Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginläggUppdaterad 29 augusti 2015.

Gevalia Gammal rost

Veckans nederbörd fördelar sig på följande sätt: I måndags mätte jag upp 1 mm nederbörd från snön som kom under söndag em och idag mätte jag upp 0,9 mm från dagens nederbörd, totalt 1,9 mm. Snödjupet har minskat till 65 cm på Kallax väders mätpinne. Tjälen är idag 97 cm.

Snödjupen har minskat under veckan som gått eftersom vi fick en försmak på våren med vårtemperaturer från i fredags till i tisdags. Igår var ordningen återställd igen med vintertemperaturer så våren lär vänta på sig ett tag till.

De större skidanläggningarna i länet rapporterar följande idag:

Riksgränsen: I terrängen 130 cm och i nedfarterna 130 cm

Björkliden: I terrängen 95 cm och i nedfarterna 25 cm

Abisk/Njuolja: I terrängen 110 cm och i nedfarterna 55 cm

Dundret: I terrängen 90 cm och i nedfarterna 60 cm

Kåbdalis: I terrängen 105 cm och i nedfarterna 115 cm

Storklinten: I terrängen 70 cm och i nedfarterna 60 cm

Övriga snödjup: Talljärv 126 cm, Katterjåkk 113 cm, Porjus 101 cm, Kypäsjärvi 97 cm, Murjek 86 cm, Kalix 73 cm, Klöverträsk 68 cm, Arjeplog – Myrheden 65 cm, Tärendö 60 cm. Källa: SMHI

Länk till senaste detaljerade iskartan över Bottenviken När du får upp bilden kan du klicka i den så får du upp en större karta.

Busshelvetet som jag har skrivit om tidigare och lagt ut några bilder på har fått ett nytt smeknamn av gubbarna som jobbar med renoveringen. Det beror inte på att de har gått och blivit religiösa på gamla dar, utan det är snarare ett uttryck för folkhumorn. Den nya benämningen är mycket passande. Gevalia Gammal rost. Scrolla lite längre ner så hittar du fotona i ett tidigare blogginlägg och förstår varför det blev så.

Det har varit lite olika artiklar bl a i Kurirens papperstidning och här på kuriren.nu om att Luleå kommun har beviljat ett bidrag till Flygmuseet   F 21 för driften av en hangar som kommer att uppföras till museets flygplan som idag står utomhus och far illa. I artiklarna har det stått att försvaret är beviljat hyresbidrag och det är helt fel. En annan felaktighet i radio Norrbotten var att hangaren kostar 300 000 kr, fel, fel, fel, den kostar 3 miljoner kr att uppföra. En summa som staten lånar upp och som museet kommer att betala av på en 20-års period.

Så här ligger det till: Flygmuseet F 21 och försvaret har inget annat gemensamt än att museet har av staten uppdrag att spegla och förvalta     F 21 historia. Flygmuseet drivs av en ideell förening som till största delen består av före detta F 21 anställda som har uppnått mogen ålder. Museet ingår i SMHA, Sveriges MilitärHistoriska Arv som är ett nätverk bestående av 25 statligt stödda museer. Statens maritima museer leder och stödjer det gemensamma nätverket. Museerna är utspridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Flygmuseet F 21 har även uppdraget att bevara F 19 Frivilligflottiljen i Finland under krigsvintern 1939-1940 och Flygoperation Balchen mellan december 1944 o augusti 1945.

Länk till Flygmuseet F 21

Någon har ställt frågan i kuriren.nu varför man inte slagit ihop och flyttat Flygmuseet F 21 till Försvarsmuseum i Boden. Museerna har helt skilda verksamhetsinriktningar och Försvarsmuseum i Boden ägs och drivs av Bodens kommun till skillnad mot Flygmuseet F 21.

Vad får Luleå kommun för pengarna? Nordiskt FlygTeknikCetrum som utbildar flyg och helikoptertekniker och flyg och helikoptermekaniker får i gengäld låna flygplan och helikoptrar från Flygmuseet till sin undervisning. När hangaren är klar kan skolans elever utföra praktiska övningar på museets flygplan i den nya hangaren som ett komplement till den undervisning man bedriver på objekten skolan lånar till sina egna lokaler. Skolan är lokaliserad på den civila sidan av flygfältet.

Länk till Nordiskt FlygTeknikCentrum

Det slogs många nya väderrekord under september

September hade ett växlingsrikt väder som avslutades med ett rekordmäktigt högtryck och mycket sol. Här i länet var månaden extremt varm med nya lokala septemberrekord i medeltemperatur, bland annat i Nikkaluokta. Den 11 september satte både Kiruna Esrange och Gällivare nya värmerekord, Karesuando hade sin varmaste septemberdag sedan 1920.

Medeltemperatur under månaden hade ett överskott på 1 grad i södra Sverige till som mest 4 grader i länet. Längst i norr var detta en extremt varm september och lokalt sattes också nya septemberrekord. Månadens högsta temperatur på 24,8 grader uppmättes i Karlskrona Söderstjerna i Blekinge den 1 september.

Högtrycket nådde sin kulmen under förmiddagen den 29 då Hagshult i Småland rapporterade 1042,9 hPa. Detta är det högsta lufttryck som observerats i Sverige under en septembermånad. Det gamla rekordet löd på 1042,0 hPa och uppmättes den 16 september 1903 i Sveg i Härjedalen.

Den 5 september föll stora mängder regn i norra Götaland och södra Svealand, av SMHIs mätstationer fick Hjortkvarn i Närke mest med 96,5 mm. De stora regnmängderna ledde till omfattande översvämningar i Hallsberg. Många bostadshus fick evakueras, skolor hölls stängda och det blev störningar i tågtrafiken. Översvämningar drabbade även Kumla och Mariefred samt stora arealer jordbruksmark i Närke. I Arvika i Värmland (startår 1945) föll det 156,8 mm under månaden vilket slog det gamla rekordet på 139 mm från 1965.

Ostadigt väder i kombination med två högtrycksperioder medförde att solskenstiden överlag blev tämligen normal för att vara i september. På Gotland blev det dock mer sol än normalt. Hoburg fick 235 soltimmar vilket var mest i landet. Där var detta en av de soligaste septembermånaderna som observerats. Hoburgs mätserie sträcker sig dock bara från 1985 när stationen upprättades och framåt.

Länet: Följande stationer med minst 50 års långa mätserier slog eller tangerade sina gamla septemberrekord: Pajala (startår 1940) hade 9,2 grader. Rekordet på 9,2 grader är från 2013. Överkalix Svartbyn (startår 1962) hade 10,4 grader. Rekordet på 10,2 grader är från 2013. Naimakka (startår 1944) hade 8,1 grader. Rekordet på 7,8 grader är från 2013. Kiruna Esrange (startår 1901) hade 8,8 grader. Rekordet på 8,6 grader är från 1934. Nikkaluokta (startår 1951) hade 8,2 grader. Rekordet på 8,0° är från 2011. För Karesuandos (startår 1879) del blev månadsmedeltemperaturen 8,8 grader vilket är den näst varmaste september efter 1934 då det var +8,9 grader.

Den 11 kulminerade värmen med extremt höga septembertemperaturer på flera platser i länet. Kiruna Esrange (med startår 1898) rapporterade 24,3 grader, Gällivare (med startår 1897) kom upp i 24,1 grader. För båda stationerna var detta nya värmerekord för september. Kiruna Esranges tidigare septemberrekord var på 23,3 grader satt 1958. Gällivares tidigare septemberrekord löd på 24,0 grader från 1920. I Karesuando (startår 1878) där mätningar med maximitermometer pågått ända sedan 1883 noterades 23,1 grader vilket är den högsta september temperaturen där sedan 1920 då det var 24,0 grader där.

Natten till den 2 var klar och kall med låga temperaturer där Latnivaara uppmätte på morgonen -4,9 grader vilket blev månadens lägsta temperatur.

Kiruna och Gällivare har fått mest nederbörd under månaden, 107 respektive 100 mm vilket är lite drygt dubbla månadsnederbörden för båda orterna. Minst nederbörd 47 mm föll i Piteå. Högsta dygnsnederbörden noterades på Jokkmokks flygplats med 48 mm och i Kalix med 46 mm.

Kiruna: Månadens medeltemperatur blev 8,8 grader vilket blev nytt rekord, mot normalt 4,7 grader. Månadens högsta temperatur 24,3 grader uppmättes den 11. Månadens lägsta temperatur -1,8 grader uppmättes den 2, Kiruna hade 2 frostdagar. Det föll 107 mm nederbörd fördelat på 14 nederbördsdagar, normalt faller 51 mm under september. Under månaden uppmättes 132 soltimmar mot normalt 110 timmar.

Luleå: Månadens medeltemperatur blev 11,5 grader mot normalt 8,3 grader. Rekordet i Luleå är 12,0 grader uppmätt 1949. Månadens högsta temperatur 17,7 grader uppmättes den 19. Månadens lägsta temperatur 3,8 grader uppmättes den 11. Det föll 83 mm nederbörd fördelat på 14 nederbördsdygn, normal septembernederbörd är 58 mm. Under månaden uppmättes 179 soltimmar mot normalt 131 timmar. Källa: SMHI

solnedgång

Hälsocentralen i Råneå

Eftersom ”rasisterna” har tagit över Facebookgruppen Aktuellt i Råneå med omnejd så har jag lämnat gruppen för en tid sedan. Det innebär att jag inte har något forum för min information om aktuella frågor i landstinget som rör Råneå, eftersom SSU i Råneå inte tyckte det var någon bra ide´ att jag använde mig av deras plattform Tankesmedjan i Råneå. Så nu ska jag ägna några rader här i väderbloggen för att uppmärksamma Hälsocentralen i Råneå.

Så här är det. Hälsocentralen i Råneå har en ekonomi i balans men skulle behöva fler listade personer än vi är idag. Vi alla som är listade där har med oss en påse pengar till Hälsocentralen varje år. Barn och äldre som i snitt gör fler läkarbesök per år där får en större påse pengar med sig än övriga listade. Det vore bra om ni som har aktivt listat er i stan listar om er i Råneå. Sen är jag inte överens med landstingets beställarenhet om att innevånarna i Persön och Sundom skall vara listade på Gammelstad Hälsocentral om man inte listar om sig själv till Råneå Hälsocentral. Ni som tycker att det är både enklare och närmare att åka till Råneå i stället för Gammelstad lista gärna om er till Hälsocentralen i Råneå.

Idag är vi mellan 3000-3500 personer som är listade i Råneå, kommer vi upp mot 6000 listade så har vi kommit med tillräckligt många påsar med pengar så det bär upp fyra läkartjänster på Hälsocentralen. Allt hänger ihop i ett sammanhang rent ekonomiskt och jag värnar om vår Hälsocentral i Råneå som har kunnig och trevlig personal som ser möjligheterna i stället för att titta på svårigheterna i att ge bra service.

Blir vi ännu färre listade i framtiden än vi är idag finns det en viss risk att Råneå Hälsocentral inte kommer att bära sina egna kostnader och då kommer den i värsta fall att omorganiseras som en filial till Porsön, eller någon annan Hälsocentral i stan. Det tycker jag som landstingspolitiker i Råneå vore en tråkig utveckling, att inte innevånarna i Råneå och norrbyarna värnar om sin egen Hälsocentral.

Mössa på!

Karesuando satte sitt första säsongslägsta för ett par dagar sedan, men nu har Pajala friserat siffrorna lite och noterade nytt säsongslägsta med -13,9 grader gångna natten.

Några andra kylslagna orter var: Ylinenjärvi -11,9 gr, Parkalombolo -10,0 gr, Tarfala -9,3 gr, Markusvinsa -9,2 gr, Älvsbyn -9,1 gr och Överkalix Svartbyn -8,7 gr. SMHI:s hemstad Norrköping har haft -1,9 gr. Källa SMHI

Kooperativa i Hajom levererar

Sakta men säkert har servicen på landsbygden och i glesbygden allt mer centraliserats med långa resvägar som följd, det här är en trend som måste brytas för att få en mer hållbar och levande landsbygd.

Luleå kommun har mycket fokus på centrala stan, Lulsundsberget och området runt Kronan i sin vision 2050. Idag (tisdag) presenterade kommunledningen och Lulebo en utvecklingsplan för Råneå men är det tillräckligt? I morgon kväll (onsdag) genomförs ett öppet möte på församlingsgården om Råneås framtida utveckling.

Under hösten pågår en utredning om nu hur den kommande skolorganisationen kommer att se ut. Här har jag farhågor för att högstadiet i Råneå och byskolan i Vitå som är två väl fungerande skolor kommer läggas ner i nya skolorganisationen. Detta till förmån för centrala Luleå och de centrumnära stadsdelar där en ny skola skall byggas på Kronanområdet. Resultatet vid en nedläggning av byskolorna blir att eleverna får pendla. Jag tycker inte det är särskilt klimatsmart av BUN att börja bussa eleverna långa sträckor med taxi och Länstrafikens bussar från byarna fram och tillbaks till skolorna i centrala Luleå om man väljer en centraliserad organisation.

Alla som bor i glesbygden och på landsbygden skall ha tillgång till samhällsservice som hälsocentral, apotek, tandvård, skola och fritidsgård inom rimligt avstånd, tillgång till bank, bibliotek eller bokbuss. En butik behövs inte bara för inköp av dagligvaror utan den fungerar även som en viktig social mötesplats. Många butiker på landsbygden är ombud för Svenska spel och ATG, de har postservice, är utlämningsställe för paket från DHL och Schenker och är utlämningsställe för systemvaror. Många glesbygdsbutiker har en bensinpump i anslutning till butiken så kunderna kan tanka samtidigt som de handlar och uträttar andra ärenden i butiken. Landsbygden behöver fungerande kollektivtrafik där det är möjligt och där det finns tillräckligt passagerarunderlag.

 IPRåneå1

Råneå IP2

Det är viktigt att det finns tillgång till mötesplatser för rekreation, kultur och idrott, landsbygden behöver trafiksäkra vägar och cykelvägar något som inte alltid finns idag. Byggnaden vid Råneå idrottsplats är ingen vacker syn med avflagad färg och ett stort renoveringsbehov. På södra gaveln hänger långa remsor med avflagad färg. Något som stadsbyggnadsförvaltningen borde ha tagit tag i för länge sedan.

Det goda exemplet på en fungerande landsbygd hämtar vi från Marks kommun som har drygt 33000 innevånare varav 14700 bor i centralorten. Kooperativa i Hajom är en levande butik som betjänar byns 64 innevånare och boende i omkringliggande byar. Butiken är ett exempel på en lanthandel som blomstrar, butiken är i grunden en Konsumbutik från förr i tiden med 60-tals atmosfär. Idag är butiken en fristående COOP-butik så kunderna får medmerapoäng när de handlar där. Butiken erbjuder dagligvaror med ett stort ekologiskt sortiment, manuell chark och egen korvtillverkning, färskt bröd från egen ugn, butiken är ombud för Apoteket och har paketutlämning för Schenker. Butiken har bensin- och dieselpumpar från Paroy som förser byborna och övriga kunder med bränsle till bilen, mm. Utöver butiken i Hajom finns det en förskola i byn med 24 barn.

Tre foton från butiken i Hajom

Kooperativa1

hajom

Kooperativa3

Rekordvarmt 2015

NOAA presenterade att sannolikheten för att 2015 blir rekordvarmt är hela 97%. Beräkningarna är gjorda utgående från perioden januari till juli. I beräkningen har ingen hänsyn tagits till den rekordvarma augustimånaden eller till en fortsatt kraftig El Niño under resten av året vilken har en globalt värmande effekt.

Diagram

Avvikelsen är beräknad i jämförelse med medeltemperaturen under 1900-talet

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar