Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Laddar med OS i sikte

Klimpfjäll  Det svenska längdlandslaget bygger nu form inför OS den kommande vintern i Sydkorea. Det sker på träningsläger i Värmland för damerna och i de franska alperna för herrarna. Närmare bestämt Torsby och franska Villard de Lans.

De norrbottniska färgerna försvaras av Marcus Hellner, Gellivare Skidallians och Sofia Henriksson, Piteå Elit som båda ingår i A-laget på längdsidan.

Jämsides med landslagsgänget tränar som bekant Charlotte Kalla, Piteå Elit på egen hand utanför landslaget tillsammans med tränaren Magnus Ingesson och Kalla-teamet.

Charlotte har haft en lyckosam träningssommar och även imponerat stort i rullskidtävlingar och annat. Tärendös stolthet går mot en ny stark säsong, där mycket talar för att hon kommer att ta ädla medaljer i OS.

När det gäller landslaget så drog längdlandslagets damer under söndagskvällen till Värmlande för att bygga vidare på formen inför OS-säsongen, och i dag åker herrarna till de franska alperna med samma uppgift.

 - Vi har ett bra driv i laget , både bland åkare , tränare och vallarna . Alla ser fram emot höstens hårda jobb inför en spännande vinter, säger förbundskapten Rikard Grip.

Två veckor efter det att lägret i Vålådalen avslutades åker laget på nästa läger. Medan damerna ska blanda barmarksträning med skidåkning i värmländska Torsby, förlänger herrarna sommarträningen i franska Villard de Lans.
– Åkarna kommer att jobba med att förbättra detaljer och kapacitet ytterligare inför vintern i samråd med tränarna. I Torsby finns även vallarna på plats för att fortsätta arbetet med att testa skidor, berättar Rikard Grip.

Europalägrena är en viktig del av höstträningen och för andra året i rad åker landslaget till det franska träningsmeckat Villard de Lans.
– De har en väldigt bra träningsterräng med bland annat en cirka sex kilometer lång rullskidbana. Dessutom går det att göra fina rullskidturer runt om i bergen. Vi får också möjlighet till bra löpning och skidgång i slalombackarna, säger herrtränare Lars Selin och berättar att man även i år planerar en del träning tillsammans med franska elitåkare som bröderna Fourcade och Robin Duvillard.

Förutom den fina terrängen bidrar även klimatet till att laget gärna återvänder till orten.
– Det är skönt att komma iväg söderut den här tiden på året då det ofta är lite varmare och bättre träningsväder än hemma i Sverige, säger Lars Selin.

Åkare i Torsby 27/8 – 1/9
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Anna Dyvik, IFK Mora SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb, Sofia Henriksson, Piteå elit, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK.

Åkare i Villard de Lans 28/7 – 7/9
Jens Burman, Åsarna IK, Axel Ekström, Garphyttans IF, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare skidallians, Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Nära det stora lyftet

Luleå Kristoffer Jakobsen . Foto: Håkan Svensson

Nära fullträffen. Kristoffer Jakobsen, Storklintens Alpina var nära det stora lyftet i dag. Foto: Håkan Svensson

Aj, aj aj.. Så synd.

Länets alpina etta Kristoffer Jakobsen från Boden var på väg mot något riktigt fint när han körde ur i det andra åket vid världscupslalomen i Wengen.

Före den tävlingen hade Kristoffer en tolfte plats från Levi förra året som bäst, och jag har bara väntat på att få se något minst lika bra, eller bättre av den talangfulle SKALP-aren.

Chansen fanns verkligen i dag sedan han från sin 49:e (!) startposition på en isig pist kommit ner på en förnämlig niondeplats efter det första åket.

23-årige Kristoffer gladdes över sitt finfina förstaåk och laddade rejält för en ny bra körning i det andra. Mellantiderna signalerade ett nytt toppåk, men plötsligt var chansen borta. Han körde ur och missade en port, och så var den dagen förstörd.

Ja, inte riktigt.

Han trampade upp i backen och körde ner i mål på en 25:e plats i världscupslalomen, vilket ger några sköna världscuppoäng.

­ Riktigt tråkigt, han var på väg mot något stort,  tyckte även André Myhrer, som tog den tredje pallplatsen bakom Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersen.

Kristoffer Jakobsens är inte uttagen till OS så här långt, och hans chanser att få en OS-biljett till PyeongChang, känns små. Eller om möjligheten ens finns efter en rad urkörningar i både Världscupen och Europacupen…

Men personligen skulle jag verkligen välkomna en sådan, även om bodensaren inte har uppnått de formella resultatkrav som SOK (Svenska Olympiska Kommittén) ställer. Helt klart har Kristoffer massor av alpint kunnande i sin kropp, och han kan vara en potentiell skrällgubbe…

Noteringar i övrigt från skidhelgen:

Alla fina framgångar i helgen vid världscupsprintarna i tyska Dresden, där blågult dominerat. Roligast unga Maja Dahlqvist genombrott, där hon med supersmart åkning till och med avgjorde dagens lagsprint. Helt klart får Maja en OS-biljett och får nog åka det individuella sprintloppet i OS. Däremot tror jag att lagsprinten i fri stil i Sydkorea är vikt för duon Charlotte Kalla och Stina Nilsson. Sprinten där är betydligt mer krävande och då behövs en urstark Kalla för att bädda för ett sprintavgörande från Stina Nilssons sida.

JohanHäggström. Foto: Håkan Svensson

Fin världscupdebut av Johan Häggsröm, Piteå Elit i Dresden. Foto: Håkan SVensson

Piteå Elits Johan Häggström har fått debutera i världscupen i helgen. Det har varit en debut med mersmak. Han var på vippen att kvala in till den individuella sprinten i går, och gjorde fina lopp när han idag körde final i lagsprinten tillsammans med Karl-Johan Westberg. Laget hamnade sexa. Sverige-ettan med Emil Jönsson och Teodor Peterson som kom tvåa efter Italien med vasse Pellegrino som spurtraket. Positivt i helgen har varit att vi fått se att unga norska fenomenet Johannes Hösflot Kläbo går att besegra.

I skicrosstjärnan Sandra Näslund från Kramfors har Sverige sitt kanske största guldhopp på OS. Hon har dominerat världscupen i Idre i helgen, och är oerhört stabil i den svåra grenen skicross. Tekniskt skicklig och mentalt stark.

Håkan Svensson

Allt hetare medaljhopp

Piteå Dagens stora glädjeämne på skidfronten med norrbottniska ögon är förstås Piteå-tjejerna Anna Magnusson och Hanna Öbergs starka insatser i det svenska skidskyttelaget som fick kliva upp på pallen som trea  vid världscupen i tyska Ruhpolding.

Efter fina inledande sträckor av Linn Persson och Mona Brorsson förde Anna Magnusson upp Sverige till tätskiktet. Hon växlade över till Hanna Öberg på slutsträckan endast 16,9 sekunder från ledningen.

På den tuffa slutsträckan var Hanna Öberg tillbaka efter sjukdom. Hon ställdes mot en rad stjärnor med tyskan Laura Dahlmeier i spetsen. Hanna åkte strålande och laget hade till och med segerchans, men tyvärr missade hon sista skottet i stående och fick nöja sig med tredjeplatsen efter Tysklands Laura Dahlmeier och Italiens Francesca Sanfilippo. Hanna var 17,2 sekunder från segern, och tredjeplatsen var den andra raka pallplatsen för Sverige som blir allt stabilare lagmässigt.

Sveriges skidskyttedamer kliver nu fram som en allt hetare medaljkandidat inför OS i PyeongChang, och efter dagens tävling meddelade tränaren Wolfgang Pichler att om inte något oförutsett händer så blir det dagens lag som också kör OS-stafetten i skidskytte. Spännande!

Noterbart ur norrbottnisk synvikel i dag är också en god världscupdebut för längdsprintern Johan Häggström, Piteå Elit, i Dresden. Häggström nära kvartsfinal i debuten. Han missade kvarten med endast 0,45 sekunder. Häggström kör teamsprint i morgon i den tyska staden vid floden Elbe.

Håkan Svensson

Norrbotten levererar

Piteå

Sådärja. Norrbotten är ett ledande län och  levererar verklingen i U 23, och juniorsammanhang på längdsidan. Ett klart bevis på det är dagens uttagning av de svenska lagen till U 23-VM och Junior-VM i schweiziska Goms 28/1 - 3/2 2018 samt Juniorlandskampen i finska Vuokatti 26-28/1 2018.

Norrbotten får med inte mindre än sju åkare till de olika mästerskapen. Det är ett strålande resultat, och ett fortsatt tecken på att länet kan producera talanger för framtiden.

De sju åkarna är: U 23-VM i Goms: Emma Ribom, Lisa Vinsa, Björn Sandström, samtliga Piteå Elit. Junior-VM i Goms: Maja Majbäck. Juniorlandskampen i Vuokatti. Pål Jonsson, Olivia Alm, Strömnäs GIF samt Moa Majbäck, Jukkasjärvi.

Självklart är det intressant att konstatera att påbrå betyder en hel del i längdsporten eftersom flera av länets kommande stjärnor är barn till tidigare storåkare i länet. Jag tänker på ess som Christer Majbäck och Niklas Jonsson, som plockat en rad medaljer i OS och VM.

– Vi har en stark och bred trupp som åker till Goms för att prestera, medan målet för de yngre åkarna i Vuokatti i första hand är att skaffa sig internationell erfarenhet, säger förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Den 28 januari till den 3 februari arrangeras junior- och U23-VM på längdskidor i den vackra dalgången Goms i Schweiz. Tävlingarna avgörs på Nordic Center i den lilla alpbyn Ulrichen, som ligger på dryg 1 300 meters höjd.
– U23- och JVM är säsongens stora mål för de yngre åkarna då de vill prestera bra och visa framfötterna, säger Rikard Grip. Han har tagit ut lagen tillsammans med ansvariga tränare – exnorrbottningen Fredrik Uusitalo, U23, och Mattias Nilsson och Sanna Eklund, juniorer.

Förra året blev ett framgångsrikt mästerskap i Park City, USA, då de svenska damerna tog tre guld, ett silver och ett brons. I år finns inte medaljörerna med i lagen, som består av en blandning av erfarna åkare och åkare som gör sitt första mästerskap.

I juniorlandslaget ingår bland andra två medaljörer från ungdoms-OS i Lillehammer 2016 – Moa Lundgren och Johanna Hagström.
– Juniordamerna har medaljchanser även i år, även om förra årets medaljör, Ebba Andersson, saknas i laget i år. Moa Lundgren vann till exempel alla tre tävlingar i helgens Scandic cup i Östersund, berättar landslagtränare Mattias Nilsson.
– Herrarna har inte lika stor vana av att möta internationellt motstånd, så det blir en viktig erfarenhet för dem att få komma ut och tävla på sin högsta kapacitet.

U23-laget består bland andra av Emma Ribom, som fanns med i guldstafettlaget från JVM 2016.
– Vi har fått ihop ett bra gäng åkare som har gjort bra resultat internationellt och visat framfötterna på till exempel Skandinaviska cupen i år. Flera av dem var med i antingen U23-laget eller J-laget förra året och har nu fått ytterligare ett år med träning i kroppen. Det blir spännande att se vad det räcker till, säger Fredrik Uusitalo, landslagstränare.
– För oss ledare blir den viktigaste uppgiften att ge bra förutsättningar för åkarna att nå sina individuella mål och ge dem möjlighet att fajtas i toppen.

Förbundskaptenen ger exempel på en sådan förutsättning.
– Truppen reser ner sju dagar innan första tävling för att vänja sig vid den höga höjden och få bästa möjliga förberedelser för att kunna göra ett bra mästerskap, berättar Rikard Grip.

Innan de äldre åkarna tävlar i Goms åker det uttagna landslaget för 17–18-åringar till Vuokatti i Finland på Juniorlandskampen. Även dit har sex damer och sex herrar tagits ut. Irina Persson är ansvarig ledare i Vuokatti.


Landslaget till U23-VM 29/1 – 2/2 2018 – Goms, Schweiz
Damer

Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge SK, Emma Ribom, Piteå elit, Elina Rönnlund, IFK Umeå, Lisa Vinsa, Piteå elit.

Herrar
Filip Danielsson, SK Bore, Eddie Edström, Stockviks SF, Anton Persson, SK Bore, Björn Sandström, Piteå elit.

Landslaget till junior-VM 28/1 – 3/2 2018 – Goms, Schweiz
Damer

Johanna Hagström, Ulricehamns IF, Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, Emma Larsson, IFK Mora SK, Moa Lundgren, IFK Umeå, Maja Majbäck, Jukkasjärvi IF, Alicia Persson, Stockviks SF.

Herrar
Axel Aflodal, Sundbybergs IK, Gustav Berglund, IFK Mora SK, Leo Johansson, Skillingaryd FK, Simon Karlsson, IFK Umeå, Jakob Nystedt, Hudiksvalls IF, Erik Rosjö, IF Hallby SK.

Landslaget till Juniorlandskampen 26–28/1 – Vuokatti, Finland
Damer

Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK, Olivia Alm, Strömnäs GIF, Moa Hansson, Landsbro IF SK, Moa Majbäck, Jukkasjärvi IF, Katrin Sjödén, Älvdalen IF, Tilda Östberg, Stora Tuna IK.

Herrar
Pål Jonsson, Strömnäs GIF, Gustav Kvarnbrink, IFK Umeå, Jonathan Norder, IF Hallby SOK, Samuel Oskarsson, SK Leksand, William Poromaa, Åsarna IK, Ossian Rosenberg, Åsarna IK.

Tävlingsprogram U23-/JVM, Goms
28 januari – sprint (F), juniorer
29 januari – sprint (F), U23
30 januari – 5/10 km (K), juniorer
31 januari – 10/15 km (K), 10/15 km (K), U23
1 februari – skiathlon 5+5/10+10 km (K/F), juniorer
2 februari – skiathlon 7,5+7,5/15+15 km (K/F), U23
3 februari – stafett 4x3,3/4x5 km, juniorer

Tävlingsprogram Juniorlandskampen, Vuokatti
26 januari – sprint (F)
27 januari – 5/10 km (K)
28 januari – stafett 3x3/3x5 km

Håkan Svensson

Favoriter som höll

Rosvik Som väntat fick schweizaren Dario Cologna och norskan Heidi Weng kliva högts upp på prispallen i Tour de Ski efter att framgångsrikt ha klättrat uppför monsterbacken Alpe Cermis. Det kändes givet i förväg, och duon levde utan minsta problem upp till favoritskapet även på slutetappen.

Helt klart blir både Cologna och Weng starka medaljkandidater vid vinterns stora höjdpunkt OS i Pyeongchang om en månad.

Det skulle förvåna mig rejält om inte Cologna, som nu vann Tour de Ski för fjärde (!) gången, också får kliva högst på OS-prispallen. Hans grundmurade kapacitet och allroundförmåga ger honom alla chanser. Den här säsongen inledde han lite tveksamt men lagom till tourstarten i Lenzerheide kom formen, och allt talar för att han med sin rutin också kan förvalta fart och styrka till OS.

Heidi Weng har också en stark grundkapacitet och kommer att kriga om alla OS-medaljer, även gulden, med bland andra landsmaninnorna Ingvild Flugstad Östberg ( Tour de Ski-tvåa), Ragnhild Haga och Marit Björgen, samt Sveriges stora hopp Charlotte Kalla och Stina Nilsson, och även några till.

Ur svensk synvinkel blev touren ingen höjdare. Det bästa var nog Daniel Rickardssons avslutande klättring, som imponerade stort på mig. Så stora och kraftiga killar brukar ha det jobbigt uppför det busbranta slalomhanget, men i dag var det bara norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby, som gjorde sitt bästa tourlopp, som var snabbare i klättringen. Daniel slutade åtta totalt i touren och tangerade sitt tourbästa.

Jag tror att Rickardsson har mycket mer att ge inför OS, och naturligtvis blir han en nyckelspelare i det svenska stafettlaget som har stolta traditioner att försvara.  I det laget ser jag i nuläget Daniel på den andra klassiska sträckan som alltid varit en av de viktigaste i skidstafetter. På skatesträckorna har vi Marcus Hellner och Calle Halfvarsson. Jag hoppas verkligen att den senare hittar den form han hade i säsongupptakten. Fjärde mannen i laget, sannolikt startmannen.., kan vara Jens Burman/Oskar Svensson eller någon annan. Men den uttagningen känns inte lätt.s med Sveriges begränsade bredd på toppen elitmässigt.

Marcus Hellner kände problem i sina luftrör inför avslutningsetappen på touren i dag och valde att kliva av, och det är nog inte mycket att säga om utifrån det tråkiga läge han hade inför klättringen. Att kriga om en sjunde-åttonde plats är inget för honom. Till OS tror jag fortfarande att han kan hitta storformen, när skruvar ner mängdträningen och tempoladdar inför mästerskapet. '

Jennie Öberg kämpade tappert i backen och var 27:e tjej i klättringen vilket gav en slutlig 25:e plats i touren.

Från Skandinaviska cupen i Piteå noteras att Charlotte Kalla fick ge sig i spurten på tvåmilen, och det kanske inte heller är speciellt märkligt med tanke på hennes urladdningar i sprinten och 10 km fritt tidigare på Lindbäcksstadion. Glädjande med norrbottniska ögon har varit unga Lisa Vinsas framfart  spåret med en sjätte och en femteplats i dag.

En herre som lämnar Piteå med myror i huvudet är nog Petter Northug, som kanske redan bränt sin OS-chans. Han floppade rejält på dagens masstart över tre mil, och jag har lite svårt att se hur han ska hitta en vinnande kapacitet till norska mästerskapen och kommande världscuptävlingar före OS.

En svensk höjdare i helgen har varit skidskyttarnas insatser i tyska Oberhof. Först tog damerna, med Piteåtjejen Anna Magnusson på andra sträckan, tredjeplatsen i stafetten. Den första pallpllatsen på sju år. Övriga i laget var Linn Persson, Elisabeth Högberg och Mona Brorsson. Sedan smällde de svenska herrarna Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström till och vann herrstafetten efter jättebra skytte under ytterst svåra förhållanden. Det var första stafettsegern i världscupen för ett svenskt herrlag sedan 2009. Både herr och damlagen är OS-klara och det ska bli intressant att följa dem borta i Sydkorea.

Noterbart är också att den kanske bästa svenska skidskyttetjejen, Hanna Öberg från Piteå, inte var med i laget på grund av sjukdom. Hoppas hon är kurant till nästa helgs drabbningar i skidskytte-Mekkat Ruhpolding.

Håkan Svensson

Vinnarna känns givna

Vilhelmina Tour de Ski är nu framme vid den spektakulära klättringen i monsterbacken Alpe Cermis i italienska Cavalese.

Det brukar oftast vara en oviss historia, men nu är det min klara känsla att årets tour redan har klara vinnare.

Jag tänker då på schweizaren Super-Dario Cologna på herrsidan och norskan Heidi Weng på damsidan.

Cologna har redan ett stort försprång på de närmaste konkurrenterna inför klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis. Närmare bestämt 1,15 före kazaken Alexey Poltoranin och 1,22 före ryssen och fjolårsvinnaren Sergey Ustiugov.

Det tror jag är en betryggande marginal. Poltoranin som vann det klassiska loppet i dag är i storform, men klart sämre med skejtskidor på fötterna. Ustiugov visade lite sviktande formkurva i dagens klassiska femte etapp  touren, men får förstås aldrig räknas bort. Det gäller även kanadicken Alex Harvey som går ut 1,23 efter samt unge ryssen Alexander Bolshunov , 1,40 efter Cologna.Kanske även norske Martin Johnsrud Sundby, även om han inte visat sitt bästa jag den här säsongen .

För svenskt vidkommande hade jag hoppats på ett bättre lopp för länshoppet Marcus Hellner. Han hängde med hyfsat i början, men tappade sedan kontakt med tätklungan och förlorade tid i toursammandraget. Nu går han ut hela 3,19 efter Cologna som tolfte man, och även om han är en duktig klättrare i backen så torde han i bästa fall landa kring 7-8:e plats totalt i touren. Om han nu orkar motivera sig att kriga för en sån placering , vilket knappast ligger i hans natur…

Bäste svensk är Daniel Rickardsson som i dag gjorde sitt bästa lopp i årets tour i det lite luriga blötföret. Han går ut som nia , 2,55 efter Cologna.

På damsidan leder fortsatt Ingvild Flugstad Östberg, men nu bara med med två sekunders marginal till Heidi Weng, som imponerande vann dagens klassiska körning. Jag tror att Weng snabbt går ikapp Östberg och sedan klättrar snabbare än henne i backen. Weng har tidigare visat klass i det gebitet. Bästa svenska är Anna Haag som går ut som tia , 3,58 efter Östberg. Femtonde är Emma Wikén, 5,58 efter. Länshoppet Jennie Öberg , gjorde en klart godkänd körning i dagens klassiska millopp var tredje svenska efter Anna Haag och Maria Nordström på 21:a plats. I morgondagens klättring går hon ut som 24:e löpare och kanske kan avancera något i totalen, om hon har en lyckad dag.

I alla händelser är alltid klättringen i Alpe Cermis en dramatisk skidhöjdare med en total stigning på 420 meter.

På hemmaplan är det bara att glädja sig över att vårt stora OS-hopp Charlotte Kalla, tycks ha jobbat hårt träningsmässigt och konserverat den fina försäsongsformen. I går visade hon tempostyrka när hon kom trea i sprinten i Skandinaviska cupen i Piteå, och i dag krossade hon allt motstånd på favoritdistansen 10 km fritt. I morgon handlar det om masstart 20 km och då tror jag på en ny triumf för Kalla. Hon imponerar med sin stabilitet och med specialladdning inför OS på hög höjd i italienska Seiser Alm kommer hon säkert att kriga om medaljer borta i Sydkorea.

Petter Northug. Foto: Håkan Svensson

Petter Northug  gör en högintressant start i morgondagens masstart på LIndbäcksstadion. Foto: Håkan Svensson

En publikfavorit kommer också till Lindbäcksstadion i morgon. Det är Petter Northug som efter många turer hit och dit kring hans deltagande nu bestämt sig för att köra masstarten över 30 km i morgon. Det distansvalet förvånar knappast. Jag tror att Northug i det loppet ser goda chanser att visa klass för att övertyga norska landslagsledare om att han ska ha en OS-resa.

Räkna därför med att Petter kommer att ligga en bit bak och samla kraft, och komma med en ”rackarrykare” i spurten på Lindbäcksstarten i morgon.. Lyckas inte Northug visa OS-kapacite i kamp med en rad andra norrmänt där, gäller det för honom att istället göra resultat i norska mästerskapen om någon vecka.

Konkurrensen mellan massor av löpare i Norge är stentuff, men nog skulle det kännas lite fattigt om inte skidmästaren Petter Northug finns med när det drar ihop sig på allvar i sydkoreanska Pyeongchang om en månad.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar