• söndag 25 september 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Viktigt med nya regler Skidbloggen Skidbloggen
Vädersponsor:

Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginläggUppdaterad 10 maj 2016.

Gevalia Gammal rost

Veckans nederbörd fördelar sig på följande sätt: I måndags mätte jag upp 1 mm nederbörd från snön som kom under söndag em och idag mätte jag upp 0,9 mm från dagens nederbörd, totalt 1,9 mm. Snödjupet har minskat till 65 cm på Kallax väders mätpinne. Tjälen är idag 97 cm.

Snödjupen har minskat under veckan som gått eftersom vi fick en försmak på våren med vårtemperaturer från i fredags till i tisdags. Igår var ordningen återställd igen med vintertemperaturer så våren lär vänta på sig ett tag till.

De större skidanläggningarna i länet rapporterar följande idag:

Riksgränsen: I terrängen 130 cm och i nedfarterna 130 cm

Björkliden: I terrängen 95 cm och i nedfarterna 25 cm

Abisk/Njuolja: I terrängen 110 cm och i nedfarterna 55 cm

Dundret: I terrängen 90 cm och i nedfarterna 60 cm

Kåbdalis: I terrängen 105 cm och i nedfarterna 115 cm

Storklinten: I terrängen 70 cm och i nedfarterna 60 cm

Övriga snödjup: Talljärv 126 cm, Katterjåkk 113 cm, Porjus 101 cm, Kypäsjärvi 97 cm, Murjek 86 cm, Kalix 73 cm, Klöverträsk 68 cm, Arjeplog – Myrheden 65 cm, Tärendö 60 cm. Källa: SMHI

Länk till senaste detaljerade iskartan över Bottenviken När du får upp bilden kan du klicka i den så får du upp en större karta.

Busshelvetet som jag har skrivit om tidigare och lagt ut några bilder på har fått ett nytt smeknamn av gubbarna som jobbar med renoveringen. Det beror inte på att de har gått och blivit religiösa på gamla dar, utan det är snarare ett uttryck för folkhumorn. Den nya benämningen är mycket passande. Gevalia Gammal rost. Scrolla lite längre ner så hittar du fotona i ett tidigare blogginlägg och förstår varför det blev så.

Det har varit lite olika artiklar bl a i Kurirens papperstidning och här på kuriren.nu om att Luleå kommun har beviljat ett bidrag till Flygmuseet   F 21 för driften av en hangar som kommer att uppföras till museets flygplan som idag står utomhus och far illa. I artiklarna har det stått att försvaret är beviljat hyresbidrag och det är helt fel. En annan felaktighet i radio Norrbotten var att hangaren kostar 300 000 kr, fel, fel, fel, den kostar 3 miljoner kr att uppföra. En summa som staten lånar upp och som museet kommer att betala av på en 20-års period.

Så här ligger det till: Flygmuseet F 21 och försvaret har inget annat gemensamt än att museet har av staten uppdrag att spegla och förvalta     F 21 historia. Flygmuseet drivs av en ideell förening som till största delen består av före detta F 21 anställda som har uppnått mogen ålder. Museet ingår i SMHA, Sveriges MilitärHistoriska Arv som är ett nätverk bestående av 25 statligt stödda museer. Statens maritima museer leder och stödjer det gemensamma nätverket. Museerna är utspridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Flygmuseet F 21 har även uppdraget att bevara F 19 Frivilligflottiljen i Finland under krigsvintern 1939-1940 och Flygoperation Balchen mellan december 1944 o augusti 1945.

Länk till Flygmuseet F 21

Någon har ställt frågan i kuriren.nu varför man inte slagit ihop och flyttat Flygmuseet F 21 till Försvarsmuseum i Boden. Museerna har helt skilda verksamhetsinriktningar och Försvarsmuseum i Boden ägs och drivs av Bodens kommun till skillnad mot Flygmuseet F 21.

Vad får Luleå kommun för pengarna? Nordiskt FlygTeknikCetrum som utbildar flyg och helikoptertekniker och flyg och helikoptermekaniker får i gengäld låna flygplan och helikoptrar från Flygmuseet till sin undervisning. När hangaren är klar kan skolans elever utföra praktiska övningar på museets flygplan i den nya hangaren som ett komplement till den undervisning man bedriver på objekten skolan lånar till sina egna lokaler. Skolan är lokaliserad på den civila sidan av flygfältet.

Länk till Nordiskt FlygTeknikCentrum

Tunnt med is i Arktis

Isutbredningen i Arktis nåddes sitt sommarminimum med 4,137 miljoner kvadratkilometer is. Det är klart lägre än det genomsnittliga 6,275 miljoner kvadratkilometer och tillsammans med 2007 den näst minsta isutbredningen. Minimirekordet för Arktis isutbredning är 3,387 miljoner kvadratkilometer den 17 september 2012.
Källa: National Snow and Ice Data Center.

Tyfonen Meranti

Uppemot 500 000 hushåll saknar ström, skolor och affärer har haft stängt, flyg har ställts in sedan Tyfonen Meranti drabbade Taiwan onsdag kväll. Med vindhastigheter på upp till 73 meter i sekunden 263 km/t klassificeras den som en kategori fem. Det är årets kraftigaste tyfon enligt uppgift och planetens kraftigaste cyklon sedan 2013.

Augusti en blöt historia

Sensommarvärme, åskskurar i söder och stora regnmängder i Norrbotten präglade augustivädret. Temperaturmässigt har augusti varit i stort sett normal i länet. Jag har väntat på Kirunas temperaturstatistik men den har inte kommit ännu så jag gör min betraktelser över agustivädret utan Kirunas uppgifter.

Den 2 drabbades bland annat Avesta av ett häftigt hageloväder. Gator och cykelvägar översvämmades och hagelkorn med en diameter på cirka 1 centimeter skadade trädgårdsväxter m.m. Officiellt uppmättes 51,7 mm i Avesta, vilket är den största dygnsmängd som uppmätts där sedan 1983. Den 3 hade åskskurarna sin tyngdpunkt över nordligaste Sverige, där Haparanda fick 40,0 mm.

Den 20 var det dags för ett nytt kraftigt regnväder från sydväst där Kangos och Talljärv fick 45,9 respektive 45,3 mm. I länet sattes en del regnrekord. Till exempel hade Pajala med startår 1940 och Saittarova med startår 1931 sina hittills regnrikaste augustimånader. Pajala uppmätte 181 mm. Haparanda med startår 1859 hade sin tredje regnigaste augusti efter 1931 och 1912.

Varmluften drog in över södra delen av landet den 26 och temperaturen kulminerade på för årstiden extremt höga värden. Varmast var det i Norrköping med 32,7grader, vilket är den högsta temperatur som uppmätts i Sverige så sent i augusti. Varmast i länet var Överkalix-Svartbyn med 23,7 grader den 6. Lägsta temperaturen i länet och landet - 5,3 grader noterades i Latnivaara den 31.

Flest soltimmar fick preliminärt Hoburg med 284 timmar och Karlskrona med 283 timmar. Luleå fick 205 timmar och Kiruna 172 soltimmar.för augusti

Kiruna utgår denna gång så vi går direkt till Luleå: Medeltemperaturen blev 13,7 grader vilket är i stort sett normalt för augusti. Varmast var det den 6 med 21,1 grader och kallast den 28 med 1,7 grader. Även Luleå har fått stora regnmängder och noterade 86 mm mot normalt 60 mm.

SVT har listat 14 officiella mätningar med 40 mm nederbörd eller mer på ett dygn (där ju ett nederbördsdygn inleds kl. 8 på morgonen och där datumet som anges är det där de flesta av timmarna ingår):
43 mm i Lännäs i östra Närke den 1,
52 mm i Avesta den 2,
40 mm i Haparanda den 3,
63 mm i Ytterhogdal den 5,
47 mm på Visby flygplats den 17,
46 mm i Kangos den 22,
45 mm i Talljärv den 22,
42 mm i Skröven den 22,
41 mm i Tärendö den 22,
44 mm i Avasjö-Borgafjäll den 26,
43 mm i Sorsele den 26,
43 mm i Digernäset i Jämtlandsfjällen den 26,
50 mm i Alingsås den 28
46 mm i Älvkarleby den 29.

Källa i övrigt: SMHI

älven

Här öppnar du fjällvädersidan

Ytvattentemperaturen i Bottenviken, kartan uppdateras fram till isläggningen

Kolla vägvädret och läget i trafiken här

Här hittar du många andra väder, klimat och trafiklänkar

Tycker du att det har regnat mycket under sommaren?

Tycker du att det har regnat mycket under sommaren? Då har du helt rätt. Här är några nederbördsuppgifter under juni -augusti fördelat över länet.

Mest nederbörd har Pajala fått och minst i länet har Piteå noterat. Siffrorna inom parentes är normal nederbörd under samma period.

Karesuando 349 mm (162)
Kiruna Esrange 398 mm (194)
Gällivare 333 mm (187)
Kvikkjokk Årenjarka 280 mm (203)
Arjeplog Myrheden 259 mm (212)
Pajala 429 mm (170)
Överkalix Svartbyn 288 mm (142)
Haparanda 346 mm (155)
Luleå Bergnäset 237 mm (143)
Piteå 225 mm (157)
Källa: SMHI

Nikkaluokta var inte kallast gångna natten

Nikkaluokta var inte kallast gångna natten. De här fyra officiella platserna hade nollgradigt eller kallare.
Esrange -1,4 °C
Tarfala -1,4 °C
Vittangi -0,7 °C
Nikkaluokta 0,0 °C

Källa: SMHI

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar