Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Hanna Öberg, Anna Magnusson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Josefine hetast i Boden

Luleå I morgon startar världscupfinalen i skidorientering i Boden med sprinten.

Inför finaltävlingarna leder nyblivna europamästarinnan Josefine Engström världscupen på damsidan. Hon kommer till Boden med ett färskt EM-guld i sprint, och det kan komma att bli en duell mellan två svenska damer när världscupen nu nått fram till final, skriver Svenska orienteringsförundet i ett pressmeddelande.

Josefine Engström leder, men hon utmanas av klubbkamraten i Alfta-Ösa Tove Alexandersson som ligger trea i den totala sammanställningen.

Bäste svenske herre i sammandraget är Erik Rost på tredje plats.

Josefine Engström vann under EM i Ukraina ett individuellt guld, i sprint men är nu också ute efter att säkra totalsegern i världscupen i skidorientering i Boden.

- Det skulle betyda mycket för mig om jag klarar det. Världscupen visar vem som varit bäst under säsongen även om jag nog skulle värdera EM-guldet lite högre, säger hon till orientering.se

Världscupfinalerna avgörs med fyra deltävlingar vid Pagla skidstadion i Boden.

I världscupställningen har Engström 423 poäng, tvåa är Polina Malchikova från Ryssland på 365 och trea är Tove Alexandersson på 340. På femte plats återfinns Kajsa Richardsson med 238 poäng.

Bland herrarna är Erik Rost bäste svensk inför tävlingarna i Boden. Han är trea i sammandraget, 69 poäng efter ledande finländaren Staffan Tunis.

Landslagstruppen till världscupavslutningen i Boden ser ut så här:

Herrar: Peter Arnesson?, Erik Blomgren, Johan Granath, Martin Hammarberg, Adam Karlsson, Erik Ros,t Joel Sjölander.

Damer: Tove Alexandersson, Maria Bois, Josefine Engström, Magdalena Olsson, Kajsa Richardsson,? Bente Ros?

I samband med världscupdagarna i Boden genomförs även årets SM-tävlingar för seniorer, juniorer och ungdomar.

Under helgen 24-25 mars körs också Nordisk juniorlandskamp med flera norrbottniska åkare i laget.

Uttagna till den är följande:  

H20 - Andreas Holmberg, Ulrik Nordberg och Joar Svartholm.

D20 - Linda Lindkvist, Emma Bergström och Lisa Lindgren.

H18 – Jonas Larsson, Simon Fors, och Martin Ericson.

D18 - Frida Sandberg, Sonja Palm och Evelina Wickbom.

En stark norrbottnisk representation alltså, med Ulrik NOrdberg, Bergnäset AIK, Joar Svarthom, Bergnäset AIK, Emma Bergström, OK Vargen, Jonas Larsson, Bergnäset AIK och Evelina Wickbonm, Sävast Ski Team i laget i juniorlandskampen.

Håkan Svensson

 

"Stjärnan gör rätt"

Luleå

Charlotte Kalla gör en egen satsning utanför landslaget inför VM. Foto: Håkan Svensson

 

Sådärja. Jag kan konstatera att jag fick rätt beträffande vår stjärna Charlotte Kallas framtida skidsatsning, när jag redan den 14 februari skrev en krönika i Norrbottens-Kuriren, och föreslog samt argumenterade för att hon skulle göra en egen satsning utanför skidlandslaget. Detta inte minst för att fullt ut kunna nyttja sitt nära samarbete med sin personlige tränare Magnus Ingesson.

Nu väljer Kalla modigt precis det upplägget , och jag tror verkligen att hon gör rätt, även om satsningen inte applåderas på alla håll.

Inte minst i Norge har redan kritik framförts mot hennes val att ställa sig utanför landslaget.

Efter den motiga skidvinter som Charlotte Kalla haft tycker jag att det är det självklart att hon måste göra något radikalt för att komma tillbaka till sin rätta nivå, och bryta den norska anstormningen inför nästa års VM-vinter. Det räcker inte med små detaljändringar träningsmässigt som tidigare år, utan en tydlig och rejäl nysatsning.

Jag har också full förståelse för Tärendötjejens starka vilja att prova något nytt i karriären efter tio år i landslaget.

Nysatsningen tror jag absolut kan bli mycket stimulerande och givande för henne, när hon tillsammans med sin tränare Magnus Ingesson nu hela tiden kan träffas för uppföljning, planering och teknikarbete, som hon säger i ett pressmeddelande från Skidförbundet. Ingesson har också fått löfte om bättre möjligheter till tjänstledigt från sitt polisjobb för att fullfölja samarbetet på bästa sätt.

Jag tror att Charlotte med sin nya satsning kan hitta glädjen igen fullt ut i sin skidkarriär, och historien talar ju sitt tydliga språk resultatmässigt:

Teamet Kalla och Ingesson har varit väldigt duktiga i att pricka formtoppar till de stora mästerskapen, OS och VM. Nu får duon en ny, annorlunda och spännande utmaning att ta sig an.

Jag ska återkomma här på bloggen och närmare analyserna konsekvenserna för henne , och inte minst landslaget, där hennes kamrater under en tid får jobba utan att ha fixstjärnan och pådrivaren i tempopassen nära i löpträning, rullskidpass, eller i skidspåren på glaciären.

När det gäller det kommande landslaget så noterar jag med glädje att Norrbotten har med fem åkare i landslagsgrupperna. Marcus Hellner, Gellivare Skidallians ( A-grupp, herrar), Sofia Henriksson och  Jennie Öberg, Piteå Elit ( A-grupp damer), Lisa Vinsa, Piteå Elit ( Utvecklingslaget), Emma Ribom, Kalix SK ( Juniorlaget). Av dessa är förstås uppstickaren Lisa Vinsas landslagsplats både överraskande och glädjande. Marcus, Sofia och Jennies plats i A-laget var fullt väntad. Magdalena Pajala, Piteå Elit har efter sin skadefyllda vinter också valt att i likhet med Charlotte Kalla testa ett eget upplägg utan deltagande i någon landslagsgrupp. Däremot hade jag gärna sett att Piteås Viktor Brännmark funnits med i utvecklingslaget, men så är inte fallet. I det laget finns däremot Björn Sandström, Täfteå Skidor, som kommande säsong kommer att åka för just Piteå Elit, Ny i Piteå är för övrigt också Johan Häggström, Kalix. Slutar i klubben gör som bekant Jesper Modin, Johan Westerlund och Karl Edenroth.

Mycket glädjande när det gäller landslaget VM-säsongen 2016-2017 är förstås att både Johan Olsson och Daniel Richardsson är tillbaka i A-laget tillsammans med Marcus Hellner, och det tycker jag är kanon eftersom det tar ner pressen på Heller rejält . Nu finns en stark svensk trio som bär den tunga bärdan gemensamt att göra toppresultat på VM i Lahtis 2017. Totalt 19 åkare finns med A-laget nästa säsong, och där är förstås Stina Nilsson det hetaste damnamnet när Charlotte Kalla, främst i förberedelserna före tävlingssäsongen står utanför laget.

– Vi är jätteglada att ha Johan och Daniel tillbaka i laget efter ett år då de satsat på långlopp.  Samtidigt stöttar vi Charlotte, som känner behov av att testa ett eget upplägg. Vi respekterar det och önskar henne varmt välkommen tillbaka i den vita dräkten till världscuppremiären i finska Ruka i november, säger Svenska Skidförbundets längdchef Johan Sares i pressmeddelandet.

Håkan Svensson

Heja Kåbdalis!

Luleå
Det handlar om framtidens fartåkare, och i nya Team Åre 2019 är glädjande nog de duktiga systrarna Rebecka och Nadja Gunnarstedt i IFK Kåbdalis uttagna.
Två alpintjejer med härlig glöd och höga ambitioner i fartgrenarna , som dessutom på hemmaplan har utmärkta förutsättningar för tidig och bra träning. I de mycket välskötta alpina backarna i Kåbdalis, som oftast är först i Europa med bra backar på höstkanten.

Det var under hösten 2015 som Team Åre 2019 lanserades av Svenska Skidförbundet tillsammans med huvudsponsorn Bauhaus och sponsorn Skistar. Team Åre 2019 är en långsiktig satsning med syftet att skapa en plattform för Sveriges skidtalanger genom att erbjuda ökade träningsmöjligheter och förutsättningar för att bli mer komplett som skidåkare, uppfylla drömmar och få framgångar i den internationella konkurrensen.

Satsningen syftar också till att bygga starka förebilder som kan inspirera yngre åkare. Team Åre 2019 vill dels främja bredden, men samtidigt kunna ge individuellt stöd till de åkare som presterat internationellt eller kommit en bit på vägen. Därmed utöka deras möjligheter att nå den absoluta världseliten. Svensk alpin skidåkning ska vara konkurrenskraftig i samtliga discipliner år 2022.

Målsättningen är följande:

  • 4 herrar + 4 damer startande i JVM i Åre 2017
  • 2 herrar + 2 damer startande i OS i Pyeong Chang 2018
  • 4 herrar + 4 damer startande på VM i Åre 2019
  • Medalj i Åre 2019
  • Segrare i Kitzbühel 2021
  • Olympisk mästare 2022

Det har varit tre bra läger i Team Åre 2019s regi under säsongen som varit. Åkare från landets samtliga skidgymnasier och skidhögskolor har representerats under åtminstone något av lägren och deltagarantalet har pekat på att det finns ett intresse hos åkarna och även ledarna för att köra fartdiscipliner mer kontinuerligt.

– Intresset har varit större än vad vi vågat hoppats på. Bra uppslutning både från åkare och tränare runt om i Sverige har gjort lägren och tävlingarna till något riktigt bra. Ett steg i rätt riktning för att köra samtliga discipliner och bli en mer komplett skidåkare, säger Erik Segerström, projektledare Team Åre 2019.i ett pressmeddelande.

Inför säsongen 2016/2017 kommer de öppna lägren fortsätta på samma sätt som i år. Vi kommer även välkomna åkare födda –00 att delta i satsningen.

Team Åre 2019 är som tidigare, uttalat ett komplement till befintlig verksamhet, som skidgymnasie-, skidhögskole- eller klubbverksamhet. Satsningen ska inte tolkas som någon form av landslagsverksamhet, utan är en fristående satsning för att öka möjligheterna att träna och tävla i fartdisciplinerna. Satsningen syftar att tillföra något och skapa möjligheter, inte att ersätta något som redan fungerar väl.

Ett antal åkare kommer under ett års tid ha möjligheten att representera Team Åre 2019, genom att bli erbjudna ytterligare tillfällen utöver de öppna lägren för att träna och tävla i fartdisciplinerna. Efter årets slut kommer en ny utvärdering göras och en ny uttagning sker. Åkare som inte tar en plats detta år, har alltså samma möjligheter som de som blir uttagna, att ta en plats vid nästa tillfälle som ett lag ska utformas.

Urvalet av åkare på listan nedan är baserat på de som inte tillhört något av junior-, Europacup-, eller världscupslandslagen säsongen 2015/2016. Eftesom dessa verksamheter inte har presenterat sina trupper för säsongen 2016/2017, är listan preliminär och kommer att fastslås i samband med att landslagen spikar sin utformning. Skulle åkare uttagna i Team Åre 2019 ta en plats i ett av landslagen omvandlas platsen från Team Åre 2019 till en landslagsplats. Samtliga åkare som tillhör ett landslag har alltid möjlighet att delta i Team Åre 2019s verksamhet. Detta gäller för såväl öppna läger som träning/tävling.

Team Åre 2019 kommer under pågående säsong ha möjlighet att bjuda in åkare till läger eller tävling i Team Åre 2019s regi.

Uttagningen av åkare till Team Åre 2019 säsongen 2016/2017 är följande:

Damer
Mette Asp, Åre SLK
Fanny Axelsson, IFK Mora Alpina
Agnes Dahlin, IF Hudik Alpin
Ida Dannewitz, Uppsala SLK
Paulina Grassl, Sunne AK
Nadja Gunnarstedt, IFK Kåbdalis
Rebecka Gunnarstedt, IFK Kåbdalis
Lin Ivarsson, Åre SLK
Tyra Löthman, Sollentuna SLK
Helena Rapaport, Mälaröarnas Alpina SK
Ebba Strandberg, Saltsjöbadens SLK

Herrar
Erik Edsås, Åre SLK
Johan Hagberg, Avesta AK
Odin Hjartarsson, Östersund-Frösö SLK
Malte Lindberg, Åre SLK
Zack Monsén, Åre SLK
Filip Platter, Åre SLK
Alexander Sehlberg , Väst Alpin SK Göteborg
Filip Steinwall, IFK Lidingö SLK

Håkan Svensson

Muodoslompolo levererar

Piteå
Nu är det klart vilka som blir tränare för juniorlandslaget och utvecklingslaget i längdskidor nästa säsong.
– Det är med glädje vi kan meddela att Martina Höök stannar kvar som ansvarig för juniorlandslaget och att exnorrbottningen, Fredrik Uusitalo, från Muodoslompolo kliver in som ansvarig för utvecklingslaget, berättar Rikard Grip, förbundskapten för längdlandslagen på Svenska Skidförbundet.
För ett år sedan fick Martina Höök, från Meselefors i södra Lappland, ansvaret att leda juniorlandslaget. Tre JVM-medaljer i rumänska Rasnov vittnar om att hon utförde jobbet mycket bra. Nu får Martina fortsatt förtroende och hon är klar över vad som är viktigt för laget.
– En nyckel till framgång är ett positivt klimat i gruppen. Det har vi idag och det vill vi behålla. Det är också viktigt att få till bra läger som stimulerar åkarna att träna mycket. Samtidigt vill jag få in utbildningsbitar, så som träningslära och kost, för att ge åkarna förutsättning att ta nästa steg i sin utveckling, berättar Martina.
Som ung satsade Martina på både längdskidor och skidskytte. Det gick bra, men de stora framgångarna kom när hon började med multisport där hon vann VM-medaljer både 2006 och 2009.
På meritlistan står även sex år som testledare och adjunkt vid Nationellt Vintersportcentrum, i Östersund. Den välutbildade norrländskan har dessutom en idrottspedagogisk examen med inriktning mot idrottsmedicin och fysiologi, ledarskap och coachning, samt en masterexamen i extremfysiologi.
– Martina har en hög och bred kompetens och har gjort ett bra jobb tillsammans med juniorerna under det år hon har varit verksam i laget, berömmer Rikard Grip.
Fredrik Uusitalo kommer ursprungligen från Muodoslompolo, 110 kilometer norr om Pajala. Han har själv haft en karriär som aktiv skidåkare. 2003 kom han fyra i JVM:s sprinttävling och 2007 var han nia i U23-VM:s sprinttävling och fyra i SM-sprinten. Efter att ha tränat paralympiclandslaget i längdskidor och skidskytte i tre år fick han en tjänst som tränare på Mittuniversitetet i Östersund.
Fredriks stora kompetens och erfarenhet låg till grund för erbjudandet om att bli tränare för utvecklingslaget. En annan viktig faktor var hans placering i Östersund.
– Vi har en plan att stärka de miljöer där många elitåkare bor. Det handlar främst om Östersund och Falun. Rekryteringen av Fredrik, som ju bor i Östersund, är ett första steg i den riktningen, berättar Rikard.
Placeringsorten är också anledningen till att Tobias Långberg inte blir kvar som tränare för utvecklingslaget.
– Tobias har under sina tre år som ansvarig för U-laget gjort ett mycket bra jobb. Han har lett laget mot stora framgångar i samband med U23-VM och övriga tävlingar i vinter. Men som ett led i vår strävan att stärka de miljöer där vi har många åkare fick vi se oss om efter en annan lösning då det inte var möjligt för Tobias flytta till Östersund. Fredrik Uusitalo är en person med stor energi och kunskap. En ung och lovande tränare som kommer vara en tillgång i vårt arbete, berättar Rikard.
Fredrik själv känner sig redo att kavla upp ärmarna i det nya uppdraget.
– Det är smickrande att ha blivit erbjuden det här tränarjobbet. Uppgiften för utvecklingsåkarna är att ständigt kämpa om en plats i landslaget, förklarar Fredrik, som precis som Martina ser det som väldigt viktigt med bra harmoni och träningskultur i laget:
– Jag vill att åkarna ska tycka att det är kul att åka iväg på läger och träna tillsammans. Jag ser också fram emot att träna i en miljö tillsammans med Martina och tränarna i A-landslaget.
Säsongens största mål är naturligtvis JVM och U23-VM i amerikanska Lake Placid, som blir en utmaning med tanke på den höga höjden på 1 800 meter över havet. Men vid sidan av VM går det en rad andra viktiga tävlingar.
– Det ska bli spännande med Skandinaviska cupen och inte minst de två världscuptävlingarna på hemmaplan, i Ulricehamn och Falun. Där får Sverige ha med nationella åkare i tävlingen utöver landslagsåkarna, säger Fredrik.
Men först väntar en flera månader lång träningsperiod då bland annat två elitläger ska genomföras på hemmaplan.
– Elitlägren är till för våra juniorer, men är även öppna för dem som inte blev uttagna till juniorlandslaget, berättar Martina Höök.

Jag säger bara: Äntligen..!

Luleå Fick ett mycket  trevligt pressmeddelande i dag från skidfolket i Gällivare och Skidförbundet, nämligen att den svenska nationella säsongpremiären framöver ska varva mellan Gällivare och Bruksvallarna.

Och jag säger bara: Äntligen! Det är inte en dag för tidigt..!

Jag har aldrig förstått varför Bruksvallarna haft ensamrätt på säsongpremiären , som alltid röner ett så väldigt stort intresse. Speciellt inför mästerskapsåren, och enligt det nya upplägget så får Gällivare nu värdskapet inför OS-säsongen 2017-2018.

Det har givetvis handlat om sponsoravtal inom skidpoolen med hotellanläggningar, som betytt att Svenska Skidförbundet haft svårt att bredda premiärssatsningen i Skid-Sverige, men nu har förbundet tydligen klarat att lösa den knuten.

Givetvis är man lyckliga i Gällivare, som visserligen tills vidare tappat världscupremiären men som tack vare det nya upplägget för den nationella säsongpremiären och vinterns succefyllda arrangörsframgångar med SM-avslutningen, Dundret Runt, Dundret Hill Climb med mera, nu får härlig lön för all möda.

Det hårda jobbet från skidledarna i gruvmetropolen, och genomtänkta tävlingssatsningar de senaste åren, är imponerande och nu ser det rikligt ljust ut inför framtiden.

Här har ni dagens pressmeddelande:

Nu är det klart – Gällivare får tv-sänd säsongspremiär med start 2017! Svenska Skidförbundet har beslutat att den officiella svenska säsongspremiären, med uttagningar till världscupen, ska varva mellan Gällivare och Bruksvallarna. Dessutom kommer SM-avslutningen att varva mellan de båda arrangörsorterna.

_ Ett fantastiskt roligt besked, det här har vi jobbat för under lång tid och det känns härligt att vi nu  gått i mål med det, säger Stefan Nieminen, verksamhetschef för SportEvent Gällivare Lapland.

_ Gällivare är en erkänt duktig och välrenomerad tävlingsarrangör med stor snösäkerhet och utslagsgivande banor, därför känns det bra att vi har nått den här lösningen, säger Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbudet.

Det nya tävlingsuppläget, som tillämpas med start kommande höst, innebär att både säsongspremiär och säsongsavslutning ska varva mellan Gällivare och Bruksvallarna. För Gällivares del innebär det att orten kommer att vara värd för premiären inför OS-säsongen 2017-2018. Premiären återkommer sedan till Gällivare 2019 och 2021.

_ Att få starta OS-säsongen med tv-sänd premiär från Gällivare känns verkligen som en vinstlott, vi vet att både det publika och mediala intresset är på topp då. De senaste säsongerna har ett flertal utländska landslag valt att lägga sin världscupuppladdning till Gällivare så det kommer att bli startfält som håller yppersta världsklass, säger Stefan Nieminen.

Gällivare stod för bara några veckor sedan som värd för SM-avslutningen, som fick mycket högt betyg av både tävlande och av Svenska Skidförbundet. Även den tävlingen kommer alltså att varva mellan de båda orterna med start från våren 2018. Målet från skidförbundet är att skapa en säsongsavslutning som samlar hela skidsverige och ger stor medial uppmärksamhet.

Program Säsongspremiär/SM-avslutning

2016/2017 Bruksvallarna – Umeå

2017/2018 Gällivare – Bruksvallarna

2018/2019 Bruksvallarna – Gällivare

2019/2020 Gällivare - Bruksvallarna

2020/2021 Bruksvallarna- Gällivare

2021/2022 Gällivare - Bruksvallarna

Håkan Svensson

Spännande nytt på längdsidan

Klimpfjäll Ledningen för längdlandslaget inför kommande säsong är tillsatt. Det blir lite nytt, lite gammalt och lite norskt. Dessutom gör skidstjärnan Johan Olsson landslagscomeback.
– Det känns mycket bra att ha tränarkonstellationen på plats så här tidigt på försäsongen och vi är naturligtvis oerhört glada över beskedet att Johan Olsson kommer tillbaka. Allt detta bådar gott inför kommande säsong, säger Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet i ett pressmeddelande,

Rikard Grip, Ola Ravald, Lars Selin, Ole Morten Iversen och Johan Granath. Där har ni konstellationen som ska leda det svenska längdlandslaget under det kommande året. Alla, utom Iversen, har verkat i landslaget tidigare, men endast förbundskapten Rikard Grip och damtränare Johan Granath fanns med under den gångna säsongen.
– De personer vi har tillsatt har alla mycket stor erfarenhet och kompetens av sitt yrke. Tillsammans kommer de att ge landslaget bra förutsättningar att uppnå resultat under nästa säsong, som ju har ett VM på agendan, säger Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet.

Rikard Grip har under de senaste tre åren varit både förbundskapten och herrtränare för landslaget. Nu fokuseras hans roll på det övergripande ansvaret för Svenska Skidförbundets landslagsverksamhet.
– Uppdragen som förbundskapten och herrtränare är väldigt stora och krävande var för sig. Rikard har skött båda rollerna på ett utmärkt sätt de senaste tre åren, men det blir ohållbart i längden. Vi har därför valt att låta Rikard fokusera på rollen som övergripande ansvarig, säger Sares.

På herrtränarsidan dyker istället ett tungviktsnamn inom längdskidåkning upp. Ola Ravald kommer tillbaka till längdlandslaget. Av många anses han vara tränaren bakom de stora svenska framgångarna under OS i Turin 2006, där det svenska sprintlaget tog hem hela tre guld och ett brons.
– Ola Ravald har arbetat med både svensk och norsk elitskidåkning i många år och har otroligt stor erfarenhet och kompetens. Han är erkänt duktig på teknik och vi är jätteglada över att få tillbaka honom till det svenska landslaget, säger förbundskapten Rikard Grip.

Ola Ravald ser uppdraget som herrtränare för landslaget som en spännande utmaning.
– Jag vet att landslaget har stor kapacitet, även om det inte har visat sig resultatmässigt i vinter. Det blir en spännande utmaning att försöka vända trenden till positiva prestationer och jag vill bidra med förutsättningar träningsmässigt för att vi ska vara förberedda för vintern, där VM är det stora målet, berättar Ravald.

Ola Ravald kommer att dela ansvaret som herrtränare för landslaget med Lars Selin. Lars lämnar därmed sin nuvarande position som talang- och utvecklingsansvarig för längdverksamheten på Svenska Skidförbundet.
– Lars Selin har arbetat med Svenska Skidförbundets aktiva sedan 2004, både på junior- och elitnivå. Han har kunna följa nästa generations stjärnor på nära håll och har därmed värdefull erfarenhet och kompetens som kommer att vara till nytta för att anpassa den nya generationens åkare till landslaget, berättar Rikard Grip.

På damsidan finns Johan Granath kvar som tränare. En position som han har haft under de senaste tre åren. Han kommer att dela ansvaret med Ole Morten Iversen, som har verkat inom norsk längdskidåkning i över 30 år.
– Inför tillsättningen av tränare till nästa säsong har vi gjort efterforskningar bland erkänt duktiga personer både i Sverige och Norge. Ole Morten Iversen passar helt in på den profil vi vill ha. Han är trygg som person och har hög kompetens inom längdåkningens alla beståndsdelar, säger Rikard Grip.

Ole Morten själv blev både överraskad och glad över frågan att träna det svenska längdlandslagets damer.
– Uppdraget är ett drömjobb, utbrister Iversen, som har målet för landslaget klart för sig:
– Jag vill bidra till att den norska dominansen blir mindre. Vi ska ta in på norrmännen som lag. Jag har inte facit på hur det ska gå till, men ska göra allt för att bidra till att enskilda åkare blir bättre. Först måste jag emellertid lära känna åkarna, det svenska systemet och kulturen.

Tidigare herrtränare Mats Larsson och damtränare Mattias Persson har valt att inte fortsätta arbetet med landslaget. Båda två nämner det stora engagemang och antalet resdagar som uppdraget som landslagstränare kräver.
– Jag har varit tränare i längdlandslaget i tolv år och har fått vara med om en underbar resa. Ett privilegium, men också ett liv i kappsäck med över 170 hotellnätter om året och mycket frånvaro från familjen. Jag har gett allt och är nöjd med det vi tillsammans åstadkommit i landslaget, med ett damlag som troligen aldrig haft en bättre bredd på toppen än de senaste säsongerna. Nu ser jag fram emot mer tid för familjen och att få fortsätta utveckla nya lovande skidåkare hemma i Östersund. En utmaning så god som någon, säger Mattias Persson.

Johan Olsson tillbaka i landslaget
Samtidigt som tränarkonstellationen runt landslaget har kommit på plats meddelar den flerfaldige OS- och VM-medaljören Johan Olsson att han kommer tillbaka till landslaget.
– Jag har bestämt mig för att satsa mot VM i Lahtis. Den bästa vägen för att lyckas med det är via landslaget, berättar Johan Olsson.

Johan Olsson har under den senaste vintern satsat på långlopp med Team Santander. Team Santander stödjer Johan Olsson när han nu väljer att satsa mot VM i landslaget under kommande vinter.

Kommentar Skidbloggen

Självklart är det oerhört glädjande och viktigt att esset Johan Olsson åter valt att satsa med längdlandslaget mot VM i Lahtis. Det ger självförtroende åt ett team som känner sig sargat efter den oväntat motiga skidvinter som varit. Nu känns det som landslaget på herrsidan får två glödheta nyförvärv, med Marcus Hellner tillbaka efter sin mardrömssäsong,  och med Johan Olsson i efterlängtad come back.

Lika viktigt är det också att Ola Ravald är tillbaka i det svenska landslaget som herrtränare. Ola är en tränare som jag har hundraprocentigt förtroende för, och som har alla förutsättningar att bena ut den problematik som finns för hur blågult på allvar ska ta upp kampen med Norge i längdspåren. Ett Norge där han de senaste åren ägnat sina tjänster.

Nytt är också att tidigare herrtränaren och sprintansvarige, Mats Larsson och damtränaren Mattias Persson lämnar efter många år i landslaget. Den senare ersätts av norrmannen Ole Morten Iversen, vilket känns spännande med tanke på den totala norska dominansen. Jag tror också att Iversens entré kan bidra med viktiga pusselbitar för att lyfta vårt ess Charlotte Kalla inför VM-vintern. Givetvis är det även positivt med ett nytt tränarnamn i damlaget efter den ”fnurra på tråden” som uppstod mellan Kalla och Mattias Persson den gångna vintern.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar