Kiruna dör... men vem bryr sig?

Total katastrof, Kiruna kommer att gå under med denna politik men det tycks inte vara någon stor händelse.

Kiruna kommun har lovat LKAB att de får riva bort tusentals bostäder och hela centrum i samma veva. Det finns ingen plan för hur människorna som bor där ska få nytt boende men det tycks inte ses som något större problem!? VAD ÄR DET SOM HÄNDER?
Kommunledningen litade på att marknadskrafterna skulle återuppbygga bostäder åt de som förlorade sina hem men förstod inte hur en marknad fungerar och vilka ekonomiska realiteter som gäller. Trots massor av andra förslag och varningar trampade de bara på i Ullstrumporna med en obeskrivlig arrogans, "Vi kan det här" -Jo tjena

Nu har verkligheten hunnit ikapp dem. Det är uppenbart för alla att kommunens plan inte fungerade men äpplet är allt för surt att bita i. De klarar inte av att medge att de hade fel och att ett omtag behöver göras. Lever de i någon sorts förnekelse eller är de beredda att fullt medvetet sänka hela Kiruna?

Kiruna - nytt väckelsemöte

Kiruna Kiruna kommun bjöd tillsammans med Kiruna bostäder och LKAB in till informationsmöte med ambitionen att berätta om det senaste i processen med stadsomvandlingen. Kommunchefen använde väldigt frekvent formuleringar som "nu går vi igång", "nu drar vi igång byggandet" etc. Men när man fundera efter mötet vad som egentligen var nytt så fanns det absolut INGENTING.

 

- Det finns inte ett enda aktuellt markansvisningsavtal med några externa investerare.

- Det finns inga besked om vilka principer eller nivåer som ska gälla för hyressättningen.

- Inga besked om hur Centrum ska kunna hållas levande fram tills sprickorna når fram.

- Inga tankar om hur den "samtidiga flytten" ska kunna bli verklighet.

 

Mötet kokade ner till en föreställning som kanske mest påminde om ett väckelsmöte från 30-talets Kiruna när kommunchefen likt en predikant från dåtiden sa: "VI MÅSTE TRO PÅ DET HÄR, OM VI ALLA TROR SÅ KOMMER DET ATT FUNGERA"

 

Problemet är bara att det är de små butikerna med dåliga ekonomiska förutsättningar ska ta risken och övriga drabbade Kirunabor ska tvingas till en väsentligt högre boendekostnad.

 

Jag är så vansinningt less på dessa hallelujaföreaställningar, absolut ingenting har hänt. LKAB håller på att bygga nytt stadshus åt kommunen i det så kallade nya Kiruna, i övrigt är absolut ingenting klart. 

 

Finns det någon som tror på detta längre?

Kiruna TOTALHAVERIET
Kiruna-Centern föreslog 13 tillägg/ändringar i avtalet med LKAB, där ett av förslagen var att LKAB skulle vara med och finansiera en återuppbyggnad av Kiruna. Kommunledningen ansåg att det inte behövdes.
De ordnade en tävling istället (det är sant 😦)och trodde att problemet var löst när några byggbolag anmälde intresse, trots att det fortfarande saknades finansiärer (Det är också sant 😭)
Kommunledningen var väldigt kaxiga och sa att "Gunnar Selberg trodde inte vi skulle fixa det men tji fick han" Jag sa då att: "Det räcker inte med att anmäla sig till Vasaloppet, det är när msn går i mål man kan brösta upp sig". Nu ligger de i en snödriva vid Mångsbodarna och kippar eftet andan, snöret vid Risberg är redan draget.
Det är trist att det är viktigare att avfärda ett förslag från en politisk motståndare än att välja det som är bäst för Kirunaborna.

http://www.kuriren.nu/nyheter/upphandlingen-om-skjutbanan-misslyckades-nm4455790.aspx

Pengar utan att veta vad de ska användas till

Kiruna När skolorna, barnomsorgen eller äldreomsorgen behöver mer pengar så brukar kommunledningen ha svårt att se möjligheter att få fram dessa. Men när kompisarna i Progressum behöver tre miljoner så är det bara att knäppa med fingrarna.

 

Kiruna kommun har under 20 års tid gått in med ca 20 miljoner i progressum men när vi bad dem ge ETT ENDA EXEMPEL på ETT ENDA ARBETSTILLFÄLLE som det har skapat så blev de svaret skyldig. 

 

Nog påminner det mycket om "tjänster och gentjänster". Inför valet 2014 annonserade Progressum tungt, där de uppmanade Kirunaborna att rösta på den sittande kommunledningen. Nu går den sittande kommunledningen in med tre miljoner till Progressum. Detta sker utan att kommunledningen kan tala om vad pengarna ens ska användas till. Trots en återresmiss med begäran om att få en förklaring till detta kom ingen förklaring. Kanske behövde Progressum bygga upp sin annonsbudget till valet 2018...

 

Progrssum är ett "Näringslivsutvecklingsbolag" som ska utveckla näringslivet i Kiruna. Uppenbarligen anser Progressum att bästa sättet att utveckla näringslivet i Kiruna att rösta på Samelistan, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna :-) 

 

I sammanhanget kanske man ska nämna att Kiruna ligget fast förankrat på den absoluta botten när Svenskt näringsliv mäter näringslivsklimatet i Sveriges kommuner. Alltså med samma kommunledning som Progressum tycker man ska rösta på.

Var är avtalet som kommunledningen hänvisar till?

Kiruna Vilket avtal och vilken överenskommelse är det Kirunas kommunledning talar om?

 

I NSD säger Kristina Zakrisson "då förväntar vi oss att man också uppfyller avtalen i alla delar"

http://www.nsd.se/nyheter/kiruna/oppositionen-till-attack-mot-e10-utspel-10186942.aspx

  

Och i nordnytt talar Kristina Zakrisson om en överenskommelse mellan kommunen, LKAB och Trafikverket.  

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/gruvdriften-kan-vara-hotad

 

Problemet är bara att kommunledningen i Kiruna har inte träffat någon överenskommelse med LKAB och Trafikverket kring E-10. Och inte om något annat heller för den delen. Det enda avtal som finns säger att kommunen ska göra om detaljplaner så att LKAB ska kunna riva Kiruna Centrum och mycket annat av Kiruna Centralort men ingenting om några garantier för att detta ska återuppbyggas någon annanstans. Beträffande E-10 så lovar Kiruna kommun att det ska bli gruvindustri där den går idag men inte ett ord om finansiering av en ny väg eller vart den ska gå. I avtalet ingår även försäljning av ett antal kommunala fastigheter till LKAB som behöver rivas pga gruvbrytningen samt viss infrastruktur men inget om E-10.

 

Frågan är alltså vilket avtal och vilken överenskommelse är det Kristina talar om?

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar