Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- väder- och klimatlänkar finns nu i ett eget blogginlägg som jag länkar till i blogginläggen.

Busshelvetet och brandbilen

Nu kan vi börja summera ihop februarivädret sen återkommer jag med en månadssammanställning när SMHI har räknat klart. Så här långt kan vi notera att den lägsta temperaturen i länet var -42,8 gr i Naimakka den 6 februari.

Dagens mätvärden ute på Kallax blev följande: I Flygmuseets nederbördskanna hittade jag en del snö som i tinad form blev 10, 1 mm. Där ingår regnskvätten som kom på morgontimmarna och ställde till med en hel del halka. Snödjupet är nu 76 cm och tjälen är 97 cm så den har minskat 2 cm nu när det har varit några milda dagar. Under perioden 2 februari – 1 mars har jag fått ihop 45,7 mm vilket är långt över en normal februarinederbörd i Luleå som är 28 mm.

Skidanläggningarna har följande snödjup:

Björkliden: 60 cm i terrängen och 20 cm i nedfarterna

Abisko/Njuolja: 60 cm i terrängen och 57 cm i nedfarterna

Dundret: Aktuella snödjup saknas

Kåbdalis: 115 cm i terrängen och 115 cm i nedfarterna

Storklinten: 95 cm i terrängen och 80 cm nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Talljärv 140 cm, Porjus 110 cm, Skröven 85 cm, Kalix 83 cm, Harads 73 cm, Arjeplog – Myrheden 70 cm, Tärendö 68 cm.
Källa: SMHI och skidanläggningarnas snörapport.

Länk till aktuell iskarta över Bottenviken

Det förekommer många aktiviteter på Flygmuseet när vi har arbetsdag på torsdagarna som idag när vi har städat upp i ett av förråden och gjort oss av med en massa elektronikskrot som skall gå till återvinning. Även på onsdagskvällarna är det full fart i fordonshallen där några ”gubbar” håller på att renovera ett par fordon som skall ingå i utomhusutställningen när de blir klara.

Det ena fordonet är en transportabel markradio, en buss som har den militära beteckningen typ 9 och är av 1944 års modell. Museets projektbenämning är ”busshelvetet” enlig gubbarna som har ansvar för renoveringen eftersom det finns massor med rost att ta hand om på den. Se bilden nedan.

bussen 

brandbilen

Det andra objektet är en räddningsbil från 1959 som skall hälsa på hos bilprovningen i maj. Det finns mycket jobb kvar på räddningsbilen men den kommer att bli fin när den är klar.

Det finns ett tredje objekt som är under renovering nere i Vännäs och det är ett flygplan, en Mustang som jag inte har någon bild på tillgänglig för stunden.

 

Extremt torr september

Extremt torr september på Brittiska Öarna. Högtryckssystemen förde inte bara värme till Storbritannien, de medförde även torka. Storbritannien hade sin torraste september sedan mätningarna startade för 105 år sedan och fick bara 20 procent av sin genomsnittliga nederbörd för månaden. Förutom att slå rekordet i sig var regnunderskott särskilt anmärkningsvärt eftersom den föregående åttamånaders-perioden januari-augusti var den regnigaste motsvarande period som uppmätts. Nordirland fick 7 procent av sin genomsnittliga nederbörd under september och slog det tidigare rekordet på torka från 1986. England, Wales och Skottland hade den andra torraste september som uppmätts någonsin.

nederbörd

Nederbördsfördelning globalt under september

Perioden januari – september blev globalt rekordvarm. De första nio månaderna under 2014 var med samma period 1998 den varmaste januari-september, med en genomsnittlig global temperatur på 0,68 grader över genomsnittet. Om 2014 fortsätter med samma höga temperaturavvikelse resten av året kommer det att vara det varmaste kalenderåret sedan mätningarna startade 1880.

temperaturfördelning globalt

Temperaturfördelningen globalt under perioden januari-september Källa: NOAA

Isläget i Arktis under september. Den linjära minskningstakten av havsisen i Arktis för september räknat från satellitmätningarna startade 1979 är 13,3 procent per årtionde, i förhållande till genomsnittet åren 1981-2010. De tio lägsta isututbredningarna under september har inträffat under de senaste tio åren, där utbredningen under september 2012 var rekordlåg.

havsisen

Iskartan över Arktis september 2014. Källa: National Snow and Ice Data Center

Här kommer du till väderbloggens länksamling med Vägväder- Trafik- Väder- och Klimatlänkar

en doft av england

En doft av England, som inte har avslutat växtsäsongen ännu. Fotot är från fotografens trädgård i Cambridge den 25 oktober 2014. Foto: Marie Simone Mässing

Senaste snöfallet och rotblötorna kan du läsa om längre ner i bloggen, samt om en globalt rekordvarm september och om mekgaraget i Råneå.

Haparanda har fått 61 mm snö o regn på 36 timmar

Haparanda har fått 61 mm nederbörd på 36 timmar vilket kan betraktas som extremt mycket snö och regn på kort tid. Normalt får Haparanda 59 mm under hela oktober som är räknat på snittet mellan 1961-1990, som alla medelvärdesberäkningar bygger på. Källa: SMHI

satellitbild

NOAA satellitbild från 22-tiden lördag kväll

Här kommer du till väderbloggens länksamling

Haparanda var blötast av alla igår

Senaste dygnet kom det en hel del snö och regn.

Idag på morgonen är det bara Katterjåkk av SMHI:s väderstationer som har rapporterat snö, där är det uppmättes 4 cm. Längst i norr har det varit minusgrader där Tarfala var kallast med -7,0 grader. Nikkaluokta rapporterade -5,4 grader.

Från fredag morgon kl 08:00 till lördag morgon kl 08:00 har det kommit mest nederbörd i östra hörnet av Norrbotten. Haparanda fick 41,6 mm, Överkalix Svartbyn 21,6 mm och Storön utanför Kalix uppmätte 19,3 mm. Normalt får Haparanda 59 mm under oktober. Källa SMHI

Fritidsgården i Råneå

Så här såg det ut igår morse i Råneå vid fritidsgården

Meningsfull sysselsättning

Meningsfull sysselsättning för ungdomarna kan göra stot skillnad. Sedan fritidsgården och mekgaraget i Råneå startade upp sin verksamhet har det blivit mycket lugnare på samhället med färre buskörningar kvällstid. Här är några foton från i kväll i mekgaraget. En av fritidsledarna uttryckte sig så här. "Det här är som att vara lärare på fordonsprogrammet med den skillnaden att här slipper jag sätta betyg och ha lärarmöten med kollegorna".
Fyrhjuling
Volvo
Volvo 745:an som är kapad skall byggas om till brandbil med en 350 liters tank. När pojkarna som bygger bilen är klara med den ska de gå en brandutbildning och tjänstgöra som brandmän vid SHRA:s tävlingar på fd flygfältet i Piteå. Bilen kommer att få fyra mans besättning, två i förarhytten och två längst bak på bilen bältade med fyrpunktsbälten.

NASA o NOAA är eniga, september blev rekordvarm

NOAA som använder snittet på hela 1900-talet som referensvärde. Den globala medeltemperaturen för september 2014 var den högsta som någonsin uppmätts för september med en global temperatur på 0,72 grader högre än genomsnitt 15,0 grader. 

NASA som använder 1951-1980 som referensvärde har kommit fram till att september blev rekordvarm med deras beräkningsmodell. Enligt NASA:s data blev september 0,77 grader varmare jämfört med normalperioden. Både NOAA och NASA har mätserier från 1880 och det här är den varmaste september som har uppmätts.

Tidigare varmaste septembermånaderna i NASA:s mätserie var 2005 med 0,73 grader och 2013 med 0,72 grader över normalt.

september 2014

Värmen var ganska jämnt fördelade över båda halvkloten.

Här kommer du till väderbloggens väder- trafik- och klimatlänkar

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdagsgubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) bl. a i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar