Hockeybloggen

Välkommen till Norrbottens-Kurirens hockeyblogg. Här håller vi koll på SHL, SDHL och övriga hockeyvärlden. Diskutera också gärna med oss på twitter: @HockeybloggenNK.

Deadline day

Luleå Det är den 15 februari och deadline day är här. Norrbottens Media (som vi typ kallar oss nu) satsar på en direktsändning kring detta under kvällen. Vi har hört trummorna på stan och de säger att det inte lär bli några kioskvältare.

Lite trist kan tyckas för oss som minns de lite vildare åren när Robin Jacobsson och Kim Hirschovits försvann sent och när Jonte Hedström uppgavs dumpas av Luleå. Eller då Linus Klasen ryktades vara på väg bort för att sedan peaka i slutspelet och skjuta Luleå till SM-final. Sånt glömmer man lätt i efterhand.

Vi har ändå riggat en sändning med saftblandare och gäster som ska prata hockey under kvällen.

 

Annars spelade Luleå match i går under Petter Lasu Nilssons ledning och av rapporterna att döma var det inte mycket att se. Linköping var lite för bra och Luleå var lite för blekt. Betygen efteråt på Luleåspelarna var övervägande tvåor och det känns rätt signifikativt för lagets säsong.

Läget är som det är men kan bli klart värre under torsdag vid en ny förlust. Vinner Örebro då är man bara en poäng efter Luleå. Till den matchen är i alla fall Andreas Falk tillbaka och det kanske är det lilla som krävs för att ge ett litet lyft. Vi minns hur bra tredjefemman kunde vara i höstas och ge laget lite luft med sin produktion. Joel Lassinantti lyckades med det att prestera likt i höstas mot Linköping men fler skulle behöva göra det mot Örebro också. Spelare som Brendan Mikkelson och Christian Jaros har båda presterat under sin förmåga en tid och måste kliva fram nu.

Det blir dessutom ett tätt matchande för Luleå som efter uppehållet har matcher tisdag, torsdag, lördag, tisdag, torsdag, lördag, tisdag, torsdag, lördag, tisdag och torsdag. Sedan är grundserien över och så kan också säsongen vara, i värsta fall.

 

/Konrad Olsson

Finns inte plats för Junttila

Luleå Hockey diskuterar Julius Junttilas framtid i klubben. Läs mer här.

Ett ganska väntat besked, även om jag hellre hade sett att Gustav Rydahl får leta nytt. Det kan för övrigt fortfarande bli så. 

Om vi fortsätter kedjespekulationerna:

Johan Harju-Ny center-Patrick Cehlin

Emil Larsson-Niklas Olausson-Petter Emanuelsson

Anton Hedman-Isac Lundeström-Einar Emanuelsson

Karl Fabricius-Andreas Falk-Johan Forsberg

Extra: Anton Toolanen, Axel Levander, Gustav Rydahl, Julius Junttila (?).

Jag ser ingen plats för Junttila i någon av kedjorna. Einar Emanuelsson och Lundeström känns mer intressanta än finländaren. Rydahl känns också överflödig. Luleå har Fabricius, Hedman och Forsberg med liknande spelsätt och två juniorer i Toolanen och Levander som kan fylla på vid skador. 

Om Junttila lämnar är det inte ens säkert att Luleå värvar, det kan lika gärna bli så att man hoppas på genombrott av någon junior och att man i så fall väntar med en värvning om man märker att det behövs senare under vintern. 

Det är kanske inte det mest stjärnspäckade laget, men det finns i alla fall potential. 

Sofie Lundström

Triss i nyheter för Luleå/MSSK

Luleå Hockey/MSSK presenterade i dag att backen Elin Johansson förlänger med två år, Oscar Häggström blir assisterande tränare och Nathalie Ferno värvas in från Modo. 

Därför valde 20-åringen Luleå.

En triss i nyheter alltså. Men sportchefen Fredrik Glader är inte klar.

Minst en back och en forward ska in.

Truppen just nu:

Målvakter: Anna Amholt, Maria Omberg.

Backar: Johanna Fällman, Jenni Hiirikoski, Ida Boman, Emma Eriksson, Nathalie Lidman, Pernilla Forsgren, Ronja Savolainen. 

Forwards: Christa Alanko, Josephine Hoegh-Persson, Elin Johansson, Zsofia Jokai-Szilagyi, Rebecca Stenberg (NY), Emma Nordin, Michelle Karvinen, Noora Tulus, Nathalie Ferno (NY), Anja Stiefel, Melinda Olsson.

Två målvakter, sju backar och elva forwards på kontrakt alltså.

Glader har fått behålla stora delar av truppen, men Emma Eliasson är såklart ett jättetapp.

Sofie Lundström

Bomben: Todd lämnar

Jaha, när man gick och muttrade över att det inte händer något alls under silly season - då dundrar Luleå Hockey ut att man bryter med Daine Todd. 

Skadeproblem, halvdan fysiskt och ingen vidare power play-fantom. Men Daine Todd gjorde knappast bort sig under sin debutsäsong i Luleå Hockey.

15 poäng (4+11) på 36 matcher och två assist på två matcher i slutspelet blev facit. Dock hade han en rätt osmickrande plus/minus-statistik (-9 i grundserien).

Nu måste Luleå Hockey ut på backjakt. 

Önskemål: Högerskytt (utan Christian Jaros finns inte en enda i backbesättningen), tvåvägsback med ett bra skott.

Går det att få det? Kanske, men det lär kosta.  

Luleås backar just nu: Oscar Engsund, Viktor Grahn, Kim Johansson, Brendan Mikkelson, Linus Nässén, Jan Sandström, Pontus Själin och Daniel Sondell.

Det som saknas är egentligen det jag skrev nyss. En högerskytt som kan spela både offensivt, defensivt och skjuta bra. Talangen finns, rutinen finns. Den här nya backen får gärna vara fysisk också. Engsund och Mikkelson i alla ära, men övriga spelare är inga fysmonster direkt. 

Ja, ingen lätt uppgift för Stefan "Skuggan" Nilsson. Men Luleås Hockeys silly season blev i alla fall väldigt mycket hetare!

Noterat: Luleå har, utan Jaros i truppen, endast två utländska spelare - Brendan Mikkelson och Julius Junttila. Det blir mycket svenska på träningarna kommande säsong.

Sofie Lundström

Hishon vore en chansning

Luleå är intresserat av Joey Hishon.

Kanadensaren är född 1991, 178 centimeter lång och väger 77 kilo. 

Ingen jättepjäs men enligt Eliteprospects är han spelskicklig, snabb och offensivt lagd.

I fjol spelade 25-åringen i Jokerit, och hade en riktigt usel säsong. Dessutom var han borta 22 månader med en hjärnskakning 2011/2012. Men han verkar ha spelet rätt flitigt efter det. 

Positivt: Verkar ha stor potential. Draftades i första rundan 2010 och har som bäst gjort 43 poäng (14+29) på 62 AHL-matcher (2015/2016). Har fått en del chanser i NHL men verkar haft svårt att slå sig in. Har dessutom provat på spel i Europa (KHL) och även om det inte gick något vidare bra verkar han ha mycket i sig och är fortfarande relativt ung. 

Negativt: Haft en lååång frånvaro med hjärnskakning, producerade inte alls i fjol. Mindre smickrande plus/minus-statistik senaste åren, även om det inte säger allt. 

Summa summarum: Kan bli lite hur som helst, men jag hoppas att Luleå har lärt sig läxan (läs Tim Kennedy). Men om Luleå värvar Hishon är det en liten chansning. Klubben får hoppas att han i så fall är ute efter revansch efter fjolåret, vill ha en bra säsong och en ny NHL-chans.  

Sofie Lundström

Juniorläget

Uppdatering: Jag ber om ursäkt för den felinformationen som tidigare inledde detta inlägg. Att Luleå vill satsa på ett gemensamt spelsystem från J18 till A-laget är tydligen något som funnits i tre år. Min uppfattning var när jag pratade med Thomas "Bulan" Berglund var att det var något föreningen skulle satsa på. Kanske är det en vidareutveckling. Jag ber i alla fall om ursäkt för den missinformationen tidigare. 

Jag ska undersöka detta och ta reda på exakt vad det är Luleå ska göra. 

Här kan ni läsa en intervju med Thomas "Bulan" Berglund som bland annat behandlar juniorerna och spelsystem.

Luleå har dessa unga på kontrakt:

Målvakter: Filip Gustavsson, 18, Oscar Masiello, 19 (lånas ut till Björklöven).

Backar: Viktor Grahn, 18, Kim Johansson, 19, Linus Nässén, 19.

Forwards: Isac Lundeström, 17, Axel Levander, 19, Einar Emanuelsson, 20, Anton Toolanen, 20.

På backsidan lär det finnas plats för minst en junior, om Christian Jaros inte kommer tillbaka från NHL.

Övriga backar: Mikkelson, Todd, Sondell, Engsund, Själin, Sandström.

Engsund började tiden i Luleå bra - men föll efterhand tillbaka lite. Jag kan absolut tänka mig att Grahn kan ligga bra till där. Dessutom har Själin inte riktigt tagit de kliv som behövs för att etablera sig på allvar. Han är född 1996 och fyller 21 i år. Det är inte helt omöjligt att Johansson eller Nässén, som har en bättre offensiv, får chansen i hans ställe. Sandström börjar dessutom bli lite långsam och juniorerna lär få en hel del speltid i vinter. 

 

På forwardssidan bör Einar Emanuelsson ta en ordinarie plats. Det hoppas jag i alla fall. Han var, trots en del dippar, en av Luleås bästa i fjol. I alla fall den som gladde mest. Lundeström hade några toppar men var rätt ojämn. Men med en försäsong och lite mer muskler kan en kedja med honom, Einar och Hedman bli jobbig. Det är i alla fall roligare än att se Junttila och Rydahl på isen - de har knappast imponerat och juniorerna är en bättre investering. 

Johan Harju-Ny center-Patrick Cehlin

Emil Larsson-Niklas Olausson-Petter Emanuelsson

Anton Hedman-Isac Lundeström-Einar Emanuelsson

Karl Fabricius-Andreas Falk-Johan Forsberg

Extra: Anton Toolanen, Axel Levander, Julius Junttila, Gustav Rydahl

Det ska bli roligt att se Axel Levander. Han är förstaårssenior och jag har rätt dålig koll på honom. Men han producerade en del i J20 (14+23 på 45 matcher) och verkar vara en stabil tvåvägscenter. Kanske ersätter Falk nästa år?

Sofie Lundström

  • Twitter
  • Hockeybloggen

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar