Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginläggUppdaterad 29 augusti 2015.

Gevalia Gammal rost

Veckans nederbörd fördelar sig på följande sätt: I måndags mätte jag upp 1 mm nederbörd från snön som kom under söndag em och idag mätte jag upp 0,9 mm från dagens nederbörd, totalt 1,9 mm. Snödjupet har minskat till 65 cm på Kallax väders mätpinne. Tjälen är idag 97 cm.

Snödjupen har minskat under veckan som gått eftersom vi fick en försmak på våren med vårtemperaturer från i fredags till i tisdags. Igår var ordningen återställd igen med vintertemperaturer så våren lär vänta på sig ett tag till.

De större skidanläggningarna i länet rapporterar följande idag:

Riksgränsen: I terrängen 130 cm och i nedfarterna 130 cm

Björkliden: I terrängen 95 cm och i nedfarterna 25 cm

Abisk/Njuolja: I terrängen 110 cm och i nedfarterna 55 cm

Dundret: I terrängen 90 cm och i nedfarterna 60 cm

Kåbdalis: I terrängen 105 cm och i nedfarterna 115 cm

Storklinten: I terrängen 70 cm och i nedfarterna 60 cm

Övriga snödjup: Talljärv 126 cm, Katterjåkk 113 cm, Porjus 101 cm, Kypäsjärvi 97 cm, Murjek 86 cm, Kalix 73 cm, Klöverträsk 68 cm, Arjeplog – Myrheden 65 cm, Tärendö 60 cm. Källa: SMHI

Länk till senaste detaljerade iskartan över Bottenviken När du får upp bilden kan du klicka i den så får du upp en större karta.

Busshelvetet som jag har skrivit om tidigare och lagt ut några bilder på har fått ett nytt smeknamn av gubbarna som jobbar med renoveringen. Det beror inte på att de har gått och blivit religiösa på gamla dar, utan det är snarare ett uttryck för folkhumorn. Den nya benämningen är mycket passande. Gevalia Gammal rost. Scrolla lite längre ner så hittar du fotona i ett tidigare blogginlägg och förstår varför det blev så.

Det har varit lite olika artiklar bl a i Kurirens papperstidning och här på kuriren.nu om att Luleå kommun har beviljat ett bidrag till Flygmuseet   F 21 för driften av en hangar som kommer att uppföras till museets flygplan som idag står utomhus och far illa. I artiklarna har det stått att försvaret är beviljat hyresbidrag och det är helt fel. En annan felaktighet i radio Norrbotten var att hangaren kostar 300 000 kr, fel, fel, fel, den kostar 3 miljoner kr att uppföra. En summa som staten lånar upp och som museet kommer att betala av på en 20-års period.

Så här ligger det till: Flygmuseet F 21 och försvaret har inget annat gemensamt än att museet har av staten uppdrag att spegla och förvalta     F 21 historia. Flygmuseet drivs av en ideell förening som till största delen består av före detta F 21 anställda som har uppnått mogen ålder. Museet ingår i SMHA, Sveriges MilitärHistoriska Arv som är ett nätverk bestående av 25 statligt stödda museer. Statens maritima museer leder och stödjer det gemensamma nätverket. Museerna är utspridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Flygmuseet F 21 har även uppdraget att bevara F 19 Frivilligflottiljen i Finland under krigsvintern 1939-1940 och Flygoperation Balchen mellan december 1944 o augusti 1945.

Länk till Flygmuseet F 21

Någon har ställt frågan i kuriren.nu varför man inte slagit ihop och flyttat Flygmuseet F 21 till Försvarsmuseum i Boden. Museerna har helt skilda verksamhetsinriktningar och Försvarsmuseum i Boden ägs och drivs av Bodens kommun till skillnad mot Flygmuseet F 21.

Vad får Luleå kommun för pengarna? Nordiskt FlygTeknikCetrum som utbildar flyg och helikoptertekniker och flyg och helikoptermekaniker får i gengäld låna flygplan och helikoptrar från Flygmuseet till sin undervisning. När hangaren är klar kan skolans elever utföra praktiska övningar på museets flygplan i den nya hangaren som ett komplement till den undervisning man bedriver på objekten skolan lånar till sina egna lokaler. Skolan är lokaliserad på den civila sidan av flygfältet.

Länk till Nordiskt FlygTeknikCentrum

Hösten knackar på dörren

Hösten närmar sig och träden började få mer och mer hösttoning sista dagarna i augusti.


höst

Solskenskampen vanns i år av Hoburg på Gotland med 999 soltimmar. På andra och tredje plats hittar vi Visby med 948 och Ölands norra udde med 947. Topp tio samt Kiruna och Tarfala finns längre ner i texten. Förra året vann Luleå solskenskampen med 975 soltimmar.

Den inledande sommarmånaden juni var kall och bjöd på ostadigt väder. Den 15 juni sjönk temperaturen till -5,1 grader i Tarfala, vilket preliminärt var sommarens lägsta uppmätta temperatur. Landets högsta temperatur på midsommaraftonen noterades i Boden med 21,1 grader. Haparanda (startår 1860) noterade 97 mm i månadsnederbörd för juni och slog därmed sitt gamla rekord på 93 mm från 1923. Luleå hade färre soltimmar än normalt och skrapade bara ihop 272 soltimmar.

Första veckan i juli kom högsommarvärme till södra och mellersta Sverige, men resten av månaden dominerades av lågtrycksbetonat och svalt väder. Kusten fick mycket regn under juli där Luleå fick 146 mm och Piteå 139 mm. Vidsel toppar dygnsnederbörden med 42 mm den 6 och 40 mm igen den 7. Sammanlagt föll alltså 82 mm på två dygn i Vidsel. I Luleå blev det den tredje solfattigaste juli sedan 1983 med 218 soltimmar. Månadens lägsta temperatur -2,0 grader uppmättes i Tarfala. I Pajala får man gå tillbaka till 1965 för att hitta en kallare juli. Den 14 sjönk temperaturen till -1,7 grader i vilket är tangerat julirekord från 2012 för Pajalas del där temperaturmätningarna startade 1940. Snön låg kvar i Norrbottensfjällen under juli och det finns fortfarande en del snö kvar på kalfjället.

I augusti kom torrare och varmare luft, framförallt från mitten av månaden med en solig och varm avslutning i Norrbotten. Fram till den 24 augusti är medeltemperaturen cirka en till två grader över det normala här i länet. I år gick Tarfala och Stekenjokk direkt från vår till höst den 1 augusti. I Karesuando och Piteå noterades årets högsta temperatur så sent som den 20 respektive den 21 augusti då temperaturen orkade upp i 24,9 grader samt 28,2 grader. Sedan mätningar med maximitermometer infördes 1884 i Karesuando samt 1882 i Piteå har man aldrig upplevt ett senare datum för årets högsta temperatur. Dygnet den 28 augusti har Haparanda var blötast i länet och landet med 44 mm. Jokkmokk har fått mest regn under månaden och mätt upp 67 mm fram till den 24, men då återstår mätningarna från sista dagarna i augusti. Mer om augustivädret återkommer jag med runt den 10 september.

Här kan du kolla fjällvädret

Topp tio i Solskenskampen 2015 som har pågått från 1 juni till 31 augusti ser ut så här:
Hoburg 999
Visby 948
Ölands norra udde 947
Karlskrona 942
Nordkoster 919
Svenska Högarna 916
Karlstad 801
Stockholm 799
Luleå 795
Norrköping 783

Kiruna slutade på 17 plats med 643 timmar och Tarfala sist på 19 plats med 475 soltimmar. Tarfala har begränsad horisont runt stationen som ligger i Tarfaladalen på 1150 meter över havet i Kebnekaise fjällmassiv, där sydtoppen och norstoppen begränsar horisonten och skymmer solen.

Följande mätstationer är placerade på öar ute i skärgården och har ett gynnsamt läge då sjöbrisen håller stackmolnen borta på ett annat sätt än vid stationerna på fastlandet. Ni som har varit ute på Klubbviken sommartid har säkert konstaterat att det är fler soltimmar på Sandön än det är på Kallax där Luleås mätutrustning sitter, så det har viss betydelse var stationen är placerad.

Svenska Högarna är en ögrupp utanför Norrtälje.
Visby mäter soltimmarna på flygplatsen.
Hoburg ligger på södra Gotland.
Ölands norra udde drivs av intresseföreningen Öland norra udde och är placerad längst ut på norra udden.
Karlskronastationen ägs och drivs av Karlskrona kommun. Stationen är placerad ute i skärgården på Kungsholm fästning ute på Kungsholmen. Stationens tillkomst har varit för att vara med och slåss om topplaceringarna i Solligan och sätta Karlskrona på solkartan.
Nordkoster är en ö i ögruppen Koster utanför Strömstad. Källa: SMHI

gävle

Utsikt från Konserthuset i Gävle den 25 augusti

Nedan några bilder från Råne älv i månadskiftet

älven2

älven2

älven2

 

Efter gårdagens rotblöta kom solsken

Efter regn kommer solsken brukar det heta och idag är inget undantag när det gäller solsken efter en rejäl rotblöta. Senaste dygnet har Haparanda var blötast i länet och landet med 44 mm.

Sadjem och Kangos fick 29 mm, Parakka, Skröven och Talljärv 28 mm, Sattarova 27 mm.

Luleå hade det lite mindre blött igår där det uppmättes 20 mm på Bergnäset under senaste dygnet.

Vidsel, Älvsbyn och Piteå var varmast i länet igår med 18 grader. Källa: SMHI

älven1

Råne älv 29 augusti

rönnbär

Älvsbyn har gjort det igen!

Älvsbyn var varmast i landet idag fredag med 28,9 grader. Någon statistik från Älvsbyn finns inte tillgänglig.

Piteå hade 28,2 grader. Förra året hade Piteå 27,4 grader 6 augusti och augustirekordet är på 32,0 grader från 1911.

Boden har haft 27,2 grader idag. Någon statistik från Boden finns inte tillgänglig.

Kvikkjokk Årenjarka noterade 26,4 grader idag men det var inte heller något rekord. Förra året var det 27,8 grader 4 augusti och Kvikkjokks augustirekord är på 29,1 grader från 1969.

Jokkmokk hade 26,3 grader idag, 5 augusti 2014 var det 29,7 grader och Jokkmokks augustirekord är från 1911 med en notering på 30,5 grader. Källa: SMHI

På solsidan är ordningen återställd

Norbotten varmast i landet

Norrbotten var varmast i landet under torsdagen där följande temperaturer uppmättes: Vidsel 27,7 grader, Älvsbyn och Piteå 27,6 grader, Boden 27,4 grader, Kvikkjokk Årenjarka 27,3 grader, Markusvinsa och Överkalix Svartbyn 26,6 grader. Källa: SMHI

Juli

Medeltemperatur för juli 2015 var rekordhög med 0,81 grader över genomsnitt för juli under 1900-talet. Det är den högsta julitemperaturen som uppmätts under de senaste 136 åren. Det slår det tidigare rekordet från 1998 med 0,08 grader. Juli 2015 är den varmaste månaden under året med medeltemperatur 16,61 grader som var den högsta sedan mätningarna inleddes i januari 1880. Temperaturen under juli ökar för närvarande med i genomsnitt 0,65 grader per århundrade. Källa: NOAA

Piteå var varmast i landet idag

Piteå var varmast i landet idag tisdag med 27,1 grader. Förra årets augusti hade Piteå 27,4 grader så det här var inte långt ifrån förra årets kanonsommar.

Övertorneå hade 26,7 grader, Boden 26,7 grader, Älvsbyn 26,5 grader, Överkalix Svartbyn 26,0 gr, Vidsel 25,8 grader.

Varmast i övriga landet var Göteborg med 26,2 grader. Källa: SMHI

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar