• torsdag 28 juli 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Yttern något för Piteå? Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Hanna Öberg, Anna Magnusson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Kan Nyström knäcka Haag?

Luleå Susanne Nyström har tidigare tävlat för Piteå Elit. Foto: Håkan Svensson

Foto: Håkan Svensson

Riktigt spännande i morgon:

Klarar  långloppssuveränen Susanne Nyström (bilden), Laisvall SK, också av att köra ifrån landslagsesset Anna Haag i Tjejvasan, tre mil från Oxberg till Mora på Vasaloppsspåret..?

Det blir en högintressant batalj, mellan två duktiga skidtjejer.

Där svaret mycket väl också kan bli en tredje tjen, nämligen Gällivare-tjejen Jenny Hansson, som vann Tjejvasan förra året efter fyra raka segrar för Susanne Nyström.

Även namn som Maria Rydqvist, Sara Lindborg och Sofia Bleckur är också på allvar med i kampen om seger i Tjejvasan.

I de internationella långloppen har Susanne Nyström varit oslagbar den här vintern, och har tre raka segrar i Ski Classics.

I kraft av sin eminenta stakförmåga har Laisvall-Susanne ett klart segervapen. Anna Haags stora chans är att köra stenhårt i de få backiga avsnitten på banan, och på det sättet försöka möra ner långsloppsspecialisterna, med Susanne Nyström och Jenny Hansson i spetsen.'

- Vi måste försöka bränna på allt vi har på de lätta avsnitten av banan. Det är vår chans, konstaterar Nyström.

- Det kommer bli ett tufft lopp och med ett snabbt före blir det mindre marginaler att jobba med. Samtidigt är det många intresanta utmanare i år och det gör det hela extra spännande, säger Jenny Hansson i ett pressmeddelande.

- Det var en fantastisk upplevelse med dubbelsegern förra året men visst är jag sugen på ytterligare en vinst. Vi har en plan inför morgondagen men kommer vi tillsammans in på upploppet så är det seger som gäller, säger Susanne Nyström.

För Susanne, som i vardagslag representerar hemorten Laisvall, men bor i Mora, betyder förstås Tjejvasan extra mycket.

- Det är speciellt att tävla på hemaplan. Jag känner terrängen väldigt väl och det är många som är ute och hejar längs banan, jag ser fram emot morgondagens tävling, fortsätter Susanne. Under förmiddagen i dag var favorittjejerna ute i spåret för att testa skidor och i eftermiddag har de laddat upp för loppet - med semlor (!) rapporteras det.

- Jag känner mig trygg med materialet och vallarna arbetar frenetiskt inför tävlingen. Samtidigt är formen bra så det kommer gå fort i morgon, avslutar Jenny.

x x

Tjejvasan sänds live i SVT play/mobil 09:40-12:00. Starten och vinnarens målgång visas även live iVinterstudion.

x x

Apropå Vasaloppet och TV, så är det klart att SVT storsatsar på Vasaloppets vintervecka, vilket man  också berättar om i ett pressmeddelande. Utöver själva Vasaloppet den 4 mars kommer både SVT Gävledala och SVT Sport att göra flera direktsändningar i SVT Play. SVT Sport sänder för första gången Tjejvasan live - loppet kommenteras av Rickard Ekman och  långloppsexperten Mattias Svahn. Tjejvasan sänds live i SVT Play och även Vinterstudion direktsänder vid både starten och vinnarens målgång. Under själva Vasaloppet, söndag 4 mars, sänds Vasaloppet direkt i både SVT1 och Play. Dessutom blir det tre Playexklusiva sändningar; elitsändningen där tittarna kan följa täten, Vallaboden där Mattias Svahn sänder live från sin bod under loppet samt Målgångskameran där alla målgångar kan ses.  I Gomorron Sverige under veckan blir det självklart också många direktrapporter från Vasaloppsorterna.

Här är sändningstiderna:   Fredag 24/2: KortVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Lördag 26/2: TjejVasan   09:40-12:00 TjejVasan LIVE i Play/mobil (start och vinnarens målgång även i Vinterstudion i SVT1/Play).   Måndag 27/2: Öppet Spår   13:00-13:30 Starten live på svt.se/gavledala   16:30-17:00 Från målet på svt.se/gavledala   Tisdag 28/2: HalvVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Söndag 4/3: Vasaloppet   07:30-13:00 SVT1/Play/mobil: Vasaloppet   07:45-13:00 Play/mobil: Eliten (följ täten!)   09:00-15:00 Play/Mobil: Från Vallaboden med Mattias Svahn   12:00-21:00 Play/Mobil: Folkets målgångar - Se alla åka i mål   Under Vasaloppssöndagen 4 mars kan alla sändningar ses live även på   SVT:s Vasaloppssida. Alla Playsändningar kan även ses i mobilen.

Till sist: Apropå det här med norrbottniska segrar under årets Vasaloppsvecka, så är det nog troligt att det kan bli fler än den troliga (?), i Tjejvasan i morgon...

Jag tänker då på damklassen i det stora Vasaloppet nästa söndag. där fjolårssegraren Jenny Hansson och tvåan 2011, Susanne Nyström också har alla möjligheter att klara av en skön repris.

Håkan Svensson

Snacka om otrolig Persson

Luleå Lars Erik Persson

Skidbloggen har varit med om många fantastiska prestationer genom åren, men garanterat går fenomenale matematikprofessorn , snart 72 årige Lars-Erik Persson, högt upp på topplistan.

Det var ju helt fantastiskt det han gjorde i går när han körde två Vasalopp, och lite mer än så faktiskt, på rullskidor runt kvarteret på Porsön i Luleå, där han bor. 770 varv á 260 meter och totalt 20 mil. Från tidig morgon till sen kväll…

Allt är så otroligt. Först att komma på den smått galna idén att ta sig för den häftiga utmaningen, och sedan genomföra det hela på ett magnifikt sätt…  Jag är så imponerad.

Men sedan tidigare vet vi ju att professorn har kraften, både fysiskt, och mentalt inte minst, att klara de tuffaste av utmaningar.  Han har gjort mängder med Vasalopp genom åren (64 Vasalopp och Öppna spår), och senast i år körde han flera under Vasaloppsveckan..!

Häromåret så stakade han också runt kvarteret på rullskidor – men då ”bara” ett Vasalopp… Nu blev det två..!

Precis , som i Vasas spår på vanliga skidor, så stakade han hela vägen, och alla som provat vet ju hur mycket det tar på armar och mage…

Man häpnar, och inser att människan nog har kapacitet att göra det obegripliga när viljan finns…

I dag på morgonen läser jag också på Lars-Eriks Facebook-sida att han känner sig överraskande återställd efter kraftprovet efter en god nattsömn, och är ytterst tacksam mot alla som stöttade honom på olika sätt i hans framfart. Det var en rad människor.

Frun Lena Persson, Sven Ivan Grönlund för arrangemang och varvräkning, Ingela Nilsson för filmning , Andreas Almqvist, för att han åkte med honom en lång sträcka i två kritiska skeden, Nina Lintzén, för kostråd som gjorde att han fick energi och slapp kramp), Harri Olli för vässning av stavarna, och många fler... Inte minst TV 24 Norrbottens Reino Jilker, och radions reportrar som följde hans utmaning på ett engagerat sätt.

Själv hade jag inte möjlighet att följa honom på plats denna gång, men inspirerade (?) honom med glada tillrop på FB innan start av 20-milastakningen runt kvarteret, och känner jag honom rätt lär det inte bli sista gången vi får följa hans bedrifter.

Både som stakare i kvarteret, och i Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet framöver!

Håkan Svensson

Tummen upp för juryn

Piteå Sofia Henriksson

Sofia Henriksson, Piteå Elit får priset. Foto: Håkan Svensson

Tummen upp för juryn för Sixten Jernbergspriset som beslutat ge länets stora skidtalang Sofia Henriksson, Piteå Elit priset för 2016 , utifrån hennes prestationer under SM i Piteå i vintras.

Det gör man med följande välgrundade motivering:

”Efter att ha fått 2014–2015 års säsong förstörd på grund av sjukdom, kom Piteå Elits Sofia Henriksson igen på ett storartat sätt under den senaste vintern. Hon uppfyllde med råge det prov på sinnets hårdhet och kämpaglöd som står i statuterna för Sixten Jernberg-medaljen och fick som femte dam i följd priset till minne av den forne skidhjälten.”

Sixten Jernbergpriset kan endast erövras en gång och gäller prestationer i anslutning till SM. Sofia Henriksson hade vid 2016 års SM-tävlingar serien 4-7-2 i respektive 10 km, skiathlon, samt 30 km. Dessutom åkte hon första sträckan i det lag som vann 3x5 km för Piteå Elit SK.

Sixten Jernbergpriset har delats ut sedan 1965, året efter det att Sixten Jernberg avslutade sin framgångsrika karriär. Vinnarna av priset utgör en provkarta på svensk skidelit under mer än fem decennier. Det allra första, av nu 52 pris, tilldelades för övrigt en annan hårding i skidspåret, nämligen min gode kamrat, Ove Lestander, Bergnäsets AIK.

År 2005 ändrades förutsättningarna för priset, i samråd med Sixten Jernberg själv, så att även damer får konkurrera om priset.

Pristagaren ska utses av en jury med representation från media, arrangören av SM-veckan och Svenska Skidförbundet.
Juryn som utsåg Sofia Henriksson till 2016 års vinnare består av skidjournalisten Frille Eriksson, Jenny Axelsson från SM-organisationen i Piteå, samt Ludvig Remb, Svenska Skidförbundet.

Här är åkarna som tilldelats Jernbergspriset genom årens lopp: Totalt är det elva norrbottningar som här nedan redovisas i fet stil:

1965,  Ove Lestander, Bergnäsets AIK
1966,  Jan Halvarsson, Föllinge IK
1967,  Per-Erik Eriksson, Åsarna IK
1968,  Lars Göran Åslund, Åsarna IK
1969,  Gunnar Larsson, Hulans IF
1970,  Lars-Arne Bölling, IFK Mora
1971,  Sven-Åke Lundbäck, Bergnäsets AIK
1972,  Thomas Magnuson, Delsbo IF
1973,  Esbjörn Ulvenwall, IFK Mora
1974,  Tommy Limby, Orsa IF
1975,  Christer Johansson, MoDo AIKGideå
1976,  Erik Wäppling, IFK Umeå
1977,  Thomas Wassberg, Åsarna IK
1978,  Björn Risby, IFK Umeå
1979,  Erik Gustavsson, Malungs IF
1980,  Stig Jäder, Jäderfors SK
1981,  Thomas Eriksson, Domnarvets GoIF
1982,  Anders Larsson, Bondsjöhöjdens IK
1983,  Jan Ottosson, Åsarna IK
1984,  Gunde Svan, Dala-Järna IK
1985,  Torgny Mogren, Åsarna IK
1986,  Lars Håland, IFK Lidingö
1987,  Tony Pölder, Landsbro IF
1988,  Larry Poromaa, Hakkas GoIF
1989,  Henrik Forsberg, Bergeforsens SK
1990,  Christer Majbäck, Jukkasjärvi IF
1991,  Stefan Grahn, Landsbro IF
1992,  Niklas Johansson, Landsbro IF
1993,  Staffan Larsson, IFK Mora
1994,  Niklas Jonsson, Piteå SGIF
1995,  Mathias Fredriksson, Häggenås SK
1996,  Daniel Gideonsson, Åsarna IK
1997,  Anders Bergström, Domnarvets GoIF
1998,  Per Elofsson, IFK Umeå
1999,  Jörgen Brink, Piteå SGIF
2000,  Urban Lindgren, Piteå SGIF
2001,  Morgan Göransson, Åsarna IK
2002,  Anders Södergren, Stockviks SF
2003,  Thobias Fredriksson, Östersunds SK
2004,  Mats Larsson, Åsarna IK
2005,  Emelie Öhrstig, Piteå Elit
2006,  Maria Rydqvist, Östersunds SK
2007,  Charlotte Kalla, IFK Tärendö
2008,  Johan Olsson, Åsarna IK
2009,  Britta Norgren, Sollefteå SK
2010,  Marcus Hellner, Gellivare Skidallians
2011, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF
2012, Hanna Brodin, Åsarna IK
2013, Emma Wikén, Åsarna IK
2014, Sofia Bleckur, IFK Mora SK
2015, Stina Nilsson, IFK Mora SK
2016, Sofia Henriksson, Piteå Elit SK

Håkan Svensson

Länshopp missar tunnelläger

Piteå

Skidtunneln i Torsby är samlingspunkten när längdlandslaget har sommarläger den 26 juni – 2 juli.
– Huvudsyftet med lägret är självklart att åka mycket skidor, säger Lars Selin, herrtränare för landslaget.

Tråkigt nog missar länshoppet Jennie Öberg, Piteå Elit lägret inledningsvis på grund en förkylning på sistone. På plats finns dock Sofia Henriksson, Piteå Elit och Marcus Hellner, Gellivare Skidallians.

Igår samlades längdlandslagets damer och herrar i Torsby för att genomföra försäsongens andra träningsläger. Mycket tid kommer att tillbringas i inomhusarenan för längdskidor, som nyligen hade sitt tioårsjubileum.
– Vi är ett nytt tränarteam i år och har behov av att få se åkarnas skidteknik, som ju är en stor del av deras prestation på skidor. Även landslagsvallarna finns på plats för att testa skidor tillsammans med de aktiva, berättar Lars Selin i ett pressmeddelande.

Men en hel del träning kommer även att genomföras utomhus.
– Idag ska vi köra rullskidor uppför Tossebergsklätten. Det är en tre kilometer lång och brant backe, som nu har nyasfalterats. Den är jämförbar med en alpsluttning, säger Lars Selin.

Det har blivit en tradition för de blågula längdskidåkarna att genomföra ett läger per år i Värmlands djupa skogar. Förutom skidåkning på snö i inomhusarenan, erbjuder Valbergets friluftsområde i Torsby även fin löparterräng och en varierande rullskidbana.
– Torsby är en ort som vi verkligen uppskattar. Här har vi möjlighet att både åka skidor och köra fin barmarksträning. Vi blir alltid väl bemötta här och man gör sitt yttersta för att tillmötesgå våra önskemål, säger Rikard Grip, förbundskapten för längdlandslaget.

När lägret drog igång igår, söndag, saknades fyra åkare; Oskar Svensson, Falun/Borlänge SK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Jennie Öberg, Piteå Elit och Jonna Sundling, IFK Umeå.
– Dessa fyra åkare har, eller har haft, känningar av lättare förkylning, men vi hoppas att de ska kunna ansluta till lägret senare i veckan, berättar Rikard Grip.

Samtidigt har Utvecklingslaget läger i Idre, där alla åkare är på plats.

Längdlandslaget på plats i Torsby 26 juni – 2 juli

Damer: Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, IFK Mora SK, Sofia Henriksson, Piteå Elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK,.

Herrar: Jens Burman, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Falun/Borlänge SK, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Martin Johansson, IFK Mora SK, Emil Jönsson, IFK Mora SK, Johan Olsson, Stockviks SF, Teodor Peterson, Åsarna IK, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Hårda dagar "på jobbet"

Piteå Ingen snö för skidåkning, förstås. Men åkarna kör hårt i andra former så här i midsommartid. Häromkvällen visade Piteå Elits nyförvärv från Kalix, Johan Häggström, klass på rullskidor när han vann den första deltävlingen i Elpex Classic på rullskidor. Det var en tävling i Jävre över 22 kilometer, där åkarna brände på rejält från redan från start, men tidigt gick Johan Häggström, som bara tävlat två gånger på rullskidor, ifrån övriga fältet tillsammans med Luleåkillen, tävlande för Göteborg, Niklas Henriksson. De hjälptes sedan åt att hålla fart, men i spurten var sprintern Johan Häggström starkast och vann. Framöver kan det bli aktuellt med fler rullskidtävlingar, bland annat en elittävling i Finland och möjligen SM i Norrköping i juli. 

I tävlingen ingick också ett lopp över 40 km som vanns av Klas Nilsson, Skellefteå. Damloppen vanns av Julia Wirtala, Luleå Gjutaren (22 km) och Nina Lintzén, Stil ( 40 km).

Rullskidor är en prima träningsform för att bygga styrka inför den kommande skidvintern.

Men det finns andra sätt. Jag läser att vår unga landslagsåkare Sofia Henriksson, Piteå Elit, kör hårt i Östersund. Nyligen kom hon trea i Vårruset där (som landslagskompisen Anna Haag vann) , och nu löptränar hon för fullt.  Först ett tufft fartpass på rullskidbandet vid Vintersportcentrum som visar att fysiken och styrkan finns.

Sedan en lång löptur, givetvis i sällskap med sin trogna följeslagare vorstehhunden Cooper, i skog, stig, och på myrar.  En tur på hela två timmar och 40 minuter nonstop..!

I morgon väntar också ytterligare en dag med två träningspass, där planeringen säger 4 timmar och 30 minuter totalt. Kanske blir det fem timmar.., funderar hon. Ja, här handlar det om fysiska fenomen, med en enorm kondition och en het vilja.

Verkligen beundransvärt att de orkar slita i ur och skur.

Håkan Svensson

"Det händer saker"

Luleå kalla ingesson

Det ännu intensivare samarbetet mellan Charlotte Kalla och personlige tränaren Magnus Ingesson har fått en flygande start på träningsläger i västerbottniska Saxnäs och norska Sognefjell. Foto: Håkan Svensson

Det har varit lite stiltje på bloggen en tid, när säsongen tagit slut. Men givetvis händer det saker hela tiden. Det svenska landslaget har haft läger i norska Meråker och Sollefteå , och startar ett nytt läger i skidtunneln i värmländska Torsby den 26 juni.

I det svenska A-landslaget för damer återfinns som bekant Sofia Henriksson och Jennie Öberg, Piteå Elit, och på herrsidan Marcus Hellner, Gellivare Skidallians.

I norska Sognefjell har vårt stora VM-hopp Charlotte Kalla, som inför kommande säsong tränar utanför landslaget, tränat i eget läger tillsammans med sin personlige tränare Magnus Ingesson. Med där också Magdalena Pajala, Piteå Elit, som även hon gör sin egen satsning utanför landslaget.

Jag har följt rapporter från medier på plats samt inlägg på sociala medier , och noterat att träningsförhållandena på den norska glaciären varit topp. Har sett att Kalla och andra världsåkare där har kunnat åka i kortbyxor och t-tröja..!

Riktigt så var varmt och skönt i solen var det inte i Saxnäs i början på maj när Piteå Elit och Kalla/Ingesson startade upp sin nysatsning inför VM-vintern, men ändå härliga förhållanden som de norrbottniska essen jublade över. Jag var själv på plats på det lägret och såg hur de stortrivdes.

Samtidigt som de aktiva bygger form för den kommande vintern, där VM i Lahtis 2017 är den stora höjdaren, så har toppledarna i Internationella Skidförbundet, FIS haft kongress i Cancun i Mexico av alla ställen..!

Varför dra så långt bort till enorma kostnader, kan jag tycka, men det verkar vara lite av en tradition att lägga kongresser så långt bort från de delar av världen, där sporten är som störst..!

I alla händelser har en hel del beslut fattats där, som fina skidsajten sweski.com ingående berättar om. Jag ska bara i korthet plocka några nyheter från FIS-kongressen:

x x Tyska Oberstdorf har fått skid-VM i de nordiska grenarna 2021, och slog ut norska Trondheim och slovenska Planica i omröstningen, vilket inte var speciellt oväntat.  Oberstdorf , som är en penningstark och duktig arrangör, hade VM 2005 och får nu chansen på nytt. Trondheim söker nu VM 2023 i stället.

x x De närmaste storevenemangen avgörs enligt följande: VM Lahtis 2017, OS i Pyeongchang i Korea 2018, följt av Seefeld, Österrike, som  arrangerar skid-VM 2019. Och därefter kommer alltså tyska Oberstdorf 2021.

x x Kommande säsong kan vi aldrig se mer än 8 norrmän i världscupen i en och samma tävling. Det blir resultatet av dom regler som FIS-kongressen i Mexico beslutade den här veckan.

x x En annan nyhet är fjolårets världscupsegrare inte längre får friplats under hela säsongen.

x x Varje nation får nu också bara ställa upp med två stafettlag i världscupen. Förslaget om en mixad stafett, som man har i skidskytte, föll dock på FIS-kongressen.


x x Speciella zoner där det ska vara förbjudet att staka har varit ett hett debattema en tid. Nu beslutade FIS om en nya regler som öppnar för såna zoner. Det gäller dock inte i internationella tävlingar kommande vinter, utan systemet ska testas först i olika länder av yngre åkare.

x x Jag avslutar det här blogginlägget med lägerprogrammet för de svenska landslagsåkarna i längd inför den kommande säsongen:

J-laget:

18/6-23/6 Skövde Billingen Öppet elitläger,20/7-24/7Idre (Tillsammans med norska J-laget),7/8-12/8, Sollefteå Öppet elitläger 23/10-28/10 Idre

 U-laget

26/6-2/7, Idre , 8/8-14/8 Bruksvallarna 5/9-16/9 Livigno 23/10-29/10 Idre, 7/11-12/11 Bruksvallarna

 A-laget Dam

26/6-2/7 Torsby, 4/8-12/8, Åre/Vålådalen 28/8-2/9 Torsby 12/9-23/9 Europa 19/10-31/10 Val Senales (några åkare) 23/10-30/10, Idre (åkare som inte åker till Val Senales)

 A-laget Herr                     

26/6-2/7 Torsby, 4/8-12/8 Åre/Vålådalen, 29/8-8/9, Europa 28/9-7/10 Toblach, 23/10-30/10 Idre

Håkan Svensson

 

 

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar