Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginlägg

Busshelvetet och brandbilen

Nu kan vi börja summera ihop februarivädret sen återkommer jag med en månadssammanställning när SMHI har räknat klart. Så här långt kan vi notera att den lägsta temperaturen i länet var -42,8 gr i Naimakka den 6 februari.

Dagens mätvärden ute på Kallax blev följande: I Flygmuseets nederbördskanna hittade jag en del snö som i tinad form blev 10, 1 mm. Där ingår regnskvätten som kom på morgontimmarna och ställde till med en hel del halka. Snödjupet är nu 76 cm och tjälen är 97 cm så den har minskat 2 cm nu när det har varit några milda dagar. Under perioden 2 februari – 1 mars har jag fått ihop 45,7 mm vilket är långt över en normal februarinederbörd i Luleå som är 28 mm.

Skidanläggningarna har följande snödjup:

Björkliden: 60 cm i terrängen och 20 cm i nedfarterna

Abisko/Njuolja: 60 cm i terrängen och 57 cm i nedfarterna

Dundret: Aktuella snödjup saknas

Kåbdalis: 115 cm i terrängen och 115 cm i nedfarterna

Storklinten: 95 cm i terrängen och 80 cm nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Talljärv 140 cm, Porjus 110 cm, Skröven 85 cm, Kalix 83 cm, Harads 73 cm, Arjeplog – Myrheden 70 cm, Tärendö 68 cm.
Källa: SMHI och skidanläggningarnas snörapport.

Länk till aktuell iskarta över Bottenviken

Det förekommer många aktiviteter på Flygmuseet när vi har arbetsdag på torsdagarna som idag när vi har städat upp i ett av förråden och gjort oss av med en massa elektronikskrot som skall gå till återvinning. Även på onsdagskvällarna är det full fart i fordonshallen där några ”gubbar” håller på att renovera ett par fordon som skall ingå i utomhusutställningen när de blir klara.

Det ena fordonet är en transportabel markradio, en buss som har den militära beteckningen typ 9 och är av 1944 års modell. Museets projektbenämning är ”busshelvetet” enlig gubbarna som har ansvar för renoveringen eftersom det finns massor med rost att ta hand om på den. Se bilden nedan.

bussen 

brandbilen

Det andra objektet är en räddningsbil från 1959 som skall hälsa på hos bilprovningen i maj. Det finns mycket jobb kvar på räddningsbilen men den kommer att bli fin när den är klar.

Det finns ett tredje objekt som är under renovering nere i Vännäs och det är ett flygplan, en Mustang som jag inte har någon bild på tillgänglig för stunden.

 

Regn, åska, tromber o solsken

Klockan åtta i morse uppmättes följande nederbördsmängder i länet: Nikkaluokta 4,8 mm, Björkudden 3,7 mm, Mierkenis 13,9 mm, Jäkkvik 8,2 mm, Övertorneå 6,3 mm och Storön 20,8 mm.

Under dagen har länet haft några stora strömavbrott till följd av åskan. Klockan 20 i kväll uppmättes följande nederbördsmängder i länet: Katterjåkk 8,2 mm, Parkalompolo 8,1 mm, Nattavaara 9,5 mm, Markusvinsa 8,0 mm, Ylinenjärvi 4,7 mm och Överkalix-Svartbyn 4,4 mm.

Hav tröst, det finns alltid någon annan som har haft det ännu värre, som i Harstena, ö belägen i Gryts norra skärgård inom Valdemarsviks kommun som fick 31,4 mm under dagen, Malmö 30,6 mm, Gladhammar, kyrkbyn i Gladhammars socken i Västerviks kommun 24,9 mm, Hoburg på Gotland 21,8 mm och Landsort, by på ön Öja söder om Torö i Nynäshamns kommun 20,9 mm.

Bymoln eller åskmoln, på latin Cumulonimbus kallas en typ av moln som oftast har en stor vertikal utsträckning och sträcker sig från några hundra meter från marken som lägst till en översida upp till 10 000 meter. De bildas genom kraftig hävning av luften, som kan uppstå genom att solen värmer upp jordytan eller då luften strömmar över ett varmare underlag som varmt hav där de hämtar sin energi.

Uttrycket mammamoln förekommer ibland. Mamma är latin för bröst och i molnsammanhang beskriver dessa rundade nedhängande delar av moln som kan liknas vid juver. Ofta är det kopplat till bymoln, men de kan förekomma även i samband med andra molnslag. Mammaformerna framträder särskilt tydligt då solen står lågt då molnpartiet blir belyst och avtecknar sig skarpt mot en mörkare bakgrund.

Tromber uppstår i gränszonen mellan fallvindar och uppvindar som skapas i molnet. Det exakta förloppet är inte riktigt klarlagt men man vet att fallvinds- och uppvindsströmmarna ofta roterar en aning, speciellt i mycket stora bymoln och att det kan vara grunden till uppkomsten av virvlar i undersidan av molnet som kan sträcka sig ner till marken. Tromben går oftast från molnets nedre delar på 1-2 km höjd ner till marken. Diametern på luftvirveln ligger normalt mellan 10 och 100 meter och kan nå höga vindhastigheter. Jag kommer inte ihåg året men i Kalix Nyborg passerade en kraftig tromb under sent 80-tal eller tidigt 90-tal som tog med sig 3 kubikmeter ved vid en sommarstuga. Stugägaren ringde till oss på Kallax väder och ville veta hur mycket det hade blåst för hans vindmätare hade blåste sönder och tromben tog med sig hans vinterved. Förutom veden som försvann blåste ett stort antal träd omkull i Kalixtrakten där den tromben drog fram.

Dagens tromb kan du läsa om här

Jag skrev ihop ett litet informationshäfte om åska och åskmoln sommaren 2012 som var en åskrik sommar. Men det är ju mer än ett mannaminne sedan så det är kanske inte så många som kommer ihåg det, mannaminnet sträcker sig ju bara två år bakåt i tiden. Lite skämtsamt kanske det är så här, ju äldre man, ju kortare mannaminne.

Här kommer du till tre sidor om åskmoln, åskväder och blixturladdningar

Solligan då? Den är ingen munter läsning den här veckan där Luleå ligger på sjätte plats med 279 soltimmar. Fortsättning följer för det återstår ännu ett par veckor innan segraren koras. Från 1 juni till 21 juli har luleåborna trots allt fått njuta av 416 soltimmar. Hoburg på Gotland har varit soligast i landet med 583 soltimmar under samma tid. Källa: SMHI och SVT

Globalt rekordvarm juni

Medeltemperaturen globalt för juni 2015 var den högsta under juni på 136 år med 0,88 grader över genomsnitt 15,5 grader under 1900-talet. Det överträffar det tidigare rekordet från förra året med 0,12 grader. Detta var också den fjärde högsta månatliga avvikelse över genomsnittet sedan NOAA började mätningarna för 136 år sedan. De två högsta månatliga avvikelserna över genomsnittet inträffade tidigare i år i februari och mars, båda med 0,90 grader över genomsnittet för deras respektive månader, medan januari 2007 hade den tredje högsta avvikelsen med 0,89 grader över genomsnittet.

juni2015

Perioden juli 2014 till juni 2015 var den varmaste 12-månadersperiod på 136 år, det överträffar det tidigare rekordet satt så sent som förra månaden (juni 2014 till maj 2015). De 10 varmaste 12-månadersperioder är alla påbörjade under de senaste 10 månaderna.

Spanien hade under juni en medeltemperatur som var 1,4 grader över snittet för åren 1981-2010 som ändvänds i Spanien som riksgenomsnitt. Detta gör juni till den sjätte varmaste juni för landet sedan mätningarna började 1961. De sex högsta juni temperaturer i Spanien har alla inträffat sedan 2003.

Det var också varmt i Österrike under juni med 1,4 grader högre än riksgenomsnittet för åren 1981-2010. Detta gör juni till den tionde varmaste juni för landet sedan mätningarna startade för 249 år sedan.

En måttliga El Niño låg över centrala och östra ekvatorial Stilla havet under månaden. Enligt NOAA: s Climate Prediction Center, är det mer än 90 procents chans att El Niño kommer att fortsätta på norra halvklotet under vintern 2015-2016 och runt en 80 procent chans att det kommer att pågå till i början av våren 2016.

Den Arktiska havsisens utsträckning för juni 2015 var den tredje lägsta sedan 1979. Snötäcke under juni för norra halvklotet var det näst lägsta som uppmätts. Minskningstakten av havsisen var nära genomsnittet för juni månad, men ihärdigt varma perioder ökade avsmältningen i slutet på månaden och kan ha lagt grunden för en snabb avsmältning de kommande veckorna. I slutet av månaden var utbredningen storleksmässigt mellan dem för motsvarande tid på året åren 2013 och 2014. Den linjära minskningstakten av havsisen för juni månad är 3,6 % per årtionde sedan satellitmätningarna startade 1979. Däremot förblev utsträckningen av havsisen i Antarktis högre än genomsnittet.

Källa: NOAA och National Snow and Ice Data Center

Junivädret i Sverige och Finland finner du här

soltimmar från 1 juni

Det är mycket hit och dit om solligan som pågår under sju veckor men solen skiner även resten om året. Så här ser det ut med antal soltimmar mellan 1 juni och 14 juli.

Hoburg på Gotland 510 soltimmar
Karlskrona (mäts på Kungsholmen, ö utanför Karlskrona) 481
Nordkoster ö utanför Strömstad 471
Ölands norra udde 469
Visby 462
Svenska högarna ögrupp utanför Norrtälje 438
Karlstad 386
Norrköping 374
Luleå 370
Göteborg 370
Stockholm 366
Umeå 360
Kiruna 347
Östersund 341
Lund 336
Växjö 331
Borlänge 331
Tarfala som har begränsad horisont på grund av
Kebnekaises sydtopp på 2097 meter och nordtoppen 278 soltimmar
Storlien 209

Källa: SMHI

Se även kommentarerna i det här inlägget

Ö-stationerna drar ifrån

Den senaste veckan har Karlskrona (som mäter sina soltimmar ute på Kungsholmen) skördat flest soltimmar. Troligen har det inte varit lika många soltimmar inne i staden Karlskrona, men stationen är placerad för att få optimalt många soltimmar. En annan station som har samma optimala placering är Ölands norra udde, båda dessa stationer drivs av "privata solintressen". På Öland är stationen placerad så långt ut som det bara går på udden. Stationen i Karlskrona ägs av kommunen där Visit Karlskrona är en av intressenterna. Stationen på Öland ägs och drivs av intresseföreningen Ölands norra udde. Annars är det jämnt skägg från Kiruna i norr till Lund i söder på övriga stationer (som är SMHI stationer) denna vecka.

Karlskrona 285 soltimmar
Ölands norra udde 275
Visby 260
Östersund 238
Luleå 227
Karlstad 226
Göteborg 224
Umeå 220
Stockholm 215
Kiruna 211
Lund 210
Norrköping 205
Borlänge 199
Växjö 186 soltimmar
Källa: SVT

Här mäter Karlskrona sina soltimmar

Kall juni i Sverige o Finland, varm i andra delar av världen

Juni månad är ett undantag i dessa klimatförändringens tider med allt högre medeltemperaturer år för år. Juni har blivit något av ett undantag i Sverige då flera år har fått underskott i jämförelse med referenstemperaturen under perioden 1961-1990, som räknas som normal medeltemperatur. En betydligt kallare juni än i år inträffade för norra Sverige 1993. Månadens lägsta temperatur i landet noterades i Tarfala med -5,1 grader den 15 juni. Varmast var det den 12 i Gladhammar i nordöstra Småland som hade hela 28,0 grader. Under midsommarafton var Boden varmast i landet med 21,1 grader. Varmast i länet var Överkalix Svartbyn som hade 24,8 grader den 22.

Katterjåkk var blötast i länet med 102 mm vilket är drygt dubbla månads-nederbörden för juni. Den 23 juni föll 39,9 mm i Nikkaluokta vilket blev månadens högsta dygnsnederbörd. Haparanda fick 95 mm i månadsnederbörd vilket slog det gamla rekordet på 93 mm från juni 1923. Några nederbördsuppgifter finns inte tillgängliga för Kiruna och Bergnäset utanför Luleå. Vid Flygmuseet på Kallaxheden har jag mätt upp 58 mm under månaden, det är inte så långt ifrån dubbla månadsnederbörden som är 33 mm.

Kiruna hade 246 soltimmar vilket är 20 timmar färre än normalt för juni. Luleå hade 272 soltimmar och det är 43 färre än normalt. Flest soltimmar 369 timmar uppmättes i Hoburg på Gotland tätt följd av Nordkoster utanför Strömstad med 326 soltimmar.

Naimakka: medeltemperatur 7,5 grader mot normalt 8,7 grader. Månadens högsta temperatur 17,4 grader uppmättes den 21. Kallast var det den 20 med -2,0 grader.

Kiruna: medeltemperatur 9,1 grader mot normalt 10,4 grader. Månadens högsta temperatur 22,3 grader uppmättes den 22. Kallast var det den 13 med +0,4 grader.

Arjeplog: medeltemperatur 8,6 grader mot normalt 10,8 grader. Månadens högsta temperatur 21,8 grader uppmättes den 22. Kallast var det den 6 med -1,3 grader.

Överkalix Svartbyn: medeltemperatur 11,4 grader mot normalt 12,9 grader. Månadens högsta temperatur 24,8 grader uppmättes den 22. Kallast var det den 12 med +0,3 grader.

Luleå: medeltemperatur 11,6 grader mot normalt 13,0 grader. Månadens högsta temperatur 21,3 grader uppmättes den 22. Kallast var det den 12 med 4,5 grader.

Finland: månadens lägsta temperatur var -3,5 grader som noterades på Saana-fjället den 13 juni. Månadens högsta temperatur och samtidigt den enda dagen med högsommarvärme mättes den 29 juni, då temperaturen i Varkaus och S:t Michel steg till 25,4 grader. Detta är den näst senaste tidpunkten för sommarens första dag med högsommarvärme under de cirka 50 senaste åren. Den senaste tidpunkten var den 6 juli 1987. Månadens nederbördsmängder var på många håll större än normalt.

Främst i norra Österbotten, Kajanaland och södra Lappland var den sammanlagda nederbörden lokalt exceptionellt stor. Normala eller mindre än normala regnmängder mättes främst i landets östra delar samt i nordvästra Lappland. Det fanns som vanligt stora lokala skillnader i fördelningen av månadsnederbörden över Finland. Den största regnmängden under månaden var 173 mm, som mättes vid Pyhäjärvi och den största regnmängden för ett dygn var 58,6 mm som uppmättes i Vasa den 24 juni.

I andra delar av världen har juni varit varm. Venezuela, Argentina och Colombia noterade nya nationella värmerekord för månaden. I nordvästra Klippiga bergen var det den varmaste juni som någonsin uppmätts. Från mitten av månaden tog en värmebölja i Pakistan många liv som media har rapporterat om. I slutet av juni rådde höga temperaturer på 40-44 grader i Portugal och Spanien.

I västra USA rådde svåra torka i Kalifornien. De fyra senaste regnsäsongerna i Los Angeles, det vill säga från säsongen 2011-2012 till 2014-2015, var den torraste sedan mätningarna började 1877.

I slutet av juni och början av juli härjade flera skogsbränder i Alaska samt i norra Alberta, Kanada och spred rök ända ner till östra USA.

I Anchorage, Alaska var snösäsongen 2014-2015, som slutade i juni, den snöfattigaste sedan mätningarna började 1952.

På södra Grönland var temperaturerna för juni omkring de normala medan de i övriga Arktis var någon eller några grader över, förutom i nordostligaste Kanada där de var lite under.

Den arktiska havsisens utbredning fortsatte att ligga långt under långtidsmedelvärdet för årstiden. Det är den tredje lägsta juniutsträckning sedan satellitmätningarna startade 1979. I slutet av månaden var utbredningen storleksmässigt mellan dem för motsvarande tid på året åren 2013 och 2014.

Källa: SMHI och meteorologiska institutet i Finland, med fler vädersidor

Regnet bara öste ner 6-12 juli

solnedgång

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

  

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar