Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- väder- och klimatlänkar finns nu i ett eget blogginlägg som jag länkar till i blogginläggen.

Gevalia Gammal rost

Veckans nederbörd fördelar sig på följande sätt: I måndags mätte jag upp 1 mm nederbörd från snön som kom under söndag em och idag mätte jag upp 0,9 mm från dagens nederbörd, totalt 1,9 mm. Snödjupet har minskat till 65 cm på Kallax väders mätpinne. Tjälen är idag 97 cm.

Snödjupen har minskat under veckan som gått eftersom vi fick en försmak på våren med vårtemperaturer från i fredags till i tisdags. Igår var ordningen återställd igen med vintertemperaturer så våren lär vänta på sig ett tag till.

De större skidanläggningarna i länet rapporterar följande idag:

Riksgränsen: I terrängen 130 cm och i nedfarterna 130 cm

Björkliden: I terrängen 95 cm och i nedfarterna 25 cm

Abisk/Njuolja: I terrängen 110 cm och i nedfarterna 55 cm

Dundret: I terrängen 90 cm och i nedfarterna 60 cm

Kåbdalis: I terrängen 105 cm och i nedfarterna 115 cm

Storklinten: I terrängen 70 cm och i nedfarterna 60 cm

Övriga snödjup: Talljärv 126 cm, Katterjåkk 113 cm, Porjus 101 cm, Kypäsjärvi 97 cm, Murjek 86 cm, Kalix 73 cm, Klöverträsk 68 cm, Arjeplog – Myrheden 65 cm, Tärendö 60 cm. Källa: SMHI

Länk till senaste detaljerade iskartan över Bottenviken När du får upp bilden kan du klicka i den så får du upp en större karta.

Busshelvetet som jag har skrivit om tidigare och lagt ut några bilder på har fått ett nytt smeknamn av gubbarna som jobbar med renoveringen. Det beror inte på att de har gått och blivit religiösa på gamla dar, utan det är snarare ett uttryck för folkhumorn. Den nya benämningen är mycket passande. Gevalia Gammal rost. Scrolla lite längre ner så hittar du fotona i ett tidigare blogginlägg och förstår varför det blev så.

Det har varit lite olika artiklar bl a i Kurirens papperstidning och här på kuriren.nu om att Luleå kommun har beviljat ett bidrag till Flygmuseet   F 21 för driften av en hangar som kommer att uppföras till museets flygplan som idag står utomhus och far illa. I artiklarna har det stått att försvaret är beviljat hyresbidrag och det är helt fel. En annan felaktighet i radio Norrbotten var att hangaren kostar 300 000 kr, fel, fel, fel, den kostar 3 miljoner kr att uppföra. En summa som staten lånar upp och som museet kommer att betala av på en 20-års period.

Så här ligger det till: Flygmuseet F 21 och försvaret har inget annat gemensamt än att museet har av staten uppdrag att spegla och förvalta     F 21 historia. Flygmuseet drivs av en ideell förening som till största delen består av före detta F 21 anställda som har uppnått mogen ålder. Museet ingår i SMHA, Sveriges MilitärHistoriska Arv som är ett nätverk bestående av 25 statligt stödda museer. Statens maritima museer leder och stödjer det gemensamma nätverket. Museerna är utspridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Flygmuseet F 21 har även uppdraget att bevara F 19 Frivilligflottiljen i Finland under krigsvintern 1939-1940 och Flygoperation Balchen mellan december 1944 o augusti 1945.

Länk till Flygmuseet F 21

Någon har ställt frågan i kuriren.nu varför man inte slagit ihop och flyttat Flygmuseet F 21 till Försvarsmuseum i Boden. Museerna har helt skilda verksamhetsinriktningar och Försvarsmuseum i Boden ägs och drivs av Bodens kommun till skillnad mot Flygmuseet F 21.

Vad får Luleå kommun för pengarna? Nordiskt FlygTeknikCetrum som utbildar flyg och helikoptertekniker och flyg och helikoptermekaniker får i gengäld låna flygplan och helikoptrar från Flygmuseet till sin undervisning. När hangaren är klar kan skolans elever utföra praktiska övningar på museets flygplan i den nya hangaren som ett komplement till den undervisning man bedriver på objekten skolan lånar till sina egna lokaler. Skolan är lokaliserad på den civila sidan av flygfältet.

Länk till Nordiskt FlygTeknikCentrum

Luleå tog hem full pott i år, Solligan, Soltoppen och Solskenskampen

Luleå vann först SVT:s Solliga, sedan TV4 Soltoppen och nu Solskenskampen. Luleå samlade ihop 976 soltimmar sedan den 1:a juni till 31:a augusti. På 2:a plats kom Karlskrona som fick 952 timmar. Man fick alltså se sig slagen av Luleå med ett dygns soltid - 24 timmar. På 3:e plats kom Nordkoster utanför Strömstad som fick 934 soltimmar.

Här kommer du till solskenskampen

Solligan 2014 kommer du till här

Här kommer du till väderbloggens länksamling

Karesuando varmast i landet

Idag söndag har det varit soligt och varmt i länet, varmast var det i norra länsdelen där Karesuando var varmast i landet med 19,7 grader.

I Malmö och Falsterbo har det varit extremt regnigt senaste dygnen. Från lördag morgon klockan 08:00 till söndag kväll klockan 20:00 har Malmö fått 103,4 mm vilket är i stort sett dubbla månadsnederbörden på 58 mm under augusti. Falsterbo har fått 69,3 mm. Falsterbo får normalt 50 mm under augusti. Som jämförelse kan jag nämna att jag har mätt upp 69,7 mm under hela augusti vid Flygmuseet på Kallaxheden. Källa: SMHI

Läs mer här

Se även tidigare blogginlägg under lördag och söndag.

Har du koll på Bondepraktikan?

Jag har gjort egna ovetenskapliga nederbördsmätningar vid Flygmuseet på Kallax och summerat augustiskvättandet till 69,7 mm. Normalt får Luleå 60 mm under augusti. Det mesta har kommit som skurar så regnet har blivit ojämnt fördelat.

Har du koll på Bondepraktikan? Det finns en del märkesdagar i september som talar om hur vädret framöver ska bli.

1:a. "Egidius bestämmer månades väder". Alltså som vädret är på Egidiusdagen (som förut var 1 september) blir vädret resten av månaden.

22:a. "Vackert väder idag lovar stadigt och fint väder till Mickelsmäss (29 september)".

29:e. "Mycket ekollon vid Mikaeltiden bådar mycket snö vid jul" "Regnar det utan blåst, följer en mild vinter. Regnet det och blåser, tyder det på ett torrt nyår. Om vinden den dagen är nordlig eller ostlig, blir ej sträng vinter.

Litar du mer på SMHI än på Bondepraktikan klicka här

Här kommer du till väderbloggens länksamling

Dagens bild

Tre soland nyckelpigor

Hösten är kommen, uppdaterat söndag

Hösten har intagit länet även om det har varit en fin dag med temperaturer allmänt runt 16 - 18 grader i länet, varmast var det i Gällivare med 19 grader. Bortsett från regnskvätten som kom i Vittangi har det varit uppehåll i länet. I Boden var det en fin dag på Skördefesten och miljödagarna med 18 grader och solsken. Där fanns det närproducerade grön- och rotsaker till försäljning och möjlighet att att träffa länets politiker eftersom det är valår. Läs mer här

Nionde augusti kom höste till Tarfala, 14 augusti kom hösten till Katterjåkk och Mierkenis, 15 augusti var det Naimakka o Rensjöns tur, 16 augusti Karesuando och Kiruna, 19 augusti Nikkaluokta, 20 augusti Gällivare, Esrange, Parakompolo och Latnivaara 21 augusti Nattavaara, Katterjåkk och Mierkenis Käla: SMHI Länk till årstidskartan finns i länksamlingen.

Jag skrev om mitt datorbyte igår där jag i stället för att köpa nytt köpte en begagnad företagsdator. Jag tror på återbruk, att vi slänger alldeles för mycket elektronik och andra saker som är fullt användbara och som någon annan kan ha andvändning för. Omvänt, måste vi övervinna rädslan att köpa begagnat i stället för att gå till något stort varuhus och köpa nytt. Vi har bara ett jordklot till förfogande, men vi lever och konsumerar som om vi hade tillgång till tre jordklot. Hur mycket har du i förrådet i garaget, på vinden eller i källaren som någon annan skulle kunna ha nytta av? Bara sådär mellan tummen och pekfingret?

Rotavdraget är i ropet inför valet. Rutavdraget borde utökas att gälla för reparationener av TV och annan elektronik och cyklar för att nämna några exempel. Det skulle göra att vi blir mer benägna att reparera i stället för att slänga TV-n, datorn eller cykeln i brännbart, eller var den nu råkar hamnar när den inte är andvändbar längre. Jag har sett gammal elektronik och cyklar dumpad på de mest konstiga ställen både i Råneå och Luleå.

Länk till länksamlingen och Solskenskampen finns i gårdagens blogginlägg.

Uppdaterat söndag 

Exstremt väder igen. Skyfall över södra Skåne under natten där Malmö fick 50,7 mm och Falsterbo 45,0 mm. Två bussar fastnade i vattenmassorna i Malmö.

Läs mer här om vattenkaoset i Skåne

SOS i Luleå hjälper kollegorna i Skåne

Luleå defilerar mot en ny seger

Veckan som gått har inte bjudit på många solglimtar mellan molnen, men vi har ändå lyckats få en del sol. Luleå leder Solskenskampen med 960 soltimmar sedan 1 juni. På plats nummer två ligger Karlskrona med 942 timmar ute på Kungsholmen. På bronsplatsen hittar vi Nordkoster utanför Strömstad med 918 timmar. Tävlingen pågår till och med söndag, så på måndag kommer slutresultatet. Efter att Luleå vann Solligan och Soltoppen sitter det bra med en seger även i Solskenskampen.

Solskenskampen finns här

Här kommer du till väderbloggens Väderappar, Väder- Trafik- och Klimatlänkar

I början på juni kraschade hårddisken i min bärbara dator. Nu har jag fått min "nya" rekondade dator som ett paket på posten. Det är en liten bärbar företagsmodell som har varit ute på ett företag på leasingavtal. Därefter har den varit inne på fabrik och genomgått en rekonditionering innan den levererades till mig. Alla datorer från företagen som inte går till skrot genomgår en noggrann rekonditionering på en stor rekonditioneringsfabrik. Datorerna genomgår flera led där de först tvättas och sedan rensas från gammal mjukvara, därefter kontrolleras de mekaniska delar som vid behov byts ut. Nu har jag installerat mina program och lagt in dokument, bokmärken med mera. Eftersom jag hade en färsk säkerhetskopia på USB så har jag inte förlorat något viktigt. Vid leveransen ingår 14 dagars returrätt och ett års allriskgaranti om man behåller datorn.

I blogginlägget torsdag förra veckan skrev jag om en målning på en mur i centrala Luleå och la ut några bilder. Nu är andra delen av muren klar. Se bilderna nedan.

grafitti1

grafitti2

grafitti3

grafitti4

grafitti5

grafitti6

Här lägger Marcus sista "duttarna" på ett träd.

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdagsgubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) bl. a i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar