Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Julia Nilsson och Per Spett med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Vi som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i närmare 50 års tid. Och Simon Jakobsson, biträdande sportchef. Vi kommer att följa mästerskapen, världscuptävlingarna och allt där emellan på längdsidan. Men givetvis kommer vi även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa oss gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com eller simon.jakobsson@kuriren.com.

Josefine hetast i Boden

Luleå I morgon startar världscupfinalen i skidorientering i Boden med sprinten.

Inför finaltävlingarna leder nyblivna europamästarinnan Josefine Engström världscupen på damsidan. Hon kommer till Boden med ett färskt EM-guld i sprint, och det kan komma att bli en duell mellan två svenska damer när världscupen nu nått fram till final, skriver Svenska orienteringsförundet i ett pressmeddelande.

Josefine Engström leder, men hon utmanas av klubbkamraten i Alfta-Ösa Tove Alexandersson som ligger trea i den totala sammanställningen.

Bäste svenske herre i sammandraget är Erik Rost på tredje plats.

Josefine Engström vann under EM i Ukraina ett individuellt guld, i sprint men är nu också ute efter att säkra totalsegern i världscupen i skidorientering i Boden.

- Det skulle betyda mycket för mig om jag klarar det. Världscupen visar vem som varit bäst under säsongen även om jag nog skulle värdera EM-guldet lite högre, säger hon till orientering.se

Världscupfinalerna avgörs med fyra deltävlingar vid Pagla skidstadion i Boden.

I världscupställningen har Engström 423 poäng, tvåa är Polina Malchikova från Ryssland på 365 och trea är Tove Alexandersson på 340. På femte plats återfinns Kajsa Richardsson med 238 poäng.

Bland herrarna är Erik Rost bäste svensk inför tävlingarna i Boden. Han är trea i sammandraget, 69 poäng efter ledande finländaren Staffan Tunis.

Landslagstruppen till världscupavslutningen i Boden ser ut så här:

Herrar: Peter Arnesson?, Erik Blomgren, Johan Granath, Martin Hammarberg, Adam Karlsson, Erik Ros,t Joel Sjölander.

Damer: Tove Alexandersson, Maria Bois, Josefine Engström, Magdalena Olsson, Kajsa Richardsson,? Bente Ros?

I samband med världscupdagarna i Boden genomförs även årets SM-tävlingar för seniorer, juniorer och ungdomar.

Under helgen 24-25 mars körs också Nordisk juniorlandskamp med flera norrbottniska åkare i laget.

Uttagna till den är följande:  

H20 - Andreas Holmberg, Ulrik Nordberg och Joar Svartholm.

D20 - Linda Lindkvist, Emma Bergström och Lisa Lindgren.

H18 – Jonas Larsson, Simon Fors, och Martin Ericson.

D18 - Frida Sandberg, Sonja Palm och Evelina Wickbom.

En stark norrbottnisk representation alltså, med Ulrik NOrdberg, Bergnäset AIK, Joar Svarthom, Bergnäset AIK, Emma Bergström, OK Vargen, Jonas Larsson, Bergnäset AIK och Evelina Wickbonm, Sävast Ski Team i laget i juniorlandskampen.

Håkan Svensson

 

Den missen svider

Piteå Tyvärr får inte länshoppet Charlotte Kalla den kanonstart på årets världscup, som hon önskat sig.

Jag trodde på förhand att hon skulle ha goda möjligheter att avancera till andraplatsen i minitouren i Ruka/Kuusamo efter totalt överlägsna Therese Johaug, men tidigt i dagens jaktstart syntes det att hon skulle få det jobbigt.

Hon slutar sexa i jaktstarten , 1,09 efter norskan, som startade bara femton sekunder före.

Direkt efterloppet förklarar en klart frustrerad Kalla missen i teverutan med dåliga skidor, och därmed står det också klart att Charlotte åkt på dåliga skidor i både den klassiska sprinten och i dagens klassiska mil..!

Det känns inte alls bra, och det väcker förstås direkt frågor kring hur det står till i det svenska vallateamet. Men givetvis också hennes egen förmåga att välja rätt skidpar i sista läget före start.

Där har ju Charlotte själv det avgörande valet.

Det var ett svårt före i Kuusamo , och jag tror att ingen åkare hade helt perfekta skidor, vilket också de stora svenska glädjeämnena Stina Nilsson (tvåa) och Ida Ingemarsdotter (fyra) intygade.

Samtidigt vet jag ju att Charlotte verkligen kräver bra fäste, och helst vill ha stenhårda spår, i sina klassiska lopp för att få till tekniken.

Det bergfästet saknade hon tydligen i dag. Hon fick inte fast skidorna i första backen, och då blev det en mental belastning för henne.

Det syntes också tidigt att hon inte kunde åka så avslappnat och stort som jag vill se henne i den klassiska åkningen - när hon är i form.

Nu tappar Charlotte ett stort antal världscuppoäng i jakten på en absolut topplats i världscupen, som är hennes mål.

Det har hon givetvis chansen att reparera framöver, men efter premiären känns det nog näst intill omöjligt att i slutändan rå på makalöst starka Therese Johaug, som bara mal på med sin intensiva åkteknik både i de tuffa backarna och på platten.

Jag räknar dock med att få se en revanschsugen Charlotte Kalla på världscupspåret i Lillehammer nästa helg. Då handlar det om skiathlon, och det passar nog henne bättre.

Sorgligast i dag: Det öde som drabbade norskan Heidi Weng, som åkt mot målgången när hon i själva verket hade ett varv kvar. Hade inte den missen drabbat henne hade hon nog varit på pallen.

Håkan Svensson

Dagens världscupanalys

Luleå  

Sådärja. Charlotte Kalla hänger med bra i den finska minitouren i Ruka. Kanske inte så bra som hon själv hoppats på före världscuppremiären, men hon är helt klart med i matchen inför den avslutande klassiska jaktstartsmilen.

Efter sin fina andraplats i dag får hon gå ut 15 sekunder efter suveräna Therese Johaug i morgon. Det blir nog omöjligt för henne att nå ikapp den formstarka norskan, men en andraplats och sköna poäng i säsongens första världscup duger gott. Det är en bra säsongstart för henne. Jag gladdes också över att hon nu bara blickar framåt. Ville glömma fallet i sista uppförsbacken i dagens 5 km skate, och förklara att hon inte var helt nöjd med dagen… ”Jag kan bättre” sa hon med skärpa i rösten. Det lovar gott för fortsättningen av säsongen.

Hennes klubb och landslagskompis Jennie Öberg ( 35:a, + 1,12) letar fortfarande formen och fick nu inga världscuppoäng i distansloppet. Men naturligtvis är sprint prio nr ett framöver för Jennie. Positivt var hennes optimiska öppning i loppet med hög utgångsfart.

Roligast i dag var att Sverige fick två tjejer på prispallen, där också Ida Ingemarsdotter fick kliva upp efter ett sensationellt starkt distanslopp, sprintspecialist som hon är. Hon får nu också gå ut bara 5,7 sekunder efter Johaug i jakten i morgon och nästan tio sekunder före Charlotte Kalla. Jag tror att Kalla hinner upp, men Ida kan skrälla med ett nytt fint distanslopp.

Och som alltid när det går bra för Ida Ingemarsdotter så är det bara att lyfta fram hennes norrbottniska släktrötter…!

I herrarnas skatemil i dag visade som väntat norrmannen Martin Johnsrud-Sundby mästarklass när han vann före Gällivaretränade kanadensaren Alex Harvey.

Det stora svenska glädjeämnet var Martin Johansson, som har mycket stor skidåkning i kroppen, och nu visade det med eftertryck med sin femteplats , drygt 14 sekunder efter Sundby, och bara drygt tre från Harvey på andra plats. Martin går mot sitt livs bästa skidvinter.

Som alltid är det trevligt att följa Vinterstudions sändningar när man inte är plats.

En höjdare i dag var Lotta Fahlbergs besök hos norska esset Finn Hågen Krogh uppe i nordnorska Alta.

Hågen, som jag gärna kallar honom, har gjort sig känd som killen som kunnat bli bäst utan att träna mest.

Han har insett att det inte är antalet timmar som avgör styrkan , utan kvaliteten i träningen, som ger honom kraft att genomföra intervallpassen på bästa sätt.

Det hade han inte tidigare i karriären när han försökte hänga med sina norska landslagskamrater på distanspassen , och därmed inte hade kraft att köra intervallerna så bra som krävs.

Men Finn Hågen har vågat gå sin egen väg, och det är imponerande tycker jag.

Nu kanske han tränar 7-800 timmar , vilket är ”mediokert” i det hårdtränande norska laget ( med supertränade Martin Johnsrud Sundby i spetsen).

Numera har Finn Hågen glöden att satsa på intervallerna, och hans tävlingsresultat talar för sig själv.

Trevligt var det också att höra och se att han med lidelse valt att bo kvar i Alta, och därmed visa att det går bra att bli en storåkare även om man bor långt norr om de etablerade längdåkningsdistrikten i vårt västra grannland.

Håkan Svensson

Stjärnan kan bättre

Piteå Charlotte Kalla. Foto: Håkan Svensson

Charlotte Kalla hade bakhalt i världscuppremiären. Foto: Håkan Svensson

Så är då världscuppremiären i längd i finska Ruka/Kuusamo överstökad.
Ja, i varje fall den första delen av minitouren i Ruka, nära den ryska gränsen.
Den inledande klassiska sprinten gick inte så bra som jag väntat för länsåkarna Charlotte Kalla och Jennie Öberg.
Charlotte på bakhala skidor blev utslagen i kvartsfinalen, och Jennie som brukar ha svårt att hitta formen tidigt på säsongen, kom inte vidare från prologen.
Det var lite synd att Kalla valde fel skidpar före sin kvartsfinal, och fick ett par som släppte rejält i den tunga backen på slutet.
Men valet är inte lätt, och det handlar om små marginaler.
Tärendötjejen var förstås besviken efteråt, men höll ändå humöret uppe, och blickar framåt.
Det gör hon rätt i eftersom det handlar om en poänggivande minitour i Ruka med skejtlopp i morgon, lördag, över 5 km och en jaktstart på 10 km i klassisk teknik på söndag.
Charlotte har goda möjligheter att hänga med tourens stora damfavorit Therese Johaug, som också försvann i kvarten.
För två år sedan, då Kalla kom tvåa totalt i minitouren, så åkte hon också ut i kvartsfinalen. Se det som ett gott omen.
Allmänt sett är det dock viktigt att vår världsstjärna vässar sin sprintförmåga ett snäpp om hon ska kunna vara med och kriga om topplacering i världscupen totalt, och inte minst i Tour de Ski och Tour Canada.
Sprintarna ger mycket poäng, och jag vet att Charlotte, när det stämmer för henne, har sprintkvalitéer som borde ta henne till semifinal som oftast , och då och då även till final.
Annars blev Ruka-premiären som vanligt och väntat en norsk uppvisning, med trippelseger på herrsidan och två pallplatser på damsidan.
Glädjande nog stoppade Sveriges unga sprintraket Stina Nilsson en norsk trippel på damsidan med sin starka andraplats. Stina är tuff och stark och kommer garanterat att bli giftig i merparten av säsongens sprintloppet.
Dagens segrare hette Sondre Turvoll Fossli och världens bäste damsprinter Maiken Caspersen Falla.
Fossli, en norsk reserv (!!) imponerade kollosalt på mig i sin första världscupseger och gjorde både essen Erik Brandsdal och Petter Northug chanslösa med ett ruggigt tryck i sin stakning på upploppet.

Lovande svenska sprinttakter visade ändå de svenska essen Teodor Peterson och Emil Jönsson , som kom femma och sexa i finalen. Deras härliga fart i tunga springbacken i ett par av heaten var det som gladde mig mest.

Världscupen är alltså i gång, och nu ska det bli spännande att följa morgondagens skatelopp.

Håkan Svensson

Nu är BAIK-aren en vinnare!

Luleå Samtidigt som världscuppremiären i längd i finska Ruka kommer rapporter om en härlig norrbottnisk framgång vid världscuppremiären i skidorientering i finska Ylläs.

Det är Bergnäsaren Ulrik Nordberg som slog till och vann premiären en sekund före världsettan bulgaren Stanimir Belomazhev och två sekunder före rankade världstvåan Eduard Khrennikov, Ryssland. På fin fjärdeplats kom Erik Rost, som hade 13 sekunder upp till pallen.

En storstilad insats av Ulrik Nordberg, Bergnäsets AIK, som tidigare vunnit EM-brons i sprint 2014 och inför dagens tävling hade en fjärdeplats som bästa notering i världscupen.

Nu är han en vinnare i den tuffa konkurrensen och givetvis lovar det gott för fortsättningen av säsongen.

I ett pressmeddelande efter segern berättar Ulrik om banan i Ylläs som passade honom perfekt.
Fina skidspår är nämligen inget för Ulrik Nordberg. Han gillar raka motsatsen.

- Fantastiskt kul! Banan var som skräddarsydd för mig, med två jättehetsiga utförssträckor i inledningen, och jag satte verkligen den delen. Det kanske är den typen av orientering jag är allra bäst på; när det är snabb kartläsning och skidåkning på smala, ojämna spår, säger Nordberg som verkligen tog vara på chansen.

- Det var utför i cirka fem minuter och det var väldigt många som var nere i snön. Jag var nära en gång, men redde ut det hela.

Är utförsåkningen något du tränar extra på eller är det en talang?

- Det är en talang jag har och när det kommer sådana här sträckor, motsatsen till fina skidspår, brukar jag alltid släppa på ordentligt. Det gör mig bättre och bättre, eftersom jag litar mer och mer på min kapacitet.

Under lördagen rullar tävlingarna i Ylläs vidare med mixstafett, där Ulrik Nordberg kommer att bilda lag med Tove Alexandersson, som blev bästa svenska i sprinten med en sjätteplats, 18 sekunder efter segrande ryskan Tatyana Oborina.

- Mixstafett ska bli riktigt kul. Då blir det nog inte så mycket utför, eftersom vi startar och växlar vid stadion. Men det ska bli väldigt intressant, både med stafetten och de lite längre distanserna som kommer, att se hur man räcker till där, säger Nordberg.


Resultat, sprint, världscupen, Ylläs
Herrar
1) Ulrik Nordberg, Sverige 15.02, 2) Stanimir Belomazhev, Bulgarien +0.01, 3) Eduard Khrennikov, Ryssland +0.02, 4) Erik Rost, Sverige +0.15. Övriga svenska placeringar: 13) Martin Hammarberg +0.45, 16) Erik Blomgren +0.55, 25) Markus Lundholm +1.46, 43) Niklas Henriksson +5.26.
Damer
1) Tatyana Oborina, Ryssland, 13.22, 2) Mariya Kechkina, Ryssland, +0.07, 3) Milka Reponen, Finland, +0.08. Övriga svenska placeringar: 6) Tove Alexandersson +0.18, 9) Frida Sandberg +0.32, 13) Magdalena Olsson +1.04, 14) Linda Lindkvist +1.07, 16) Hanna Eriksson +1.29, 17) Evelina Wickbom +1.30.

Piteåtjejer försvarar länsäran

Luleå Marcus Hellner

Marcus Hellner, Gellivare Skidallians avstår som väntat världscuppremiären i Ruka till helgen för att i stället träna hårt hemma på Dundret. Foto: Håkan Svensson

Nio herrar och nio damer drar till världscupremiären och minitouren i finska Ruka/Kuusamo kommande helg.
Bland dem två länsåkare, Charlotte Kalla och Jennie Öberg, båda Piteå Elit.
Som väntat avstår Marcus Hellner från premiären, efter att ha åkt sin första tävling den gångna helgen hemma på Dundret.
Jag var själv där och jobbade, och såg att Marcus saknade det klipp, och det tryck i åkningen i backarna som han har när formen finns.
Helt klart behöver Marcus mer träning efter sin struliga höst med skada och sjukdom, och då är det klokt av honom att avstå Ruka, 27-29 novembr.

Nu får han i lugn och ro bygga formen hemma i Gällivare , och lär väl bli aktuell för världscupen närmast i Lillehammer i december där skiathlon och stafett står på programmet.
Men Norrbotten väger ändå tungt i den svenska truppen.
Tärendös stolthet Charlotte Kalla visade kanonform i Bruksvallarna i helgen och det ska bli spännande att se vad hon nu kan göra när hon ställs mot Therese Johaug och gänget.
Kalixtjejen Jennie Öberg blir också spännande att följa. Inte minst i den inledande sprinten på fredag.
Grundstommen i truppen består av de åkare som tillhört landslagets träningsgrupper i A- och U-laget 2015. Men det är också andra åkare som kvalificerat sig.
Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, gör comeback i landslaget efter att ha stått utanför laget under sommarhalvåret. Med i herrarna till den finska lejonkulan finns också Borås SK:s Karl-Johan Westberg som överraskade många i söndags då han blev bäste svensk i Bruksvallarnas fristilssprint.
– Jag tycker givetvis det känns bra att Daniel vill åka världscup. Han är en klassåkare och lite av en förebild för flera av våra yngre åkare. Lugn, trygg och proffsig. Tippar att Daniel också skruvar upp tempot ett snäpp jämfört med premiären i Bruksvallarna. Karl-Johan Westerberg skejtade in i laget som en virvelvind när han sånär höll på att vinna i Bruksvallarna och slog flera av våra etablerade sprintkanoner, säger förbundskaptenen Rikard Grip som även tagit ut förstaårssenioren Oscar Svensson, Falun-Borlänge SK i laget.
Saknas till Ruka förutom Marcus Hellner gör även Calle Halfvarsson som inte är tävlingsklar efter problem med bihålorna. Calle tränar den här veckan i Bruksvallarna och Idre men missar Ruka.
– Calle är på gång men vi väljer att skynda långsamt för att inte riskera att han ska få ännu ett bakslag. Marcus har haft en strulig höst och behöver mer tid för att vara i internationellt gångbar form, säger Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Han känner dock stor glädje inför premiären i Ruka.
– Vi vill in i hetluften nu efter en lång tid med mycket träning. Helgen i Bruksvallarna gav oss flera fina besked, inte minst på damsidan där det ser riktigt bra ut. På herrsidan är vi inne i en generationsväxling och får slå lite i underläge jämfört med de senaste åren. Vilket i sig är en härlig utmaning för hela teamet.

Längdlandslaget till vc-premiären i Ruka, Finland, 27-29 november.
Damer: Charlotte Kalla, Piteå Elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Emma Wikén, Åsarna IK, Maria Rydqvist, Älvdalens IF, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Jennie Öberg, Piteå Elit, Linn Sömskar, IFK Umeå och Evelina Settlin, Hudiksvalls IF.

Herrar: Teodor Peterson, IFK Umeå. Emil Jönsson, IFK Mora SK, Martin Johansson, IFK Mora SK, Anders Svanebo, Stockviks SF, Simon Andersson, Falun-Borlänge SK, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, Oscar Svensson, Falun-Borlänge SK och Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Program Ruka:
27/11: Sprint damer och herrar (k)
28/11: 5 km (f) damer och 10 km (f) herrar
29/11: 10 km (k) damer och 15 km (k) herrar (Jaktstart)

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar