Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- väder- och klimatlänkar finns nu i ett eget blogginlägg som jag länkar till i blogginläggen.

Gevalia Gammal rost

Veckans nederbörd fördelar sig på följande sätt: I måndags mätte jag upp 1 mm nederbörd från snön som kom under söndag em och idag mätte jag upp 0,9 mm från dagens nederbörd, totalt 1,9 mm. Snödjupet har minskat till 65 cm på Kallax väders mätpinne. Tjälen är idag 97 cm.

Snödjupen har minskat under veckan som gått eftersom vi fick en försmak på våren med vårtemperaturer från i fredags till i tisdags. Igår var ordningen återställd igen med vintertemperaturer så våren lär vänta på sig ett tag till.

De större skidanläggningarna i länet rapporterar följande idag:

Riksgränsen: I terrängen 130 cm och i nedfarterna 130 cm

Björkliden: I terrängen 95 cm och i nedfarterna 25 cm

Abisk/Njuolja: I terrängen 110 cm och i nedfarterna 55 cm

Dundret: I terrängen 90 cm och i nedfarterna 60 cm

Kåbdalis: I terrängen 105 cm och i nedfarterna 115 cm

Storklinten: I terrängen 70 cm och i nedfarterna 60 cm

Övriga snödjup: Talljärv 126 cm, Katterjåkk 113 cm, Porjus 101 cm, Kypäsjärvi 97 cm, Murjek 86 cm, Kalix 73 cm, Klöverträsk 68 cm, Arjeplog – Myrheden 65 cm, Tärendö 60 cm. Källa: SMHI

Länk till senaste detaljerade iskartan över Bottenviken När du får upp bilden kan du klicka i den så får du upp en större karta.

Busshelvetet som jag har skrivit om tidigare och lagt ut några bilder på har fått ett nytt smeknamn av gubbarna som jobbar med renoveringen. Det beror inte på att de har gått och blivit religiösa på gamla dar, utan det är snarare ett uttryck för folkhumorn. Den nya benämningen är mycket passande. Gevalia Gammal rost. Scrolla lite längre ner så hittar du fotona i ett tidigare blogginlägg och förstår varför det blev så.

Det har varit lite olika artiklar bl a i Kurirens papperstidning och här på kuriren.nu om att Luleå kommun har beviljat ett bidrag till Flygmuseet   F 21 för driften av en hangar som kommer att uppföras till museets flygplan som idag står utomhus och far illa. I artiklarna har det stått att försvaret är beviljat hyresbidrag och det är helt fel. En annan felaktighet i radio Norrbotten var att hangaren kostar 300 000 kr, fel, fel, fel, den kostar 3 miljoner kr att uppföra. En summa som staten lånar upp och som museet kommer att betala av på en 20-års period.

Så här ligger det till: Flygmuseet F 21 och försvaret har inget annat gemensamt än att museet har av staten uppdrag att spegla och förvalta     F 21 historia. Flygmuseet drivs av en ideell förening som till största delen består av före detta F 21 anställda som har uppnått mogen ålder. Museet ingår i SMHA, Sveriges MilitärHistoriska Arv som är ett nätverk bestående av 25 statligt stödda museer. Statens maritima museer leder och stödjer det gemensamma nätverket. Museerna är utspridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Flygmuseet F 21 har även uppdraget att bevara F 19 Frivilligflottiljen i Finland under krigsvintern 1939-1940 och Flygoperation Balchen mellan december 1944 o augusti 1945.

Länk till Flygmuseet F 21

Någon har ställt frågan i kuriren.nu varför man inte slagit ihop och flyttat Flygmuseet F 21 till Försvarsmuseum i Boden. Museerna har helt skilda verksamhetsinriktningar och Försvarsmuseum i Boden ägs och drivs av Bodens kommun till skillnad mot Flygmuseet F 21.

Vad får Luleå kommun för pengarna? Nordiskt FlygTeknikCetrum som utbildar flyg och helikoptertekniker och flyg och helikoptermekaniker får i gengäld låna flygplan och helikoptrar från Flygmuseet till sin undervisning. När hangaren är klar kan skolans elever utföra praktiska övningar på museets flygplan i den nya hangaren som ett komplement till den undervisning man bedriver på objekten skolan lånar till sina egna lokaler. Skolan är lokaliserad på den civila sidan av flygfältet.

Länk till Nordiskt FlygTeknikCentrum

Regnet bara öser ner

Halland, Småland och Värmland har fått stora regnmängder under innevarande vecka. Här i länet har det skvättat på rätt duktigt i kustlandet.

Från onsdag morgon klockan 08 till torsdag morgon klockan 08 har Haparanda fått 33,7 mm, Talljärv 21,5 mm, Luleå 17,5 mm och Piteå 33,2 mm. Under dagen har mest nederbörd kommit i Västerbotten där Lycksele fått 24,8 mm från klockan 08 - 20.

Normalt under augusti får Haparanda 65 mm, Luleå 60 mm, Piteå 63 mm och Lycksele 56 mm.

SMHI har gjort en studie som visar att extrem nederbörd generellt sett har ökat från 1900 fram till 1930- och 1940-talet. Därefter blev det en minskning fram till 1970-talet, för att sedan öka fram till idag. Det är mer extrem nederbörd i dag än på 1930-talet visat studien. Källa: SMHI

Satellitbild

Satellitbild från 22-tiden i kväll. Bildkälla: NOAA

Här kan du läsa mer om översvämningarna

Det pyr och glöder fortfarande efter den stora skogsbranden i Västmanland

Här kommer du till bloggens Väder- Trafik- och Klimatlänkar

Sol, regn o 62 300 liter vatten

I solskenskampen har det varit snålt med soltimmar senaste veckan. Luleå ligger i topp med 963 soltimmar sedan den 1 juni. På andra plats hamnar Karlskrona i Blekinge med 875 timmar och på en tredje plats hittar vi Umeå med 863 timmar. Nu återstår 10 dagar innan segraren koras.

Här kommer du till SMHI:s Solskenskamp

Det är otroligt stora vattenmängder som har fallit ur regn- och åskskurarna i stora delar av Bohuslän, Halland, Värmland och även i Norrbotten senaste veckan. Se tidigare blogginlägg under gångna veckan. En millimeter regn ger en liter vatten per kvadratmeter, en villatomt på 1000 kvadratmeter får då 1000 liter vatten. Sedan 1 augusti har en villatomt av den storleken i Luleå tagit emot 62 300 liter vatten fram till idag, om vi utgår från mina mätningar vid Flygmuseet. Från 1 - 22 augusti har jag mätt upp 62,3 mm nederbörd.

Vid Mauna Loa Hawaii där dagliga mätningar va koldioxiden i atmosfären gjorts sedan 1956 har gjort en medelvärdesberäkning för juli. Under 2014 var medelvärdet för juli 399,00 ppm, som jämförelse var motsvarande medelvärde för 2013 397,20 ppm.

Här kan du läsa senaste informationen om översvämningarna

Det pyr och glöder i skogarna i Västmanland fortfarande 

Här kommer du till väderbloggens Väder- Trafik- och Klimatlänkar

Jag har skrivit tidigare om väggmålningen i central Luleå, nu är Marcus klar med etapp ett. Den andra delen har bara en vinkel och är kortare så om det blir tjänligt målarväder nästa vecka gör han den delen då. Se bilderna nedan från etapp ett.

Bild ett

Bild 2

Bild 3

Nedan är ett tidigare foto på Marcus under arbetets gång.

Marcus

Fler skyfall under senaste dygnet

Det kar kommit stora regnmängder senaste dygnet från tisdag klockan 08:00 till onsdag klockan 08:00. I Götaland som redan har fått mycket regn med översvämningar och rekordhöga vattenflöden (se även förra blogginlägget) har fått mest under senaste dygnet. De fem platser som fått mest regn är Hällrum 133,7 mm (nytt årsrekord på dygnsnederbörd), Uplo 108,4 mm, Vårgårda 96,1 mm, Herrjunga 66,6 mm och Uddevalla 49,0 mm.

Här i länet har mest regn under samma tid, 51.3 mm uppmätts i Talljärv och i Storön som fick 29,2 mm. Källa: SMHI

En konsekvens av allt regnande är att banvallen på Bohusbanan är bortspolad med tågstopp som följd.  Läs mer här om Bohusbanan

Rekordhöga vattenflöden i Nissan

I Halland och Småland har stora nederbördsmängder fallit vid SMHI:s mätstationer i Torup och Skeppshult. Senaste två dygnen 17-19 augusti har det fallit 130-140 mm regn. Det är mer än vad som normalt brukar falla under hela augusti. Skeppshult fick 91,5 mm under ett dygn vilket är årets största nederbörd under ett dygn.

Torup får normalt 112 mm under hela augusti, nu föll det 138 mm på två dygn. Augustirekordet i Torup är 215 mm från augusti 2008. SMHI har utfärdat en klass 3 varning, det är stora övesvämningar och vattenflödet i Nissan har aldrig någosin varit så här stort. 

Här i länet har Övertorneå fått största dygnsnederbörden senaste dygnet 38,2 mm och Koler 31,0 mm. Källa: SMHI

Här kommer du till väderbloggens Väder-, Trafik-, och Klimatlänkar

Meteorolog Pär Holgren presenterar vädret år 2094

Luleå leder solskenskampen - Glaciären på Kebnekaise smälter

Med lite drygt två veckor kvar av solskenskampen har Luleå en betryggande ledning med 897,7 soltimmar. Tvåan är Umeå med 823,4 soltimmar, på tredjeplats ligger Karlskrona med 817,7 soltimmar. Mest sol senaste veckan 75,9 soltimmar har Östersund fått.

Den pågående klimatförändringen med allt varmare klimat här i norr sätter sina spår i fjällvärlden. Den milda våren och sommarens värmebölja har påskyndat avsmältningen av glaciären på Kebnekaises sydtopp som blir allt lägre. Sydtoppen är än så länge Sveriges högsta berg men nu skiljer det bara en meter topparna emellan.

Sydtoppen kan komma att minska ytterligare något innan vintern så då kan avsmältningen ha gjort att sydtoppen blir lägre än nordtoppen. Efter sommaren 2013 var sydtoppen 2099 meter och stack knappt upp över nordtoppens 2097 meter. Historiskt sett har nordtoppen varit högre än sydtoppen och då täckt av en glaciär som är helt borta nu. 1922 uppmättes nordtoppens höjd till 2135 meter samtidigt som sydtoppen var 2123 meter över havet.

Glaciären på sydtoppen har en säsongmässig cykel där den är som högst under mars-april för att sedan minska i höjd och nå sitt årliga säsongsminimum någon gång under augusti-september. På sikt är det oundvikligt att sydtoppen passeras av nordtoppen i takt med att klimatförändringen fortskrider och glaciären smälter. Källa: SMHI

Klicka här så kommer du till Solskenskampen

Här kommer du till väderbloggens Väder-, Trafik-, och Klimatlänkar

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdagsgubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) bl. a i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar