• torsdag 26 maj 2016
 • Mediesällskapet
 • Familjeannonser
 • Lunchguiden
 • Grannar
 • Karriär i norr
 • Lokus
 • Lohts
COOP Cup Assi-bloggen Assi-bloggen
Vädersponsor:

Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Hanna Öberg, Anna Magnusson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Josefine hetast i Boden

Luleå I morgon startar världscupfinalen i skidorientering i Boden med sprinten.

Inför finaltävlingarna leder nyblivna europamästarinnan Josefine Engström världscupen på damsidan. Hon kommer till Boden med ett färskt EM-guld i sprint, och det kan komma att bli en duell mellan två svenska damer när världscupen nu nått fram till final, skriver Svenska orienteringsförundet i ett pressmeddelande.

Josefine Engström leder, men hon utmanas av klubbkamraten i Alfta-Ösa Tove Alexandersson som ligger trea i den totala sammanställningen.

Bäste svenske herre i sammandraget är Erik Rost på tredje plats.

Josefine Engström vann under EM i Ukraina ett individuellt guld, i sprint men är nu också ute efter att säkra totalsegern i världscupen i skidorientering i Boden.

- Det skulle betyda mycket för mig om jag klarar det. Världscupen visar vem som varit bäst under säsongen även om jag nog skulle värdera EM-guldet lite högre, säger hon till orientering.se

Världscupfinalerna avgörs med fyra deltävlingar vid Pagla skidstadion i Boden.

I världscupställningen har Engström 423 poäng, tvåa är Polina Malchikova från Ryssland på 365 och trea är Tove Alexandersson på 340. På femte plats återfinns Kajsa Richardsson med 238 poäng.

Bland herrarna är Erik Rost bäste svensk inför tävlingarna i Boden. Han är trea i sammandraget, 69 poäng efter ledande finländaren Staffan Tunis.

Landslagstruppen till världscupavslutningen i Boden ser ut så här:

Herrar: Peter Arnesson?, Erik Blomgren, Johan Granath, Martin Hammarberg, Adam Karlsson, Erik Ros,t Joel Sjölander.

Damer: Tove Alexandersson, Maria Bois, Josefine Engström, Magdalena Olsson, Kajsa Richardsson,? Bente Ros?

I samband med världscupdagarna i Boden genomförs även årets SM-tävlingar för seniorer, juniorer och ungdomar.

Under helgen 24-25 mars körs också Nordisk juniorlandskamp med flera norrbottniska åkare i laget.

Uttagna till den är följande:  

H20 - Andreas Holmberg, Ulrik Nordberg och Joar Svartholm.

D20 - Linda Lindkvist, Emma Bergström och Lisa Lindgren.

H18 – Jonas Larsson, Simon Fors, och Martin Ericson.

D18 - Frida Sandberg, Sonja Palm och Evelina Wickbom.

En stark norrbottnisk representation alltså, med Ulrik NOrdberg, Bergnäset AIK, Joar Svarthom, Bergnäset AIK, Emma Bergström, OK Vargen, Jonas Larsson, Bergnäset AIK och Evelina Wickbonm, Sävast Ski Team i laget i juniorlandskampen.

Håkan Svensson

 

Landslagen kör hårt

Piteå
Äntligen är det dags att sparka igång det första träningslägret för de blågula landslagslängdåkarna. Medan herrarna har samlats på Hallstaberget i Sollefteå har damerna åkt över gränsen till norska Meråker.

I herrlandslaget i Sollefteå återfinns Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, och i norska Meråker med tjejlandslaget finns Sofia Henriksson och Jennie Öberg,båda Piteå Elit.

Tre av tränarna och några av skidåkarna är nya i längdlandslaget. För att lära känna varandra innan träningssäsongen drog igång hade laget en kick-off i Stockholm tidigare i maj.
– Det klickade bra mellan de olika individerna och det märktes att vi har ett hungrigt gäng. Både åkare och tränare har en oerhörd energi och ett stort engagemang, berättar förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Nu är alla taggade inför det första lägret där det blir bra träning och fortsatt tid för gruppen att lära känna varandra. De ser fram emot att jobba tillsammans för att bli slagkraftiga till säsongens höjdpunkt – VM i finska Lahtis.

När landslaget idag samlas på upptaktsläger är damerna och herrarna på olika orter – herrarna i Sollefteå och damerna i Meråker.
–  Vi tror att det är bra att de får bekanta sig med varandra i mindre grupper. Uppdelningen ger också bättre kvalitét på lägret då det skapas mer utrymme till extra träningsdetaljer, säger Grip.

Sollefteå är en uppskattad lägerort för barmarksträning hos längdåkarna. Här finns bra terräng för löpning och en fin och varierande rullskidbana direkt utanför hotelldörren. Ingen tid behöver därmed läggas på transporter.
Träningen kommer i första hand bestå av rullskidåkning och löpning. Men det kommer också läggas en del tid på genomgång av styrketräning, teknik och snabbhet.

Damernas lägerort, den lilla kommunen Meråker, i Nord-Tröndelag, är ett populärt tillhåll för norska skidåkare. Här bor skidstjärnor som Petter Northug jr och Marthe Kristoffersen, och det gör även det svenska landslagets nye damtränare, Ole Morten Iversen.
– För min del är det väldigt bra att ha uppstart på hemmaplan. Då kan jag fokusera på våra uppgifter utan att först behöva sätta mig in i de lokala förutsättningarna, berättar Iversen, som samtidigt hyllar sin hemkommun som lägerort:
– Meråker är en av de bästa platserna att ha barmarksträning på i hela Europa. Här finns en bra rullskidbana och fantastisk löparterräng med fint underlag och underbar natur i skog och fjäll. All träning utgår från hotellet där vi bor. Det är skidföre till juni här, så kanske tränar vi på skidor också, men det kräver att vi får tillstånd av markägarna.

Johan Olsson, Stockviks SF, och Oskar Svensson, Falun/Borlänge SK, saknas på lägret på grund av sjukdom. Inte heller Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, finns på plats.
– Daniel ådrog sig en skada i tummen i slutet av säsongen och blev tvungen att genomgå ett mindre ingrepp. Han är igång med lite alternativ träning och beräknas kunna vara med fullt ut på lägret efter midsommar, berättar landslagsläkare Per ”Pliggen” Andersson.

Samtidigt som landslaget är på träningsläger i Sollefteå och Meråker, tränar juniorlandslaget i Falun och utvecklingslaget i Orsa.

Längdlandslaget till Sollefteå 23–31 maj.
Jens Burman, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Falun/Borlänge SK, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Martin Johansson, IFK Mora SK, Emil Jönsson, IFK Mora SK, Teodor Peterson, IFK Umeå, Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Längdlandslaget till Meråker 23–31 maj.
Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, IFK Mora SK, Sofia Henriksson, Piteå Elit, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK, Jennie Öberg, Piteå Elit.

De platsar i landslaget

Luleå
Nu är uttagningarna klara för de alpina landslagen säsongen 2016/2017, totalt 18 damer och 19 herrar tar plats i de sex olika träningsgrupperna.

I träningsgrupperna finns fem norrbotttningar, Anton Lahdenperä, Gällivare, Ylva Stålnacke, Kiruna, Gustav Lundbäck, Luleå, Kristoffer Jakobsen och Hannes Grym, Storklinten, som alla behåller sin landslagsplats sedan förra säsongen.

Det är mycket att se fram emot den kommande säsongen. Dels en världscupssäsong där kristallkulor står på spel men även en parallellslalom på hemmaplan i Hammarbybacken och inte minst alpina-VM i St. Moritz under februari månad.

En av nyheterna är hur träningsgrupperna kommer se ut och fungera:

– Vi kommer att ha en tydligare struktur med tre lag istället för två, detta för att öka vår kapacitet att bedriva riktad träning för alla individer. Vi tror att det kan ge mer effekt i att åkare ur olika träningsgrupper då och då tränar tillsammans, över "trupp-gränserna", istället för att alla åkare alltid ska träna en viss disciplin tillsammans. På så sätt får vi mer variation i såväl konkurrens på träning som i den sociala biten och även i mötet mellan erfaren och nykomling, rutin och entusiasm säger Boden-sonen Tommy Eliasson Winter, alpin chef i ett pressmeddelande.

På damsidan är det totalt 18 damer som tar en plats i någon av de tre träningsgrupperna. Damchef Lars Melin säger så här om säsongen som varit och det som komma skall:

– Sammanfattningsvis var topparna var bra men bredden saknades. Vi har funderat mycket över hur upplägget ska se ut inför kommande säsong. Att fördela åkare jämnare över träningsgrupperna, i jämförelse med tidigare säsonger, känns naturligt i och med att vi de kommande tre säsongerna kommer ha tre stora mästerskap framför oss – VM i St.Moritz 2017, OS i Pyeongchang 2018 och till slut VM på hemmaplan i Åre 2019.

Herrchef Heinz-Peter Platter kommenterar herrsäsongen så här:

– Vi kom inte upp i den nivå vi önskade på slalomsidan, även om André Myhrer gjorde det riktigt bra. De nyrektryteringar vi nu har gjort på tränarsidan känns riktigt bra och vi har en stark stab i ryggen inför kommande säsong. Både Axel Bäck och Markus Larsson avslutade sina karriärrer och vi vill tacka dem för deras insatser och deras tid i landslagen. En konsekvens av detta är att några av åkarna i andra träningsgrupper istället får chansen, precis som det har fungerat i år med exempelvis Emil Johansson.


Damer, träningsgrupp 1

Frida Hansdotter, Norbergs SLK
Maria Pietilä-Holmner, UHSK Umeå SK
Sara Hector, Kungsbergets AK
Kajsa Kling, Åre SLK
Emelie Wikström, IFK Sävsjö
Anna Swenn-Larsson, Rättviks SLK

Damer, träningsgrupp 2

Natalie Eklund, Leksands SLK
Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden
Lisa Blomqvist, UHSK Umeå SK
Ylva Stålnacke, Kiruna BK
Lovisa Grant, IFK Lidingö Slalomklubb
Lisa Hörnblad, Höga Kusten AF

Damer, träningsgrupp 3

Elsa Håkansson-Fermbäck, Vemdalens IF
Jonna Luthman, Åre SLK
Evelina Fredriksson, Huddinge SK AF
Emelie Henning, Järfälla AK
Ida Dannewitz, Uppsala SLK
Michelle Kervén, Huddinge SK AF


Herrar, träningsgrupp 1

André Myhrer, Bergsjö-Hassela AK
Mattias Hargin, Huddinge SK AF
Jens Byggmark, Tärna IK Fjällvinden
Matts Olsson, Valfjällets SLK
Anton Lahdenperä, Gällivare SK

Herrar träningsgrupp 2

Kristoffer Jakobsen, Storklinten AK Skalp
Gustav Lundbäck, Luleå AK
Albert Bäckman, Sollentuna SLK
Mattias Rönngren, Åre SLK
Felix Monsén, Åre SLK
Alexander Köll, Landskrona SC
Max-Gordon Sundqvist, Östersund-Frösö SLK
Anton Cassman, Östersund-Frösö SLK
Emil Johansson, SK Vitesse

Herrar träningsgrupp 3

Hannes Grym, Storklinten AK Skalp
Olle Sundin, Djurgårdens IF AF
Zack Monsén, Åre SLK
Filip Platter, Åre SLK
Filip Vennerström, Sundsvall SLK

Team Åre 2019

Utöver landslagsgruppern finns även framtidssatsningen Team Åre 2019 och där finns Nadja och Rebecka Gunnarstedt, IFK Kåbdalis med på damsidan samt Elias Grym , Storklintens AK på herrsidan.

 

 

"Stjärnan gör rätt"

Luleå

Charlotte Kalla gör en egen satsning utanför landslaget inför VM. Foto: Håkan Svensson

 

Sådärja. Jag kan konstatera att jag fick rätt beträffande vår stjärna Charlotte Kallas framtida skidsatsning, när jag redan den 14 februari skrev en krönika i Norrbottens-Kuriren, och föreslog samt argumenterade för att hon skulle göra en egen satsning utanför skidlandslaget. Detta inte minst för att fullt ut kunna nyttja sitt nära samarbete med sin personlige tränare Magnus Ingesson.

Nu väljer Kalla modigt precis det upplägget , och jag tror verkligen att hon gör rätt, även om satsningen inte applåderas på alla håll.

Inte minst i Norge har redan kritik framförts mot hennes val att ställa sig utanför landslaget.

Efter den motiga skidvinter som Charlotte Kalla haft tycker jag att det är det självklart att hon måste göra något radikalt för att komma tillbaka till sin rätta nivå, och bryta den norska anstormningen inför nästa års VM-vinter. Det räcker inte med små detaljändringar träningsmässigt som tidigare år, utan en tydlig och rejäl nysatsning.

Jag har också full förståelse för Tärendötjejens starka vilja att prova något nytt i karriären efter tio år i landslaget.

Nysatsningen tror jag absolut kan bli mycket stimulerande och givande för henne, när hon tillsammans med sin tränare Magnus Ingesson nu hela tiden kan träffas för uppföljning, planering och teknikarbete, som hon säger i ett pressmeddelande från Skidförbundet. Ingesson har också fått löfte om bättre möjligheter till tjänstledigt från sitt polisjobb för att fullfölja samarbetet på bästa sätt.

Jag tror att Charlotte med sin nya satsning kan hitta glädjen igen fullt ut i sin skidkarriär, och historien talar ju sitt tydliga språk resultatmässigt:

Teamet Kalla och Ingesson har varit väldigt duktiga i att pricka formtoppar till de stora mästerskapen, OS och VM. Nu får duon en ny, annorlunda och spännande utmaning att ta sig an.

Jag ska återkomma här på bloggen och närmare analyserna konsekvenserna för henne , och inte minst landslaget, där hennes kamrater under en tid får jobba utan att ha fixstjärnan och pådrivaren i tempopassen nära i löpträning, rullskidpass, eller i skidspåren på glaciären.

När det gäller det kommande landslaget så noterar jag med glädje att Norrbotten har med fem åkare i landslagsgrupperna. Marcus Hellner, Gellivare Skidallians ( A-grupp, herrar), Sofia Henriksson och  Jennie Öberg, Piteå Elit ( A-grupp damer), Lisa Vinsa, Piteå Elit ( Utvecklingslaget), Emma Ribom, Kalix SK ( Juniorlaget). Av dessa är förstås uppstickaren Lisa Vinsas landslagsplats både överraskande och glädjande. Marcus, Sofia och Jennies plats i A-laget var fullt väntad. Magdalena Pajala, Piteå Elit har efter sin skadefyllda vinter också valt att i likhet med Charlotte Kalla testa ett eget upplägg utan deltagande i någon landslagsgrupp. Däremot hade jag gärna sett att Piteås Viktor Brännmark funnits med i utvecklingslaget, men så är inte fallet. I det laget finns däremot Björn Sandström, Täfteå Skidor, som kommande säsong kommer att åka för just Piteå Elit, Ny i Piteå är för övrigt också Johan Häggström, Kalix. Slutar i klubben gör som bekant Jesper Modin, Johan Westerlund och Karl Edenroth.

Mycket glädjande när det gäller landslaget VM-säsongen 2016-2017 är förstås att både Johan Olsson och Daniel Richardsson är tillbaka i A-laget tillsammans med Marcus Hellner, och det tycker jag är kanon eftersom det tar ner pressen på Heller rejält . Nu finns en stark svensk trio som bär den tunga bärdan gemensamt att göra toppresultat på VM i Lahtis 2017. Totalt 19 åkare finns med A-laget nästa säsong, och där är förstås Stina Nilsson det hetaste damnamnet när Charlotte Kalla, främst i förberedelserna före tävlingssäsongen står utanför laget.

– Vi är jätteglada att ha Johan och Daniel tillbaka i laget efter ett år då de satsat på långlopp.  Samtidigt stöttar vi Charlotte, som känner behov av att testa ett eget upplägg. Vi respekterar det och önskar henne varmt välkommen tillbaka i den vita dräkten till världscuppremiären i finska Ruka i november, säger Svenska Skidförbundets längdchef Johan Sares i pressmeddelandet.

Håkan Svensson

Heja Kåbdalis!

Luleå
Det handlar om framtidens fartåkare, och i nya Team Åre 2019 är glädjande nog de duktiga systrarna Rebecka och Nadja Gunnarstedt i IFK Kåbdalis uttagna.
Två alpintjejer med härlig glöd och höga ambitioner i fartgrenarna , som dessutom på hemmaplan har utmärkta förutsättningar för tidig och bra träning. I de mycket välskötta alpina backarna i Kåbdalis, som oftast är först i Europa med bra backar på höstkanten.

Det var under hösten 2015 som Team Åre 2019 lanserades av Svenska Skidförbundet tillsammans med huvudsponsorn Bauhaus och sponsorn Skistar. Team Åre 2019 är en långsiktig satsning med syftet att skapa en plattform för Sveriges skidtalanger genom att erbjuda ökade träningsmöjligheter och förutsättningar för att bli mer komplett som skidåkare, uppfylla drömmar och få framgångar i den internationella konkurrensen.

Satsningen syftar också till att bygga starka förebilder som kan inspirera yngre åkare. Team Åre 2019 vill dels främja bredden, men samtidigt kunna ge individuellt stöd till de åkare som presterat internationellt eller kommit en bit på vägen. Därmed utöka deras möjligheter att nå den absoluta världseliten. Svensk alpin skidåkning ska vara konkurrenskraftig i samtliga discipliner år 2022.

Målsättningen är följande:

 • 4 herrar + 4 damer startande i JVM i Åre 2017
 • 2 herrar + 2 damer startande i OS i Pyeong Chang 2018
 • 4 herrar + 4 damer startande på VM i Åre 2019
 • Medalj i Åre 2019
 • Segrare i Kitzbühel 2021
 • Olympisk mästare 2022

Det har varit tre bra läger i Team Åre 2019s regi under säsongen som varit. Åkare från landets samtliga skidgymnasier och skidhögskolor har representerats under åtminstone något av lägren och deltagarantalet har pekat på att det finns ett intresse hos åkarna och även ledarna för att köra fartdiscipliner mer kontinuerligt.

– Intresset har varit större än vad vi vågat hoppats på. Bra uppslutning både från åkare och tränare runt om i Sverige har gjort lägren och tävlingarna till något riktigt bra. Ett steg i rätt riktning för att köra samtliga discipliner och bli en mer komplett skidåkare, säger Erik Segerström, projektledare Team Åre 2019.i ett pressmeddelande.

Inför säsongen 2016/2017 kommer de öppna lägren fortsätta på samma sätt som i år. Vi kommer även välkomna åkare födda –00 att delta i satsningen.

Team Åre 2019 är som tidigare, uttalat ett komplement till befintlig verksamhet, som skidgymnasie-, skidhögskole- eller klubbverksamhet. Satsningen ska inte tolkas som någon form av landslagsverksamhet, utan är en fristående satsning för att öka möjligheterna att träna och tävla i fartdisciplinerna. Satsningen syftar att tillföra något och skapa möjligheter, inte att ersätta något som redan fungerar väl.

Ett antal åkare kommer under ett års tid ha möjligheten att representera Team Åre 2019, genom att bli erbjudna ytterligare tillfällen utöver de öppna lägren för att träna och tävla i fartdisciplinerna. Efter årets slut kommer en ny utvärdering göras och en ny uttagning sker. Åkare som inte tar en plats detta år, har alltså samma möjligheter som de som blir uttagna, att ta en plats vid nästa tillfälle som ett lag ska utformas.

Urvalet av åkare på listan nedan är baserat på de som inte tillhört något av junior-, Europacup-, eller världscupslandslagen säsongen 2015/2016. Eftesom dessa verksamheter inte har presenterat sina trupper för säsongen 2016/2017, är listan preliminär och kommer att fastslås i samband med att landslagen spikar sin utformning. Skulle åkare uttagna i Team Åre 2019 ta en plats i ett av landslagen omvandlas platsen från Team Åre 2019 till en landslagsplats. Samtliga åkare som tillhör ett landslag har alltid möjlighet att delta i Team Åre 2019s verksamhet. Detta gäller för såväl öppna läger som träning/tävling.

Team Åre 2019 kommer under pågående säsong ha möjlighet att bjuda in åkare till läger eller tävling i Team Åre 2019s regi.

Uttagningen av åkare till Team Åre 2019 säsongen 2016/2017 är följande:

Damer
Mette Asp, Åre SLK
Fanny Axelsson, IFK Mora Alpina
Agnes Dahlin, IF Hudik Alpin
Ida Dannewitz, Uppsala SLK
Paulina Grassl, Sunne AK
Nadja Gunnarstedt, IFK Kåbdalis
Rebecka Gunnarstedt, IFK Kåbdalis
Lin Ivarsson, Åre SLK
Tyra Löthman, Sollentuna SLK
Helena Rapaport, Mälaröarnas Alpina SK
Ebba Strandberg, Saltsjöbadens SLK

Herrar
Erik Edsås, Åre SLK
Johan Hagberg, Avesta AK
Odin Hjartarsson, Östersund-Frösö SLK
Malte Lindberg, Åre SLK
Zack Monsén, Åre SLK
Filip Platter, Åre SLK
Alexander Sehlberg , Väst Alpin SK Göteborg
Filip Steinwall, IFK Lidingö SLK

Håkan Svensson

Muodoslompolo levererar

Piteå
Nu är det klart vilka som blir tränare för juniorlandslaget och utvecklingslaget i längdskidor nästa säsong.
– Det är med glädje vi kan meddela att Martina Höök stannar kvar som ansvarig för juniorlandslaget och att exnorrbottningen, Fredrik Uusitalo, från Muodoslompolo kliver in som ansvarig för utvecklingslaget, berättar Rikard Grip, förbundskapten för längdlandslagen på Svenska Skidförbundet.
För ett år sedan fick Martina Höök, från Meselefors i södra Lappland, ansvaret att leda juniorlandslaget. Tre JVM-medaljer i rumänska Rasnov vittnar om att hon utförde jobbet mycket bra. Nu får Martina fortsatt förtroende och hon är klar över vad som är viktigt för laget.
– En nyckel till framgång är ett positivt klimat i gruppen. Det har vi idag och det vill vi behålla. Det är också viktigt att få till bra läger som stimulerar åkarna att träna mycket. Samtidigt vill jag få in utbildningsbitar, så som träningslära och kost, för att ge åkarna förutsättning att ta nästa steg i sin utveckling, berättar Martina.
Som ung satsade Martina på både längdskidor och skidskytte. Det gick bra, men de stora framgångarna kom när hon började med multisport där hon vann VM-medaljer både 2006 och 2009.
På meritlistan står även sex år som testledare och adjunkt vid Nationellt Vintersportcentrum, i Östersund. Den välutbildade norrländskan har dessutom en idrottspedagogisk examen med inriktning mot idrottsmedicin och fysiologi, ledarskap och coachning, samt en masterexamen i extremfysiologi.
– Martina har en hög och bred kompetens och har gjort ett bra jobb tillsammans med juniorerna under det år hon har varit verksam i laget, berömmer Rikard Grip.
Fredrik Uusitalo kommer ursprungligen från Muodoslompolo, 110 kilometer norr om Pajala. Han har själv haft en karriär som aktiv skidåkare. 2003 kom han fyra i JVM:s sprinttävling och 2007 var han nia i U23-VM:s sprinttävling och fyra i SM-sprinten. Efter att ha tränat paralympiclandslaget i längdskidor och skidskytte i tre år fick han en tjänst som tränare på Mittuniversitetet i Östersund.
Fredriks stora kompetens och erfarenhet låg till grund för erbjudandet om att bli tränare för utvecklingslaget. En annan viktig faktor var hans placering i Östersund.
– Vi har en plan att stärka de miljöer där många elitåkare bor. Det handlar främst om Östersund och Falun. Rekryteringen av Fredrik, som ju bor i Östersund, är ett första steg i den riktningen, berättar Rikard.
Placeringsorten är också anledningen till att Tobias Långberg inte blir kvar som tränare för utvecklingslaget.
– Tobias har under sina tre år som ansvarig för U-laget gjort ett mycket bra jobb. Han har lett laget mot stora framgångar i samband med U23-VM och övriga tävlingar i vinter. Men som ett led i vår strävan att stärka de miljöer där vi har många åkare fick vi se oss om efter en annan lösning då det inte var möjligt för Tobias flytta till Östersund. Fredrik Uusitalo är en person med stor energi och kunskap. En ung och lovande tränare som kommer vara en tillgång i vårt arbete, berättar Rikard.
Fredrik själv känner sig redo att kavla upp ärmarna i det nya uppdraget.
– Det är smickrande att ha blivit erbjuden det här tränarjobbet. Uppgiften för utvecklingsåkarna är att ständigt kämpa om en plats i landslaget, förklarar Fredrik, som precis som Martina ser det som väldigt viktigt med bra harmoni och träningskultur i laget:
– Jag vill att åkarna ska tycka att det är kul att åka iväg på läger och träna tillsammans. Jag ser också fram emot att träna i en miljö tillsammans med Martina och tränarna i A-landslaget.
Säsongens största mål är naturligtvis JVM och U23-VM i amerikanska Lake Placid, som blir en utmaning med tanke på den höga höjden på 1 800 meter över havet. Men vid sidan av VM går det en rad andra viktiga tävlingar.
– Det ska bli spännande med Skandinaviska cupen och inte minst de två världscuptävlingarna på hemmaplan, i Ulricehamn och Falun. Där får Sverige ha med nationella åkare i tävlingen utöver landslagsåkarna, säger Fredrik.
Men först väntar en flera månader lång träningsperiod då bland annat två elitläger ska genomföras på hemmaplan.
– Elitlägren är till för våra juniorer, men är även öppna för dem som inte blev uttagna till juniorlandslaget, berättar Martina Höök.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar