Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Julia Nilsson och Per Spett med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Och Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com eller simon.jakobsson@kuriren.com.

Josefine hetast i Boden

Luleå I morgon startar världscupfinalen i skidorientering i Boden med sprinten.

Inför finaltävlingarna leder nyblivna europamästarinnan Josefine Engström världscupen på damsidan. Hon kommer till Boden med ett färskt EM-guld i sprint, och det kan komma att bli en duell mellan två svenska damer när världscupen nu nått fram till final, skriver Svenska orienteringsförundet i ett pressmeddelande.

Josefine Engström leder, men hon utmanas av klubbkamraten i Alfta-Ösa Tove Alexandersson som ligger trea i den totala sammanställningen.

Bäste svenske herre i sammandraget är Erik Rost på tredje plats.

Josefine Engström vann under EM i Ukraina ett individuellt guld, i sprint men är nu också ute efter att säkra totalsegern i världscupen i skidorientering i Boden.

- Det skulle betyda mycket för mig om jag klarar det. Världscupen visar vem som varit bäst under säsongen även om jag nog skulle värdera EM-guldet lite högre, säger hon till orientering.se

Världscupfinalerna avgörs med fyra deltävlingar vid Pagla skidstadion i Boden.

I världscupställningen har Engström 423 poäng, tvåa är Polina Malchikova från Ryssland på 365 och trea är Tove Alexandersson på 340. På femte plats återfinns Kajsa Richardsson med 238 poäng.

Bland herrarna är Erik Rost bäste svensk inför tävlingarna i Boden. Han är trea i sammandraget, 69 poäng efter ledande finländaren Staffan Tunis.

Landslagstruppen till världscupavslutningen i Boden ser ut så här:

Herrar: Peter Arnesson?, Erik Blomgren, Johan Granath, Martin Hammarberg, Adam Karlsson, Erik Ros,t Joel Sjölander.

Damer: Tove Alexandersson, Maria Bois, Josefine Engström, Magdalena Olsson, Kajsa Richardsson,? Bente Ros?

I samband med världscupdagarna i Boden genomförs även årets SM-tävlingar för seniorer, juniorer och ungdomar.

Under helgen 24-25 mars körs också Nordisk juniorlandskamp med flera norrbottniska åkare i laget.

Uttagna till den är följande:  

H20 - Andreas Holmberg, Ulrik Nordberg och Joar Svartholm.

D20 - Linda Lindkvist, Emma Bergström och Lisa Lindgren.

H18 – Jonas Larsson, Simon Fors, och Martin Ericson.

D18 - Frida Sandberg, Sonja Palm och Evelina Wickbom.

En stark norrbottnisk representation alltså, med Ulrik NOrdberg, Bergnäset AIK, Joar Svarthom, Bergnäset AIK, Emma Bergström, OK Vargen, Jonas Larsson, Bergnäset AIK och Evelina Wickbonm, Sävast Ski Team i laget i juniorlandskampen.

Håkan Svensson

 

Northug nådde finalen

Piteå Petter Northug klarade nog VM-plats. Foto: Håkan Svensson

Petter Northug klarade nog VM-plats på NM i Röros i dag. Foto: Håkan Svensson


Har kollat in norska mästerskapen från Röros på NRK 1 idag.
Som vanligt mycket publik och en fin sändning i den norska televisionen. Dessutom med mycket dramatik, svårvallat och med många fall i finalomgångarna.
I dag har den klassiska sprinten avgjorts och ett stort intresse har knutits till superstjärnan Petter Northugs start i sprinten.
Han tvingades ju hem från höghöjdslägret i alperna av den norska förbundsledningen för att delta på NM om han vill vara med på sprinten vid VM i Falun.
Northug kom till start, men hade det jobbigt i prologen, där han bara hade 20:e tid. Han klarade sig dock med nöd och näppe vidare både från kvartsfinal och semifinal på tid, och nådde finalen.
Där tappade han tidigt kontakt med de främsta i loppet och blev till slut femma i en dramatisk final som sensationellt vanns av Timo André Bakken. Han fick guldet lite gratis sedan Petter Northugs bror Tomas Northug fallit när han såg ut att vara på väg mot seger.
Sannolikt så får dock Petter Northug ändå en plats i det norska VM-laget på den klassiska sprinten i Falun. Övriga tror jag blir: Ola Vigen Hattestad ( föll i semin idag) , Pål Golberg (föll också i dagens semifinal), Tomas Northug och Eirik Brandsdal ( fyra i dagens final).
På damsidan vann Ingvild Östberg före Kari Vikhagen Gjeltnes och Maiken Caspersen Falla. Heidi Weng laddade hårt men fick nöja sig med fjärdeplatsen.

Håkan Svensson

Skicka alla till VM

Luleå Magdalena Pajala, Jennie Öberg och Charlotte Kalla motsvarade alla förväntnmingar och tog en solklar seger i stafetten på SM.
Trions insats var ytterligare ett kvitto på att alla har i VM att göra.
Framför allt blev jag återigen imponerad över Öbergs insats. Sättet hon genomförde loppet på var klass rakt igenom. Den givna VM-åkaren Anna Haag hade ingen chans att hänga på i Öbergs höga tempo. Öberg visade att hon inte är en renodlad sprinter – hon har en motor som exempelvis hade kunnat ge henne ett distanslopp – exempelvis 10 kilometer fristil.

Min uppmaning till förbundskaptenen lyder: Skicka alla till VM. De lär inte göra dig besviken.

Charlotte Kalla lämnade återigen ett kvitto på att hon är i fas igen. Hon åker i egen klass, när hon stack ut på sistasträckan funderade jag över hur stort avståndet skulle bli till gårdagens tvåa i skiathlon – Stina Nilsson. Att det skulle bli över en minut på fem kilometers åkning är otroligt bra.
Och Marcus Hellner är också i gott slag. Hans förstasträcka för Gellivare Skidallians var ett ordentligt besked. Det ser bra ut för länets största stjärnor.

Det var det.

Simon Jakobsson

"PIteå är bäst"

Piteå

Regerande mästarna Piteå Elit motsvarade alla mina förväntningar och vann SM-guldet i damstafetten i Ånnaboda. Matchvinnare, sedan Magdalena Pajala gjort sitt på startsträckan, blev Jennie Öberg på andra sträckan , som enkelt åkte ifrån Anna Haag och skaffade Charlotte Kalla ett bra försprång fram till guldet.
Jennie Öberg stärkte sina VM-aktier rejält, och gav verkligen förbundskaptenen Rickard Grip en tydlig signal inför VM-uttagningen på söndag: Här har ni en tjej som både är en stark sprint och en stark distansåkare.. Lämna mig inte utanför VM-laget..
Slutsträckan blev en ren defilering för en formstark Charlotte Kalla i kamp mot Stina Nilsson. 10 sekunders försprång som hon fick av Jennie Öberg blev 1,03 i mål Piteå Elit har Sveriges klart bästa skiddamlag i dag, och det är bara att gratulera till Norrbottens tredje guld i Örebro-SM 2015.

Bra gjort också av Piteås herrar att ta fjärdeplatsen i herrstafetten. I fjol tog de en pallplats, men fyra nu var mycket bra av trion Jesper Modin, Johan Westerlund och Karl Edenroth.

En god insats i stafetten gjorde också unge Bodenåkaren Viktor Brännmark. Han åkte bra i skiathlon i går, och följde upp den insatsen med en god startsträcka. Han försökte länge hänga på det tempo som Marcus Hellner och Martin Johansson drog upp, men orkade inte med det. Han kämpade dock sig i mil som nia. Nu laddar Viktor för fristilsloppet på lördag, där han kan gå riktigt högt i nuvarande SM-form. Han är bäst i den tekniken.


Några andra reflektioner kring stafetterna:

Berömvärt: Att Marcus Hellner ställde upp för sitt lag Gellivare Skidallians och imponerade med seger på startsträckan. Marcus är på väg mot kanonform i VM.

x x

Tuff och modig. Jag det var verkligen Emil Jönsson som utmanade Åsarna på slutsträckan, och var starkare än Lars Nelson i de platta banavsnitten, men inte riktigt orkade i motbackarna. Helt klart ska inte Jönsson räknas bort helt i striden om en plats på distansstafetten i VM. Men jag tror inte han får plats i VM-laget.

x x

Lord Nelsons härliga uttalande: "Jag var inte lugn en enda stund"... (Lars Nelson om Emil Jönsson härlig jakt på honom bakifrån)

x x

Åsarna håller stilen som ett vinnarlag i skidstafett. Och Johan Olsson behöver vi inte längre vara ängsliga för inför VM. Han blir min favorit till att försvara sitt VM-guld på femmilen från Val di Fiemme i Falun.

Håkan Svensson

"Han är grym i skiathlon"

Piteå
Skiathlonkungen slog till igen.
Länshoppet Marcus Hellner är grym i den disciplinen. Olympiskt guld, olympiskt silver och nu sex raka SM-guld på distansen säger väl allt.
Gällivareåkaren imponerade storligen i dagens guldlopp på SM i Ånnaboda, och styrde och ställde bland toppåkarna hela vägen.
I spurten fick Lars Nelson vika ner sig på upploppet, även i år.
Synd dock att vi inte fick se Calle Halfvarsson i spurt mot Hellner. Det hade nog blivit en tuff batalj dem emellan, men jag tror att Hellner kunnat klara honom också.
- Jag hade en bra känsla i loppet och tekniken kändes bra. Kroppen blir piggare och piggare. Synd bara att Calle (Halfvarsson) ramlade bort sig. Han hade nog kunnat utmana mig på upploppet, kommenterade Marcus Hellner i SVT.
Skönt dock att Hellner fick det formbesked han söker inför VM.
Det gör gott för självförtroendet, och nu gäller det bara för honom att spetsa formen ytterligare.
På VM har han ju utsökta möjligheter. Dels i form skiathlon, men också hans absoluta favoritdistans 15 km, fristil. Till det kommer distansstafetten, och möjligen också teamsprinten.
Sammanfattningsvis en finfin första SM-dag med goda besked från både Charlotte Kalla och Marcus Hellner.
Håkan Svensson

Glada besked av Kalla

Piteå
Sådärja.
Charlotte Kalla gav de besked jag ville se i dagens SM-skiathlon i Ånnaboda utanför Örebro.
Hennnes hårdträning på hemmaplan före SM verkar ha gjort henne gott, och hon krossade allt motstånd.
Vann med hela 59 sekunder före Stina Nilsson. Trea sekunden efter var Emma Wikén.
En stor segermarginal, men så ska det naturligtvis vara om Charlotte ska ha något att sätta emot när hon möter norskor med flera vid VM i Falun.
Tärendötjejen i Piteås tävlingsdress ryckte ifrån i långbacken på den klassiska delen av skiathlonen och då vågade/orkade ingen svara.
Magdalena Pajala näst bästa norrbottning, 3,16 efter sin klubbkompis Charlotte Kalla.
- Jag kände glädje i åkningen i dag , och jag är mycket nöjd med min dag. Jag hade också väldigt bra skidor, berättade Kalla för SVT.
Kul att sprintesset Stina Nilsson fick ta sin första distansmedalj i SM efter at enkelt vunnit spurten mot Emma Wikén. Min känsla är att Stina nu inte bara är en given sprinter i SM, utan också en klart möjlig deltagare i den svenska distansstafettlaget på VM.
Jag följer årets SM via teverutan och det ger också en god bild av loppen tack vare SVT:s fina sändningar från Ånnaboda.
Där avgörs SM nu för tredje gången. 1986 genomförde Ånnaboda hela SM-veckan och då var jag på plats. SM i jaktstart 2002 var dags igen, och även i år klarade Örebro skidstadion av SM-arrangemang efter att det länge varit kritiskt på grund av snöbristen.
Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar