Sivert Mässing

Siverts väderblogg

Jag bloggar om väder, solligan, vädertjänsten, klimatet, miljön, en och annan händelse från livet på landet, Flygmuseet i Luleå och så gör jag historiska tillbakablickar inom Försvarets vädertjänst och Flygvapnet. Jag skriver oftast bara en gång i veckan och då sent på torsdagarna eller på fredagarna. Hittar jag något intressant (o)väder eller nytt väderrekord lägger jag genast ut det här i bloggen eller som nyhetslänk via webbredaktionen. Länkar i blogginäggen är utskrivna i blå fetstil. Aktuella trafik- nöjes- väder- och klimatlänkar finns här i ett eget blogginläggUppdaterad 10 maj 2016.

Majvädret - igen

Men först börjar vi med en kall juninatt. Allra kallast var det vid högfjällsstationen Tarfala (1150 möh) där man uppmätte -9,2 grader som lägst på morgonen 2 juni. Detta var resultatet av ett kortvarigt temperaturfall på morgonkvisten.

Vi får gå tillbaka ända till 1907 för att hitta ett lägre junivärde för en högfjällsstation. Den 2 juni 1907 uppmätte Vassitjåkko på 1372 möh i Riksgränsfjällen hela -12,9 grader.

Maj månad var överlag cirka en grad kallare än normalt i länet. Medeltemperaturen räknas på åren 1961-1990 och efter det har vi haft en smygande global temperaturhöjning så det som vi räknar som normalt ligger lite över det officiella snittet från SMHI. Högsta månadstemperaturen i länet uppmättes den 5 i Piteå med 20,1 grader. Det var långt ifrån majrekordet på 30,6 grader i Svartbyn Överkalix 1971.

I mitten på maj månad fanns det fortfarande en del grova isflak kvar i centrala Bottenviken och de drev sakta mot Bjuröklubb. I övrigt förekom enstaka isbumlingar till sjöss. I skärgårdarna smälte och ruttnade isen långsamt. Intressant är också är att nyis rapporterades till sjöss i norra Bottenviken så sent som den 16 maj. Den sista isen i de norra skärgårdarna försvann de sista dagarna i maj och då fanns bara enstaka isbumlingar kvar till sjöss.

I mitten på månaden kom snösmältningen igång i Norrland. Det blev en sen, lugn vårflod som inte orsakade några större problem denna gång.

Kiruna: Medeltemperatur 2,5 grader mot normalt 4,2 grader. Varmast var det den 18 med 13,7 grader, kallast den 11 med -7,3 grader. Månadsnederbörden blev 29 mm vilket är i stort sett normalt. Månadens största snödjup uppmättes till 78 cm. Solen visade sig en hel del så det blev totalt 248 soltimmar mot normalt 232 timmar.

Luleå: Medeltemperatur 5,4 grader mot normalt 6,4 grader. Varmast var det den 5 med 19,5 grader, kallast den 12 med -5,1 grader. Månadsnederbörden blev 36 mm vilket är i stort sett normalt. Månadens största snödjup uppmättes till 45 cm. Solen visade sig en hel del så det blev totalt 297 soltimmar mot normalt 269 timmar.

Aprilvädret

Den lägsta temperaturen i april fick Naimakka den 18 när temperaturen sjönk till -25,3 grader. Största snödjup i april blev 198 cm i Katterjåkk den 12.

Länet: I norra länsdelen var medeltemperaturen cirka en grad under normalt. Vid kusten var det i stort sett normala medeltemperaturer under april. Varmast i länet var det i Piteå den 4 med 11,9 grader på termometern.

Kiruna: Medeltemperatur -3,1 grader mot normalt -2,8 grader. Varmast var det den 4 med +9,1 grader, kallast den 18 med -20,1 grader. Månadsnederbörden blev 26 mm vilket är i stort sett normalt. Månadens största snödjup uppmättes till 80 cm. Solen visade sig en hel del men det blev lite under normalt och slutade på 169 soltimmar.

Luleå: Medeltemperatur -0,2 grader mot normalt +0,1 grader. Varmast var det den 5 med 8,0 grader, kallast den 3 med -11,0 grader. Månadsnederbörden blev 32 mm vilket är i stort sett normalt. Månadens största snödjup uppmättes till 78 cm. Solen visade sig en hel del så det blev totalt 201 soltimmar.

Europa

Spanien svarade för månadens högsta temperaturer med 34,0° i Córdoba och Las Cabezas de San Juan den 18 april. För den andra ytterligheten svarade Nar'jan-Mar i norra Ryssland med -30,3 grader den 7.

I Trumps USA och grannen Mexiko

Månadens lägsta temperatur rapporterades från stationen Cam Four i norra Kanada med -31,4 grader den 13.

Från Mexiko rapporterades ett antal höga temperaturer i slutet av månaden, exempelvis 46,0 grader från Soto la Marina den 29. Enligt den mexikanska vädertjänstens hemsida var det upp till 50,0 grader vid stationen Huejutla den 26, men den siffran är kanske värd att ta med en nypa salt tills vidare.

Svår hetta rådde under en stor del av månaden i framför allt Pakistan och Indien. I Larkana i Indusdalen i södra Pakistan var det rekordhöga 50,0 grader den 19 april följt av 49,5 grader dagen därpå.

Arktis: Liksom tidigare månader fortsatte det ovanligt varma vädret i Arktis även under april. Men under sommarhalvåret brukar temperaturanomalierna minska i amplitud, och denna april var det som mest 7-8 grader över det normala i ryska delen av Arktis. Det fanns även områden med lite lägre temperaturer än normalt, till exempel delar av Grönland.

Grönland svarade dock för både de högsta och lägsta temperaturerna under månaden med 15,7 grader i Nuuk den 22 och -53,4 grader vid Summit på inre Grönland den 1. I lägre höjdnivåer uppmättes -36,3grader i Mould Bay den 11 och Eureka den 12, båda stationerna är kanadensiska.

Källa: SMHI

Mer majväder finns i föregående blogginlägg.

kinnekulle

Här öppnar du fjällvädersidan

Kolla vägvädret och läget i trafiken här

Här hittar du många andra väder, klimat och trafiklänkar

Ta det lugnt i trafiken och se upp för pinnen i korsningen Smedjegatan - Sandviksgatan i Luleå.

Pinnen som mest blir plockepinn i korsningen Savdviksgatan-Smedjegatan Luleå centrum

Norrbottniskt flyghistora

Väderbloggens länksamling

Jag har uppdaterat väderbloggens länksamling. Det händer ju att hemsidor tas bort, byter namn och tillkommer så länkarna behöver ses över ibland.

Här kommer du till länksamlingen

Stora kontraster mellan norr och söder

Det är stora kontraster mellan norra och södra Sverige. På söndag morgon uppmättes säsongslägsta i köldhålet Nikkaluokta med 21,9 grader. Nikkaluokta ligger där tre dalgångar möts så kalluften rinner ner i byn. Esrange uppmätte -15,7 grader.

Dagens högsta temperatur i landet +9 grader uppmättes i Helsingberg, här i länet var Rödkallen varmast med +4 grader

Dagens största snödjup från norr till söder var: Katterjåkk 37 cm, Esrange 21 cm, Lannavaara 25 cm, Jokkmokk 5 cm, Arjeplog Mysheden 19 cm, Koler 33 cm, Glommersträsk 19 cm. Källa: SMHI

nyis

Ingen service

Jag har haft ett uppehåll i bloggandet över sommaren mycket beroende på att jag har varit i norra Lapplands inland av och till under sommaren och där är det ruskigt dålig mobiltäckning och obefintligt mobilt internet. Minsta fukt i luften så är det inga pinnar allas på telefonen utan det står ”Ingen service” på skärmen. Tack för det telia.

Ingen service för osökt tankarna till hemtjänsten i norra Lappland med sina långa avstånd. Ingen skugga ska falla över personalen de gör sitt bästa och lite till, men de är för få så om flera gamlingar larmar samtidigt tar det sin tid innan en stressad hemtjänstpersonal kommer fräsande med sin tjänstebil från förra larmstället. Ni gör ett fantastiskt jobb, men hur står det till i kommunhusen i glesbygdskommunerna? Har ni tänkt tanken att det skulle behövas mer personal i hemtjänsten och på äldreboendena?

Såg att vintern håller på att inta norra Lapplands inland med minus 14,3 grader i Karesuando, mössa på och därmed har jag återupptaget bloggandet.

Det var ett extremt händelserikt majväder

Nordligaste Sverige berördes av ett för årstiden ovanligt omfattande snöfall under maj månads sista veckoslut. I Kvikkjokk har man inte fått så mycket snö så sent på säsongen sedan 1928.

Några snödjupsrapporter söndag morgon. Katterjåkk 141 cm, Parakka 11 cm, Sadjem 9 cm, Esrange 5 cm, Saittarova 2 cm, Lannavaara 2 cm och Jukkasjärvi 2 cm.

I södra Sverige däremot bjöd helgen bjöd på osedvanligt höga temperaturer. På några håll blev det även nya majrekord medan man på andra håll får gå mycket långt bak i tiden för att hitta högre majtemperaturer. Fler rekord hade förmodligen varit i fara om inte söndagens kallfront hade rört sig såpass snabbt österut. Följande stationer slog eller tangerade sina gamla majrekord:

Ölands norra udde (startår 1851) uppmätte 28,5 grader den 27/5. Tidigare rekordet var 26,4 grader från 1947. Mätningar med maximitermometer infördes 1924. Norrköping (startår 1944) uppmätte 28,6 grader den 28/5. Tidigare rekordet var 28,0 grader från 1992. Mätningar med maximitermometer infördes 1953. Mora (startår 1941) Tangerade den 27/5 sitt majrekord på 28,0 grader från 1974.

För följande stationer fick man gå tillbaka till 1800-talet för att finna ett högre majvärde:
Kalmar (startår 1858) uppmätte 28,9 grader den 27/5. Högre värde där i maj var 1892 då det var 32,5 grader. Mätningar med maximitermometer infördes 1881. Västervik/Gladhammar (startår 1859) uppmätte 29,5 grader, det är den högsta majtemperaturen där sedan 1880 då det var 30,0 grader. Mätningar med maximitermometer infördes 1873. I Stockholm där temperaturmätningar inleddes 1756 blev det den fjärde varmaste majdagen som observerats med 28,9 grader som högst. Rekordet på 29,0 grader har uppmätts vid tre tillfällen, senast 1992 och dessförinnan 1889 och 1811.

Helgens högsta temperatur blev 30,1 grader i Oskarshamn på mors dag den 28 maj. Detta är säsongens högsta temperatur. År 2016 var det 30,5 grader i Varberg, 2014 hade Gävle 30,1 grader i maj medan det var 30,6 grader i Eftra Broen i Halland.

Majsnö och rekordkyla, den 8 - 12 maj var det väldigt kylig luft över södra Sverige, inte minst den 10 maj då den högsta temperaturen den dagen blev ynka 10,1 grader i Göteborg. De kyliga dagarna bjöd på ”aprilväder” med byar av regn, blötsnö, snö och snöhagel. Störst officiellt snödjup den morgonen i Götaland noterades i Skedemossa på Öland med 4 cm. Lite snö la sig även lokalt i Västergötland natten till den 11 maj. Största snödjupet under maj noterades till 205 cm i Katterjåkk den 2 maj.

Nätterna var rejält kalla från Småland i söder till Gästrikland i norr. Den plats som stack ut extra mycket var Visby med -7,8 grader på flygplatsen natten till den 11 maj. Därmed sattes nytt majrekord för Visbys del sedan mätningarna inleddes där 1859 (i en sammankopplad serie för Visby och Visby flygplats). Det tidigare rekordet löd på -7,2 grader från den 3 maj 1965.

Vid Västerbottenskusten har det regnat mycket den 18 där Bjuröklubb mätte upp 36,5 mm i dygnsnederbörd och satte nytt majrekord sedan startåret 1880. Deras tidigare dygnsnederbördsrekord i maj löd på 36,0 mm från den 15 maj 1915.

På de flesta håll i landet har vi haft ett normalt antal soltimmar för månaden. Soligast blev det på Svenska Högarna med dryga 340 timmar. Minst soligt var det i Tarfala med 230 timmar.
Källa: SMHI

Jag återkommer med en mer detaljerad sammanställning för april - maj för framförallt vårt län.

Namn: Sivert Mässing  Bor: i Råneå Jobbar: Tillsyningsman för SMHI:s strålningsstation i Luleå som jag tittar till tre gånger i veckan. Under många år jobbade jag på Kallax väder på F21. Övrigt: Pensionär, torsdags-gubbe på Flygmuseet F 21 på Kallax och fritidspolitiker (MP) i Region Norrbottens Allmänna beredning och fritidsnämnden samt fullmäktige i Luleå kommun.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar