Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Julia Nilsson och Per Spett med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Och Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com eller simon.jakobsson@kuriren.com.

Josefine hetast i Boden

Luleå I morgon startar världscupfinalen i skidorientering i Boden med sprinten.

Inför finaltävlingarna leder nyblivna europamästarinnan Josefine Engström världscupen på damsidan. Hon kommer till Boden med ett färskt EM-guld i sprint, och det kan komma att bli en duell mellan två svenska damer när världscupen nu nått fram till final, skriver Svenska orienteringsförundet i ett pressmeddelande.

Josefine Engström leder, men hon utmanas av klubbkamraten i Alfta-Ösa Tove Alexandersson som ligger trea i den totala sammanställningen.

Bäste svenske herre i sammandraget är Erik Rost på tredje plats.

Josefine Engström vann under EM i Ukraina ett individuellt guld, i sprint men är nu också ute efter att säkra totalsegern i världscupen i skidorientering i Boden.

- Det skulle betyda mycket för mig om jag klarar det. Världscupen visar vem som varit bäst under säsongen även om jag nog skulle värdera EM-guldet lite högre, säger hon till orientering.se

Världscupfinalerna avgörs med fyra deltävlingar vid Pagla skidstadion i Boden.

I världscupställningen har Engström 423 poäng, tvåa är Polina Malchikova från Ryssland på 365 och trea är Tove Alexandersson på 340. På femte plats återfinns Kajsa Richardsson med 238 poäng.

Bland herrarna är Erik Rost bäste svensk inför tävlingarna i Boden. Han är trea i sammandraget, 69 poäng efter ledande finländaren Staffan Tunis.

Landslagstruppen till världscupavslutningen i Boden ser ut så här:

Herrar: Peter Arnesson?, Erik Blomgren, Johan Granath, Martin Hammarberg, Adam Karlsson, Erik Ros,t Joel Sjölander.

Damer: Tove Alexandersson, Maria Bois, Josefine Engström, Magdalena Olsson, Kajsa Richardsson,? Bente Ros?

I samband med världscupdagarna i Boden genomförs även årets SM-tävlingar för seniorer, juniorer och ungdomar.

Under helgen 24-25 mars körs också Nordisk juniorlandskamp med flera norrbottniska åkare i laget.

Uttagna till den är följande:  

H20 - Andreas Holmberg, Ulrik Nordberg och Joar Svartholm.

D20 - Linda Lindkvist, Emma Bergström och Lisa Lindgren.

H18 – Jonas Larsson, Simon Fors, och Martin Ericson.

D18 - Frida Sandberg, Sonja Palm och Evelina Wickbom.

En stark norrbottnisk representation alltså, med Ulrik NOrdberg, Bergnäset AIK, Joar Svarthom, Bergnäset AIK, Emma Bergström, OK Vargen, Jonas Larsson, Bergnäset AIK och Evelina Wickbonm, Sävast Ski Team i laget i juniorlandskampen.

Håkan Svensson

 

Fyra länsåkare till Mellan-Europa

Piteå

.Längdlandslaget slår på stora trumman när man genomför två parallella läger i tyska Oberstdorf och italienska Toblach 25/8-4/9.
Rekordmånga 40 aktiva i A- och Utvecklingslaget deltar, däribland fyra norrbottningar. Charlotte Kalla, Magdalena Pajala (sprint) och Marcus Hellner i A-laget samt Jesper Modin i Utvecklingslaget (sprint). Jennie Öberg, Piteå Elit är krasslig och var inte på plats vid avresan från Arlanda i dag.
- Vi ser en win win effekt av att matcha U-laget mot A-laget,  med herrarna i Oberstdorf och damerna i Toblach, säger förbundskaptenen Rikard Grip
i ett pressmeddelande.
19 tuffa pass på 10 träningsdagar.  Det är vad som väntar den blå-gula skideliten i mellan-Europa.
Oberstdorf, i delstaten Bayern i södra Tyskland, är helt ny som lägerort. Där finns en sju kilometer lång rullskidbana och fina löpslingor som till och från kryssar banorna där Thomas Wassberg skrev skidhistoria vid VM 1987 genom att ta medalj på samtliga distanser.
- Flera av våra åkare har kört Tour de Ski-etapper i Oberstdorf, som också har ett par deltävlingar i nästa års tour. Det ger energi i gruppen att bekanta sig med den här vintersportorten i sommarskrud, säger Rikard Grip om herrarnas camp.  Toblach i regionen Trento i norra Italien, är damernas lägerort. Även för dem blir det nåt nytt att uppleva sommartid med bland annat en fem kilometer lång rullskidbana och tre alptoppar nära hotellet. Vintertid är det lilla samhället väletablerat som en stark världscuport.
Herrarna är alltså på ett ställe och damerna på ett annat.
Principen är den samma: herrarna och damerna i A-laget sparrar mot Utvecklingslagets åkare i såväl distans som sprint.
- Uppstickarna får möjlighet att investera i värdefulla  kunskaper och erfarenheter, säger förbundskaptenen Rikard Grip som ser de gemensamma lägren som ett viktigt steg i utvecklingen för att höja nivån på bred front:
- Genom att flåsa Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson i nacken så innebär det garanterat kvalitet för dem som utmanar och tar för sig på passen. Samtidigt får A-laget vara på tårna hela tiden. Det blir ett givande och ett tagande som gagnar alla..
Lägren i Toblach och Oberstdorf inleds under tisdagen, bara drygt 1,5 vecka efter det att fjällägret i Vålådalen avslutades.
- Vi är inne i en intensiv och tung period. Vi försöker lyfta oss ett snäpp och den här tidpunkten då skolorna startar hemma vill vi undvika att vara nära alla baciller som härjar omkring. Det gäller ju att hålla sig frisk också, säger damtränaren Mattias Persson.
När lagen checkade in på Arlanda vid niotiden på måndagsmorgonen saknades Jennie Öberg, Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter från damernas A-lag, samt Hanna Erikson från U-laget.
- Jag har förhoppningar att tjejerna piggnar till och kan ansluta senare i veckan, avslutar Rikard Grip och Mattias Persson som de senaste dagarna noterat att Calle Halfvarsson och Martin Johansson hävdat sig bra mot norrmännen i Toppidrottsveckan i Norge och att sprintkanonen Hanna Falk vann Alliansloppet på rullskidor i Trollhättan mot hårt motstånd.

Längdlandslaget/Utvecklingslaget i Toblach/Obertsdorf

Damer A-laget Toblach: Charlotte Kalla, Piteå Elit, Anna Haag, IFK Mora SK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Maria Rydqvist, Älvdalens IF,  Magdalena Pajala (sprint), Piteå Elit, Hanna Falk (sprint), Ulricehamns IF.
Damer U-laget Toblach:  Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Linn Sömskar (sprint), IFK Umeå, Maja Dahlqvist (sprint), Falun-Borlänge SK och Maria Nordström (sprint), Ulricehamns IF
Herrar A-laget Oberstdorf: Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, Martin Johansson, IFK Mora SK, Anders Svanebo, Stockviks SF, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Simon Andersson, Falun-Borlänge SK, Emil Jönsson (sprint), IFK Mora SK, Teodor Peterson (sprint), IFK Umeå och Johan Edin (sprint), IFK Mora SK
Herrar U-laget Obersdorf:  Jens Burman, Åsarna IK , Marcus Ruus, Åsarna IK, Simon Lagesson, Åsarna IK, Axel Ekström, Garphyttans IF, Oscar Svensson, Falun-Borlänge SK, Carl Quicklund (sprint), Östersunds SK, Jesper Modin (sprint), Piteå Elit, Simon Persson, IFK Umeå (sprint), Anton Lindblad, Sollefteå Skidor (sprint), Erik Silfver (sprint), IFK Umeå, Gustav Nordström (sprint), Borås SK

x x x

Noterbart från skidfronten just nu är också att de alpina landslagsdamerna just befinner sig på andra läger efter sommaruppehållet  i Saas Fee. Den 2-3 september kommer de dock att testa den fysiska styrkan på idrottslabbet vid den idrottsmedicinska enheten vid Umeå Universitet.

På plats då för test är länets enda landslagstjej Ylva Stålnacke , Kiruna och givetvis även den alpine chefen Tommy Eliasson Winter med rötterna i Boden.

Håkan Svensson

Skidfolket kör hårt

Luleå Efter superspännande dagar på stipendieresa, med vistelse i Ariane Wahlgrens författarhus i Atén när den ekonomiska krisen i Grekland nådde sin kulmen, är att jag nu hemma och kan börja tänka på skidor igen.

Så här års lägger som bekant våra stora stjärnor grunden till den kraft och snabbhet de behöver för att nå framgång i den kommande vinterns tävlingar.

De tränar stenhårt, i huvudsak i form av löpning, rullskidor och cykelträning. Många ess har bytt ut hemmiljön mot träning på hög höjd i alpområdet. Av rapporter jag kunnat följa på sociala medier har det varit en smärre invasion i besök i den magnifika miljön på hög höjd i italienska Livigno.

Där har svenska skidess varit , och även flera av de norska stjärnorna med Petter Northug i spetsen. Northug som nu också sonat sitt rattfylleribrott och suttit av sitt fängelsestraff, och nu laddar stenhårt för den kommande vintern.

Ja, han tränar så hårt att han tvingats ändra sina planer något när han blivit sliten och småsjuk den senaste tiden.

När jag ändå är inne på de norska världsessen så är senaste nytt att Therese Johaug brutit handen under en löptur i Seiser Alm och efter det opererats på en specialklinik i schweiziska Davos. Hon slipper gips och får nu fortsätta sina säsongförberedelser med alternativ träning en tid.

Självklart är det olyckligt med ett avbrott i den planerade träningen nu, men Johaug hade ändå ” tur i oturen” att det ”bara” var ett pekfingerben i vänster hand som var brutet, och då räcker det med att sätta in några skruvar istället för gips. Norska landslagsläkaren Fredrik Bendiksen tror att hon redan om tio dagar kan känna sig bättre.

I alla händelser en norsk skuffelse, eftersom nabolandet nu inte har världens bästa, Marit Björgen, på banan eftersom hon glädjande nog är gravid och inte ska tävla den kommande säsongen.

theres och charlotte

Nu talar mycket för att den kommande vintern på världsnivå blir en kamp mellan vår egen superstjärna Charlotte Kalla och Therese Johaug (bilden ovan).

Charlotte, som gjorde ett så strålande VM i Falun, bygger också intensivt styrka inför den kommande mästerskapsfria säsongen, då världscupen blir det stora målet.

Jag vet att hon gärna vill gå högt i totalen i den cupen. Tidigare har som bäst blivit fyra totalt i världscupen två gånger ( 2007/2008 och 2011/2012) och den kommande säsongen skulle det förvåna mig stort om hon inte kliver upp på pallen.

Tärendös stolthet har till exempel imponerat storligen i flera rullskidlopp, och tillsammans med sin sambo Anders Svanebo krossade hon bland annat allt motstånd på SM i den tunga backen uppför Södra Berget i Sundsvall.

Inför den kommande säsongen noterar jag också med glädje att Charlotte Kalla , tillsammans med sina lagkamrater i Piteå Elit fått en lång säsong av vårskidåkning, i Saxnäs och Stekenjokk som är platser jag väl känner till eftersom jag har sommarstuga där. Inte minst har Piteååkarna fått njuta av härlig skidåkning på skare, som är bland det härligaste man kan ägna sig åt.

På sistone har också delar av Piteå Elit-gänget varit nere i Livigno och sommartränat med tränaren Sven-Erik Pajala som ”slavdrivare”, vilket borgar för tuffa tag.

Som alltid så sköter också länets andra världsess, Marcus Hellner, sin sommarträning på ett förnämligt sätt med utgångspunkt från nya villan i Gällivare och gläds samtidigt åt fina dagar med familjen.

Jag är säker på att han i vinter laddar extra hårt för världscupen, och speciellt Tour de Ski, där han varit med högt genom åren, men aldrig allra högst upp på pallen. Nu blir det en lämplig morot för honom, även om konkurrensen är mördande.

Apropå Tour de Ski så läser jag att den avgörande klättringen i Alpe Cermis slalombacke, som Marcus Hellner är så duktig på, nu kan komma att avgöras i elljus..!.

Godkänner TV-producenterna ljuset i backen är det mycket troligt att Internationella Skidförbundet , FIS , väljer den nyheten in på nya året 2016. Intresset för just den klättringen är enormt med makalösa TV-tittarsiffror runt om i världen.

I övrigt några bloggkortisar:

X x x Träffade tidigare landslagstränaren Joakim Abrahamsson, Kalix, på flyget nyligen. Han var då på plats på Kallax för att hämta en av sin unga adepter Carl Quicklund, för en hårdkörningshelg med i huvudsak distanspass och stakintervaller på rullskidor. Där skulle han få känna på styrkan hos en annan av Jockes adepter, Calle Halfvarsson, som också laddar hårt för den kommande världscupsäsongen. Med på passen i Kalix var också Calles sambo , Kalix-tjejen Jennie Öberg med liksom unga Kalix-talangen Emma Ribom och ett par andra hårdsatsande länsåkare, Johan Häggström och Mikael Norberg.

X x x Ett intressant nyförvärv i Piteå Elit den här säsongen är Viktor Brännmark från Bodens Skidklubb. Han gjorde en bra fjolårssäsong och har kapacitet att blir något riktigt stort. Jag fick ett mail från hans sambo Jenny Larsson för en tid sedan där hon berättade om parets dubbelseger i kraftprovet Tuffa timmen på Sandön. Även löpstarka Jenny satsar hårt på den kommande säsongen,och det ska bli intressant att se hur långt hon kan nå i skidspåren med en så stark skidsambo som utmanare i träningspassen. Här nedan har ni en bild på Viktor och Jenny efter segern på Sandön.

Håkan Svensson

Jenny och Viktor 

 

 

 

"Nu får han ännu mer tid"

Luleå Lars-Gunnar Pettersson. Foto: Håkan Svensson

Nu får Lars-Gunnar Pettersson ännu mer tid för sin kära skidsport. Foto: Håkan Svensson

Efter mer än 30 år som lärare på skidgymnasiet i Gällivare-Malmberget gick mästertränaren och ledarlegendaren Lars-Gunnar ”L-G” Pettersson i pension i samband med årets examen. Han hyllades av sina elever med ett skidpass på snö i går.

Kan inte vara finare, och ”L-G” var så nöjd med sin sista dag som skidgymnasielärare.

- Strålande sol, skarföre på Dundret, och några av landets mest lovande åkare ute på skidor i sina studentmössor. En häftigare avslutning kan det inte bli, tycker Lars-Gunnar.

Det var en final för Pettersson, men jag lovar: Han kommer fortsatt att jobba med skidor många år framöver. Stora satsningar planeras på Dundret , och nu får ”L-G” ännu mera tid att lägga sin dynamiska hand vid dessa projekt.

Vad ”L-G” betytt för skidsporten för landet i stort, och skidsporten i Gällivare och Malmberget i synnerhet går det knappast att hitta ord för.

Vad han betytt för gruvmetropolens storstjärna Marcus Hellner är också svårt att mäta, men jag skulle säga allt. Det var ”L-G”som, tvärtemot alla andra skidgymnasietränare i landet, såg potentialen i grabben från Lerdala och lät honom börja på skidgymnasiet i norr. Med sin matchning och sina kloka råd gjorde han Marcus till en av världens stora skidlöpare genom tiderna.

Men L-G har också haft sin hand i utvecklingen av många andra av svensk skidsports stora, och jag kan väl bara nämna namn som Charlotte Kalla, Niklas Jonsson, Christer Majbäck. Listan kan göras lång.

Jag lärde känna Lars-Gunnar tidigt under min karriär som skidreporter och ser honom som en mycket god vän genom alla år. Massor är också de nyhetstips jag fått från honom under årens lopp. Hans raka och ärliga svar på alla frågor har jag också uppskattat i samband med ett otal intervjuer.

Som landslagstränare i Schweiz och Sverige har jag också följt honom på nära håll. Ett häftigt VM, då vi bodde nära varann, var det fantastiska VM:et i tyska Oberstdorf 1987 då Thomas Wassberg och Christer Majbäck plockade medaljer på herrsidan och där Lars-Gunnars adept Marie-Helene ”Billan” Westin fristilsdansade längs spårbädden fram till ett efterlängtat VM-guld.

Från det mästerskapet, och många andra har vi många sköna gemensamma minnen.

Men som sagt: L-G har massor kvar att ge som ”skidgeneral”, och när Dundret kör världscup nästa gång är det säkert Pettersson som styr skidskutan på nytt. Och det gör han med glans.

Håkan Svensson

"Förstår hans känslor"

Piteå martin

Talangen slutar. Martin Bergström, Piteå Elit satsar på studier istället. Foto: Håkan Svensson

För att orka med den tuffa träningen för längdåkare på elitnivå krävs hundraprocentig motivation.

Den har tyvärr länets talangfulle framtidsman 23-årige Martin Bergström, Piteå Elit nu tappat , och då väljer han överraskande att lägga skidorna på hyllan.

Det är givetvis en stor motgång för länets skidsport i allmänhet, och hårdsatsande föreningen Piteå Elit i synnerhet.

Martin har, inte minst den senaste säsongen, visat att han har mycket ogjort i längdspåren , med bland annat SM-guld i teamsprint tillsammans med klubbkompisen Jesper Modin, och flera landslagsuppdrag.

Jag är helt övertygad om att Martin haft potential att bli en VM och OS-åkare framöver.

Men nu blir det inte så.

Han vet vad som krävs, och gnistan som behövs för att satsa vidare är borta och då väljer den ambitiöse Piteå-sonen att i stället satsa på sina studier, vilket jag har full förståelse för.

Martin är inte killen som vill inte göra något halvhjärtat här i livet, och har garanterat höga mål för sina studier också och vill då inte tappa värdefulla år i den satsningen.

Det är bara att tacka för idrottsliga som varit , och önska honom lycka till i studierna i Umeå de kommande åren.

Anmärkningsvärt nog har svensk skidsport de senaste dagarna tappat två stora framtidshopp.

Förutom Martin Bergström inom längdåkningen, så har också alpina supertalangen Calle Lindh också beslutat sig för att lägg av. Det känns ännu mer överraskande, och är naturligtvis ett häftigt bakslag för det alpina landslaget, eftersom Calle hade bra världscupranking både i storslalom och slalom , och av många spåtts en lysande framtid i de alpina pisterna.

Även Calle slutar för att satsa på studier.

Och än en gång , jag förstår att många toppidrottare i dagens konkurrenssamhälle , kan bli stressade av att inte ha möjlighet att utveckla sina ambitioner på en civil karriär fullt ut när idrottssatsningen kräver engagemang på heltid.

Håkan Svensson

Kan klassisk åkning räddas?

Piteå  

I dag har Internationella Skidförbundet, FIS, kalenderkonferens inletts i bulgariska Varna.

På plats i konferenssalarna tillsammans med 750 delegater finns länets OS-silvermedaljör Niklas Jonsson, Piteå.

Han har sedan ett par år tilbaka en viktig post i FIS längdkommitté för Sverige.

Vid årets konferens kommer han bland annat att slåss för att försöka rädda den klassiska skidåkningens framtid, och jag hoppas verkligen att han kan få gehör för sina alltid kloka synpunkter.

Helt klart är den klassiska åkningen inom längdsporten starkt hotad av krafter som helt vill släppa den ”gamla hederliga skidtekniken”.

Vi är dock många här i Norden som fortsatt vill åka klassiskt, och ser värdet av att tekniken fortsatt ska ha sin plats i tävlingskalendern. Om klassisk åkning försvinner känns det för min del som sporten förlorar sin själ.

Det måste helt enkelt finnas en lösning för att rädda den klassiska åkningen både i mästerskap, världscup och i ungdomstävlingar..!?

Tyvärr har den klassiska diagonalåkningen på senare år blivit alltmer oren.

Det fuskas med skatesteg, utan att de tävlingsansvariga vid många tävlingar tar sitt ansvar, följer regelboken, och straffar syndarna.

Vi ser också hur alltfler åkare skippar fästvallan och enbart stakar sig fram både i långlopp och i andra tävlingar. Och det gäller inte bara elitåkare, utan även motionärer ..!

Nu ska Niklas Jonsson på FIS-kongressen, säkert med helhjärtat stöd av andra nordiska delegater, försöka skapa förutsättningar så att den klassiska skidåkningen på får leva vidare.

Det handlar bland annat om att göra banorna mer kuperade än i dag. Vissa pläderar också för att bara ha något enstaka spår, för att stoppa de ideliga spårbytena som inbjuder till skate i de klassiska loppen.

FIS-kongressen i Varna pågår hela veckan, och då kommer också världscupprogrammet för den kommande mästerskapsfria säsongen att spikas.

Världscuperna för de kommande åren lär också komma upp till diskussion , och där har ju Sverige sedan ett par år förlorat sin novembertävling, som främst Gällivare haft ett antal gånger. Det är sorgligt, men jag hoppas att ett omtänkande kan ske.

Så höj rösten Niklas nere i Varna! Det gillar jag.

Håkan Svensson

  • Senaste nytt
  • Läs också:

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar