Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Julia Nilsson och Per Spett med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Och Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com eller simon.jakobsson@kuriren.com.

Kan Nyström knäcka Haag?

Luleå Susanne Nyström har tidigare tävlat för Piteå Elit. Foto: Håkan Svensson

Foto: Håkan Svensson

Riktigt spännande i morgon:

Klarar  långloppssuveränen Susanne Nyström (bilden), Laisvall SK, också av att köra ifrån landslagsesset Anna Haag i Tjejvasan, tre mil från Oxberg till Mora på Vasaloppsspåret..?

Det blir en högintressant batalj, mellan två duktiga skidtjejer.

Där svaret mycket väl också kan bli en tredje tjen, nämligen Gällivare-tjejen Jenny Hansson, som vann Tjejvasan förra året efter fyra raka segrar för Susanne Nyström.

Även namn som Maria Rydqvist, Sara Lindborg och Sofia Bleckur är också på allvar med i kampen om seger i Tjejvasan.

I de internationella långloppen har Susanne Nyström varit oslagbar den här vintern, och har tre raka segrar i Ski Classics.

I kraft av sin eminenta stakförmåga har Laisvall-Susanne ett klart segervapen. Anna Haags stora chans är att köra stenhårt i de få backiga avsnitten på banan, och på det sättet försöka möra ner långsloppsspecialisterna, med Susanne Nyström och Jenny Hansson i spetsen.'

- Vi måste försöka bränna på allt vi har på de lätta avsnitten av banan. Det är vår chans, konstaterar Nyström.

- Det kommer bli ett tufft lopp och med ett snabbt före blir det mindre marginaler att jobba med. Samtidigt är det många intresanta utmanare i år och det gör det hela extra spännande, säger Jenny Hansson i ett pressmeddelande.

- Det var en fantastisk upplevelse med dubbelsegern förra året men visst är jag sugen på ytterligare en vinst. Vi har en plan inför morgondagen men kommer vi tillsammans in på upploppet så är det seger som gäller, säger Susanne Nyström.

För Susanne, som i vardagslag representerar hemorten Laisvall, men bor i Mora, betyder förstås Tjejvasan extra mycket.

- Det är speciellt att tävla på hemaplan. Jag känner terrängen väldigt väl och det är många som är ute och hejar längs banan, jag ser fram emot morgondagens tävling, fortsätter Susanne. Under förmiddagen i dag var favorittjejerna ute i spåret för att testa skidor och i eftermiddag har de laddat upp för loppet - med semlor (!) rapporteras det.

- Jag känner mig trygg med materialet och vallarna arbetar frenetiskt inför tävlingen. Samtidigt är formen bra så det kommer gå fort i morgon, avslutar Jenny.

x x

Tjejvasan sänds live i SVT play/mobil 09:40-12:00. Starten och vinnarens målgång visas även live iVinterstudion.

x x

Apropå Vasaloppet och TV, så är det klart att SVT storsatsar på Vasaloppets vintervecka, vilket man  också berättar om i ett pressmeddelande. Utöver själva Vasaloppet den 4 mars kommer både SVT Gävledala och SVT Sport att göra flera direktsändningar i SVT Play. SVT Sport sänder för första gången Tjejvasan live - loppet kommenteras av Rickard Ekman och  långloppsexperten Mattias Svahn. Tjejvasan sänds live i SVT Play och även Vinterstudion direktsänder vid både starten och vinnarens målgång. Under själva Vasaloppet, söndag 4 mars, sänds Vasaloppet direkt i både SVT1 och Play. Dessutom blir det tre Playexklusiva sändningar; elitsändningen där tittarna kan följa täten, Vallaboden där Mattias Svahn sänder live från sin bod under loppet samt Målgångskameran där alla målgångar kan ses.  I Gomorron Sverige under veckan blir det självklart också många direktrapporter från Vasaloppsorterna.

Här är sändningstiderna:   Fredag 24/2: KortVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Lördag 26/2: TjejVasan   09:40-12:00 TjejVasan LIVE i Play/mobil (start och vinnarens målgång även i Vinterstudion i SVT1/Play).   Måndag 27/2: Öppet Spår   13:00-13:30 Starten live på svt.se/gavledala   16:30-17:00 Från målet på svt.se/gavledala   Tisdag 28/2: HalvVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Söndag 4/3: Vasaloppet   07:30-13:00 SVT1/Play/mobil: Vasaloppet   07:45-13:00 Play/mobil: Eliten (följ täten!)   09:00-15:00 Play/Mobil: Från Vallaboden med Mattias Svahn   12:00-21:00 Play/Mobil: Folkets målgångar - Se alla åka i mål   Under Vasaloppssöndagen 4 mars kan alla sändningar ses live även på   SVT:s Vasaloppssida. Alla Playsändningar kan även ses i mobilen.

Till sist: Apropå det här med norrbottniska segrar under årets Vasaloppsvecka, så är det nog troligt att det kan bli fler än den troliga (?), i Tjejvasan i morgon...

Jag tänker då på damklassen i det stora Vasaloppet nästa söndag. där fjolårssegraren Jenny Hansson och tvåan 2011, Susanne Nyström också har alla möjligheter att klara av en skön repris.

Håkan Svensson

Skidfolket kör hårt

Luleå Efter superspännande dagar på stipendieresa, med vistelse i Ariane Wahlgrens författarhus i Atén när den ekonomiska krisen i Grekland nådde sin kulmen, är att jag nu hemma och kan börja tänka på skidor igen.

Så här års lägger som bekant våra stora stjärnor grunden till den kraft och snabbhet de behöver för att nå framgång i den kommande vinterns tävlingar.

De tränar stenhårt, i huvudsak i form av löpning, rullskidor och cykelträning. Många ess har bytt ut hemmiljön mot träning på hög höjd i alpområdet. Av rapporter jag kunnat följa på sociala medier har det varit en smärre invasion i besök i den magnifika miljön på hög höjd i italienska Livigno.

Där har svenska skidess varit , och även flera av de norska stjärnorna med Petter Northug i spetsen. Northug som nu också sonat sitt rattfylleribrott och suttit av sitt fängelsestraff, och nu laddar stenhårt för den kommande vintern.

Ja, han tränar så hårt att han tvingats ändra sina planer något när han blivit sliten och småsjuk den senaste tiden.

När jag ändå är inne på de norska världsessen så är senaste nytt att Therese Johaug brutit handen under en löptur i Seiser Alm och efter det opererats på en specialklinik i schweiziska Davos. Hon slipper gips och får nu fortsätta sina säsongförberedelser med alternativ träning en tid.

Självklart är det olyckligt med ett avbrott i den planerade träningen nu, men Johaug hade ändå ” tur i oturen” att det ”bara” var ett pekfingerben i vänster hand som var brutet, och då räcker det med att sätta in några skruvar istället för gips. Norska landslagsläkaren Fredrik Bendiksen tror att hon redan om tio dagar kan känna sig bättre.

I alla händelser en norsk skuffelse, eftersom nabolandet nu inte har världens bästa, Marit Björgen, på banan eftersom hon glädjande nog är gravid och inte ska tävla den kommande säsongen.

theres och charlotte

Nu talar mycket för att den kommande vintern på världsnivå blir en kamp mellan vår egen superstjärna Charlotte Kalla och Therese Johaug (bilden ovan).

Charlotte, som gjorde ett så strålande VM i Falun, bygger också intensivt styrka inför den kommande mästerskapsfria säsongen, då världscupen blir det stora målet.

Jag vet att hon gärna vill gå högt i totalen i den cupen. Tidigare har som bäst blivit fyra totalt i världscupen två gånger ( 2007/2008 och 2011/2012) och den kommande säsongen skulle det förvåna mig stort om hon inte kliver upp på pallen.

Tärendös stolthet har till exempel imponerat storligen i flera rullskidlopp, och tillsammans med sin sambo Anders Svanebo krossade hon bland annat allt motstånd på SM i den tunga backen uppför Södra Berget i Sundsvall.

Inför den kommande säsongen noterar jag också med glädje att Charlotte Kalla , tillsammans med sina lagkamrater i Piteå Elit fått en lång säsong av vårskidåkning, i Saxnäs och Stekenjokk som är platser jag väl känner till eftersom jag har sommarstuga där. Inte minst har Piteååkarna fått njuta av härlig skidåkning på skare, som är bland det härligaste man kan ägna sig åt.

På sistone har också delar av Piteå Elit-gänget varit nere i Livigno och sommartränat med tränaren Sven-Erik Pajala som ”slavdrivare”, vilket borgar för tuffa tag.

Som alltid så sköter också länets andra världsess, Marcus Hellner, sin sommarträning på ett förnämligt sätt med utgångspunkt från nya villan i Gällivare och gläds samtidigt åt fina dagar med familjen.

Jag är säker på att han i vinter laddar extra hårt för världscupen, och speciellt Tour de Ski, där han varit med högt genom åren, men aldrig allra högst upp på pallen. Nu blir det en lämplig morot för honom, även om konkurrensen är mördande.

Apropå Tour de Ski så läser jag att den avgörande klättringen i Alpe Cermis slalombacke, som Marcus Hellner är så duktig på, nu kan komma att avgöras i elljus..!.

Godkänner TV-producenterna ljuset i backen är det mycket troligt att Internationella Skidförbundet , FIS , väljer den nyheten in på nya året 2016. Intresset för just den klättringen är enormt med makalösa TV-tittarsiffror runt om i världen.

I övrigt några bloggkortisar:

X x x Träffade tidigare landslagstränaren Joakim Abrahamsson, Kalix, på flyget nyligen. Han var då på plats på Kallax för att hämta en av sin unga adepter Carl Quicklund, för en hårdkörningshelg med i huvudsak distanspass och stakintervaller på rullskidor. Där skulle han få känna på styrkan hos en annan av Jockes adepter, Calle Halfvarsson, som också laddar hårt för den kommande världscupsäsongen. Med på passen i Kalix var också Calles sambo , Kalix-tjejen Jennie Öberg med liksom unga Kalix-talangen Emma Ribom och ett par andra hårdsatsande länsåkare, Johan Häggström och Mikael Norberg.

X x x Ett intressant nyförvärv i Piteå Elit den här säsongen är Viktor Brännmark från Bodens Skidklubb. Han gjorde en bra fjolårssäsong och har kapacitet att blir något riktigt stort. Jag fick ett mail från hans sambo Jenny Larsson för en tid sedan där hon berättade om parets dubbelseger i kraftprovet Tuffa timmen på Sandön. Även löpstarka Jenny satsar hårt på den kommande säsongen,och det ska bli intressant att se hur långt hon kan nå i skidspåren med en så stark skidsambo som utmanare i träningspassen. Här nedan har ni en bild på Viktor och Jenny efter segern på Sandön.

Håkan Svensson

Jenny och Viktor 

 

 

 

"Nu får han ännu mer tid"

Luleå Lars-Gunnar Pettersson. Foto: Håkan Svensson

Nu får Lars-Gunnar Pettersson ännu mer tid för sin kära skidsport. Foto: Håkan Svensson

Efter mer än 30 år som lärare på skidgymnasiet i Gällivare-Malmberget gick mästertränaren och ledarlegendaren Lars-Gunnar ”L-G” Pettersson i pension i samband med årets examen. Han hyllades av sina elever med ett skidpass på snö i går.

Kan inte vara finare, och ”L-G” var så nöjd med sin sista dag som skidgymnasielärare.

- Strålande sol, skarföre på Dundret, och några av landets mest lovande åkare ute på skidor i sina studentmössor. En häftigare avslutning kan det inte bli, tycker Lars-Gunnar.

Det var en final för Pettersson, men jag lovar: Han kommer fortsatt att jobba med skidor många år framöver. Stora satsningar planeras på Dundret , och nu får ”L-G” ännu mera tid att lägga sin dynamiska hand vid dessa projekt.

Vad ”L-G” betytt för skidsporten för landet i stort, och skidsporten i Gällivare och Malmberget i synnerhet går det knappast att hitta ord för.

Vad han betytt för gruvmetropolens storstjärna Marcus Hellner är också svårt att mäta, men jag skulle säga allt. Det var ”L-G”som, tvärtemot alla andra skidgymnasietränare i landet, såg potentialen i grabben från Lerdala och lät honom börja på skidgymnasiet i norr. Med sin matchning och sina kloka råd gjorde han Marcus till en av världens stora skidlöpare genom tiderna.

Men L-G har också haft sin hand i utvecklingen av många andra av svensk skidsports stora, och jag kan väl bara nämna namn som Charlotte Kalla, Niklas Jonsson, Christer Majbäck. Listan kan göras lång.

Jag lärde känna Lars-Gunnar tidigt under min karriär som skidreporter och ser honom som en mycket god vän genom alla år. Massor är också de nyhetstips jag fått från honom under årens lopp. Hans raka och ärliga svar på alla frågor har jag också uppskattat i samband med ett otal intervjuer.

Som landslagstränare i Schweiz och Sverige har jag också följt honom på nära håll. Ett häftigt VM, då vi bodde nära varann, var det fantastiska VM:et i tyska Oberstdorf 1987 då Thomas Wassberg och Christer Majbäck plockade medaljer på herrsidan och där Lars-Gunnars adept Marie-Helene ”Billan” Westin fristilsdansade längs spårbädden fram till ett efterlängtat VM-guld.

Från det mästerskapet, och många andra har vi många sköna gemensamma minnen.

Men som sagt: L-G har massor kvar att ge som ”skidgeneral”, och när Dundret kör världscup nästa gång är det säkert Pettersson som styr skidskutan på nytt. Och det gör han med glans.

Håkan Svensson

"Förstår hans känslor"

Piteå martin

Talangen slutar. Martin Bergström, Piteå Elit satsar på studier istället. Foto: Håkan Svensson

För att orka med den tuffa träningen för längdåkare på elitnivå krävs hundraprocentig motivation.

Den har tyvärr länets talangfulle framtidsman 23-årige Martin Bergström, Piteå Elit nu tappat , och då väljer han överraskande att lägga skidorna på hyllan.

Det är givetvis en stor motgång för länets skidsport i allmänhet, och hårdsatsande föreningen Piteå Elit i synnerhet.

Martin har, inte minst den senaste säsongen, visat att han har mycket ogjort i längdspåren , med bland annat SM-guld i teamsprint tillsammans med klubbkompisen Jesper Modin, och flera landslagsuppdrag.

Jag är helt övertygad om att Martin haft potential att bli en VM och OS-åkare framöver.

Men nu blir det inte så.

Han vet vad som krävs, och gnistan som behövs för att satsa vidare är borta och då väljer den ambitiöse Piteå-sonen att i stället satsa på sina studier, vilket jag har full förståelse för.

Martin är inte killen som vill inte göra något halvhjärtat här i livet, och har garanterat höga mål för sina studier också och vill då inte tappa värdefulla år i den satsningen.

Det är bara att tacka för idrottsliga som varit , och önska honom lycka till i studierna i Umeå de kommande åren.

Anmärkningsvärt nog har svensk skidsport de senaste dagarna tappat två stora framtidshopp.

Förutom Martin Bergström inom längdåkningen, så har också alpina supertalangen Calle Lindh också beslutat sig för att lägg av. Det känns ännu mer överraskande, och är naturligtvis ett häftigt bakslag för det alpina landslaget, eftersom Calle hade bra världscupranking både i storslalom och slalom , och av många spåtts en lysande framtid i de alpina pisterna.

Även Calle slutar för att satsa på studier.

Och än en gång , jag förstår att många toppidrottare i dagens konkurrenssamhälle , kan bli stressade av att inte ha möjlighet att utveckla sina ambitioner på en civil karriär fullt ut när idrottssatsningen kräver engagemang på heltid.

Håkan Svensson

Kan klassisk åkning räddas?

Piteå  

I dag har Internationella Skidförbundet, FIS, kalenderkonferens inletts i bulgariska Varna.

På plats i konferenssalarna tillsammans med 750 delegater finns länets OS-silvermedaljör Niklas Jonsson, Piteå.

Han har sedan ett par år tilbaka en viktig post i FIS längdkommitté för Sverige.

Vid årets konferens kommer han bland annat att slåss för att försöka rädda den klassiska skidåkningens framtid, och jag hoppas verkligen att han kan få gehör för sina alltid kloka synpunkter.

Helt klart är den klassiska åkningen inom längdsporten starkt hotad av krafter som helt vill släppa den ”gamla hederliga skidtekniken”.

Vi är dock många här i Norden som fortsatt vill åka klassiskt, och ser värdet av att tekniken fortsatt ska ha sin plats i tävlingskalendern. Om klassisk åkning försvinner känns det för min del som sporten förlorar sin själ.

Det måste helt enkelt finnas en lösning för att rädda den klassiska åkningen både i mästerskap, världscup och i ungdomstävlingar..!?

Tyvärr har den klassiska diagonalåkningen på senare år blivit alltmer oren.

Det fuskas med skatesteg, utan att de tävlingsansvariga vid många tävlingar tar sitt ansvar, följer regelboken, och straffar syndarna.

Vi ser också hur alltfler åkare skippar fästvallan och enbart stakar sig fram både i långlopp och i andra tävlingar. Och det gäller inte bara elitåkare, utan även motionärer ..!

Nu ska Niklas Jonsson på FIS-kongressen, säkert med helhjärtat stöd av andra nordiska delegater, försöka skapa förutsättningar så att den klassiska skidåkningen på får leva vidare.

Det handlar bland annat om att göra banorna mer kuperade än i dag. Vissa pläderar också för att bara ha något enstaka spår, för att stoppa de ideliga spårbytena som inbjuder till skate i de klassiska loppen.

FIS-kongressen i Varna pågår hela veckan, och då kommer också världscupprogrammet för den kommande mästerskapsfria säsongen att spikas.

Världscuperna för de kommande åren lär också komma upp till diskussion , och där har ju Sverige sedan ett par år förlorat sin novembertävling, som främst Gällivare haft ett antal gånger. Det är sorgligt, men jag hoppas att ett omtänkande kan ske.

Så höj rösten Niklas nere i Varna! Det gillar jag.

Håkan Svensson

Alpint lyfter i Norrbotten

Luleå Anton Lahdenperä. Foto: Håkan Svensson

Anton Lahdenperä, Gällivare SK given i Världscuplaget. Foto: Håkan Svensson

Inte mindre än fem norrbottniska utförsåkare får plats i de nya alpina träningsgrupperna inför säsongen 2015/2016. Det är en härlig utdelning, och bättre än på mången god dag, vilket signalerar ett lyft för den alpina sporten i länet.

I världscupgruppen för herrar återfinns givetvis Anton Lahdenperä, Gällivare efter sin fina säsong. I damernas Europacupgrupp plats Ylva Stålnacke, Kiruna BK som haft svårt att göra resultat i världscupen den gångna säsongen. I herrarnas Europacupgrupp finns glädjande nog två norrbottniska åkare, Gustav Lundbäck, Luleå AK och Kristoffer Jacobsen, Storklintens AK. I juniorgruppen finns ett starkt norrbottniskt framtidsnamn, Hannes Grym, Storklintens AK.

Helt klart en positiv nyhet, och speciellt de yngre åkarna har nu ett härligt mål att ta sikte på, nämligen VM på hemmaplan i Åre 2019. Den nya satsning är starkt fokuserad på VM om fyra år.

– Vi kände att vi måste lägga mera krut på de yngre åkarna så vi har en mer slagkraftig uppställning när det blir VM på hemmaplan, säger Ville Bylin, alpin chef, i ett pressmeddelande.

Där berättas också att  hela 19 damer och 18 herrar finns med i grupperna till kommande säsong 2015/2016 uttagna t, vilket betyder att det är ett av de större alpina landslagen på senare år. 

Vid alpina VM på hemmaplan i Åre är målet för det svenska alpina landslaget att ha fyra startande i varje disciplin, både herrar och damer. En av nyckelfaktorerna till succén 2007 var just den nationella framgången. Till nästa säsong har så laguppställningen breddats, där grupperna för Europacup och juniorer utökats.

På herrsidan har ett juniorlag lyfts in igen, där fokus för de åkarna kommer bli att etablera sig bra på FIS-tävlingar i Sverige och Europa. Världscuplaget på herrsidan är väletablerat och stabilt, speciellt i slalom där de förra säsongen hade hela sju herrar topp 25.

–Tanken för att skapa lite mer rörelse i grupperna är att bjuda in åkare som inte är uttagna i lagen, speciellt när det kommer till farttillfällen. Och även att Mattias Rönngren och Felix Monsén kommer träna en del med Världscup-herrarna vilket gör att vi kan lyfta upp juniorerna ibland till Europacup, säger Anders Sundqvist, alpin sportchef från Boden.

På damsidan är det en stark grupp med hela tio redan etablerade åkare i Världscupen. För damjuniorerna har gruppen utökats med några åkare till som visat framfötterna under förra säsongen. – Det kommer bli en spännande säsong som väntar, där flera av våra åkare på damsidan har chans att ta hem grencuper och topplaceringar på världscuptävlingar, fortsätter Anders Sundqvist. 

Närmast står fys- och sommarträning på programmet tills i augusti är det dags att stå på snö igen. För de alpina åkarna väntar sen en mellansäsong utan mästerskap, där fokus kommer ligga på den totala Världscupen och respektive grencuper.

Här är de nya alpingrupperna.

Damer Världscup:
Jessica Lindell Vikarby, Huddinge SK
Frida Hansdotter, Norbergs SLK
Maria Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK
Anna Swenn Larsson, Rättviks SLK
Emelie Wikström, IFK Svärdsjö
Nathalie Eklund, Leksands SLK
Kajsa Kling, Åre SLK
Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden
Sara Hector, Kungsbergets AK
Charlotta Säfvenberg, UHSK Umeå SK

Damer Europacup:
Lisa Blomqvist, UHSK Umeå SK
Ylva Stålnacke, Kiruna BK

Damer Juniorer:
Vera Håkansson-Fermbäck, Vemdalens IF
Hildur Carlsson, Bygdsiljums SK
Lisa Hörnblad, Höga Kusten AF
Lovisa Grant, Lidingö SK
Emma Stenvall, Bjursås IK
Louis Wedin, Edsbyn IF
Jonna Luthman, Åre SLK

Herrar Världscup:
Markus Larsson, Karlstad SLK
Jens Byggmark, Tärna IK Fjällvinden
Anton Lahdenperä, Gällivare SK
André Myhrer, Bergsjö-Hassela Alpina
Calle Lind, Bergsjö-Hassela Alpina
Axel Bäck, Saltsjöbadens SLK
Mattias Hargin, Huddinge SK
Matts Olsson, Valfjällets SLK

Herrar Europacup:
Felix Monsén, Åre SLK
Mattias Rönngren, Åre SLK
Anton Cassman, Östersund-Frösö SLK
Max Gordon Sundquist, Östersund-Frösö SLK
Kristoffer Jacobsen, Storklintens AK
Gustav Lundbäck, Luleå AK

Herrar Juniorer:
Albert Bäckman, Sollentuna SLK
Hannes Grym, Storklintens AK
Fredrik Bauer, Sälens IF
Olle Sundin, Djurgårdens IF

Håkan Svensson

  

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar