• torsdag 27 oktober 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Skrämmande utveckling Skidbloggen Skidbloggen
Vädersponsor:

Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Hanna Öberg, Anna Magnusson Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Kan Nyström knäcka Haag?

Luleå Susanne Nyström har tidigare tävlat för Piteå Elit. Foto: Håkan Svensson

Foto: Håkan Svensson

Riktigt spännande i morgon:

Klarar  långloppssuveränen Susanne Nyström (bilden), Laisvall SK, också av att köra ifrån landslagsesset Anna Haag i Tjejvasan, tre mil från Oxberg till Mora på Vasaloppsspåret..?

Det blir en högintressant batalj, mellan två duktiga skidtjejer.

Där svaret mycket väl också kan bli en tredje tjen, nämligen Gällivare-tjejen Jenny Hansson, som vann Tjejvasan förra året efter fyra raka segrar för Susanne Nyström.

Även namn som Maria Rydqvist, Sara Lindborg och Sofia Bleckur är också på allvar med i kampen om seger i Tjejvasan.

I de internationella långloppen har Susanne Nyström varit oslagbar den här vintern, och har tre raka segrar i Ski Classics.

I kraft av sin eminenta stakförmåga har Laisvall-Susanne ett klart segervapen. Anna Haags stora chans är att köra stenhårt i de få backiga avsnitten på banan, och på det sättet försöka möra ner långsloppsspecialisterna, med Susanne Nyström och Jenny Hansson i spetsen.'

- Vi måste försöka bränna på allt vi har på de lätta avsnitten av banan. Det är vår chans, konstaterar Nyström.

- Det kommer bli ett tufft lopp och med ett snabbt före blir det mindre marginaler att jobba med. Samtidigt är det många intresanta utmanare i år och det gör det hela extra spännande, säger Jenny Hansson i ett pressmeddelande.

- Det var en fantastisk upplevelse med dubbelsegern förra året men visst är jag sugen på ytterligare en vinst. Vi har en plan inför morgondagen men kommer vi tillsammans in på upploppet så är det seger som gäller, säger Susanne Nyström.

För Susanne, som i vardagslag representerar hemorten Laisvall, men bor i Mora, betyder förstås Tjejvasan extra mycket.

- Det är speciellt att tävla på hemaplan. Jag känner terrängen väldigt väl och det är många som är ute och hejar längs banan, jag ser fram emot morgondagens tävling, fortsätter Susanne. Under förmiddagen i dag var favorittjejerna ute i spåret för att testa skidor och i eftermiddag har de laddat upp för loppet - med semlor (!) rapporteras det.

- Jag känner mig trygg med materialet och vallarna arbetar frenetiskt inför tävlingen. Samtidigt är formen bra så det kommer gå fort i morgon, avslutar Jenny.

x x

Tjejvasan sänds live i SVT play/mobil 09:40-12:00. Starten och vinnarens målgång visas även live iVinterstudion.

x x

Apropå Vasaloppet och TV, så är det klart att SVT storsatsar på Vasaloppets vintervecka, vilket man  också berättar om i ett pressmeddelande. Utöver själva Vasaloppet den 4 mars kommer både SVT Gävledala och SVT Sport att göra flera direktsändningar i SVT Play. SVT Sport sänder för första gången Tjejvasan live - loppet kommenteras av Rickard Ekman och  långloppsexperten Mattias Svahn. Tjejvasan sänds live i SVT Play och även Vinterstudion direktsänder vid både starten och vinnarens målgång. Under själva Vasaloppet, söndag 4 mars, sänds Vasaloppet direkt i både SVT1 och Play. Dessutom blir det tre Playexklusiva sändningar; elitsändningen där tittarna kan följa täten, Vallaboden där Mattias Svahn sänder live från sin bod under loppet samt Målgångskameran där alla målgångar kan ses.  I Gomorron Sverige under veckan blir det självklart också många direktrapporter från Vasaloppsorterna.

Här är sändningstiderna:   Fredag 24/2: KortVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Lördag 26/2: TjejVasan   09:40-12:00 TjejVasan LIVE i Play/mobil (start och vinnarens målgång även i Vinterstudion i SVT1/Play).   Måndag 27/2: Öppet Spår   13:00-13:30 Starten live på svt.se/gavledala   16:30-17:00 Från målet på svt.se/gavledala   Tisdag 28/2: HalvVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Söndag 4/3: Vasaloppet   07:30-13:00 SVT1/Play/mobil: Vasaloppet   07:45-13:00 Play/mobil: Eliten (följ täten!)   09:00-15:00 Play/Mobil: Från Vallaboden med Mattias Svahn   12:00-21:00 Play/Mobil: Folkets målgångar - Se alla åka i mål   Under Vasaloppssöndagen 4 mars kan alla sändningar ses live även på   SVT:s Vasaloppssida. Alla Playsändningar kan även ses i mobilen.

Till sist: Apropå det här med norrbottniska segrar under årets Vasaloppsvecka, så är det nog troligt att det kan bli fler än den troliga (?), i Tjejvasan i morgon...

Jag tänker då på damklassen i det stora Vasaloppet nästa söndag. där fjolårssegraren Jenny Hansson och tvåan 2011, Susanne Nyström också har alla möjligheter att klara av en skön repris.

Håkan Svensson

Skrämmande utveckling

Fuengirola Ja, vad ska hända i längdskidsporten den kommande vintern..? Jag är riktigt bekymrad.

Jag förstår vår storstjärna Charlotte Kallas  sorgfyllda känslor över det som hänt konkurrenten och vännen Therese Johaug som testats positivt för en anabol steroid. Jag förstår också att Charlotte har svårt att förhålla sig till det hänt i väntan på det slutliga straffet för för världsettan på damsidan.

Den känslan delar jag, samtidigt delar jag gärna min syn på läget just nu, både när det gäller Johaugs hotande avstängning, och andra händelser i gråzonen kring fusk/dopning. Trovärdigheten för sporten är som alla förstår starkt hotad, och jag känner stark olust inför det som hänt. Intresset för den kommande säsongen har dämpats rejält, vilket är en märklig känsla för mig som en stark skidvän.

Jag har under många år återkomande mött frågor kring den norska dominansen i längdspåren. Det har också framförts klara misstankar om fusk. vilket jag oftast  (möjligen blåögt) avfärdat och hävdat att förklaringen till överlägsenheten är den starka bredden i norsk längdsport sedan unga år.

Jag tror inte/ (vill inte tro…) att Therese Johaug ägnat sig åt medveten doping nu heller, utan att hennes avstängning istället kommit efter ett ofattbart och gigantiskt slarv när hon skaffade sig läppsalva i Italien.

Där kanske hennes läkare, som avgick direkt efter skandalen, är den största syndabocken, men för alla aktiva på världsnivån i dag gäller det att ha full koll på alla mediciner, kosttillskott, drycker, och annat man sätter i sig.  De aktiva själva måste i slutändan ta det fulla ansvaret. Nu missades en tydlig dopingvarning på förpackningen, och det är förstås ytterst märkligt.  Organisationen, medicinskt, i landslagen måste vara minutiöst noggrann för att undvika misstag.

Missen lär föra med sig att Johaug blir avstängd en längre tid, om inte något sensationellt starkt motargument kommer fram i den pågående norska internundersökning av ärendet som pågår. Min känsla är i alla fall  att Johaug inte kommer att delta vid VM i Lahtis i februari. Det finns en regelbok att följa i dopningsärenden, och utgångspunkten måste vara att alla behandlas lika.  Något annat sänder felaktiga signaler. Samtidigt inser jag dock att både norsk skidsport, och givetvis Therese Johaug själv, som drabbas så hårt, hoppas komma lindrigare undan.

Johaug-affären fläckar givetvis ner skidsporten i stort, och slår tillbaka på alla åkare i den yppersta eliten som sköter sig klanderfritt. Även våra egna storstjärnor med Charlotte Kalla i spetsen , som nu räknar med att få frågor kring doping hela den kommande vintern, vilket säkert känns frustrerande.

Samtidigt som den affären utreds, står också den infekterade frågan kring astmamediciner i fokus, efter att den norska världsettan Martin Johnsrud-Sundby fällts för att ha tagit otillåtna doser av astmamedicin. Där har jag tidigare klart deklarerat att det känns totalt fel att åkare som inte lider av astma erbjuds, och tar astmamedicin, i förebyggande syfte och för att öppna luftvägarna.

Flera norska landslagåkare har på sistone erkänt att de tagit astmamedicin mellan heaten i exempelvis sprintlopp.  Det har också framkommit att det finns en hemlig våning, överst i den norska vallalastbilen där åkarna får sin astmamedicinska behandling under tävlingar… Jag baxnar. Jag har vandrat runt den lastbilen många gånger, men aldrig kunnat drömma om att något sådant pågått på övervåningen.

Kanske mest skrämmande är dock att det verkar som om ledningen, och många åkare i vårt västra grannland, ingenting lärt av den upprörda reaktion som kommit i den saken, och tänker fortsätta med galenskaperna.

Visst, det är inte olagligt att ha nebulisatorer i vallatrailern, och ta saltvattenlösning, men moraliskt fullständigt förkastligt, tycker jag. Och sätt att tänja på regelgränserna till det yttersta.

Samtidigt hör vi också om att finska åkare fortsatt tränar med syrgasmasker nere i Europa. Tack och lov har FIS nu tydligen förbjudit användningen av sådana i tävlingar, och skam vore väl annars… Men gråzonerna kring dopning och annat fusk är oroväckande stora, och nu krävs det enligt min syn tydliga regler , som efterlevs till punkt och pricka, för att skidsporten på något sätt ska återupprätta sin skadade trovärdighet.

Men det kan tyvärr redan vara för sent.

Håkan Svensson

Spännande historia

Fuengirola Ingemar Stenmark

 

På den soliga sandstranden i södern har jag haft nöjet att läsa den senaste boken om fenomenet Ingemar Stenmark, som fick Sverige att stanna på 70 och 80-talet.

Boken heter Ingemar Stenmark – Mer än bara åk (Ekerlids Förlag), och är skriven av min högt värderade journalistkollega Ulf Stenberg som under hela Ingemars karriär stått vid den alpine mästarens sida, och inte minst hanterat kontakterna med media. Jag lärde känna Ulf Stenberg under åren när vi båda var engagerade i skidförbundets pressektioner. Han på alpina sidan, jag på längd.  Under årens lopp har Ulf skrivit tre böcker om Ingemar Stenmark. Han var med och spökskrev den första, Ingemar – slalomåkaren, och kom sedan igen med boken Ingemar och grabbarna. Nyligen så kom den tredje boken, som Stenberg i 35 år våndats inför att skriva eftersom han inte velat svika det förtroende han fått av Ingemar från första stund. På senare år har han dock noterat historielösheten som utbreder sig, inte minst i media. Efter ett samtal med fotbollslegenden Torbjörn Nilsson för ett par år sedan så insåg ändå Ulf Stenberg att han ville berätta om allt spännande som hände när världens bästa alpina åkare kom fram och de tidiga åren i den glansfulla karriären. Han har löst dilemmat med förtroenet med att begränsa berättandet till åren före Ingemar Stenmarks båda OS-guld i Lake Placid 1980, och jag tycker att han lyckats utmärkt.

Stenberg, som var först ut att bevaka Ingemar , som nyanställd på DN-sporten, innan han slog igenom i norska Voss 1974, och från det året också berättar om de minnesvärda dagar då Ingemar Stenmark firade sin 18-årsdag genom att vinna SM-guldet i slalom på Dundret i Gällivare. Det gjorde han i banor satta av pappa Erik Stenmark och Olle Rohlén, och det var en uppvisning som inte heller undertecknad glömmer i första taget eftersom även jag fanns på plats som Kuriren-reporter i Soldalen på Dundret där SM-slalomen avgjordes. Ingemar dansade utför pisten i en fart som fick oss alla att gapa och han vann överlägset, och det var början till en idrottssaga utan motstycke.

I Ulf Stenbergs nya bok får vi läsa avslöjanden och spännande berättelser om livet med Ingemar på och utanför backarna. Vi får läsa om riggade tävlingar, ja, upprörande mygel i den alpina världen och hot som inte nådde fram till Ingemar (!) , kroatiska terrorceller och vad som hände bakom kulisserna när Tärnas stolthet blev Sveriges folkkäraste idol någonsin.

Självklart finns också intressant läsning om Ingemars familj och hemmiljö i Tärna, samt klubben Tärna IK, Fjällvinden som fostrat så många stjärnor genom åren. Med stor inlevelse ger Ulf Stenberg läsaren en bild av vad som formade vinnarskallen Stenmark (60 år i år), vars meritlista kom att toppas av två OS-guld, fem VM-guld och 86 segrar i världscupen.

Jag hade oerhört stor behållning av att läsa boken, och kan verkligen rekommendera den för alla som intresserar sig för den alpine kungens makalösa karriär.

Håkan Svensson

"En upprörd debatt"

Fuengirola Hoppsan! Plötsligt en regndag här nere i soliga södern ..! Då kan det vara läge att blicka framåt lite mot den stundande skidsäsongen som inte är särskilt långt bort. Jag har också via rapporter, inte minst i sociala medier, noterat att en rad klubbar och skidanläggningar står redo att starta snökanonerna eller börja frakta ut sparad snö. Det gäller förstås framförallt de norra delarna av Skandinavien, Såg förresten att finska Vuokatti redan hade en rejäl slinga att åka på i anslutning till sin sedan länge etablerade skidtunnel..!

I länet räknar jag med att tidig skidåkning snart blir möjlig på en rad orter kring månadsskiftet oktober-november, och det brukar alltid kännas trevligt att dra på sig laggarna  efter en lång barmarkspriod. Den eviga frågan blir: Vem blir först att erbjuda åkbart underlag..?

X x x

Från skidfronterna har jag också, mestadels på resande fot, sporadiskt kunnat följa den ganska upprörda debatt som kommit efter att Internationella Skidförbundet (FIS) beslutat att stavlängden fortsättningsvis bara får vara 83 procent av kroppslängden. Allt i ett försök att försöka rädda den klassiska tekniken i en tid då alltfler åkare börja staka hela vägen i de klassiska loppen, och det gäller både elit och motionärer.

Det är väl knappast någon nyhet att jag personligen gärna vill ha kvar den klassiska tekniken i längdsporten, och med den grunduppfattningen ska jag förstås vara glad över initiativ som tas regelmässigt för att försöka behålla både klassisk åkning och skatetekniken i sporten.

Jag har dock noterat den upprördhet, ja ren ilska, som kommit till uttryck efter beslutet om en gräns för stavlängden, och det kan jag också förstå. Speciellt för åkare som tvingas kapa sina stavar väldigt mycket. En sådan är länets långloppsetta Nina Lintzén, som har en passionerad syn på sitt idrottande och minst av allt vill stoppa en utveckling av sporten. Vissa åkare hotar nu också att lägga av på grund av beslutet..!

Samtidigt har jag också noterat att skidexperter, och även toppåkare som vanligtvis stakar i alla tävlingslopp, konstaterat att beslutet som FIS tagit om stavlängden blir helt verkningslöst.

Jag törs inte ha en klar uppfattning i detta, men har svårt att tro att effekterna blir så stora som utmålas i de mest upprörda reaktionerna. Den kommande säsongen får ge svaren.

Personligen har jag alltid haft den uppfattningen att det är banorna som måste bli ännu tuffare för att rädda den klassiska tekniken. Inte stavlängden. Tunga och långa backar ska tvinga åkare att använda fästvalla och diagonala för att hänga med tidsmässigt. Problemet där är dock om tävlingsarrangörer finns som klarar dessa ökade krav på ännu hårdare banor ..!?

Även här får framtiden ge svar,

Håkan Svensson

Viktigt med nya regler

Luleå Skidsäsongen närmar sig och det kan vara läge för en liten nyhetskoll.

Nu står det nämligen klart att antidopningsorganisationen Wada stramar åt reglerna för astmamedicinering inför den kommande skidvintern, där VM i Lahtis är det stor målet för åkarna.

Bland andra länets storstjärna Charlotte Kalla har välkomnat en utredning kring vilka regler som gäller för astmamedicineringen till den kommande säsongen utifrån den debatt som varit.

Nu finns ett nytt regelverk, och det innebäri korthet att maxdosen per dygn blir densamma som förra säsongen, 1600 mikrogram salbutamol, men från och med nästa år blir det inte tillåtet att ta hela dosen på kort tid, säger Thorild Widvey, styrelseledamot i Wada till NRK.

_ Nu anges en maxdos på 800 gram var tolfte timme, och det är för att förhindra att det tas för stora doser salbutamol över kort tid, konstaterar Widvey.

Som bekant har den norska världsettan Martin Johnsrud-Sundby tidigare straffats med avstängning och fråntagna segrar för att han inte ansökt om dispens för att använda högre doser av astmamedicin än det tillåtna. Han uppges ha tagit tre doser på sammanlagt 15000 mikrogram under fem timmar inför en tävling enligt domen, vilket kraftigt överstiger den tillåtna dosen, uppger SVT.

Huruvida Johnsrud-Sundby-historien ligger till grund för de nya reglarna vill dock inte Wadas taleskvinna säga.

I alla händelser är det förstås bra om reglerna för astmamedicineringen stramas upp, tycker även undertecknad.

X  X  X

Apropå Charlotte Kalla så rapporterar hon fina träningsförhållanden från glaciären i Ramsau, Österrike via Piteå Elits facebooksida. Sedan några dagar tränar hon där tillsammans med sitt nya team och klubbkamraten Magdalena Pajala. Förutom Kallas personliga tränare Magnus Ingesson finns också Magdalenas pappa Sven-Erik Pajala på plats som tränare.

­­_ Vi har en tjugominutersrunda att åka på uppe på glaciären, och det är mycket finare förhållanden än jag trott. Det är helt magiskt här uppe ovan molnen, sedan vi åkt upp med kabinen.., berättar Charlotte entusiastiskt från glaciären på 2700 meters höjd.

Håkan Svensson

Fortsatt lyckosam nysatsning

Piteå kalla

Charlotte Kalla är fortsatt nöjd med sin nysatsning. Foto: Håkan Svensson

I dag har Charlotte Kalla haft pressträff i Sundsvall, där hon som bekant bor sedan några år tillbaka.

Jag har följt rapporteringen därifrån via livesändningar och rapportering från andra medier, och helhetsintrycket är att Charlotte fortsatt är helnöjd med sin satsning utanför landslaget.

Jag var på plats , och rapporterade i tidningen och här på Skidbloggen, vid hennes två tidigare träningsläger efter det beslutet, i västerbottniska Saxnäs och ångermanländska Sollefteå , och kunde då konstatera att hennes nysatsning är lyckad.

Det har jag också trott från första stund, efter fjolårsvintern var hon i det läget att det krävdes ett nytänk träningsmässigt för att fortsätta utvecklas som åkare på högsta världsnivån.

Efter att ha tagit del av hennes synpunkter från dagens pressträff i Sundsvall, så förstår jag att hon fortsatt känner sig storbelåten med nysatsningen utanför landslaget fram till tävlingssäsongen.

Efter lägret i Sollefteå har träningssommaren visserligen störts av en överbelastningsskada i ett revben i bröstryggen, som inneburit att hon delvis fått förändra sin träning något i förhållande till den ursprungliga planen, men det ska inte påverka hennes styrka när det drar ihop sig tävling i slutet på november.

Charlotte Kalla, stöttad av sitt miniteam, tränaren Magnus Ingesson, fystränaren Stefan Thomson och fysioterapeuten/sjukgymnasten och lillasystern Cecilia Kalla, har haft koll på läget och kunnat köra alternativ träning.

En träning som kort och gott inneburit mer benträning än överkropp.

I någon av intervjuerna har lyssnade på i dag, konstaterade Charlotte att hon snart var mogen att dra igång normal träning igen, och kanske skulle klara det redan i dag, men att hon , och teamet, valt att skynda långsamt.

Vid pressträffen i Sundsvall fick också Tärendös stolthet kommentera den debatt om astmamediciner som blossat upp, sedan det visat sig att norska landslagsåkare tagit receptbelagada mediciner utan att ha symptom på astma.

Detta har förstås skapat debatt, och en utredning är nu tillsatt. Charlotte själv, som aldrig själv haft astmabesvär, är också förvånad hur otydliga riktlinjerna är , och välkomnar den utredning som pågår och hoppas att allt ska vara klarlagt när säsongen drar igång.

Det hoppas också undertecknad, eftersom den här problematiken i många år varit på tapeten inom längdskidsporten.

Helt klart ska åkare som har astma, och det är ganska många i sporten, få använda medicin, men att friska tydligen tar astamedicin för att underlätta sin andning i tävlingsituationen känns fel.

Närmast åker Charlotte Kalla till Ramsau i Österrike på träningsläger nästa vecka.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar