Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Laddar med OS i sikte

Klimpfjäll  Det svenska längdlandslaget bygger nu form inför OS den kommande vintern i Sydkorea. Det sker på träningsläger i Värmland för damerna och i de franska alperna för herrarna. Närmare bestämt Torsby och franska Villard de Lans.

De norrbottniska färgerna försvaras av Marcus Hellner, Gellivare Skidallians och Sofia Henriksson, Piteå Elit som båda ingår i A-laget på längdsidan.

Jämsides med landslagsgänget tränar som bekant Charlotte Kalla, Piteå Elit på egen hand utanför landslaget tillsammans med tränaren Magnus Ingesson och Kalla-teamet.

Charlotte har haft en lyckosam träningssommar och även imponerat stort i rullskidtävlingar och annat. Tärendös stolthet går mot en ny stark säsong, där mycket talar för att hon kommer att ta ädla medaljer i OS.

När det gäller landslaget så drog längdlandslagets damer under söndagskvällen till Värmlande för att bygga vidare på formen inför OS-säsongen, och i dag åker herrarna till de franska alperna med samma uppgift.

 - Vi har ett bra driv i laget , både bland åkare , tränare och vallarna . Alla ser fram emot höstens hårda jobb inför en spännande vinter, säger förbundskapten Rikard Grip.

Två veckor efter det att lägret i Vålådalen avslutades åker laget på nästa läger. Medan damerna ska blanda barmarksträning med skidåkning i värmländska Torsby, förlänger herrarna sommarträningen i franska Villard de Lans.
– Åkarna kommer att jobba med att förbättra detaljer och kapacitet ytterligare inför vintern i samråd med tränarna. I Torsby finns även vallarna på plats för att fortsätta arbetet med att testa skidor, berättar Rikard Grip.

Europalägrena är en viktig del av höstträningen och för andra året i rad åker landslaget till det franska träningsmeckat Villard de Lans.
– De har en väldigt bra träningsterräng med bland annat en cirka sex kilometer lång rullskidbana. Dessutom går det att göra fina rullskidturer runt om i bergen. Vi får också möjlighet till bra löpning och skidgång i slalombackarna, säger herrtränare Lars Selin och berättar att man även i år planerar en del träning tillsammans med franska elitåkare som bröderna Fourcade och Robin Duvillard.

Förutom den fina terrängen bidrar även klimatet till att laget gärna återvänder till orten.
– Det är skönt att komma iväg söderut den här tiden på året då det ofta är lite varmare och bättre träningsväder än hemma i Sverige, säger Lars Selin.

Åkare i Torsby 27/8 – 1/9
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Anna Dyvik, IFK Mora SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb, Sofia Henriksson, Piteå elit, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK.

Åkare i Villard de Lans 28/7 – 7/9
Jens Burman, Åsarna IK, Axel Ekström, Garphyttans IF, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare skidallians, Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Kallas uppvisning värmer

Gällivare Charlotte Kalla . Foto: Håkan Svensson

Stark och spänstig: Charlotte Kalla tog andra raka segern i GällivarePremiären. Foto: Håkan Svensson

Från värme till kyla.

Direkt efter hemkomsten från min långsemester i Spanien åkte jag upp till Gällivare i dag för at kolla in den stora svenska skidpremiären , GällivarePremiären.

Det miljöombytet handlar förstås om en stark kontrast mellan värme och kyla- Ute i skogen vid Hellnerstadion på Dundrets branter var det runt tio grader kallt, och stundvis en bitande vind…

Men inget ont med det... Längdskidor är en vintersport, med allt som hör därtill.

Tävlingsmässigt bjöd tävlingen istället på massor , som värmer hjärtat på en skidentusiast.

Jag tänker givetvis på länsesset Charlotte Kallas uppvisning, med ännu en seger. Hon vann 5 km fritt i går, och övertygade ännu mer i dagens 10 km klassiskt.

Tärendötjejen, i Piteå Elits vitröda dress, har nu fått glada formbesked inför världscuppremiären i Ruka som kommer härnäst.

Hon har fått det viktiga kvittot och de goda svaren på att hon skött sin träning på bästa sätt, och med gott självförtroende kan hon nu ta sig an de kommande tuffa kamperna med framförallt  Björgen och kompani i det norska laget.

Både i världscupen och vinterns höjdare OS i Sydkorea.

Kalla är nummer ett. Foto: Håkan Svensson

Visst är Charlotte nummer ett. Foto: Håkan Svensson

I dagens klassiska millopp i den tuffa världscupterrängen i Gällivare mosade hon närmaste konkurrent, ryskan Yulia Tjekaleva med hela 17,7 sekunder.

Naturligtvis ska man inte dra alltför stora växlar på en säsongspremiär, men min känsla är att Charlotte mycket kan gå mot sin bästa säsong i karriären, och det vill som bekant inte säga lite efter alla hennes framgångar…

Jag stod på toppen av en brant springbacke en bit ute i skogen, och Kalla kom formligen flygande uppför. Det var knappt jag hann få upp kameran när hon med saxning och diagonal forcerade backen. Jag tror aldrig jag sett Charlotte så lätt och spänstig i sin klassiska åkning som nu, och det betyder mycket.

Vid sidan av spåret utstrålar hon också en harmoni , som garanterat är värdefull inför OS-vintern.

Nu är gäller det ”bara” att hålla sig frisk och bygga vidare på den goda tekniken och styrkan. Närmast tar hon nu en vilovecka och laddar för världscupen i Kuusamo.

Sofia Henriksson . Foto: Håkan Svensson

Landslagsåkaren Sofia Henriksson, Piteå Elit fick inte åkningen att stämma i dagens millopp.Foto: Håkan Svensson

Ser vi till den lokala intresset i övrigt i damklassen, så skötte sig Piteå Elits unga åkare Lisa Vinsa och Emma Ribom med den äran. Lisa var 17:e i den tuffa konkurrensen och Emma 29:a. Lisa var femte bästa svenska med det loppet, och det talar för en bra säsong för hennes del.

Marcus Hellner. Foto: Håkan Svensson

Hemmahoppet Marcus Hellner hade det jobbigt på Dundret. Foto: Håkan Svensson

På herrsidan ställdes förstås stora förhoppningar bland hemmapubliken på Marcus Hellner. Men han håller i sin träning, och vill förstås inte ännu släppa upp någon form, även om han givetvis velat åka bättre på hemmaplan. Det har ju den god Marcus skämt bort oss med genom åren.

Nu blev herrloppet en ny rysk uppvisning och bäste svensk var Calle Halfvarsson på delad åttonde plats. Daniel Rickardsson var tolva. Marcus Hellner sjätte bästa svensk på 28:e plats, långt efter täten.

Jag kunde dock inte uppfatta att han på något känner sig orolig inför den kommande säsongen, utifrån det resultatet.

Marcus avstår också morgondagens sprint, och jag tror vi kommer att få se en betydligt vassare Hellner när det är dags för världscupstart i finska Ruka.

Calle Halfvarsson. Foto: Håkan Svensson

Bäste svensk på herrsidan, Calle Halfvarsson, stakade hårt men kan ännu bättre. Foto: Håkan Svensson

I morgon fortsätter GällivarePremiären med sprinttävlingar, och då ska det bli intressant att se om någon ickerysk herråkare kan vinna på Dundret…?

Som vanligt välarrangerade tävlingar i Gällivare, och en hel del publik kantade spåret, trots direktsändningen i Vinterstudion.

Håkan Svensson

Tankar med 100 dagar kvar

Fuengirola kalla o hellner Foto Håkan Svensson

De stora olympiska hoppen i Sydkorea: Charlotte Kalla och Marcus Hellner. Foto: Håkan Svensson

Den olympiska elden har kommit till Sydkorea, och med100 dagar kvar till den olympiska idrottsfesten är det läge för lite tankar kring mästerskapet, de 23:e olympiska vinterspelen genom tiderna.

Det känns visserligen lite avigt att komma med dessa funderingar från en solig strand  i Spanien, men det får gå det också.

Först av allt undrar jag om det verkligen blir något OS i PyeongChang 2018 i februari..? Alla känner vi ju till det spända politiska läget med Nordkoreas misiler och utveckling av kärnvapen, och eskalerar dessa aktiviteter närmare in på OS-tävlingarna, så tvivlar jag på att IOK vågar sig på att dra idrottsvärldens elit till ett mästerskap, de oerhört omfattade säkerhetsarrangemangen till trots.

De närmaste månaderna får visa om det går att garantera säkerheten för alla, tävlande, ledare , besökare från  hela världen, och inte minst folk i värdlandet.

Storpolitiken styr den utvecklingen, och det är svårt att överblicka utgången,men självklart hoppas jag på att spelen kan genomföras i god ordning. Idrottens största evenemang har ett fredsbudskap av högt värde, som måste få leva vidare.

Tittar man på det rent sportsliga inför kommande OS, så är det lätt att göra en jämförelse med senaste OS i Sotji, som blev ett glansfullt mästerskap resultatmässigt sett med svenska ögon. Det kan även PyeongChang bli, men jag tror inte på 15 medaljer, varav 11 skidmedaljer, som vi fick totalt i ryska Sotji. Får vi sju-åtta är jag nöjd.

Helt klart lär de svenska längdåkarna även denna gång bli de som plockar merparten av medaljerna, och där spelar glädjande nog Norrbotten en huvudroll.

Med det svenska lagets största stjärnor, Charlotte Kalla och Marcus Hellner i fokus finns fina möjligheter. Båda har genom åren visat att de kan pricka formen till stora mästerskap, och Charlotte är förstås makalös i det avseendet.

Nu ser de båda länsessen ut att ha haft väldigt lyckosamma förberedelser inför OS-vintern, och nu gäller det ”bara” att fortsätta att utveckla det hårda jobbet och hålla sig friska. Det är som bekant lättare sagt än gjort. Speciellt berträffande hälsan, men vi får hålla tummarna.

Jag tror säkert att både Kalla och Hellner kommer hem med medaljer från Sydkorea, inte minst tack vare att de båda har nyckelroller i stafetter med urstarka svenska lag.

Självklart är det också bra om de får en bra start på säsongen, närmast vid den svenska premiären hemma på Dundret, och i världscuppremiären i finska Ruka. Det är alltid gott för självförtroendet. Tour de Ski har Kalla redan valt bort medan Hellner fortsatt ser touren som en bra tävling för att spetsa mästerskapsform.

I detalj blir det förstås läge att återkomma med närmare olympiska medaljspekulationer för den superduon.

Men Norrbotten har fler idrottare med goda chanser att i första hand få en OS-biljett. På längdsidan finns också Sofia Henriksson, Piteå Elit som efter sina hälsoproblem kan vara på väg tillbaka på allvar. Hennes klubbkompis Jennie Öberg har kapacitet och kanske äntligen kan få en sprintbiljett till ett stort mästerskap.

På skidskyttesidan har vi de unga Piteåtjejerna Anna Magnusson och Hanna Öberg, som jag tror redan är OS-klara, och som väl där kan göra stordåd. Ingela Andersson har också chans att gå in i OS-truppen om hon gör goda resultat i säsongupptakten.

I alpint krigar tre norrbottningar om en olympisk resa, och plats. Det är Kristoffer Jakobsen, Storklinten, Ylva Stålnacke, Kiruna och Gustav Lundbäck , Luleå. Av dessa känns Jakobsen hetast i nuläget, och det ska bli intressant att se vad han kan göra i världscupen i finska Levi inom kort, Det var ju där som han fick sitt genombrott i landslaget förra säsongen.

Luleågrabben Alexander Majorov är bäst i Sverige och kan förhoppningsvis ta en OS-biljett. Sverige har en plats på herrsidan och Alexander ökar hela tiden svårighetsgraden i sitt program, och blir stabilare i sin åkning.

När det gäller att platsa i det blågula laget ishockey så är konkurrensen stentuff, även om det inte blir några NHL-proffs med i vinterns OS. Framtiden får visa om någon Luleåspelare , eller tidigare sådana, tar plats. Jag ser gärna namn som Linus Omark, Johan Fransson, och Linus Klasen i truppen. Fler är välkomna. Hoppas Patrik Cehlin lyckas bra när han nu får chansen att visa vad han kan i Karjala Cup  6-12 november. Han har startat säsongen utmärkt i Luleå Hockey.

OS i PyeongChang , Sydkorea avgörs 9-25 februari och redan dagen efter invigningen, den 10 februari så kastar sig vårt stora OS-hopp Charlotte Kalla in i OS-leken i damernas skiathlon, 7,5 km + 7,5 km.

95 nationer deltar, och 102 medaljer ska delas ut.

Helt klart , spännnade blir det.

Om nu OS-tävlingarna kan genomföras som planerat, förstås…

Håkan Svensson

Finslipning i Idre

Fuengirola jennie

Jennie Öberg, Piteå Elit, som tillhör träningsgrupp 2 i svenska skidlandslaget tränar nästa vecka i Idre tillsammans med grupp 1, med bland andra Anna Haag.

Det är nu klart att det svenska längdlandslaget åker tillbaka till Idre Fjäll för nästa tr'äningsläger som blir den sista genomköraren inför den svenska tävlingspremiären på Hellner-stadion i Gällivare 17-19 november.

På lägret i Idre, som pågår mellan den 5-10 november finns tre norrbottniska längdess på plats.

Det är Marcus Hellner, Gällivare Skidallian samt Sofia Henriksson,och Jennie Öberg, Piteå Elit.. Hellner och Henriksson tillhör landslagsgrupp 1 medan Jennie öberg tillhör träningsgurpp 2, som också tränar i Idre.Samtidigt åker träningsgrupp 3 på läger till Bruksvallarna.

Åkare i Idre 5–10/11:

Damer träningsgrupp 1
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Anna Dyvik, IFK Mora SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb, Sofia Henriksson, Piteå elit, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK.

Damer träningsgrupp 2
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Elin Mohlin, Åsarna IK, Maria Nordström, Ulricehamns IF, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jennie Öberg, Piteå elit.

Herrar träningsgrupp 1
Jens Burman, Åsarna IK, Axel Ekström, Garphyttans IF, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare skidallians, Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Herrar träningsgrupp 2
Simon Andersson, Falun-Borlänge SK, Karl-Johan Dyvik, Falun-Borlänge SK , Gustav Eriksson, Falun-Borlänge SK, Simon Lagesson, Åsarna IK, Simon Persson, IFK Umeå, Erik Silfver, IFK Umeå.

Håkan Svensson

Ny skräll av Jakobsen?

Fuengirola jakobsen

Kristoffer Jakobsen, Storklintens Alpina fick sitt stora genombrott i världseliten förra säsongen. Nu laddar han för en ny spännande säsong.

Den alpina världscupen börjar närma sig! Med storslalompremiär i Sölden, Österrike, 28–29 oktober, och slalompremiär i finska Levi, 11–12 november, är det bara dagar innan de svenska dam- och herråkarna åter ska börja slåss om pallplatser.

Två norrbottniska alpina ess finns med i premiären. Det är fjolårets komet Kristoffer Jakobsen, Storklinten och på damsidan Ylva Stålnacke, Kiruna BK, som båda laddar hårt för en ny säsong. Dessutom en olympisk vinter.

Herråkarna är Matts Olsson, Valfjällets SLK, André Myhrer, Bergsjö Hassela AK, och Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK Skalp.

– Alla är där de ska vara och vi åker till Sölden för att vinna. Matts har så klart andra förväntningar på sig nu än vad han hade för ett år sedan. Nu är han topp sju i världen och därför åker vi dit för att vinna. Vi börjar på topp, säger herrtränare Heinzpeter Platter i ett pressmeddelande.

Damåkarna är Frida Hansdotter, Norbergs SLK, Sara Hector, Kungsbergets AK, Emelie Wikström, IFK Sävsjö, Ylva Stålnacke, Kiruna BK, Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden, och Estelle Alphand. Även damåkarna förbereder sig för fullt inför storslalompremiären.

– Jag tycker att de är där de ska vara inför Sölden. Jag har bland annat förhoppningar på Sara Hector. Hon ska försöka vara topp-10, och sen ska vi ha minst tre som kvalar till andra åket, säger damtränare Lars Melin.

Maria Pietilä Holmner väljer att avstå världscuppremiären i Sölden på grund av känningar i ryggen.

– Det har smugit sig på under försäsongen när det har blivit mer och mer skidåkning. Jag känner att jag i nuläget inte kan prestera och belasta på den nivå jag önskar och därför har jag bestämt att avstå premiären.

Maria har tagit beslutet för att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar inför stundande mästerskapssäsong.

Två veckor efter storslalompremiären är det dags för slalompremiär i Levi, och även där är förväntningarna stora. Vid förra årets slalompremiär tog Kristoffer Jakobsen världscupen med storm när han slutade 12:a i sina andra världscuptävling i karriären.

Stjärnglansen ökar

Fuengirola Stjärnglansen kring Gällivarepremiären 17-19 november ökar. Nu är det klart att Dario Cologna och hela det schweiziska världscuplaget finns på startlinjen i den officiella svenska skidpremiären 17-19 november, liksom den amerikanska sprintstjärnan Kikkan Randall!

-Vi har sökt efter en lämplig tävling i Skandinavien som kan erbjuda riktigt bra konkurrens, fina förhållanden med tuffa banor och vi ser verkligen fram emot att komma till Gällivare för att testa formen inför världscupstarten, säger Ivan Hudac, coach för Swiss Ski Team.

Gällivarepremiären blir en fullvärdig internationell värdemätare för Hellner, Kalla och de övriga i det svenska landslaget. Sedan tidigare är det klart att alla ryska lag med VM-kungen Sergej Ustiugov och Alexander Legkov i spetsen kör den svenska säsongspremiären. Det kanadensiska laget har som tradition att finslipa formen i Gällivare inför starten på världscupen och så även denna höst.

Vid sidan av Schweiz har nu även Japan anmält att de kommer med både A- och B-lag till premiären.

-Det är ingen tvekan om att stjärnor drar stjärnor, vi är jätteglada att det internationella intresset för Gällivarepremiären är så stort. Att åkare som Cologna aviserat sin närvaro gör ju att ett redan stort publikintresse ökar, vi har redan sålt 1.500 entrémössor så det blir garanterat bra tryck på Hellnerstadion, säger tävlingsledaren Leif Johansson i ett pressmeddelande.

Sprinttävlingen i Gällivarepremiären kommer att köras på en helt ny sprintbana som blivit färdig i dagarna. Det är en teknisk och tuff bana där Stina Nilsson och Hanna Falk kommer att få en bra värdemätare inför OS-säsongen med motstånd från ett helt koppel duktiga ryska sprintåkare och bronsmedaljören från Lahti-VM, Kikkan Randall.

-Det ska bli mycket spännande att se vad åkarna tycker om den här banan. Tävlingen går i klassisk stil och vi har jobbat på att få fram en dynamisk bana som är teknisk krävande och som inte går att vinna på blanka skidor, säger Leif Johansson.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar