Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Tidigare Chelseaspelare till Piteå?

Luleå Det börjar bli lite lågsäsong för övergångar. Det gödslas inte direkt lägnre med nyförvärv. Men en del händer allt jämt:

Piteå IF har exempelvis backen/mittfältaren Momodou Cham på provspel. Den 21-årige norrmannen tillhörde i fjol Oskarshamn och beskrivs som en tvåvägsspelare. Han har också en gång i tiden spelat med Chelsea. Läser även att PT pratat med sportchefen Jens Hedström som säger att provspelaren Markus Mitander inte erbjuds kontrakt.

***

Alviks IK startar om i division 3 med damlaget. Att Anne Lindvall skulle bli huvudtränare var ingen hemlighet. Nu är det också klart att hon förstärks av Blai Rigau (assisterande) och Evelina Bäcklund (målvaktstränare).

***

Kiruna FF har presenterat åtta spelare till som gett klartecken för 2018: Adam Johnson, Emil Siljegren, Brendton Nanuseb, Åke Thornberg, Emil Lund, Linus Carlsson, Max Smedkvist och Hjalmar Sammelin.

***

PT skriver för övrigt också att FC Norrsken har värvat målvakten Anna Carlsson Dahlberg som har ett förflutet i Notviken och Piteå IF. Tommy Jonsson fortsätter som huvudtränare med Robert Bergström vid sin sida. Även Robert Matilainen och Malin Johansson kommer stärka ledarsidan.

Anton Olofsson

Grattis Boden!

Luleå Det är bara att gratulera Bodens BK till seriesegern och en fantastiskt genomförd säsong.

Vad som såg omöjligt ut för några omgångar sedan, vad som egentligen inte ska gå med tio kryss på en säsong, har klubben nu lyckats med.

Vi som såg BBK på försäsongen var nog överens om att laget imponerade mest av Norrbottenslagen. Jag själv tippade laget tvåa efter Hudiksvall. Men de första omgångarna var det krampaktigt. Även om spelet såg helt okej ut, kanske till och med bra, så kom inte poängen.

Personligen riktade jag en del kritik mot lagets centrala försvarslinje, där många mål uppstod. Det står jag fast vid. Men jag är heller inte sämre än att jag kan konstatera att just den lagdelen varit Bodens kanske bästa sedan vändningen kom.
Max Nyqvist har gjort en stor utveckling den här säsongen och har varit hur stabil och duktig som helst på slutet. Matchens lirare nu mot Piteå anser jag. Tillsammans med Jakob Johansson-Inga har mittbackslåset varit ruggigt säkert.

Nyqvist är en av spelarna som gjort en imponerande resa under säsongen. En annan är Kevin Roberts. Inledningsvis hade den egna produkten svårt att konkurrera med Arish Nouri, Willie Clemons och Zac Guerfi - men ju längre säsongen har lidit har Roberts lyckats slå ut den sistnämnde som balansspelare. De två sista omgångarna som jag har sett (mot GMFF och Piteå) har Roberts inte gjort ett enda misstag och varit fantastisk i sin roll på mitten.

I ett lag där ofta sådana som Nouri, Clemons, Jack Green eller Max Wårell nämns så är Max Nyqvist och Kevin Roberts två osjungna hjältar.

Men framförallt måste vi lyfta Tomas Eriksson. Jag visste att det var en bra ledare, en hårt arbetande, sympatisk och fotbollskunnig person. Men jag ska erkänna att jag också hade ett visst tvivel kring att gå direkt från spelarrollen till huvudtränare i ett division 2-lag med toppambitioner. Det frågetecknet försvann dock väldigt snabbt. Eriksson har lyckats med det väldigt många andra tränare, inte minst i Boden, misslyckats med. Nämligen att skapa ett vinnande lag med ett tydligt och roligt spel att titta på. Han har också fått en grupp av väldigt många duktiga individer att bli ett sammansvetsat gäng. Tomas Eriksson är den allra största anledningen till att Boden lyckats i år - och han är utan tvekan ett av de mest spännande tränarämnena vi har i länet.

Slutligen också några goda ord om sportchefen Christian Samuelsson som varit med på hela resan under division 2-tiden. För några år sedan inledde klubben en stor satsning på unga talanger som börjar ge resultat. Sådana som Erik Stenberg och Kevin Roberts spelar stora roller. Från bänken finns sådana som Elias Öhman och Viktor Selini. "Kisse" har också varit duktig på att samla upp spelare runt om i länet för förädling. Tänker då på Filip Daunfeldt och Jakob Johansson-Inga (Kiruna), Max Wårell (Luleå), Jens Resin (Kalix) och Arish Nouri (Luleå/Piteå). Och det som varit grädden på moset den här säsongen är också extremt lyckade importvärvningar i form av Jack Green och Willie Clemons framförallt.

"Kisse" har ett ännu tuffare jobb framför sig, där han i första hand ska få alla spelare att stanna - men sedan även hitta den där extra spetsen för division 1.

Men i kväll är han, och övriga i klubben, värda att bara njuta. Grattis Boden!

Anton Olofsson

Sillysvepet

Luleå En hel del serier är avslutade för den här fotbollssäsongen. Det betyder också att lagbyggen har påbörjats och det är en extremt rolig tid att blogga.

Några nyheter har faktiskt lagen presenterat. Här är det jag har snappat upp hittills.

***

Trotjänaren Richard Nordlund har förlängt med Piteå IF. En rutinerad målvakt att luta sig mot.

***

Jacob Lever, som var Gällivare/Malmbergets bästa spelare den här säsongen, missade lagets avslutande matcher. Anledningen? Han fick ett erbjudande i Kina och valde att dra dit istället. Lite synd, tycker han hade kvaliteter för att spela kvar i Sverige på bra nivå.

***

Infjärdens vassa målskytt Cajsa Hedlund är hett villebråd. Assi är en av klubbarna som har visat intresse för anfallaren som slutade tvåa i skytteligan med 21 fullträffar.

***

Luleå SK har jobbat hårt sedan avancemanget till division 3. Tränaren Andreas Kylmänen har skrivit på ett tvåårskontrakt. Han har också säkrat upp följande spelares namnteckning: Chaho Jamshidi, Lukas Lindenhall, Viktor Taavo, Raimi Sulaimon, Victor Hannu, Jonathan Kylmänen, Sebastian Sandberg, Abshir Gure, Mathias Lindkvist, Måns Engberg, Pontus Sandberg, Samuel Landström Juuso och Alexander Kohkoinen Morin

Det ser redan ut som en bra stomme som blir spännande att följa som nykomling.

***

Luleå SK:s damer blir också nykomling nästa år - i division 1. Ledarstaben kommer se ut så här: Johan Erixon (huvudtränare), Daniel Arfvidsson (assisterande och målvaktstränare), Ulrik Danielsson (assisterande och fystränare).

***

Sedan tidigare var det klart att Birger Grahn hade kontrakt med Notviken som huvudtränare även nästa år. I övrigt blir Nina Nordström (tränare och spelarutvecklare) kvar i ledarstaben. Division 2-laget tränas av Lars Nordström (närmast i Bergnäset).

***

Victor Pettersson, 20, förlänger med Bergnäsets AIK. Mittfältaren/anfallaren har haft en del skadebekymmer och gjorde 1 mål i år på 18 matcher.

***

För en månad sedan avslöjade jag att Arish Nouri hade ett erbjudande från IFK Luleå att ta ställning till. Då var det nog få som kunde förutspå den här utvecklingen på säsongen. Sportsligt känns det som att extremt lite talar för att han återvänder nu. Assistkungen fick frågan idag hur han tänker inför kommande säsong, men meddelade att han bara foksuerar på avslutningen med BBK och att vinna serien.

Anton Olofsson

Drömlistan om Boden går upp

Luleå För en månad sedan snackade jag om svala serier. Men nu när vi är inne i oktober är det i princip bara de glödheta kvar att bevaka.

Ett Piteå IF som har drömläge att ta SM-guld och en division 2-serie där Boden går mot serieseger och IFK Luleå har chans på kvalplats. Det blir grymma veckor att följa.

Jag tänkte borra ner mig lite i Boden i det här inlägget. Väldigt mycket talar för att klubben spelar division 1 nästa år och då är frågan hur truppen står sig?

Rätt bra skulle jag vilja säga. Precis som med alla nykomlingar behövs det någon förstärkning, men stommen skulle inte vara en slagpåse. 

Det finns några riktigt intressanta namn på marknaden, med tydlig koppling till Norrbotten som definitivt skulle se till att BBK skulle hålla sig kvar.

Här är min drömlista med spelare till Boden kommande säsong:

* Patrik Pettersen. Gick ned ett steg till Thoréngruppen i år och har gjort det bra där. Har bättre produktion än under tiden i IFK Luleå och håller hög division 1-nivå. Tänk en offensiv trio med honom, Jack Green och Max Wårell. Det skulle vara en oerhört vass forwardsuppsättning.

* Johannes Nilsson. Har ett gällande kontrakt med Team TG kommande säsong och pluggar dessutom i Umeå. Sannolikheten är väldigt liten att han ska vända tillbaka. Men det är en spelare som skulle kunna fylla samma roll som Pettersen.

* Henrik Millbert. Lite osäkert med kontraktssituationen. Har gjort det väldigt bra i Umeå så det känns också som ett långskott. Men med honom på ena kanten och Erik Stenberg på den andra hade BBK haft grymt bra ytterbackar.

* Sebastian Sandlund. Har kontrakt med Gefle, men klubben är på väg ner i division 1. Kanske läge att bryta, flytta hem och få en jättestor roll? Visserligen lite konstigt att se förre IFK Luleå-kaptenen i Bodens tröja men nu måste sådana gränser brytas om norrbottniska fotbollen ska utvecklas. Bollskickligheten på mitten med Sandlund, Arish Nouri och Willie Clemons vore något alldeles extra.

* Eddy Prugh. Skellefteå är på väg ut och då kanske det är läge att hämta hem en tidigare publikfavorit, kapten och karaktärsspelare? Skulle vara en bra balans om inte annat till Nouri och Clemons. Man ska dock komma ihåg att Kevin Roberts redan i dag gör det med bravur. Så hård konkurrens i så fall.

* Emil Johansson. Sägs sitta på kontrakt med IFK Luleå. Annars vore det intressant att se bodensaren vända hem. BBK behöver stärka upp med en defensivt stark pjäs och då finns det ingen bättre än Emil Johansson i närområdet. 

***

Det finns några fler spelare som figurerar i mitt huvud. Men poängen är den att Bodens startelva redan är så pass bra att det bara behövs 3-4 förstärkningar (förutsatt att alla stannar). En ytterback, en mittback, en ytterforward och kanske en centralmittfältare är det jag skulle satsa på.

Anton Olofsson

För många svala serier

Luleå Ja, som ni säkert förstått har jag inte haft semester tills nu. Men det blev den sedvanliga blogg-döden efter semester i år igen. Dels för att det är svårt att hitta just sillynyheter den tiden på året, men även för att det finns så mycket andra arbetsuppgifter att ta tag i.

Men lite grand har hänt, plus att vi snart går in i slutspurten av serierna. 

***

Först och främst kan vi konstatera att det mycket riktigt blev Team TG för Patrik Pettersen. Där har han gjort 1 mål på 3 matcher. Blir intressant att se vad som händer efter den här säsongen för yttern.

***

Oscar Stjernquist fick i fredags sparken från Bodens BK efter en incident som jag har skrivit mer om HÄR. Jag tänker inte gå in mer i detalj på händelseförlopp eller liknande - men kan däremot konstatera att det är ett dåligt besked med sju matcher kvar att spela. Stjernquist är en, i mina ögon, spetsig ytter/forward som är något underskattad men ofta står bakom mycket poäng. Fem mål i år är ett rätt bra facit. Med det sagt har BBK en bred trupp, så jag tror snarare att det påverkar laget på så vis att det skapar en del turbulens och fokus på annat. Det skadar allra mest.

***

BBK kan för övrigt tappa en av sina bästa spelare till nästa säsong. Undertecknad avslöjade förra veckan att Arish Nouri har ett kontraktsförslag att ta ställning till från IFK Luleå. Den typen av mittfältare växer inte på träd så det är förståeligt att så är fallet. Skulle jag slänga in ett bet så tror jag han återvänder till sin moderklubb och i så fall har IFK gjort en riktigt stark förstärkning.

***

Både IFK och BBK ser dock ut att spela division 2 kommande säsong. Boden har kryssat för mycket och IFK har helt tappat konceptet på slutet och har riktigt risig form. Istället är det Piteå som går starkt. Urstarkt till och med. Vilket är precis tvärtemot mitt "expert-tips" inför hösten. Blir intressant att fortsätta följa PIF som har hugg på uppflyttning.

I samma serie ser Gällivare/Malmbergets öde ut att vara förseglat efter förlust mot bottenkollegan IFK Umeå.

***

Årets bästa lag, Piteå IF:s damer, har tyvärr också hamnat i något av en formsvacka och är inte längre i förarsätet att ta hem allsvenskan. Man är fortfarande med i allra högsta grad, men troligen ska det mycket till med det spel laget haft senaste omgångarna.

***

Assi hade en liten chans att haka på toppen i elitettan, men förlusten mot Mallbacken gör att det är 9 poäng upp till Kungsbacka på kvalplats och det har jag svårt att tänka mig att man hämtar in.

***

Division 3 på herrsidan har varit extremt ointressant i år med fullständig Västerbottensdominans. Det är klart att Infjärden åker ur och just nu ligger också IFK Kalix pyrt till. Sen är det väldigt många lag som bör känna oro för att tvingas kvala sig kvar. Bland annat Kiruna.

***

Om division 3 herr varit sömnig är det ingenting emot division 1 dam där Morön varit i en helt egen liga. Både Notviken och Infjärden har varit i ingemansland hela säsongen. Visst man kan slåss om andraplatsen, men det ger ingen uppflyttning.

***

Så nej. Överlag är det lite för många serier som haft lågt intresse för min smak. Man vill känna att Norrbottenslagen är med och fajtar i toppen. Varken elitettan, division 3 eller division 1 har levt upp till det. Vi har lyckligtvis haft en succésäsong i allsvenskan och en division 2 som enligt förväntan haft tre länslag i toppskiktet. Men överlag är det ändå så att man börjar blicka mot nästa år och hoppas på lite bättre utdelning.

Anton Olofsson

Massor av övergångar

Luleå Tjo!

Bloggen befinner sig sedan en vecka tillbaka på semester. Återkomst sker i slutet på augusti. Ett litet sporadiskt inhopp gjorde jag i Coop Cup-semin mellan Notviken och IFK Luleå (mer info om den matchen kommer i ett annat inlägg).

Först några sillypuckar som dykt upp.

***

Sporten avslöjade förra veckan att Patrik Pettersen skulle lämna Norrby och skriva på för Team Thoréngruppen. Well nu är första delen bekräftad. Återstår att se när han presenteras för ny klubb. Tyvärr är känslan att "Putte" aldrig riktigt fick en ordentlig chans på superettanivå. Skador härjade rätt mycket i fjol och i år har han inte varit nära matchtruppen. Synd. Jag tror fortfarande att Pettersen kan befinna sig på den nivån - men det blir säkerligen tufft att få chansen på nytt. Är du 27 år gammal och inte platsar i ett lag på nedre halvan är det nog svårt att väcka intresset hos andra klubbar. Min helt ovetenskapliga känsla säger mig att det krävs en grymt bra avslutning på det här året för att bli erbjuden nytt kontrakt i superettan. Annars får han nog sikta in sig på att spela i en bra division 1-klubb och ta klivet upp den vägen istället.

***

Samuel Naiwo lämnar Piteå för division 1 och Sandviken. För mig kom det en aning förvånande. "Jay" har inte riktigt nått upp till samma nivå som i fjol. Med det sagt har han en potential som tveklöst hör hemma i division 1. Inför säsongen var det väldigt tveksamt om han skulle stanna i PIF. Det mesta talade för att så inte skulle bli fallet, men till slut hamnade han där ändå - mycket på grund av en vadskada som han drabbades av i fjol. Uppenbarligen är han så pass hel att han kan spela - men prestationen har som sagt inte varit densamma.

Det här är så klart ett tufft slag för Piteå som jag anser har en ganska tunn trupp. Visserligen plockades Axel Uddström in under säsong och man har haft bra utveckling på en sådan som Johannes Lidström. Men det går inte att påstå att tappet av Naiwo går obemärkt förbi. Rob Clark är också på väg in, men inte samma spelartyp.

Piteå ligger tvåa efter våromgången (riktigt stark halva) och jag har trott hela tiden att man ska tappa någon placering på hösten. Den känslan förstärks nu. Men det kan ju vara så att man har ersättare på gång. 

Klart är för övrigt också att Marcus Fahlgren Hällström och Joseph Wirtala lämnar för Storfors. Två spelare som inte fått speltid.

***

Boden har plockat in 18-årige engelsmannen Adam North via LFE-projektet. Målvakten kommer från Northampton och blir ett tillskott eftersom Erik Torstensson som dragits med en del skador.

Även backen Jack Lee ansluter, från Dagenham & Redbridge FC

***

Assi IF har värvat Jennifer Askebrand från Notvikens IK. En stabil back/mittfältare som blir intressant att följa på den nivån. Bra när lokala spelare får chansen att utvecklas. Notas har ju sedan tidigare blivit av med Rebecka Lundblad Roth också. Två blytunga tapp. Men laget är redan borta från toppstriden så det gör mindre skillnad för hösten.

Samtidigt lämnar Moa Öhman, 19, för college. Det skrev bloggen om redan innan säsongen och nu är det bekräftat. Jättetalang som man gärna hade sett längre i norrbottnisk fotboll och Assi. Har tagit ytterligare ett kliv den här säsongen och redan nått fjolårets målskörd, 4 fullträffar.

Lämnar gör också Antonia Göransson. Den här säsongens tveklöst mest misslyckade värvning. Eftersom jag jobbar lite för långt ifrån Assi är det svårt att svara på exakt vad som gick snett. Vi kan väl bara lugnt konstatera att det blev pannkaka. 2 starter och 3 inhopp blev facit på en halv säsong.

*** 

Luleå SK har förstärkt truppen. Yttern/forwarden Hassen Fahlid ansluter från GMFF och ytterbacken Samuel Landström från IFK Luleås akademi.

***

Pierré Boman verkar vara klar för Notvikens IK. Bra förstärkning för Notas i så fall. Det var tråkigt när Boman valde att trappa ner inför fjolåret efter sin sejour i IFK Luleå. Tycker han hade en fin utveckling där annars.

***

Axel Olsson, 17, har skrivit A-lagskontrakt med IFK Luleå. Ung talang som vi följer med spänning närmaste åren.

***

Fjolårets succélag IFK Kalix har satt sig i en riktigt dålig sits inför hösten och är nu på nedflyttningsplats. Ett välkommet nyförvärv är backen/mittfältaren Eric Juntti som återvänder efter en halv säsong i Täfteå.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar