Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Magdalena Pajala, Jennie Öberg och Jesper Modin. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i 40 års tid. Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Och Petter Norén, sportjournalist på Kuriren med bakgrund som aktiv skidåkare. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com, simon.jakobsson@kuriren.com eller petter.noren@kuriren.com

Kan Nyström knäcka Haag?

Luleå Susanne Nyström har tidigare tävlat för Piteå Elit. Foto: Håkan Svensson

Foto: Håkan Svensson

Riktigt spännande i morgon:

Klarar  långloppssuveränen Susanne Nyström (bilden), Laisvall SK, också av att köra ifrån landslagsesset Anna Haag i Tjejvasan, tre mil från Oxberg till Mora på Vasaloppsspåret..?

Det blir en högintressant batalj, mellan två duktiga skidtjejer.

Där svaret mycket väl också kan bli en tredje tjen, nämligen Gällivare-tjejen Jenny Hansson, som vann Tjejvasan förra året efter fyra raka segrar för Susanne Nyström.

Även namn som Maria Rydqvist, Sara Lindborg och Sofia Bleckur är också på allvar med i kampen om seger i Tjejvasan.

I de internationella långloppen har Susanne Nyström varit oslagbar den här vintern, och har tre raka segrar i Ski Classics.

I kraft av sin eminenta stakförmåga har Laisvall-Susanne ett klart segervapen. Anna Haags stora chans är att köra stenhårt i de få backiga avsnitten på banan, och på det sättet försöka möra ner långsloppsspecialisterna, med Susanne Nyström och Jenny Hansson i spetsen.'

- Vi måste försöka bränna på allt vi har på de lätta avsnitten av banan. Det är vår chans, konstaterar Nyström.

- Det kommer bli ett tufft lopp och med ett snabbt före blir det mindre marginaler att jobba med. Samtidigt är det många intresanta utmanare i år och det gör det hela extra spännande, säger Jenny Hansson i ett pressmeddelande.

- Det var en fantastisk upplevelse med dubbelsegern förra året men visst är jag sugen på ytterligare en vinst. Vi har en plan inför morgondagen men kommer vi tillsammans in på upploppet så är det seger som gäller, säger Susanne Nyström.

För Susanne, som i vardagslag representerar hemorten Laisvall, men bor i Mora, betyder förstås Tjejvasan extra mycket.

- Det är speciellt att tävla på hemaplan. Jag känner terrängen väldigt väl och det är många som är ute och hejar längs banan, jag ser fram emot morgondagens tävling, fortsätter Susanne. Under förmiddagen i dag var favorittjejerna ute i spåret för att testa skidor och i eftermiddag har de laddat upp för loppet - med semlor (!) rapporteras det.

- Jag känner mig trygg med materialet och vallarna arbetar frenetiskt inför tävlingen. Samtidigt är formen bra så det kommer gå fort i morgon, avslutar Jenny.

x x

Tjejvasan sänds live i SVT play/mobil 09:40-12:00. Starten och vinnarens målgång visas även live iVinterstudion.

x x

Apropå Vasaloppet och TV, så är det klart att SVT storsatsar på Vasaloppets vintervecka, vilket man  också berättar om i ett pressmeddelande. Utöver själva Vasaloppet den 4 mars kommer både SVT Gävledala och SVT Sport att göra flera direktsändningar i SVT Play. SVT Sport sänder för första gången Tjejvasan live - loppet kommenteras av Rickard Ekman och  långloppsexperten Mattias Svahn. Tjejvasan sänds live i SVT Play och även Vinterstudion direktsänder vid både starten och vinnarens målgång. Under själva Vasaloppet, söndag 4 mars, sänds Vasaloppet direkt i både SVT1 och Play. Dessutom blir det tre Playexklusiva sändningar; elitsändningen där tittarna kan följa täten, Vallaboden där Mattias Svahn sänder live från sin bod under loppet samt Målgångskameran där alla målgångar kan ses.  I Gomorron Sverige under veckan blir det självklart också många direktrapporter från Vasaloppsorterna.

Här är sändningstiderna:   Fredag 24/2: KortVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Lördag 26/2: TjejVasan   09:40-12:00 TjejVasan LIVE i Play/mobil (start och vinnarens målgång även i Vinterstudion i SVT1/Play).   Måndag 27/2: Öppet Spår   13:00-13:30 Starten live på svt.se/gavledala   16:30-17:00 Från målet på svt.se/gavledala   Tisdag 28/2: HalvVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Söndag 4/3: Vasaloppet   07:30-13:00 SVT1/Play/mobil: Vasaloppet   07:45-13:00 Play/mobil: Eliten (följ täten!)   09:00-15:00 Play/Mobil: Från Vallaboden med Mattias Svahn   12:00-21:00 Play/Mobil: Folkets målgångar - Se alla åka i mål   Under Vasaloppssöndagen 4 mars kan alla sändningar ses live även på   SVT:s Vasaloppssida. Alla Playsändningar kan även ses i mobilen.

Till sist: Apropå det här med norrbottniska segrar under årets Vasaloppsvecka, så är det nog troligt att det kan bli fler än den troliga (?), i Tjejvasan i morgon...

Jag tänker då på damklassen i det stora Vasaloppet nästa söndag. där fjolårssegraren Jenny Hansson och tvåan 2011, Susanne Nyström också har alla möjligheter att klara av en skön repris.

Håkan Svensson

Kallas härliga trippel

Piteå
Jag tippade att Charlotte Kalla skulle sopa rent i Bruksvallarna.
Och visst blev det så.
Hon vann klassiskt i fredags, fristilen i går, och sprinten i dag, och imponerade hela vägen.
Ja, frågan är om hon inte imponerade allra mest i dagens sprintlopp..?
Hon gav inte Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk skuggan av en chans i finalen, utan tog direkt kommandot och bara körde ifrån landslagskamraterna.
Det som impade allra mest på mig var hennes kross i rådande före.
Tidigare år har Charlotte alltid haft bekymmer i klassiska lopp och löst underlag, som rådde i Bruksvallarna idag.
Men nu verkade det inte störa henne det minsta.
Hon bara sprang ifrån uppför backarna på den långa sprintbanan, och höll tempot hela vägen över krönen.
Det var häftigt att skåda.
Tyvärr har Kalla tidigare bestämt sig för att inte köra den klassiska sprinten i världscuppremiären i Kuusamo utan ladda fullt ut på distansloppet. Jag har respekt för hennes beslut, men tror säkert att hon i rådande form har alla möjligheter att också gå högt " i sin sämsta gren" borta i Finland.
Helgen har dock visat att länets superstjärna kommer till tävlingar i Kuusamo nära ryska gränsen i Finland i prima form. Det ska bli riktigt spännande att se var hon står när hon nu ska möta internationellt motstånd, med norskorna Björgen och Johaug samt polskan Kowalczyk i spetsen.
Jag noterade också att Charlotte hade mycket bra skidor i de klassiska loppen i Bruksvallarna, och en förklaring till det kan vara att tidigare landslagsvallachefen Larry Poromaa, nu finns i Piteå Elits vallabod med sin stora kunskap.
Det ser också ut som om Kallas förändringar i utrustning vad gäller skor, bindningar och stavar blivit ett lyckokast.
I Bruks visade hennes klubbkompis Magdalena Pajala klass när hon var snabbast av alla i prologen. Hon orkade dock inte riktigt hela vägen i finalomgångarna och fick ge sig mot Lina Korsgren i finalen. Men Pajala är stark, och jag hoppas att hon får ett hårdare underlag att tävla på borta i Kuusamo, om hon blir uttagen dit.
Jesper Modin, Piteå Elit nådde inte final, men visade i Bruksvallarna att han är på gång mot gammal god sprintform. Jag tror att långe och tunge Modin kanske var den åkare som mest av allt missgynnades av det lösa banunderlaget. Hans klubbkompis Martin Bergström såg också stark ut i kvartsfinalen men hade oturen att bryta en stav, och då var den dagen förstörd.
x x
Länets andra storstjärna Marcus Hellner tävlade hemma på Dundret i Gällivarepremiären, men hade en tung dag. Han slutade bara sjua i ett lopp som bjöd på stor rysk dominans med Evgenij Belev som vinnare , 20 sekunder före lördagens sprintvinnare Sergey Ustiugov.
Marcus, som nog gjorde sitt sämsta lopp hemma på Dundret, var imponerad av ryssarnas höga fart.
Jag hade ingen möjlighet att åka upp och titta på tävlingarna på Hellnerstadion denna gång, men min rapportör berättar att Gällivareåkaren tog motgången med ro. Han är fortfarande inne i tuff träning inför världscupstarten nästa helg, och då kan det bli såna här resultat så här års. Naturligtvis skulle en Hellner i normal form varit med och matchat ryssarna i prislistans topp.
Från skidfronten i övrigt noterar jag att:
x x Petter Northug är tillbaka på vinnarspåret och vann den norska sprinten i Beitostölen före fjolårsvinnaren Sondre Turvoll Fossli, som imponerat stort på norrmännen under uppladdningsperioden. Petter var stark och vann också prologen. Räkna alltså med Northug i Kuusamo.
Håkan Svensson

Så het ska Kalla vara

Piteå Charlotte Kalla

 

Som väntat vinner Charlotte Kalla (bilden) sin favoritdistans 10 km fritt i Bruksvallarna.

En överlägsen seger, precis som det ska vara för att Tärendös stolthet ska kunna vara med och kriga i toppen vid världscuppremiären i Ruka/Kuusamo nästkommande helg.

10 km fritt finns inte på programet där, men utifrån hennes starka lopp i gårdagens klassiska race, och dagens kross i den fria stilen så kan vi nog räkna med att Kalla bli glödhet i världscuppremiären.

I den norska premiären i Beitostölen i helgen har Therese Johaug ( klassiska loppet i går) och Marit Björgen ( fristilen i dag) vunnit var sitt lopp, och blir förstås tuffa motståndare i Ruka. Tillsammans med polska esset Justyna Kowalczyk efteraom det handlar om klassisk åkning i världscuppremiären.

I gänget bakom Kalla var veteranen Maria Rydqvist starkast och tog andraplatsen efter en bra spurt. Av övriga länsåkare blev talangen Sofia Henriksson sjuttonde, och det förvånar inte. Hon är ännu inte alls lika bra i skate som i klassisk åkning, och så har det varit i hela karriären så här långt.

I morgon är det dock klassisk sprint i Bruksvallarna och då kan vi få sett nytt kanonlopp av unga Sofia.

Kul i herrloppet i Bruksvallarna var skidskytten Fredrik Lindströms skrällseger före alla längdspecialisterna.

Ja, skräll och skräll...

Anundsjögrabben har alltid varit en duktig åkare, och faktum är att när Calle Halfvarsson vann JSM i Falun 2008 var Fredrik Lindström tvåa. Nu fick han en efterlängtad revansch för den förlusten.

Givetvis hade Fredrik en fördel i sitt tidiga startnummer när banbädden var hårdare än när det var dags för de bästa längdåkarna, men det handlar inte om många sekunder.

Det var jättekul att Björn Ferrys arvtagare i skidskyttelandslaget åkte så bra och jag ser fram emot hans start i världscuppremiären i Östersund.

Fredrik har jobbat mycket med att förbättra sitt skytte inför den här säsongen, och lyfter han på den fronten kommer han att stå på pallen i flera världscuplopp, och kanske även på VM i Kontiolahti.

Att skidskyttar slår längdstjärnorna har inte varit så vanligt här i Sverige, medan det har hänt då och då i Norge med namn som Ole- Einar Björndalen och Lars Berger som kört fristilslopp i längdvärldscupen med framgång.

Från Gällivarepremiären idag noterar jag att Marcus Hellner valde bort dagens sprint och laddar för 15 fritt i morgon.

Då lär det bli tuff körning från Marcus sida, och han har full koll på startfältet som sist startande.

Här är startnumren för de hetaste namnen i Gällivarepremiären: 173 USTIUGOV Sergey RUS 13:26:00 174 JAKS Martin CZE 13:26:30 175 KERSHAW Devon CAN 13:27:00 176 BELOV Evgeniy RUS 13:27:30 177 BABIKOV Ivan CAN 13:28:00 178 VOLZHENTSEV Stanislav RUS 13:28:30 179 HARVEY Alex CAN 13:29:00 180 HELLNER Marcus Gellivare Skidallians IK 13:29:30

Håkan Svensson

"Jag vill se Sofia i VC-premiären"

Piteå  


Sofia Henriksson på hugget direkt. Foto: Håkan Svensson

Sofia Henriksson, Piteå Elit visade klass direkt i skidpremiären. Foto: Håkan Svensson


Charlotte Kalla imponerade stort i säsongpremiären i Bruksvallarna.

Helt i sin ordning, trots att hon varit osäker på formen efter en små skadebekymmer på sistone. D

en stora och glädjande norrbottniska skrällen var ändå förstaårssenioren Sofia Henriksson,20, som direkt visade att hon vill vara med både i världscupen och VM den kommande vintern.

Sofia var tvåa efter Kalla , men före en rad av de svenska OS-åkarna i Sotji. Hon var 37 sekunder efter Kalla, men 13 före Anna Haag.

Sofia Henriksson, som alltså var junior förra året, visade ingen respekt för de mer rutinerade namnen.

Och varför det, egentligen..? Sofia, som efter åren i Strömnäs GIF, numera är klubbkompis med Charlotte Kalla, är sedan länge oerhört stark i den klassiska tekniken, och det visade hon också i premiärloppet.

Med stark diagonal och kraft i stakningen var hon näst bäst för dagen.

Framgången lär också betyda att hon direkt slår sig in världscuplaget till Ruka/Kuusamo nästa helg.

Jag vill se henne där, och jag kan inte tänka mig att kapten Rickard Grip vill lämna framtidshoppet hemma. Allrahelst som världcuppremiären i Kuusamo präglas av klassisk åkning, med både distanslopp och sprintlopp i klassiskt på programmet.

Jag lovar att hon inte kommer att göra bort sig. Tvärtom, det blir säkert världscuppoäng för henne.

Glädjande var också att vår stora stjäna Charlotte Kalla hittade den goa känslan tekniskt och åkmässigt direkt. Dessutom hade hon bra skidor.

Givetvis kommer Kalla, som redan förra vintern lyfte rejält i klassiskt, att kriga högt i prislistan i Kuusamo trots att hon då ställs mot norskorna, och en påtnyttfödd polska, Justyna Kowalczyk, som visat styrka i sina här på Nordkalotten på sistona.

Piteå Elit som klubb hade stor dag i Bruksvallarna , och förutom Kalla och Henriksson så gjorde också Magdalena Pajala på nionde plats ett bra lopp. Hon brukar vara lite seg i premiären, men visade goda takter.

På herrsidan vann Johan Olsson med knapp marginal före Calle Halfvarsson, som länge såg ut som en vinnare. Men Johan, som baissat sina möjligheter hejvilt på sistone, tog fram en grym spurt fram till segern.

Finfin femma på 10 klassiskt var Piteå-sprintern Jesper Modin, som kan vara på väg till Kuusamo han också eftersom premiären också rymmer sprinttävling i hans specialité - klassisk teknik.

Ett starkt lopp även av Piteås Martin Bergström på sjunde plats. I morgon fortsätter tävlingarna i Bruksvallarna och då sänder också SVT i Vinterstudion.

Då körs också det klassiska sprintloppet i Gällivarepremiären, med Marcus Hellner på startlinjen.

Håkan Svensson

Spännande skidhelg

Luleå En stor skidhelg väntar.

En helg som är en intressant förpostfäktning inför världscuppremiären nästa helg i finska Ruka/Kuusamo.

Det handlar om den stora svenska säsongupptakten i Bruksvallarna, där också populära Vinterstudion startar upp för säsongen, samt Gällivarepremiären.

Båda tävlingarna har världsess på startlinjen som kommer att ladda hårt.

I Bruks i Härjedalsfjällen tävlar man fredag - söndag med klassiska lopp i morgon, fredag, fristil på lördag och sprint på söndag.

I Gällivare är det sprint på lördag och fristil på söndag. Det vill säga samma upplägg som i världscuppremiären i Kuusamo.

Jag är spänd på mycket.

Givetvis formen för Charlotte Kalla, som brukar vara grym redan i Brukdsvallarna och övriga norrbottniska tjejer i landslaget med Magdalena Pajala och Jennie Öberg i spetsen.

Charlotte Kalla har sagt att hon är lite osäker på var hon står. Men det skulle ändå förvåna om hon inte "sopar rent" i sin säsongpremiär.

Länets manliga storstjärna Marcus Hellner är också het.

Han har valt att spetsa formen hemma på Dundret där han får möta bland annat de kanadensiska världsessen Harvey och Kershaw, Tjecken Lukas Bauer har lämnat återbud på grund av en svår förkylning på sistone.

Men kanadickerna får det säkert inte lätt. Hellner brukar vara väldigt svårslagen i sitt eget stadion, Hellnerstadion.

Den åkare jag kanske ändå är allra mest nyfiken på inför Bruksvallarna är Piteåsprintern Jesper Modins race.

Jag vet ju hur mycket kraft och styrka det finns i hans långa lekamen, och nu när han är återställd efter sina långvariga sjukdomsbekymmer så ska det blir spännande att följa honom framöver.

Min känsla är att han snabbt kommer att göra resultat i världscupen som gör att han kommer med i sprintlaget till VM, och väl där kan allt hända.

När det gäller övriga länsåkare så noterar jag att Jennie Öberg, Piteå Elit, som dragits med en inflammation i en fot är så pass återställd att hon kan åka.

Magdalena Pajala gör också en intressant start i helgen. Hon har tränat bra i flera år nu, och då finns en bra grund för goda resultat. Hon är också mentalt starkare efter att ha övervunnit några jobbiga år i karriären. Hon har också ett samarbete med den mentale coachen Thomas Nilsson i Piteå, som även stöttar Charlotte Kalla i hennes satsning.

Kort i övrigt:

xx Mia Eriksson, Piteå Elit, missar tyvärr Bruksvallarna på grund av en krånglande rygg, och det är osäkert när hon kan vara tillbaka.

xx Sofia Henriksson, Piteå Elits unga framtidshopp gör också en spännande start i morgondagens klassiska lopp i Bruksvallarna. Hon är bäst i den tekniken, och det skulle inte förvåna mig om hon går riktigt högt i prislistan.

xx Sofia som också blivit landstingets idrottstipendiat och fått 50000 kronor till sin satsning. Viktigt och välförtjänst.

xx När säsongen nu drar igång på allvar, kommer vi också att uppdatera Skidbloggen oftare. Så missa inte att titta in då och då!!

Håkan Svensson

Hellner gör helt rätt

Luleå

Marcus Hellner kör Gällivarepremiären hemma på Dundret istället för Bruksvallarna, där övriga svenska landslagsåkare tävlar.

Hellner har säkert våndats över att ta det beslutet även i år.

Men jag tycker att han gör helt rätt.
Av tre skäl:
1. Han tar ansvar gentemot sin hemmaklubb som betytt så mycket för hans utveckling till en av världens bästa skidåkare.
2. Han får möta en rad världsåkare i tävlingen på Dundret.
3. Han får värdefulla och efterlängtad dagar med familjen och sin dotter Tuva innan världscupen drar igång.

Svenska Skidförbundet har avtal med Bruksvallarna och vill att landslagsåkarna ska tävla där. Men det är inget absolut krav, och jag gillar att Marcus Hellner vågar och vill gå sin egen väg i den här frågan.
Till syvende och sist handlar det ändå om att Marcus ska må bra och med glöd och glädje komma i toppform till världscupen och framförallt VM i Falun.
Marcus Hellners besked är givetvis ett glädjebud för Gällivarepremiären och höjer statusen på tävlingen.
Hellner, som tränat i Bruksvallarna på sistone, åker hem till Gällivare i morgon, där han alltså ställs mot tufft motstånd i tävlingen på lördag och söndag.
Bland annat får han fightas mot andra världsstjärnor som Lukas Bauer, Alex Harvey, Devon Kershaw, Sergey Ustiugov och Evgenij Belov!
-Fantastiskt kul att Marcus kommer till start på hemmaplan och att vi dessutom har ett tjugotal världscupåkare i startfältet, det visar att vi verkligen lyckats flytta fram positionerna med Gällivarepremiären, säger tävlingsledaren Lars-Gunnar Pettersson.
Gällivarepremiären kommer att köras efter samma program som världscuppremiären i finska Kuusamo nästkommande helg. På plats på Hellnerstadion finns redan de kanadensiska och tjeckiska världscuplagen samt delar av det ryska laget med Ustiugov och Belov i spetsen.
Premiärhelgen inleds med klassisk sprint på lördag och följs sedan av distanstävlingar över 10 respektive 15 kilometer i klassisk stil på söndag.
-Det här är ett perfekt genrep för lagen som sedan ett par veckor tillbaka ligger på träningsläger i Gällivare att finslipa formen inför världscupsäsongen, det kommer garanterat att bli riktigt fina tävlingar, säger Lars-Gunnar Pettersson.
Även juniorklasserna lockar stora och namnkunniga startfält. Juniorlandslagstjejen Emma Ribom, som vann dubbelt i finska Munio senaste helgen, finns bland de anmälda och gör en spännande start.
Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar