• torsdag 27 oktober 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Spökmålets rätte målskytt Hockeybloggen Hockeybloggen
Vädersponsor:

Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Hanna Öberg, Anna Magnusson Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Norska mästerskapen i Falun

Luleå Mellandag i världscupfinalen i Falun.

I morgon avslutas finaltouren och årets världscup, med jaktstart i fri stil.

Och då lär både Charlotte Kalla och Marcus Hellner se större möjligheter än i dagens klassiska masstartslopp.

I dag kom Charlotte Kalla sexa i damernas masstart över 10 km (k) och ligger fyra i Final Tour inför söndagens avslutande jaktstart som sätter punkt för världscupsäsongen 2011/2012.

En säsong som säkert vinns av norska suveränen Marit Björgen före polskan Justyna Kowalczyk, som vann dagens klassiska masstart.

Ett lopp där för övrigt de norska tjejerna stormade fram på bred front, och där unga Heidi Weng,20, fick ett stort genombrott och fick kliva upp på pallen som tvåa.

Det såg ut som norska mästerskapen med placeringarna 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 27 för nabolandets tjejer...

Sverige hade en dålig dag på herrsidan. Marcus Hellner var bäste svensk på 21:a plats, och ligger på 15:e plats totalt i finaltouren, 1,51 bakom dagens segrare och säsongens suveräna världscupvinnare, schweizaren Dario Cologna.

Håkan Svensson

 

Spännande historia

Fuengirola Ingemar Stenmark

 

På den soliga sandstranden i södern har jag haft nöjet att läsa den senaste boken om fenomenet Ingemar Stenmark, som fick Sverige att stanna på 70 och 80-talet.

Boken heter Ingemar Stenmark – Mer än bara åk (Ekerlids Förlag), och är skriven av min högt värderade journalistkollega Ulf Stenberg som under hela Ingemars karriär stått vid den alpine mästarens sida, och inte minst hanterat kontakterna med media. Jag lärde känna Ulf Stenberg under åren när vi båda var engagerade i skidförbundets pressektioner. Han på alpina sidan, jag på längd.  Under årens lopp har Ulf skrivit tre böcker om Ingemar Stenmark. Han var med och spökskrev den första, Ingemar – slalomåkaren, och kom sedan igen med boken Ingemar och grabbarna. Nyligen så kom den tredje boken, som Stenberg i 35 år våndats inför att skriva eftersom han inte velat svika det förtroende han fått av Ingemar från första stund. På senare år har han dock noterat historielösheten som utbreder sig, inte minst i media. Efter ett samtal med fotbollslegenden Torbjörn Nilsson för ett par år sedan så insåg ändå Ulf Stenberg att han ville berätta om allt spännande som hände när världens bästa alpina åkare kom fram och de tidiga åren i den glansfulla karriären. Han har löst dilemmat med förtroenet med att begränsa berättandet till åren före Ingemar Stenmarks båda OS-guld i Lake Placid 1980, och jag tycker att han lyckats utmärkt.

Stenberg, som var först ut att bevaka Ingemar , som nyanställd på DN-sporten, innan han slog igenom i norska Voss 1974, och från det året också berättar om de minnesvärda dagar då Ingemar Stenmark firade sin 18-årsdag genom att vinna SM-guldet i slalom på Dundret i Gällivare. Det gjorde han i banor satta av pappa Erik Stenmark och Olle Rohlén, och det var en uppvisning som inte heller undertecknad glömmer i första taget eftersom även jag fanns på plats som Kuriren-reporter i Soldalen på Dundret där SM-slalomen avgjordes. Ingemar dansade utför pisten i en fart som fick oss alla att gapa och han vann överlägset, och det var början till en idrottssaga utan motstycke.

I Ulf Stenbergs nya bok får vi läsa avslöjanden och spännande berättelser om livet med Ingemar på och utanför backarna. Vi får läsa om riggade tävlingar, ja, upprörande mygel i den alpina världen och hot som inte nådde fram till Ingemar (!) , kroatiska terrorceller och vad som hände bakom kulisserna när Tärnas stolthet blev Sveriges folkkäraste idol någonsin.

Självklart finns också intressant läsning om Ingemars familj och hemmiljö i Tärna, samt klubben Tärna IK, Fjällvinden som fostrat så många stjärnor genom åren. Med stor inlevelse ger Ulf Stenberg läsaren en bild av vad som formade vinnarskallen Stenmark (60 år i år), vars meritlista kom att toppas av två OS-guld, fem VM-guld och 86 segrar i världscupen.

Jag hade oerhört stor behållning av att läsa boken, och kan verkligen rekommendera den för alla som intresserar sig för den alpine kungens makalösa karriär.

Håkan Svensson

"En upprörd debatt"

Fuengirola Hoppsan! Plötsligt en regndag här nere i soliga södern ..! Då kan det vara läge att blicka framåt lite mot den stundande skidsäsongen som inte är särskilt långt bort. Jag har också via rapporter, inte minst i sociala medier, noterat att en rad klubbar och skidanläggningar står redo att starta snökanonerna eller börja frakta ut sparad snö. Det gäller förstås framförallt de norra delarna av Skandinavien, Såg förresten att finska Vuokatti redan hade en rejäl slinga att åka på i anslutning till sin sedan länge etablerade skidtunnel..!

I länet räknar jag med att tidig skidåkning snart blir möjlig på en rad orter kring månadsskiftet oktober-november, och det brukar alltid kännas trevligt att dra på sig laggarna  efter en lång barmarkspriod. Den eviga frågan blir: Vem blir först att erbjuda åkbart underlag..?

X x x

Från skidfronterna har jag också, mestadels på resande fot, sporadiskt kunnat följa den ganska upprörda debatt som kommit efter att Internationella Skidförbundet (FIS) beslutat att stavlängden fortsättningsvis bara får vara 83 procent av kroppslängden. Allt i ett försök att försöka rädda den klassiska tekniken i en tid då alltfler åkare börja staka hela vägen i de klassiska loppen, och det gäller både elit och motionärer.

Det är väl knappast någon nyhet att jag personligen gärna vill ha kvar den klassiska tekniken i längdsporten, och med den grunduppfattningen ska jag förstås vara glad över initiativ som tas regelmässigt för att försöka behålla både klassisk åkning och skatetekniken i sporten.

Jag har dock noterat den upprördhet, ja ren ilska, som kommit till uttryck efter beslutet om en gräns för stavlängden, och det kan jag också förstå. Speciellt för åkare som tvingas kapa sina stavar väldigt mycket. En sådan är länets långloppsetta Nina Lintzén, som har en passionerad syn på sitt idrottande och minst av allt vill stoppa en utveckling av sporten. Vissa åkare hotar nu också att lägga av på grund av beslutet..!

Samtidigt har jag också noterat att skidexperter, och även toppåkare som vanligtvis stakar i alla tävlingslopp, konstaterat att beslutet som FIS tagit om stavlängden blir helt verkningslöst.

Jag törs inte ha en klar uppfattning i detta, men har svårt att tro att effekterna blir så stora som utmålas i de mest upprörda reaktionerna. Den kommande säsongen får ge svaren.

Personligen har jag alltid haft den uppfattningen att det är banorna som måste bli ännu tuffare för att rädda den klassiska tekniken. Inte stavlängden. Tunga och långa backar ska tvinga åkare att använda fästvalla och diagonala för att hänga med tidsmässigt. Problemet där är dock om tävlingsarrangörer finns som klarar dessa ökade krav på ännu hårdare banor ..!?

Även här får framtiden ge svar,

Håkan Svensson

Viktigt med nya regler

Luleå Skidsäsongen närmar sig och det kan vara läge för en liten nyhetskoll.

Nu står det nämligen klart att antidopningsorganisationen Wada stramar åt reglerna för astmamedicinering inför den kommande skidvintern, där VM i Lahtis är det stor målet för åkarna.

Bland andra länets storstjärna Charlotte Kalla har välkomnat en utredning kring vilka regler som gäller för astmamedicineringen till den kommande säsongen utifrån den debatt som varit.

Nu finns ett nytt regelverk, och det innebäri korthet att maxdosen per dygn blir densamma som förra säsongen, 1600 mikrogram salbutamol, men från och med nästa år blir det inte tillåtet att ta hela dosen på kort tid, säger Thorild Widvey, styrelseledamot i Wada till NRK.

_ Nu anges en maxdos på 800 gram var tolfte timme, och det är för att förhindra att det tas för stora doser salbutamol över kort tid, konstaterar Widvey.

Som bekant har den norska världsettan Martin Johnsrud-Sundby tidigare straffats med avstängning och fråntagna segrar för att han inte ansökt om dispens för att använda högre doser av astmamedicin än det tillåtna. Han uppges ha tagit tre doser på sammanlagt 15000 mikrogram under fem timmar inför en tävling enligt domen, vilket kraftigt överstiger den tillåtna dosen, uppger SVT.

Huruvida Johnsrud-Sundby-historien ligger till grund för de nya reglarna vill dock inte Wadas taleskvinna säga.

I alla händelser är det förstås bra om reglerna för astmamedicineringen stramas upp, tycker även undertecknad.

X  X  X

Apropå Charlotte Kalla så rapporterar hon fina träningsförhållanden från glaciären i Ramsau, Österrike via Piteå Elits facebooksida. Sedan några dagar tränar hon där tillsammans med sitt nya team och klubbkamraten Magdalena Pajala. Förutom Kallas personliga tränare Magnus Ingesson finns också Magdalenas pappa Sven-Erik Pajala på plats som tränare.

­­_ Vi har en tjugominutersrunda att åka på uppe på glaciären, och det är mycket finare förhållanden än jag trott. Det är helt magiskt här uppe ovan molnen, sedan vi åkt upp med kabinen.., berättar Charlotte entusiastiskt från glaciären på 2700 meters höjd.

Håkan Svensson

Fortsatt lyckosam nysatsning

Piteå kalla

Charlotte Kalla är fortsatt nöjd med sin nysatsning. Foto: Håkan Svensson

I dag har Charlotte Kalla haft pressträff i Sundsvall, där hon som bekant bor sedan några år tillbaka.

Jag har följt rapporteringen därifrån via livesändningar och rapportering från andra medier, och helhetsintrycket är att Charlotte fortsatt är helnöjd med sin satsning utanför landslaget.

Jag var på plats , och rapporterade i tidningen och här på Skidbloggen, vid hennes två tidigare träningsläger efter det beslutet, i västerbottniska Saxnäs och ångermanländska Sollefteå , och kunde då konstatera att hennes nysatsning är lyckad.

Det har jag också trott från första stund, efter fjolårsvintern var hon i det läget att det krävdes ett nytänk träningsmässigt för att fortsätta utvecklas som åkare på högsta världsnivån.

Efter att ha tagit del av hennes synpunkter från dagens pressträff i Sundsvall, så förstår jag att hon fortsatt känner sig storbelåten med nysatsningen utanför landslaget fram till tävlingssäsongen.

Efter lägret i Sollefteå har träningssommaren visserligen störts av en överbelastningsskada i ett revben i bröstryggen, som inneburit att hon delvis fått förändra sin träning något i förhållande till den ursprungliga planen, men det ska inte påverka hennes styrka när det drar ihop sig tävling i slutet på november.

Charlotte Kalla, stöttad av sitt miniteam, tränaren Magnus Ingesson, fystränaren Stefan Thomson och fysioterapeuten/sjukgymnasten och lillasystern Cecilia Kalla, har haft koll på läget och kunnat köra alternativ träning.

En träning som kort och gott inneburit mer benträning än överkropp.

I någon av intervjuerna har lyssnade på i dag, konstaterade Charlotte att hon snart var mogen att dra igång normal träning igen, och kanske skulle klara det redan i dag, men att hon , och teamet, valt att skynda långsamt.

Vid pressträffen i Sundsvall fick också Tärendös stolthet kommentera den debatt om astmamediciner som blossat upp, sedan det visat sig att norska landslagsåkare tagit receptbelagada mediciner utan att ha symptom på astma.

Detta har förstås skapat debatt, och en utredning är nu tillsatt. Charlotte själv, som aldrig själv haft astmabesvär, är också förvånad hur otydliga riktlinjerna är , och välkomnar den utredning som pågår och hoppas att allt ska vara klarlagt när säsongen drar igång.

Det hoppas också undertecknad, eftersom den här problematiken i många år varit på tapeten inom längdskidsporten.

Helt klart ska åkare som har astma, och det är ganska många i sporten, få använda medicin, men att friska tydligen tar astamedicin för att underlätta sin andning i tävlingsituationen känns fel.

Närmast åker Charlotte Kalla till Ramsau i Österrike på träningsläger nästa vecka.

Håkan Svensson

Hårdträning i branta fjäll

Piteå Ett laddat längdlandslag samlas idag i Jämtlandsfjällen. Med i gruppen finns nu åter Maria Rydqvist, som i våras meddelade hon att hon avslutar sin elitkarriär. Men nu har hon hittat ny inspiration.
– Jag har insett att skidåkningen betyder väldigt mycket för mig. Jag vill fortsätta tävla och är väldigt motiverad, säger Maria Rydqvist.

Med på lägret i Åre/Vålådalen finns förstås också länshoppen Sofia Henriksson och Jennie Öberg, Piteå Elit, medan Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, inte finns med från början av lägret, och kanske missar träningslägret på grund av en förkylning.

Efter ett sommaruppehåll utan gemensamma läger är motivationen på topp när längdlandslaget idag samlas på läger.
– Det är alltid spännande att ses efter sommarträningen. Nu ska de sista förberedelserna inför tävlingssäsongen inledas, konstaterar förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Som ofta förr är det den inspirerande fjällmiljön i jämtländska Vålådalen som är platsen för lägret. De första tre dagarna tillbringas emellertid i alpinnästet Åre. Tvärtemot sina alpina vänner ska längdåkarna åka kabinbanan nerför berget efter att ha tagit sig uppför den branta Åreskutan för egen maskin.
– Åre erbjuder bra träning även för oss längdåkare. Vi ska bland annat springa och gå skidgång uppför Åreskutan. Det finns få ställen i Sverige som ger möjlighet att ta sig uppför så långa backar i ett svep och som dessutom erbjuder transport nerför, berättar Rikard Grip.

Även landslagstränare Ola Ravald nämner de fina förutsättningarna för barmarksträning som Åre och Vålådalen erbjuder:
– Här finns många uppförsbackar, vilket liknar de banor vi ska tävla på i vinter. Ju närmare tävlingssäsongen vi kommer, desto mer fokuserar vi på högintensiv träning, framförallt på rullskidor. Därför är det en stor fördel att det finns en bra och kuperad rullskidbana i Vålådalen.

Framöver blir det dessutom mer sprintbetonad träning.
– Oavsett om åkaren fokuserar på sprint eller distans behövs träning i båda delarna. Därför kör alla aktiva samma träningsupplägg, berättar Ola Ravald.

Att sommaren har varit fri från gemensamma läger innebär inte att de blågula åkarna har varit lediga.
– Vi har haft kontakt med de aktiva varje vecka under sommaren. Förutom någon enstaka förkylning har det gått bra med träningen och alla ligger i rätt fas, säger Ola Ravald.

En som har tränat ännu längre på egen hand är silvermedaljören från VM i Falun, Maria Rydqvist, Älvdalens IF. I våras meddelade hon att hon lägger skidorna på hyllan för att bland annat ägna mer tid åt familjen. Men det som skulle bli en lättnadskänsla över att inte behöva lägga allt fokus på skidorna blev motsatsen.
– Beslutet om att sluta tävla fick mig att inse hur mycket skidåkningen betyder för mig. Jag blev ledsen och grubblade mycket. Till slut kom jag fram till att jag vill fortsätta som elitaktiv, berättar Maria Rydqvist, som nu ser fram emot att åka på landslagsläger:
– Jag har tränat på bra själv under våren och sommaren, men landslaget är viktigt. Där finns spetskompetensen och bra sparring. Det blir lättare att genomföra hårda pass när man har konkurrens av de bästa. Jag får alltid positiv energi av att träna med andra som vill framåt. Förhoppningsvis innebär de fyra månader jag tillbringat med familjen att jag orkar hantera frånvaron från dem bättre i vinter. Jag känner mig väldigt motiverad.

På Svenska Skidförbundet ser man mycket positivt på att Maria kommer tillbaka.
– Vi har fört en dialog under våren då Maria varit osäker på sitt beslut om att avsluta sin karriär. När hon nu bestämt sig för att fortsätta vill vi vara med och stötta henne. Maria är en åkare med mycket hög nivå, vilket hon inte minst visade på VM i Falun. Vi tror mycket på henne och vill därför ge henne möjligheten att vara med i landslagets träningsgrupp under hösten, berättar Rikard Grip.

När lägret startar saknas alltså Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, som har en lättare förkylning. Återstår att se om han dyker upp under lägerdagarna.

Åkare på plats i Åre/Vålådalen 4–12 augusti
Damer: Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, IFK Mora SK, Sofia Henriksson, Piteå Elit, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, Maria Rydqvist, Älvdalens IF, IFK Mora SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK, Jennie Öberg, Piteå Elit.
Herrar: Jens Burman, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Falun/Borlänge SK, Martin Johansson, IFK Mora SK, Emil Jönsson, IFK Mora SK, Johan Olsson, Stockviks SF, Teodor Peterson, Åsarna IK, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun/Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Efter Åre/Vålådalen väntar följande läger:

A-laget damer
30 aug, Torsby
15 sep, Villard de Lans, Frankrike
26 okt, Val Senales (några aktiva)
25 okt, Idre (aktiva som inte åker till Val Senales)

A-laget herrar
1 sep, Villard de Lans, Frankrike
4 okt, Toblach
26 okt, Idre

Som Norrbottens-Kuriren berättat i den uppmärksammade artikelserien om teamet runt Charlotte Kalla tidigare i sommar, så kommer Charlotte också att träna i Vålådalen när längdlandslaget, som hon denna säsong valt att stå utanför, avslutar sin träning där.

 

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar