Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Julia Nilsson och Per Spett med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i 40 års tid. Och Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com eller simon.jakobsson@kuriren.com. Vi har precis skaffat ett twitterkonto som ni gärna får följa: @skidbloggenNK

Kan Nyström knäcka Haag?

Luleå Susanne Nyström har tidigare tävlat för Piteå Elit. Foto: Håkan Svensson

Foto: Håkan Svensson

Riktigt spännande i morgon:

Klarar  långloppssuveränen Susanne Nyström (bilden), Laisvall SK, också av att köra ifrån landslagsesset Anna Haag i Tjejvasan, tre mil från Oxberg till Mora på Vasaloppsspåret..?

Det blir en högintressant batalj, mellan två duktiga skidtjejer.

Där svaret mycket väl också kan bli en tredje tjen, nämligen Gällivare-tjejen Jenny Hansson, som vann Tjejvasan förra året efter fyra raka segrar för Susanne Nyström.

Även namn som Maria Rydqvist, Sara Lindborg och Sofia Bleckur är också på allvar med i kampen om seger i Tjejvasan.

I de internationella långloppen har Susanne Nyström varit oslagbar den här vintern, och har tre raka segrar i Ski Classics.

I kraft av sin eminenta stakförmåga har Laisvall-Susanne ett klart segervapen. Anna Haags stora chans är att köra stenhårt i de få backiga avsnitten på banan, och på det sättet försöka möra ner långsloppsspecialisterna, med Susanne Nyström och Jenny Hansson i spetsen.'

- Vi måste försöka bränna på allt vi har på de lätta avsnitten av banan. Det är vår chans, konstaterar Nyström.

- Det kommer bli ett tufft lopp och med ett snabbt före blir det mindre marginaler att jobba med. Samtidigt är det många intresanta utmanare i år och det gör det hela extra spännande, säger Jenny Hansson i ett pressmeddelande.

- Det var en fantastisk upplevelse med dubbelsegern förra året men visst är jag sugen på ytterligare en vinst. Vi har en plan inför morgondagen men kommer vi tillsammans in på upploppet så är det seger som gäller, säger Susanne Nyström.

För Susanne, som i vardagslag representerar hemorten Laisvall, men bor i Mora, betyder förstås Tjejvasan extra mycket.

- Det är speciellt att tävla på hemaplan. Jag känner terrängen väldigt väl och det är många som är ute och hejar längs banan, jag ser fram emot morgondagens tävling, fortsätter Susanne. Under förmiddagen i dag var favorittjejerna ute i spåret för att testa skidor och i eftermiddag har de laddat upp för loppet - med semlor (!) rapporteras det.

- Jag känner mig trygg med materialet och vallarna arbetar frenetiskt inför tävlingen. Samtidigt är formen bra så det kommer gå fort i morgon, avslutar Jenny.

x x

Tjejvasan sänds live i SVT play/mobil 09:40-12:00. Starten och vinnarens målgång visas även live iVinterstudion.

x x

Apropå Vasaloppet och TV, så är det klart att SVT storsatsar på Vasaloppets vintervecka, vilket man  också berättar om i ett pressmeddelande. Utöver själva Vasaloppet den 4 mars kommer både SVT Gävledala och SVT Sport att göra flera direktsändningar i SVT Play. SVT Sport sänder för första gången Tjejvasan live - loppet kommenteras av Rickard Ekman och  långloppsexperten Mattias Svahn. Tjejvasan sänds live i SVT Play och även Vinterstudion direktsänder vid både starten och vinnarens målgång. Under själva Vasaloppet, söndag 4 mars, sänds Vasaloppet direkt i både SVT1 och Play. Dessutom blir det tre Playexklusiva sändningar; elitsändningen där tittarna kan följa täten, Vallaboden där Mattias Svahn sänder live från sin bod under loppet samt Målgångskameran där alla målgångar kan ses.  I Gomorron Sverige under veckan blir det självklart också många direktrapporter från Vasaloppsorterna.

Här är sändningstiderna:   Fredag 24/2: KortVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Lördag 26/2: TjejVasan   09:40-12:00 TjejVasan LIVE i Play/mobil (start och vinnarens målgång även i Vinterstudion i SVT1/Play).   Måndag 27/2: Öppet Spår   13:00-13:30 Starten live på svt.se/gavledala   16:30-17:00 Från målet på svt.se/gavledala   Tisdag 28/2: HalvVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Söndag 4/3: Vasaloppet   07:30-13:00 SVT1/Play/mobil: Vasaloppet   07:45-13:00 Play/mobil: Eliten (följ täten!)   09:00-15:00 Play/Mobil: Från Vallaboden med Mattias Svahn   12:00-21:00 Play/Mobil: Folkets målgångar - Se alla åka i mål   Under Vasaloppssöndagen 4 mars kan alla sändningar ses live även på   SVT:s Vasaloppssida. Alla Playsändningar kan även ses i mobilen.

Till sist: Apropå det här med norrbottniska segrar under årets Vasaloppsvecka, så är det nog troligt att det kan bli fler än den troliga (?), i Tjejvasan i morgon...

Jag tänker då på damklassen i det stora Vasaloppet nästa söndag. där fjolårssegraren Jenny Hansson och tvåan 2011, Susanne Nyström också har alla möjligheter att klara av en skön repris.

Håkan Svensson

Hellner saknar tempot

Luleå Inte heller länets andra stjärna i längdspåren, Marcus Hellner, förmådde övertyga nere i Davos.

Marcus fick sin specialstil, skate 15 km, en tuff bana och lätt före. Ändå var han aldrig riktigt med i loppet och slutade först fjortonde plats, 34 sekunder efter.

Möjligen var loppet ett steg framåt, men Hellner har startat den här VM-vintern med att än så länge inte presterat något lopp att yvas över.

Det borde förstås oroa mig, men gör det ändå inte...

Överoptimistiskt och lite lokalpatriotiskt kanske någon tycker, men jag vägrar tro att Gällivareåkaren blivit en sämre längdåkare i ett internationellt perspektiv.

Jag vet att han tränat bra trots att han blivit pappa, och räknar med att han kommer att varva upp under Tour de Ski, och sedan i vanlig ordning pricka formen till VM i Falun.

Han är en mästerskapens man, och det lutar jag mig mot även den här säsongen, även om det ser mörkt ut just nu.

Styrka och kraft har Marcus i grunden. Det som krävs är att spetsa tempot i sin kroppsmotor.

I det fallet skulle det vara bra om han klarade kvalet i sprinten i morgon och fick chansen att kriga i finalomgångarna där.

Segern på den höga höjden i Davos gick till den norske sprintern Anders Glöersen efter en grym avslutning. En skräll förstås, allrahelst som han inte tänkt åka segerloppet utan fick hoppa in sedan landslagskompisen Toenseth insjuknat.

Petter Northug, tvåa, har också ut börja röra på sig på allvar, och blir glödhet till VM. Trippel Norge igen och stor norsk uppvisning på nytt.

Det är en otrolig bredd på norsk längdsport och jag skulle inte vilja vara ansvarig för att ta ut det norska VM-laget framöver.

Det lär bli en mardrömslik uppgift när så många åkare slåss om de åtråvärda biljetterna till Falun.

Bäste svensk än en gång Calle Halfvarsson, som gjort en rad fina lopp den här säsongen, men inte alls haft marginalerna med sig i kampen om pallplatserna. Nu fattades en knapp sekund fram till pallen på fjärde plats.

Håkan Svensson

Kalla letar formen

Piteå
Tyvärr blev inte dagens världscuplopp i Davos det formbesked
vi önskat för länshoppet Charlotte Kalla, Piteå Elit.
Hon slutade "bara" på åttonde plats , och var hela 52,8
efter segrande norska världscupledarinnan Marit Björgen på
åttondeplats.
Jag hade hoppats på mycket bättre eftersom det handlade om
Charlotte Kallas favoritdistans 10 km fritt.'
Det var hennes sämsta lopp på favoritdistansen sedan
februari 2007, vilket säger en del...
Jag såg inte alls den kraft och energi i åkningen på den höga
höjden i Davos, som hon har när formen finns och var
ruskigt besviken efteråt.
Nu har Charlotte, och hennes personlige tränare Magnus
Ingesson ( missa inte kollega Simon Jakobssons fina
intervju med honom i dagens tidning) mycket att jobba med
när hon kommer hem för julfirande.
Då handlar det om träning och åter träning i lugn och ro
eftersom hon bestämt sig för att avstå Tour de Ski.
Jag tror fortsatt att Tärendös stolthet kan bli en medaljör
på VM i Falun. Det är långt dit och Charlotte har trots
allt visa att hon kan åka fort - tidigare den här säsongen.
Norska fenomenet Marit Björgen vann imponerande , 20
sekunder före tyska överraskningen Nicole Fessel.

Noterbart två tyskor bland de fem bästa, Claudia Nystad den andra.

Näst bästa svenska Emma Wikén , tia, 55 sekunder efter.

Håkan Svensson

 

Kan Kalla avancera..?

Piteå Charlotte Kalla har öppnat lite försiktigt på 10 km fritt på hög höjd i ett soldränkt Davos. Det handlar om hennes favoritdistans, och vid den första kontrollen efter 2 km ligger hon 11,1 sekunder efter ledande Marit Björgen.

Världscupledarinnan är i sin tur 0,8 sekunder före säsongens distanssuverän Therese Johaug. Spännande fortsättning alltså.

Har Charlotte Kalla krafter att avancera...?

Tyckte inte att jag såg den snärt i åkningen, som hon har när formen är på topp. Men vi får se...

Glädjande är att Anna Haag tycks göra ett nytt bra lopp. Kanske tio i topp vilket är bra för henne i ett skatelopp..?

Håkan Svensson

Heja Kiruna BK

Luleå Ylva Stålnacke verkar hitta tillbaka till åkformen som gav henne den totala storslalomsegern på Europacupen förra säsongen. Jag snackade precis med henne i telefon när hon satt och käkade middag i Italien. Och hon lät väldigt lättad efter andra raka storslalomsegern på Europacupen. Nu räknar jag med en helt annan inställning på världscupen den 28 december i Semmering, Österrike. Det gjorde även hon.

Och Kiruna BK hade även annat att glädja sig över under fredagen. På Sverigecupen slog Isak Klein, 18, till med en slalomseger. Dubbel glädje alltså. Heja Kiruna. Kanske är det dags för Klein att få testa sina vingar ute på Europacupen snart ...

Det var det.

Simon

Härlig revansch för Ylva

Luleå Efter en dag då jag varit "på språng" hela dagen, öppnar jag datorn och hittar ett riktigt glädjebud.

Det handlar om länets alpina hopp på tjejsidan, Ylva Stålnacke, Kiruna som i dag tagit sin andra seger i Europacupen!

Det värmer efter att jag på plats följt hennes motgångar vid världscupen i Åre den gångna helgen, och sett hennes stora besvikelse.

I Åre fick Kirunatjejen inte alls sin åkning att stämma, och det kändes så bra att hon i veckan fått chansen att tävla i Europacupen istället, som ett avbrott i den stentuffa världscupkonkurrensen.

Ylva har nu kört två slalomtävlingar och en storslalom i Europacupen och presterat den fina sviten 8-9-1. De två första tävlingarna var i slalom, medan dagens seger kom i hennes specialgren storslalom. 

22-åringen gjorde två finfina åk  och vann tre hundradelar före italienska hemmahoppet Karoline Pichler. Hon var också den enda svenskan  på tio i topp. Hennes landslagskamrat Nathalie Eklund körde in som elva.

Stålnacke vann sin första seger i Europacupen förra säsongen i schweiziska Zinal , där hon med framgång tävlat i slalom i veckan. När hon nu tog sin andra Europacup-triumf så var det i italienska Valtournenche i besvärliga yttre förhållanden med snöyra.

Självklart betyder den här segern mycket för Ylvas självförtroende när hon snart kommer tillbaka och tävlar i världscupen efter jul. Hon förbättrade också sin internationella ranking på kuppen, och fick 6 punkter för sitt fina race.

Innan det är dags för världscup ska dock Ylva Stålnacke köra ytterligare i storslalomtävling i Europacupen i Italien.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar