• onsdag 27 juli 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Yttern något för Piteå? Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginläggUppdaterad 10 maj 2016.

Gevalia Gammal rost

Veckans nederbörd fördelar sig på följande sätt: I måndags mätte jag upp 1 mm nederbörd från snön som kom under söndag em och idag mätte jag upp 0,9 mm från dagens nederbörd, totalt 1,9 mm. Snödjupet har minskat till 65 cm på Kallax väders mätpinne. Tjälen är idag 97 cm.

Snödjupen har minskat under veckan som gått eftersom vi fick en försmak på våren med vårtemperaturer från i fredags till i tisdags. Igår var ordningen återställd igen med vintertemperaturer så våren lär vänta på sig ett tag till.

De större skidanläggningarna i länet rapporterar följande idag:

Riksgränsen: I terrängen 130 cm och i nedfarterna 130 cm

Björkliden: I terrängen 95 cm och i nedfarterna 25 cm

Abisk/Njuolja: I terrängen 110 cm och i nedfarterna 55 cm

Dundret: I terrängen 90 cm och i nedfarterna 60 cm

Kåbdalis: I terrängen 105 cm och i nedfarterna 115 cm

Storklinten: I terrängen 70 cm och i nedfarterna 60 cm

Övriga snödjup: Talljärv 126 cm, Katterjåkk 113 cm, Porjus 101 cm, Kypäsjärvi 97 cm, Murjek 86 cm, Kalix 73 cm, Klöverträsk 68 cm, Arjeplog – Myrheden 65 cm, Tärendö 60 cm. Källa: SMHI

Länk till senaste detaljerade iskartan över Bottenviken När du får upp bilden kan du klicka i den så får du upp en större karta.

Busshelvetet som jag har skrivit om tidigare och lagt ut några bilder på har fått ett nytt smeknamn av gubbarna som jobbar med renoveringen. Det beror inte på att de har gått och blivit religiösa på gamla dar, utan det är snarare ett uttryck för folkhumorn. Den nya benämningen är mycket passande. Gevalia Gammal rost. Scrolla lite längre ner så hittar du fotona i ett tidigare blogginlägg och förstår varför det blev så.

Det har varit lite olika artiklar bl a i Kurirens papperstidning och här på kuriren.nu om att Luleå kommun har beviljat ett bidrag till Flygmuseet   F 21 för driften av en hangar som kommer att uppföras till museets flygplan som idag står utomhus och far illa. I artiklarna har det stått att försvaret är beviljat hyresbidrag och det är helt fel. En annan felaktighet i radio Norrbotten var att hangaren kostar 300 000 kr, fel, fel, fel, den kostar 3 miljoner kr att uppföra. En summa som staten lånar upp och som museet kommer att betala av på en 20-års period.

Så här ligger det till: Flygmuseet F 21 och försvaret har inget annat gemensamt än att museet har av staten uppdrag att spegla och förvalta     F 21 historia. Flygmuseet drivs av en ideell förening som till största delen består av före detta F 21 anställda som har uppnått mogen ålder. Museet ingår i SMHA, Sveriges MilitärHistoriska Arv som är ett nätverk bestående av 25 statligt stödda museer. Statens maritima museer leder och stödjer det gemensamma nätverket. Museerna är utspridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Flygmuseet F 21 har även uppdraget att bevara F 19 Frivilligflottiljen i Finland under krigsvintern 1939-1940 och Flygoperation Balchen mellan december 1944 o augusti 1945.

Länk till Flygmuseet F 21

Någon har ställt frågan i kuriren.nu varför man inte slagit ihop och flyttat Flygmuseet F 21 till Försvarsmuseum i Boden. Museerna har helt skilda verksamhetsinriktningar och Försvarsmuseum i Boden ägs och drivs av Bodens kommun till skillnad mot Flygmuseet F 21.

Vad får Luleå kommun för pengarna? Nordiskt FlygTeknikCetrum som utbildar flyg och helikoptertekniker och flyg och helikoptermekaniker får i gengäld låna flygplan och helikoptrar från Flygmuseet till sin undervisning. När hangaren är klar kan skolans elever utföra praktiska övningar på museets flygplan i den nya hangaren som ett komplement till den undervisning man bedriver på objekten skolan lånar till sina egna lokaler. Skolan är lokaliserad på den civila sidan av flygfältet.

Länk till Nordiskt FlygTeknikCentrum

Rekordblött i Luleå

Innan jag övergår till junivädret är det noterbart att Norrbotten, främst kustlandet och Tornedalen har fått fem gånger med nederbörd i början på juli än normalt.

Juni: Många uppskattade säkert det vackra och soliga vädret i början av månaden då en högtrycksrygg dominerade vädret. Den 8 juni drog en sommarstorm in över Norrbotten som gav uppåt 50 mm regn, vilket resulterade i flöden över det normala i nedre delarna av Tornedalen och vid Norrbottens kustland. Månaden avslutades som den började med vackert väder i länet. Den långvariga torkan som har varit i södra Sverige började nu märkas på allvar med rekordlåga grundvattennivåer som ställer till med stora problem framför allt för jordbruket.

Den 17 vräkte regnet ner i både nordost och i sydost där två stationer med mycket långa mätserier rapporterade nya rekord för största dygnsnederbörd i juni. Karesuando med startår 1879 fick 45,3 mm vilket var avsevärt högre än de 31,3 mm som var det tidigare rekordet från 23 juni 1903. Hoburg med startår 1879 fick 53,6 mm vilket var lite högre än de 51,6 mm som var det tidigare rekordet från 23 juni 1933. Vittangi uppmätte 42 mm men det var inte rekordmycket. Högsta och lägsta temperaturerna under månaden uppmättes i Göteborg med 30,2 grader den 3 och 31,8 grader på midsommardagen i Målilla. Månadens lägsta temperaturer -5,2 grader uppmättes i Tarfala den 6 och -3,7 grader i Kvikkjokk Årenjarka den 5. Flest soltimmar hade Hoburg på södra Gotland där de noterade 361 timmar.

Länet: Mest nederbörd i länet på SMHI:s väderstationer fick Naimakka med 124 mm och Karesuando med 117 mm. Minst nederbörd i länet fick Abisko med 34 mm vilket är 12 mm över normalt för månaden. Medeltemperaturen i länet var i det närmaste normal ved variationer från 0,5 grader under till 0,5 grader över normalt. Varmast i länet var det i Överkalix Svartbyn med 24,5 grader den 25 juni.

Den 8 juni tilltog vinden över länet och vi fick in en sommarstorm som påminde starkt om en höststorm. Det noterades medelvindar vid Bjuröklubb under kvällen med 24,9 m/s, med byvindar på hela 30,6 m/s. Detta var den första stormen i juni i svenska farvatten sedan 1991.

Övriga vindobservationer i länet den 8: 26 m/s i Stora Sjöfallet, 24 m/s i Arvidsjaur, 24 m/s i Älvsbyn, 23 m/s i Latnivaara, 23 m/s i Nattavaara, 23 m/s i Gällivare, 23 m/s på Luleå flygplats, 22 m/s på Jokkmokk flygplats, 22 m/s i Vidsel, 22 m/s i Pajala och 21 m/s i Paharova.

I Västerbottensfjällen uppmättes 30 m/s i Stekenjokk kring midnatt den 8–9. I stormens spår förekom omfattande strömavbrott. Som mest var omkring 15 000 abonnenter utan elförsörjning och det tog någon dag innan alla fått elen tillbaka. Dessutom föll många träd över vägarna som ställde till trafikproblem.

Du kan läsa mer om stormen här

Och här

Kiruna: Medeltemperatur 10,2 grader vilket är 0,2 grader under normalt för månaden. Varmast var det den 27 då det noteradades 23,1 grader. Lägsta temperaturen -0,9 grader uppmättes den 6. Det föll 77 mm mot normalt 44 mm under juni. Antalet soltimmar blev 247 mot normalt 266 timmar.

Luleå: Medeltemperatur 12,6 grader mot normalt 13,0 grader. Varmast dagen var den 25 med 21,5 grader. Lägsta temperaturen 3,7 grader uppmättes den 9 juni. Under månaden uppmättes 104 mm nederbörd vilket slår det tidigare rekordet på 98 mm från 2013. Normalt får Luleå 33 mm under juni. Trots nederbördsrekordet fick Luleå ihop 292 soltimmar, det är dock 23 timmar mindre än normalt.
Källa: SMHI

Låt inte din varma bil bli en dödsfälla

Pollen-kollen aktuella pollenprognoser

Här kan du se hur länge du törs sola utan risk för brännskador

Här öppnar du fjällvädersidan

Ytvattentemperaturen i Bottenviken, kartan uppdateras fram till isläggningen

Kolla vägvädret och läget i trafiken här

Här hittar du många andra väder, klimat och trafiklänkar

Luleå och Kiruna i topp

Första veckosegern i solligan gick till Luleå med Kuruna tätt bakom. Nedan är veckans topp fem:

Luleå 85 soltimmar
Kiruna 82
Ölands norra udde 75
Visby 74
Karlskrona 70
Källa: SVT

Globalt rekordvarm maj

Medeltemperaturen globalt under maj var 1,57 grader över genomsnittet för 1900-talet. Detta var den högsta maj temperaturen sedan mätningarna började år 1880. Rekordet slår det tidigare rekordet från 2015 med 0,04 grader.

noaa
Mars-maj medeltemperatur var 1,91 grader över genomsnitt för 1900-talet. Detta var den högsta medeltemperaturen för mars-maj sedan mätningarna startade 1880. Rekordet slår det tidigare rekordet från 2015 med 0,40 grader.
Källa: NOAA

Nytt solskensrekord i Kiruna

Slutresultatet av en växlingsrik majmånad blev en varm månad framförallt i de nordligaste och sydligaste delarna av Sverige. Högsommarvärme varvades med kylande nordvindar och snöfall. Omslagen var flera och oftast snabba, bland annat hade stationer både i norr och söder sin varmaste majmånad hittills. Största temperaturöverskottet noterades i Parkalompolo med 4,6 grader.

Sista dagen i maj var varm och övervägande solig för hela landet men med lokala skurar och åska, främst i Skåne, Halland och Norrbotten. Månadens högsta temperatur uppmättes också denna dag i Göteborg som hade 29,7 grader, endast en tiondel från gällande majrekord för Göteborg som är 29,8 grader satt den 5 maj 1977.

Under maj sattes följande värmerekord. Falsterbo hade högsommartemperatur på 25,0 grader den 31 maj för första gången i maj, det tidigare rekordet var på 24,7 grader den 21 maj 2012. Från Vinga rapporterades en högsta temperatur på 26,1 grader, det tidigare rekordet på 26,0 grader från den 21 maj 1993. För Holmön Holmögadd blev det nytt rekord med 25,4 grader vilket översteg det tidigare rekordet på 20,0 grader från den 31 maj 1978. Dock ska tilläggas att stationen flyttats från ögruppens södra sida till dess nordvästra del år 2005 vilket kan ha inverkat på temperaturerna.

Medeltemperaturen i länet blev 2,5 till 4,6 grader över normal medeltemperatur för maj. Naimakka längst upp i norr hade 6,5 grader mot normalt 2,0 grader. I länet hade vi några riktigt varma dagar i slutet på månaden där Vittangi var varmast med 27,4 grader. Karesuando hade 25,1 grader, Vittangi 25,6 grader, Kiruna 26,0 grader, Gällivare 25,2 grader, Pajala 25,5 grader, Överkalix Svartbyn 26,4 grader och Haparanda 25,5 grader. Det är med andra ord nordöstra delen av länet som är varmast även denna månad. Månadens lägsta temperatur – 7,7 grader uppmättes den 19 maj i Mierkenis.

Det sattes en rad nya majrekord (medeltemperaturer) där följande stationer friserade sina tidigare rekord: Holmön Holmögadd (startår 1855) 8,7 grader, tidigare rekord 8,1 grader från 2009 och 1865. Bjuröklubb (startår 1879) 8,8 grader, tidigare rekord +8,7 grader från 2009. Svenska Högarna (startår 1879) 9,7 grader, tidigare rekord 9,5 grader från 1993. Landsort (startår 1860) 10,1 grader, tangerar tidigare rekord från 1921 då det var 10,1 grader. Falsterbo (startår 1880) 13,2 grader, tidigare rekord 13,1grader från 2000. Malmö (startår 1917) 14,4 grader, tidigare rekord 14,3 grader från 1993.

I Bottenviken hade mot slutet av månaden ytvattentemperaturen stigit till 19 grader i Haparanda. Haparanda som en vecka in i maj uppmätte endast 2 grader i ytvattnet rapporterade den 31 hela 19 grader.

En frontpassage den 12-14 maj förde med sig nederbörd med lokala inslag av snö över mellersta Sverige. I Söderbärke i Dalarna låg det 3 cm snö på marken på morgonen den 14 maj efter att det fallit 27 mm nederbörd. I Ställdalen i Västmanland uppmättes hela 15 cm snö efter en total nederbördsmängd på 39 mm. Den tunga blötsnön medförde att tusentals hushåll i Örebro län blev strömlösa. Apropå snö så hittar vi månadens största snödjup den 1 maj, 78 cm uppmätt i Sadjem sydost om Gällivare och i Katterjåkk.

Regnligan toppas av Gördalen i norra Dalarna med 138 mm. Efter 83 mm på bara två dygn i Gävle i Gästrikland blev det närapå rekordmycket regn även där för månaden som helhet, men med totalt 114 mm fattades det 2 mm till majrekordet.

Ett frontband drog långsamt åt sydost från den 23 till den 25 och gav upphov till rikligt med i ett band som sträckte sig över hela Norrland och ner över västra delarna av Svealand och norra Götaland. Största nederbördsmängden rapporterades från Ed i Dalsland som fick 83,1 mm. Detta är den största dygnsnederbörden som noterats i Götaland i maj under perioden 1961-2016. Stora mängder noterades också i Källsjö i Halland som fick 53,8 mm, och i Sunne i Värmland med 40,8 mm. Det var också kraftiga åskväder över främst nordvästra Götaland och sydvästra Svealand, där det uppmättes ca 3000 blixturladdningar.

Den största nederbördsmängden preliminärt under ett dygn noterades i Åbyggeby utanför Gävle som fick 106 mm varav 60,3 mm uppmättes den 26. Detta är det blötaste majdygnet i Gävle sedan mätningarna startade år 1860.

Smålandskusten och södra Gotland fick mer regn än normalt under maj. Det beror på ett enda regn som den 15 vräkte ner över Öland med omnejd och gav mer än månadens normalmängd som är 30–40 mm. Ett enda dygn kan alltså bestämma hela månadens slutresultat. Ett dygn påverkar inte grundvattennivåerna så det är fortfarande låga grundvattennivåer. Framför allt på Öland och Gotland kan problemen med grundvattentillgången öka under sommaren. Grundvattnet har succesivt sjunkit och i bland annat Böda på Öland i närheten av Kalmar har nivåerna aldrig varit lägre sedan mätningarna påbörjades 1968. Även om det inte går att säga att de låga grundvattennivåerna beror på klimatförändringen ska de tas som en varning om vad vi kan ställas inför i framtiden.

Här i länet har nederbörden fallit ojämnt där Abisko fick endast 2 mm, medan Rensjön 5 mm och Nikkaluokta 6 mm. Luleå står för den största nederbördsmängden 39 mm tätt följd av Arjeplog Myrheden som fick 37 mm.

Framförallt i norr och i söder blev det många soltimmar i maj 2016. Flesta soltimmar i landet fick Hoburg på sydligaste Gotland med 352 timmar, medan Borlänge i Dalarna bara noterades för 211 timmar.

Kiruna: Medeltemperatur 7,7 grader mot normalt 4,2 grader. Månadens varmaste dag den 29 uppmättes 26,0 grader. Månadens lägsta temperatur -3,9 grader uppmättes den 14. Nederbördsuppgift för månaden saknas. Kiruna fick 355 soltimmar vilket är nytt majrekord, mot normalt 232 timmar. Det gamla rekordet från 1996 är på 344 timmar. Soltidsmätningarna startade 1958 på Kiruna flygplats.

Luleå: Medeltemperatur 9,3 grader mot normalt 6,4 grader. Månadens högsta temperatur uppmättes den 31 med 22,6 grader. Månadens lägsta temperatur -1,6 grader uppmättes den 3. Det föll 39 mm nederbörd mot normalt 33 mm. Luleå har haft gott om solskenstimmar och uppmätte 333 timmar mot normalt 269 timmar.
Källa: SMHI

lule älv

 

Stormen gav stora nederbördsmängder

I förra blogginlägget sammanställde jag en del vinduppgifter från stormen i mitten på veckan. Nu har fler vind och nederbördsuppgifter blivit tillgängliga. I Älvsbyn och Nedre Soppero uppmättes ca 24 m/s i byvinden och i Vajmat uppmätte vindbyar på 26 m/s.

Största nederbördsmängderna uppmättes i Kypäsjärvi som fick 49 mm, Övertorneå var inte långt efter med 47 mm och i Luleå uppmättes 33 mm. Källa: SMHI

Mycket av min tid senaste veckan har gått till den nya flygplanshallen på Flygmuseet som invigs på onsdag, så jag är lite sen med månadskrönikan för maj. I morgon tar jag tag i den statistiken och återkommer med ett nytt blogginlägg då. Nedan är tre bilder från flygplanshallen från igår då vi körde in våra äldsta flygplan där.

Du kan läsa mer om flygplanen och flygplanshallen här

mustang

J 28

vingar

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar