Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Gör comeback som målvakt?

Luleå Ny dag, ny förlängning från Piteå IF. Den här gången är det mycket nyttiga mittfältaren Ellen Löfqvist som har förlängt med 1+1 år. En spelare med stor potential som fortfarande har mycket utveckling i sig.

***

Att James Burgin lämnar IFK Luleå är klart sedan tidigare. Nu är han på provspel med Umeå FC, skriver VK.

***

Uppgifter gör gällande att Erik Torstensson ska ha tränat med Bodens BK i veckan - som målvakt. Återstår att se vad det blir av det. "Togga" har tidigare tränat med Bergnäset också.

***

Förslaget till serieindelningen för division 4 har kommit. Ser ut så här:

Norra: Bodens BK 2, Harads, Heden, IFK Luleå 2, Notviken 2, Parkalompolo, Pålänge, Skogså, Svartbjörnsbyn, Övertorneå.
Södra: Alterdalen, Alvik, Ersnäs, Hemmingsmark, Arvidsjaur, Lillpite, Lira, Luleå SK, Piteå IF 2, Storfors AIK 2.

Anton Olofsson

Så var truppen fylld

Luleå Det blev fullt logiskt en vänsterfotad back som Assi valde att lägga sista krutet på. Shauna Peare, 25, från Irland blev sist in. Omöjligt att veta vad hon går för, men på pappret var det hennes kvaliteter man behövde förstärka med.

I princip alla värvningar den här säsongen är osäkra kort. Det blir upp till bevis för väldigt många av spelarna som kommer utifrån. Slår det väl ut är Assi ett lag för toppen. 

Truppen ser ut så här:

Målvakter: Christina Dineson, Danielle Rice.
Kommentar: Dineson vet vi vad hon går för på elitettanivå. Tanken är att Rice ska ge bra konkurrens. Ser tryggt ut på den här fronten.

Backar: Indira Ilic, Frida Björck, Johanna Andersson, Emilia Lundqvist, Frida Jacobsson, Shauna Peare.
Kommentar: I vanliga fall skulle jag säga att det är i tunnaste laget med tanke på att Jacobsson tidigast är tillgänglig efter uppehållet och har varit borta länge från fotbollen. Med en trebackslinje kan dock det här funka rätt bra. Ilic, Andersson och Lundqvist är en väldigt bra trio som håller hög klass i elitettan. Sen återstår det att se vad Peare går för. Tar irländskan plats i elvan kan man också tänka sig att flytta fram Lundqvist lite. 

Mittfältare: Fernanda da Silva, Lina Henriksson, Josefine Hansson, Amber Simms, Ani Sarkisian, Antonia Göransson, Tilda Westman, Paulina Hedquist.
Kommentar: Kärnan med Fernanda och Henriksson på mitten är intakt och stark. Göransson har potential att vara dominant, men det har samtidigt blivit mycket klubbyten på sistone så även för henne är det upp till bevis - trots de fantastiska meriterna. Sarkisian och Simms måste jag vänta med omdöme kring. Slår det väl ut så ser det faktiskt rätt bra ut på mitten. Då har man råd med att exempelvis Hedquist är skadad. Men ponera att Fernanda skulle gå sönder. Då är det otroligt jobbigt läge.

Anfallare: Erin Craig, Moa Öhman, Emelie Helmvall, Klara Grahn, Cornelia Wiklund.
Kommentar: Helmvall känns given och sen är det upp till kamp mellan främst Craig och Öhman om den andra platsen. Det finns målskyttar i truppen, inget snack om det. Men man kanske inte har den superklara stjärnan som bombar in 20-25 baljor i elitettan.

Summa summarum ser det rätt bra ut. Det gäller att nyckelspelare som Fernanda och Indira Ilic håller sig friska. Exakt hur bra den här säsongen blir kommer bero mycket på hur bra nyförvärven visar sig vara och hur snabbt Pierre Persson får sina idéer att funka. Ska man vinna en serie gäller det vara med från första omgången. Det blir spännande att följa.

Anton Olofsson

Vad är problemet?

Luleå Så ser ännu en tränare och sportchef ut att lämna IFK Luleå. I går kunde Sporten avslöja att Kenth Wärja är på väg att hoppa av. Själv uppger han tidsbrist, men jag vet inte om jag köper den anledningen. Rimligtvis borde inte den situationen ha förändrats så dramatiskt att det helt plötsligt ska vara ohållbart.

Vad är då problemet? Jag vet inte. Jag vet bara vad det snackas om bakom kulisserna. Där sägs det att Brian Wake är svår att samarbeta med och att det ska ha skurit sig. Jag vill här tydliggöra att detta enbart är ett rykte som jag inte kunnat verifiera. Ni får helt enkelt ta det för vad det är. Wärja själv menar att det inte finns några samarbetssvårigheter med någon person i klubben.

Något står i alla fall inte rätt till och jag synar att det enbart är tidsbrist.

En uppmärksam läsare konstaterade att fyra tränare har hoppat av inom ett år: Fredrik Waara, Per Nyström Jensen, Anders Wallerström, Kenth Wärja. Lägg därtill att Hans Boman och Daniel Kalén senaste säsongerna lämnat som sportchefer så syns en tydlig ruljans på ledande positioner som naturligtvis inte är bra för kontinuiteten. Ordförandeposten har också tagit ny form ett flertal gånger (Tobias Lindfors, Ingemar Ek, Nicklas Larsson).

Dock kan väl sägas att Boman och Waara innan dess var ganska länge på sina positioner så det är väl just senaste säsongen som det har varit stormigt.

***

En liten nyhet i division 4 är att Alviks IK har värvat forwarden Magnus Westerberg från Heden.

Anton Olofsson

WOW vilken värvning

Luleå Okej. Vi kan väl säga så här: Antonia Göransson till Assi såg jag INTE komma. Den värvningen känns faktiskt helt otänkbar, men ändå blev det så. Kalixlaget får alltså ett utlandsproffs med 50 A-landskamper på meritlistan. Ett så starkt nyförvärv har aldrig varit i närheten av hemmalagets omklädningsrum på Billerud Arena tidigare.

Jag vet inte hur Assi har lyckats med det här, men ett står säkert. Laget börjar absolut på pappret närma sig den där toppen som man vill tillhöra. Nu har faktiskt truppen blivit starkare än den man hade i fjol. Så såg det definitivt inte ut för några veckor sedan.

Johanna Antti är ju faktiskt bara ett väldigt litet minus jämfört med fjolåret eftersom hon knappt spelade något. Att hon hade varit en nyckelspelare i år är en annan sak. Och Elin Nilsson ersätts rätt dugligt med Antonia Göransson. På så vis är Amber Simms, Danielle Rice och Ani Sarkisian rena plus i den här truppen. 

Pluskontot: Danielle Rice, Amber Simms, Ani Sarkisian, Antonia Göransson.
Minuskontot: Elin Nilsson, Johanna Antti, Amanda Söderholm.

Nu vet jag inte säkert hur några av nytillskotten används på bästa sätt. Men något sånt här skulle Pierre Persson kunna formera sin 3-5-2-uppställning. Och det är inte en dålig elva...

Christina Dineson
Johanna Andersson-Indira Ilic-Emilia Lundqvist
Antonia Göransson-Fernanda da Silva- Lina Henriksson-Amber Simms-Ani Sarkisian
Emelie Helmvall-Erin Craig

Avb: Frida Björck, Josefine Hansson, Moa Öhman, Klara Grahn, Paulina Hedquist, Danielle Rice, Tilda Westman.

***

Gällivare/Malmberget har förstärkt sin trupp med mittfältaren Adib Azrafshan och mittfältaren/anfallaren Mille Hallo Hamasaid. Båda har bland annat ett förflutet i Dalarna med spel i Falun och Dalkurds U19.

***

Bodens BK kan vara på väg att göra en riktigt bra förstärkning i form av backen Chase Miller som ser ut att återvända. Miller spelade i BBK 2015 och var en av lagets bästa spelare. Skulle bli grymt hård konkurrens i backlinjen med honom.

***

Skummade precis igenom Notvikens hemsida och såg att Lucas Lundqvist, som inte fick kontrakt med Boden, är tillagd i deras trupp. Klar övergång?

***

På samma vis så dyker Azamat Ismailov upp i Kirunas trupp. Han sades tidigare vara klar för GMFF, men efter att migrationsverket stängt i Gällivare så blev det en flytt till Kiruna.

Anton Olofsson

Truppen snart full, Assi?

Luleå Assi fortsätter att värva utländskt. I går blev det klart med mittfältaren/anfallaren Ani Sarkisian, 22. Amerikanskan kommer närmast från University of Michigan där hon var lagkapten. Det ska bli intressant att se vad Sarkisian går för. Kalixlaget har börjat fylla på truppen en hel del nu, men det är ju fortfarande oklart vilken kvalitet som nyförvärven besitter. Det återstår helt enkelt att se när serien drar igång.

Målvakter: Christina ­Dineson, Danielle Rice.
Backar: Indira Ilic, Emilia Lundqvist, Frida Björck, Johanna Andersson, Frida Jacobsson.
Mittfältare: Fernanda da ­Silva, Tilda Westman, ­Paulina Hedquist, Cornelia Wiklund, Lina Henriksson, Josefine Hansson, Amber Simms, Ani Sarkisian.
Anfallare: Erin Craig, ­Emelie Helmvall, Moa ­Öhman, Lina Suup, Klara Grahn.

Jag vet inte riktigt om det är något mer på gång till Assi, men ytterligare en back skulle nog inte skada. Nye tränaren Pierre Persson kör visserligen med en trebackslinje - så egentligen kan man klara sig, men kommer vara skadekänslig.

***

Gällivare/Malmberget gjorde klart med Alun Webb i går. Den snabbe walesaren var ett av få utropstecken i Arnes Bil Cup och det kändes fullt naturligt att han skulle få ett kontrakt. Lär göra en hel del poäng den här säsongen.

Anton Olofsson

Synd för Luleå - viktigt för Kalix

Luleå Det blev en kort sejour i IFK Luleå för Andreas Hedman, 19, som bryter kontraktet och återvänder hem till IFK Kalix.

Jag skulle inte kalla det ett tungt avbräck, men jag tycker det är synd att Luleå tappar honom. Av det jag såg i Arcus så var Hedman en pigg injektion i ett emellanåt ganska statiskt IFK. Han vågade utmana och slå ut sin motståndare, något vi annars såg ganska lite av. Med tanke på hans ålder finns det en väldigt stor potential. 

Nu är det oklart hur mycket speltid yttern/anfallaren hade fått i IFK. Ett som är säkert är att han kommer ha en väldigt stor roll i Kalix. Och än är det inte försent att någon gång i karriär vilja elitsatsa. Förhoppningsvis får vi se Hedman på högre nivå om några säsonger i stället.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar