Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Oftast finns det aktuella väder- och klimatlänkar i senaste blogginlägget men de kan finnas en bit ner i bloggen ibland.

Gevalia Gammal rost

Veckans nederbörd fördelar sig på följande sätt: I måndags mätte jag upp 1 mm nederbörd från snön som kom under söndag em och idag mätte jag upp 0,9 mm från dagens nederbörd, totalt 1,9 mm. Snödjupet har minskat till 65 cm på Kallax väders mätpinne. Tjälen är idag 97 cm.

Snödjupen har minskat under veckan som gått eftersom vi fick en försmak på våren med vårtemperaturer från i fredags till i tisdags. Igår var ordningen återställd igen med vintertemperaturer så våren lär vänta på sig ett tag till.

De större skidanläggningarna i länet rapporterar följande idag:

Riksgränsen: I terrängen 130 cm och i nedfarterna 130 cm

Björkliden: I terrängen 95 cm och i nedfarterna 25 cm

Abisk/Njuolja: I terrängen 110 cm och i nedfarterna 55 cm

Dundret: I terrängen 90 cm och i nedfarterna 60 cm

Kåbdalis: I terrängen 105 cm och i nedfarterna 115 cm

Storklinten: I terrängen 70 cm och i nedfarterna 60 cm

Övriga snödjup: Talljärv 126 cm, Katterjåkk 113 cm, Porjus 101 cm, Kypäsjärvi 97 cm, Murjek 86 cm, Kalix 73 cm, Klöverträsk 68 cm, Arjeplog – Myrheden 65 cm, Tärendö 60 cm. Källa: SMHI

Länk till senaste detaljerade iskartan över Bottenviken När du får upp bilden kan du klicka i den så får du upp en större karta.

Busshelvetet som jag har skrivit om tidigare och lagt ut några bilder på har fått ett nytt smeknamn av gubbarna som jobbar med renoveringen. Det beror inte på att de har gått och blivit religiösa på gamla dar, utan det är snarare ett uttryck för folkhumorn. Den nya benämningen är mycket passande. Gevalia Gammal rost. Scrolla lite längre ner så hittar du fotona i ett tidigare blogginlägg och förstår varför det blev så.

Det har varit lite olika artiklar bl a i Kurirens papperstidning och här på kuriren.nu om att Luleå kommun har beviljat ett bidrag till Flygmuseet   F 21 för driften av en hangar som kommer att uppföras till museets flygplan som idag står utomhus och far illa. I artiklarna har det stått att försvaret är beviljat hyresbidrag och det är helt fel. En annan felaktighet i radio Norrbotten var att hangaren kostar 300 000 kr, fel, fel, fel, den kostar 3 miljoner kr att uppföra. En summa som staten lånar upp och som museet kommer att betala av på en 20-års period.

Så här ligger det till: Flygmuseet F 21 och försvaret har inget annat gemensamt än att museet har av staten uppdrag att spegla och förvalta     F 21 historia. Flygmuseet drivs av en ideell förening som till största delen består av före detta F 21 anställda som har uppnått mogen ålder. Museet ingår i SMHA, Sveriges MilitärHistoriska Arv som är ett nätverk bestående av 25 statligt stödda museer. Statens maritima museer leder och stödjer det gemensamma nätverket. Museerna är utspridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Flygmuseet F 21 har även uppdraget att bevara F 19 Frivilligflottiljen i Finland under krigsvintern 1939-1940 och Flygoperation Balchen mellan december 1944 o augusti 1945.

Länk till Flygmuseet F 21

Någon har ställt frågan i kuriren.nu varför man inte slagit ihop och flyttat Flygmuseet F 21 till Försvarsmuseum i Boden. Museerna har helt skilda verksamhetsinriktningar och Försvarsmuseum i Boden ägs och drivs av Bodens kommun till skillnad mot Flygmuseet F 21.

Vad får Luleå kommun för pengarna? Nordiskt FlygTeknikCetrum som utbildar flyg och helikoptertekniker och flyg och helikoptermekaniker får i gengäld låna flygplan och helikoptrar från Flygmuseet till sin undervisning. När hangaren är klar kan skolans elever utföra praktiska övningar på museets flygplan i den nya hangaren som ett komplement till den undervisning man bedriver på objekten skolan lånar till sina egna lokaler. Skolan är lokaliserad på den civila sidan av flygfältet.

Länk till Nordiskt FlygTeknikCentrum

Säsongshögsta i Piteå, tropisk orkan över Australien

En tropiska cyklonen som fått namnet Ita rör sig in över norra Australien. Cyklonen klassas som en kategori 4 på femgradiga Saffir-Simpsons orkanskala och har maxvindar upp mot 76 m/s. I Cairns som är en stad med 122 000 invånare vid Stillahavskusten i norra delen av Queensland i Australien har över 30 000  människor uppmanats att evakuera området, då det väntas mycket kraftiga vindar i kombination med intensivt regn. Under morgondagen fortsätter Ita sin färd söderut längs kusten och ner över Korallhavet. Efterhand avtar den i styrka då den når kallare vatten. 

Australien

Foto: TT/Bureau of Meteorology 11 april 2014 kl.05:32

Du kan läsa mer här om de tropiska orkanerna på Stilla havet

Varmast i länet idag med nytt säsongshögsta var Piteå som noterade 12,2 grader som dagens högsta temperatur, Älvsbyn har haft 10,3 grader och Boden hade 9,9 grader. Varmast i landet var Hudiksvall som noterade 14,8 grader. Källa: SMHI

Bra att veta inför påskledigheten

Inför påsklovet kan det vara bra att vara uppdaterad på snödjupen i länet eftersom många skall ut och lufta sina vingar i slalombacken, längdspåret och på skoterlederna i fjällen eller id inlandet. Vid kusten har det varit mindre med snö än normalt hela vintern och nu är det en hel del barmark i skog och mark.

Snödjupen rapporterade den 11 april: Riksgränsen 170 cm i terrängen och 170 cm i nedfarterna, Björkliden 130 cm i terrängen och 65 cm i nedfarterna, Abisko/Njuolja 227 cm i terrängen och 60 cm i nedfarterna, Dundret 110 cm i terrängen och 90 cm i nedfarterna, Kåbdalis 85 cm i terrängen 90 cm i nedfarterna, Storklinten 50 cm i terrängen och 60 cm i nedfarterna, Hemavan Tärnaby 85 cm i terrängen och 66 cm i nedfarterna, Åre 66 cm i terrängen och 45 cm i nedfarterna, Vemdalen i Härjedalens kommun 89 cm i terrängen och 60 cm i nedfarterna, Ramundberget Funäsdalen 132 cm i terrängen och 90 cm i nedfarterna, Tandådalen Hundfjället Sälen 94 cm i terrängen och 59 cm i nedfarterna.

Övriga snödjup i länet: Katterjåkk 149 cm, Kiruna Esrange 66 cm, Kvikkjokk Årenjarka 86 cm, Jäkkvik 81 cm, Arjeplog Myrheden 51 cm, Kangos 55 cm, Saittarova 81 cm, Sadjem 91 cm, Markusvinsa 45 cm, Porjus 76 cm, Jokkmokk 63 cm, Murjek 79 cm, Talljärv 92 cm, Kypäsjärvi 59 cm, Brännberg 6 cm, Kalix 10 cm, Luleå Bergnäset -- cm, och Piteå 0 cm. Källa: SMHI

2014 ser ut att bli ett riktigt rekordår - i alla fall vädermässigt. Mars var precis som februari, allt annat än en normal månad, här kan du ta del av en månadssammanställning över marsvädret i länet och i landet.

Övriga väder och klimatlänkar finns längre ner i bloggen.

Efter två solfattiga vintermånader visade sig solen igen

Efter två solfattiga vintermånader visade sig solen igen under första vårmånaden.

Så här ser det ut på solfronten efter tre månader: Visby toppar med 279 soltimmar, Karlskorna 251 timmar, Norrköping 224 timmar, Nordkoster 215 timmar, Luleå 211 timmar, Umeå 182 timmar och Kiruna 150 soltimmar. Källa SMHI

OBS! Blogginlägget: En ny vädersatellit har tagits i drift, är uppdaterat 7 april med ny information från Finland.

April är kontrasternas månad

April är kontrasternas månad med kalla nätter och plusgrader på dagarna. I morse (söndag morgon) uppmättes nattens lägsta temperaturer i norra delen av länet där det uppmättes -20,0 grader i Nedre Soppero. Övriga låga temperaturer uppmättes i Vittangi -19,5 gr, Latnivara -17,8 gr, Parkolombolo -17,3 gr Naimakka -16,7 gr.

Nikkaluokta hade som lägst under natten -16,5 gr och Karesuando -15,2 gr. I Nikkaluokta och Karesuando steg temperaturen sedan till -1 gr som högst under dagen.

Nere vid kusten har det varit följande temperaturer idag: Boden +5,8 gr, Luleå flygplats, Pite Rönnskär och Älvsbyn +5,7 gr, Luleå Bergnäset +5,5 gr och Piteå +5,4 gr. Luleå Flygplats hade -1 gr som kallast tidigt i morse.

Största snödjupet idag uppmättes i Katterjåkk med 157 cm, övriga snödjup i länets snötoppen: Björkliden 140 cm, Dundret 110 cm, Sadjem 95 cm, Talljärv 94 cm, Kvikkjokk Årenjarka 87 cm, Kåbdalis 85 cm och Storklinten 50 cm. Källa: SMHI

Länkarna nedan är uppdaterade 8 april.

Trafikinformation och vägväderinformation

Här kan du se hur länge du törs sola utan risk för brännskador

Med sommaren kommer åskvädren, här kan du läsa om hur de bildas

Senaste pollenprognosen öppnar du här

Elden har i alla tider fascinerat människan, läs mer här

Här hittar du brandriskkartor för fem dygn framåt

Här öppnar du fjällvädersidan

Senaste iskartan för Bottenviken finns här

Jordens klimathistoria sträcker sig över ca 4,6 miljoner år

Tecknad film för barn i alla åldrar: Svante och klimatförändringen

På 50- och 60-talet levde man klimatsmart men det fanns inget miljötänk

Här kan du se koldioxidkoncentrationen i atmosfären och trenden

Klimatförändringarnas effekter i norra Sverige 

Nasa har publicerat en film som visar uppvärmningen de senaste 60 åren

NASA och NOAA:s analyser av 2013 globalt

Havsisen i Arktis var en gång dominerad av flerårig tjock is

En ny vädersatellit har tagits i drift, uppdaterat 7 april

I natt (lördag) sköts en ny satellit inom det europeiska Copernicus-programmet, Sentinel-1A, upp från Franska Guyana. Sentinel-1A är den första i en serie Sentinel-satelliter och ombord finns ett radarinstrument, Syntetic Aperture Radar (SAR), med vilket man bland annat kan få information om hur jordytans struktur ser ut.

SMHI använder SAR-data som görs om till en bild, som sedan används som underlag för iskartor och isprognoser. Dessa i sin tur används av sjöfarten, bland annat av Sjöfartsverket för planeringen av isbrytarverksamheten, men även av Försvarsmakten och sjöfarten mer generellt.

Finska meteorologiska institutet tar emot satellitens data i Sodankylä

I Meteorologiska institutets nationella satellitdatacentral i Sodankylä håller man just nu på att upprätta en arkiverings- och utdelningscentral för Sentinel-satelliternas data. Copernicus Collaborative Ground Station kommer att fungera som den nationella arkiv- och utdelningsplatsen för Sentinel-data för de finländare som använder Sentinel-data.

Arkivet fungerar som en spegelserver, som centraliserat laddar all data som intresserar finländska användare till arkivet som finns i Sodankylä. Till exempel kan forskningsinstitutioner hämta de data som finns i arkivet för eget behov eller arkivets data kan användas till att göra olika produkter för olika användares behov. Från början sänds data från Sentinel-1 från Sodankylä nästan i realtid till Meteorologiska institutet för att man ska kunna följa med istäcket på Östersjön och styra isbrytarnas verksamhet.

Se bilden nedan från SMHI.

SAR-bild

Det här är en SAR-bild från SMHI 31mars

Läs mer om satelliterna här

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdagsgubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) bl. a i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar