Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Rätt att följa sin egen plan

Piteå Precis som min kollega Simon Jakobsson skriver i sin krönika efter dagens skidskytte-VM så är det inte alls rättvist att kräva medaljer eller topplaceringar av vår unga norrbottniska VM-duo Hanna Öberg och Anna Magnusson. De är med för att se och lära för framtiden, och det är jag säker på att det kommer de att göra. Om något eller några år kan de vara på pallen i mästerskap.

Det jag framförallt gläds åt i dag är Hanna Öbergs finfina åkning, som hade fört henne högt i listan, om hon inte haft sina fem bommar i skyttet...

OM, ja... Skyttet är svårt, men jag vet ju att Hanna kan hantera bössan mycket bättre när hon har sin dag, och dessutom är hon en av dem som skjuter snabbast av alla i världseliten.

Det är hennes stil, och jag gillar verkligen att hon fortsätter att agera så på vallen, och inte låter sig påverkas av förståsigpåare, som säkert finns, och som vill att hon ska dra av lite på skjuttempot. Men Hanna siktar högt, och på framtida framgångar, och då är det helt rätt att följa sin egen plan på skjutvallen.

Samtidigt som man led med de svenska tjejernas skyttemisslyckanden i dag (Anna Magnusson hade fyra bommar), så var det ändå lite uppfriskande att se hur arg den svenske tränren Wolfgang Pichler var efter den motiga dagen. Han fräste i teveintervjun och sågade sina adepter, som han vet kan så mycket bättre. Det visar att Pichler ser stora möjligheter framöver. Jag är också säker på att han talar klarspråk direkt med tjejerna, men på alla sätt kommer att ingående analysera skjutmotgångarna med framtiden i fokus.

Håkan Svensson

 

Sprint med ljusglimtar

Gällivare Johan Häggström, Foto. Håkan Svensson

Norrbottniskt sprinthopp. Johan Häggström, Piteå Elit nådde semifinal. Foto: Håkan Svensson.

Johan Häggström. Foto: Håkan Svensson

Glad sprintsemifinalist: Johan Häggström, Piteå Elit. Foto: Håkan Svensson

Länsessen Charlotte Kalla och Marcus Hellner avstod dagens sprint i GällivarePremiären, men tre norrbottningar gick vidare till finalomgångarna.

Det var Jennie Öberg, och unga Emma Ribom på damsidan, samt Johan Häggström bland herrarna. De tävlar alla för Piteå Elit, men kommer från Kalix där de fått sin skidfostran.

Av dem gick det allra bäst för Johan Häggström som nådde semifinal som lucky looser efter en kvartsfinal där han utmanade självaste sprintstjärnan Nikita Kriukov över mållinjen. Johan körde utan fästvalla i finalomgångarna, och visade kraft i sin stakning hela vägen.

Jag har alltid veta att Johan är en en kille med rasande snabbhet i kroppen. I semin hängde han också med väldigt bra under hela den 1500 meter långa sprintslingan på Hellnerstadion, men slutade femma i semin vilket är en finfin prestation.

Jennie Öberg, Piteå Elit. Foto: Håkan Svensson

Jennie Öberg, Piteå Elit nådde kvartsfinal men hittade inte sitt bästa tempo. Foto: Håkan Svensson

Emma Ribom

Unga Emma Ribom, Piteå Elit nådde också kvartsfinal. Foto: Håkan Svensson

Jennie Öberg och Emma Ribom kämpade hårt i kvarten men missade avancemang. Jennie jagar tempo i sin åkning, medan det är viktigt varje gång framtidshoppet Emma får känna på så här tuff konkurrens i sprintsammanhang.

Stina vinner. Foto: Håkan Svensson

Stina Nilsson stakar mot seger i damsprinten. Foto: Håkan Svensson

Stina NIlsson. Foto: Håkan Svensson

Segern är klar. OS-hoppet Stina Nilsson jublar över mållinjen. Foto: Håkan Svensson

Stina NIlsson Foto: Håkan Svensson

Stina Nilsson gläds åt den fina säsongstarten. Foto: Håkan Svensson

På damsidan i sprinten motsvarade Stina Nilsson högt ställda förväntningar och vann finalen klart. Stina är ett stort OS-hopp, och det ska bli spännande att se hennes kapacitet när hon nästa helg stöter på världens bästa i världscupen i Ruka. Hanna Falk är också ett stort OS-hop, nu på fin tredje plats.

Oskar Svensson. Foto Håkan Svensson

Saken är Oskar. Oskar Svensson vinner premiären före Teodor Peterson. Foo: Håkan Svensson

Oskar Svensson. Foto: Håkan Svensson

Segraren Oskar Svensson intervjuas av duktige speakern Reine Sundqvist. Foto: Håkan Svensson

På herrsidan skrällvann dalpojken Oskar Svensson spurten före Umeåsonen Teodor Peterson. De två har gjort otaliga spurter mot varandra i Östersund under träning, och oftast har Teodor varit den vassaste berättade Oskar Svensson efteråt, men i dag fick Oskar glädjas över sin spurtstyrka. Båda siktar förstås högt även i världscupen nästa hel.

Sammanfattningsvis kan Gällivare var stolta över sitt premiärarrangemang. Det har varit fina tävlingar på Dundrets sluttningar med ett stort internationellt inslag. Ryssland har dominerat stort på herrsidan, frånsett sprinten,  medan Sverige med Charlotte Kalla och Stina Nilsson i spetsen visat klassen på tjejsidan.

rysk dominans Foto: Håkan Svensson

Röda armén. De ryska åkarna har totalt dominerat speciellt de individuella loppen på Dundret. Foto: Håkan Svensson.

15 nationer har varit representerade på Dundret, och det är naturligtvis en framgång för arrangörerna i Gällivare , i en säsongupptakt utanför världscupen.

Jag gläds över att Gällivare nu hittat sin nisch för sin framtida skidsatsning, och gläds över denna.

De ska fortsätta att utveckla sitt koncept. Men jag tycker inte heller att Gällivare ska släppa taget i jakten på att än en gång får arrangera en världscuptävling.

Stefan NIeminen. Foto: Håkan Svensson

Helgens skidpremiär på Dundret är en stor framgång för Gellivare Skidallians. En av dem som gläds är mediachefen Stefan Nieminen som inte minst kan glädja sig åt fina sändningar i Vinterstudion. Foto: Håkan Svensson.

Orten och Dundret har alla förutsättningar för att på nytt få den äran, och även om konkurrensen om tävlingarna är stor, tror jag inte heller att FIS (Internationella Skidförbundet) vill släppa tankarna på Gällivare som framtida arrangör.

Jag tror dock att det kan ta några år innan det är dags igen.

Håkan Svensson

Kallas uppvisning värmer

Gällivare Charlotte Kalla . Foto: Håkan Svensson

Stark och spänstig: Charlotte Kalla tog andra raka segern i GällivarePremiären. Foto: Håkan Svensson

Från värme till kyla.

Direkt efter hemkomsten från min långsemester i Spanien åkte jag upp till Gällivare i dag för at kolla in den stora svenska skidpremiären , GällivarePremiären.

Det miljöombytet handlar förstås om en stark kontrast mellan värme och kyla- Ute i skogen vid Hellnerstadion på Dundrets branter var det runt tio grader kallt, och stundvis en bitande vind…

Men inget ont med det... Längdskidor är en vintersport, med allt som hör därtill.

Tävlingsmässigt bjöd tävlingen istället på massor , som värmer hjärtat på en skidentusiast.

Jag tänker givetvis på länsesset Charlotte Kallas uppvisning, med ännu en seger. Hon vann 5 km fritt i går, och övertygade ännu mer i dagens 10 km klassiskt.

Tärendötjejen, i Piteå Elits vitröda dress, har nu fått glada formbesked inför världscuppremiären i Ruka som kommer härnäst.

Hon har fått det viktiga kvittot och de goda svaren på att hon skött sin träning på bästa sätt, och med gott självförtroende kan hon nu ta sig an de kommande tuffa kamperna med framförallt  Björgen och kompani i det norska laget.

Både i världscupen och vinterns höjdare OS i Sydkorea.

Kalla är nummer ett. Foto: Håkan Svensson

Visst är Charlotte nummer ett. Foto: Håkan Svensson

I dagens klassiska millopp i den tuffa världscupterrängen i Gällivare mosade hon närmaste konkurrent, ryskan Yulia Tjekaleva med hela 17,7 sekunder.

Naturligtvis ska man inte dra alltför stora växlar på en säsongspremiär, men min känsla är att Charlotte mycket kan gå mot sin bästa säsong i karriären, och det vill som bekant inte säga lite efter alla hennes framgångar…

Jag stod på toppen av en brant springbacke en bit ute i skogen, och Kalla kom formligen flygande uppför. Det var knappt jag hann få upp kameran när hon med saxning och diagonal forcerade backen. Jag tror aldrig jag sett Charlotte så lätt och spänstig i sin klassiska åkning som nu, och det betyder mycket.

Vid sidan av spåret utstrålar hon också en harmoni , som garanterat är värdefull inför OS-vintern.

Nu är gäller det ”bara” att hålla sig frisk och bygga vidare på den goda tekniken och styrkan. Närmast tar hon nu en vilovecka och laddar för världscupen i Kuusamo.

Sofia Henriksson . Foto: Håkan Svensson

Landslagsåkaren Sofia Henriksson, Piteå Elit fick inte åkningen att stämma i dagens millopp.Foto: Håkan Svensson

Ser vi till den lokala intresset i övrigt i damklassen, så skötte sig Piteå Elits unga åkare Lisa Vinsa och Emma Ribom med den äran. Lisa var 17:e i den tuffa konkurrensen och Emma 29:a. Lisa var femte bästa svenska med det loppet, och det talar för en bra säsong för hennes del.

Marcus Hellner. Foto: Håkan Svensson

Hemmahoppet Marcus Hellner hade det jobbigt på Dundret. Foto: Håkan Svensson

På herrsidan ställdes förstås stora förhoppningar bland hemmapubliken på Marcus Hellner. Men han håller i sin träning, och vill förstås inte ännu släppa upp någon form, även om han givetvis velat åka bättre på hemmaplan. Det har ju den god Marcus skämt bort oss med genom åren.

Nu blev herrloppet en ny rysk uppvisning och bäste svensk var Calle Halfvarsson på delad åttonde plats. Daniel Rickardsson var tolva. Marcus Hellner sjätte bästa svensk på 28:e plats, långt efter täten.

Jag kunde dock inte uppfatta att han på något känner sig orolig inför den kommande säsongen, utifrån det resultatet.

Marcus avstår också morgondagens sprint, och jag tror vi kommer att få se en betydligt vassare Hellner när det är dags för världscupstart i finska Ruka.

Calle Halfvarsson. Foto: Håkan Svensson

Bäste svensk på herrsidan, Calle Halfvarsson, stakade hårt men kan ännu bättre. Foto: Håkan Svensson

I morgon fortsätter GällivarePremiären med sprinttävlingar, och då ska det bli intressant att se om någon ickerysk herråkare kan vinna på Dundret…?

Som vanligt välarrangerade tävlingar i Gällivare, och en hel del publik kantade spåret, trots direktsändningen i Vinterstudion.

Håkan Svensson

Tankar med 100 dagar kvar

Fuengirola kalla o hellner Foto Håkan Svensson

De stora olympiska hoppen i Sydkorea: Charlotte Kalla och Marcus Hellner. Foto: Håkan Svensson

Den olympiska elden har kommit till Sydkorea, och med100 dagar kvar till den olympiska idrottsfesten är det läge för lite tankar kring mästerskapet, de 23:e olympiska vinterspelen genom tiderna.

Det känns visserligen lite avigt att komma med dessa funderingar från en solig strand  i Spanien, men det får gå det också.

Först av allt undrar jag om det verkligen blir något OS i PyeongChang 2018 i februari..? Alla känner vi ju till det spända politiska läget med Nordkoreas misiler och utveckling av kärnvapen, och eskalerar dessa aktiviteter närmare in på OS-tävlingarna, så tvivlar jag på att IOK vågar sig på att dra idrottsvärldens elit till ett mästerskap, de oerhört omfattade säkerhetsarrangemangen till trots.

De närmaste månaderna får visa om det går att garantera säkerheten för alla, tävlande, ledare , besökare från  hela världen, och inte minst folk i värdlandet.

Storpolitiken styr den utvecklingen, och det är svårt att överblicka utgången,men självklart hoppas jag på att spelen kan genomföras i god ordning. Idrottens största evenemang har ett fredsbudskap av högt värde, som måste få leva vidare.

Tittar man på det rent sportsliga inför kommande OS, så är det lätt att göra en jämförelse med senaste OS i Sotji, som blev ett glansfullt mästerskap resultatmässigt sett med svenska ögon. Det kan även PyeongChang bli, men jag tror inte på 15 medaljer, varav 11 skidmedaljer, som vi fick totalt i ryska Sotji. Får vi sju-åtta är jag nöjd.

Helt klart lär de svenska längdåkarna även denna gång bli de som plockar merparten av medaljerna, och där spelar glädjande nog Norrbotten en huvudroll.

Med det svenska lagets största stjärnor, Charlotte Kalla och Marcus Hellner i fokus finns fina möjligheter. Båda har genom åren visat att de kan pricka formen till stora mästerskap, och Charlotte är förstås makalös i det avseendet.

Nu ser de båda länsessen ut att ha haft väldigt lyckosamma förberedelser inför OS-vintern, och nu gäller det ”bara” att fortsätta att utveckla det hårda jobbet och hålla sig friska. Det är som bekant lättare sagt än gjort. Speciellt berträffande hälsan, men vi får hålla tummarna.

Jag tror säkert att både Kalla och Hellner kommer hem med medaljer från Sydkorea, inte minst tack vare att de båda har nyckelroller i stafetter med urstarka svenska lag.

Självklart är det också bra om de får en bra start på säsongen, närmast vid den svenska premiären hemma på Dundret, och i världscuppremiären i finska Ruka. Det är alltid gott för självförtroendet. Tour de Ski har Kalla redan valt bort medan Hellner fortsatt ser touren som en bra tävling för att spetsa mästerskapsform.

I detalj blir det förstås läge att återkomma med närmare olympiska medaljspekulationer för den superduon.

Men Norrbotten har fler idrottare med goda chanser att i första hand få en OS-biljett. På längdsidan finns också Sofia Henriksson, Piteå Elit som efter sina hälsoproblem kan vara på väg tillbaka på allvar. Hennes klubbkompis Jennie Öberg har kapacitet och kanske äntligen kan få en sprintbiljett till ett stort mästerskap.

På skidskyttesidan har vi de unga Piteåtjejerna Anna Magnusson och Hanna Öberg, som jag tror redan är OS-klara, och som väl där kan göra stordåd. Ingela Andersson har också chans att gå in i OS-truppen om hon gör goda resultat i säsongupptakten.

I alpint krigar tre norrbottningar om en olympisk resa, och plats. Det är Kristoffer Jakobsen, Storklinten, Ylva Stålnacke, Kiruna och Gustav Lundbäck , Luleå. Av dessa känns Jakobsen hetast i nuläget, och det ska bli intressant att se vad han kan göra i världscupen i finska Levi inom kort, Det var ju där som han fick sitt genombrott i landslaget förra säsongen.

Luleågrabben Alexander Majorov är bäst i Sverige och kan förhoppningsvis ta en OS-biljett. Sverige har en plats på herrsidan och Alexander ökar hela tiden svårighetsgraden i sitt program, och blir stabilare i sin åkning.

När det gäller att platsa i det blågula laget ishockey så är konkurrensen stentuff, även om det inte blir några NHL-proffs med i vinterns OS. Framtiden får visa om någon Luleåspelare , eller tidigare sådana, tar plats. Jag ser gärna namn som Linus Omark, Johan Fransson, och Linus Klasen i truppen. Fler är välkomna. Hoppas Patrik Cehlin lyckas bra när han nu får chansen att visa vad han kan i Karjala Cup  6-12 november. Han har startat säsongen utmärkt i Luleå Hockey.

OS-aktuella är sannolikt också minst tre damspelare i Luleå Hockey, Johanna Fällman, Emma Nordin och Rebecca Stenberg.

OS i PyeongChang , Sydkorea avgörs 9-25 februari och redan dagen efter invigningen, den 10 februari så kastar sig vårt stora OS-hopp Charlotte Kalla in i OS-leken i damernas skiathlon, 7,5 km + 7,5 km.

95 nationer deltar, och 102 medaljer ska delas ut.

Helt klart , spännnade blir det.

Om nu OS-tävlingarna kan genomföras som planerat, förstås…

Håkan Svensson

Finslipning i Idre

Fuengirola jennie

Jennie Öberg, Piteå Elit, som tillhör träningsgrupp 2 i svenska skidlandslaget tränar nästa vecka i Idre tillsammans med grupp 1, med bland andra Anna Haag.

Det är nu klart att det svenska längdlandslaget åker tillbaka till Idre Fjäll för nästa tr'äningsläger som blir den sista genomköraren inför den svenska tävlingspremiären på Hellner-stadion i Gällivare 17-19 november.

På lägret i Idre, som pågår mellan den 5-10 november finns tre norrbottniska längdess på plats.

Det är Marcus Hellner, Gällivare Skidallian samt Sofia Henriksson,och Jennie Öberg, Piteå Elit.. Hellner och Henriksson tillhör landslagsgrupp 1 medan Jennie öberg tillhör träningsgurpp 2, som också tränar i Idre.Samtidigt åker träningsgrupp 3 på läger till Bruksvallarna.

Åkare i Idre 5–10/11:

Damer träningsgrupp 1
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Anna Dyvik, IFK Mora SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb, Sofia Henriksson, Piteå elit, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK.

Damer träningsgrupp 2
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Elin Mohlin, Åsarna IK, Maria Nordström, Ulricehamns IF, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jennie Öberg, Piteå elit.

Herrar träningsgrupp 1
Jens Burman, Åsarna IK, Axel Ekström, Garphyttans IF, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare skidallians, Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Herrar träningsgrupp 2
Simon Andersson, Falun-Borlänge SK, Karl-Johan Dyvik, Falun-Borlänge SK , Gustav Eriksson, Falun-Borlänge SK, Simon Lagesson, Åsarna IK, Simon Persson, IFK Umeå, Erik Silfver, IFK Umeå.

Håkan Svensson

Ny skräll av Jakobsen?

Fuengirola jakobsen

Kristoffer Jakobsen, Storklintens Alpina fick sitt stora genombrott i världseliten förra säsongen. Nu laddar han för en ny spännande säsong.

Den alpina världscupen börjar närma sig! Med storslalompremiär i Sölden, Österrike, 28–29 oktober, och slalompremiär i finska Levi, 11–12 november, är det bara dagar innan de svenska dam- och herråkarna åter ska börja slåss om pallplatser.

Två norrbottniska alpina ess finns med i premiären. Det är fjolårets komet Kristoffer Jakobsen, Storklinten och på damsidan Ylva Stålnacke, Kiruna BK, som båda laddar hårt för en ny säsong. Dessutom en olympisk vinter.

Herråkarna är Matts Olsson, Valfjällets SLK, André Myhrer, Bergsjö Hassela AK, och Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK Skalp.

– Alla är där de ska vara och vi åker till Sölden för att vinna. Matts har så klart andra förväntningar på sig nu än vad han hade för ett år sedan. Nu är han topp sju i världen och därför åker vi dit för att vinna. Vi börjar på topp, säger herrtränare Heinzpeter Platter i ett pressmeddelande.

Damåkarna är Frida Hansdotter, Norbergs SLK, Sara Hector, Kungsbergets AK, Emelie Wikström, IFK Sävsjö, Ylva Stålnacke, Kiruna BK, Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden, och Estelle Alphand. Även damåkarna förbereder sig för fullt inför storslalompremiären.

– Jag tycker att de är där de ska vara inför Sölden. Jag har bland annat förhoppningar på Sara Hector. Hon ska försöka vara topp-10, och sen ska vi ha minst tre som kvalar till andra åket, säger damtränare Lars Melin.

Maria Pietilä Holmner väljer att avstå världscuppremiären i Sölden på grund av känningar i ryggen.

– Det har smugit sig på under försäsongen när det har blivit mer och mer skidåkning. Jag känner att jag i nuläget inte kan prestera och belasta på den nivå jag önskar och därför har jag bestämt att avstå premiären.

Maria har tagit beslutet för att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar inför stundande mästerskapssäsong.

Två veckor efter storslalompremiären är det dags för slalompremiär i Levi, och även där är förväntningarna stora. Vid förra årets slalompremiär tog Kristoffer Jakobsen världscupen med storm när han slutade 12:a i sina andra världscuptävling i karriären.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar