Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Oftast finns det aktuella väder- och klimatlänkar i senaste blogginlägget men de kan finnas en bit ner i bloggen ibland.

Gevalia Gammal rost

Veckans nederbörd fördelar sig på följande sätt: I måndags mätte jag upp 1 mm nederbörd från snön som kom under söndag em och idag mätte jag upp 0,9 mm från dagens nederbörd, totalt 1,9 mm. Snödjupet har minskat till 65 cm på Kallax väders mätpinne. Tjälen är idag 97 cm.

Snödjupen har minskat under veckan som gått eftersom vi fick en försmak på våren med vårtemperaturer från i fredags till i tisdags. Igår var ordningen återställd igen med vintertemperaturer så våren lär vänta på sig ett tag till.

De större skidanläggningarna i länet rapporterar följande idag:

Riksgränsen: I terrängen 130 cm och i nedfarterna 130 cm

Björkliden: I terrängen 95 cm och i nedfarterna 25 cm

Abisk/Njuolja: I terrängen 110 cm och i nedfarterna 55 cm

Dundret: I terrängen 90 cm och i nedfarterna 60 cm

Kåbdalis: I terrängen 105 cm och i nedfarterna 115 cm

Storklinten: I terrängen 70 cm och i nedfarterna 60 cm

Övriga snödjup: Talljärv 126 cm, Katterjåkk 113 cm, Porjus 101 cm, Kypäsjärvi 97 cm, Murjek 86 cm, Kalix 73 cm, Klöverträsk 68 cm, Arjeplog – Myrheden 65 cm, Tärendö 60 cm. Källa: SMHI

Länk till senaste detaljerade iskartan över Bottenviken När du får upp bilden kan du klicka i den så får du upp en större karta.

Busshelvetet som jag har skrivit om tidigare och lagt ut några bilder på har fått ett nytt smeknamn av gubbarna som jobbar med renoveringen. Det beror inte på att de har gått och blivit religiösa på gamla dar, utan det är snarare ett uttryck för folkhumorn. Den nya benämningen är mycket passande. Gevalia Gammal rost. Scrolla lite längre ner så hittar du fotona i ett tidigare blogginlägg och förstår varför det blev så.

Det har varit lite olika artiklar bl a i Kurirens papperstidning och här på kuriren.nu om att Luleå kommun har beviljat ett bidrag till Flygmuseet   F 21 för driften av en hangar som kommer att uppföras till museets flygplan som idag står utomhus och far illa. I artiklarna har det stått att försvaret är beviljat hyresbidrag och det är helt fel. En annan felaktighet i radio Norrbotten var att hangaren kostar 300 000 kr, fel, fel, fel, den kostar 3 miljoner kr att uppföra. En summa som staten lånar upp och som museet kommer att betala av på en 20-års period.

Så här ligger det till: Flygmuseet F 21 och försvaret har inget annat gemensamt än att museet har av staten uppdrag att spegla och förvalta     F 21 historia. Flygmuseet drivs av en ideell förening som till största delen består av före detta F 21 anställda som har uppnått mogen ålder. Museet ingår i SMHA, Sveriges MilitärHistoriska Arv som är ett nätverk bestående av 25 statligt stödda museer. Statens maritima museer leder och stödjer det gemensamma nätverket. Museerna är utspridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Flygmuseet F 21 har även uppdraget att bevara F 19 Frivilligflottiljen i Finland under krigsvintern 1939-1940 och Flygoperation Balchen mellan december 1944 o augusti 1945.

Länk till Flygmuseet F 21

Någon har ställt frågan i kuriren.nu varför man inte slagit ihop och flyttat Flygmuseet F 21 till Försvarsmuseum i Boden. Museerna har helt skilda verksamhetsinriktningar och Försvarsmuseum i Boden ägs och drivs av Bodens kommun till skillnad mot Flygmuseet F 21.

Vad får Luleå kommun för pengarna? Nordiskt FlygTeknikCetrum som utbildar flyg och helikoptertekniker och flyg och helikoptermekaniker får i gengäld låna flygplan och helikoptrar från Flygmuseet till sin undervisning. När hangaren är klar kan skolans elever utföra praktiska övningar på museets flygplan i den nya hangaren som ett komplement till den undervisning man bedriver på objekten skolan lånar till sina egna lokaler. Skolan är lokaliserad på den civila sidan av flygfältet.

Länk till Nordiskt FlygTeknikCentrum

Julivädret har präglats av åska, skyfall, sol o värmebölja

Idag var Överkalix Svartbyn varmast med 29,3 grader, varmast i landet var Lycksele med 31,3 grader. Mest nederbörd har fallit över Arjeplog med 21,6 mm och Glommersträsk som fick 16,6 mm.

I Svealand fick Stockholm mest nederbörd med 29,6 mm och Kettstaka vid Vättervs norra ände med 20,6 mm. I Götaland fick Kroppfjäll Granan 31,5 mm, Tomtebacken 26,0 mm och Halmstad 25,0 mm.

Det har varit 3–6 grader över normal medeltemperatur under juli med upp mot 7 grader varmare än normalt lokalt här i länet. Hur pass extremt det blir får vi avvakta och se till månadsskiftet. Troligen blir temperaturöverskottet nära rekordåren 2003, 1973 och 1927. Senaste veckan har det allmänt varit temperaturer runt 30 grader längs kusten, i Tornedalen och i inlandet. Efter månadsskiftet återkommer jag med mer konkreta siffror. Titta gärna på senaste veckans blogginlägg där jag har lagt in dagens högsta temperaturer.

Fortsätter det att vara lika många soltimmar per dygn månaden ut som det har varit första 24 dygnen, så kan kanske Luleå och Kiruna sätta nya rekord för flest antal soltimmar i juli. Luleå kan tangera rekordåret 2006 i solligan då det var 654 soltimmar som räckte till en andra plats. Julirekordet för Luleå är på 447 soltimmar satt 1973 och för Kiruna 355 soltimmar satt 2006.

Sjö

Alla semesterlediga har haft möjlighet att njuta av sol och bad senaste veckorna

Den 12 juli drog ett omfattande och delvis rikligt regn upp söderifrån över södra Sverige. Mest regn föll i Hästveda i norra Skåne. Där uppmättes, hela 103 mm fördelat på två nederbördsdygnen från 12 juli klockan 8 till 13 juli klockan 8. Luleå har fått endast 27 mm fram till 26 juli vilket är runt 50% av en normal julinederbörd. Under juni föll det 41% av en normal juninederbörd i Luleå så det är kruttorrt i markerna längs Norrbottenskusten med stor brandfara och eldninsförbud. Länk till aktuella brandriskkartor finns i länksamlingen.

Stockholm har haft åska, hagel, skyfall och översvämningar i tunnelbanan, affärer och källare idag efter lunch. Det har varit oväder över hela landet, delar av Perstorp i Skåne översvämmades och i Piteå föll det hagel. Åskoväder antas ha orsakat skolbranden i Kiruna igår. I hela landet registrerades enligt SMHI omkring 45.000 blixtar under söndagsdygnet, det är rekord för i år. Se satellitbilden nedan från 17-tiden idag.

Satellitbild

De vita molnen som är dominerande över Sverige är åskmoln. Källa: SMHI och SVT

Läs mer om väderkaoset här

Här har jag samlat ett antal aktuella väder- trafik- och klimatlänkar

Ljung

Många gräsmattor är torra och gulbruna men ute i skogen blommar ljungen.

Igår var norrlandskusten den stora vinnaren

Igår var norrlandskusten den stora vinnaren i temperaturligan. Om vi börjar från norr hade Luleå 30,8 gr, Piteå 31,3 gr, Pite Rönnskär 30,9 gr, Skellefteå 31,8 gr, Bjuröklubb 32,0 gr, Hökmarksberget 33,9 gr, Umeå 30,1 gr, Örnsköldsvik 31,9 gr, Hudiksvall 31,7 gr, Gävle 33,3 gr och Films kyrkby 32,0 grader. Hökmarksberget noterade ett nytt säsongshögsta på 33,9 och slog därmed Lugnös 33,4 grader från i onsdags. Källa: SMHI

Luleå i solklar ledning i solligan

Markusvinsa toppar idag i länet med 32,3 grader, Kvikklokk Årenjarka hade 30,6 grader och Vajmat 30,6 grader.

I solligan toppar Luleå den här veckan med 112 soltimmar, Karlskrona hade 108, Umeå 107, Visby 100 och Kiruna 92 soltimmar. I solklar ledning i solligan har vi Luleå med 502 soltimmar, tvåa är Umeå med 409 och trea Karlskrona med 402 soltimmar.

Kiruna ligger på en hedrande sjätteplats med 376 soltimmar. Källa: SMHI och SVT 

Väderbloggens länksamling med väder- trafik- och klimatlänkar


Här har jag samlat ett antal aktuella väder- trafik- och klimatlänkar.

Nu finns det en mobilapp som har allt väder! Bli din egen meteorolog och jämför SMHI:s prognos med den norska vädertjänsten YR, samt den amerikanska globala vädermodellen GFS. Appen är tillgänglig för iPhone och iPad men den kommer att finnas tillgänglig för nedladdning till Android framöver. Jag har använt appen en längre tid både i min iPad och iPhone och den är användarvänlig. SMHI har tagit fram en egen app som går att söka på App Store som är lika användarvänlig, men den här appen är lite roligare när det går att jänföra olika vädertjänsters prognoser med den.

Vill du jämföra SMHI med YR? ladda ner en väderapp till din telefon eller surfplatta här

Här kan du se åskväder och kallfronter på senaste radarbilderna från Baltrad

Kolla vägvädret och läget i trafiken här

Här kommer du till aktuell information och turlistor för skärgårdstrafiken

Vill du veta vad som är på gång i Luleå? Klicka här så får du en del tips på aktiviteter

Här kan du se hur länge du törs sola utan risk för brännskador

Så här skyddar du dig mot väreböljor

Låt inte din varma bil bli en dödsfälla

Här kommer du till solligan

Så här har Luleå placerat sig i solligan 1990-2012. 2013 var inget toppår i Luleå

Här kommer du till SMHI:s Solskenskampen

Väderbloggens soltoppen, soltimmar från 1 mars till 30 juni öppnar du här

Med sommaren kommer åskvädren, här kan du läsa om hur de bildas

Elden har i alla tider fascinerat människan, läs mer här

Här hittar du brandriskkartor för fem dygn framåt

Här öppnar du fjällvädersidan

Ytvattentemperaturen i Bottenviken, kartan uppdateras fram till isläggningen

Här finns motsvarande karta med isförhållandena under vintern

Aktuell informatin om isbanan runt centrumhalvän finns här

Här lägger kommunen ut information om isvägarna i skärgården

Tabell över vindavkylningen vid minusgrader

Här kan du se aktuell luftkvalité i centrala Luleå

Väder och klimathäfte

Krisen på Påskön, tecknad film

Varmare klimat i omvärlden har stor påverkan på Sverige

Michael Tjernström förklarar vårt vädermönster på ett enkelt sätt

Tecknad film för barn i alla åldrar: Svante och klimatförändringen

Visonären Staffan Laestadius om klimatomställning med uthållig välfärd

Här kan du se koldioxidkoncentrationen i atmosfären och trenden

Nasa har publicerat en film som visar uppvärmningen de senaste 60 åren

Här är en annan filmsnutt producerad av NASA om issmältning

El Niño är ett av de kraftfullaste naturfenomen som existerar

Torkan, vatten- och matbristen var den tändande gnistan

Uppdaterat klockan 22: Heta lunchtemperaturer torsdag lunch

Först två saker att tänka på när det är så här varmt: Det är risk för uttorkning när man svettas mycket så fyll på med vätska, drick helst vatten och ansträng inte kroppen för mycket.

Det har varit torrt en längre tid så det är stor brandfara. Iakttag försiktighet om du gör upp eld ute i naturen. Senaste veckan har det förekommit många skogsbränder här i länet.

Dagens lunchtemperaturer:

I länet: Karesuando 24 gr, Nedre Soppero 26 gr, Vittangi 26 gr, Katterjåkk 15 gr, Rensjön 22 gr, Kiruna 24 gr, Tarfala (1150 m ö h) 16 gr, Nikkaluokta 24 gr, Gällivare 27 gr, Nattavaara 27 gr, Vajmat 27 gr, Ritsem 21 gr, Stora Sjöfallet vind nordväst 11m/s 21 gr, Kvikkjokk Årenjarka 26 gr, Porsi 27 gr, Jokkmokk 27 gr, Vuoggatjålme 23 gr, Mierenis (614 m ö h) 21 gr, Jäkkvik 23 gr, Arjeplog Myrheden 25 gr, Arvidsjaur 26 gr, Kåbdalis 27 gr, Vidsel 27 gr, Älvsbyn 29 gr, Boden Sävast 29 gr, Pajala 26 gr, Överkalix Svartbyn 29 gr, Övertorneå 28 gr, Haparanda 28 gr, Råneå 29 gr, Luleå 29 gr och Piteå Roknäs 28 gr.

Västerbotten: Skellefteå 28 gr och Umeå 29 gr.

Kustobservationer: Storön sydväst 3 m/s 26 gr, Rödkallen syd 2 m/ s 25 gr, Pite-Rönnskär ost 4 m/ s 24 gr, Bjuröklubb nord 2 m/ s 24 gr och Holmön ost 5 m/s 25 gr.

Storstäderna hade följande temperaturer: Sundsvall 27 gr, Stockholm 31 gr, Göteborg 31 gr och Malmö 28 gr.

Idag var Markusvinsa varmast i länet med 31,9 grader, Överkalix Svartbyn hade 31,2 grader, Älvsbyn 30,9 grader, Paharova 30,8 grader, Boden 30,7 grader och Sävast 30,5 grader.

Dagens högsta temperatur 32,8 grader uppmättes i Arvika i Värmland.

Dalarna har fått mest nederbörd idag där det uppättes 35,5 mm i Malung och 17,5 mm i Ulvsjö. I övrigt har det bara uppmätts under 10 mm i samband med regnskurar i södra Norrland, Dalarna och Västmanland. Källa: SMHI

Här kan du läsa mer om varmt, varmare och värmast, samt om sommaren 1994

Satellitbild

Satellitbild från NOAA lunchtid idag

Nu finns det en mobilapp som har allt väder! Bli din egen meteorolog och jämför SMHI:s prognos med den norska vädertjänsten YR, samt den amerikanska globala vädermodellen GFS. Appen är tillgänglig för iPhone och iPad men den kommer att finnas tillgänglig för nedladdning till Android framöver. Jag har använt appen en längre tid både i min iPad och iPhone och den är användarvänlig. SMHI har tagit fram en egen app som går att söka på App Store som är lika användarvänlig, men den här appen är lite roligare när det går att jänföra olika vädertjänsters prognoser med den.

Ladda ner appen i din surfplatta eller telefon

Michael Tjärnström förklarar vädret på ett enkelt sätt

Så här skyddar du dig mot värmeböljan

SMHI HAR UTÖKAT VARNINGEN TILL EN KLASS 2 VARNING

Låt inte din bil bli en dödsfälla

Den globala medeltemperaturen för juni 2014 var den högsta som någonsin uppmätts

Se även senaste dagarnas blogginlägg om värmeböljan.

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdagsgubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) bl. a i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt.

  • Senaste nytt
  • Läs också:

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar