kan vi börja summera ihop februarivädret sen återkommer jag med en månadssammanställning när SMHI har räknat klart. Så här långt kan vi notera att den lägsta temperaturen i länet var -42,8 gr i Naimakka den 6 februari.

Dagens mätvärden ute på Kallax blev följande: I Flygmuseets nederbördskanna hittade jag en del snö som i tinad form blev 10, 1 mm. Där ingår regnskvätten som kom på morgontimmarna och ställde till med en hel del halka. Snödjupet är nu 76 cm och tjälen är 97 cm så den har minskat 2 cm nu när det har varit några milda dagar. Under perioden 2 februari – 1 mars har jag fått ihop 45,7 mm vilket är långt över en normal februarinederbörd i Luleå som är 28 mm.

Skidanläggningarna har följande snödjup:

Björkliden: 60 cm i terrängen och 20 cm i nedfarterna

Abisko/Njuolja: 60 cm i terrängen och 57 cm i nedfarterna

Dundret: Aktuella snödjup saknas

Kåbdalis: 115 cm i terrängen och 115 cm i nedfarterna

Storklinten: 95 cm i terrängen och 80 cm nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Talljärv 140 cm, Porjus 110 cm, Skröven 85 cm, Kalix 83 cm, Harads 73 cm, Arjeplog – Myrheden 70 cm, Tärendö 68 cm.
Källa: SMHI och skidanläggningarnas snörapport.

Länk till aktuell iskarta över Bottenviken

Det förekommer många aktiviteter på Flygmuseet när vi har arbetsdag på torsdagarna som idag när vi har städat upp i ett av förråden och gjort oss av med en massa elektronikskrot som skall gå till återvinning. Även på onsdagskvällarna är det full fart i fordonshallen där några ”gubbar” håller på att renovera ett par fordon som skall ingå i utomhusutställningen när de blir klara.

Det ena fordonet är en transportabel markradio, en buss som har den militära beteckningen typ 9 och är av 1944 års modell. Museets projektbenämning är ”busshelvetet” enlig gubbarna som har ansvar för renoveringen eftersom det finns massor med rost att ta hand om på den. Se bilden nedan.

bussen 

brandbilen

Det andra objektet är en räddningsbil från 1959 som skall hälsa på hos bilprovningen i maj. Det finns mycket jobb kvar på räddningsbilen men den kommer att bli fin när den är klar.

Det finns ett tredje objekt som är under renovering nere i Vännäs och det är ett flygplan, en Mustang som jag inte har någon bild på tillgänglig för stunden.

 

Luleå kom på 3:e plats i solligan

SVT har summerat sommarens soltimmar sedan midsommar och vinnare i solligan 2016 är Visby med 536 timmar, tätt följt av Ölands norra udde med 530 timmar och på tredje plats med 504 soltimmar kom Luleå.

Jämfört  med förra sommaren har det varit mer soltimmar under solligans sju veckor i år. Förra årets solliga vanns av Karlskrona (som mäter solskenstiden på Kungsholm fästning på Kungsholmen ute i skärgården) med 475 timmar.

Mest moln som skymt solen har Göteborg haft i år vilket gjorde att de bara hade 288 timmar och blev därmed sist i 2016 solliga. 

Här kommer du till solligan

Fotot nedan är från Kvikkjokk

Kvikkjokk

Köldrekord för juli på Grönland

På morgonen den 1 augusti uppmättes en minimitemperatur på -30,7 grader i Summit, mitt på den grönländska inlandsisen. Tekniskt sett hör det värdet till juli och det innebar nytt grönländskt köldrekord för månaden. Det tidigare var -27,7 grader den 30 juli 1992.

Kylan ledde till att isavsmältningen gick något långsammare än vanligt. Medelvärdet för isutbredningen var det tredje lägsta för juli sedan satellitmätningarna började 1979 och juli var därmed den andra månaden i år som inte hade rekordlåg utbredning.

Längs de nordliga kusterna av Nordamerika och Grönland samt i Karahavet och Barents hav blev temperaturöverskottet var 4-7 grader som mest. Högsta inrapporterade temperatur blev 26,6 grader den 5 i Malye Karmakuly på Novaja Zemlja i Ryssland och den 15 på Herschel Island strax norr om det kanadensiska fastlandet.

På Svalbard var temperaturöverskottet 3-4 grader över normalt. Medeltemperaturen för juli blev rekordhög både vid Svalbard lufthavn och Ny-Ålesund. Svalbard lufthavn fick nytt nederbördsrekord och noterade 51,7 mm regn under månaden, nästan tre gånger så mycket som normalt. Det gamla rekordet var på 51,1 mm i juli 1994.

Tasiilaq på Grönland fick sammanlagt bara 0,1 mm nederbörd under juli och det var den lägsta mängd som stationen uppmätt under en julimånad sedan mätningarna startade 1898.

diagram

Juli 2016 - Isutbredningen i Arktis
Utbredningen av den arktiska havsisen april-juli 2016 jämfört med långtidsmedelvärden och utbredningen de senaste fyra åren inklusive rekordåret 2012. Källa: National Snow and Ice Data Center och SMHI.

Här öppnar du fjällvädersidan

Ytvattentemperaturen i Bottenviken, kartan uppdateras fram till isläggningen

Kolla vägvädret och läget i trafiken här

Här hittar du många andra väder, klimat och trafiklänkar

Lika delar moln, regn och sol

Juli blev något varmare än normalt i hela landet med stora nederbördsmängder i norr. I södra Sverige fortsatte torkan under juli och månaden bjöd också på en hel del åska och lokalt kraftiga skurar i samband med åskan. Månadens högsta vindhastighet uppmättes den 2 i Sylarna i Jämtlandsfjällen, där det blåste 17,0 m/s i medelvind och 22,6 m/s i byvind.

Månadens och sommarens hittills åskrikaste dagar kom på slutet på juli när det var lite varmare än i början av månaden. Flest blixtar registrerades den 26 med 9 800 stycken, följt av den 24 med dryga 9 500 stycken och den 31 med dryga 5 800 blixtar. Den 9 blev det lokala översvämningar i Umeå efter en häftig skur och samma eftermiddag föll 20 mm på en kvart och 27 mm på en timme över Tullinge söder om Stockholm. Den 4 föll rikligt med hagel över Vansbro i Dalarna och i Ornäs nordost om Borlänge i södra Dalarna kom det på kvällen den 5 juli en kraftig hagelskur som varade i runt 10 minuter. Haglen var ungefär lika stora som hasselnötter. Den 11 fick Uppland lokalt mycket regn med översvämningar som följd. I Film noterades 20 mm på bara en kvart vid 17-tiden och i Norrtälje föll det 64 mm när skyfallsliknande skurar passerade där enligt en icke officiell men trovärdig mätning. För att få kallas skyfall måste det falla minst 1 mm per minut.

I Norrbotten och norra Lappland rapporterade flera stationer mer än 40 mm i dygnsnederbörd den 5 där Skröven i norra Lappland fick 58 mm det dygnet. Den 6 kom det 20-40 mm på några platser. I Härnösand föll det 56,4 mm på 12 timmar från kvällen den 11 till morgonen den 12. Under eftermiddagen/kvällen den 26 passerade ett häftigt åskoväder rakt över Esrange öster om Kiruna. En rekordstor dygnsnederbördsmängd på 78,3 mm uppmättes, varav 78,0 mm för en 12-timmarsperiod, vilket blev månadens största dygnsnederbörd. Enligt observationerna föll den mängden under ungefär tre timmar. Det kraftiga regnet orsakade översvämningar med skador i markerna och hål i vägarna. Den kraftiga åskskuren i Esrange den 26 bidrog till att månadsmängden på 194,6 mm blev den absolut största sedan mätningarna började där 1977. Stora nederbördsmängder uppmättes även i Pajala med 168 mm, Nikkaluokta 154 mm, Kvikkjokk Årrenjarka 141 mm, Gällivare 130 mm, Karesuando 124 mm, Luleå 116 mm, Jokkmokk 115 mm, Haparanda 114 mm och Ritsem 101 mm.

Medeltemperaturen i länet var genomgående cirka 2 grader över normalt för månaden med ett undantag. Tarfala avvek mest från sitt normalvärde där de noterade en medeltemperatur på 9,3 grader vilket är 2,9 grader över det normala för deras del. Överkalix Svartbyn och Haparanda toppar med 17,1 gr i medeltemperatur under juli.

En smal högtrycksrygg gav klart väder över en stor del av mellersta Sverige natten till den 8 och i Jämtland samt Härjedalen blev det en kylslagen natt där Börtnan i Jämtland rapporterade -1,8 grader vilket preliminärt var månadens lägsta uppmätta temperatur i landet.

Den 23 var det klart väder i östra halvan av landet och temperaturen nådde strax över 30 grader i östra Götaland där Målilla i Småland uppmätte 30,7 grader. Den 24 uppmättes 30,7 grader även i Malexander, Kvarn och Härsnäs. Den 25 blev månadens varmaste dygn där Uppsala och Eskilstuna nådde upp i 30,9 grader. Vilket preliminärt är månadens högsta uppmätta temperatur. Den näst högsta temperaturen uppmättes i Norrköping, Kvarn och Härsnäs i Östergötland med 30,8 grader.

Det var riktigt varmt även här i Norrbotten den 24 där Markusvinsa rapporterade 29,8 gr tätt följd av Kvikkjokk Årrenjarka 28,7 gr, Pajala 28,1 gr, Jokkmokk 28,0 gr, Överkalix Svartbyn 27,7 gr, Gällivare 26,8 gr och Älvsbyn 26,4 gr. Hittills har det bara noterats en enda tropisk natt denna sommar. Det var när Vinga utanför Göteborg hade 20,2 grader som lägst natten till den 25. För att få kalla en natt för tropisk får temperaturen aldrig understiga 20 grader.

Solen sken ungefär lika mycket som vanligt i juli, eller på sina håll något mer. Dock inte tillräckligt mycket för att nya rekordnoteringar skulle se dagens ljus. Mest soltimmar av de som mäter solskenstid i landet fick Svenska högarna med 373 timmar, Visby fick ihop 354 soltimmar, Luleå hade 315 timmar och Kiruna 247 timmar. Visby fick endast 20 mm nederbörd under månaden så där håller torkan i sig.

Kiruna: Alla temperaturuppgifter saknas för juli.

Luleå: Medeltemperaturen blev 16,7 gr mot normalt 15,5 grader. Varmaste dagen var den 22 med 24,5 gr. Månadens lägsta temperatur 9,8 gr noterades den 12.
Källa: SMHI

Rekordblött i Luleå

Innan jag övergår till junivädret är det noterbart att Norrbotten, främst kustlandet och Tornedalen har fått fem gånger med nederbörd i början på juli än normalt.

Juni: Många uppskattade säkert det vackra och soliga vädret i början av månaden då en högtrycksrygg dominerade vädret. Den 8 juni drog en sommarstorm in över Norrbotten som gav uppåt 50 mm regn, vilket resulterade i flöden över det normala i nedre delarna av Tornedalen och vid Norrbottens kustland. Månaden avslutades som den började med vackert väder i länet. Den långvariga torkan som har varit i södra Sverige började nu märkas på allvar med rekordlåga grundvattennivåer som ställer till med stora problem framför allt för jordbruket.

Den 17 vräkte regnet ner i både nordost och i sydost där två stationer med mycket långa mätserier rapporterade nya rekord för största dygnsnederbörd i juni. Karesuando med startår 1879 fick 45,3 mm vilket var avsevärt högre än de 31,3 mm som var det tidigare rekordet från 23 juni 1903. Hoburg med startår 1879 fick 53,6 mm vilket var lite högre än de 51,6 mm som var det tidigare rekordet från 23 juni 1933. Vittangi uppmätte 42 mm men det var inte rekordmycket. Högsta och lägsta temperaturerna under månaden uppmättes i Göteborg med 30,2 grader den 3 och 31,8 grader på midsommardagen i Målilla. Månadens lägsta temperaturer -5,2 grader uppmättes i Tarfala den 6 och -3,7 grader i Kvikkjokk Årenjarka den 5. Flest soltimmar hade Hoburg på södra Gotland där de noterade 361 timmar.

Länet: Mest nederbörd i länet på SMHI:s väderstationer fick Naimakka med 124 mm och Karesuando med 117 mm. Minst nederbörd i länet fick Abisko med 34 mm vilket är 12 mm över normalt för månaden. Medeltemperaturen i länet var i det närmaste normal ved variationer från 0,5 grader under till 0,5 grader över normalt. Varmast i länet var det i Överkalix Svartbyn med 24,5 grader den 25 juni.

Den 8 juni tilltog vinden över länet och vi fick in en sommarstorm som påminde starkt om en höststorm. Det noterades medelvindar vid Bjuröklubb under kvällen med 24,9 m/s, med byvindar på hela 30,6 m/s. Detta var den första stormen i juni i svenska farvatten sedan 1991.

Övriga vindobservationer i länet den 8: 26 m/s i Stora Sjöfallet, 24 m/s i Arvidsjaur, 24 m/s i Älvsbyn, 23 m/s i Latnivaara, 23 m/s i Nattavaara, 23 m/s i Gällivare, 23 m/s på Luleå flygplats, 22 m/s på Jokkmokk flygplats, 22 m/s i Vidsel, 22 m/s i Pajala och 21 m/s i Paharova.

I Västerbottensfjällen uppmättes 30 m/s i Stekenjokk kring midnatt den 8–9. I stormens spår förekom omfattande strömavbrott. Som mest var omkring 15 000 abonnenter utan elförsörjning och det tog någon dag innan alla fått elen tillbaka. Dessutom föll många träd över vägarna som ställde till trafikproblem.

Du kan läsa mer om stormen här

Och här

Kiruna: Medeltemperatur 10,2 grader vilket är 0,2 grader under normalt för månaden. Varmast var det den 27 då det noteradades 23,1 grader. Lägsta temperaturen -0,9 grader uppmättes den 6. Det föll 77 mm mot normalt 44 mm under juni. Antalet soltimmar blev 247 mot normalt 266 timmar.

Luleå: Medeltemperatur 12,6 grader mot normalt 13,0 grader. Varmast dagen var den 25 med 21,5 grader. Lägsta temperaturen 3,7 grader uppmättes den 9 juni. Under månaden uppmättes 104 mm nederbörd vilket slår det tidigare rekordet på 98 mm från 2013. Normalt får Luleå 33 mm under juni. Trots nederbördsrekordet fick Luleå ihop 292 soltimmar, det är dock 23 timmar mindre än normalt.
Källa: SMHI

Låt inte din varma bil bli en dödsfälla

Pollen-kollen aktuella pollenprognoser

Här kan du se hur länge du törs sola utan risk för brännskador

Här öppnar du fjällvädersidan

Ytvattentemperaturen i Bottenviken, kartan uppdateras fram till isläggningen

Kolla vägvädret och läget i trafiken här

Här hittar du många andra väder, klimat och trafiklänkar

Luleå och Kiruna i topp

Första veckosegern i solligan gick till Luleå med Kuruna tätt bakom. Nedan är veckans topp fem:

Luleå 85 soltimmar
Kiruna 82
Ölands norra udde 75
Visby 74
Karlskrona 70
Källa: SVT

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar