Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Magdalena Pajala, Jennie Öberg och Jesper Modin. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i 40 års tid. Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Och Petter Norén, sportjournalist på Kuriren med bakgrund som aktiv skidåkare. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com, simon.jakobsson@kuriren.com eller petter.noren@kuriren.com

Josefine hetast i Boden

Luleå I morgon startar världscupfinalen i skidorientering i Boden med sprinten.

Inför finaltävlingarna leder nyblivna europamästarinnan Josefine Engström världscupen på damsidan. Hon kommer till Boden med ett färskt EM-guld i sprint, och det kan komma att bli en duell mellan två svenska damer när världscupen nu nått fram till final, skriver Svenska orienteringsförundet i ett pressmeddelande.

Josefine Engström leder, men hon utmanas av klubbkamraten i Alfta-Ösa Tove Alexandersson som ligger trea i den totala sammanställningen.

Bäste svenske herre i sammandraget är Erik Rost på tredje plats.

Josefine Engström vann under EM i Ukraina ett individuellt guld, i sprint men är nu också ute efter att säkra totalsegern i världscupen i skidorientering i Boden.

- Det skulle betyda mycket för mig om jag klarar det. Världscupen visar vem som varit bäst under säsongen även om jag nog skulle värdera EM-guldet lite högre, säger hon till orientering.se

Världscupfinalerna avgörs med fyra deltävlingar vid Pagla skidstadion i Boden.

I världscupställningen har Engström 423 poäng, tvåa är Polina Malchikova från Ryssland på 365 och trea är Tove Alexandersson på 340. På femte plats återfinns Kajsa Richardsson med 238 poäng.

Bland herrarna är Erik Rost bäste svensk inför tävlingarna i Boden. Han är trea i sammandraget, 69 poäng efter ledande finländaren Staffan Tunis.

Landslagstruppen till världscupavslutningen i Boden ser ut så här:

Herrar: Peter Arnesson?, Erik Blomgren, Johan Granath, Martin Hammarberg, Adam Karlsson, Erik Ros,t Joel Sjölander.

Damer: Tove Alexandersson, Maria Bois, Josefine Engström, Magdalena Olsson, Kajsa Richardsson,? Bente Ros?

I samband med världscupdagarna i Boden genomförs även årets SM-tävlingar för seniorer, juniorer och ungdomar.

Under helgen 24-25 mars körs också Nordisk juniorlandskamp med flera norrbottniska åkare i laget.

Uttagna till den är följande:  

H20 - Andreas Holmberg, Ulrik Nordberg och Joar Svartholm.

D20 - Linda Lindkvist, Emma Bergström och Lisa Lindgren.

H18 – Jonas Larsson, Simon Fors, och Martin Ericson.

D18 - Frida Sandberg, Sonja Palm och Evelina Wickbom.

En stark norrbottnisk representation alltså, med Ulrik NOrdberg, Bergnäset AIK, Joar Svarthom, Bergnäset AIK, Emma Bergström, OK Vargen, Jonas Larsson, Bergnäset AIK och Evelina Wickbonm, Sävast Ski Team i laget i juniorlandskampen.

Håkan Svensson

 

Alpina världseliten på Dundret

Los Boliches Mario Matt, österrikisk världsstjärna som snart tränar på Dundret. Foto: Håkan Svensson

Mario Matt, österrikisk världsstjärna som snart tränar på Dundret. Foto: Håkan Svensson 

 

Dundret har härlig historia som tummelplats för alpin skidåkning i Norrbotten, med världscuptävlingen 1983 som den absoluta höjdaren.

Då, under Stenmarks-erans glansår, och många år därefter vimlade det av världsstjärnor i Dundret-pisten varje år.

Det senaste decenniet har dock de alpina satsningarna på Dundret tappat fart.

Men nu, i takt med stora nysatsningar på Dundret, ser också världseliten ut att vara på väg tillbaka till det alpina eldoradot i Gällivare-Malmberget, och det är givetvis en glädjande utveckling.

Nu är skidsäsongen inte långt borta, och i kväll startar också snökanonerna på Dundret.

Om några veckor finns också stora delar av den alpina världseliten på plats på Dundret för träningsläger.

Sverige, Österrike, Tyskland, Schweiz och Bulgarien är några av de landslag som väljer Dundret för träning inför världscuppremiären i Levi.

-Fantastiskt roligt att den alpina världseliten nu har hittat tillbaka till Dundret och gett oss det här förtroendet. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att erbjuda perfekta träningsförhållanden, säger Tommy Niva, vd för Dundret i ett pressmeddelande.

André Myhrer, Frida Hansdotter, Mari Pietilä-Holmner, Marcel Hirscher, Mario Matt och Felix Neureuther – det kommer att vimla av alpina världsstjärnor i Dundrets pister under november. Nio alpina landslagstrupper har redan bokat in sig på Dundret den kommande månaden.

-Dundret har gjort ett stor lyft som alpin anläggning, vi hade superträning här förra säsongen och kommer därför tillbaka hit nu. Backarna på Dundret liknar dessutom de som väntar i Levi så det är perfekt uppladdning inför världscuppremiären, säger Fredrik Steinwall, förbundskapten för det svenska damlandslaget.

Dundret har det senaste året investerat 40 miljoner kronor i olika förbättringsåtgärder. Snöproduktionssystemet har uppgraderats och till den kommande säsongen har både Fjällbranten och Främjarbacken förlängts till toppen av fjället vilket ger två nya pister med 350 meters fallhöjd!

-Förlängningen av Fjällbranten gör att vi kommer att ha en av landets mest spektakulära storslalompister. Detta i kombination med satsningarna på en husvagnscamping mitt i skidområdet, ny restaurang, pub och nattklubb gör att jag ser mycket positivt på den kommande vintern, konstaterar Tommy Niva.

1 november öppnar Dundret backarna för säsongen.

Håkan Svensson

Nu får Kalla nya möjligheter

Luleå  Charlotte Kalla och Magnus Ingesson tränar nu tillsammans på ett specialläger i Ramsau inför VM-säsongen. Foto: Håkan Svensson

Charlotte Kalla och Magnus Ingesson tränar nu tillsammans på ett specialläger i Ramsau inför VM-säsongen. Foto: Håkan Svensson

 

Jag noterar med stor tillfredsställelse att framgångsrika skidteamet Charlotte Kalla och Magnus Ingesson (tränare) nu fått chansen att förbereda sig inför den kommande VM-säsongen på ett ännu bättre sätt.
Det är något jag efterlyst länge i mina skidskriverier.
Duon Kalla/Ingesson jobbade oerhört nära varandra under den tid som Magnus Ingesson var förbundskapten, med start 2008.
När Magnus, som är polis till yrket, lämnade förbundskaptensjobbet för att få mer tid med familjen och sitt polisjobb, så har han enbart periodvis fått chansen att jobba nära med sin världsklassadept Charlotte Kalla.
Det har handlat om kontakter på distans, och närvaro vid vissa tävlingar , typ världscupstarten i Kuusamo förra säsongen, där Magnus fanns på plats.
Inför vinterns stora höjdpunkt VM i Falun har dock nya möjligheter öppnats, och när övriga landslagstjejer åkte hem från senaste landslagslägret så fortsätter Charlotte med ett specialläger på glaciären där också Magnus Ingesson är med.
-Det ger mig väldig mycket energi att ha Magnus på plats här i Ramsau, skriver Charlotte Kalla på sin Facebook-sida.
Och jag förstår verkligen hennes glädje eftersom jag vet vilket oerhört stort förtroende hon har för Piteå-tränarens kunskaper och personlighet.
Tack vare en intensivare sponsorsatsning från länets stora gruvföretag LKAB har de nu fått möjlighet att arbeta tillsammans på ett mer professionellt sätt igen, och det är också en satsning som välkomnas av svenska skidförbundet.
Med stor sannolikhet kommer det också att ge henne chansen att ytterligare vässa sin kapacitet inför kampen med den yppersta världseliten.
Deras eget träningsläger i Ramsau omfattar skidåkning uppe på glaciären på förmiddagarna och fortsätter sedan med barmarksträning nere i dalen.
Efter en tids träning har Charlotte acklimatiserat sig på den höga höjden , och kan på allvar ta till sig de tekniska förändringar som duon jobbar med.
De slipar hela tiden på detaljer i ambitionen att bli en ännu bättre skidåkare.
- Och jag tycker om det jag ser när Magnus filmar min åkning. Det ser bra ut, berättar Charlotte och fortsätter:
- Vi har ett unik samarbete. Jag har ett stort behov av att ta in honom i träningen och min återhämtning, så att han kan se den totala belastningen jag har. Jag vill inte bara skicka min träningsdagbok. Det är så mycket annat som spelar in. Jag tro på en närvarande tränare, inte bara på distans.
Olympiamästarinnan förklarar också i sin FB-rapport vad som är så speciellt med Magnus Ingesson:
- Han är en väldigt empatisk person. Han är nyfiken på att förstå min situation, och han brinner för skidåkning och utveckling och vad som kan göras bättre. Magnus är också ärlig och rak, och det är något som jag uppskattar. Han vågar ställa obekväma frågor.
Håkan Svensson

 

Tuffa läger i Mellan-Europa

Piteå  

Längdlandslagets damer och herrar drog under måndagen till mellan-Europa för att bygga vidare på formen inför VM-säsongen.
Fem länsåkare, Marcus Hellner, Charlotte Kalla och utvecklingslandslagets Magdalena Pajala, Jennie Öberg samt comebackande Jesper Modin finns med på lägren.
Det är ett laddat och fräsch gäng som tar sig an träningen i alperna:
- Vi följer vår plan och så här långt ser det överlag riktigt bra ut, säger förbundskaptenen Rikard Grip i ett pressmeddelande.
Tjejerna kör sitt läger i österrikiska Ramsau, Österrike. Där blir det blandat med barmarksträning och skidåkning på glaciären med spår på 2 700 meters höjd.
Damtränaren Mattias Persson berättar att det fruktade Pichler-racet på rullskidor kommer att genomföras.
- Vi kör också den tuffa skidgången upp för Schladmings slalombacke. Ramsau erbjuder det vi önskar. Snö, rullskidbana, fina löpalternativ och de oändligt långa, branta backarna. Vi får en bra mix i träningen av fart, uthållighet och styrka.
Läget i damlaget rapporteras vara mycket gott:
- En väldigt motiverad och homogen grupp som tagit ett kliv framåt. Tjejerna ser starka ut och har gjort ett bra jobb under sommaren. Nu ska vi metodiskt jobba vidare och öka kapaciteten ytterligare in mot säsongen, säger Mattias Persson.
Hanna Erikson blir inte med till Ramsau. Hon har känningar i ryggen och tränar därför själv på hemmaplan.

- Övriga åtta tjejer är klara för ett par intensiva veckor och de får sparring från tre av våra bästa åkare i Utvecklingslaget Team 2015: Jennie Öberg, Piteå Elit, Marika Sundin, IFK Mora SK och Magdalena Pajala, Piteå Elit. Hanna Falk skulle ha varit med oss men tyvärr har Hanna skadat en tumme och blir hemma.

Herrarnas camp är förlagd till italienska Toblach, en vintersportort med finfina möjligheter även sommartid.
- Vi separerar lagen för att optimera de behov som finns av skidor på snö och barmark. I Toblach finns en kuperad och åkvänlig rullskidbana som ligger inkilad i den natursköna byn mellan alptopparna. Vi kommer att fortsätta bygga kapacitet i Toblach, bland annat på rullskidbanan som har några långa och riktigt hårda backar, säger herrtränaren och förbundskaptenen Rikard Grip.

Samtliga nio herrar i A-laget är friska och fräscha. Även här blir det sparring från Utvecklingslaget genom Martin Johansson, IFK Mora SK, Simon Andersson, Falun-Borlänge SK, Carl Quicklund, Östersunds SK och Jesper Modin, Piteå Elit:

- Det känns speciellt kul att Jesper Modin är tillbaka i full träning efter några sjukdomsfyllda år, säger Rikard Grip som precis som kollegan Mattias Persson pratar om en grupp i utveckling och harmoni.
- Vi är där vi vill vara den här årstiden och känner oss lugna och trygga i det vi gör.
A-laget damer i Ramsau, Österrike, 8-19 september
Damer: Sofia Bleckur, IFK Mora SK, Anna Haag, IFK Mora SK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå Elit, Sara Lindborg, Falun-Borlänge SK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Jonna Sundling, IFK Umeå och Emma Wikén, Åsarna IK
A-laget herrar i Toblach, Italien, 8-19 september
Herrar: Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Emil Jönsson, IFK Mora SK, Anton Lindblad, Sollefteå Skidor IF, Lars Nelson, Åsarna IK, Johan Olsson, Åsarna IK, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Simon Persson, IFK Umeå och Teodor Peterson, Åsarna IK.

Rena krossen av Hellner!

Luleå Gigant uppför Dundret: Marcus Hellner. Foto: Yngve Johansson

Gigant uppför Dundret: Marcus Hellner. Foto: Yngve Johansson

 

Ser att OS-guldmedaljören Marcus Hellner malde sönder alla sina konkurrenter i premiärupplagan av Dundret Hill Climb i Gällivare i kväll.
Jag är inte ett dugg överraskad. I den mördarbacken med 370 meters stigning som avslutar det milslånga skateloppet lär få, om ens någon i längdvärldseiiten, matcha den gode Marcus.
Det är ju där han grundlägger sin mästarform varje år, och det har han gjort det ända sedan skidgymnasietiden.
Kul i alla fall att se att Hellner fortsätt är i fin form trots ett löparknä på sistone.
-Det här ju min träningsbacke och det är jättekul att det nu blivit tävling i den. Det är verkligen ett tufft race och mitt i backen fick jag slita ordentligt, säger Marcus i ett pressmeddelande.
Och på damsidan var långloppsesset Nina Lintzén självklart nummer ett. Hon sa så här om loppet:
-Det var jättejobbigt, men roligt. En riktigt fin tävling!
I juniorklasserna gick segern bland tjejerna till juniorlandslagsåkaren Emma Ribom och bland grabbarna till Finland och Eero Vuollet, Posion Pyrinto.

Håkan Svensson

Hellner ess i tuffaste rullskidloppet

Luleå
Saken är klar.Marcus Hellner kör rullskidor uppför Dundret. Ett häftigt kraftprov. Foto: Yngve Johansson

OS-guldmedaljören Marcus Hellner (bilden) kör premiärupplagan av Dundret Hill Climb, DHC, nästa fredag den 29 augusti i Gällivare.

Med rätta kan det loppet rubriceras som Sveriges tuffaste rullskidtävling!

- Jättekul att Marcus ställer upp, det ger verkligen tävlingen stjärnglans, säger tävlingsledaren Leif Johansson i ett pressmeddelande.

Dundret Hill Climb är ett helt nytt koncept som nu provas för första gången. Tävlingen startar i centrala Gällivare och med målgång på toppen av Dundret. Det milslånga skateloppet har en sammanlagd stigning på hela 500 höjdmeter. Avslutningen är en 5,3 kilometer lång backe med 370 meters stigning..! 

Snacka om kraftprov och något att bita i, även för en OS-guldmedaljör som Marcus Hellner.

-Absolut, det är verkligen en tuff bana att tävla på. En riktigt kul utmaning, säger Marcus, som brukar lägga en hel del av sin träning i just den här ”mördarbacken”.

På sistone har han haft lite skadekänningar, men trots det väljer han alltså att köra rullskidtävlingen. Däremot kommer han inte till start i löpartävlingen Dundret Extreme Running dagen efter.

-DHC är ett spännande och spektakulärt tävlingskoncept som sticker ut, en verklig utmaning för deltagarna som redan väckt stor uppmärksamhet. Vi väntar hit ett stort antal finska elitåkare som vill mäta sig mot Marcus. På damsidan har vi klart med bland annat långloppsstjärnan Nina Lintzén så det är upplagt för riktigt bra tävlingar, säger Leif Johansson.

Förhoppningsvis kommer fler längdess av klass att anmäla sig till premiärloppet.

Dundret Hill Climb ingår i One Way Challenge som även omfattar terränglöpningstävlingen Dundret Extreme Running, DXR, över 22 kilometer som körs 30 augusti .

Förra året vanns DXR av Charlotte Kalla och Marcus Hellner.

Håkan Svensson

  • Senaste nytt
  • Läs också:

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar