• söndag 25 september 2016
  • Mediesällskapet
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Karriär i norr
  • Lokus
  • Lohts
Missen kostade Luleå segern Hockeybloggen Hockeybloggen
Vädersponsor:

Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Hanna Öberg, Anna Magnusson Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Josefine hetast i Boden

Luleå I morgon startar världscupfinalen i skidorientering i Boden med sprinten.

Inför finaltävlingarna leder nyblivna europamästarinnan Josefine Engström världscupen på damsidan. Hon kommer till Boden med ett färskt EM-guld i sprint, och det kan komma att bli en duell mellan två svenska damer när världscupen nu nått fram till final, skriver Svenska orienteringsförundet i ett pressmeddelande.

Josefine Engström leder, men hon utmanas av klubbkamraten i Alfta-Ösa Tove Alexandersson som ligger trea i den totala sammanställningen.

Bäste svenske herre i sammandraget är Erik Rost på tredje plats.

Josefine Engström vann under EM i Ukraina ett individuellt guld, i sprint men är nu också ute efter att säkra totalsegern i världscupen i skidorientering i Boden.

- Det skulle betyda mycket för mig om jag klarar det. Världscupen visar vem som varit bäst under säsongen även om jag nog skulle värdera EM-guldet lite högre, säger hon till orientering.se

Världscupfinalerna avgörs med fyra deltävlingar vid Pagla skidstadion i Boden.

I världscupställningen har Engström 423 poäng, tvåa är Polina Malchikova från Ryssland på 365 och trea är Tove Alexandersson på 340. På femte plats återfinns Kajsa Richardsson med 238 poäng.

Bland herrarna är Erik Rost bäste svensk inför tävlingarna i Boden. Han är trea i sammandraget, 69 poäng efter ledande finländaren Staffan Tunis.

Landslagstruppen till världscupavslutningen i Boden ser ut så här:

Herrar: Peter Arnesson?, Erik Blomgren, Johan Granath, Martin Hammarberg, Adam Karlsson, Erik Ros,t Joel Sjölander.

Damer: Tove Alexandersson, Maria Bois, Josefine Engström, Magdalena Olsson, Kajsa Richardsson,? Bente Ros?

I samband med världscupdagarna i Boden genomförs även årets SM-tävlingar för seniorer, juniorer och ungdomar.

Under helgen 24-25 mars körs också Nordisk juniorlandskamp med flera norrbottniska åkare i laget.

Uttagna till den är följande:  

H20 - Andreas Holmberg, Ulrik Nordberg och Joar Svartholm.

D20 - Linda Lindkvist, Emma Bergström och Lisa Lindgren.

H18 – Jonas Larsson, Simon Fors, och Martin Ericson.

D18 - Frida Sandberg, Sonja Palm och Evelina Wickbom.

En stark norrbottnisk representation alltså, med Ulrik NOrdberg, Bergnäset AIK, Joar Svarthom, Bergnäset AIK, Emma Bergström, OK Vargen, Jonas Larsson, Bergnäset AIK och Evelina Wickbonm, Sävast Ski Team i laget i juniorlandskampen.

Håkan Svensson

 

Viktigt med nya regler

Luleå Skidsäsongen närmar sig och det kan vara läge för en liten nyhetskoll.

Nu står det nämligen klart att antidopningsorganisationen Wada stramar åt reglerna för astmamedicinering inför den kommande skidvintern, där VM i Lahtis är det stor målet för åkarna.

Bland andra länets storstjärna Charlotte Kalla har välkomnat en utredning kring vilka regler som gäller för astmamedicineringen till den kommande säsongen utifrån den debatt som varit.

Nu finns ett nytt regelverk, och det innebäri korthet att maxdosen per dygn blir densamma som förra säsongen, 1600 mikrogram salbutamol, men från och med nästa år blir det inte tillåtet att ta hela dosen på kort tid, säger Thorild Widvey, styrelseledamot i Wada till NRK.

_ Nu anges en maxdos på 800 gram var tolfte timme, och det är för att förhindra att det tas för stora doser salbutamol över kort tid, konstaterar Widvey.

Som bekant har den norska världsettan Martin Johnsrud-Sundby tidigare straffats med avstängning och fråntagna segrar för att han inte ansökt om dispens för att använda högre doser av astmamedicin än det tillåtna. Han uppges ha tagit tre doser på sammanlagt 15000 mikrogram under fem timmar inför en tävling enligt domen, vilket kraftigt överstiger den tillåtna dosen, uppger SVT.

Huruvida Johnsrud-Sundby-historien ligger till grund för de nya reglarna vill dock inte Wadas taleskvinna säga.

I alla händelser är det förstås bra om reglerna för astmamedicineringen stramas upp, tycker även undertecknad.

X  X  X

Apropå Charlotte Kalla så rapporterar hon fina träningsförhållanden från glaciären i Ramsau, Österrike via Piteå Elits facebooksida. Sedan några dagar tränar hon där tillsammans med sitt nya team och klubbkamraten Magdalena Pajala. Förutom Kallas personliga tränare Magnus Ingesson finns också Magdalenas pappa Sven-Erik Pajala på plats som tränare.

­­_ Vi har en tjugominutersrunda att åka på uppe på glaciären, och det är mycket finare förhållanden än jag trott. Det är helt magiskt här uppe ovan molnen, sedan vi åkt upp med kabinen.., berättar Charlotte entusiastiskt från glaciären på 2700 meters höjd.

Håkan Svensson

Fortsatt lyckosam nysatsning

Piteå kalla

Charlotte Kalla är fortsatt nöjd med sin nysatsning. Foto: Håkan Svensson

I dag har Charlotte Kalla haft pressträff i Sundsvall, där hon som bekant bor sedan några år tillbaka.

Jag har följt rapporteringen därifrån via livesändningar och rapportering från andra medier, och helhetsintrycket är att Charlotte fortsatt är helnöjd med sin satsning utanför landslaget.

Jag var på plats , och rapporterade i tidningen och här på Skidbloggen, vid hennes två tidigare träningsläger efter det beslutet, i västerbottniska Saxnäs och ångermanländska Sollefteå , och kunde då konstatera att hennes nysatsning är lyckad.

Det har jag också trott från första stund, efter fjolårsvintern var hon i det läget att det krävdes ett nytänk träningsmässigt för att fortsätta utvecklas som åkare på högsta världsnivån.

Efter att ha tagit del av hennes synpunkter från dagens pressträff i Sundsvall, så förstår jag att hon fortsatt känner sig storbelåten med nysatsningen utanför landslaget fram till tävlingssäsongen.

Efter lägret i Sollefteå har träningssommaren visserligen störts av en överbelastningsskada i ett revben i bröstryggen, som inneburit att hon delvis fått förändra sin träning något i förhållande till den ursprungliga planen, men det ska inte påverka hennes styrka när det drar ihop sig tävling i slutet på november.

Charlotte Kalla, stöttad av sitt miniteam, tränaren Magnus Ingesson, fystränaren Stefan Thomson och fysioterapeuten/sjukgymnasten och lillasystern Cecilia Kalla, har haft koll på läget och kunnat köra alternativ träning.

En träning som kort och gott inneburit mer benträning än överkropp.

I någon av intervjuerna har lyssnade på i dag, konstaterade Charlotte att hon snart var mogen att dra igång normal träning igen, och kanske skulle klara det redan i dag, men att hon , och teamet, valt att skynda långsamt.

Vid pressträffen i Sundsvall fick också Tärendös stolthet kommentera den debatt om astmamediciner som blossat upp, sedan det visat sig att norska landslagsåkare tagit receptbelagada mediciner utan att ha symptom på astma.

Detta har förstås skapat debatt, och en utredning är nu tillsatt. Charlotte själv, som aldrig själv haft astmabesvär, är också förvånad hur otydliga riktlinjerna är , och välkomnar den utredning som pågår och hoppas att allt ska vara klarlagt när säsongen drar igång.

Det hoppas också undertecknad, eftersom den här problematiken i många år varit på tapeten inom längdskidsporten.

Helt klart ska åkare som har astma, och det är ganska många i sporten, få använda medicin, men att friska tydligen tar astamedicin för att underlätta sin andning i tävlingsituationen känns fel.

Närmast åker Charlotte Kalla till Ramsau i Österrike på träningsläger nästa vecka.

Håkan Svensson

Hårdträning i branta fjäll

Piteå Ett laddat längdlandslag samlas idag i Jämtlandsfjällen. Med i gruppen finns nu åter Maria Rydqvist, som i våras meddelade hon att hon avslutar sin elitkarriär. Men nu har hon hittat ny inspiration.
– Jag har insett att skidåkningen betyder väldigt mycket för mig. Jag vill fortsätta tävla och är väldigt motiverad, säger Maria Rydqvist.

Med på lägret i Åre/Vålådalen finns förstås också länshoppen Sofia Henriksson och Jennie Öberg, Piteå Elit, medan Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, inte finns med från början av lägret, och kanske missar träningslägret på grund av en förkylning.

Efter ett sommaruppehåll utan gemensamma läger är motivationen på topp när längdlandslaget idag samlas på läger.
– Det är alltid spännande att ses efter sommarträningen. Nu ska de sista förberedelserna inför tävlingssäsongen inledas, konstaterar förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Som ofta förr är det den inspirerande fjällmiljön i jämtländska Vålådalen som är platsen för lägret. De första tre dagarna tillbringas emellertid i alpinnästet Åre. Tvärtemot sina alpina vänner ska längdåkarna åka kabinbanan nerför berget efter att ha tagit sig uppför den branta Åreskutan för egen maskin.
– Åre erbjuder bra träning även för oss längdåkare. Vi ska bland annat springa och gå skidgång uppför Åreskutan. Det finns få ställen i Sverige som ger möjlighet att ta sig uppför så långa backar i ett svep och som dessutom erbjuder transport nerför, berättar Rikard Grip.

Även landslagstränare Ola Ravald nämner de fina förutsättningarna för barmarksträning som Åre och Vålådalen erbjuder:
– Här finns många uppförsbackar, vilket liknar de banor vi ska tävla på i vinter. Ju närmare tävlingssäsongen vi kommer, desto mer fokuserar vi på högintensiv träning, framförallt på rullskidor. Därför är det en stor fördel att det finns en bra och kuperad rullskidbana i Vålådalen.

Framöver blir det dessutom mer sprintbetonad träning.
– Oavsett om åkaren fokuserar på sprint eller distans behövs träning i båda delarna. Därför kör alla aktiva samma träningsupplägg, berättar Ola Ravald.

Att sommaren har varit fri från gemensamma läger innebär inte att de blågula åkarna har varit lediga.
– Vi har haft kontakt med de aktiva varje vecka under sommaren. Förutom någon enstaka förkylning har det gått bra med träningen och alla ligger i rätt fas, säger Ola Ravald.

En som har tränat ännu längre på egen hand är silvermedaljören från VM i Falun, Maria Rydqvist, Älvdalens IF. I våras meddelade hon att hon lägger skidorna på hyllan för att bland annat ägna mer tid åt familjen. Men det som skulle bli en lättnadskänsla över att inte behöva lägga allt fokus på skidorna blev motsatsen.
– Beslutet om att sluta tävla fick mig att inse hur mycket skidåkningen betyder för mig. Jag blev ledsen och grubblade mycket. Till slut kom jag fram till att jag vill fortsätta som elitaktiv, berättar Maria Rydqvist, som nu ser fram emot att åka på landslagsläger:
– Jag har tränat på bra själv under våren och sommaren, men landslaget är viktigt. Där finns spetskompetensen och bra sparring. Det blir lättare att genomföra hårda pass när man har konkurrens av de bästa. Jag får alltid positiv energi av att träna med andra som vill framåt. Förhoppningsvis innebär de fyra månader jag tillbringat med familjen att jag orkar hantera frånvaron från dem bättre i vinter. Jag känner mig väldigt motiverad.

På Svenska Skidförbundet ser man mycket positivt på att Maria kommer tillbaka.
– Vi har fört en dialog under våren då Maria varit osäker på sitt beslut om att avsluta sin karriär. När hon nu bestämt sig för att fortsätta vill vi vara med och stötta henne. Maria är en åkare med mycket hög nivå, vilket hon inte minst visade på VM i Falun. Vi tror mycket på henne och vill därför ge henne möjligheten att vara med i landslagets träningsgrupp under hösten, berättar Rikard Grip.

När lägret startar saknas alltså Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, som har en lättare förkylning. Återstår att se om han dyker upp under lägerdagarna.

Åkare på plats i Åre/Vålådalen 4–12 augusti
Damer: Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, IFK Mora SK, Sofia Henriksson, Piteå Elit, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, Maria Rydqvist, Älvdalens IF, IFK Mora SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK, Jennie Öberg, Piteå Elit.
Herrar: Jens Burman, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Falun/Borlänge SK, Martin Johansson, IFK Mora SK, Emil Jönsson, IFK Mora SK, Johan Olsson, Stockviks SF, Teodor Peterson, Åsarna IK, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun/Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Efter Åre/Vålådalen väntar följande läger:

A-laget damer
30 aug, Torsby
15 sep, Villard de Lans, Frankrike
26 okt, Val Senales (några aktiva)
25 okt, Idre (aktiva som inte åker till Val Senales)

A-laget herrar
1 sep, Villard de Lans, Frankrike
4 okt, Toblach
26 okt, Idre

Som Norrbottens-Kuriren berättat i den uppmärksammade artikelserien om teamet runt Charlotte Kalla tidigare i sommar, så kommer Charlotte också att träna i Vålådalen när längdlandslaget, som hon denna säsong valt att stå utanför, avslutar sin träning där.

 

Snacka om otrolig Persson

Luleå Lars Erik Persson

Skidbloggen har varit med om många fantastiska prestationer genom åren, men garanterat går fenomenale matematikprofessorn , snart 72 årige Lars-Erik Persson, högt upp på topplistan.

Det var ju helt fantastiskt det han gjorde i går när han körde två Vasalopp, och lite mer än så faktiskt, på rullskidor runt kvarteret på Porsön i Luleå, där han bor. 770 varv á 260 meter och totalt 20 mil. Från tidig morgon till sen kväll…

Allt är så otroligt. Först att komma på den smått galna idén att ta sig för den häftiga utmaningen, och sedan genomföra det hela på ett magnifikt sätt…  Jag är så imponerad.

Men sedan tidigare vet vi ju att professorn har kraften, både fysiskt, och mentalt inte minst, att klara de tuffaste av utmaningar.  Han har gjort mängder med Vasalopp genom åren (64 Vasalopp och Öppna spår), och senast i år körde han flera under Vasaloppsveckan..!

Häromåret så stakade han också runt kvarteret på rullskidor – men då ”bara” ett Vasalopp… Nu blev det två..!

Precis , som i Vasas spår på vanliga skidor, så stakade han hela vägen, och alla som provat vet ju hur mycket det tar på armar och mage…

Man häpnar, och inser att människan nog har kapacitet att göra det obegripliga när viljan finns…

I dag på morgonen läser jag också på Lars-Eriks Facebook-sida att han känner sig överraskande återställd efter kraftprovet efter en god nattsömn, och är ytterst tacksam mot alla som stöttade honom på olika sätt i hans framfart. Det var en rad människor.

Frun Lena Persson, Sven Ivan Grönlund för arrangemang och varvräkning, Ingela Nilsson för filmning , Andreas Almqvist, för att han åkte med honom en lång sträcka i två kritiska skeden, Nina Lintzén, för kostråd som gjorde att han fick energi och slapp kramp), Harri Olli för vässning av stavarna, och många fler... Inte minst TV 24 Norrbottens Reino Jilker, och radions reportrar som följde hans utmaning på ett engagerat sätt.

Själv hade jag inte möjlighet att följa honom på plats denna gång, men inspirerade (?) honom med glada tillrop på FB innan start av 20-milastakningen runt kvarteret, och känner jag honom rätt lär det inte bli sista gången vi får följa hans bedrifter.

Både som stakare i kvarteret, och i Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet framöver!

Håkan Svensson

Tummen upp för juryn

Piteå Sofia Henriksson

Sofia Henriksson, Piteå Elit får priset. Foto: Håkan Svensson

Tummen upp för juryn för Sixten Jernbergspriset som beslutat ge länets stora skidtalang Sofia Henriksson, Piteå Elit priset för 2016 , utifrån hennes prestationer under SM i Piteå i vintras.

Det gör man med följande välgrundade motivering:

”Efter att ha fått 2014–2015 års säsong förstörd på grund av sjukdom, kom Piteå Elits Sofia Henriksson igen på ett storartat sätt under den senaste vintern. Hon uppfyllde med råge det prov på sinnets hårdhet och kämpaglöd som står i statuterna för Sixten Jernberg-medaljen och fick som femte dam i följd priset till minne av den forne skidhjälten.”

Sixten Jernbergpriset kan endast erövras en gång och gäller prestationer i anslutning till SM. Sofia Henriksson hade vid 2016 års SM-tävlingar serien 4-7-2 i respektive 10 km, skiathlon, samt 30 km. Dessutom åkte hon första sträckan i det lag som vann 3x5 km för Piteå Elit SK.

Sixten Jernbergpriset har delats ut sedan 1965, året efter det att Sixten Jernberg avslutade sin framgångsrika karriär. Vinnarna av priset utgör en provkarta på svensk skidelit under mer än fem decennier. Det allra första, av nu 52 pris, tilldelades för övrigt en annan hårding i skidspåret, nämligen min gode kamrat, Ove Lestander, Bergnäsets AIK.

År 2005 ändrades förutsättningarna för priset, i samråd med Sixten Jernberg själv, så att även damer får konkurrera om priset.

Pristagaren ska utses av en jury med representation från media, arrangören av SM-veckan och Svenska Skidförbundet.
Juryn som utsåg Sofia Henriksson till 2016 års vinnare består av skidjournalisten Frille Eriksson, Jenny Axelsson från SM-organisationen i Piteå, samt Ludvig Remb, Svenska Skidförbundet.

Här är åkarna som tilldelats Jernbergspriset genom årens lopp: Totalt är det elva norrbottningar som här nedan redovisas i fet stil:

1965,  Ove Lestander, Bergnäsets AIK
1966,  Jan Halvarsson, Föllinge IK
1967,  Per-Erik Eriksson, Åsarna IK
1968,  Lars Göran Åslund, Åsarna IK
1969,  Gunnar Larsson, Hulans IF
1970,  Lars-Arne Bölling, IFK Mora
1971,  Sven-Åke Lundbäck, Bergnäsets AIK
1972,  Thomas Magnuson, Delsbo IF
1973,  Esbjörn Ulvenwall, IFK Mora
1974,  Tommy Limby, Orsa IF
1975,  Christer Johansson, MoDo AIKGideå
1976,  Erik Wäppling, IFK Umeå
1977,  Thomas Wassberg, Åsarna IK
1978,  Björn Risby, IFK Umeå
1979,  Erik Gustavsson, Malungs IF
1980,  Stig Jäder, Jäderfors SK
1981,  Thomas Eriksson, Domnarvets GoIF
1982,  Anders Larsson, Bondsjöhöjdens IK
1983,  Jan Ottosson, Åsarna IK
1984,  Gunde Svan, Dala-Järna IK
1985,  Torgny Mogren, Åsarna IK
1986,  Lars Håland, IFK Lidingö
1987,  Tony Pölder, Landsbro IF
1988,  Larry Poromaa, Hakkas GoIF
1989,  Henrik Forsberg, Bergeforsens SK
1990,  Christer Majbäck, Jukkasjärvi IF
1991,  Stefan Grahn, Landsbro IF
1992,  Niklas Johansson, Landsbro IF
1993,  Staffan Larsson, IFK Mora
1994,  Niklas Jonsson, Piteå SGIF
1995,  Mathias Fredriksson, Häggenås SK
1996,  Daniel Gideonsson, Åsarna IK
1997,  Anders Bergström, Domnarvets GoIF
1998,  Per Elofsson, IFK Umeå
1999,  Jörgen Brink, Piteå SGIF
2000,  Urban Lindgren, Piteå SGIF
2001,  Morgan Göransson, Åsarna IK
2002,  Anders Södergren, Stockviks SF
2003,  Thobias Fredriksson, Östersunds SK
2004,  Mats Larsson, Åsarna IK
2005,  Emelie Öhrstig, Piteå Elit
2006,  Maria Rydqvist, Östersunds SK
2007,  Charlotte Kalla, IFK Tärendö
2008,  Johan Olsson, Åsarna IK
2009,  Britta Norgren, Sollefteå SK
2010,  Marcus Hellner, Gellivare Skidallians
2011, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF
2012, Hanna Brodin, Åsarna IK
2013, Emma Wikén, Åsarna IK
2014, Sofia Bleckur, IFK Mora SK
2015, Stina Nilsson, IFK Mora SK
2016, Sofia Henriksson, Piteå Elit SK

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar