• söndag 23 oktober 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Spännande historia Skidbloggen Skidbloggen
Vädersponsor:

Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginläggUppdaterad 10 maj 2016.

Gevalia Gammal rost

Veckans nederbörd fördelar sig på följande sätt: I måndags mätte jag upp 1 mm nederbörd från snön som kom under söndag em och idag mätte jag upp 0,9 mm från dagens nederbörd, totalt 1,9 mm. Snödjupet har minskat till 65 cm på Kallax väders mätpinne. Tjälen är idag 97 cm.

Snödjupen har minskat under veckan som gått eftersom vi fick en försmak på våren med vårtemperaturer från i fredags till i tisdags. Igår var ordningen återställd igen med vintertemperaturer så våren lär vänta på sig ett tag till.

De större skidanläggningarna i länet rapporterar följande idag:

Riksgränsen: I terrängen 130 cm och i nedfarterna 130 cm

Björkliden: I terrängen 95 cm och i nedfarterna 25 cm

Abisk/Njuolja: I terrängen 110 cm och i nedfarterna 55 cm

Dundret: I terrängen 90 cm och i nedfarterna 60 cm

Kåbdalis: I terrängen 105 cm och i nedfarterna 115 cm

Storklinten: I terrängen 70 cm och i nedfarterna 60 cm

Övriga snödjup: Talljärv 126 cm, Katterjåkk 113 cm, Porjus 101 cm, Kypäsjärvi 97 cm, Murjek 86 cm, Kalix 73 cm, Klöverträsk 68 cm, Arjeplog – Myrheden 65 cm, Tärendö 60 cm. Källa: SMHI

Länk till senaste detaljerade iskartan över Bottenviken När du får upp bilden kan du klicka i den så får du upp en större karta.

Busshelvetet som jag har skrivit om tidigare och lagt ut några bilder på har fått ett nytt smeknamn av gubbarna som jobbar med renoveringen. Det beror inte på att de har gått och blivit religiösa på gamla dar, utan det är snarare ett uttryck för folkhumorn. Den nya benämningen är mycket passande. Gevalia Gammal rost. Scrolla lite längre ner så hittar du fotona i ett tidigare blogginlägg och förstår varför det blev så.

Det har varit lite olika artiklar bl a i Kurirens papperstidning och här på kuriren.nu om att Luleå kommun har beviljat ett bidrag till Flygmuseet   F 21 för driften av en hangar som kommer att uppföras till museets flygplan som idag står utomhus och far illa. I artiklarna har det stått att försvaret är beviljat hyresbidrag och det är helt fel. En annan felaktighet i radio Norrbotten var att hangaren kostar 300 000 kr, fel, fel, fel, den kostar 3 miljoner kr att uppföra. En summa som staten lånar upp och som museet kommer att betala av på en 20-års period.

Så här ligger det till: Flygmuseet F 21 och försvaret har inget annat gemensamt än att museet har av staten uppdrag att spegla och förvalta     F 21 historia. Flygmuseet drivs av en ideell förening som till största delen består av före detta F 21 anställda som har uppnått mogen ålder. Museet ingår i SMHA, Sveriges MilitärHistoriska Arv som är ett nätverk bestående av 25 statligt stödda museer. Statens maritima museer leder och stödjer det gemensamma nätverket. Museerna är utspridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Flygmuseet F 21 har även uppdraget att bevara F 19 Frivilligflottiljen i Finland under krigsvintern 1939-1940 och Flygoperation Balchen mellan december 1944 o augusti 1945.

Länk till Flygmuseet F 21

Någon har ställt frågan i kuriren.nu varför man inte slagit ihop och flyttat Flygmuseet F 21 till Försvarsmuseum i Boden. Museerna har helt skilda verksamhetsinriktningar och Försvarsmuseum i Boden ägs och drivs av Bodens kommun till skillnad mot Flygmuseet F 21.

Vad får Luleå kommun för pengarna? Nordiskt FlygTeknikCetrum som utbildar flyg och helikoptertekniker och flyg och helikoptermekaniker får i gengäld låna flygplan och helikoptrar från Flygmuseet till sin undervisning. När hangaren är klar kan skolans elever utföra praktiska övningar på museets flygplan i den nya hangaren som ett komplement till den undervisning man bedriver på objekten skolan lånar till sina egna lokaler. Skolan är lokaliserad på den civila sidan av flygfältet.

Länk till Nordiskt FlygTeknikCentrum

Lurigt väglag

Igår morse var det riktigt halt av nattfrosten vilket en bilist som hade alltför bråttom fick erfara. Han blev uppfångad av mitträcket på E 4-an norr om avfarten till Luleå strax innan jag passerade där. Man behöver inte köra på sommardäck fortfarande och man behöver inte fräsa fram i minst 110 km/t när det är vinterföre. Trevlig helg!

Vinter

Varm september

Större delen av september dominerades av högtryck med uppehåll, svaga vindar och högsommartemperaturer där det sattes nya medeltemperaturrekord bland annat i Malung, Östmark, Örebro, Norrköping och Hanö. I grova drag var september lika varm som 2006 eller andra rekordvarma septembermånader som åren 1934, 1949 och 1999. Att sommaren dröjer sig kvar allt oftare framförallt i södra halvan av landet och att höstarna blir allt varmare även längst upp i norr får vi räkna med i och med den pågående klimatförändringen. Det var blåsigt i norra Lapplandsfjällen den 6 i samband med ett lågtryck med vindbyar som nådde orkanstyrka i Stekenjokk. Den 30 uppmättes det lägsta septemberlufttrycket som uppmätts i Sverige sedan 1956.

Soligast i landet var det på Ölands norra udde där det noterades 245 soltimmar, Luleå hade 161 timmar mot normalt 131 och Kiruna hade 62 timmar mot normalt 110 soltimmar.

I Götaland var det högsommartemperaturer den 14 på många håll där Halmstad uppmätte 27,5 grader, vilket var den högsta uppmätta temperaturen i Halmstad under september sedan mätningarna började där år1859. Även i Örebro uppmättes högsommartemperatur på 25,3 grader den dagen. Den 15 noterades återigen högsommartemperaturer på flera håll där Målilla uppmätte 28,2 grader, vilket blev månadens högsta temperatur. Rekordet i Sverige för september är 29,1 grader uppmätt i skånska Stehag 1975. Natten till den 29 blev extremt mild för årstiden i södra Sverige. I Falsterbo i Skåne gick temperaturen aldrig under 16,0 grader på hela natten.

Nytt septemberrekord uppmättes i Ulricehamn (starttår 1892) med 26,9 grader med mot tidigare 26,5 grader 1906. Det blev även ett tangerat rekord för den kortare mätserien i skånska Helsingborg (startår 1948) med 27,5 grader som även uppmättes 1983.

Trion Falsterbo på den skånska sydvästspetsen, Nidingen vid norra Hallandskusten och Utklippan i Blekinges yttre östra skärgård hade månadens högsta medeltemperatur 17,0 grader. Lägst medetemperatur noterades i Stekenjokk med 6,0 grader.

För några platser med minst 100-åriga mätserier sattes nya månadsrekord för medeltemperatur. Örebro (startår 1859) hade 15,0 grader mot tidigare rekord på 14,5 grader 1934 (normalt 11,4 grader).
Skövde (startår 1915) 15,2 grader mot tidigare 15,0 grader 2006 (normalt 11,1 grader). Malung (startår 1916) 12,4 grader mot tidigare 12,1 grader 2006 (normalt 8,1 grader).

Under natten till den 6 uppmättes månadens lägsta temperatur i Latnivaara där det var -6,0 grader. Varmast i länet var Piteå med 20,5 grader den 14. Luleå är den enda mätstationen som inte har rapporterat någon frostnatt under månaden. Naimakka, Kiruna och Kvikkjokk Årenjarka har rapporterat fem frostnätter.

Större delen av landet upplevde en torr eller mycket torr månad. Minst nederbörd fick Degeberga i östra Skåne med 2 mm. Kristianstad (startår 1878) satte nytt torrekord med 3 mm mot tidigare 5 mm 1890. Bara i delar av Norrbotten, Lappland och Jämtland föll mer regn och blötsnö än normalt. Mest fick Katterjåkk med 106 mm mot normala 83 mm, Överkalix Svartbyn 81 mm mot normalt 49 mm och Latnivaara noterade 74 mm mot normala 42 mm. Minsta nederbördsmängderna i länet uppmättes i Kvikkjokk Årenjarka med 47 mm mot normalt 60 mm. Största dygnsnederbörden i länet uppmättes från morgonen den 29 till morgonen den 30 då det föll 36 mm i Klöverträsk och 31 mm på Luleå flygplats.

Grundvattennivåerna är fortsatt mycket under det normala i främst landets sydöstra delar med Öland och Gotland, där det behövs i stort sett dubbla normalmängden nederbörd under höst och vinter för att återställa balansen.

Månaden avslutades med ett lågtryck från väster som förde med sig regnområden som berörde större delen av landet. På vissa håll i södra delen av landet föll det stora regnmängder. I Alingsås i Västergötland uppmättes 35 mm. Vinden tilltog och Väderöarna i Bohuslän uppmätte storm med 26 m/s i medelvind. Tågtrafiken ställdes in på norra Bohusbanan på grund av blåsten.

Natten till den 30 uppmättes månadens lägsta lufttryck i Överkalix-Svartbyn på 963,3 hPa. Detta är det lägsta lufttrycket under september sedan 29 september 1956 då det svenska rekordet 960,8 hPa noterades.

Kiruna: Medeltemperatur 7,9 grader mot normalt 4,2 grader. Månadens högsta temperatur uppmättes den 19 med 18,0 grader. Kallast var det den 6 med -3,1 grader.

Luleå: Medeltemperatur 10,7 grader mot normalt 8,3 grader. Månadens högsta temperatur 19,8 grader uppmättes den 1. Kallast var det den 17 med 0,2 grader.
Källa: SMHI

höst

Här öppnar du fjällvädersidan

Ytvattentemperaturen i Bottenviken, kartan uppdateras fram till isläggningen

Kolla vägvädret och läget i trafiken här

Här hittar du många andra väder, klimat och trafiklänkar

Det är fullt tillåtet att byta till vinterdäck nu när frosthalkan slår till under nätter och tidiga mornar. Ta det lugnt i trafiken och se upp för pinnen i korsningen Smedjegatan - Sandviksgatan i Luleå.

Pinnen som mest blir plockepinn i korsningen Savdviksgatan-Smedjegatan Luleå centrum

Tunnt med is i Arktis

Isutbredningen i Arktis nåddes sitt sommarminimum med 4,137 miljoner kvadratkilometer is. Det är klart lägre än det genomsnittliga 6,275 miljoner kvadratkilometer och tillsammans med 2007 den näst minsta isutbredningen. Minimirekordet för Arktis isutbredning är 3,387 miljoner kvadratkilometer den 17 september 2012.
Källa: National Snow and Ice Data Center.

Tyfonen Meranti

Uppemot 500 000 hushåll saknar ström, skolor och affärer har haft stängt, flyg har ställts in sedan Tyfonen Meranti drabbade Taiwan onsdag kväll. Med vindhastigheter på upp till 73 meter i sekunden 263 km/t klassificeras den som en kategori fem. Det är årets kraftigaste tyfon enligt uppgift och planetens kraftigaste cyklon sedan 2013.

Augusti en blöt historia

Sensommarvärme, åskskurar i söder och stora regnmängder i Norrbotten präglade augustivädret. Temperaturmässigt har augusti varit i stort sett normal i länet. Jag har väntat på Kirunas temperaturstatistik men den har inte kommit ännu så jag gör min betraktelser över agustivädret utan Kirunas uppgifter.

Den 2 drabbades bland annat Avesta av ett häftigt hageloväder. Gator och cykelvägar översvämmades och hagelkorn med en diameter på cirka 1 centimeter skadade trädgårdsväxter m.m. Officiellt uppmättes 51,7 mm i Avesta, vilket är den största dygnsmängd som uppmätts där sedan 1983. Den 3 hade åskskurarna sin tyngdpunkt över nordligaste Sverige, där Haparanda fick 40,0 mm.

Den 20 var det dags för ett nytt kraftigt regnväder från sydväst där Kangos och Talljärv fick 45,9 respektive 45,3 mm. I länet sattes en del regnrekord. Till exempel hade Pajala med startår 1940 och Saittarova med startår 1931 sina hittills regnrikaste augustimånader. Pajala uppmätte 181 mm. Haparanda med startår 1859 hade sin tredje regnigaste augusti efter 1931 och 1912.

Varmluften drog in över södra delen av landet den 26 och temperaturen kulminerade på för årstiden extremt höga värden. Varmast var det i Norrköping med 32,7grader, vilket är den högsta temperatur som uppmätts i Sverige så sent i augusti. Varmast i länet var Överkalix-Svartbyn med 23,7 grader den 6. Lägsta temperaturen i länet och landet - 5,3 grader noterades i Latnivaara den 31.

Flest soltimmar fick preliminärt Hoburg med 284 timmar och Karlskrona med 283 timmar. Luleå fick 205 timmar och Kiruna 172 soltimmar.för augusti

Kiruna utgår denna gång så vi går direkt till Luleå: Medeltemperaturen blev 13,7 grader vilket är i stort sett normalt för augusti. Varmast var det den 6 med 21,1 grader och kallast den 28 med 1,7 grader. Även Luleå har fått stora regnmängder och noterade 86 mm mot normalt 60 mm.

SVT har listat 14 officiella mätningar med 40 mm nederbörd eller mer på ett dygn (där ju ett nederbördsdygn inleds kl. 8 på morgonen och där datumet som anges är det där de flesta av timmarna ingår):
43 mm i Lännäs i östra Närke den 1,
52 mm i Avesta den 2,
40 mm i Haparanda den 3,
63 mm i Ytterhogdal den 5,
47 mm på Visby flygplats den 17,
46 mm i Kangos den 22,
45 mm i Talljärv den 22,
42 mm i Skröven den 22,
41 mm i Tärendö den 22,
44 mm i Avasjö-Borgafjäll den 26,
43 mm i Sorsele den 26,
43 mm i Digernäset i Jämtlandsfjällen den 26,
50 mm i Alingsås den 28
46 mm i Älvkarleby den 29.

Källa i övrigt: SMHI

älven

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar