• fredag 6 maj 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Viktiga matcher i omgång 4. Assi-bloggen Assi-bloggen
Vädersponsor:

Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginläggUppdaterad 29 augusti 2015.

Gevalia Gammal rost

Veckans nederbörd fördelar sig på följande sätt: I måndags mätte jag upp 1 mm nederbörd från snön som kom under söndag em och idag mätte jag upp 0,9 mm från dagens nederbörd, totalt 1,9 mm. Snödjupet har minskat till 65 cm på Kallax väders mätpinne. Tjälen är idag 97 cm.

Snödjupen har minskat under veckan som gått eftersom vi fick en försmak på våren med vårtemperaturer från i fredags till i tisdags. Igår var ordningen återställd igen med vintertemperaturer så våren lär vänta på sig ett tag till.

De större skidanläggningarna i länet rapporterar följande idag:

Riksgränsen: I terrängen 130 cm och i nedfarterna 130 cm

Björkliden: I terrängen 95 cm och i nedfarterna 25 cm

Abisk/Njuolja: I terrängen 110 cm och i nedfarterna 55 cm

Dundret: I terrängen 90 cm och i nedfarterna 60 cm

Kåbdalis: I terrängen 105 cm och i nedfarterna 115 cm

Storklinten: I terrängen 70 cm och i nedfarterna 60 cm

Övriga snödjup: Talljärv 126 cm, Katterjåkk 113 cm, Porjus 101 cm, Kypäsjärvi 97 cm, Murjek 86 cm, Kalix 73 cm, Klöverträsk 68 cm, Arjeplog – Myrheden 65 cm, Tärendö 60 cm. Källa: SMHI

Länk till senaste detaljerade iskartan över Bottenviken När du får upp bilden kan du klicka i den så får du upp en större karta.

Busshelvetet som jag har skrivit om tidigare och lagt ut några bilder på har fått ett nytt smeknamn av gubbarna som jobbar med renoveringen. Det beror inte på att de har gått och blivit religiösa på gamla dar, utan det är snarare ett uttryck för folkhumorn. Den nya benämningen är mycket passande. Gevalia Gammal rost. Scrolla lite längre ner så hittar du fotona i ett tidigare blogginlägg och förstår varför det blev så.

Det har varit lite olika artiklar bl a i Kurirens papperstidning och här på kuriren.nu om att Luleå kommun har beviljat ett bidrag till Flygmuseet   F 21 för driften av en hangar som kommer att uppföras till museets flygplan som idag står utomhus och far illa. I artiklarna har det stått att försvaret är beviljat hyresbidrag och det är helt fel. En annan felaktighet i radio Norrbotten var att hangaren kostar 300 000 kr, fel, fel, fel, den kostar 3 miljoner kr att uppföra. En summa som staten lånar upp och som museet kommer att betala av på en 20-års period.

Så här ligger det till: Flygmuseet F 21 och försvaret har inget annat gemensamt än att museet har av staten uppdrag att spegla och förvalta     F 21 historia. Flygmuseet drivs av en ideell förening som till största delen består av före detta F 21 anställda som har uppnått mogen ålder. Museet ingår i SMHA, Sveriges MilitärHistoriska Arv som är ett nätverk bestående av 25 statligt stödda museer. Statens maritima museer leder och stödjer det gemensamma nätverket. Museerna är utspridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Flygmuseet F 21 har även uppdraget att bevara F 19 Frivilligflottiljen i Finland under krigsvintern 1939-1940 och Flygoperation Balchen mellan december 1944 o augusti 1945.

Länk till Flygmuseet F 21

Någon har ställt frågan i kuriren.nu varför man inte slagit ihop och flyttat Flygmuseet F 21 till Försvarsmuseum i Boden. Museerna har helt skilda verksamhetsinriktningar och Försvarsmuseum i Boden ägs och drivs av Bodens kommun till skillnad mot Flygmuseet F 21.

Vad får Luleå kommun för pengarna? Nordiskt FlygTeknikCetrum som utbildar flyg och helikoptertekniker och flyg och helikoptermekaniker får i gengäld låna flygplan och helikoptrar från Flygmuseet till sin undervisning. När hangaren är klar kan skolans elever utföra praktiska övningar på museets flygplan i den nya hangaren som ett komplement till den undervisning man bedriver på objekten skolan lånar till sina egna lokaler. Skolan är lokaliserad på den civila sidan av flygfältet.

Länk till Nordiskt FlygTeknikCentrum

Pajala och Övertorneå hade 16 grader idag

Tornedalen drog vinstlotten idag och var varmast i landet. Pajala och Övertorneå hade 16 grader som dagens högsta temperatur. Tornedalen från norr till söder.

Parkalombolo 14,4 gr
Saittarova 15,2 gr
Pajala 16,2 gr
Ylinenjärvi 15,2 gr
Övertorneå 16,4 gr
Överkalix Svartbyn 14,4 gr
Haparanda 15,0 gr
Källa: SMHI

Så var mars enligt familjen Bohnsack

Här öppnar du fjällvädersidan

Tabell över vindavkylningen vid minusgrader

Kolla vägvädret och läget i trafiken här

Här hittar du många andra väder och trafiklänkar

Här kommer du till NASA:s animering från 1880-2015

Flygmuseet i Luleå är öppet alla helgfria torsdagar

En ny dag med nya möjligheter

Har du inte träffat på något något barn som säljer majblommor?
 
Idag (lördag) kan du köpa MAJBLOMMOR, vykort, majblommans gulliga väskor och få information om majblommans verksamhet i Luleå. I Gallerian i Hersö Centrum Luleå klockan 14-18.
 
Vid montern finns även förtroendevalda politiker från Hälso- och sjukvårdsberedning Mitt, som du kan prata med om hur du vill ha dialogen med landstingets förtroendevalda. Här kan du prata om landstingets invånartjänster vid Hälsocentralerna och på 1177.
 
Ni som helghandlar på Storheden kan köpa majblommor vid COOP FORUM.
hertsön 
 
Fotot är från Hertsön igår.

Här kan du köpa majblommor i Luleå

Från torsdag och fram till 1 maj säljer skolbarn från Råneå i norr till Klöverträsk i söder majblommor. Håll utkik efter barn med gröna säljväskor om du vill stödja insamlingen och köpa en blomma.

Under fredag och lördag eftermiddag kan du köpa majblommor, vykort, samlarpåsar och rosa blommiga majblommeväskor i gallerian i Hertsö centrum.

På COOP forum på Storheden finns försäljningsbord från torsdag eftermiddag fram till 1:a maj.

Också ett sorts rekord

De tre senaste dygnen (9-11) har koldioxidhalten varit över 409 ppm vid mätstationen Mauna Loa på Hawaii.

Maxvärdet 2015 var 404,65 ppm uppmätt den 8 april. Det satta klimatmålet är 350 ppm.

Så här ser observatoriet ut

På torsdag startar majblommeförsäljningen

På torsdag startar årets majblommeförsäljning, ni som bor i Luleå har kanske sett de fina majblommorna som sticker upp ur snön vid Pontusbadet.

Genom att köpa en majblomma av ett säljande barn hjälper du barn i ekonomiskt utsatta hem till något de önskar sig, men som inte familjen kan de barnet.

Under 2015 sålde 15 000 barn i Sverige majblommor för 50 miljoner kronor

I Luleå sålde 390 barn från skolor och scoutkårer majblommor för 395 163 kronor. Av dessa pengar stannade 60 % kvar i Luleå. 80 500 gick till barnen själva, deras skolklasser och scoutkårer. 126 521 kronor delades ut under året till enskilda bidrag till bland annat, cyklar, glasögon, läger, sommarkläder, sommarupplevelser, sportutrustning.

Här kommer du till Majblomman Luleå

majblomma

Majblomman grundades 1907 av Beda Hallberg som efter att hon hade arbetet med fattigvården hade fått en vision om hur hon ville skapa en modern hjälporganisation med barnperspektiv. Idén var att sälja små blommor till rockslaget för en överkomlig slant och konceptet gjorde snabbt succé och håller än idag.

Av försäljningen/insamlingen går 80 % till att förbättra barns villkor i Sverige. Majblomman stöttar barn i ekonomiskt utsatta familjer, samarbetar med skola, hälsovård och socialtjänst genom sina lokalföreningar för att stärka barnens nätverk. 

Genom majblomman har många barn fått bidrag till glasögon, kläder, skor, cyklar, fritidsaktiviteter och läger för att nämna några saker som det har sökts bidrag till. Majblomman arbetar även med opinionsbildning och bidrar till forskningen om barns hälsa. Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation där barn hjälper barn.

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i landstingets Hälso- och sjukvårdsberedning mitt och fritidsnämnden i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar