Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Julia Nilsson och Per Spett med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Och Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com eller simon.jakobsson@kuriren.com.

Norska mästerskapen i Falun

Luleå Mellandag i världscupfinalen i Falun.

I morgon avslutas finaltouren och årets världscup, med jaktstart i fri stil.

Och då lär både Charlotte Kalla och Marcus Hellner se större möjligheter än i dagens klassiska masstartslopp.

I dag kom Charlotte Kalla sexa i damernas masstart över 10 km (k) och ligger fyra i Final Tour inför söndagens avslutande jaktstart som sätter punkt för världscupsäsongen 2011/2012.

En säsong som säkert vinns av norska suveränen Marit Björgen före polskan Justyna Kowalczyk, som vann dagens klassiska masstart.

Ett lopp där för övrigt de norska tjejerna stormade fram på bred front, och där unga Heidi Weng,20, fick ett stort genombrott och fick kliva upp på pallen som tvåa.

Det såg ut som norska mästerskapen med placeringarna 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 27 för nabolandets tjejer...

Sverige hade en dålig dag på herrsidan. Marcus Hellner var bäste svensk på 21:a plats, och ligger på 15:e plats totalt i finaltouren, 1,51 bakom dagens segrare och säsongens suveräna världscupvinnare, schweizaren Dario Cologna.

Håkan Svensson

 

"Han är grym i skiathlon"

Piteå
Skiathlonkungen slog till igen.
Länshoppet Marcus Hellner är grym i den disciplinen. Olympiskt guld, olympiskt silver och nu sex raka SM-guld på distansen säger väl allt.
Gällivareåkaren imponerade storligen i dagens guldlopp på SM i Ånnaboda, och styrde och ställde bland toppåkarna hela vägen.
I spurten fick Lars Nelson vika ner sig på upploppet, även i år.
Synd dock att vi inte fick se Calle Halfvarsson i spurt mot Hellner. Det hade nog blivit en tuff batalj dem emellan, men jag tror att Hellner kunnat klara honom också.
- Jag hade en bra känsla i loppet och tekniken kändes bra. Kroppen blir piggare och piggare. Synd bara att Calle (Halfvarsson) ramlade bort sig. Han hade nog kunnat utmana mig på upploppet, kommenterade Marcus Hellner i SVT.
Skönt dock att Hellner fick det formbesked han söker inför VM.
Det gör gott för självförtroendet, och nu gäller det bara för honom att spetsa formen ytterligare.
På VM har han ju utsökta möjligheter. Dels i form skiathlon, men också hans absoluta favoritdistans 15 km, fristil. Till det kommer distansstafetten, och möjligen också teamsprinten.
Sammanfattningsvis en finfin första SM-dag med goda besked från både Charlotte Kalla och Marcus Hellner.
Håkan Svensson

Glada besked av Kalla

Piteå
Sådärja.
Charlotte Kalla gav de besked jag ville se i dagens SM-skiathlon i Ånnaboda utanför Örebro.
Hennnes hårdträning på hemmaplan före SM verkar ha gjort henne gott, och hon krossade allt motstånd.
Vann med hela 59 sekunder före Stina Nilsson. Trea sekunden efter var Emma Wikén.
En stor segermarginal, men så ska det naturligtvis vara om Charlotte ska ha något att sätta emot när hon möter norskor med flera vid VM i Falun.
Tärendötjejen i Piteås tävlingsdress ryckte ifrån i långbacken på den klassiska delen av skiathlonen och då vågade/orkade ingen svara.
Magdalena Pajala näst bästa norrbottning, 3,16 efter sin klubbkompis Charlotte Kalla.
- Jag kände glädje i åkningen i dag , och jag är mycket nöjd med min dag. Jag hade också väldigt bra skidor, berättade Kalla för SVT.
Kul att sprintesset Stina Nilsson fick ta sin första distansmedalj i SM efter at enkelt vunnit spurten mot Emma Wikén. Min känsla är att Stina nu inte bara är en given sprinter i SM, utan också en klart möjlig deltagare i den svenska distansstafettlaget på VM.
Jag följer årets SM via teverutan och det ger också en god bild av loppen tack vare SVT:s fina sändningar från Ånnaboda.
Där avgörs SM nu för tredje gången. 1986 genomförde Ånnaboda hela SM-veckan och då var jag på plats. SM i jaktstart 2002 var dags igen, och även i år klarade Örebro skidstadion av SM-arrangemang efter att det länge varit kritiskt på grund av snöbristen.
Håkan Svensson

Smaklöst att spekulera

Luleå Vilken idrottsdag. Bloggen har blivit lidande av alla händelser och det är sirap i herr Jakobssons skalle just nu.

Men jag tänkte ändå ge er några rader. Till att börja med får ni inte missa alla texter som mina kollegor har fixat fram i Örebro. Håkan Stridblom och fotograf Per Lundström har sprungit i skidspåren i dag och vaskat fram en hel del texter som går att läsa på sportsidan. Några till dyker upp i morgon.

Om man ska välja ut några enskilt intressanta grejer så är Sofia Henrikssons återbud till U23-VM olyckligt. Det känns smaklöst att spekulera i vad som ligger bakom "personliga skäl". Men man får hoppas att hon hittar ny kraft under sin frånvaro från rampljuset. Jag hade hoppats få se henne i senior-VM – men så blir det tyvärr inte.

Sedan missar Anton Lahdenperä VM i Vail. Trots en kanonsäsong finns det åkare som är bättre. Han ska inte räkna med något "wild card" från landslagsledningen heller. Jag tror att han är besviken, men inte lika besviken som vid fjolårets missade OS-plats. Den här gången har konkurrensen varit stenhård – för hård visade det sig.

Under onsdagen ser jag fram emot SM i skiathlon. Legendaren Sven-Åke Lundbäck dömer ut banorna, återstår att se vad åkarna säger efter första loppet. Förhoppningsvis visar Charlotte Kalla att hon är tillbaka i samma form som i början av säsongen. Och Marcus Hellner kan ta sitt fjärde raka skiathlonguld. Hur som helst finns det massor av intressanta grejer den här veckan.

Det var det.

Simon Jakobsson

Hellner ska forma ett eget lag

Luleå 27–28 mars ska Marcus Hellner tävla i Årefjällsloppet – inte speciellt anmärkningsvärt. Däremot är det lite annorlunda att han ska forma sitt eget stafettlag i tävlingen – med bara amatörer. Skidåkaren ska handplocka och coacha fram en grupp hårdsatsande (och glada?) amatörer.

Via hemsidan tränamedhellner.se kan vem som helst anmäla sig och försöka bli uttagen till Hellners fyramannalag. Så här säger han själv i ett pressmeddelande: "Jag har tävlat på elitnivå i mer än ett decennium och har byggt upp erfarenheter som jag tycker är kul att dela med mig av. Den här gången till skidåkare som kan ta större kliv i sin utveckling än elitåkare. Det känns extra motiverande"

Årefjällsloppet avgörs genom att alla fyra lagmedlemmar åker 75 kilometer. De tre bästa tiderna räknas sedan samman och avgör placeringen.

Det var det.

Simon Jakobsson

VM-uttagningen en rysare

Luleå
Piteååkaren Jennie Öberg skrällvann världscupssprinten i Rybinsk i lördags, och gjorde också ett bra distanslopp i dag. Formen är på topp och Jennie tog sköna världscuppoäng när hon åkte in som nummer sjutton i skiathlon, 1,47 efter segrande ryskan Yulia Tchekaleva.
Med det var hon bästa svenska efter att han spurtslagit Maria Gräfnings som blev 18:e.
Jennie är i hög grad med i den tuffa striden om en VM-biljett, och hennes goda lopp i skiathlon idag försämrar absolut inte hennes chanser även om det inte är i ett distanslopp som hon krigar om en VM-plats. Som jag skrev
igår kommer avgörandet på den klassiska sprinten vid SM i Ånnaboda (Örebro) nästa vecka. Bakom helt givna Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter krigar trion Jennie Öberg, Magdalena Pajala och Hanna Falk om två platser. Det kanske blir en rent amerikansk uttagnng mellan dessa tre, och då känns det bra att länshoppen Jennie Öberg och Magdalena Pajala är formstarka just nu.
x x x
Kul i övrigt i helgen: Charlotte Kalla dök överraskande upp och åkte ett tvåmilslopp i Matfors. I motionsklassen... Hon vann förstås och var snabbare än alla herrar..!
x x x
Inte så kul: Anton Lahdenperäs oväntat svaga förstaåk i Kitzbuhels världscupslalom, som inte gav något andraåk. Och nu är VM-chansen minimal. Det krävs säkert en pallplats i Schladming för att ändra på det..!
x x x
Själv har jag ägnat söndagen åt skidåkning på havet mellan öarna här i Rosvik. Lite kallt, men solsken och fantastiska spår som två eldsjälar , Alf Olovsson och Urban Modig, drar upp i ur och skur. Guld värt för oss som skidar för motionens skull.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar