Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Julia Nilsson och Per Spett med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Och Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com eller simon.jakobsson@kuriren.com.

Kan Nyström knäcka Haag?

Luleå Susanne Nyström har tidigare tävlat för Piteå Elit. Foto: Håkan Svensson

Foto: Håkan Svensson

Riktigt spännande i morgon:

Klarar  långloppssuveränen Susanne Nyström (bilden), Laisvall SK, också av att köra ifrån landslagsesset Anna Haag i Tjejvasan, tre mil från Oxberg till Mora på Vasaloppsspåret..?

Det blir en högintressant batalj, mellan två duktiga skidtjejer.

Där svaret mycket väl också kan bli en tredje tjen, nämligen Gällivare-tjejen Jenny Hansson, som vann Tjejvasan förra året efter fyra raka segrar för Susanne Nyström.

Även namn som Maria Rydqvist, Sara Lindborg och Sofia Bleckur är också på allvar med i kampen om seger i Tjejvasan.

I de internationella långloppen har Susanne Nyström varit oslagbar den här vintern, och har tre raka segrar i Ski Classics.

I kraft av sin eminenta stakförmåga har Laisvall-Susanne ett klart segervapen. Anna Haags stora chans är att köra stenhårt i de få backiga avsnitten på banan, och på det sättet försöka möra ner långsloppsspecialisterna, med Susanne Nyström och Jenny Hansson i spetsen.'

- Vi måste försöka bränna på allt vi har på de lätta avsnitten av banan. Det är vår chans, konstaterar Nyström.

- Det kommer bli ett tufft lopp och med ett snabbt före blir det mindre marginaler att jobba med. Samtidigt är det många intresanta utmanare i år och det gör det hela extra spännande, säger Jenny Hansson i ett pressmeddelande.

- Det var en fantastisk upplevelse med dubbelsegern förra året men visst är jag sugen på ytterligare en vinst. Vi har en plan inför morgondagen men kommer vi tillsammans in på upploppet så är det seger som gäller, säger Susanne Nyström.

För Susanne, som i vardagslag representerar hemorten Laisvall, men bor i Mora, betyder förstås Tjejvasan extra mycket.

- Det är speciellt att tävla på hemaplan. Jag känner terrängen väldigt väl och det är många som är ute och hejar längs banan, jag ser fram emot morgondagens tävling, fortsätter Susanne. Under förmiddagen i dag var favorittjejerna ute i spåret för att testa skidor och i eftermiddag har de laddat upp för loppet - med semlor (!) rapporteras det.

- Jag känner mig trygg med materialet och vallarna arbetar frenetiskt inför tävlingen. Samtidigt är formen bra så det kommer gå fort i morgon, avslutar Jenny.

x x

Tjejvasan sänds live i SVT play/mobil 09:40-12:00. Starten och vinnarens målgång visas även live iVinterstudion.

x x

Apropå Vasaloppet och TV, så är det klart att SVT storsatsar på Vasaloppets vintervecka, vilket man  också berättar om i ett pressmeddelande. Utöver själva Vasaloppet den 4 mars kommer både SVT Gävledala och SVT Sport att göra flera direktsändningar i SVT Play. SVT Sport sänder för första gången Tjejvasan live - loppet kommenteras av Rickard Ekman och  långloppsexperten Mattias Svahn. Tjejvasan sänds live i SVT Play och även Vinterstudion direktsänder vid både starten och vinnarens målgång. Under själva Vasaloppet, söndag 4 mars, sänds Vasaloppet direkt i både SVT1 och Play. Dessutom blir det tre Playexklusiva sändningar; elitsändningen där tittarna kan följa täten, Vallaboden där Mattias Svahn sänder live från sin bod under loppet samt Målgångskameran där alla målgångar kan ses.  I Gomorron Sverige under veckan blir det självklart också många direktrapporter från Vasaloppsorterna.

Här är sändningstiderna:   Fredag 24/2: KortVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Lördag 26/2: TjejVasan   09:40-12:00 TjejVasan LIVE i Play/mobil (start och vinnarens målgång även i Vinterstudion i SVT1/Play).   Måndag 27/2: Öppet Spår   13:00-13:30 Starten live på svt.se/gavledala   16:30-17:00 Från målet på svt.se/gavledala   Tisdag 28/2: HalvVasan   09:45-10:15 Starten live på svt.se/gavledala   13:00-13:30 Från målet på svt.se/gavledala   Söndag 4/3: Vasaloppet   07:30-13:00 SVT1/Play/mobil: Vasaloppet   07:45-13:00 Play/mobil: Eliten (följ täten!)   09:00-15:00 Play/Mobil: Från Vallaboden med Mattias Svahn   12:00-21:00 Play/Mobil: Folkets målgångar - Se alla åka i mål   Under Vasaloppssöndagen 4 mars kan alla sändningar ses live även på   SVT:s Vasaloppssida. Alla Playsändningar kan även ses i mobilen.

Till sist: Apropå det här med norrbottniska segrar under årets Vasaloppsvecka, så är det nog troligt att det kan bli fler än den troliga (?), i Tjejvasan i morgon...

Jag tänker då på damklassen i det stora Vasaloppet nästa söndag. där fjolårssegraren Jenny Hansson och tvåan 2011, Susanne Nyström också har alla möjligheter att klara av en skön repris.

Håkan Svensson

Hellner ska forma ett eget lag

Luleå 27–28 mars ska Marcus Hellner tävla i Årefjällsloppet – inte speciellt anmärkningsvärt. Däremot är det lite annorlunda att han ska forma sitt eget stafettlag i tävlingen – med bara amatörer. Skidåkaren ska handplocka och coacha fram en grupp hårdsatsande (och glada?) amatörer.

Via hemsidan tränamedhellner.se kan vem som helst anmäla sig och försöka bli uttagen till Hellners fyramannalag. Så här säger han själv i ett pressmeddelande: "Jag har tävlat på elitnivå i mer än ett decennium och har byggt upp erfarenheter som jag tycker är kul att dela med mig av. Den här gången till skidåkare som kan ta större kliv i sin utveckling än elitåkare. Det känns extra motiverande"

Årefjällsloppet avgörs genom att alla fyra lagmedlemmar åker 75 kilometer. De tre bästa tiderna räknas sedan samman och avgör placeringen.

Det var det.

Simon Jakobsson

VM-uttagningen en rysare

Luleå
Piteååkaren Jennie Öberg skrällvann världscupssprinten i Rybinsk i lördags, och gjorde också ett bra distanslopp i dag. Formen är på topp och Jennie tog sköna världscuppoäng när hon åkte in som nummer sjutton i skiathlon, 1,47 efter segrande ryskan Yulia Tchekaleva.
Med det var hon bästa svenska efter att han spurtslagit Maria Gräfnings som blev 18:e.
Jennie är i hög grad med i den tuffa striden om en VM-biljett, och hennes goda lopp i skiathlon idag försämrar absolut inte hennes chanser även om det inte är i ett distanslopp som hon krigar om en VM-plats. Som jag skrev
igår kommer avgörandet på den klassiska sprinten vid SM i Ånnaboda (Örebro) nästa vecka. Bakom helt givna Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter krigar trion Jennie Öberg, Magdalena Pajala och Hanna Falk om två platser. Det kanske blir en rent amerikansk uttagnng mellan dessa tre, och då känns det bra att länshoppen Jennie Öberg och Magdalena Pajala är formstarka just nu.
x x x
Kul i övrigt i helgen: Charlotte Kalla dök överraskande upp och åkte ett tvåmilslopp i Matfors. I motionsklassen... Hon vann förstås och var snabbare än alla herrar..!
x x x
Inte så kul: Anton Lahdenperäs oväntat svaga förstaåk i Kitzbuhels världscupslalom, som inte gav något andraåk. Och nu är VM-chansen minimal. Det krävs säkert en pallplats i Schladming för att ändra på det..!
x x x
Själv har jag ägnat söndagen åt skidåkning på havet mellan öarna här i Rosvik. Lite kallt, men solsken och fantastiska spår som två eldsjälar , Alf Olovsson och Urban Modig, drar upp i ur och skur. Guld värt för oss som skidar för motionens skull.

Håkan Svensson

Makalöst Jennie!

Piteå Seger i sin första världscupfinal i sprint!

Sveriges första individuella världscupseger den här säsongen!

Så otroligt stort, Jennie Öberg!

Ja, hon åkte med ett leende på läpparna i finalen och gav inte konkurrenterna en chans.
Dessförinnan hade hon varit överlägset snabbast i kvalet och även i kvartsfinal och semifinal innan finalsegern.
I kvarten hade hon dessutom styrkan att vinna, trots att hon föll och kom efter i början.
Jag var imponerad efter prologen och nu finns knappt ord.
Givetvis stärkte hon nu sina VM-aktier rejält , och står förbundskaptenen Rickard Grip vid sin plan att bara skicka fyra sprintåkare till VM , så har han nu mycket att fundera över.
Kollega Simon Jakobsson var inne på detta härom helgen, och nu har Grip-en fått ännu fler frågor att besvara.
Det som komplicerar situationen är förstås att det handlar om klassisk sprint vid VM i Falun. I den disciplinen är inte Öberg riktigt lika vass, men stark där också.
Hade det varit fristil på Falun-VM hade Jennie Öberg redan varit VM-klar.
Nu kommer avgörandet beträffande VM-biljetterna att ske vid SM i Ånnaboda nästa vecka.
Det kommer att bli en riktig rysare i den klassiska sprinten där.
Men kan verkligen Rickard Grip ställa över en nybliven världscupvinnare.
Det är min delikata fråga...?
Håkan Svensson

Jennie Öberg imponerar

PIteå Länshoppet Jennie Öberg, Piteå Elit, imponerade storligen i kvalet vid världscupsprinten i ryska Rybinsk nu på förmiddagen.

Hon var nämligen snabbast av alla i prologen, och hela 2,08 före tvåan Anastasia Dotsenko, Ryssland.

Ett härlig formbesked av Jennie som visar att hon på allvar vill blanda sig i striden om en plats i det svenska laget till VM i Falun.

I den första kvartsfinalen ställs Kalixtjejen, som bor i Falun och tävlar för Piteå Elit mot följande motståndare: Sylwia Jaskowiec , Polen, Yulia Romanova, Ryssland, Olga Repnitsyna, do, Laurien van der Graaf, Schweiz och Greta Laurent, Italien.

Det är ett motstånd som jag tror att Jennie har goda chanser att klara och däremed anvancera till semifinal. Men jag vill gärna se henne i final i dagens världscupsprint i den fria stilen.

Chansen finns.

Finalomgångarna startar 12.30.

Håkan Svensson

Noterat för dagen

Luleå
Först några ord om gårdagens Idrottsgala i huvudstaden.
En gala där länets superstjärna Charlotte Kalla hyllades omfattande för sin framgångar, och tog priset i tre kategorier.
Helt i sin ordning efter ett makalöst skidår från hennes sida, med OS-succén i fokus.
Däremot fick inte Charlotte Jerringpriset, tvärt emot de flestas tips.
Tärendös stolthet var även min favorit, men jag kan också från hjärtat applådera svenska folkets val, Sarah Sjöström.
Den fantastiska simmerskan som gjort sitt livs säsong och plockat ädla medaljer, och slagit världsrekord i parti och minut är en värdig Jerring-vinnare.
Och håll med om att det varit hemskt om Sarah efter sin otroliga säsong fått lämna Idrottsgalan utan ett enda pris.
Nu fick hon det finaste, och det är bara att gratulera.
Galan som helhet då..?
Ja, jag har sett bättre.. Peter Settman som programledare tog varken galan eller idrottarna på allvar, och det gillar inte jag.
Dessbättre räddade en norrbottning galan. Det var 82-åriga Irma Johanssson från Kalix som tillsammans med 80-åriga Britt Strandberg som höll stor show på scenen när hon prisade det svenska damstafettlaget från Sotji. Tyvärr kunde inte tredje länken i guldlaget från OS 1960 i Squaw Valley, Sonja Edström-Ruthström´från Luleå, vara med Stockholm men Irma och Britt vinkade i alla fall till henne via teverutan. Irma, som fortfarande åker skidor direkt ifrån den egna stugbron var och varannan dag, var grymt bra!
Härligt också att regnbågsfärgade Kiruna IF fick stående ovationer i Globen efter sitt modiga ställningstagande för allas rätt att idrotta.

x x x

Norrbotten fick glädjande med två tjejer till EM i skidskytte vid dagens uttagning. Det är Ingela Andersson, K 4 IF Arvidsjaur, och Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb  som är med i den svenska truppen till mästerskapet i Otepää, Estland, 28 januari- 3 februari. Ingela är starkt på väg tillbaka efter sina långvariga överträningsbesvär, och unga Anna Magnusson har redan fått visa upp sig i världscupen med gott resultat. Nu talar mycket för att de båda kan gå högt i något av EM-loppen.

x x x

Till sist kan jag konstatera att skidloppet Dundret Runt jagar nytt deltagarrekord, när det är dags igen den 11-12 april. Loppet som är ett av landets äldsta långlopp körs då för 51:a gången, och ska nu bli mycket större hoppas arrangörerna.

- Intresset för Dundret Runt bara växer för varje år och vi hoppas kunna locka 2000 deltagare i år. Vår långsiktiga målsättning är ju att bli det största långloppet i landet vid sidan av Vasaloppet, säger tävlingsledaren Leif Johansson i ett pressmeddelande.

Tävlingsloppet är seedningsgrundande för Vasaloppet 2016 och lockade förra året namn som OS-guldmedaljörerna Daniel Richardsson och Marcus Hellner. I potten finns en segerpremie på 10.000 kronor till bästa herre och dam, samt både bergs- och spurtpriser. Den som snabbt vågar köra kan plocka hem 20.000 kronor totalt. Arrangörerna jobbar nu hårt för ett starkt startfält. De klassiska motionsloppen ( 5 mil och 3 mil) runt Dundret avgörs på lördagen och skateloppet övre tre mil för elit och motionärer på söndagen den 12 april.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar