Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Derbytankar

Luleå Yes. Så var ännu en omgång av division 2 spelad.

Tänker att jag ska dyka in direkt i derbyt.

Bodens BK-IFK Luleå 2-2
Målen, BBK: Jack Green 2.
Målen, IFK: Tetteh Komey 2.

För en gångs skull lyckades jag faktiskt tippa rätt resultat. Trodde på 2-2 (och lämnade en liten brasklapp för 3-3) inför matchen. Det kändes på något vis givet att det skulle bli kryss i den här matchen. Sen var det något förvånande, sett till hur matchen utspelade sig.

Att IFK Luleå skulle vara defensiva var inget förvånande, däremot trodde jag inte att laget skulle backa hem SÅ PASS mycket som man gjorde. Matchplanen tydlig. Alla spelare på rätt sida boll. Inget risktagande. Krymp ytorna och gör det svårt för Boden. Det lyckades ganska bra. Boden skapade någon chans via spelet - men inte supermånga. Målen kom också efter fasta situationer. Däremot var ju BBK det bättre laget, inget snack om saken, och lär vara besvikna att det här slank ur händerna.

Det känns som att jag tjatar om samma saker när det gäller Bodens svaghet i år. Men det går som inte att komma ifrån att försvarsarbetet fallerade vid bägge målen. Visst det är fina prestationer av Tetteh Komey - men det bjuds också på alldeles för mycket vid de två situationerna. Det kostade segern i dag och det måste Boden få ordning på. Redan fyra något onödiga poäng som har försvunnit för laget.

IFK lär vara nöjt med sin poäng. En svår bortamatch. Men det var ingen jätterolig fotboll att bevittna från gästerna. Offensivt saknar jag ganska mycket. Det känns som att laget har så få spelare som deltar i anfallsspelet. Allt som oftast isoleras Komey, Bamba Sama N'Gamb eller Andrea Kimpala med bollen. Eftersom att varken de tre mittbackarna, eller Rob Clark och Emil Johansson följer med särskilt djupt i anfallsspelet så blir det i princip fem gubbar som ska lyckas hitta på något. Det var extra tydligt när laget inte ens ändrade matchplan när Boden fick en utvisning.

Övriga noteringar:


* Febersjuke Max Wårell saknades. Elias Öhman hade visserligen några pigga ruscher innan han drog baksidan och Filip Daunfeldt fick en del uträttat i första halvlek. Men Wårells mer raka spetsegenskaper tror jag hade behövts i en sån här match.

* Bra bredd för övrigt att ha tre så fina alternativ på samma position...

* ...eller att kunna slänga in en sådan som Kevin Roberts för att ändra på en matchbild. Dock hade jag inte bytt ut Arish Nouri i det skedet i matchen. Jag tycker att Nouri var inblandad i en hel del av det Boden skapade.

* Willie Clemons hade jag gärna sett mer av i matchen. Uträttade inte allt för mycket mot IFK:s betongmur. Såg på twitter att han inte var särskilt nöjd med sin egen insats heller.

* Jack Serrant-Green har kommit igång med målskyttet. Säker straff och sedan en stark nick på hörna. Viktigt för självförtroendet.

* Om Tetteh Komeys skada håller honom borta från spel blir det jättetufft framöver för IFK.

* Bamba Sama N'Gamb tog ett litet kliv framåt i dag. Långt ifrån en toppinsats, men tidigare har jag inte tyckt att han haft många rätt - den här dagen tog han i alla fall ett hårt jobb och fick med sig en del bollar i offensiven. Ganska otacksam match att skapa något i. Vill fortfarande se honom ta fler kliv.

* Andrea Kimpala hade varit tio gånger så effektiv om han hade en något vassare teknik. Besitter farten men bollen hänger inte alltid med. En av få spelare som alltid vill utmana. Det ska han ha kredd för, men det skulle kunna hända så mycket mer.

* Joe Masseys framspelning till 2-2 var en delikatess. Bra revansch för missad markering på 0-2.

* Emil Johansson är en riktigt bra fotbollsspelare, även som mittfältare. Men visst märks det tydligare hur bra han är när han är mittback. Han och Rob Clark blir lite för lika på mitten.

* Det är synd att varken Axel Uddström eller Islam Burman lyckas ta en plats i elvan. Ingen av de två (Uddström spelade visserligen väldigt kort tid) visade upp något större självförtroende i sina inhopp. Det var faktiskt ganska stor skillnad jämfört med hur Burman såg ut för två månader sedan i Arcus.

* En som var strålande bra: William Olausson. Det försvarsspel som IFK spelar passar lagkaptenen utmärkt. Vann i princip allt i luften och stod för några läckra crossar i vanlig ordning. Trivs när han får springa mot boll istället för att behöva vända om.

* Slutligen: 751 åskådare tyckte jag var en blek siffra. Kom igen nu alla fotbollsintresserade. Säsongen är igång. Det var en alldeles underbar dag på Boden Arena. Visst, det är bästa publiksiffran på fyra år för Boden i seriesammanhang - men jag hade hoppats på mer. Man minns ju senast lagen möttes i samma serie och det var över 5 000 i publiken. Då visserligen en tisdag i augusti, vilket är betydligt mer gynnsamt. Men bättre än så här kan vi. Jag trodde att minst det dubbla skulle komma.

IFK Östersund-Piteå IF 1-2
Målen, PIF: Joel Edström.

Det verkar ha varit de stora anfallarnas dag i dag. Joel Edström fortsätter på den inslagna vägen från i fjol. Det här är faktiskt en riktigt stark trea av Piteå. Jag tror många lag kommer ha svårt mot Östersund på bortaplan.

Att man dessutom saknade Gustav Nordh och Gustav Rönnbäck-Wallin gör inte det hela mindre imponerande.

Piteå har smugit utanför seriesegersnacket inför säsongen. Fortsätter man spela så här lär man snabbt blandas in där.

Ytterhogdal-GMFF 3-1
Målet, GM: Aaron Spear.

Nytt mål av Spear och ny förlust för Gällivare. Ytterhogdal är också ett lag man nog ska kunna slå om det här ska gå vägen i år. Noterade att laget bara åkte med tre avbytare. Ny målvakt i form av Aleksandar Raickovic som ersätter Valon Babatinca som dragit upp en gammal skada. Tror vi lär få vänja oss med en hel del in och ut i GM i år. Nye tränaren Dave Timmins måste få till spelet, och det snarast.

Anton Olofsson

För många svala serier

Luleå Ja, som ni säkert förstått har jag inte haft semester tills nu. Men det blev den sedvanliga blogg-döden efter semester i år igen. Dels för att det är svårt att hitta just sillynyheter den tiden på året, men även för att det finns så mycket andra arbetsuppgifter att ta tag i.

Men lite grand har hänt, plus att vi snart går in i slutspurten av serierna. 

***

Först och främst kan vi konstatera att det mycket riktigt blev Team TG för Patrik Pettersen. Där har han gjort 1 mål på 3 matcher. Blir intressant att se vad som händer efter den här säsongen för yttern.

***

Oscar Stjernquist fick i fredags sparken från Bodens BK efter en incident som jag har skrivit mer om HÄR. Jag tänker inte gå in mer i detalj på händelseförlopp eller liknande - men kan däremot konstatera att det är ett dåligt besked med sju matcher kvar att spela. Stjernquist är en, i mina ögon, spetsig ytter/forward som är något underskattad men ofta står bakom mycket poäng. Fem mål i år är ett rätt bra facit. Med det sagt har BBK en bred trupp, så jag tror snarare att det påverkar laget på så vis att det skapar en del turbulens och fokus på annat. Det skadar allra mest.

***

BBK kan för övrigt tappa en av sina bästa spelare till nästa säsong. Undertecknad avslöjade förra veckan att Arish Nouri har ett kontraktsförslag att ta ställning till från IFK Luleå. Den typen av mittfältare växer inte på träd så det är förståeligt att så är fallet. Skulle jag slänga in ett bet så tror jag han återvänder till sin moderklubb och i så fall har IFK gjort en riktigt stark förstärkning.

***

Både IFK och BBK ser dock ut att spela division 2 kommande säsong. Boden har kryssat för mycket och IFK har helt tappat konceptet på slutet och har riktigt risig form. Istället är det Piteå som går starkt. Urstarkt till och med. Vilket är precis tvärtemot mitt "expert-tips" inför hösten. Blir intressant att fortsätta följa PIF som har hugg på uppflyttning.

I samma serie ser Gällivare/Malmbergets öde ut att vara förseglat efter förlust mot bottenkollegan IFK Umeå.

***

Årets bästa lag, Piteå IF:s damer, har tyvärr också hamnat i något av en formsvacka och är inte längre i förarsätet att ta hem allsvenskan. Man är fortfarande med i allra högsta grad, men troligen ska det mycket till med det spel laget haft senaste omgångarna.

***

Assi hade en liten chans att haka på toppen i elitettan, men förlusten mot Mallbacken gör att det är 9 poäng upp till Kungsbacka på kvalplats och det har jag svårt att tänka mig att man hämtar in.

***

Division 3 på herrsidan har varit extremt ointressant i år med fullständig Västerbottensdominans. Det är klart att Infjärden åker ur och just nu ligger också IFK Kalix pyrt till. Sen är det väldigt många lag som bör känna oro för att tvingas kvala sig kvar. Bland annat Kiruna.

***

Om division 3 herr varit sömnig är det ingenting emot division 1 dam där Morön varit i en helt egen liga. Både Notviken och Infjärden har varit i ingemansland hela säsongen. Visst man kan slåss om andraplatsen, men det ger ingen uppflyttning.

***

Så nej. Överlag är det lite för många serier som haft lågt intresse för min smak. Man vill känna att Norrbottenslagen är med och fajtar i toppen. Varken elitettan, division 3 eller division 1 har levt upp till det. Vi har lyckligtvis haft en succésäsong i allsvenskan och en division 2 som enligt förväntan haft tre länslag i toppskiktet. Men överlag är det ändå så att man börjar blicka mot nästa år och hoppas på lite bättre utdelning.

Anton Olofsson

Massor av övergångar

Luleå Tjo!

Bloggen befinner sig sedan en vecka tillbaka på semester. Återkomst sker i slutet på augusti. Ett litet sporadiskt inhopp gjorde jag i Coop Cup-semin mellan Notviken och IFK Luleå (mer info om den matchen kommer i ett annat inlägg).

Först några sillypuckar som dykt upp.

***

Sporten avslöjade förra veckan att Patrik Pettersen skulle lämna Norrby och skriva på för Team Thoréngruppen. Well nu är första delen bekräftad. Återstår att se när han presenteras för ny klubb. Tyvärr är känslan att "Putte" aldrig riktigt fick en ordentlig chans på superettanivå. Skador härjade rätt mycket i fjol och i år har han inte varit nära matchtruppen. Synd. Jag tror fortfarande att Pettersen kan befinna sig på den nivån - men det blir säkerligen tufft att få chansen på nytt. Är du 27 år gammal och inte platsar i ett lag på nedre halvan är det nog svårt att väcka intresset hos andra klubbar. Min helt ovetenskapliga känsla säger mig att det krävs en grymt bra avslutning på det här året för att bli erbjuden nytt kontrakt i superettan. Annars får han nog sikta in sig på att spela i en bra division 1-klubb och ta klivet upp den vägen istället.

***

Samuel Naiwo lämnar Piteå för division 1 och Sandviken. För mig kom det en aning förvånande. "Jay" har inte riktigt nått upp till samma nivå som i fjol. Med det sagt har han en potential som tveklöst hör hemma i division 1. Inför säsongen var det väldigt tveksamt om han skulle stanna i PIF. Det mesta talade för att så inte skulle bli fallet, men till slut hamnade han där ändå - mycket på grund av en vadskada som han drabbades av i fjol. Uppenbarligen är han så pass hel att han kan spela - men prestationen har som sagt inte varit densamma.

Det här är så klart ett tufft slag för Piteå som jag anser har en ganska tunn trupp. Visserligen plockades Axel Uddström in under säsong och man har haft bra utveckling på en sådan som Johannes Lidström. Men det går inte att påstå att tappet av Naiwo går obemärkt förbi. Rob Clark är också på väg in, men inte samma spelartyp.

Piteå ligger tvåa efter våromgången (riktigt stark halva) och jag har trott hela tiden att man ska tappa någon placering på hösten. Den känslan förstärks nu. Men det kan ju vara så att man har ersättare på gång. 

Klart är för övrigt också att Marcus Fahlgren Hällström och Joseph Wirtala lämnar för Storfors. Två spelare som inte fått speltid.

***

Boden har plockat in 18-årige engelsmannen Adam North via LFE-projektet. Målvakten kommer från Northampton och blir ett tillskott eftersom Erik Torstensson som dragits med en del skador.

Även backen Jack Lee ansluter, från Dagenham & Redbridge FC

***

Assi IF har värvat Jennifer Askebrand från Notvikens IK. En stabil back/mittfältare som blir intressant att följa på den nivån. Bra när lokala spelare får chansen att utvecklas. Notas har ju sedan tidigare blivit av med Rebecka Lundblad Roth också. Två blytunga tapp. Men laget är redan borta från toppstriden så det gör mindre skillnad för hösten.

Samtidigt lämnar Moa Öhman, 19, för college. Det skrev bloggen om redan innan säsongen och nu är det bekräftat. Jättetalang som man gärna hade sett längre i norrbottnisk fotboll och Assi. Har tagit ytterligare ett kliv den här säsongen och redan nått fjolårets målskörd, 4 fullträffar.

Lämnar gör också Antonia Göransson. Den här säsongens tveklöst mest misslyckade värvning. Eftersom jag jobbar lite för långt ifrån Assi är det svårt att svara på exakt vad som gick snett. Vi kan väl bara lugnt konstatera att det blev pannkaka. 2 starter och 3 inhopp blev facit på en halv säsong.

*** 

Luleå SK har förstärkt truppen. Yttern/forwarden Hassen Fahlid ansluter från GMFF och ytterbacken Samuel Landström från IFK Luleås akademi.

***

Pierré Boman verkar vara klar för Notvikens IK. Bra förstärkning för Notas i så fall. Det var tråkigt när Boman valde att trappa ner inför fjolåret efter sin sejour i IFK Luleå. Tycker han hade en fin utveckling där annars.

***

Axel Olsson, 17, har skrivit A-lagskontrakt med IFK Luleå. Ung talang som vi följer med spänning närmaste åren.

***

Fjolårets succélag IFK Kalix har satt sig i en riktigt dålig sits inför hösten och är nu på nedflyttningsplats. Ett välkommet nyförvärv är backen/mittfältaren Eric Juntti som återvänder efter en halv säsong i Täfteå.

Anton Olofsson

Har vi hört "tidsbrist" förut?

Luleå Mhm, ytterligare ett tränarbyte i den norrbottniska fotbollen. Det känns som att den här säsongen tar något sorts rekord. Först var det en jädra massa nya tränare inför säsongen och sedan har det stormat lika mycket sedan serierna drog igång.

Assi har nu sin tredje huvudtränare på en halv säsong. Redan förra veckan fick vi på Sporten indikationer på att Andreas Nilsson var på väg bort och att Kenth Wärja skulle ersätta. Tyvärr fick vi inte det bekräftat. Men det visade sig stämma. Anledningen med tidsbrist och så vidare har ni säkerligen redan läst om. 

Jag är mer intresserad av vad det får för effekt för laget. Till att börja med är det olyckligt med ytterligare en ny huvudtränare nu när Assi äntligen kommit igång efter en trög start. Faktum är att laget med en fullträff under hösten skulle kunna utmana i den absoluta toppen. Nu tror jag inte så blir fallet. Truppen är lite för tunn för det och jag har svårt att se att man skulle sopa rent även i toppmatcherna.

Det positiva är att det inte finns någon risk för nedflyttning. På det viset är ett tränarbyte harmlöst. Det som förvånar mig lite är att kontraktet med Kenth Wärja är för enbart resten av säsongen. Det verkar lite onödigt att byta tränare igen om det ändå ska in ännu ett nytt namn för säsongen 2019. Jag anser att man i det här läget borde ha rekryterat en huvudtränare och skrivit ett kontrakt för resten av den här säsongen - men också för nästa. Nu kanske sådana planer finns med Wärja, vad vet jag.

***

För som jag har förstått det var det inte helt omöjligt för Andreas Nilsson att fortsätta med Marcus Roininen, även om det har varit en tuff vår. Man hade kunnat genomföra säsongen. Kanske inte på optimalt sätt, men det hade fungerat. Så om man då verkligen vill göra ett byte tycker jag långsiktighet borde ha varit nyckelordet.

***

Det har varit en pannkaka-säsong för Assi och det är faktiskt anmärkningsvärt imponerande att laget är femma i serien med tanke på all turbulens som varit med spelare hit och dit och tränare som lämnat 1,5 vecka innan seriepremiär.

***

I och med att risken är överhängande att Assi hamnar i ingemansland ganska tidigt på hösten är det absolut viktigaste just nu att skapa en bra grund för 2019. Fortsätta utveckla sitt spelsystem. Redan nu prata med spelare om förlängning. Sondera marknaden kring tänkbara värvningar och kvalitetssäkra både kompetens och personlighet. Samt tidigt göra klart med en tränare.

Det känns synd och tråkigt att en ung egenfostrad tränare som Andreas Nilsson tvingas ta ett kliv tillbaka. Visst, det blev lite väl snabba kast från att aldrig ha varit tränare till att få huvudansvar för ett elitettalag - men tänk vilken erfarenhet att bygga vidare på. Förhoppningsvis får vi se honom i nya uppdrag i framtiden.

***

För övrigt kan jag inte låta bli att tycka det är lite kul att Assi skiljs åt med en tränare som har tidsbrist - för att sedan värva en annan tränare, som bor i Boden, och som sa upp sig från IFK Luleå ... på grund av tidsbrist.

Jo, det går att förklara bort. Det går att konstatera att Wärja hoppade på en projektanställning på förbundet som nu är avklarad. Men det börjar bli en lite väl enkel och genomskinlig ursäkt som inte förtäljer hela sanningen. Jag har nämligen ytterst svårt att tro att han skulle ha lämnat IFK Luleå om allt var frid och fröjd. Jag tror också att det döljer sig fler lager kring Andreas Nilssons avhopp - även om just tiden är en stor faktor.

Nåja, allt ska väl inte alltid komma fram. Eller så gör det det.

Anton Olofsson

Mina allstarlag

Luleå Så här i lugna tider går tankarna till lite annat än övergångar och matchanalyser.

En ständig tanke jag brukar gå och fundera lite kring är hur ett toppat Norrbottenslag skulle se ut. Säg att man samlade de absolut bästa som just nu spelar i länet och gjorde en satsning mot division 1 och så småningom superettan. Vilka skulle ta plats och hur skulle elvan se ut?

Det är så klart en svår fråga med många lager. När du vill samla de bästa spelarna och göra ett allstar-lag brukar det oftast betyda att det blir en enorm övervikt på offensiven.

Men om man försöker få ihop en rimlig elva skulle jag nog välja ut följande:

Tomas Adell (IFK Luleå).
Erik Stenberg (Boden)-William Olausson (IFK Luleå)-Fredrik Lundgren (IFK Luleå)-Jakob Johansson-Inga (Boden).
Emil Johansson (IFK Luleå)-Arish Nouri (Boden).
Samuel Naiwo (Piteå)-Willie Clemons (Boden)-Gustav Rönnbäck-Wallin (Piteå).
Tetteh Komey (IFK Luleå).

Det här är en elva där jag inte spekulerat så mycket kring vilka som har störst potential, utan snarare de som för stunden är bäst. En gedigen backlinje med två offensiva kanter som kan komma runt på inlägg. Ett sittande mittfält med bollskicklighet och hårt jobb, samt en dödlig trio där framför. Plus en anfallare som gör mål och kan skapa lägen helt på egen hand. 

Dock är det ju alldeles för många spelare som var tvungen att cuttas. Så jag kände mig nödgad att göra ett andralag också. Och egentligen är det inget som säger att inte det här laget hade vunnit ett möte mellan de två lagen.

Jens Resin (Boden).
Joachim Olofsson (Piteå)-Jacob Lever (GMFF)-James Burgin (Piteå).
Islam Burman (IFK Luleå)-Alex Naylor (Piteå)
Anton Andersson (IFK Luleå)-Max Wårell (Boden)-Oscar Stjernquist (Boden).
Jack Green (Boden)-Joel Edström (Piteå).

Visst kittlar tanken med stjärnlag?

Anton Olofsson

Vad händer när fönstret öppnas?

Luleå Stiltje kan ganska väl beskriva fotbollssäsongen just nu. Serieuppehåll och stängt transferfönster. Det öppnar visserligen på söndag igen men jag har svårt att se någon jättestor aktivitet ske.

Några lag bör det såklart röra sig i. Assi, som visserligen förstärkt med vänsterfotade backen Karlee Pedersen från Korsnäs, har säkert något på gång. Nu är Paulina Hedquist och Frida Jacobsson nära comeback - och tabelläget är lugnt - men det kan trots allt finnas utrymme för något namn till. Och vad sker med Antonia Göransson? Ett av de mest meriterade nyförvärven på senare år i norrbottnisk fotboll, men fastnålad på bänken. Låter inte som någon bra lösning och det skulle ej förvåna mig om hon inte blir kvar säsongen ut.

Gällivare/Malmberget är också i stort behov av spelare. När Yei Gonzales, Aaron Spear och Alun Webb drog så inleddes ett rejält ras där man har 0 poäng och 5-32 i målskillnad på de senaste sex matcherna. Det är inte division 2-klass på truppen i dagsläget och jag hör att det pågår ett arbete med nyförvärv. Det lär tillkomma ett par namn under uppehållet.

IFK Luleå har aviserat att man inte tänker värva (såvida inte Patrik Pettersen ger tummen upp) och att inga fler spelare heller kommer att lämna. Jag vill nog ändå följa sillyn under uppehållet med viss nyfikenhet. Jag vet att klubben vill vara ute i bättre tid än i fjol med truppbygget inför 2019 och det känns inte omöjligt att man förstärker på spelar- eller ledarsidan ur just ett framtidstänk. Dessutom återstår det att se om man får behålla Johan "Lillen" Isaksson säsongen ut. Tränaren skrev bara på ett avtal till uppehållet. 

I övrigt ser jag inte så många klubbar med något större behov. Både Piteå och Boden har trupper som inte nödvändigtvis behöver förstärkning. BBK tog in Jonatan Vikström och mer än så lär inte behövas. PIF har gått starkt på slutet och det vore dumt att ändra på något i det här läget. Rob Clark finns visserligen ledig på marknaden och lär nog vilja spela i Piteåområdet. Tror ändå mer på att det blir någon lösning i typ Storfors eller Infjärden.

Piteås damer har för övrigt meddelat till PT att några förändringar i truppen inte är att vänta under uppehållet. Vilken spännande höst vi har att se fram emot där med en guldjakt.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar