Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginlägg

Gevalia Gammal rost

Veckans nederbörd fördelar sig på följande sätt: I måndags mätte jag upp 1 mm nederbörd från snön som kom under söndag em och idag mätte jag upp 0,9 mm från dagens nederbörd, totalt 1,9 mm. Snödjupet har minskat till 65 cm på Kallax väders mätpinne. Tjälen är idag 97 cm.

Snödjupen har minskat under veckan som gått eftersom vi fick en försmak på våren med vårtemperaturer från i fredags till i tisdags. Igår var ordningen återställd igen med vintertemperaturer så våren lär vänta på sig ett tag till.

De större skidanläggningarna i länet rapporterar följande idag:

Riksgränsen: I terrängen 130 cm och i nedfarterna 130 cm

Björkliden: I terrängen 95 cm och i nedfarterna 25 cm

Abisk/Njuolja: I terrängen 110 cm och i nedfarterna 55 cm

Dundret: I terrängen 90 cm och i nedfarterna 60 cm

Kåbdalis: I terrängen 105 cm och i nedfarterna 115 cm

Storklinten: I terrängen 70 cm och i nedfarterna 60 cm

Övriga snödjup: Talljärv 126 cm, Katterjåkk 113 cm, Porjus 101 cm, Kypäsjärvi 97 cm, Murjek 86 cm, Kalix 73 cm, Klöverträsk 68 cm, Arjeplog – Myrheden 65 cm, Tärendö 60 cm. Källa: SMHI

Länk till senaste detaljerade iskartan över Bottenviken När du får upp bilden kan du klicka i den så får du upp en större karta.

Busshelvetet som jag har skrivit om tidigare och lagt ut några bilder på har fått ett nytt smeknamn av gubbarna som jobbar med renoveringen. Det beror inte på att de har gått och blivit religiösa på gamla dar, utan det är snarare ett uttryck för folkhumorn. Den nya benämningen är mycket passande. Gevalia Gammal rost. Scrolla lite längre ner så hittar du fotona i ett tidigare blogginlägg och förstår varför det blev så.

Det har varit lite olika artiklar bl a i Kurirens papperstidning och här på kuriren.nu om att Luleå kommun har beviljat ett bidrag till Flygmuseet   F 21 för driften av en hangar som kommer att uppföras till museets flygplan som idag står utomhus och far illa. I artiklarna har det stått att försvaret är beviljat hyresbidrag och det är helt fel. En annan felaktighet i radio Norrbotten var att hangaren kostar 300 000 kr, fel, fel, fel, den kostar 3 miljoner kr att uppföra. En summa som staten lånar upp och som museet kommer att betala av på en 20-års period.

Så här ligger det till: Flygmuseet F 21 och försvaret har inget annat gemensamt än att museet har av staten uppdrag att spegla och förvalta     F 21 historia. Flygmuseet drivs av en ideell förening som till största delen består av före detta F 21 anställda som har uppnått mogen ålder. Museet ingår i SMHA, Sveriges MilitärHistoriska Arv som är ett nätverk bestående av 25 statligt stödda museer. Statens maritima museer leder och stödjer det gemensamma nätverket. Museerna är utspridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Flygmuseet F 21 har även uppdraget att bevara F 19 Frivilligflottiljen i Finland under krigsvintern 1939-1940 och Flygoperation Balchen mellan december 1944 o augusti 1945.

Länk till Flygmuseet F 21

Någon har ställt frågan i kuriren.nu varför man inte slagit ihop och flyttat Flygmuseet F 21 till Försvarsmuseum i Boden. Museerna har helt skilda verksamhetsinriktningar och Försvarsmuseum i Boden ägs och drivs av Bodens kommun till skillnad mot Flygmuseet F 21.

Vad får Luleå kommun för pengarna? Nordiskt FlygTeknikCetrum som utbildar flyg och helikoptertekniker och flyg och helikoptermekaniker får i gengäld låna flygplan och helikoptrar från Flygmuseet till sin undervisning. När hangaren är klar kan skolans elever utföra praktiska övningar på museets flygplan i den nya hangaren som ett komplement till den undervisning man bedriver på objekten skolan lånar till sina egna lokaler. Skolan är lokaliserad på den civila sidan av flygfältet.

Länk till Nordiskt FlygTeknikCentrum

Julivädret, en blöt historia

Det enda positiva med julivädret har varit att vi är på väg att sätta nytt besöksrekord under sommaröppet i år på Flygmuseet på Kallax. Det är under någon estaka solskensdag som vi har haft glest mellan besökarna, men alla andra mulna eller regniga dagar har det varit en jämn ström av besökare och kö till flygsimulatorn.

Efter det svala junivädret var det äntligen dags för högtryck och högsommar-värme i början av juli. Falun-Lugnet noterade den 1 juli säsongshögsta med 28,8 grader och dagen efter toppade Forse i Ångermanland med 32,8 grader vilket preliminärt blev månadens högsta temperatur i landet. För norra Norrlands del blev det däremot på sina håll den kallaste julimånaden på cirka 20 år. I absoluta tal hade Stekenjokk kallast i juli med en medeltemperatur på 6,4 grader, medan Ölands norra udde hade varmast med 17,5 grader i medeltemperatur. Månadens lägsta temperatur -2,0 grader uppmättes i Tarfala. I Pajala får man faktiskt gå tillbaka till 1965 för att hitta en kallare juli. Den 14 sjönk temperaturen till -1,7 grader i vilket är tangerat julirekord för Pajalas del där temperaturmätningar startade 1940. Natten mellan 17-18 hade Jäkkvik +06 grader vilket är onormalt kallt där under juli.

jäkkvik

Det var ovanligt mycket snö och is kvar i fjällen mellan Jäkkvik och Norska gränsen i början på juli.

Den 5–7 blev några regnrika dygn där det som mest föll över 40 mm på ett dygn. Här följer ett axplock där 44 mm uppmättes i Fredriksberg i sydvästra Dalarna den 6. I Norrbotten toppar Vidsel med 42 mm den 6 och 40 mm i Vidsel igen den 7. Sammanlagt föll alltså 82 mm på två dygn i Vidsel. Den 21 drabbades Luleå av ett lokalt skyfall med stora översvämningar som följd. Vid SMHI:s väderstation på Bergnäset uppmättes endast 6 mm då och på Hertsön uppmättes 14 mm. I millimeter räknat regnade det allra mest i Vidsel med 218 mm under månaden, medan det föll mest procentuellt sett med 295 % (146 mm) på Luleå flygplats.

Läs mer här om skyfallet över Luleå

Hoburg på sydligaste Gotland fick mest sol under juli med 304 timmar. Förhållandevis lite sol har det varit i Norrbotten där årets juli i Luleå ser ut att bli den tredje solfattigaste sedan mätningarna började på Kallax (flygledartornet) 1957. Mellan den 1 juni och 29 juli har Luleå fått Luleå 474 soltimmar mot normalt 619 timmar under juni och juli. Källa SMHI

Här kan du läsa mer om soltimmarna senaste veckan

Här kommer du till solligan

Mer om regn, åska, tromber och solsken

Nedan är några foton från Flygmuseet idag. Foto: Magnus Wiström och Sivert Mässing

flygsimulator1

flygsimulator2

Flygsimulatorn

brandbil

Brandbil

vertolen

vertolen

Vertolhelikoptern

väderburen

Väderburen är ommålad och instrumenten rengjorda under sommaren

Regn, åska, tromber o solsken

Klockan åtta i morse uppmättes följande nederbördsmängder i länet: Nikkaluokta 4,8 mm, Björkudden 3,7 mm, Mierkenis 13,9 mm, Jäkkvik 8,2 mm, Övertorneå 6,3 mm och Storön 20,8 mm.

Under dagen har länet haft några stora strömavbrott till följd av åskan. Klockan 20 i kväll uppmättes följande nederbördsmängder i länet: Katterjåkk 8,2 mm, Parkalompolo 8,1 mm, Nattavaara 9,5 mm, Markusvinsa 8,0 mm, Ylinenjärvi 4,7 mm och Överkalix-Svartbyn 4,4 mm.

Hav tröst, det finns alltid någon annan som har haft det ännu värre, som i Harstena, ö belägen i Gryts norra skärgård inom Valdemarsviks kommun som fick 31,4 mm under dagen, Malmö 30,6 mm, Gladhammar, kyrkbyn i Gladhammars socken i Västerviks kommun 24,9 mm, Hoburg på Gotland 21,8 mm och Landsort, by på ön Öja söder om Torö i Nynäshamns kommun 20,9 mm.

Bymoln eller åskmoln, på latin Cumulonimbus kallas en typ av moln som oftast har en stor vertikal utsträckning och sträcker sig från några hundra meter från marken som lägst till en översida upp till 10 000 meter. De bildas genom kraftig hävning av luften, som kan uppstå genom att solen värmer upp jordytan eller då luften strömmar över ett varmare underlag som varmt hav där de hämtar sin energi.

Uttrycket mammamoln förekommer ibland. Mamma är latin för bröst och i molnsammanhang beskriver dessa rundade nedhängande delar av moln som kan liknas vid juver. Ofta är det kopplat till bymoln, men de kan förekomma även i samband med andra molnslag. Mammaformerna framträder särskilt tydligt då solen står lågt då molnpartiet blir belyst och avtecknar sig skarpt mot en mörkare bakgrund.

Tromber uppstår i gränszonen mellan fallvindar och uppvindar som skapas i molnet. Det exakta förloppet är inte riktigt klarlagt men man vet att fallvinds- och uppvindsströmmarna ofta roterar en aning, speciellt i mycket stora bymoln och att det kan vara grunden till uppkomsten av virvlar i undersidan av molnet som kan sträcka sig ner till marken. Tromben går oftast från molnets nedre delar på 1-2 km höjd ner till marken. Diametern på luftvirveln ligger normalt mellan 10 och 100 meter och kan nå höga vindhastigheter. Jag kommer inte ihåg året men i Kalix Nyborg passerade en kraftig tromb under sent 80-tal eller tidigt 90-tal som tog med sig 3 kubikmeter ved vid en sommarstuga. Stugägaren ringde till oss på Kallax väder och ville veta hur mycket det hade blåst för hans vindmätare hade blåste sönder och tromben tog med sig hans vinterved. Förutom veden som försvann blåste ett stort antal träd omkull i Kalixtrakten där den tromben drog fram.

Dagens tromb kan du läsa om här

Jag skrev ihop ett litet informationshäfte om åska och åskmoln sommaren 2012 som var en åskrik sommar. Men det är ju mer än ett mannaminne sedan så det är kanske inte så många som kommer ihåg det, mannaminnet sträcker sig ju bara två år bakåt i tiden. Lite skämtsamt kanske det är så här, ju äldre man, ju kortare mannaminne.

Här kommer du till tre sidor om åskmoln, åskväder och blixturladdningar

Solligan då? Den är ingen munter läsning den här veckan där Luleå ligger på sjätte plats med 279 soltimmar. Fortsättning följer för det återstår ännu ett par veckor innan segraren koras. Från 1 juni till 21 juli har luleåborna trots allt fått njuta av 416 soltimmar. Hoburg på Gotland har varit soligast i landet med 583 soltimmar under samma tid. Källa: SMHI och SVT

Globalt rekordvarm juni

Medeltemperaturen globalt för juni 2015 var den högsta under juni på 136 år med 0,88 grader över genomsnitt 15,5 grader under 1900-talet. Det överträffar det tidigare rekordet från förra året med 0,12 grader. Detta var också den fjärde högsta månatliga avvikelse över genomsnittet sedan NOAA började mätningarna för 136 år sedan. De två högsta månatliga avvikelserna över genomsnittet inträffade tidigare i år i februari och mars, båda med 0,90 grader över genomsnittet för deras respektive månader, medan januari 2007 hade den tredje högsta avvikelsen med 0,89 grader över genomsnittet.

juni2015

Perioden juli 2014 till juni 2015 var den varmaste 12-månadersperiod på 136 år, det överträffar det tidigare rekordet satt så sent som förra månaden (juni 2014 till maj 2015). De 10 varmaste 12-månadersperioder är alla påbörjade under de senaste 10 månaderna.

Spanien hade under juni en medeltemperatur som var 1,4 grader över snittet för åren 1981-2010 som ändvänds i Spanien som riksgenomsnitt. Detta gör juni till den sjätte varmaste juni för landet sedan mätningarna började 1961. De sex högsta juni temperaturer i Spanien har alla inträffat sedan 2003.

Det var också varmt i Österrike under juni med 1,4 grader högre än riksgenomsnittet för åren 1981-2010. Detta gör juni till den tionde varmaste juni för landet sedan mätningarna startade för 249 år sedan.

En måttliga El Niño låg över centrala och östra ekvatorial Stilla havet under månaden. Enligt NOAA: s Climate Prediction Center, är det mer än 90 procents chans att El Niño kommer att fortsätta på norra halvklotet under vintern 2015-2016 och runt en 80 procent chans att det kommer att pågå till i början av våren 2016.

Den Arktiska havsisens utsträckning för juni 2015 var den tredje lägsta sedan 1979. Snötäcke under juni för norra halvklotet var det näst lägsta som uppmätts. Minskningstakten av havsisen var nära genomsnittet för juni månad, men ihärdigt varma perioder ökade avsmältningen i slutet på månaden och kan ha lagt grunden för en snabb avsmältning de kommande veckorna. I slutet av månaden var utbredningen storleksmässigt mellan dem för motsvarande tid på året åren 2013 och 2014. Den linjära minskningstakten av havsisen för juni månad är 3,6 % per årtionde sedan satellitmätningarna startade 1979. Däremot förblev utsträckningen av havsisen i Antarktis högre än genomsnittet.

Källa: NOAA och National Snow and Ice Data Center

Junivädret i Sverige och Finland finner du här

soltimmar från 1 juni

Det är mycket hit och dit om solligan som pågår under sju veckor men solen skiner även resten om året. Så här ser det ut med antal soltimmar mellan 1 juni och 14 juli.

Hoburg på Gotland 510 soltimmar
Karlskrona (mäts på Kungsholmen, ö utanför Karlskrona) 481
Nordkoster ö utanför Strömstad 471
Ölands norra udde 469
Visby 462
Svenska högarna ögrupp utanför Norrtälje 438
Karlstad 386
Norrköping 374
Luleå 370
Göteborg 370
Stockholm 366
Umeå 360
Kiruna 347
Östersund 341
Lund 336
Växjö 331
Borlänge 331
Tarfala som har begränsad horisont på grund av
Kebnekaises sydtopp på 2097 meter och nordtoppen 278 soltimmar
Storlien 209

Källa: SMHI

Se även kommentarerna i det här inlägget

Ö-stationerna drar ifrån

Den senaste veckan har Karlskrona (som mäter sina soltimmar ute på Kungsholmen) skördat flest soltimmar. Troligen har det inte varit lika många soltimmar inne i staden Karlskrona, men stationen är placerad för att få optimalt många soltimmar. En annan station som har samma optimala placering är Ölands norra udde, båda dessa stationer drivs av "privata solintressen". På Öland är stationen placerad så långt ut som det bara går på udden. Stationen i Karlskrona ägs av kommunen där Visit Karlskrona är en av intressenterna. Stationen på Öland ägs och drivs av intresseföreningen Ölands norra udde. Annars är det jämnt skägg från Kiruna i norr till Lund i söder på övriga stationer (som är SMHI stationer) denna vecka.

Karlskrona 285 soltimmar
Ölands norra udde 275
Visby 260
Östersund 238
Luleå 227
Karlstad 226
Göteborg 224
Umeå 220
Stockholm 215
Kiruna 211
Lund 210
Norrköping 205
Borlänge 199
Växjö 186 soltimmar
Källa: SVT

Här mäter Karlskrona sina soltimmar

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

  

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar