• söndag 29 maj 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Boll-Peter/Pallo-Pekka Bengt Pohjanen Bengt Pohjanen
Vädersponsor:

Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginläggUppdaterad 29 augusti 2015.

Gevalia Gammal rost

Veckans nederbörd fördelar sig på följande sätt: I måndags mätte jag upp 1 mm nederbörd från snön som kom under söndag em och idag mätte jag upp 0,9 mm från dagens nederbörd, totalt 1,9 mm. Snödjupet har minskat till 65 cm på Kallax väders mätpinne. Tjälen är idag 97 cm.

Snödjupen har minskat under veckan som gått eftersom vi fick en försmak på våren med vårtemperaturer från i fredags till i tisdags. Igår var ordningen återställd igen med vintertemperaturer så våren lär vänta på sig ett tag till.

De större skidanläggningarna i länet rapporterar följande idag:

Riksgränsen: I terrängen 130 cm och i nedfarterna 130 cm

Björkliden: I terrängen 95 cm och i nedfarterna 25 cm

Abisk/Njuolja: I terrängen 110 cm och i nedfarterna 55 cm

Dundret: I terrängen 90 cm och i nedfarterna 60 cm

Kåbdalis: I terrängen 105 cm och i nedfarterna 115 cm

Storklinten: I terrängen 70 cm och i nedfarterna 60 cm

Övriga snödjup: Talljärv 126 cm, Katterjåkk 113 cm, Porjus 101 cm, Kypäsjärvi 97 cm, Murjek 86 cm, Kalix 73 cm, Klöverträsk 68 cm, Arjeplog – Myrheden 65 cm, Tärendö 60 cm. Källa: SMHI

Länk till senaste detaljerade iskartan över Bottenviken När du får upp bilden kan du klicka i den så får du upp en större karta.

Busshelvetet som jag har skrivit om tidigare och lagt ut några bilder på har fått ett nytt smeknamn av gubbarna som jobbar med renoveringen. Det beror inte på att de har gått och blivit religiösa på gamla dar, utan det är snarare ett uttryck för folkhumorn. Den nya benämningen är mycket passande. Gevalia Gammal rost. Scrolla lite längre ner så hittar du fotona i ett tidigare blogginlägg och förstår varför det blev så.

Det har varit lite olika artiklar bl a i Kurirens papperstidning och här på kuriren.nu om att Luleå kommun har beviljat ett bidrag till Flygmuseet   F 21 för driften av en hangar som kommer att uppföras till museets flygplan som idag står utomhus och far illa. I artiklarna har det stått att försvaret är beviljat hyresbidrag och det är helt fel. En annan felaktighet i radio Norrbotten var att hangaren kostar 300 000 kr, fel, fel, fel, den kostar 3 miljoner kr att uppföra. En summa som staten lånar upp och som museet kommer att betala av på en 20-års period.

Så här ligger det till: Flygmuseet F 21 och försvaret har inget annat gemensamt än att museet har av staten uppdrag att spegla och förvalta     F 21 historia. Flygmuseet drivs av en ideell förening som till största delen består av före detta F 21 anställda som har uppnått mogen ålder. Museet ingår i SMHA, Sveriges MilitärHistoriska Arv som är ett nätverk bestående av 25 statligt stödda museer. Statens maritima museer leder och stödjer det gemensamma nätverket. Museerna är utspridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Flygmuseet F 21 har även uppdraget att bevara F 19 Frivilligflottiljen i Finland under krigsvintern 1939-1940 och Flygoperation Balchen mellan december 1944 o augusti 1945.

Länk till Flygmuseet F 21

Någon har ställt frågan i kuriren.nu varför man inte slagit ihop och flyttat Flygmuseet F 21 till Försvarsmuseum i Boden. Museerna har helt skilda verksamhetsinriktningar och Försvarsmuseum i Boden ägs och drivs av Bodens kommun till skillnad mot Flygmuseet F 21.

Vad får Luleå kommun för pengarna? Nordiskt FlygTeknikCetrum som utbildar flyg och helikoptertekniker och flyg och helikoptermekaniker får i gengäld låna flygplan och helikoptrar från Flygmuseet till sin undervisning. När hangaren är klar kan skolans elever utföra praktiska övningar på museets flygplan i den nya hangaren som ett komplement till den undervisning man bedriver på objekten skolan lånar till sina egna lokaler. Skolan är lokaliserad på den civila sidan av flygfältet.

Länk till Nordiskt FlygTeknikCentrum

Vart är vi på väg?

Mellan 1990 och 2014 har utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter minskat med 9 %. Om man räknar in bunkring av bränsle till utrikes sjöfart och utrikes flyg har utsläppen däremot ökat med 13 % under samma period.

Av de inrikes transporterna står vägtrafiken för 94 % av utsläppen. Sedan 2007 har utsläppen från vägtrafiken minskat, orsakerna är främst att nya energieffektiva personbilar har ersatt äldre. Persontransporter som arbetspendling och tung buss och lastbilstrafik står för en stor del av utsläppen. Godstrafiken ute på våra är omfattande, transporter som skulle ha gått på järnväg istället om det funnits styrmedel och en upprustad järnväg och Norrbottniabana. Bland annat körs Norrbottenspotatis till Skåne och Skånepotatis, Dansk- och Tysk fläskfilé till Norrbotten, samt mycket annat styckegods och livsmedel. Här kan du som konsument bidra till lägre koldioxidutsläpp genom att handla lokalproducerade mejeriprodukter och mat från länets bönder.

Järnvägstrafik ger små utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar jämfört med andra trafikslag. Utsläppen av växthusgaser från den begränsade dieseldrivna tågtrafiken har minskat med 40 procent sedan 1990. Efterfrågan på fossilfri elproduktion ökar och därför är det viktigt att energieffektivisera den del av järnvägen som drivs med el. Någon statistik på hur stor eller liten del av järnvägstrafiken som drivs med grön- fossil- och kärnkraftsel finns inte specificerad.

Utsläppen från utrikes sjöfart har ökat kraftigt sedan 1990. Dels har frakterna av gods ökat och dels bunkrar allt fler utländska fartyg bränsle i Sverige.

Utsläppen från inrikesflyget har inte ökat trots att flygtrafiken har ökat. Bränsleeffektivare motorer, lättare material som komposit bidrar till detta. Däremot har utrikes flyg ökat med nästan 70 % sedan 1990, utländska flygbolag bunkrar i Sverige vilket bidrar till ökningen.

Andelen förnybara drivmedel som biodiesel och biogas har ökat, däremot ligger E85 fortfarande på en låg nivå. Något som inte finns med i diagrammet är att under 2015 har trafiken ökat med 2 %.

diagram

Naturvårdsverket ansvarar för Sveriges officiella statistik när det gäller utsläpp av växthusgaser. På deras webbplats finns ytterligare information.

Källa: Trafikverket

NOAA bekräftar NASA:s slutsatser

Medeltemperatur för april 2016 var 1,1 grader över genomsnitt för 1900-talet, som är 13,7 grader. Det är den högsta apriltemperaturen sedan de globala mätningarna startade år 1880. Det här slår det tidigare rekordet från 2010 med 0,28 grader. April 2016 är den femte månaden i rad (sedan december 2015) där den globala medeltemperaturen ligger 1,0 grader över snittet. Den högsta temperaturen observerades i stora delar av Ryssland och Alaska, där medeltemperaturen var 3,0 grader eller högre över genomsnittet.

april

Efter att januari, februari, mars, april var för sig har varit rekordvarma har det resulterat i den högsta globala medeltemperatur för januari-april med 1.14 grader över snittet för 1900-talet. Det slår det tidigare rekordet för perioden från 2015 med 0,3 grader.

jan-april

Under 1998 hade vi en lika stark El Niño, som nu under 2016 och då var medeltemperaturen under januari-april 0,45 grader under årets temperatur för samma period.
Källa: NOAA

Se även föregående blogginlägg med NASA:s aprilvärden

Pollen-kollen aktuella pollenprognoser

Här kan du se hur länge du törs sola utan risk för brännskador

Höga vattenflöden i Råne älv

Här öppnar du fjällvädersidan

Kolla vägvädret och läget i trafiken här

Här hittar du många andra väder och trafiklänkar

Här kommer du till NASA:s animering från 1880-2015

Trenden över den globala temperaturökningen

Flygmuseet i Luleå är öppet alla helgfria torsdagar

Solskenskampen

Solskenskampen drar igång 1 juni. Det är WeatherPals (SMHI) tävling för att utse sommarens soligaste stad år 2016. Solskenskampen startar den 1:a juni och kommer att avslutas då solen går ner över den sista mätstationen den sista augusti.

Solskenskampen skall inte förväxlas med SVT:s solligan som satartar vid midsommar och pågår under sju veckor.

solen

Globalt rekordvarm april

April blev rekordvarm med 1,5 grader över medeltemperaturen (för april under perioden 1951-1980) säger NASA på sin hemsida. Största temperaturöverskottet var över Arktis och stora delar av norra halvklotet, markerat med rött och mörkrött.

Under var och en av de senaste sju månaderna har den globala genomsnittliga temperaturen överstigit snittet under 1900-talet med mer än en grad.

Amerikansk-nordiskt toppmöte med Arktisfokus

NASA

Källa: NASA

Även koldioxidhalten under april var rekordhöga 407,42 ppm vid Mauna Loa på Hawaii. April förra året var medelvärdet på 403,26 ppm så nu ökar det med rekordfart vilket spär på den globala uppvärmningen av klotet.

Cimbing

Nya aprilrekord i Katterjåkk o Piteå

Första halvan av april bestod av vårvärme och soliga dagar. Den andra hälften av månaden blev betydligt svalare och ostadigare med mycket skurar och snöbyar. Trots den rätt kyliga avslutningen ser april ut att som helhet bli någon grad varmare än normalt, där Tornedalen och Öland var varmast med 2,5 grader över medeltemperaturen (snittet på referensåren 1961-1990). I absoluta tal hade Göteborg varmast i april med en medeltemperatur på 7,5 grader, medan Tarfala hade kallast med -6,0 grader.

karta

Månades högsta temperatur uppmättes den 5 i Ronney Bredåkra med 21,0 grader. Snögränsen drog sig sakta norrut till mellersta Norrland och våren ankom till hela landet utom i fjälltrakterna. Katterjåkk hade 97 cm 1 april för att kulminera den 15 med 104 cm, den 30 hade det sjunkit till 80 cm.

Den 29 uppmättes 12,0 grader i Katterjåkk, vilket var den högsta uppmätta apriltemperaturen sedan mätningarna startade 1904. Det tidigare rekordet var 11,3 grader från 1921. Den 29 april hade Pasvik-Svanvik 18,1 grader, vilket var nytt rekord för det nordnorska fylket Finnmark enligt den norska vädertjänsten. Det gamla rekordet från april 2003 slogs med drygt två grader. Länets högsta temperatur under månaden 16,4 grader uppmättes den 29 i Övertorneå.

För Piteå var denna april månad den blötaste som uppmätts i mätserien som går ända tillbaka till 1860. Det föll 99 mm under månaden som slog det gamla rekordet på 82 mm från 1970 med god marginal. Även i Överkalix Svartbyn har det varit mycket nederbörd under månaden där det noterades 76 mm, vilket slår det gamla rekordet på 74 mm från 1977. Klöverträsk fick mest sett i procent av det normala med sina 113 mm (365 % av normal aprilnederbörd). Lokalt i norra Lapplandsfjällen var däremot april torr, i Katterjåkk noterades endast 14 mm vilket motsvarar 30 % av normalnederbörden på 46 mm. Nederbördslistan toppas av Lesjöfors i östra Värmland med 114 mm (231 % av normal aprilnederbörd), medan Största dygnsnederbörden 30 mm uppmättes den 5 i Ulricehamn i Västergötland. I länet uppmättes största dygnsnederbörden 27 mm i Talljärv den 27, 25 mm i Arvidsjaur och Granträsk den 6 och i Piteå den 26.

Hoburg på södra delen av Gotland fick mest sol med 261 timmar, medan Borlänge i Dalarna fick se minst av aprilsolen med bara 139 timmar.

Lågtrycket den 19 på väg österut över Finland förde in ett snöfallsområde över Norrbotten. I Talljärv föll det 26 cm snö vilket preliminärt är den största snödjupsökningen på ett dygn under månaden. Då lågtrycket drog vidare österut blev det en lucka i molntäcket och kylig luft strömmade ner över länet. Den lägsta rapporterade temperaturen -21,6 grader den 21 i Naimakka blev preliminärt månadens lägsta temperatur.

April inleddes med att isfältet i Bottenviken försvagades snabbt, flera breda råkar bildades i norra delen av isfältet och på Finska sidan släppte drivisen något från fastiskanten. Isfältet luckrades upp alltmer i slutet av månaden och smälte från alla håll. I och med ett annalkande lågtryck från Finland den 27 pressades isen in mot kusten utanför Haraholmen och Luleå.

Karesuando: Månadsmedeltemperatur +1,4 grader mot normalt -3,8 grader. Varmast var det den 29 med 8,6 grader och kallast den 21 med -17,4 grader. Månadsnederbörden uppgick till 31 mm mot normalt 20 mm.

Kiruna: Månadsmedeltemperatur och nederbördsuppgift saknas fortfarande för april. Solen var inte så flitig i Kiruna denna nederbördsrika månad så det blev 156 soltimmar mot normalt 183 timmar.

Luleå: Månadsmedeltemperatur 1,6 grader mot normalt 0,1 grad. Varmast var det den 30 med 13,1 grader och kallast den 14 med -7,0 grader. Luleå fick 78 mm nederbörd mot normalt 29 mm. Solen var medelmåttig med 195 soltimmar vilket är en timme mer än normalt.

I framför allt den västra delen av ryska Arktis samt på södra Grönland rådde mycket stora temperaturöverskott med 5-10 grader över normalvärdet för referensperioden 1961-1990. Den 26 var det hela 19,1 grader i Narsarsuaq, vilket enligt den danska vädertjänsten är nytt grönländskt värmerekord för april. Det tidigare rekordet var 18,0 grader vid samma station den 22 april 1999.

Vid stationen Geosummit högst upp på den grönländska isen noterades -46,2 grader den 7 april. Men kanske mer anmärkningsvärt är att temperaturen vid samma station var uppe i -5,4 grader den 12 så där var det stora temperaturvariationer under april. Det skedde också en ovanligt tidig avsmältning av vissa delar av den grönländska isen. Bland stationer i lägre höjdnivåer kan nämnas att det noterades -41,3 grader den 3 i Eureka i kanadensiska Arktis.

 Diagram

Koldioxidhalten under april var rekordhöga 407,42 ppm vid Mauna Loa på Hawaii. April förra året var medelvärdet på 403,26 ppm så nu ökar det med rekordfart vilket spär på den globala uppvärmningen av klotet.

Källa: SMHI med fler vädersidor

Höga vattenflöden i Råne älv, se föregående blogginlägg.

kärra Konstverk i Jokkmokksskogarna

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar