Hockeybloggen

Vi som driver Norrbottens-Kurirens ishockeyblogg är Simon Norberg och Konrad Olsson. Här håller vi koll på SHL, SDHL och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK.

Deadline day

Luleå Det är den 15 februari och deadline day är här. Norrbottens Media (som vi typ kallar oss nu) satsar på en direktsändning kring detta under kvällen. Vi har hört trummorna på stan och de säger att det inte lär bli några kioskvältare.

Lite trist kan tyckas för oss som minns de lite vildare åren när Robin Jacobsson och Kim Hirschovits försvann sent och när Jonte Hedström uppgavs dumpas av Luleå. Eller då Linus Klasen ryktades vara på väg bort för att sedan peaka i slutspelet och skjuta Luleå till SM-final. Sånt glömmer man lätt i efterhand.

Vi har ändå riggat en sändning med saftblandare och gäster som ska prata hockey under kvällen.

 

Annars spelade Luleå match i går under Petter Lasu Nilssons ledning och av rapporterna att döma var det inte mycket att se. Linköping var lite för bra och Luleå var lite för blekt. Betygen efteråt på Luleåspelarna var övervägande tvåor och det känns rätt signifikativt för lagets säsong.

Läget är som det är men kan bli klart värre under torsdag vid en ny förlust. Vinner Örebro då är man bara en poäng efter Luleå. Till den matchen är i alla fall Andreas Falk tillbaka och det kanske är det lilla som krävs för att ge ett litet lyft. Vi minns hur bra tredjefemman kunde vara i höstas och ge laget lite luft med sin produktion. Joel Lassinantti lyckades med det att prestera likt i höstas mot Linköping men fler skulle behöva göra det mot Örebro också. Spelare som Brendan Mikkelson och Christian Jaros har båda presterat under sin förmåga en tid och måste kliva fram nu.

Det blir dessutom ett tätt matchande för Luleå som efter uppehållet har matcher tisdag, torsdag, lördag, tisdag, torsdag, lördag, tisdag, torsdag, lördag, tisdag och torsdag. Sedan är grundserien över och så kan också säsongen vara, i värsta fall.

 

/Konrad Olsson

Bogey wonderland

Luleå Tillbaka på kontoret efter några lediga dagar och vi kan konstatera att trenden har vänt för Luleå. Två raka hemmamatcher gav två raka segrar och den där sviten på 14 matcher är ett minne blott. Det var såklart bara en tidsfråga men tveklöst är det så att tränarbytet gett laget en skjuts.

Tyngst mentalt var segern mot Örebro då en förlust där hade gett laget en ännu större känsla av hopplöshet. Tyngst sportsligt var segern mot Frölunda då laget visade att man faktiskt kan rubba de främsta.

 

I morgon är det dags igen och då ska Växjö besegras på bortaplan. Man har mött serieledarna tre gånger under säsongen men faktiskt inte förlorat. 3–1, 4–2 och 4–3 efter straffar har matcherna slutat och Luleå tycks vara ett bogey team för smålänningarna. Sådana saker tycks ha en större inverkan en man kan tro.

Mina kollegor var nere på arenan tidigare vid lunch och där var Isac Lundeström med på isen. Däremot saknades både Daine Todd och Brendan Mikkelson vilket tyder på att dessa två inte lär spela mot Växjö.

– Isac kommer inte spela. Sedan så är det frågetecken för både Brendan (Mikkelson) och Daine (Todd). Det finns inte heller någon prognos när det gäller dem medan Lundeström antagligen bara är någon dag borta från en återkomst, sa Petter Lasu Nilsson.

 

Det funkade utan två importer mot Frölunda senast och ska väl göra det nu också. För laget väntar sedan ett relativt bekvämt spelschema med matcher mot Djurgården, Karlskrona, Rögle, Färjestad, Leksand, HV71 och Rögle. Sju matcher där sex är mot lag på den undre halvan i tabellen. Jag har svårt att se Luleå slarva bort en slutspelsplats med dessa förutsättningar.

 

/Konrad Olsson

Omstarten

Luleå Ja, jag vet att klockan är 19 och det är relativt sent för en söndag kväll men i morgon är ändå den andra veckan i i Luleå Hockeys nya liv denna säsong. Petter Lasu Nilsson har fått en vecka på sig att implementera sina idéer samtidigt som truppen tycks vara friskare än vad den brukar vara denna säsong.

På tisdag är det match mot Linköping och det är ingen mjukstart med en bortamatch i Östergötland. Den där segerlösa sviten är ännu fortfarande intakt (13 matcher nu) och frågar du något spelbolag lär man ge dig ett odds på att så fortfarande är fallet på tisdag kväll.

 

Vad talar då emot det? Några saker i alla fall.

Skadeläget som ger laget ett starkare utbud av spelare. Julius Junttila och Petter Emanuelsson bör vara närmare sin topp, vilket Luleå saknat sedan i höstas.

Tränarbytet borde kunna ge laget en välbehövlig injektion. Jag tvivlar på att klubben kommer att hitta någon spelare man tycker är värd att lägga resurser på innan transferfönstret stänger till veckan. Att byta tränare var den åtgärd som fanns och Petter Lasu Nilsson har basat över både Luleås J20 och Tingsryd tidigare.

Nu gäller det bara att spelarna gör som tjurarna inför männen i de lustiga hattarna och visar sig från sina bästa sidor. Det brukar funka så en kort stund i alla. För sannolikheten att laget ska prestera mycket sämre resultat än man gjort den senaste tiden är inte heller särskilt stor.

Då måste målen som måste börja komma. Som kollega Jimmy Stålnacke noterade är Ilari Melart poängbäst de tio senaste matcherna med tre mål och fyra assist. Han behöver få sällskap i poängtoppen.

 

Sedan har vi femmorna som ser ut ungefär som man kan förvänta sig. De såg ut enligt nedan i veckan och det lär göra så på match också. Höstens pålitliga tredjefemma är återförenad och levererar man hälften så mycket poäng som då är mycket vunnet. Johan Harju och Julius Junttila är ett pålitligt tandempar plus att Emanuelsson den yngre kan utmana Junttila när det gäller fart.

Transatlanttrion Sweatt-Mouillierat-Lagacé visade bra samspel innan uppehållet och kan säkert göra det igen. Fjärdefemman vet vi alla vad de går för. Sedan kommer en mer bekväm hemmamatch mot Örebro på torsdag. Väl där ska väl poängen trilla in?

 

 

Petter Emanuelsson – ­Andreas Falk – Anton ­Hedman

Julius Junttila – Johan Harju – Einar Emanuelsson

Bill Sweatt – Kael Mouillierat – Jacob Lagacé

Karl Fabricius – Christopher Mastomäki – Johan Forsberg

Anton Toolanen – Gustav Rydahl

Saknades: Joakim Hillding (personliga skäl), Isac Lundeström (landslag).

 

***

 

Tidigt i morgon kommer dessutom en längre intervju med vd:n Stefan Enbom att gå ut. Han pratar en del om klubbens framtid och vilken riktning man egentligen har nu efter tränarbytet, den nya duon på GM-posten, kritiken kring "Skuggan" som sparkas ett steg uppåt, när Jonas Rönnqvist ska lämna besked, klubbens scoutingarbete och en del annat.

Det är bara att hålla ut. Fast jag kan ge en liten teaser från vad Enbom säger.

– Vi hamnade i en situation där det var klart att ”Skuggan” ska bli vår nya GM och att han, som just då var tränare, kände att han hade kört fast lite grann. Han skickade signaler om att vi bör ha en diskussion om hur vi maximerar resultatet här och nu med det laget vi har – och vi kom fram till att vi gör det på ett bättre sätt om vi gör ett skifte, säger Stefan Enbom och tillägger:

– Vi gick in i ett uppehåll och då kändes det naturligt att vi gör det här.

Sen fortsätter han:

– Rent kommunikativt blev det här helfel utåt, men det hade det blivit hur vi än hade gjort. Vi hade en förhoppning om att ha en ordentlig pressträff efter säsongen där vi hade kunnat presentera hela pusslet, då kanske vi också hade vetat hur Jonas (Rönnqvist) slutgiltigt ser på det. Nu gjorde vi ett tränarbyte och då ville vi vara ärliga och säga som det är, att Stefan kommer att bli GM.

 

/Konrad Olsson

TV-pucklaget 2.0

Luleå Lugn vecka på hockeyfronten eftersom det är landslagsuppehåll i SHL och Luleås nästa match är först på tisdag. Lugn lördag också på jobbet så jag fantiserade lite kring hur ett TV-pucken för seniorer skulle kunna se ut och vilken region som egentligen skulle klara sig bäst?

Därför satte jag ihop ett lag för Norrbotten med dagens spelare. Tre målvakter, åtta backar och 14 forwards alltså där några namn hamnade precis utanför. Åtta Luleåspelare blev det plus elva före detta. Det är bara Skellefteågänget Granberg, Holmström, Sundqvist och Lindgren plus Pudas i Brynäs som inte spelat i SHL för Luleå.

 

Målvakter

Anders Nilsson

Joel Lassinantti/David Rautio

Backar

Johan Fransson – Petter Granberg

Jonathan Pudas – Janne Sandström

Fredrik Lindgren – Stefan Johansson

Per Savilahti-Nagander/Jesper Dahlroth

Forwards

Linus Omark – Oskar Sundqvist – Johan Harju

Per Ledin – Axel Holmström – Petter Emanuelsson

Daniel Mannberg – Isac Lundeström – Johan Porsberger

Johan Forsberg – Emil Lundberg – Karl Fabricius

Lars Bryggman/Einar Emanuelsson

 

***

 

Eller hur skulle en historiskt TV-pucklag för Norrbotten ha sett ut? Målvaktssidan är klart godkänd och när det gäller backar skulle man troligen ha en av de bästa besättningarna i landet. Pålitliga ytterforwards finns det också men en på centersidan är det lurigare att hitta spetsspelare. Fast detta lag skulle säkert kunna hålla gå långt i alla fall.

 

 

Målvakter

Pekka Lindmark

Hardy Åström/Anders Nilsson

Backar

Mattias Öhlund – Börje Salming

Lars Lindgren – Stefan Persson

Stig Salming – Hans Svedberg

Robert Nordmark/Niclas Wallin

Forwards

Mikael Renberg – Stefan "Skuggan" Nilsson – Tord Lundström

L-G Pettersson – Jonas Rönnqvist – Lars-Göran Nilsson

Anders Håkansson – Micke Andersson – Tomas Holmström

Linus Omark – Johan Strömwall – Eilert Määttä

Roland Stoltz/Hans Särkijärvi

 

/Konrad Olsson

Märk hur vår skugga

Luleå Någonting måste hända. Så avslutade jag senaste blogginlägget efter torsdagens hemmaförlust mot Brynäs som följdes upp med vad som verkar ha varit en rätt dålig insats på bortaplan mot Brynäs.

Måndagen hann knappt ticka i gång förrän vi fick ett tips om att Stefan "Skuggan" Nilsson var på väg bort från tränarrollen. Några obesvarade samtal senare drog jag och en kollega till arenan i förväg då ett pressmeddelande kom från klubben. 

 

För att ge laget ny energi inför avslutningen på säsongen går Stefan ”Skuggan” Nilsson in i sin roll som General Manager för Luleå Hockey lite tidigare än planerat och Petter Lasu Nilsson blir samtidigt ny huvudtränare för Luleå Hockey.

Luleå Hockey har under stora delar av SHL-säsongen haft svårt att nå önskade sportsliga resultat. Med anledning av detta har Stefan "Skuggan" Nilsson i dialog med föreningen kommit fram till att det bästa för säsongsavslutningen är att han lämnar över tränaransvaret till Petter Lasu Nilsson och att Skuggan påbörjar sitt nya jobb som General Manager tidigare än det först var tänkt.

 

"Skuggan" Nilsson ut och Lasu Nilsson in. Någonting hände och de dåliga resultaten under dryga sex veckor fick klockorna att klämta till domkyrkans dön. Elva matcher återstår och detta är alltså första gången Luleå byter tränare under en säsong. Inte ens Sakari Pietilä fick gå det ödet till mötes trots en dåliga säsongen 1993-94 när klubben missade slutspel med åtta poäng.

Pietilä fick lämna efter säsongen, Lars "Osten" Bergström tog över och ledde laget till sina största framgångar någonsin. Finländaren ska enligt mina kollegor ha haft en kontrakt över ett år, vilket någon läsare kanske kan bekräfta.

 

Nu gör "Skuggan" ett slags sidledshopp och går in som GM direkt, med Ulf Engman som assistent. Draget vi hade väntat på till nästa säsong kommer alltså redan nu. Kollega Simon Jakobsson skriver i en pluslåst krönika att han tror att Thomas "Bulan" Berglund kan ta över klubben redan denna säsong.

Den teorin köper jag inte med tanke på de signaler man fått av både "Bulan" och Brynäs efter hans besked om den stundande flytten.

 

– Givetvis gick vi in i den här säsongen med högre ambitioner än där vi är nu. Där har inte jag lyckats trycka på de knappar som hade behövts för att vi ska ha en annan placering. Det är det allt bottnar i att jag tar det här beslutet.

Hur länge har du tänkt över att lämna?

– Nej, men det har legat en tid och jag vill inte konkretisera det eller precisera det. Det har varit en tid där jag känt att vi inte får den effekt vi vill. Men vi har försökt och jobbat stenhårt samtidigt som jag har känt förtroende från killarna och vi har jobbat på ett bra sätt. Det är mitt beslut fullt ut tillsammans med föreningen.

 

Det var några av "Skuggans" ord när vi pratade under pågående träning. Om det var hans beslut full ut kan man som alltid spekulera kring men att han haft tankar på att kliva av är intressant nog. Resultaten under denna säsong har inte övertygat trots ett på sina håll gediget material.

Samtidigt verkade "Skuggan" vara vid rätt gott mod trots motgången (han är trots allt ny GM). Det var en klar skillnad jämfört med den då mer tagne "Osten" när han berättade om sitt avsked.

 

 

Frågan är nu bara om Petter Lasu Nilsson kan vara den injektion som behövs. Det vi vet om tränarbyten är att de kan ha en kortare effekt men det kan vara missvisande eftersom lagen som byter tränare ofta gör det efter en tids resultat under den normala förmågan. Luleås resultat har varit under par en längre tid men känslan utifrån när man pratat med tränarna har ofta varit att man pratar om sig som en enhet. Alltså mer av en svensk modell med beslut som fattas i samförstånd än att spelet har varit toppstyrt av "Skuggan" specifikt.

 

– Vi har ju jobbat ihop hela året och ”Burra” har varit i flera år. Jag har gjort en analys av vad vi gjort bra och kan göra bättre. Vi ska väl peta i detaljer men rent försvarsmässigt och i egen zon kommer vi försöka tajta upp det. Vi släpper in alldeles för mycket mål nu för att vara ett vinnande lag. Sedan hur det slår ut får vi se på matcherna.

Blir det kanske lite mer defensivt då?

–  Nej, det har jag inte sagt. Mer att alla vet vad man ska göra och exakt vad man gör. Det ska inte bli spelläsning som det blir vissa gånger. Det försöker vi tydliggöra att man inte ska behöva läsa om man ska gå ut hårt eller inte. Alla ska veta om man ska gå. Så det är små detaljer för förändrar man helt och hållet har vi spelare som åker runt och funderar på planen. De ska kunna slappna av och känna att man är duktiga hockeyspelare. Det är vår huvuduppgift och sedan ska vi peta i detaljer också.

 

Så sa Lasu Nilsson efter den första träningen och slutsatsen blir att spelet lär vara rätt likartat jämfört med tidigare. Fast injektionen under den nya rösten och spelarnas förmåga att plocka fram de där extra procenten för att impa på nya ledningen kan vara det som räddar klubben från att missa play in. Det är gott nog det. Sedan väntar ett slutspel där det finns chans att återupprätta hedern.

 

/Konrad Olsson

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar