Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Det lyftet var efterlängtat

Klimpfjäll ylva

Kirunatjejen Ylva Stålnacke bröt världscupförbannelsen i Zagreb, Foto: Håkan Svensson

Så glad jag blev idag när länets bästa slalomtjej Ylva Stålnacke äntligen bröt den väldiga världscupbarriären hon kämpat mot under mer än fem år i den alpina cirkusen.

Efter så lång tid, och efter att ha gjort goda resultat i Europacupen, och inte minst på träning, men misslyckats med att få ett andraåk och ta världscuppoäng kom det efterlängtade lyftet i dagens världscupslalom i Zagreb.

Där slutade hon sjuttonde och tog sina första sköna världscuppoäng. Efter 29 missade möjligheter blev det 30: gången gillt.

Skriv upp att Kirunatjejen var glad efter tävlingen. Sprudlande glad.

Ja, hennes glädje gick verkligen genom rutan när hon teveintervjuades efter sitt fina åk, och efter att en stund fått sitta i ledarfåtöljen i målområdet.

­ Det var en otroligt skön känsla att äntligen få ett andraåk och köra bra. Jag gjorde några misstag men höll ihop åken bra, konstaterade Ylva.

Jag har själv varit på plats ett par gånger när Ylva kört för ett andraåk i världscupen men missat, och sett och lyssnat på hennes frustration.

Hon har dock viljestarkt kämpat vidare, övervunnit skador och sjukdom och andra motigheter för att idag lyckas med det hon drömt om så länge. Det känns så roligt och rättvist, för i grunden är Ylva Stålnacke en stor alpin talang.

I slalom som i dag, och kanske i minst lika hög grad i storslalom som i varje fall tidigare varit hennes bästa gren.

När hon nu brutit den världscupbarriären en gång för alla, tror jag det finns alla möjligheter att framöver rad upp nya världscupframgångar både i slalom och storslalom.

Vem som vann..? Ja, frågan behöver knappt ställas. Amerikanskan Mikaela Shiffrin står i en klass för sig på damsidan och vann åter överlägset före Wendy Holdener, Schweiz och trean Frida Hansdotter, som blir det stora svenska damhoppet vid OS i Pyeongchang om en dryg månad och som nu visar en gryende form.

Från skidfronten i övrigt noterar jag att dagens sprint i Tour de Ski blåste bort i ett fasansfullt oväder i Oberstdorf, och självklart var det ett riktigt beslut att slopa dagens sprintetapp av säkerhetsskäl gentemot de aktiva. Touren fortsätter nu med masstartslopp i fri stil i morgon där länshoppet Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, har en god möjlighet att avancera ytterligare i toursammandraget.

Innan ovädret riktigt slog till hann damerna genomföra prologen och där gjorde länshoppet Jennie Öberg en bra körning, och åkte in på 13:e plats. Bara Maria Nordström var bättre av svenskorna på tionde plats i sprintkvalet som vanns av norskan Maiken Caspersen Falla för amerikansken Jessica Diggins. Nu slopas sprinten i Touren som i år kommer att bestå av sex istället för sju etapper. Körningen i prologen kommer dock att ge Jennie Öberg och övriga åkare FIS-poäng. Även på damsidan fortsätter touren i morgon med masstartslopp i fri stil.

Noterbart är också att publikfavoriten Petter Northug Jr kommer till Skandinaviska cupen i Lindbäckstadion i Piteå till helgen. I sista stund anmälde han sig via ett mejl, och självklart jublar man i arrangörstaben med tävlingsledaren Jenny Axelsson i spetsen. Northug kommer att ställa upp i alla tre distanserna, och i sprinten ställs han mot de svenska OS-hoppen Teodor Petersson och Emil Jönsson. Norrmannen behöver visa resultat för att platsa i den norska OS-truppen. På damsidan i Piteå är förstås hemmahoppet Charlotte Kalla det stora affischnamnet.

Håkan Svensson

OS-toppformen på gång

Piteå  

Kalla Foto:Håkan Svensson

OS-toppformen på gång för Charlotte Kalla. Foto:Håkan Svensson

OS-genrepet  kördes i slovenska Planica. En ort som är mest känd som en backhopparmetropol, men som också kan erbjuda rejäla och spännande längdspår.

Dagens klassiska millopp med individuell start kördes på en tuff, men mycket ovanlig bana som inleddes med en kilometer utför, och sedan fortsatte med två kilometers krävande diagonalåkning uppför.

En bana som klippt och skuren för Charlotte Kalla, som dessutom kunde glädja sig åt ett perfekt före, med hårda fina spår.

Hon startade tidigt i det seedade fältet, men visade snabbt att hon ville ha ett bra formbesked med OS i sydkoreanska PyeongChang tre veckor bort.

Snabbt tog hon också kommandot i loppet. Det var bara senare startande finskan Krista Pärmäkoski som höll hennes fart. I slutet hade finskan Charlottes tider att gå på, och tog segern med 3,6 sekunder. Trea var världscupledande Heidi Weng, Norge.

Men andraplatsen för  Kalla var ett härligt formbesked inför OS och oerhört viktigt för självförtroendet inför de tuffa fighterna borta i Sydkorea då också norska essen Marit Björgen och Ingvild Östberg är på plats. De valde bort dagens tävling i sin OS-uppladdning.

En imponerade svensk insats svarade också unga Ebba Andersson som blev femma, vilket är hennes bästa insats någonsin i världscupen, 48 sekunder efter.

Charlotte Kalla tävlar nu inget mer inför OS. Hon kommer att finslipa formen på hög höjd i favoritorten Seiser Alm i norra Italien, och därifrån  åka direkt till OS för att kriga om medaljer. Jag törs nog utlova att det blir såna för Tärendös stolthet.

Såg också att Charlotte på nytt kommenterat de långt gångna planer på regelförändringar som Internationella Skidförbundet, FIS siktar på att sjösätta nästa säsong.  Det nya är att skiathlon ska slopas liksom klassisk sprint. Dessutom vill FIS ha in moment av skicross i längdsporten, och det är framförallt detta som många aktiva stormar emot. Däribland Charlotte Kalla, och jag förstår henne. ”Det var inte för detta som jag börjat åka skidor”, säger hon i en Expressenintervju.

Jag tycker också att det känns helt åt skogen att ta bort skiathlon, som i mitt tycke varit en att FIS bättre förändringar i tävlingsutbudet och som gynnar en komplett skidåkare.

Som vanligt lyssnar FIS inte på de aktiva utan vill bara skapa spektakulära moment i sin sport, och det återstår nu att se var de nya förslagen landar.  Jag skulle definitivt föreslå papperskorgen, men så blir det knappast.

Till sist lite kort om herrtävlingen i Planica: Där visade kazaken Alexey Poltoranin än en gång att han är en grym klassisk åkare. Körde nu ifrån norska fenomenet Johannes Hösflot Kläbo på slutet och vann.

Glädjande trea var Calle Halfvarsson som avslutade starkt och tog den tredje pallplatsen. Det var en viktig framgång för Calle som haft det väldigt tungt i distansloppen i världscupen en lång tid. Nu fick han det besked han behövde inför OS och det stärker hans självförtroende. I sprint vet vi att han håller hög klass – om han står på bena..!

En klar missräkning i dagens klassiska 15 km var vårt OS-hopp Marcus Hellner som aldrig kom in i loppet. Han var långt efter redan från början och slutade 34 , två och en halv minut från täten. Jag inbillar mig att några yttre omständigheter måste ha påverkat honom i dag. Tror inte att hans form är dålig. Det visade gårdagens sprintlopp där han gick till kvartsfinal efter att ha klarat kvalet i en klassisk sprint, vilket han inte alltid gör.

Trots dagens miss räknar jag kallt med att Marcus hinner hitta sitt bästa jag till OS i Sydkorea.Han är en mästerskapsåkare.

Håkan Svensson

Nära det stora lyftet

Luleå Kristoffer Jakobsen . Foto: Håkan Svensson

Nära fullträffen. Kristoffer Jakobsen, Storklintens Alpina var nära det stora lyftet i dag. Foto: Håkan Svensson

Aj, aj aj.. Så synd.

Länets alpina etta Kristoffer Jakobsen från Boden var på väg mot något riktigt fint när han körde ur i det andra åket vid världscupslalomen i Wengen.

Före den tävlingen hade Kristoffer en tolfte plats från Levi förra året som bäst, och jag har bara väntat på att få se något minst lika bra, eller bättre av den talangfulle SKALP-aren.

Chansen fanns verkligen i dag sedan han från sin 49:e (!) startposition på en isig pist kommit ner på en förnämlig niondeplats efter det första åket.

23-årige Kristoffer gladdes över sitt finfina förstaåk och laddade rejält för en ny bra körning i det andra. Mellantiderna signalerade ett nytt toppåk, men plötsligt var chansen borta. Han körde ur och missade en port, och så var den dagen förstörd.

Ja, inte riktigt.

Han trampade upp i backen och körde ner i mål på en 25:e plats i världscupslalomen, vilket ger några sköna världscuppoäng.

­ Riktigt tråkigt, han var på väg mot något stort,  tyckte även André Myhrer, som tog den tredje pallplatsen bakom Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersen.

Kristoffer Jakobsens är inte uttagen till OS så här långt, och hans chanser att få en OS-biljett till PyeongChang, känns små. Eller om möjligheten ens finns efter en rad urkörningar i både Världscupen och Europacupen…

Men personligen skulle jag verkligen välkomna en sådan, även om bodensaren inte har uppnått de formella resultatkrav som SOK (Svenska Olympiska Kommittén) ställer. Helt klart har Kristoffer massor av alpint kunnande i sin kropp, och han kan vara en potentiell skrällgubbe…

Noteringar i övrigt från skidhelgen:

Alla fina framgångar i helgen vid världscupsprintarna i tyska Dresden, där blågult dominerat. Roligast unga Maja Dahlqvist genombrott, där hon med supersmart åkning till och med avgjorde dagens lagsprint. Helt klart får Maja en OS-biljett och får nog åka det individuella sprintloppet i OS. Däremot tror jag att lagsprinten i fri stil i Sydkorea är vikt för duon Charlotte Kalla och Stina Nilsson. Sprinten där är betydligt mer krävande och då behövs en urstark Kalla för att bädda för ett sprintavgörande från Stina Nilssons sida.

JohanHäggström. Foto: Håkan Svensson

Fin världscupdebut av Johan Häggsröm, Piteå Elit i Dresden. Foto: Håkan SVensson

Piteå Elits Johan Häggström har fått debutera i världscupen i helgen. Det har varit en debut med mersmak. Han var på vippen att kvala in till den individuella sprinten i går, och gjorde fina lopp när han idag körde final i lagsprinten tillsammans med Karl-Johan Westberg. Laget hamnade sexa. Sverige-ettan med Emil Jönsson och Teodor Peterson som kom tvåa efter Italien med vasse Pellegrino som spurtraket. Positivt i helgen har varit att vi fått se att unga norska fenomenet Johannes Hösflot Kläbo går att besegra.

I skicrosstjärnan Sandra Näslund från Kramfors har Sverige sitt kanske största guldhopp på OS. Hon har dominerat världscupen i Idre i helgen, och är oerhört stabil i den svåra grenen skicross. Tekniskt skicklig och mentalt stark.

Håkan Svensson

Allt hetare medaljhopp

Piteå Dagens stora glädjeämne på skidfronten med norrbottniska ögon är förstås Piteå-tjejerna Anna Magnusson och Hanna Öbergs starka insatser i det svenska skidskyttelaget som fick kliva upp på pallen som trea  vid världscupen i tyska Ruhpolding.

Efter fina inledande sträckor av Linn Persson och Mona Brorsson förde Anna Magnusson upp Sverige till tätskiktet. Hon växlade över till Hanna Öberg på slutsträckan endast 16,9 sekunder från ledningen.

På den tuffa slutsträckan var Hanna Öberg tillbaka efter sjukdom. Hon ställdes mot en rad stjärnor med tyskan Laura Dahlmeier i spetsen. Hanna åkte strålande och laget hade till och med segerchans, men tyvärr missade hon sista skottet i stående och fick nöja sig med tredjeplatsen efter Tysklands Laura Dahlmeier och Italiens Francesca Sanfilippo. Hanna var 17,2 sekunder från segern, och tredjeplatsen var den andra raka pallplatsen för Sverige som blir allt stabilare lagmässigt.

Sveriges skidskyttedamer kliver nu fram som en allt hetare medaljkandidat inför OS i PyeongChang, och efter dagens tävling meddelade tränaren Wolfgang Pichler att om inte något oförutsett händer så blir det dagens lag som också kör OS-stafetten i skidskytte. Spännande!

Noterbart ur norrbottnisk synvikel i dag är också en god världscupdebut för längdsprintern Johan Häggström, Piteå Elit, i Dresden. Häggström nära kvartsfinal i debuten. Han missade kvarten med endast 0,45 sekunder. Häggström kör teamsprint i morgon i den tyska staden vid floden Elbe.

Håkan Svensson

Norrbotten levererar

Piteå

Sådärja. Norrbotten är ett ledande län och  levererar verklingen i U 23, och juniorsammanhang på längdsidan. Ett klart bevis på det är dagens uttagning av de svenska lagen till U 23-VM och Junior-VM i schweiziska Goms 28/1 - 3/2 2018 samt Juniorlandskampen i finska Vuokatti 26-28/1 2018.

Norrbotten får med inte mindre än sju åkare till de olika mästerskapen. Det är ett strålande resultat, och ett fortsatt tecken på att länet kan producera talanger för framtiden.

De sju åkarna är: U 23-VM i Goms: Emma Ribom, Lisa Vinsa, Björn Sandström, samtliga Piteå Elit. Junior-VM i Goms: Maja Majbäck. Juniorlandskampen i Vuokatti. Pål Jonsson, Olivia Alm, Strömnäs GIF samt Moa Majbäck, Jukkasjärvi.

Självklart är det intressant att konstatera att påbrå betyder en hel del i längdsporten eftersom flera av länets kommande stjärnor är barn till tidigare storåkare i länet. Jag tänker på ess som Christer Majbäck och Niklas Jonsson, som plockat en rad medaljer i OS och VM.

– Vi har en stark och bred trupp som åker till Goms för att prestera, medan målet för de yngre åkarna i Vuokatti i första hand är att skaffa sig internationell erfarenhet, säger förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Den 28 januari till den 3 februari arrangeras junior- och U23-VM på längdskidor i den vackra dalgången Goms i Schweiz. Tävlingarna avgörs på Nordic Center i den lilla alpbyn Ulrichen, som ligger på dryg 1 300 meters höjd.
– U23- och JVM är säsongens stora mål för de yngre åkarna då de vill prestera bra och visa framfötterna, säger Rikard Grip. Han har tagit ut lagen tillsammans med ansvariga tränare – exnorrbottningen Fredrik Uusitalo, U23, och Mattias Nilsson och Sanna Eklund, juniorer.

Förra året blev ett framgångsrikt mästerskap i Park City, USA, då de svenska damerna tog tre guld, ett silver och ett brons. I år finns inte medaljörerna med i lagen, som består av en blandning av erfarna åkare och åkare som gör sitt första mästerskap.

I juniorlandslaget ingår bland andra två medaljörer från ungdoms-OS i Lillehammer 2016 – Moa Lundgren och Johanna Hagström.
– Juniordamerna har medaljchanser även i år, även om förra årets medaljör, Ebba Andersson, saknas i laget i år. Moa Lundgren vann till exempel alla tre tävlingar i helgens Scandic cup i Östersund, berättar landslagtränare Mattias Nilsson.
– Herrarna har inte lika stor vana av att möta internationellt motstånd, så det blir en viktig erfarenhet för dem att få komma ut och tävla på sin högsta kapacitet.

U23-laget består bland andra av Emma Ribom, som fanns med i guldstafettlaget från JVM 2016.
– Vi har fått ihop ett bra gäng åkare som har gjort bra resultat internationellt och visat framfötterna på till exempel Skandinaviska cupen i år. Flera av dem var med i antingen U23-laget eller J-laget förra året och har nu fått ytterligare ett år med träning i kroppen. Det blir spännande att se vad det räcker till, säger Fredrik Uusitalo, landslagstränare.
– För oss ledare blir den viktigaste uppgiften att ge bra förutsättningar för åkarna att nå sina individuella mål och ge dem möjlighet att fajtas i toppen.

Förbundskaptenen ger exempel på en sådan förutsättning.
– Truppen reser ner sju dagar innan första tävling för att vänja sig vid den höga höjden och få bästa möjliga förberedelser för att kunna göra ett bra mästerskap, berättar Rikard Grip.

Innan de äldre åkarna tävlar i Goms åker det uttagna landslaget för 17–18-åringar till Vuokatti i Finland på Juniorlandskampen. Även dit har sex damer och sex herrar tagits ut. Irina Persson är ansvarig ledare i Vuokatti.


Landslaget till U23-VM 29/1 – 2/2 2018 – Goms, Schweiz
Damer

Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge SK, Emma Ribom, Piteå elit, Elina Rönnlund, IFK Umeå, Lisa Vinsa, Piteå elit.

Herrar
Filip Danielsson, SK Bore, Eddie Edström, Stockviks SF, Anton Persson, SK Bore, Björn Sandström, Piteå elit.

Landslaget till junior-VM 28/1 – 3/2 2018 – Goms, Schweiz
Damer

Johanna Hagström, Ulricehamns IF, Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, Emma Larsson, IFK Mora SK, Moa Lundgren, IFK Umeå, Maja Majbäck, Jukkasjärvi IF, Alicia Persson, Stockviks SF.

Herrar
Axel Aflodal, Sundbybergs IK, Gustav Berglund, IFK Mora SK, Leo Johansson, Skillingaryd FK, Simon Karlsson, IFK Umeå, Jakob Nystedt, Hudiksvalls IF, Erik Rosjö, IF Hallby SK.

Landslaget till Juniorlandskampen 26–28/1 – Vuokatti, Finland
Damer

Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK, Olivia Alm, Strömnäs GIF, Moa Hansson, Landsbro IF SK, Moa Majbäck, Jukkasjärvi IF, Katrin Sjödén, Älvdalen IF, Tilda Östberg, Stora Tuna IK.

Herrar
Pål Jonsson, Strömnäs GIF, Gustav Kvarnbrink, IFK Umeå, Jonathan Norder, IF Hallby SOK, Samuel Oskarsson, SK Leksand, William Poromaa, Åsarna IK, Ossian Rosenberg, Åsarna IK.

Tävlingsprogram U23-/JVM, Goms
28 januari – sprint (F), juniorer
29 januari – sprint (F), U23
30 januari – 5/10 km (K), juniorer
31 januari – 10/15 km (K), 10/15 km (K), U23
1 februari – skiathlon 5+5/10+10 km (K/F), juniorer
2 februari – skiathlon 7,5+7,5/15+15 km (K/F), U23
3 februari – stafett 4x3,3/4x5 km, juniorer

Tävlingsprogram Juniorlandskampen, Vuokatti
26 januari – sprint (F)
27 januari – 5/10 km (K)
28 januari – stafett 3x3/3x5 km

Håkan Svensson

Favoriter som höll

Rosvik Som väntat fick schweizaren Dario Cologna och norskan Heidi Weng kliva högts upp på prispallen i Tour de Ski efter att framgångsrikt ha klättrat uppför monsterbacken Alpe Cermis. Det kändes givet i förväg, och duon levde utan minsta problem upp till favoritskapet även på slutetappen.

Helt klart blir både Cologna och Weng starka medaljkandidater vid vinterns stora höjdpunkt OS i Pyeongchang om en månad.

Det skulle förvåna mig rejält om inte Cologna, som nu vann Tour de Ski för fjärde (!) gången, också får kliva högst på OS-prispallen. Hans grundmurade kapacitet och allroundförmåga ger honom alla chanser. Den här säsongen inledde han lite tveksamt men lagom till tourstarten i Lenzerheide kom formen, och allt talar för att han med sin rutin också kan förvalta fart och styrka till OS.

Heidi Weng har också en stark grundkapacitet och kommer att kriga om alla OS-medaljer, även gulden, med bland andra landsmaninnorna Ingvild Flugstad Östberg ( Tour de Ski-tvåa), Ragnhild Haga och Marit Björgen, samt Sveriges stora hopp Charlotte Kalla och Stina Nilsson, och även några till.

Ur svensk synvinkel blev touren ingen höjdare. Det bästa var nog Daniel Rickardssons avslutande klättring, som imponerade stort på mig. Så stora och kraftiga killar brukar ha det jobbigt uppför det busbranta slalomhanget, men i dag var det bara norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby, som gjorde sitt bästa tourlopp, som var snabbare i klättringen. Daniel slutade åtta totalt i touren och tangerade sitt tourbästa.

Jag tror att Rickardsson har mycket mer att ge inför OS, och naturligtvis blir han en nyckelspelare i det svenska stafettlaget som har stolta traditioner att försvara.  I det laget ser jag i nuläget Daniel på den andra klassiska sträckan som alltid varit en av de viktigaste i skidstafetter. På skatesträckorna har vi Marcus Hellner och Calle Halfvarsson. Jag hoppas verkligen att den senare hittar den form han hade i säsongupptakten. Fjärde mannen i laget, sannolikt startmannen.., kan vara Jens Burman/Oskar Svensson eller någon annan. Men den uttagningen känns inte lätt.s med Sveriges begränsade bredd på toppen elitmässigt.

Marcus Hellner kände problem i sina luftrör inför avslutningsetappen på touren i dag och valde att kliva av, och det är nog inte mycket att säga om utifrån det tråkiga läge han hade inför klättringen. Att kriga om en sjunde-åttonde plats är inget för honom. Till OS tror jag fortfarande att han kan hitta storformen, när skruvar ner mängdträningen och tempoladdar inför mästerskapet. '

Jennie Öberg kämpade tappert i backen och var 27:e tjej i klättringen vilket gav en slutlig 25:e plats i touren.

Från Skandinaviska cupen i Piteå noteras att Charlotte Kalla fick ge sig i spurten på tvåmilen, och det kanske inte heller är speciellt märkligt med tanke på hennes urladdningar i sprinten och 10 km fritt tidigare på Lindbäcksstadion. Glädjande med norrbottniska ögon har varit unga Lisa Vinsas framfart  spåret med en sjätte och en femteplats i dag.

En herre som lämnar Piteå med myror i huvudet är nog Petter Northug, som kanske redan bränt sin OS-chans. Han floppade rejält på dagens masstart över tre mil, och jag har lite svårt att se hur han ska hitta en vinnande kapacitet till norska mästerskapen och kommande världscuptävlingar före OS.

En svensk höjdare i helgen har varit skidskyttarnas insatser i tyska Oberhof. Först tog damerna, med Piteåtjejen Anna Magnusson på andra sträckan, tredjeplatsen i stafetten. Den första pallpllatsen på sju år. Övriga i laget var Linn Persson, Elisabeth Högberg och Mona Brorsson. Sedan smällde de svenska herrarna Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström till och vann herrstafetten efter jättebra skytte under ytterst svåra förhållanden. Det var första stafettsegern i världscupen för ett svenskt herrlag sedan 2009. Både herr och damlagen är OS-klara och det ska bli intressant att följa dem borta i Sydkorea.

Noterbart är också att den kanske bästa svenska skidskyttetjejen, Hanna Öberg från Piteå, inte var med i laget på grund av sjukdom. Hoppas hon är kurant till nästa helgs drabbningar i skidskytte-Mekkat Ruhpolding.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar