Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Måste vara ett guldfynd

Luleå Pierre Persson blev alltså Assis tränarlösning. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte slagit mig att han skulle till Kalix. Direkt det blev klart att Fredrik Söderholm skulle lämna så kändes Persson som ett väldigt logiskt val eftersom han varit med på en liknande resa med Växjö och var fri på marknaden. När så Anneli Andersén tackade nej så föll valet på Pierre Persson. Kontakten togs för två veckor sedan och i helgen blev de överens.

Jag skrev en krönika igår om hur jag uppfattade honom som person i samband med en presskonferens. Krönikan finner du HÄR.

Det blev mycket positiva ord, och så är faktiskt känslan. Assi gasar vidare och plockar in ett stort namn. Om klubben hade nöjt sig med en lokal profil tror jag nästa år hade blivit tufft. Det är trots allt bara andra året i elitettan och jag är fortfarande långt ifrån övertygad att klubben kommer upprepa årets prestation. Det känns som att laget maxade - och än vet vi heller inte hur spelartruppen kommer formas. Visst, det är förlängt kontrakt med flera nyckelspelare. Men vi vet ännu inte hur det blir med Johanna Antti, Elin Nilsson och Johanna Andersson. Dessutom sägs Emelie Helmvall ha en ganska besvärlig knäskada som man inte vet hur det blir med.

Jag avvaktar med ett tips innan jag ser truppen. Men min känsla är att den spelarmässigt behöver vara starkare än i fjol för att nå topp 5.

***

Infjärden har gjort klart med Edit Sällström och Smilla Lindbäck.

***

Staffan "Daffy" Renlund och Johan "Knoe" Jonsson blir Älvsby IF:s tränare i division 4 herrar 2018.

***

Daniella Asplund är klar för Storfors

***

Anton Rosengren har förlängt sitt kontrakt med Piteå IF.

***

Igår blev också anfallaren Bama-Sama N´Gamb klar för IFK Luleå. En spelare jag absolut inte hade koll på, men som nye tränaren Brian Wake lär känna till bra från tiden i Ytterhogdal. Vill avvakta med omdömen ett tag, men är lite skeptisk till att man basunerar ut en ny lokal satsning och sedan plockar in en 21-årig fransman som bara har meriter från division 3 i Sverige. Hoppas verkligen att det är ett riktigt guldfynd som IFK har gjort, annars är den svårförsvarad.

***

Notviken har tidigare berättat att man är muntligt överens med 20 spelare. Nu har den första också sajnat ett kontrakt. Det är målvakten Tea Lundmark.

***

Alviks IK kommer flytta upp Sofia Eriksson och Ellen Stråhle till A-laget skriver klubben på sin hemsida.

Anton Olofsson

Stort tapp för Boden

Luleå I helgen blev Boden seriesegrare. I går inleddes truppbygget inför division 1. Det är ingen hemlighet att det är ett stort jobb som sportchef Christian Samuelsson har framför sig. I runda slängar ska väl cirka 20 kontrakt skrivas innan det här är klart. Och nu står det tydligt vad han måste börja leta: en ny förstemålvakt.

Undertecknad kunde avslöja i går att Jens Resin flyttar till Uppsala och inte blir kvar i klubben. Det är naturligtvis synd. Jag tycker att Resin hade varit ett bra namn att bygga vidare på. Nu blir det inte så. Och av vad jag har förstått är även Erik Torstensson, som haft problem med skador, tveksam till en fortsättning. Det innebär att BBK kan behöva två nya keeprar.

Hur ser det då ut i närområdet?

I Piteå har Richard Nordlund sajnat nytt kontrakt. Och i IFK Luleå sitter både Tomas Adell och Gustav Stålnacke sedan tidigare på giltiga avtal.

Går det att lösa ut Adell? Jag vet inte. Men sådana här frågor lär uppstå längs sillyn i år. För det är ett par IFK-spelare som hade varit intressanta att se i BBK, men i princip samtliga har gällande kontrakt med klubben.

Troligen måste Boden titta ännu längre ner i seriesystemet. Finns det då någon i trean som är mogen uppgiften? Simon Lundberg i Bergnäset håller jag högt. Han tror jag hade klarat av att ta steget till BBK. Men frågan är om han är redo att bli förstemålvakt i division 1? Jag hade kunnat tänka mig honom som ett bra andraalternativ, med en något mer rutinerad förstemålvakt. Men då måste man blicka utanför länets gränser. I Västerbotten vet vi att Fredrik Enberg i Skellefteå tar klivet ned i tvåan och att Vladimir Sudar i Team Thorengruppen kan tvingas kvala. Det är två tänkbara namn - men det kommer också med en kostnad som jag tror att Boden gärna hade lagt på en annan position.

***

Kenneth Pääjärvi lämnar Baik efter sex år i klubben. Han öppnar för att träna damlag istället och vill gärna upp på en högre nivå. 

Från flera av varandra oberoende håll kommer uppgifter om att spelare i laget inte velat ha kvar Pääjärvi och att det är orsaken till uppbrottet. Själv menar tränaren att det är hans eget beslut att lämna. I det här fallet kan jag varken säga vad som är rätt eller fel - men lägger fram den info jag fått till mig.

***

Noterar att Piteå-Tidningen skriver att Piteå IF testar Storforstrion Filip Berglund, Hampus Hedquist och Simon Öhlund, samt Alvikaren Henrik Drugge.

Hedquist är en mittfältare jag gillar väldigt mycket. Har det mesta i sitt spel. Drugge har jag bara sett en match i år (derbyt mot Ersnäs på Pålbacka). Då var han matchens lirare så det vore kul att se honom på högre nivå.

***

Notviken har presenterat ett nyförvärv i form av Dany Yasso, 21 år. Yasso är fostrad i Syrianska och kan användas både centralt och på kanten på mittfältet.

Anton Olofsson

Grattis Boden!

Luleå Det är bara att gratulera Bodens BK till seriesegern och en fantastiskt genomförd säsong.

Vad som såg omöjligt ut för några omgångar sedan, vad som egentligen inte ska gå med tio kryss på en säsong, har klubben nu lyckats med.

Vi som såg BBK på försäsongen var nog överens om att laget imponerade mest av Norrbottenslagen. Jag själv tippade laget tvåa efter Hudiksvall. Men de första omgångarna var det krampaktigt. Även om spelet såg helt okej ut, kanske till och med bra, så kom inte poängen.

Personligen riktade jag en del kritik mot lagets centrala försvarslinje, där många mål uppstod. Det står jag fast vid. Men jag är heller inte sämre än att jag kan konstatera att just den lagdelen varit Bodens kanske bästa sedan vändningen kom.
Max Nyqvist har gjort en stor utveckling den här säsongen och har varit hur stabil och duktig som helst på slutet. Matchens lirare nu mot Piteå anser jag. Tillsammans med Jakob Johansson-Inga har mittbackslåset varit ruggigt säkert.

Nyqvist är en av spelarna som gjort en imponerande resa under säsongen. En annan är Kevin Roberts. Inledningsvis hade den egna produkten svårt att konkurrera med Arish Nouri, Willie Clemons och Zac Guerfi - men ju längre säsongen har lidit har Roberts lyckats slå ut den sistnämnde som balansspelare. De två sista omgångarna som jag har sett (mot GMFF och Piteå) har Roberts inte gjort ett enda misstag och varit fantastisk i sin roll på mitten.

I ett lag där ofta sådana som Nouri, Clemons, Jack Green eller Max Wårell nämns så är Max Nyqvist och Kevin Roberts två osjungna hjältar.

Men framförallt måste vi lyfta Tomas Eriksson. Jag visste att det var en bra ledare, en hårt arbetande, sympatisk och fotbollskunnig person. Men jag ska erkänna att jag också hade ett visst tvivel kring att gå direkt från spelarrollen till huvudtränare i ett division 2-lag med toppambitioner. Det frågetecknet försvann dock väldigt snabbt. Eriksson har lyckats med det väldigt många andra tränare, inte minst i Boden, misslyckats med. Nämligen att skapa ett vinnande lag med ett tydligt och roligt spel att titta på. Han har också fått en grupp av väldigt många duktiga individer att bli ett sammansvetsat gäng. Tomas Eriksson är den allra största anledningen till att Boden lyckats i år - och han är utan tvekan ett av de mest spännande tränarämnena vi har i länet.

Slutligen också några goda ord om sportchefen Christian Samuelsson som varit med på hela resan under division 2-tiden. För några år sedan inledde klubben en stor satsning på unga talanger som börjar ge resultat. Sådana som Erik Stenberg och Kevin Roberts spelar stora roller. Från bänken finns sådana som Elias Öhman och Viktor Selini. "Kisse" har också varit duktig på att samla upp spelare runt om i länet för förädling. Tänker då på Filip Daunfeldt och Jakob Johansson-Inga (Kiruna), Max Wårell (Luleå), Jens Resin (Kalix) och Arish Nouri (Luleå/Piteå). Och det som varit grädden på moset den här säsongen är också extremt lyckade importvärvningar i form av Jack Green och Willie Clemons framförallt.

"Kisse" har ett ännu tuffare jobb framför sig, där han i första hand ska få alla spelare att stanna - men sedan även hitta den där extra spetsen för division 1.

Men i kväll är han, och övriga i klubben, värda att bara njuta. Grattis Boden!

Anton Olofsson

Sillysvepet

Luleå En hel del serier är avslutade för den här fotbollssäsongen. Det betyder också att lagbyggen har påbörjats och det är en extremt rolig tid att blogga.

Några nyheter har faktiskt lagen presenterat. Här är det jag har snappat upp hittills.

***

Trotjänaren Richard Nordlund har förlängt med Piteå IF. En rutinerad målvakt att luta sig mot.

***

Jacob Lever, som var Gällivare/Malmbergets bästa spelare den här säsongen, missade lagets avslutande matcher. Anledningen? Han fick ett erbjudande i Kina och valde att dra dit istället. Lite synd, tycker han hade kvaliteter för att spela kvar i Sverige på bra nivå.

***

Infjärdens vassa målskytt Cajsa Hedlund är hett villebråd. Assi är en av klubbarna som har visat intresse för anfallaren som slutade tvåa i skytteligan med 21 fullträffar.

***

Luleå SK har jobbat hårt sedan avancemanget till division 3. Tränaren Andreas Kylmänen har skrivit på ett tvåårskontrakt. Han har också säkrat upp följande spelares namnteckning: Chaho Jamshidi, Lukas Lindenhall, Viktor Taavo, Raimi Sulaimon, Victor Hannu, Jonathan Kylmänen, Sebastian Sandberg, Abshir Gure, Mathias Lindkvist, Måns Engberg, Pontus Sandberg, Samuel Landström Juuso och Alexander Kohkoinen Morin

Det ser redan ut som en bra stomme som blir spännande att följa som nykomling.

***

Luleå SK:s damer blir också nykomling nästa år - i division 1. Ledarstaben kommer se ut så här: Johan Erixon (huvudtränare), Daniel Arfvidsson (assisterande och målvaktstränare), Ulrik Danielsson (assisterande och fystränare).

***

Sedan tidigare var det klart att Birger Grahn hade kontrakt med Notviken som huvudtränare även nästa år. I övrigt blir Nina Nordström (tränare och spelarutvecklare) kvar i ledarstaben. Division 2-laget tränas av Lars Nordström (närmast i Bergnäset).

***

Victor Pettersson, 20, förlänger med Bergnäsets AIK. Mittfältaren/anfallaren har haft en del skadebekymmer och gjorde 1 mål i år på 18 matcher.

***

För en månad sedan avslöjade jag att Arish Nouri hade ett erbjudande från IFK Luleå att ta ställning till. Då var det nog få som kunde förutspå den här utvecklingen på säsongen. Sportsligt känns det som att extremt lite talar för att han återvänder nu. Assistkungen fick frågan idag hur han tänker inför kommande säsong, men meddelade att han bara foksuerar på avslutningen med BBK och att vinna serien.

Anton Olofsson

Drömlistan om Boden går upp

Luleå För en månad sedan snackade jag om svala serier. Men nu när vi är inne i oktober är det i princip bara de glödheta kvar att bevaka.

Ett Piteå IF som har drömläge att ta SM-guld och en division 2-serie där Boden går mot serieseger och IFK Luleå har chans på kvalplats. Det blir grymma veckor att följa.

Jag tänkte borra ner mig lite i Boden i det här inlägget. Väldigt mycket talar för att klubben spelar division 1 nästa år och då är frågan hur truppen står sig?

Rätt bra skulle jag vilja säga. Precis som med alla nykomlingar behövs det någon förstärkning, men stommen skulle inte vara en slagpåse. 

Det finns några riktigt intressanta namn på marknaden, med tydlig koppling till Norrbotten som definitivt skulle se till att BBK skulle hålla sig kvar.

Här är min drömlista med spelare till Boden kommande säsong:

* Patrik Pettersen. Gick ned ett steg till Thoréngruppen i år och har gjort det bra där. Har bättre produktion än under tiden i IFK Luleå och håller hög division 1-nivå. Tänk en offensiv trio med honom, Jack Green och Max Wårell. Det skulle vara en oerhört vass forwardsuppsättning.

* Johannes Nilsson. Har ett gällande kontrakt med Team TG kommande säsong och pluggar dessutom i Umeå. Sannolikheten är väldigt liten att han ska vända tillbaka. Men det är en spelare som skulle kunna fylla samma roll som Pettersen.

* Henrik Millbert. Lite osäkert med kontraktssituationen. Har gjort det väldigt bra i Umeå så det känns också som ett långskott. Men med honom på ena kanten och Erik Stenberg på den andra hade BBK haft grymt bra ytterbackar.

* Sebastian Sandlund. Har kontrakt med Gefle, men klubben är på väg ner i division 1. Kanske läge att bryta, flytta hem och få en jättestor roll? Visserligen lite konstigt att se förre IFK Luleå-kaptenen i Bodens tröja men nu måste sådana gränser brytas om norrbottniska fotbollen ska utvecklas. Bollskickligheten på mitten med Sandlund, Arish Nouri och Willie Clemons vore något alldeles extra.

* Eddy Prugh. Skellefteå är på väg ut och då kanske det är läge att hämta hem en tidigare publikfavorit, kapten och karaktärsspelare? Skulle vara en bra balans om inte annat till Nouri och Clemons. Man ska dock komma ihåg att Kevin Roberts redan i dag gör det med bravur. Så hård konkurrens i så fall.

* Emil Johansson. Sägs sitta på kontrakt med IFK Luleå. Annars vore det intressant att se bodensaren vända hem. BBK behöver stärka upp med en defensivt stark pjäs och då finns det ingen bättre än Emil Johansson i närområdet. 

***

Det finns några fler spelare som figurerar i mitt huvud. Men poängen är den att Bodens startelva redan är så pass bra att det bara behövs 3-4 förstärkningar (förutsatt att alla stannar). En ytterback, en mittback, en ytterforward och kanske en centralmittfältare är det jag skulle satsa på.

Anton Olofsson

För många svala serier

Luleå Ja, som ni säkert förstått har jag inte haft semester tills nu. Men det blev den sedvanliga blogg-döden efter semester i år igen. Dels för att det är svårt att hitta just sillynyheter den tiden på året, men även för att det finns så mycket andra arbetsuppgifter att ta tag i.

Men lite grand har hänt, plus att vi snart går in i slutspurten av serierna. 

***

Först och främst kan vi konstatera att det mycket riktigt blev Team TG för Patrik Pettersen. Där har han gjort 1 mål på 3 matcher. Blir intressant att se vad som händer efter den här säsongen för yttern.

***

Oscar Stjernquist fick i fredags sparken från Bodens BK efter en incident som jag har skrivit mer om HÄR. Jag tänker inte gå in mer i detalj på händelseförlopp eller liknande - men kan däremot konstatera att det är ett dåligt besked med sju matcher kvar att spela. Stjernquist är en, i mina ögon, spetsig ytter/forward som är något underskattad men ofta står bakom mycket poäng. Fem mål i år är ett rätt bra facit. Med det sagt har BBK en bred trupp, så jag tror snarare att det påverkar laget på så vis att det skapar en del turbulens och fokus på annat. Det skadar allra mest.

***

BBK kan för övrigt tappa en av sina bästa spelare till nästa säsong. Undertecknad avslöjade förra veckan att Arish Nouri har ett kontraktsförslag att ta ställning till från IFK Luleå. Den typen av mittfältare växer inte på träd så det är förståeligt att så är fallet. Skulle jag slänga in ett bet så tror jag han återvänder till sin moderklubb och i så fall har IFK gjort en riktigt stark förstärkning.

***

Både IFK och BBK ser dock ut att spela division 2 kommande säsong. Boden har kryssat för mycket och IFK har helt tappat konceptet på slutet och har riktigt risig form. Istället är det Piteå som går starkt. Urstarkt till och med. Vilket är precis tvärtemot mitt "expert-tips" inför hösten. Blir intressant att fortsätta följa PIF som har hugg på uppflyttning.

I samma serie ser Gällivare/Malmbergets öde ut att vara förseglat efter förlust mot bottenkollegan IFK Umeå.

***

Årets bästa lag, Piteå IF:s damer, har tyvärr också hamnat i något av en formsvacka och är inte längre i förarsätet att ta hem allsvenskan. Man är fortfarande med i allra högsta grad, men troligen ska det mycket till med det spel laget haft senaste omgångarna.

***

Assi hade en liten chans att haka på toppen i elitettan, men förlusten mot Mallbacken gör att det är 9 poäng upp till Kungsbacka på kvalplats och det har jag svårt att tänka mig att man hämtar in.

***

Division 3 på herrsidan har varit extremt ointressant i år med fullständig Västerbottensdominans. Det är klart att Infjärden åker ur och just nu ligger också IFK Kalix pyrt till. Sen är det väldigt många lag som bör känna oro för att tvingas kvala sig kvar. Bland annat Kiruna.

***

Om division 3 herr varit sömnig är det ingenting emot division 1 dam där Morön varit i en helt egen liga. Både Notviken och Infjärden har varit i ingemansland hela säsongen. Visst man kan slåss om andraplatsen, men det ger ingen uppflyttning.

***

Så nej. Överlag är det lite för många serier som haft lågt intresse för min smak. Man vill känna att Norrbottenslagen är med och fajtar i toppen. Varken elitettan, division 3 eller division 1 har levt upp till det. Vi har lyckligtvis haft en succésäsong i allsvenskan och en division 2 som enligt förväntan haft tre länslag i toppskiktet. Men överlag är det ändå så att man börjar blicka mot nästa år och hoppas på lite bättre utdelning.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar