Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 27, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Måste vara ett guldfynd

Luleå Pierre Persson blev alltså Assis tränarlösning. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte slagit mig att han skulle till Kalix. Direkt det blev klart att Fredrik Söderholm skulle lämna så kändes Persson som ett väldigt logiskt val eftersom han varit med på en liknande resa med Växjö och var fri på marknaden. När så Anneli Andersén tackade nej så föll valet på Pierre Persson. Kontakten togs för två veckor sedan och i helgen blev de överens.

Jag skrev en krönika igår om hur jag uppfattade honom som person i samband med en presskonferens. Krönikan finner du HÄR.

Det blev mycket positiva ord, och så är faktiskt känslan. Assi gasar vidare och plockar in ett stort namn. Om klubben hade nöjt sig med en lokal profil tror jag nästa år hade blivit tufft. Det är trots allt bara andra året i elitettan och jag är fortfarande långt ifrån övertygad att klubben kommer upprepa årets prestation. Det känns som att laget maxade - och än vet vi heller inte hur spelartruppen kommer formas. Visst, det är förlängt kontrakt med flera nyckelspelare. Men vi vet ännu inte hur det blir med Johanna Antti, Elin Nilsson och Johanna Andersson. Dessutom sägs Emelie Helmvall ha en ganska besvärlig knäskada som man inte vet hur det blir med.

Jag avvaktar med ett tips innan jag ser truppen. Men min känsla är att den spelarmässigt behöver vara starkare än i fjol för att nå topp 5.

***

Infjärden har gjort klart med Edit Sällström och Smilla Lindbäck.

***

Staffan "Daffy" Renlund och Johan "Knoe" Jonsson blir Älvsby IF:s tränare i division 4 herrar 2018.

***

Daniella Asplund är klar för Storfors

***

Anton Rosengren har förlängt sitt kontrakt med Piteå IF.

***

Igår blev också anfallaren Bama-Sama N´Gamb klar för IFK Luleå. En spelare jag absolut inte hade koll på, men som nye tränaren Brian Wake lär känna till bra från tiden i Ytterhogdal. Vill avvakta med omdömen ett tag, men är lite skeptisk till att man basunerar ut en ny lokal satsning och sedan plockar in en 21-årig fransman som bara har meriter från division 3 i Sverige. Hoppas verkligen att det är ett riktigt guldfynd som IFK har gjort, annars är den svårförsvarad.

***

Notviken har tidigare berättat att man är muntligt överens med 20 spelare. Nu har den första också sajnat ett kontrakt. Det är målvakten Tea Lundmark.

***

Alviks IK kommer flytta upp Sofia Eriksson och Ellen Stråhle till A-laget skriver klubben på sin hemsida.

Anton Olofsson

Luleåbilen snart ett minne blott

Luleå Först Johanna Antti och nu även Elin Nilsson. Assi IF tappar två riktigt bra spelare till nästa säsong. 

Sporten har tidigare avslöjat att Nilsson varit och provtränat med Umeå IK, nu är parterna också överens om ett kontrakt. Det hela har bekräftats på Umeås hemsida.

Högermittfältaren var en av Assis bästa spelare i fjol och visade att hon kunde ta klivet till elitettan på ett galant sätt. Det blir inte lätt att ersätta henne. I Norrbotten ser jag ingen spelare som kan göra det. 

Troligen är det dags för Pierre Persson att plocka fram sitt kontaktnät nu. Det finns ett flertal luckor att fylla - och spelare som bör förlänga.

Jag har försökt få reda på om några fler spelare står under kontrakt med laget (utöver de som har presneterats). Men den infon har varit svår att få tag på. Om vi utgår ifrån det som har meddelats så bör en elva i dagsläget se ut så här:

Christina Dineson
X - Indira Ilic - X - X
x - Fernanda da Silva - Paulina Hedquist - X
Erin Craig - X

Som sagt är det massor av luckor kvar. Då ska man också komma ihåg att exempelvis Hedquist inte var ordinarie i slutet av säsongen i fjol. Frida Björck, Lina Henriksson, Emilia Lundqvist, Johanna Andersson, Josefine Hansson och Moa Öhman är spelare från orten som man absolut bör förlänga med. Men även om man gör det och fyller upp många av "kryssen" så är det i mina ögon inte en elva som tar klivet upp i allsvenskan - vilket är det uttalade målet. Däremot en bra stomme att bygga vidare på och som bör hålla sig i mittenskiktet av tabellen. Jag utgår ifrån att offensiv spets ska hämtas in utifrån.

Vidare finns ett par jätteintressanta talanger i truppen. Tänker då inte minst på Tilda Westman och Cornelia Wiklund.

Slutligen finns också ett stort frågetecken kring Emelie Helmvall. Hon har bekymmer med en knäskada och lockas även av Notviken, vilket vore en geografisk smidig lösning. Särskilt nu när hela "Luleåbilen" (Fredrik Söderholm, Amanda Söderholm, Johanna Antti och Elin Nilsson) försvunnit.

Anton Olofsson

Guldbiljett i Idol - klar för IFK Luleå

Luleå Det är inte ofta jag skriver om övergångar till akademifotboll, men i dag fick jag ett tips jag var tvungen att kolla upp och landade i just det. Casper Finckelsen uppgavs nämligen lämna Skogså för IFK Luleå.

Så jag ringde Kenth Wärja i IFK:s sportråd och det visade sig stämma - men tanken är alltså inte inledningsvis att Finckelsen ska spela med A-laget.

17-åringen från Sävast beskrivs som en talang, men som har haft problem med skador senaste säsongen. Namnet kanske känns bekant? Jo, det är nämligen så att Finckelsen deltog i Idol i år och fick en guldbiljett efter sitt framträdande med låten "This Town" av Niall Horan.

Så en talang på flera plan med andra ord.

Anton Olofsson

Spear är tillbaka

Luleå Under gårdagen kom ytterligare en nyhet kring Gällivare/Malmberget. Trion Aaron Spear, Jimmy Skog och Azamat Ismailov har skrivit på för klubben. För norrbottningar är Ismailov ett nytt namn. Han spelar ytterback/yttermittfältare och kommer närmast från Färila IF i division 5 Hälsingland.

Att Aaron Spear återvänder efter en sejour i Anundsjö är så klart en fin förstärkning. Visserligen gick laget rätt bra även utan honom i fjol, men han kommer definitivt höja kvaliteten i laget.

***

Enligt uppgifter ska Skogså IF ha gjort klart med Ramin Sultanov från Heden. Har inte sett någon bekräftelse än på det.

***

Enligt PT är Alexander Lindahl klar som assisterande tränare i Lillpite.

***

Lovande målvakten Lina Pekula har skrivit på för Storfors AIK.

Anton Olofsson

Assi tappar till Notviken

Luleå Vi börjar närma oss juletid och det verkar också innebära att det är lite färre övergångar att skriva om.

En nyhet finns dock att rapportera. En ganska bra förstärkning faktiskt. Notviken har nämligen knutit till sig Amanda Söderholm, 18, i fjol i Assi. En defensiv kraft som definitivt stärker laget.

EDIT: Nu under dagen har det också blivit klart att Johanna Antti, 18, har skrivit på ett kontrakt med Piteå IF. Jag skulle inte benämna det som en bomb, men en liten knall är det i alla fall. Med tanke på hennes skadebekymmer var det något oväntat, samtidigt visade yttern i matchen mot Växjö - när hon säsongsdebuterade - vilka fina kvaliteter hon besitter.

Det är svårt att kalla det för ett tapp för Assi eftersom hon knappt spelade i fjol. Samtidigt lär det ha funnits stora planer för henne den här säsongen. Så visst är det en förlust.

***

Dessutom har Gällivare/Malmberget gjort två förstärkningar. Det är Miw Sukloed, senast i Harads, och Mac Chahrour, Kiruna, som har skrivit på för laget. Båda två har ett förflutet i klubben sedan tidigare.

Anton Olofsson

Poängspelare återvänder

Luleå Tre nyheter finns att bjuda på denna måndagsförmiddag.

***

Niklas Wiggefors gör comeback i Bergnäsets AIK. En poängmaskin som tillhörde lagets främsta spelare under division 2-sejouren. Tillbaka efter knäskada.

***

Linn Erixon, som har provspelat senaste tiden, är nu också klar för Notvikens IK. Anfallaren/yttern återvänder alltså till sin tidigare klubb. Målfarlig anfallare som definitivt blir en förstärkning. Samtidigt ett tapp för Alvik.

***

Jacob Roberts har skrivit kontrakt med Bodens BK. Den 19-årige yttern kommer närmast från Hedens IF.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar