Logga in
Logga ut

Malin Andersson & Sabina Nilsson

Ryttarbloggen

Välkommen till Ryttarbloggen på kuriren.nu! Här kommer vi, Sabina Nilsson och Malin Andersson, att skriva om saker som händer inom ridsporten i länet, berätta om vår egen träning, låta gästbloggare och experter ge tips och råd samt dela med oss av bilder från hästlivet i Norrbotten. Har du som läsare tips på saker som bör uppmärksammas? Tveka inte att höra av dig till oss: sabina.nilsson@24norrbotten.se eller malin.andersson@24norrbotten.se

Så himla kul!

Boden Hej. 

Tänkte att jag skulle summera clinicen. Den var hur bra som helst! 

Vi började redan vid 11-12 på söndagen att göra de sista förberedelserna innan dörrarna öppnades för publiken. Gässtallen skulle ses över, toaletterna skulle fixas iordning, läktaren skulle ställas iordning, hindren skulle fram och mat- och fikaserveringen skulle förberedas. Det gick hur smidigt som helst. Vilka fantastiska männsikor det finns i vår omgivning som frivilligt vill hjälpa till att fixa och ordna. Jag fick till och med tid att gå ifrån och putsa utrustning och sköta Lorden i lugn och ro utan att känna att det blev stressigt.

 

Timmen innan clinicen skulle börja öppnade vi insläppet. Vi var rädda att alla skulle komma ungefär samtidigt, men det kom folk i en stadig  men lugn ström så att det aldrig behövde bli stressigt där heller. När alla var på plats, var läktaren full, men idet var fortfarande plts för fler nere på banan och vi insåg att det faktiskt hade gått att få in ytterligare fler i publiken. Det får vi komma ihåg till nästa gång. 

 Fullsatt läktare.

 

När clinicen väl började så var det en härligt positiv anda från början till slut, och Jens var fantastiskt unerhållande att lyssna på. Det var fyra grupper som red.

Första gruppen innehöll tre ekipage, där markarbetet var fokuset. De fick jobba gymnastiserande på marken och Jens berättade om sin filosofi kring ridningen.

Andra gruppen var en unghästgrupp med två ekipage som red. Det var roligt att se, då det blev så tydligt hur olika det kan vara vilken takt en häst utvecklas i. De ena hästen hade väldigt lätt för sig och var ganska självbärig, medans den andra fortfarande var väldigt valpig.

Den tredje gruppen innehöll tre ekipage, varav jag och Lorden utgorde ett av ekipagen. Den här gruppen skulle ligga på ca 120 nivå. Vi fick rida lite olika linjer där vi fick variera galopppsprångens längd. Till en början skulle vi rida linjerna med lite kortare galoppsprång och därefter rida dem med normala galoppsprång. Jag hamnar lätt i lite mystempo, så jag fick verkligen en spark i baken att börja galoppera med lite större galopp efter att ha suttit med kortare språng innan. Det var så fantastiskt roligt!

   Jag och Lorden.

 

Sista gruppen innehöll ryttare som ridit både SM, NM och EM i sin åldersklass och det blev extra roligt att se när de red då Jens redan hade sett dem i träning tidigare. Han vågade då utmana dem lite mer. De jobbade på en linje med fyra räcken där det var ett galoppsprång, två galoppsprång och ett galoppsprång mellan hindren. Hindren höjdes ganska ordentligt för att hästarna skulle få gymnastiseras och stärka upp sig ordentligt och han var väldigt nog att de skulle hålla hästarna raka genom hela serien.

  Så hår såg linjen ut, inte mycket kvar av hinderstöden där.

 

Efter att de sista ryttarna hade ridit blev det till och med lite tid över till att summare och publiken fick möjlighet att ställa frågor.

Det jag främst tar med mig är Jens filosofi om att det roliga med att rida är just att sitta och trimma och hitta den där fantastiska känslan då häst och ryttare blir ett. Det är precis så jag filosoferar också. Planerar jag att starta en tävling är det bara för att lättare kunna sätta ett mål med ridningen, så att jag och min häst har någonting att jobba mot. Tävla för tävlandets skull är verkligen inte särskilt kul om ni frågar mig, jag upplever det bara som tidskrävande. 

 

Efter clinicen har vi bara hört positiva komentarer, och det är så roligt att höra att det var uppskattat. Det gör att vi blir peppade på att arrangera fler clinics i framtiden. Tack alla människor som gjort det här arrangemanget möjligt, tack till Jens att han ville komma upp till oss, tack alla ryttare och alla publik. Vi på Bodens Ridklubb och Bothnia Ryttarsällskap hoppas att vi ses igen, helst redan om ett år. Vi måste bara komma på vad vi vill ha för känd profil som kommer då.

//Pernilla

 

Dan före dan

Boden De senaste veckorna har målet varit 15 januari, med alla förberedelser som det innebär. Jag kontaktade Linnea från Bothnia Ryttarsällskap för att få hennes version om hur det hela började.

Hon skriver så här:

"Vintern i Norrbotten är lång och vi kan alla behöva lite inspiration när vi kämpar på med våra hästar i snö, minusgrader och ständigt mörker. Under senhösten satt styrelsen för Bothnia Ryttarsällskap på ett sedvanligt styrelsemöte och då föddes en (vad vi trodde...) vild idé om att anordna en clinic med någon av Sveriges duktiga ryttare. Ganska snart gick vi från ord till handling och skickade ut en förfrågan till två ryttare för att höra oss för om möjligheten att anordna en clinic. Ganska omgående kom ett svar från Jens Fredrikssons assistent som skulle se över möjligheten för Jens att komma upp till oss. Snart kom det svar vi önskade och Jens bokades upp för ett besök i januari.

 

Redan när idéen föddes hade vi Bodens Ridklubb i våra tankar som medarrangör, då vi genomfört ett lyckat samarbete med dem under tävlinssäsongen 2016. Tidigt i processen tog vi kontakt med Bodens Ridklubb för att höra om de ville vara med och arrangera detta och de tackade jag direkt! En ansvarsfördelning gjordes och sedan började arbetet med att planera upplägg och kontakta ryttare. Förberedelserna har pågått löpande fram till dagen datum och båda föreningarna har gjort sitt bästa för att det ska bli en givande dag för alla inblandade."

 

Kände att hon skrev så bra, så jag kopierade texten rakt av.

 

Förberedelserna fortsätter ända fram till vi öppnar ridhusedörrarna imorgon kl 13.30. Den sista putsen i ridhuset ska göras, ridunderlaget ska fixas, serveringarna ska ställas i ordning och vi ska få allting att fungera så smidigt som möjligt när alla kommer. Sen har vi ju det där med att jag ska rida också. Förberedelserna blir kanske lite annorlunda när man inte rider sin egen häst. Men jag började i alla fall fundera lite på ett upplägg förra veckan, så att jag skulle hinna rida honom några gånger innan clinicen. När man rider en lektionshäst så får man ju tänka på att den i första hand ska gå i verksamheten, så man får anpassa sin ridning efter hur mycket de går under veckan. Jag är ändå ganska nöjd, jag har hunnit rida honom i alla fall fyra gånger sedan nyår :-). Ska strax ta mig iväg till stallet för att låta honom få ett bad. Ingen av våra lektionshästar är klippta, så lite lurvig är han allt, men ett bad kanske gör att han ser lite mindre ut som en björn. Känner jag mig riktigt ambitiös kanske jag rent utav hinner jogga honom lite.

 

Här har ni Lorden tillsammans med sin tidigare ägare.

 

                 

Förberedelserna är igång.

 

Hoppas vi syns imorgon!

Pernilla

Vi som arrangerar clinicen

Boden På södag kommer Jens Fredriksson upp till oss i norr. Han kommer att hålla en fyra timmar lång clinic, och vid det här laget är det nog inte så många som missat det. Intresset är fantastiskt stort och i skrivande stund har vi nästan sålt ut alla biljetter! Arrangemanget är ett samarbete mellan Bodens Ridklubb och Bothnia Ryttarsällskap. Jag som skriver de här inläggen heter Pernilla Eriksson. Jag jobbar som ridlärare på Bodens Ridklubb, och kommer vara en av de som rider på clinicen. I det här inlägget ska jag presentera de båda klubbarna, mig själv och hästen som jag ska rida på söndag.

 

Jag börjar med Bothnia Ryttarsällskap.

Det var de som tog det första steget till den här clinicen, genom att kontakta Jens assistent och fick bokat ett datum. Därefter blev vi på Bodens Ridklubb inkopplade som samarbetspartners, vilket vi är väldigt glada för.  BRS är en liten förening med ca 35 medlemmar, varav 12 löste licens under 2016. Deras huvudgren är dressyr, men välkomnar alla dicipliner och hästvänner. De är inriktade på att skapa tränings- och tävlingstillfällen både för medlemmar och för utomstående. Småskaligheten är deras styrka och för dem är det viktigt att ha en god gemenskap, där alla oavsett nivå kan känna sig välkomna. Föreningen har sitt säte på Öbacka Ryttargård i Persön, Luleå. På gården finns stall, ridhus och ridbana, det är där de arrangerar sina träningar och tävlingar. Klubbens ordförande Linnea Penttinen är den som varit med och dragit i de flesta trådarna, men till sin hjälp har hon även haft Elisabeth Selin, Malin Hillergård och Jenny Krispinsson, även de styrelsemedlemmar. Malin ska förövrigt också rida på söndag.

 

Bodens ridklubb blev som jag skrev inkopplade när Jens var bokad. Det är hos oss clinicen kommer att äga rum. Vi är en klubb med ca 530 medlemmar. Vår huvudsakliga verksamhet är att bedriva ridskola med ca 300 uppsittningar i veckan, men vi bedriver även tränings- och tävlingsverksamhet. Vi verkar för ett gott horsemanship och god ridning och hos oss är alla välkomna oavsett ambitionsnivå. På ridanläggningen har vi tillgång till stall med 22 boxar i ridskolestallet, 16 boxar i medlemssatllet, två ridhus, tre ridbanor och en kontorsdel med omlädningsrum, teorisal och kafeteria. Under 2016 arrangerade vi sju tävlingar på lokal och regional nivå i disciplinerna dressyr, hoppning och WE. En av dressyrtävlingarna arrangerade vi tillsammans med Bothnia Ryttarsällskap. Vi som hör till personalen är de som mestadels har varit delaktiga i förberedelserna kring clinicen, men vi har också fått hjälp av medlemmar att tex hitta sponsorer, och flera av våra hjälpinstruktörer kommer att få hjälpa till med funktionärsuppdrag under söndagen.

 

Sen måste jag ju presentera mig själv också. Jag heter alltså Pernilla och jobbar som ridlärare på Bodens Ridklubb. Jag har haft hästar som intresse hela livet, och sedan 2004 har jag haft hästarna som min heltidssysselsättning. Jag är utbildad hippolog och Sv Ridlärare level 3. 2014 började jag min anställnig på BRK, innan dess har jag varit verksam i södra Sverige i många år. Utöver alla ridskolans hästar så har jag min egen häst Gorgeous, men det är inte henne jag kommer att rida på söndag. Hoppningen är det jag brinner för mest, men av någon anledning tränar jag mest dressyr. Tanken var att jag först skulle rida i en grupp som fokuserade mest på markarbete, vilket jag tyckte kändes alldeles lagom då jag är lite ringrostig efter ett antal unghästar och inte så mycket hoppning de senaste åren. Men efter ett bortfall ur en av grupperna som hoppar lite högre så hamnade jag där istället. Det bestämdes idag! Så från att ha varit totalt lugn inför helgen så börjar jag nu känna lite fjärilar i magen. Men jag försöker se det som spänd förväntan, det kommer garanterat bli kul!

 

Hästen jag kommer rida heter Lord Greystoke, även kallad Lorden (med ett ordentligt rullande r). Det är en valack född 2022 e: Landlord - Farmer. Han är en av våra ridskolehästar. Vi har haft honom på ridskolan sedan oktober, innan dess bodde han i Kalmar och tävlades där av sin ägare i hoppning upp till 130 cm. Det är en med andra ord en väldigt rutinerad herre, som verkligen älskar att hoppa. Han ger inte den härligaste känslan i ridningen på marken då han inte har världens bästa gångarter och är ganska stel, men så fort hindren kommer fram så blir han en helt annan häst och ridpasset blir så mycket roligare.

 

Det får räcka för idag. Imorgon återkommer jag med ett nytt inlägg och då kommer jag beskriva hur vi förbereder oss inför clinicen. Förhoppningsvis har jag lyckats lista ut hur jag ska lägga upp bilder då också....

 

Vinn biljetter till clinicen!

Boden På söndag den 15:e januari håller en av de mest framstående inom svensk ridsport clinic på Boden ridklubb - nämligen Jens Fredricson. Och nu har du chans att vinna biljetter till clinicen! Kuriren lottar nämligen ut två biljetter (läktarplats). För att vara med och tävla om dessa mejlar du ditt namn och telefonnummer till redaktionen@kuriren.com. Märk mejlet med "Clinic". Tävlingen pågår till och med onsdag den 11:e januari.

Lite mer om Jens Fredricsons långa karriär:
* A-tränare, Agrias profilryttare och vida känd unghästutbildare.
* Landslagsryttare i hoppning sedan -94 med över femtio nationshoppningar. 
* Svensk mästare 2008 och 2012.
* Stallmästare på Ridskolan Strömsholm.
* Utvecklingsansvarig för hoppningen på Svenska ridsportförbundet.

Dagarna innan clinicen kommer deltagare att gästblogga här i ryttarbloggen, så håll utkik.

Lycka till!
/Sabina

Tårar och skratt

Luleå  

 

Hejsan!

Nu var det ett tag sen jag bloggade, så jag tänkte berätta lite om vad som hände dagen innan Kuriren och under själva tävlingen.

Fredag: På fredagen innan blev det ett dressyrpass för Frida. Pelle har nog aldrig känts så bra, vilket dämpade nerverna mycket. På kvällen började förberedelserna. Jag och min kompis Lotta (som hjälpte mig under helgen och peppade när tårarna rann på lördagen) smorde utrustningen och badade Pelle. Det gick bra, men det blev en sen kväll i stallet för vi skulle även bygga fram dressyrstaketet, så det var bara snabbt hem och sova.

Pelle i fredags innan träning

 

Lördag: I lördags när jag vaknade var jag verkligen så nervös. Jag åkte till stallet vid 9-tiden för att sköta insläpp och utsläpp. När det är hemmatävling är det inte bara att tävla utan att jobba också. Efter att vi var klara med jobbet hade mamma redan tagit in Pelle så att Lova skulle hinna knoppa hans man.

 

På framridningen fick jag hjälp av Frida. Pelle tog skänkeln bra, och jag blev extra taggad när det var min tur att starta. När jag kom in på banan kändes allt jätte bra till en början. Men när vi kom till galoppen så bröt Pelle av i vänster varv en gång och sedan en gång till i höger galopp. Eftersom han aldrig gjort så tidigare blev jag så förvånad och så ledsen. Det bara sprutade tårar under tiden jag red klart programmet. Så jag var verkligen inte nöjd. Men det blev ändå en tredje plats och i efterhand kändes det inte så farligt. Vi behöver bara jobba mer med att stärka honom i galoppen, bygga på mer muskler, så att vi orkar.

 

Sedan taggade vi om till LA:1. Pelle var sjukt fin på framridningen och jag var revanschsugen och ville verkligen göra mitt bästa. När vi kom in på banan var han mycket mer framme för skäkeln. Vi gjorde verkligen vårt bästa, på den nivå vi är just nu, och det ledde till procentrekord och en andra plats. Jag är verkligen super nöjd med den ritten.

 

Efter prisutdelningen för LA:1

Söndag: På söndag var jag väldigt nervös när jag gick in på hoppbanan. Jag ville verkligen att det skulle gå bra och det gjorde det. Vi red felfritt och hamnade precis utanför placering. Det enda misstaget var att jag inte kontrollerade hela hästen, så det gick inte att svänga riktigt så snävt som jag ville. Men det kommer.

 

Pelle efter hoppritten i väntan på reslutatet

Sedan var det spännande hela dagen, i väntan på om det skulle bli någon placering i mästerskapet för mig och Pelle. Till slut var resultatet kart och vi knep bronset!

 

Pelle efter prisutdelningen

Nu ser kommande veckan ut så att Pelle får ta det lugnt och chilla. Vi ska ha några lugna veckor framöver nu när tävlingssäsongen är slut. I vinter blir det lek och träning.

Kurirenmästerskapen är verkligen den bästa tävlingen på hela året. Har fått topp hjälp med allt av Lotta och topp ridhjälp av Frida, och så alla som hejar på andra! Har varit roligt att få möjligheten att blogga här på Kuriren.

Bra jobbat alla som deltog i Kurirenmästerskapen! Jag är redan taggad till nästa år, så hoppas vi ses då!

 

Pelle och jag hälsar

//Saga

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar