Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Magdalena Pajala, Jennie Öberg och Jesper Modin. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i 40 års tid. Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Och Petter Norén, sportjournalist på Kuriren med bakgrund som aktiv skidåkare. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com, simon.jakobsson@kuriren.com eller petter.noren@kuriren.com

Norska mästerskapen i Falun

Luleå Mellandag i världscupfinalen i Falun.

I morgon avslutas finaltouren och årets världscup, med jaktstart i fri stil.

Och då lär både Charlotte Kalla och Marcus Hellner se större möjligheter än i dagens klassiska masstartslopp.

I dag kom Charlotte Kalla sexa i damernas masstart över 10 km (k) och ligger fyra i Final Tour inför söndagens avslutande jaktstart som sätter punkt för världscupsäsongen 2011/2012.

En säsong som säkert vinns av norska suveränen Marit Björgen före polskan Justyna Kowalczyk, som vann dagens klassiska masstart.

Ett lopp där för övrigt de norska tjejerna stormade fram på bred front, och där unga Heidi Weng,20, fick ett stort genombrott och fick kliva upp på pallen som tvåa.

Det såg ut som norska mästerskapen med placeringarna 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 27 för nabolandets tjejer...

Sverige hade en dålig dag på herrsidan. Marcus Hellner var bäste svensk på 21:a plats, och ligger på 15:e plats totalt i finaltouren, 1,51 bakom dagens segrare och säsongens suveräna världscupvinnare, schweizaren Dario Cologna.

Håkan Svensson

 

Dundretbragden en ny skidfest

Klimpfjäll
Anrika fjället Dundret står så här års i fokus på skidfronten. Efter ett rekordartat 50-års jubileum för Dundret Runt, som bjöd på en stor skidfest med 2173 åkare under tre dagar och nytt deltagarrekord, är det nu dags för den första upplagan av Dundretbragaden.!

I Dundret Runt förgyllde OS-guldmedaljörerna Daniel Richardsson och Marcus Hellner jubileumsfesten och lockade storpublik till Hellnerstadion för att se OS-hjältarnas duell över fem mil.

Trots en havererad stav lyckades Daniel gå segrande ur den duellen och köra hem 10 000 kronor i pris!

-Jättekul att komma till Dundret och tävla. Förhållandena är ju jättefina och det märks verkligen att intresset för skidor är stort här, en riktig folkfest, konstaterade Daniel.

Långloppsesset Nina Lintzén körde som väntat hem damklassen och där stod den mycket lovande junioren Emma Ribom, Kalix, för dagens stora överraskning genom att köra in på andra plats, bara 1.23 efter Lintzén.

-Det här var ju mycket längre än fem kilometer som jag är van med, men det kändes jättebra konstaterade en väldigt nöjd juniorstjärna. 

Marcus Hellner, som inte kunde svara när Daniel Richardsson växlade upp efter stavhaveriet fick dock sin revansch när han, inför hemmapublikens jubel vann söndagens Dundret Runt Skate, knappt före Richardsson.

-Härlig avslutning på säsongen, alltid kul med sådana här tävlingar på hemmaplan. Nu ser jag fram emot att bli pappa, det ska ju bli verklighet vilken dag som helst.

Det nya, nu till helgen, är alltså den första upplagan av Dundretbragden där det handlar om att utse den mest kompletta skidåkaren. I Dundretbragden ingår tre deltävlingar, där den mest kompletta skidåkaren där man ska ta sig runt Dundret, uppför Dundret och nerför Dundret i tre separata tävlingar.

Tävlingarna är fristående men för att vara med och tävla om bragdguldet måste man delta i samtliga tre deltävlingarna.

Dundretbragden har sina anor i det klassiska Dundretloppet som kördes första gången år 1921. Då avgjordes tävlingen i en bana från Dundrets topp till målgången vid järnvägsbron nere i centrala Gällivare. 2014 års upplaga består av tre tävlingar där det första momentet avgjordes i samband med helgens upplaga av Dundret Runt.

-Har man åkt Dundret Runt har man skrapat ihop de första poängen i Dundretbragden, har man åkt snabbt i tävlingsklassen har man dessutom erövrat viktiga bonuspoäng i totaltävlingen säger Dundrets VD Tommy Niva i ett pressmeddelande.

Den andra deltävlingen Fjällbranten Trophy består i att på snabbast möjliga sätt ta sig uppför Dundrets brantaste pist, Fjällbranten.

-Frågan är om man ska välja längdskidor eller alpina skidor med stighudar. En av Gällivares lovande skidungdomar, Anton Murto 14 år, testade banan med skateskidor i förra veckan och besteg Fjällbranten på den imponerande tiden 14 minuter. Det blir ett bra riktmärke för deltagarna i fredagskvällens tävling tror Tommy Niva.

I den tredje och sista deltävlingen, Race of Legends, gäller det att ta sig ner för Dundret så fort som möjligt. Masstarten går på toppen av Dundret och den som först korsar mållinjen vinner. World Cup åkaren Anton Lahdenperä är en av åkarna på startlinjen så konkurrensen kommer att bli stenhård.

Dundretbragden bygger på ett poängsystem som gör att man får poäng för varje genomförd deltävling och man kan sedan plocka extrapoäng utifrån sin tid i förhållande till segertiden.

Dundretbragden består alltså av: Dundret Runt, avgjort den 5-6 april 2014. Fjällbranten Trophy den 11 april 2014. Race of Legends den 12 april 2014

Urstark Kalla klarar allt

Klimpfjäll  

Helggodis på Skidbloggen.
Ja, dit hör verkligen Charlotte Kallas finfina körning i Årefjällsloppet.
Jag följde hennes framfart i spåret i min fjällstuga, några fjälldalar norr om Åre, och jag blev verkligen imponerad av hennes styrka som långloppsåkare.
Räknade givetvis att Charlotte skulle vara med i striden om segern, men det sätt som hon genomförde de sex milen mellan Edsåsdalen och Åre på var långt bättre än så.
Hon åkte hur klokt som helst, och var med på rycket när trion Seraina Boner ( redan klar Ski Classics-vinnare) och finska esset Kerttu Niskanen gick loss från övriga fältet.
Kallas stakning var oerhört kraftfull, och hon hade självförtroende nog för att rycka loss mot segern med knappa milen kvar.
Det var mäktigt att skåda, och jag förstår att hon själv både var lycklig, och smått överraskade över sin långloppskapacitet.
Sannolik kan hon ha en hel del att hämta i den skidkategorin också i framtiden.
Efter sin karriär son "vanlig" distansåkare i världsklass.

x x x


Glädjande noterar jag också två alpina framgångar i helgen. De kom vid alpina SM i Tärnaby, där unge Gustav Lundbäck, Luleå Alpina, tog guld i paralellslalom och Anton Lahdenperä, Gällivare SK, tog silver i slalom.
Anton var 26 hundradelar efter Axel Bäck i slalomen, men Bäck fick alltså ge sig för Luleå-Gustav i paralellen.
Håkan Svensson

Från Kalla till Modin och Tjäder

Klimpfjäll  

Från mitt fönster i fjällstugan blickar jag ut över snörika vidder och ett ljuvligt solgass.
Här uppe väntar nu en fantastisk tid.
Noterar också att snö och skiddrottningen Charlotte Kalla hyllats storartat hemma i sitt älskade Tärendö, och inget kan väl vara mer välmotiverat.
Kalla avslutade sin bragdsäsong med ett givet SM-guld i Åsarna. Hennes sextonde SM-guld, och många fler lär det bli under kommande säsonger.
Vinterns höjdare är förstås bragdspurten mot det sensationella damstafettguldet i Sotji. En triumf som hon kan få både bragdguld och Jerringpris för i sinom tid.
Nu hoppas jag att Charlotte får en skön och avkopplande semester innan det är dags att bygga upp formen för nästa säsongs stora skidslag, VM i Falun 2015.
x x x
Lite bragdkänsla får jag också över Piteååkaren och sprintern Jesper Modins brons på femmilen vid SM i Åsarna. Jesper har ju i flera år plågats av stora sjukdomsproblem, och många , inklusive honom själv, har frågat sig om karriären skulle ta slut alltför tidigt. Jesper har dock inte givit upp , utan kämpat, kämpat, och nu tror jag att han kan vara tillbaka fullt ut nästa säsong. Och då givetvis inte som femmilsåkare, utan som sylvass sprinter som är hans favoritgebit.
x x x
Jag vill också föra vidare ett trevligt brev tlll Skidbloggen från en stolt farfar i Gällivare.
Han heter Birger Tjäder, och har en duktig sonson som heter Jesper Tjäder, som i helgen vann världscupen i nya popgrenen slopestyle.
Jesper tillhörde favoriterna i OS i Sotji också, men hade enligt sin farfar oturen att få ett tidigt startnummer, vilket inte är optimalt på den nivån i en stortävling.
Trots ett bra förstaåk i OS gav inte domarna Jesper så höga poäng som han troligen fått med en startposition i slutet av fältet.
I andra åket i OS missade en pressad Jesper landningen, och det var ovanligt eftersom han är känd för att vara säker i landningarna. Och det är just det kunnandet som fört honom till toppen av resultatlistorna i världscupen.
Senast alltså i helgen. då han vann. Bloggen bugar.

Håkan Svensson

Drömduell i Dundret Runt!

Gällivare  

Marcus Hellner mot Daniel Richardsson, drömduellen mellan guldhjältarna från OS blir verklighet i Dundret Runt 5 april!

- Fantastiskt kul! Marcus och Daniel är namnen som legat högst upp på vår önskelista, bättre än så här kan det inte bli, säger Stefan Nieminen, verksamhetschef för SportEvent Gällivare Lapland i ett pressmeddelande.

Det är dukat för riktig jubileumsfest när anrika Dundret Runt firar 50 år 5-6 april. Det nyinrättade tävlingsloppet, NSD Classic, över 50 kilometer, som är seedningsgrundande för Vasaloppet lockar en rad toppåkare, förutom Hellner och Richardsson. I damklassen gör långloppsfantomen Jenny Hansson comeback.

Jenny, som tidigare vunnit långlopps världscuppen, Vasaloppet och Marcialonga, la skidorna på hyllan efter förra säsongen och satsade på multisport men är nu tillbaka i sitt rätta element igen. Men hon lär knappast få någonting gratis, andra intressanta namn redan klara för start är vasaloppstian Nina Lintzén och färska juniorvärldsmästarinnan Sofia Henrriksson.

Med spurt- och bergspriser kan segrarna i dam- och herrklassen kamma hem mer än 15.000 kronor vardera. Det lär med andra ord bli åka av i Dundretterrängen!

 -Härligt att vi kan bjuda publiken på ett sådant här startfält, det är bäddat för riktig folkfest. Vi har redan över 500 föranmälda åkare till Dundret Runt och prognosen tyder på att vi klarar att nå vårt mål på 1500 startande vilket skulle vara nytt rekord. Snöbristen i stora delar av landet har gjort att många långväga gäster hört av sig och är intresserade av att köra, det är ju så många lopp som blivit inställda den här vintern, säger Stefan Nieminen.

 Marcus Hellner som befinner sig på hemmaplan i väntan på att bli pappa har varit ut och testkört banan i veckan:

-Det är fantastiska förhållanden här med massor av snö och härligt skidåkning, Gällivare visar verkligen upp sig från sin bästa sida. Ska verkligen bli kul att köra, det är först gången som jag har möjlighet att ställa upp i Dundret Runt. Det här är ju bästa tiden på året för skidåkning och jag vet att Dundret Runt är en riktig folkfest och att sedan få fightas mot Daniel gör ju inte saken sämre, säger Marcus.

Dundret Runt-helgen bjuder, förutom tävlingsloppet , på ett motionslopp över tre eller fem mil i klassisk stil på lördagen. På söndagen körs motions- och tävlingsloppet Dundret Runt Skate över tre mil.

 

Piteå missade medalj

Piteå  

Piteå Elit hade medaljläge när sista SM-helgen inleddes i Åsarna i dag med teamsprint. Som bekant har mästerskapen som skulle ha arrangerats av Hudiksvall Skidor flyttats dit på grund av snöbrist i hälsingemetropolen.

Men det blev ingen medalj för Piteå,framförallt på grund av sjukdom i Piteås damlag, som gjorde att Piteå inte kunde ställa något lag på benen. Charlotte Kalla kunde åka, men inte Jennie Öberg, som är förkyld och Magdalena Pajala, som dras med en muskelbristning mellan revbenen tvingades ge återbud.

På herrsidan nosade Piteå på medalj men duon Jesper Modin och Martin Bergström fick ge sig i spurten om bronset med Falun-Borlänge.

Guldet på både herr och damsidan gick till arrangerande Åsarna IK.

Till lördagens SM-tremil kommer Charlotte Kalla till start, och då talar allt för Piteå-guld i Åsarna.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar