Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Julia Nilsson och Per Spett med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i 40 års tid. Och Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com eller simon.jakobsson@kuriren.com.

Kan Nyström knäcka Haag?

Luleå Susanne Nyström har tidigare tävlat för Piteå Elit. Foto: Håkan Svensson

Foto: Håkan Svensson

Riktigt spännande i morgon:

Klarar  långloppssuveränen Susanne Nyström (bilden), Laisvall SK, också av att köra ifrån landslagsesset Anna Haag i Tjejvasan, tre mil från Oxberg till Mora på Vasaloppsspåret..?

Det blir en högintressant batalj, mellan två duktiga skidtjejer.

Där svaret mycket väl också kan bli en tredje tjen, nämligen Gällivare-tjejen Jenny Hansson, som vann Tjejvasan förra året efter fyra raka segrar för Susanne Nyström.

Även namn som Maria Rydqvist, Sara Lindborg och Sofia Bleckur är också på allvar med i kampen om seger i Tjejvasan.

I de internationella långloppen har Susanne Nyström varit oslagbar den här vintern, och har tre raka segrar i Ski Classics.

I kraft av sin eminenta stakförmåga har Laisvall-Susanne ett klart segervapen. Anna Haags stora chans är att köra stenhårt i de få backiga avsnitten på banan, och på det sättet försöka möra ner långsloppsspecialisterna, med Susanne Nyström och Jenny Hansson i spetsen.'

- Vi måste försöka bränna på allt vi har på de lätta avsnitten av banan. Det är vår chans, konstaterar Nyström.

- Det kommer bli ett tufft lopp och med ett snabbt före blir det mindre marginaler att jobba med. Samtidigt är det många intresanta utmanare i år och det gör det hela extra spännande, säger Jenny Hansson i ett pressmeddelande.

- Det var en fantastisk upplevelse med dubbelsegern förra året men visst är jag sugen på ytterligare en vinst. Vi har en plan inför morgondagen men kommer vi tillsammans in på upploppet så är det seger som gäller, säger Susanne Nyström.

För Susanne, som i vardagslag representerar hemorten Laisvall, men bor i Mora, betyder förstås Tjejvasan extra mycket.

- Det är speciellt att tävla på hemaplan. Jag känner terrängen väldigt väl och det är många som är ute och hejar längs banan, jag ser fram emot morgondagens tävling, fortsätter Susanne. Under förmiddagen i dag var favorittjejerna ute i spåret för att testa skidor och i eftermiddag har de laddat upp för loppet - med semlor (!) rapporteras det.

- Jag känner mig trygg med materialet och vallarna arbetar frenetiskt inför tävlingen. Samtidigt är formen bra så det kommer gå fort i morgon, avslutar Jenny.

x x

Tjejvasan sänds live i SVT play/mobil 09:40-12:00. Starten och vinnarens målgång visas även live iVinterstudion.

x x

Apropå Vasaloppet och TV, så är det klart att SVT storsatsar på Vasaloppets vintervecka, vilket man  också berättar om i ett pressmeddelande. Utöver själva Vasaloppet den 4 mars kommer både SVT Gävledala och SVT Sport att göra flera direktsändningar i SVT Play. SVT Sport sänder för första gången Tjejvasan live - loppet kommenteras av Rickard Ekman och  långloppsexperten Mattias Svahn. Tjejvasan sänds live i SVT Play och även Vinterstudion direktsänder vid både starten och vinnarens målgång. Under själva Vasaloppet, söndag 4 mars, sänds Vasaloppet direkt i både SVT1 och Play. Dessutom blir det tre Playexklusiva sändningar; elitsändningen där tittarna kan följa täten, Vallaboden där Mattias Svahn sänder live från sin bod under loppet samt Målgångskameran där alla målgångar kan ses.  I Gomorron Sverige under veckan blir det självklart också många direktrapporter från Vasaloppsorterna.

Här är sändningstiderna:   Fredag 24/2: KortVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Lördag 26/2: TjejVasan   09:40-12:00 TjejVasan LIVE i Play/mobil (start och vinnarens målgång även i Vinterstudion i SVT1/Play).   Måndag 27/2: Öppet Spår   13:00-13:30 Starten live på svt.se/gavledala   16:30-17:00 Från målet på svt.se/gavledala   Tisdag 28/2: HalvVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Söndag 4/3: Vasaloppet   07:30-13:00 SVT1/Play/mobil: Vasaloppet   07:45-13:00 Play/mobil: Eliten (följ täten!)   09:00-15:00 Play/Mobil: Från Vallaboden med Mattias Svahn   12:00-21:00 Play/Mobil: Folkets målgångar - Se alla åka i mål   Under Vasaloppssöndagen 4 mars kan alla sändningar ses live även på   SVT:s Vasaloppssida. Alla Playsändningar kan även ses i mobilen.

Till sist: Apropå det här med norrbottniska segrar under årets Vasaloppsvecka, så är det nog troligt att det kan bli fler än den troliga (?), i Tjejvasan i morgon...

Jag tänker då på damklassen i det stora Vasaloppet nästa söndag. där fjolårssegraren Jenny Hansson och tvåan 2011, Susanne Nyström också har alla möjligheter att klara av en skön repris.

Håkan Svensson

Kalla lägger sig i skidbråk

Luleå Marcus Hellner och Charlotte Kalla blev i dag nominerade till Jerringpriset för sina insatser i OS. Hellner för stafettguldet och Kalla var nominerad två gånger – både individuellt och i stafett. Coolt och välförtjänt. Jag räknar med att Kalla tar hem priset. Hennes insats när Sverige tog OS-guld i stafett är oslagbart i mina ögon. Mer om Jerringprset här.

I övrigt ser jag att lugna Kalla har brusat upp sig i norska NRK. Hon ger sig in i debatten angående Marit Björgens astmamedicin. Hon kritiserar den polska storstjärnan Justyna Kowalzcyk för att hon fortsätter snacka skit om Björgen. "Jeg synes det er merkelig, og forstår ikke hvordan hun tenker når hun må holde liv i den tråden. Jeg trodde det var ferdig", säger Kalla.

Eller på för er som föredrar svenska: "Jag tycker det är märkligt. Jag förstår inte hur hon tänker när hon håller liv i den här debatten. Jag trodde den var avslutad". 

Ska vi gissa att Kalla och Kowalzcyk inte sluter upp tillsammans för en tangokväll i Kuusamo till helgen?  Men vad vet jag egentligen. Det kanske blir bastu följt av tango.

Så här ska polskan ha sagt angåennde Björgen: "Jag har fortfarande misstankar och onda aningar om den verkliga effekten av astmamedicinen när det gäller hennes prestationer. Det står jag för, och jag är stolt över att jag var först med att påpeka det här", säger Kowalzcyk till polska Gazeta. Här är länken till NRK:s artikel.

Det bör väl tilläggas att Marit Björgen tidigare haft dispens för astmamedicinen Symbicort som var dopingklassad fram till 2011. Sedan blev den tillåten.

Det var det.

Simon

 

Löftet tävlar igen

Luleå Det kommer att handla rätt mycket om skidornas världscuppremiär i Kuusamo de närmsta dagarna. Innan jag hoppar in i bilen i morgon bitti tänkte jag bara göra er uppmärksamma om att Ylva Stålnacke är redo för start igen.

Till helgen är det återigen storslalom på världscupprogrammet. Efter att ha misslyckats ta poäng i Sölden blir det ett nytt försök i Aspen. Rapporterna säger att Stålnacke, som utsågs till Årets nykomling på Norrbottens Idrottsgala 2013, ser riktigt bra ut i träning. Nu gäller det bara att få ut kapaciteten på tävling.

På Europacupen dominerade hon i fjol. Jag räknar med att hon lyckas på den större scenen den här säsongen – Aspen låter väl som ett bra ställe att slå igenom på!? 

Här är en länk till vår senaste text med 22-åringen. Kirunaprodukten berättar exempelvis att hon alltid velat bli bonde. Bara en sån sak.

Det var det.

Simon

Så gick det

Luleå Norge, Norge, Norge. För er som inte minns, så här gick det i totala världscupen förra säsongen:

Damer:
1) Therese Johaug, Norge, 1 545 poäng.
2) Marit Björgen, Norge, 1 498.
3) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge, 974.
4) Heidi Weng, Norge, 951.
5) Kerttu Niskanen, Finland, 883.
6) Kikkan Randall, USA, 841.
7) Charlotte Kalla, Sverige/Piteå, 783.
… 66) Jennie Öberg, Sverige/Piteå, 61, 76) Magdalena Pajala, Sverige/Piteå, 39.


Herrar:
1) Martin Johnsrud Sundby, Norge 1 538 poäng.
2) Alexander Legkov, Ryssland, 1 008.
3) Alex Harvey, Kanada, 766.
4) Chris Andre Jespersen, Norge, 747.
5) Calle Halfvarsson, Sverige, 632.
6) Petter Northug, Norge, 580.
… 17) Marcus Hellner, Sverige/Gellivare, 350, 146) Martin Bergström, Sverige/Piteå, 8.

Och så här gick det på Skandinaviska Cupen (även det är en riktig Norgehistoria):

Damer:
1) Kathrine Rolsted Harsem, Norge, 765 poäng.
2) Martine Ek Hagen, Norge, 471.
3) Marthe Kristoffersen, Norge, 455.
4) Magdalena Pajala, Sverige/Piteå, 440.
5) Jennie Öberg, Sverige/Piteå, 427.
6) Laura Mononen, Finland, 366.
… 9) Charlotte Kalla, Sverige/Piteå, 300, 29) Mia Eriksson, Sverige/Piteå, 93, 43) Sofia Henriksson, Sverige/Strömnäs, 48.

Herrar:
1) Simen Haakon Östensen, Norge, 574 poäng.
2) Daniel Myrmael Helgestad, Norge, 405.
3) Emil Iversen, Norge, 385.
4) Carl Quicklund, Sverige, 311.
5) Ari Luusua, Finland, 309.
6) Martin Lövström Nyenget, 308.
… 41) Marcus Hellner, Sverige/Gellivare, 83, 49) Martin Bergström, Sverige/Piteå, 69, 118) Johan Westerlund, Sverige/Piteå, 2.

Det var det.

Simon

Så går det i helgen

Luleå Världscuppremiären i längdskidor är bara tre dagar bort. Därför tänkte jag dela med mig av mina tankar och förväntningar på länsåkarna i helgen.

Magdalena Pajala:
Den enda som kör klassisk sprint på lördag. Jag tror Pajala kan överraska – redan i Bruksvallarna visade hon att formen är på väg. Jag räknar med att hon tar världscuppoäng. Hur bra det går beror nog på vädret. Är det kallare tror jag på en topp 15-placering. Är det sockrigt och blött så får hon nog nöja sig med en placering runt 20:e och 30:e plats.
Här är vår "hallå där" med Pajala från Vintersportbilagan.

Jesper Modin:
Står över sin bästa distans – sprint. I distansloppet över 15 kilometer klassiskt ska vi vara nöjda om han tar en topp 30-placering. Jag är tveksam till att han lyckas med det. Loppet i Kuusamo blir en uppvärmning inför kommande sprinttävlingar på världscupen – inget mer. Han slutar typ mellan på 38:e plats på söndag.
Här är vår "hallå där" med Modin från Vintersportbilagan.

Sofia Henriksson:
Gör debut helt utan krav på sig. Känns hur cool som helst när man snackar med henne och jag tror på framgång igen. 10 kilometer klassisk stil borde passa som handen i handsken. Jag tror hon tar världscuppoäng i premiären – hon slutar på 21:a plats.
Här är vår artikel med Henriksson från Vintersportbilagan. Och här är hennes reaktion på landslaguttagningen.

Marcus Hellner:
Egentligen får man väl aldrig räkna bort Hellner. Men jag gör det ändå. Jag tror han får slita i 15 kilometersloppet. Ska vara nöjd om han tar poäng. Jag tippar på en 26:e plats. Efteråt är han varken nöjd eller missnöjd och säger typ: "VM är mitt mål".
Här är vår artikel med Hellner från Vintersportbilagan. 

Charlotte Kalla:
Visar att fjolårsformen är konserverad. Slutar trea i 10 kilometer klassiskt bakom Marit Björgen och Therese Johaug och bjuder på ett äkta tanborstleende efteråt. Visar att alla höga förväntningar på henne är befogade.
Här är vår artikel med Kalla från Vintersportbilagan. 

Det var det.

Simon

 

 

Bra spår i Piteå

Luleå Snackade lite med Magdalena Pajala i kväll. Texten kommer senare under veckan – hon sa inget märkvärdigt. Däremot hyllade hon spåren på hemmaplan i Piteå. Utanför mediahuset i Luleå är det slaskigt värre och inte direkt något skidväder. Men på Lindbäcksstadion är det tydligen riktigt bra förhållanden på trekilometersslingan. "Det är ändå ganska lyxigt. Det är till och med är några klasser bättre än i Bruksvallarna", sa hon. 

Där ser man. 

I övrigt var hon nöjd över landslagsuttagningen. "Jag tycker uttagningen var välförtjänt", sa hon.

På torsdag eftermiddag ansluter hon och övriga åkare till Kuusamo för träning under fredagen. På lördag är det klassisk sprint på schemat. Då är Pajala med på startlinjen. På söndag kör övriga länsåkare distans: Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Jesper Modin och Sofia Henriksson.

Det var det.

Simon

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar