Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Julia Nilsson och Per Spett med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Och Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com eller simon.jakobsson@kuriren.com.

Norska mästerskapen i Falun

Luleå Mellandag i världscupfinalen i Falun.

I morgon avslutas finaltouren och årets världscup, med jaktstart i fri stil.

Och då lär både Charlotte Kalla och Marcus Hellner se större möjligheter än i dagens klassiska masstartslopp.

I dag kom Charlotte Kalla sexa i damernas masstart över 10 km (k) och ligger fyra i Final Tour inför söndagens avslutande jaktstart som sätter punkt för världscupsäsongen 2011/2012.

En säsong som säkert vinns av norska suveränen Marit Björgen före polskan Justyna Kowalczyk, som vann dagens klassiska masstart.

Ett lopp där för övrigt de norska tjejerna stormade fram på bred front, och där unga Heidi Weng,20, fick ett stort genombrott och fick kliva upp på pallen som tvåa.

Det såg ut som norska mästerskapen med placeringarna 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 27 för nabolandets tjejer...

Sverige hade en dålig dag på herrsidan. Marcus Hellner var bäste svensk på 21:a plats, och ligger på 15:e plats totalt i finaltouren, 1,51 bakom dagens segrare och säsongens suveräna världscupvinnare, schweizaren Dario Cologna.

Håkan Svensson

 

Sportens framtid i fokus

Luleå

Den här veckan är det dags för Internationella Skidförbundets (FIS) årliga möte inför kommande säsong. En rad viktiga diskussioner ska föras och beslut fattas. Svenska Skidförbundets längdverksamhet finns på plats för att delta och påverka utifrån svensk längdskidåknings syn på framtiden.

Idag åker representanter för svensk längdskidåkning till Zürich för att delta i Internationella Skidförbundets (FIS) årliga kommittémöten. Tillsammans med representanter från FIS och från övriga skidnationer ska de finslipa det sista inför vinterns tävlingar, men också se framåt i tiden för att diskutera hur sporten ska utvecklas.
– Det är viktigt att vi finns på plats i Zürich för att kunna påverka längdskidåkningens framtid. På mötet diskuteras allt ifrån skidåkning för barn och ungdomar till världscuptävlingar och regelverk i olika kommittéer, berättar Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet i ett pressmeddelande.

Svenska Skidförbundets längdverksamhet har fem representanter i de olika kommittéerna: Mattias Berglund (regelkommittén), Rikard Grip (världscupskommittén),Tommy Höglund (långloppskommittén) Niklas Jonsson (längdkommittén) och Jenny Limby (barn- & ungdomskommittén). Dessutom finns Johan Sares på plats i Zürich.
– En av de viktigaste frågorna som ska diskuteras i år är hur vi kan jämna ut förhållandena mellan starka och svaga längdnationer, säger Johan Sares.

Ett annat uppdrag för den svenska delegationen är att presentera Svenska Skidförbundets förslag på att Ulricehamn får arrangera världscupen 2017 och 2019.

Alla beslut som tas på mötet i Zürich förmedlas vidare som rekommendationer till FIS Council, som tar de slutgiltiga besluten i början av november.

Exempel på frågor som ska tas upp i Zürich:

  • Sverige presenterar valet av Ulricehamn som världscuparrangör 2017 och 2019.
  • Hur kan man jämna ut förhållandena mellan starka och svaga nationer?
  • Utformningen av banor för klassisk skidåkning på världscupen.
  • Vilka bestraffningar ska tillämpas vid skejt på klassik tävling i långlopp?
  • Information om vinterns J-VM i Rumänien) och U-OS i Lillehammer, där bland annat en ny disciplin – Cross-Country Cross – ska genomföras på prov.
  • Regelboken för längdskidåkning ska fastställas

Kommentar Skidbloggen:

Ja, det är ett viktigt möte som stundar nere i den schweiziska storstaden Zurich, med många frågor ( se ovan) på dagordningen, som i högsta grad berör svensk och norrbottnisk skidsport. Dit hör inte minst utformningen av banor för klassisk åkning på världscupen. För oss som vill rädda den klassiska åkningen i längdsporten gäller det att i framtiden lägga banor som får åkare att avstå alla tankar på att staka runt hela tävlingsbanan, som skett på senare år. Det finns sådana möjligheter, och inte minst norrbottniska arrangörer som Piteå och Gällivare jobbar med frågan.

På tävlingssidan ska svenska skidförbundet vid FIS-mötet presentera sitt val av sydliga Ulricehamn som världscuparrangörer 2017 och 2019, och nu återstår att se vad delegater från andra nationer tycker om det. Som bekant har Piteå också varit med i den svenska kampen om att få dessa tävlingar. Länge hade också Gällivare förhoppningar om att få världscuptävlingar de aktuella åren.

En mycket intressant fråga som ska dryftas vid mötet är också hur åkare som skejtar på klassiska lopp ska bestraffas. Det händer då och då, och idag finns inga klara regler hur, och det tycker jag är en stor brist.

Håkan Svensson

Världselit på Dundret

Luleå  

Skidsäsongen närmar sig , och nu står det klart att stora delar av världseliten , både i alpint och längd kommer till Dundret i Gällivare för att förbereda sig inför säsongen.

Den alpina World Cup premiären i Levi närmar sig och ett flertal av de största stjärnorna samlas på Dundret i Gällivare för att förbereda sig inför årets World Cup säsong. Österrikes, Tysklands och Sveriges alpina landslag är inbokade på Dundret. Det betyder att de alpina superstjärnorna Marcel Hirscher, Felix Neureuther, Frida Hansdotter och Mattias Hargin kommer alla att förlägga årets försäsongsträning till Gällivare.

Det är inför World Cup premiären i Levi den 14 november som de alpina landslagen ligger på Dundret och slipar formen, men även efter tävlingarna kommer ett stort antal alpina lag att finnas på plats i Gällivare. Den 21-22 november arrangeras internationella FIS tävlingar i storslalom på Dundret och tävlingarna lockar stora internationella startfält av åkare som ligger just under världscupnivå.

Inför skidsäsongen har Dundret investerat 50 miljoner kronor i en ny 6-stolslift, Dundret Express, som höjer standarden för skidåkarna men underlättar också snöproduktionen för en tidig säsongstart. Liften kommer att vara klar till årets skidsäsong och är den enda i sitt slag norr om Åre.

_ Vi ser detta som ett kvitto på att de satsningar och det hårda arbete vi gör ger frukt. Dundret Express, har helt klart ökat attraktionen bland de alpina landslagen berättar Tommy Niva, VD på Dundret i ett pressmeddelande.

Även längdlandslagen kommer till Gällivare. USA, Kanada, Tjeckien, Polen, Slovakien och Sydkorea har bokat in sig för flera veckors träning runt Dundret tidigt i november.

Snösäkerheten och ett flertal genomförda världscuparrangemang har etablerat Dundret och spåren runt Hellnerstadion bland världens längdlandslag. Av de sex längdlandslagen har flertalet bokat en tre veckors vistelse i Gällivare. Dessutom förs dialog med ytterligare landslag.

_ Att många längdlandslag väljer Gällivare för sin försäsongsträning är väldigt positivt. Det innebär att även vår egen tävling, Gällivarepremiären helgen den 21-22 november, kan komma att ha ett 50-tal världscupåkare på startlinjen, kommenterar Stefan Nieminen, Sport­Event Gällivare Lapland.

Spel för galleriet - igen..?

Luleå  Petter northug. Foto: Håkan Svensson

Skidkungen Petter Northug är rubrikernas man igen. Foto: Håkan Svensson

Nu är det full storm i norska skidkretsar igen...

Och som oftast – med skidkungen Petter Northug Jr i huvudrollen.

Precis som inför förra säsongen så har den fyrfaldige guldmedaljören från skid-VM i Falun ännu inte skrivit under landslagsavtalet med det norska skidförbundet, och därmed får inte Northug starta i världscupen kommande vinter, vilket den norske skidpresidenten Erik Röste också konstaterade i en TV-intervju jag hörde i kväll.

Förra säsongen nåddes en förlikning i sista stund, som innebar att Northug inte fick marknadsföra sin huvudsponsor Coop under säsongen. I år har han också efter upproriska känslor hos det norska folket erbjudits ett liknande avtal, men det har inte Petter Northug accepterat.

Inte ännu i varje fall.., och just nu ser det ut som om Northug kanske väljer att köra i långloppsvärldscupen i stället, där inte förbundsinflytandet är så starkt. En möjlighet som jag också hörde den svenska stjärnan Johan Olsson , som i vinter åker i den tävlingsserien, applåderade.

Så kan det möjligen bli, men jag tror ändå mera på att det blir en lösning i sista stund, där Northug kan komma till start i den vanliga världscupen.

Något annat vill inte det norska folket, och då tror jag inte alls att förbundet i vårt västra grannland vågar gå på tvärs, och sätta Northug inför ett allvarligt menat ultimatum:

Skriv på eller stanna hemma från världscupen..!

X x x

Skidsäsongen är för övrigt inte långt borta , och i dag är det precis 110 dagar tills årets stora tävling Tour de Ski startar med 640.000 schweizerfranc i prispotten. Totalvinnaren tar ensam hand om 100.000 CHF av dessa slantar.

Nämnde Petter Northug är för övrigt den ende som deltagit och slutfört alla de nio tidigare upplagorna av touren, som nu körs för tionde gången.

Inför jubileums-touren har också länets storstjärna Charlotte Kalla, Piteå Elit uttalat sig i ett pressmeddelande från Internationella Skidförbundet , FIS , som jag fick i min mailkorg i dag.

_ Efter två år som åskådare , är det dags för mig att tävla i Tour de Ski igen, och det ser jag verkligen fram emot, säger Charlotte.

Schweiziska storstjärnan Dario Cologna uttalar sig också och konstaterar att den tionde touren blir en höjdare.

_ De tre öppningsloppen i Lenzerheide känns speciellt bra för mig och hela det schweiziska teamet. Jag ska förbereda mig bra och kriga för seger i Tour de Ski, konstaterar Cologna.

Norska esset Martin Johnsrud Sundby, siktar också på seger, och han flaggar också för att svenska stjärnan Calle Halvarsson kan vara med och slåss om slutsegern i Touren.

Däremot säger han ingenting om vårt andra länshopp Marcus Hellner, och det tror jag kan vara ett stort misstag…!

Marcus är revanschsugen efter ett VM i Falun , som inte blev så bra som han hoppats.

Håkan Svensson

Fyra länsåkare till Mellan-Europa

Piteå

.Längdlandslaget slår på stora trumman när man genomför två parallella läger i tyska Oberstdorf och italienska Toblach 25/8-4/9.
Rekordmånga 40 aktiva i A- och Utvecklingslaget deltar, däribland fyra norrbottningar. Charlotte Kalla, Magdalena Pajala (sprint) och Marcus Hellner i A-laget samt Jesper Modin i Utvecklingslaget (sprint). Jennie Öberg, Piteå Elit är krasslig och var inte på plats vid avresan från Arlanda i dag.
- Vi ser en win win effekt av att matcha U-laget mot A-laget,  med herrarna i Oberstdorf och damerna i Toblach, säger förbundskaptenen Rikard Grip
i ett pressmeddelande.
19 tuffa pass på 10 träningsdagar.  Det är vad som väntar den blå-gula skideliten i mellan-Europa.
Oberstdorf, i delstaten Bayern i södra Tyskland, är helt ny som lägerort. Där finns en sju kilometer lång rullskidbana och fina löpslingor som till och från kryssar banorna där Thomas Wassberg skrev skidhistoria vid VM 1987 genom att ta medalj på samtliga distanser.
- Flera av våra åkare har kört Tour de Ski-etapper i Oberstdorf, som också har ett par deltävlingar i nästa års tour. Det ger energi i gruppen att bekanta sig med den här vintersportorten i sommarskrud, säger Rikard Grip om herrarnas camp.  Toblach i regionen Trento i norra Italien, är damernas lägerort. Även för dem blir det nåt nytt att uppleva sommartid med bland annat en fem kilometer lång rullskidbana och tre alptoppar nära hotellet. Vintertid är det lilla samhället väletablerat som en stark världscuport.
Herrarna är alltså på ett ställe och damerna på ett annat.
Principen är den samma: herrarna och damerna i A-laget sparrar mot Utvecklingslagets åkare i såväl distans som sprint.
- Uppstickarna får möjlighet att investera i värdefulla  kunskaper och erfarenheter, säger förbundskaptenen Rikard Grip som ser de gemensamma lägren som ett viktigt steg i utvecklingen för att höja nivån på bred front:
- Genom att flåsa Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson i nacken så innebär det garanterat kvalitet för dem som utmanar och tar för sig på passen. Samtidigt får A-laget vara på tårna hela tiden. Det blir ett givande och ett tagande som gagnar alla..
Lägren i Toblach och Oberstdorf inleds under tisdagen, bara drygt 1,5 vecka efter det att fjällägret i Vålådalen avslutades.
- Vi är inne i en intensiv och tung period. Vi försöker lyfta oss ett snäpp och den här tidpunkten då skolorna startar hemma vill vi undvika att vara nära alla baciller som härjar omkring. Det gäller ju att hålla sig frisk också, säger damtränaren Mattias Persson.
När lagen checkade in på Arlanda vid niotiden på måndagsmorgonen saknades Jennie Öberg, Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter från damernas A-lag, samt Hanna Erikson från U-laget.
- Jag har förhoppningar att tjejerna piggnar till och kan ansluta senare i veckan, avslutar Rikard Grip och Mattias Persson som de senaste dagarna noterat att Calle Halfvarsson och Martin Johansson hävdat sig bra mot norrmännen i Toppidrottsveckan i Norge och att sprintkanonen Hanna Falk vann Alliansloppet på rullskidor i Trollhättan mot hårt motstånd.

Längdlandslaget/Utvecklingslaget i Toblach/Obertsdorf

Damer A-laget Toblach: Charlotte Kalla, Piteå Elit, Anna Haag, IFK Mora SK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Maria Rydqvist, Älvdalens IF,  Magdalena Pajala (sprint), Piteå Elit, Hanna Falk (sprint), Ulricehamns IF.
Damer U-laget Toblach:  Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Linn Sömskar (sprint), IFK Umeå, Maja Dahlqvist (sprint), Falun-Borlänge SK och Maria Nordström (sprint), Ulricehamns IF
Herrar A-laget Oberstdorf: Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, Martin Johansson, IFK Mora SK, Anders Svanebo, Stockviks SF, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Simon Andersson, Falun-Borlänge SK, Emil Jönsson (sprint), IFK Mora SK, Teodor Peterson (sprint), IFK Umeå och Johan Edin (sprint), IFK Mora SK
Herrar U-laget Obersdorf:  Jens Burman, Åsarna IK , Marcus Ruus, Åsarna IK, Simon Lagesson, Åsarna IK, Axel Ekström, Garphyttans IF, Oscar Svensson, Falun-Borlänge SK, Carl Quicklund (sprint), Östersunds SK, Jesper Modin (sprint), Piteå Elit, Simon Persson, IFK Umeå (sprint), Anton Lindblad, Sollefteå Skidor (sprint), Erik Silfver (sprint), IFK Umeå, Gustav Nordström (sprint), Borås SK

x x x

Noterbart från skidfronten just nu är också att de alpina landslagsdamerna just befinner sig på andra läger efter sommaruppehållet  i Saas Fee. Den 2-3 september kommer de dock att testa den fysiska styrkan på idrottslabbet vid den idrottsmedicinska enheten vid Umeå Universitet.

På plats då för test är länets enda landslagstjej Ylva Stålnacke , Kiruna och givetvis även den alpine chefen Tommy Eliasson Winter med rötterna i Boden.

Håkan Svensson

Skidfolket kör hårt

Luleå Efter superspännande dagar på stipendieresa, med vistelse i Ariane Wahlgrens författarhus i Atén när den ekonomiska krisen i Grekland nådde sin kulmen, är att jag nu hemma och kan börja tänka på skidor igen.

Så här års lägger som bekant våra stora stjärnor grunden till den kraft och snabbhet de behöver för att nå framgång i den kommande vinterns tävlingar.

De tränar stenhårt, i huvudsak i form av löpning, rullskidor och cykelträning. Många ess har bytt ut hemmiljön mot träning på hög höjd i alpområdet. Av rapporter jag kunnat följa på sociala medier har det varit en smärre invasion i besök i den magnifika miljön på hög höjd i italienska Livigno.

Där har svenska skidess varit , och även flera av de norska stjärnorna med Petter Northug i spetsen. Northug som nu också sonat sitt rattfylleribrott och suttit av sitt fängelsestraff, och nu laddar stenhårt för den kommande vintern.

Ja, han tränar så hårt att han tvingats ändra sina planer något när han blivit sliten och småsjuk den senaste tiden.

När jag ändå är inne på de norska världsessen så är senaste nytt att Therese Johaug brutit handen under en löptur i Seiser Alm och efter det opererats på en specialklinik i schweiziska Davos. Hon slipper gips och får nu fortsätta sina säsongförberedelser med alternativ träning en tid.

Självklart är det olyckligt med ett avbrott i den planerade träningen nu, men Johaug hade ändå ” tur i oturen” att det ”bara” var ett pekfingerben i vänster hand som var brutet, och då räcker det med att sätta in några skruvar istället för gips. Norska landslagsläkaren Fredrik Bendiksen tror att hon redan om tio dagar kan känna sig bättre.

I alla händelser en norsk skuffelse, eftersom nabolandet nu inte har världens bästa, Marit Björgen, på banan eftersom hon glädjande nog är gravid och inte ska tävla den kommande säsongen.

theres och charlotte

Nu talar mycket för att den kommande vintern på världsnivå blir en kamp mellan vår egen superstjärna Charlotte Kalla och Therese Johaug (bilden ovan).

Charlotte, som gjorde ett så strålande VM i Falun, bygger också intensivt styrka inför den kommande mästerskapsfria säsongen, då världscupen blir det stora målet.

Jag vet att hon gärna vill gå högt i totalen i den cupen. Tidigare har som bäst blivit fyra totalt i världscupen två gånger ( 2007/2008 och 2011/2012) och den kommande säsongen skulle det förvåna mig stort om hon inte kliver upp på pallen.

Tärendös stolthet har till exempel imponerat storligen i flera rullskidlopp, och tillsammans med sin sambo Anders Svanebo krossade hon bland annat allt motstånd på SM i den tunga backen uppför Södra Berget i Sundsvall.

Inför den kommande säsongen noterar jag också med glädje att Charlotte Kalla , tillsammans med sina lagkamrater i Piteå Elit fått en lång säsong av vårskidåkning, i Saxnäs och Stekenjokk som är platser jag väl känner till eftersom jag har sommarstuga där. Inte minst har Piteååkarna fått njuta av härlig skidåkning på skare, som är bland det härligaste man kan ägna sig åt.

På sistone har också delar av Piteå Elit-gänget varit nere i Livigno och sommartränat med tränaren Sven-Erik Pajala som ”slavdrivare”, vilket borgar för tuffa tag.

Som alltid så sköter också länets andra världsess, Marcus Hellner, sin sommarträning på ett förnämligt sätt med utgångspunkt från nya villan i Gällivare och gläds samtidigt åt fina dagar med familjen.

Jag är säker på att han i vinter laddar extra hårt för världscupen, och speciellt Tour de Ski, där han varit med högt genom åren, men aldrig allra högst upp på pallen. Nu blir det en lämplig morot för honom, även om konkurrensen är mördande.

Apropå Tour de Ski så läser jag att den avgörande klättringen i Alpe Cermis slalombacke, som Marcus Hellner är så duktig på, nu kan komma att avgöras i elljus..!.

Godkänner TV-producenterna ljuset i backen är det mycket troligt att Internationella Skidförbundet , FIS , väljer den nyheten in på nya året 2016. Intresset för just den klättringen är enormt med makalösa TV-tittarsiffror runt om i världen.

I övrigt några bloggkortisar:

X x x Träffade tidigare landslagstränaren Joakim Abrahamsson, Kalix, på flyget nyligen. Han var då på plats på Kallax för att hämta en av sin unga adepter Carl Quicklund, för en hårdkörningshelg med i huvudsak distanspass och stakintervaller på rullskidor. Där skulle han få känna på styrkan hos en annan av Jockes adepter, Calle Halfvarsson, som också laddar hårt för den kommande världscupsäsongen. Med på passen i Kalix var också Calles sambo , Kalix-tjejen Jennie Öberg med liksom unga Kalix-talangen Emma Ribom och ett par andra hårdsatsande länsåkare, Johan Häggström och Mikael Norberg.

X x x Ett intressant nyförvärv i Piteå Elit den här säsongen är Viktor Brännmark från Bodens Skidklubb. Han gjorde en bra fjolårssäsong och har kapacitet att blir något riktigt stort. Jag fick ett mail från hans sambo Jenny Larsson för en tid sedan där hon berättade om parets dubbelseger i kraftprovet Tuffa timmen på Sandön. Även löpstarka Jenny satsar hårt på den kommande säsongen,och det ska bli intressant att se hur långt hon kan nå i skidspåren med en så stark skidsambo som utmanare i träningspassen. Här nedan har ni en bild på Viktor och Jenny efter segern på Sandön.

Håkan Svensson

Jenny och Viktor 

 

 

 

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar