Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Julia Nilsson och Per Spett med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i 40 års tid. Och Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com eller simon.jakobsson@kuriren.com.

Josefine hetast i Boden

Luleå I morgon startar världscupfinalen i skidorientering i Boden med sprinten.

Inför finaltävlingarna leder nyblivna europamästarinnan Josefine Engström världscupen på damsidan. Hon kommer till Boden med ett färskt EM-guld i sprint, och det kan komma att bli en duell mellan två svenska damer när världscupen nu nått fram till final, skriver Svenska orienteringsförundet i ett pressmeddelande.

Josefine Engström leder, men hon utmanas av klubbkamraten i Alfta-Ösa Tove Alexandersson som ligger trea i den totala sammanställningen.

Bäste svenske herre i sammandraget är Erik Rost på tredje plats.

Josefine Engström vann under EM i Ukraina ett individuellt guld, i sprint men är nu också ute efter att säkra totalsegern i världscupen i skidorientering i Boden.

- Det skulle betyda mycket för mig om jag klarar det. Världscupen visar vem som varit bäst under säsongen även om jag nog skulle värdera EM-guldet lite högre, säger hon till orientering.se

Världscupfinalerna avgörs med fyra deltävlingar vid Pagla skidstadion i Boden.

I världscupställningen har Engström 423 poäng, tvåa är Polina Malchikova från Ryssland på 365 och trea är Tove Alexandersson på 340. På femte plats återfinns Kajsa Richardsson med 238 poäng.

Bland herrarna är Erik Rost bäste svensk inför tävlingarna i Boden. Han är trea i sammandraget, 69 poäng efter ledande finländaren Staffan Tunis.

Landslagstruppen till världscupavslutningen i Boden ser ut så här:

Herrar: Peter Arnesson?, Erik Blomgren, Johan Granath, Martin Hammarberg, Adam Karlsson, Erik Ros,t Joel Sjölander.

Damer: Tove Alexandersson, Maria Bois, Josefine Engström, Magdalena Olsson, Kajsa Richardsson,? Bente Ros?

I samband med världscupdagarna i Boden genomförs även årets SM-tävlingar för seniorer, juniorer och ungdomar.

Under helgen 24-25 mars körs också Nordisk juniorlandskamp med flera norrbottniska åkare i laget.

Uttagna till den är följande:  

H20 - Andreas Holmberg, Ulrik Nordberg och Joar Svartholm.

D20 - Linda Lindkvist, Emma Bergström och Lisa Lindgren.

H18 – Jonas Larsson, Simon Fors, och Martin Ericson.

D18 - Frida Sandberg, Sonja Palm och Evelina Wickbom.

En stark norrbottnisk representation alltså, med Ulrik NOrdberg, Bergnäset AIK, Joar Svarthom, Bergnäset AIK, Emma Bergström, OK Vargen, Jonas Larsson, Bergnäset AIK och Evelina Wickbonm, Sävast Ski Team i laget i juniorlandskampen.

Håkan Svensson

 

Så går det i helgen

Luleå Världscuppremiären i längdskidor är bara tre dagar bort. Därför tänkte jag dela med mig av mina tankar och förväntningar på länsåkarna i helgen.

Magdalena Pajala:
Den enda som kör klassisk sprint på lördag. Jag tror Pajala kan överraska – redan i Bruksvallarna visade hon att formen är på väg. Jag räknar med att hon tar världscuppoäng. Hur bra det går beror nog på vädret. Är det kallare tror jag på en topp 15-placering. Är det sockrigt och blött så får hon nog nöja sig med en placering runt 20:e och 30:e plats.
Här är vår "hallå där" med Pajala från Vintersportbilagan.

Jesper Modin:
Står över sin bästa distans – sprint. I distansloppet över 15 kilometer klassiskt ska vi vara nöjda om han tar en topp 30-placering. Jag är tveksam till att han lyckas med det. Loppet i Kuusamo blir en uppvärmning inför kommande sprinttävlingar på världscupen – inget mer. Han slutar typ mellan på 38:e plats på söndag.
Här är vår "hallå där" med Modin från Vintersportbilagan.

Sofia Henriksson:
Gör debut helt utan krav på sig. Känns hur cool som helst när man snackar med henne och jag tror på framgång igen. 10 kilometer klassisk stil borde passa som handen i handsken. Jag tror hon tar världscuppoäng i premiären – hon slutar på 21:a plats.
Här är vår artikel med Henriksson från Vintersportbilagan. Och här är hennes reaktion på landslaguttagningen.

Marcus Hellner:
Egentligen får man väl aldrig räkna bort Hellner. Men jag gör det ändå. Jag tror han får slita i 15 kilometersloppet. Ska vara nöjd om han tar poäng. Jag tippar på en 26:e plats. Efteråt är han varken nöjd eller missnöjd och säger typ: "VM är mitt mål".
Här är vår artikel med Hellner från Vintersportbilagan. 

Charlotte Kalla:
Visar att fjolårsformen är konserverad. Slutar trea i 10 kilometer klassiskt bakom Marit Björgen och Therese Johaug och bjuder på ett äkta tanborstleende efteråt. Visar att alla höga förväntningar på henne är befogade.
Här är vår artikel med Kalla från Vintersportbilagan. 

Det var det.

Simon

 

 

Bra spår i Piteå

Luleå Snackade lite med Magdalena Pajala i kväll. Texten kommer senare under veckan – hon sa inget märkvärdigt. Däremot hyllade hon spåren på hemmaplan i Piteå. Utanför mediahuset i Luleå är det slaskigt värre och inte direkt något skidväder. Men på Lindbäcksstadion är det tydligen riktigt bra förhållanden på trekilometersslingan. "Det är ändå ganska lyxigt. Det är till och med är några klasser bättre än i Bruksvallarna", sa hon. 

Där ser man. 

I övrigt var hon nöjd över landslagsuttagningen. "Jag tycker uttagningen var välförtjänt", sa hon.

På torsdag eftermiddag ansluter hon och övriga åkare till Kuusamo för träning under fredagen. På lördag är det klassisk sprint på schemat. Då är Pajala med på startlinjen. På söndag kör övriga länsåkare distans: Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Jesper Modin och Sofia Henriksson.

Det var det.

Simon

Inga konstigheter

Luleå Ingen Hanna Öberg (sjuk) och ingen Anna Magnusson i säsongens första världscuptrupp. Men väl Ingela Andersson.

Det är inga konstigheter. Öbergs och Magnussons tid kommer så småningom. Nu handlar det bara om att skynda långsamt. Piteåduon behöver tid att växa in i seniordräkten. Att de ingår i A-landslaget redan som 19-åringar är egentligen för tidigt. Men med för dåliga seniorer är det bättre att satsa på ungdomen – men det vore samtidigt dumt att bränna deras självförtroende redan nu. Att de får några tävlingar på IBU-scenen gör nog bara gott.

Att Ingela Andersson, 22, tar deras plats i stället är föga oväntat. Hade inte K4-åkaren dragits med alla sjukdomar så hade hon inte varit i utvecklingslaget. Då hade hon stått uppskriven i A-laget. Nu är hon på väg tillbaka på allvar och då är det givet att hon går före. I alla fall nu.

Det känns spänannde att Norrbotten har tre åkare som knackar på dörren till den internationella skidskyttescenen. Det vore riktigt häftigt om någon lyckas etablera sig. Men än så länge får vi ha tålamod – med samtliga.

Om ni, mot förmodan, missat Vintersportbilagan. Här är texten och tv-klippen med Öberg och Magnusson. Och här är en "hallå där" med Andersson.

Det var det.

Simon

Vilken läcker måndag!

Luleå Sofia Henriksson i blågult redan i världscuppremiären. Läckert.
Truppen presenterades vid lunch och som norrbottning var det kul att läsa av vilka namn som tar plats.
Att Henriksson tar plats känns givet. Hennes klassiska lopp över 5 kilometer i Bruksvallarna gjorde beslutet enkelt för förbundskapten Rikard Grip. Vi från Norrbotten hade koll – nu vet hela Sverige att 20-åringen har verktygen i sin låda – i alla fall de klassiska verktygen.
Däremot finns det ett frågetecken kring sträckan. 10 kilometer är det på söndag – hur klarar hon sig på dubbla distansen?

Magdalena Pajala är enda norrbottning i sprint. Det var också givet.
Hoppas bara Piteå Elit-åkaren kan spara lite energi – i Bruksvallarna gav hon allt i prologen och kvarten och det kostade henne en finalplats.
I Kuusamo hoppas jag hon kan vara lite kallare. Det blir nog svårt – konkurrensen är ju stenhård.

Jesper Modin kör inte sprint. Däremot distans. Det känns bra att han får en mjukstart och tid att känna av rampljuset igen. Att Modin är en VM-joker i sprint är självklart. Men med tanke på alla sjukdomsproblem behöver han skynda långsamt. Han hinner få sina sprinlopp – först behöver han mer lopp i kroppen.

Charlotte Kalla och Marcus Hellner står över sprinten. Inga konstigheter.
När det gäller Hellner tror jag inte på några större framgångar. Han är inte där än 0 det visade han inte minst i Gällivarepremiären.
Däremot är jag säker på att Charlotte Kalla står på pallen på söndag.

Ni har väl inte missat Vintersportbilagan i dagens tidning? Om ja, logga in på e-tidningen och läs vår 28-sidiga bilaga. Texterna slussas ut på webben mellan måndag och torsdag.

Det var det.

Simon

Kallas härliga trippel

Piteå
Jag tippade att Charlotte Kalla skulle sopa rent i Bruksvallarna.
Och visst blev det så.
Hon vann klassiskt i fredags, fristilen i går, och sprinten i dag, och imponerade hela vägen.
Ja, frågan är om hon inte imponerade allra mest i dagens sprintlopp..?
Hon gav inte Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk skuggan av en chans i finalen, utan tog direkt kommandot och bara körde ifrån landslagskamraterna.
Det som impade allra mest på mig var hennes kross i rådande före.
Tidigare år har Charlotte alltid haft bekymmer i klassiska lopp och löst underlag, som rådde i Bruksvallarna idag.
Men nu verkade det inte störa henne det minsta.
Hon bara sprang ifrån uppför backarna på den långa sprintbanan, och höll tempot hela vägen över krönen.
Det var häftigt att skåda.
Tyvärr har Kalla tidigare bestämt sig för att inte köra den klassiska sprinten i världscuppremiären i Kuusamo utan ladda fullt ut på distansloppet. Jag har respekt för hennes beslut, men tror säkert att hon i rådande form har alla möjligheter att också gå högt " i sin sämsta gren" borta i Finland.
Helgen har dock visat att länets superstjärna kommer till tävlingar i Kuusamo nära ryska gränsen i Finland i prima form. Det ska bli riktigt spännande att se var hon står när hon nu ska möta internationellt motstånd, med norskorna Björgen och Johaug samt polskan Kowalczyk i spetsen.
Jag noterade också att Charlotte hade mycket bra skidor i de klassiska loppen i Bruksvallarna, och en förklaring till det kan vara att tidigare landslagsvallachefen Larry Poromaa, nu finns i Piteå Elits vallabod med sin stora kunskap.
Det ser också ut som om Kallas förändringar i utrustning vad gäller skor, bindningar och stavar blivit ett lyckokast.
I Bruks visade hennes klubbkompis Magdalena Pajala klass när hon var snabbast av alla i prologen. Hon orkade dock inte riktigt hela vägen i finalomgångarna och fick ge sig mot Lina Korsgren i finalen. Men Pajala är stark, och jag hoppas att hon får ett hårdare underlag att tävla på borta i Kuusamo, om hon blir uttagen dit.
Jesper Modin, Piteå Elit nådde inte final, men visade i Bruksvallarna att han är på gång mot gammal god sprintform. Jag tror att långe och tunge Modin kanske var den åkare som mest av allt missgynnades av det lösa banunderlaget. Hans klubbkompis Martin Bergström såg också stark ut i kvartsfinalen men hade oturen att bryta en stav, och då var den dagen förstörd.
x x
Länets andra storstjärna Marcus Hellner tävlade hemma på Dundret i Gällivarepremiären, men hade en tung dag. Han slutade bara sjua i ett lopp som bjöd på stor rysk dominans med Evgenij Belev som vinnare , 20 sekunder före lördagens sprintvinnare Sergey Ustiugov.
Marcus, som nog gjorde sitt sämsta lopp hemma på Dundret, var imponerad av ryssarnas höga fart.
Jag hade ingen möjlighet att åka upp och titta på tävlingarna på Hellnerstadion denna gång, men min rapportör berättar att Gällivareåkaren tog motgången med ro. Han är fortfarande inne i tuff träning inför världscupstarten nästa helg, och då kan det bli såna här resultat så här års. Naturligtvis skulle en Hellner i normal form varit med och matchat ryssarna i prislistans topp.
Från skidfronten i övrigt noterar jag att:
x x Petter Northug är tillbaka på vinnarspåret och vann den norska sprinten i Beitostölen före fjolårsvinnaren Sondre Turvoll Fossli, som imponerat stort på norrmännen under uppladdningsperioden. Petter var stark och vann också prologen. Räkna alltså med Northug i Kuusamo.
Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar