Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Anton Lahdenperä, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa mästerskap, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Rätt att följa sin egen plan

Piteå Precis som min kollega Simon Jakobsson skriver i sin krönika efter dagens skidskytte-VM så är det inte alls rättvist att kräva medaljer eller topplaceringar av vår unga norrbottniska VM-duo Hanna Öberg och Anna Magnusson. De är med för att se och lära för framtiden, och det är jag säker på att det kommer de att göra. Om något eller några år kan de vara på pallen i mästerskap.

Det jag framförallt gläds åt i dag är Hanna Öbergs finfina åkning, som hade fört henne högt i listan, om hon inte haft sina fem bommar i skyttet...

OM, ja... Skyttet är svårt, men jag vet ju att Hanna kan hantera bössan mycket bättre när hon har sin dag, och dessutom är hon en av dem som skjuter snabbast av alla i världseliten.

Det är hennes stil, och jag gillar verkligen att hon fortsätter att agera så på vallen, och inte låter sig påverkas av förståsigpåare, som säkert finns, och som vill att hon ska dra av lite på skjuttempot. Men Hanna siktar högt, och på framtida framgångar, och då är det helt rätt att följa sin egen plan på skjutvallen.

Samtidigt som man led med de svenska tjejernas skyttemisslyckanden i dag (Anna Magnusson hade fyra bommar), så var det ändå lite uppfriskande att se hur arg den svenske tränren Wolfgang Pichler var efter den motiga dagen. Han fräste i teveintervjun och sågade sina adepter, som han vet kan så mycket bättre. Det visar att Pichler ser stora möjligheter framöver. Jag är också säker på att han talar klarspråk direkt med tjejerna, men på alla sätt kommer att ingående analysera skjutmotgångarna med framtiden i fokus.

Håkan Svensson

 

Artonde VM:et, det fjärde i Lahtis

Luleå  

KRÖNIKA: Nu är det dags igen. I morgonbitti åker jag på mitt 18:e skid-VM, och det fjärde i den finska skidmetropolen Lahtis. Det var där, i februari 1978, som jag på allvar debuterade som skidreporter, och fick vara med om en norrbottnisk klang och jubelfest av rang.

Det var ju då som olympiamästaren från Sapporo 1972, Sven-Åke Lundbäck, smällde till och tog inte mindre än två guldmedaljer, vilket han var ensam om på herrsidan i det mästerskapet.

Först grundlade han det svenska stafettguldet på första sträckan genom att vinna och knäcka den sovjetiska storstjärnan Jevgenij Beljajev. Det var en magisk stafett som explosive Thomas Magnusson avgjorde med sitt klassiska guldryck i sista backen. Ett välplanerat ryck, och när det kom satt Sven-Åke i TV-studion hos Sven ”Plex” Pettersson, och precis i rätt sekund utropade att nu ska rycket komma, och det gjorde det: Guldrycket.

Som kronan på verket i det VM:et vann sedan Sven-Åke den finaste segern av alla när han körde hem den anrika 5-milen under sin karriärs bästa skidvinter. Sven-Åke hade tillsammans med sin svärfar Stig Karlsson ( pappa till hans hustru Lena som genom åren gjort ett jättejobb som serviceman åt skidmästare) satsat på en liten chansvallning. Han valde att åka enbart på blå kallvalla, istället för en bland av blått, rött och gult som många valde. Det fanns en risk att få dåligt fäste längre fram på dagen med detta, men också vinster i form av bättre glid.

Sven-Åke var tidigt med i toppen, och fick efter tio kilometer höra att han låg tvåa, tio sekunder efter hemmafavoriten Matti Pitkänen, vilket tände hans heta glöd. Efter hårdkörning i den sega uppförsbacken efter dryga milen fick han överst veta att han plötsligt ledde med 10 sekunder över Pitkänen. Han hade tagit 20 sekunder bara i den backen…

Sedan släppte han aldrig segergreppet, även om Pitkänen närmade sig då och då. Jag minns att jag själv stod bredvid den svenske förbundskaptenen Bjarne Andersson uppe vid hoppbacken i Lahtis. När Sven-Åke kom dit efter 21 km ledde han med 26 sekunder, och jag glömmer aldrig hur impulsive Bjarne vrålade: ”Nu vinner han..”

Så blev det, 51 sekunder före sovjeten Beljajev. Guldet var hans. Utpumpad sjönk han ihop vid staketet efter målgången och tillsammans med sin Lena storgrät han av lycka. Högst på prispallen knöt han näven. Efteråt kom hans förklaring och analys: ” Att vinna mästerskap (OS-72) en gång är bra, att vinna två gånger är så otroligt mycket större”.

Sven-Åke var en gigant den vintern, och vann även den då inofficella världscupen med 124 poäng före Lars-Erik Eriksen, Norge med 102. I slutat av säsongen sopade han också hem sin andra SM-trippen när han vann allt i det soliga mästerskapet på Vallsberget i Piteå.

Mitt andra VM i Lahtis var 1989, som också var ett glansfullt mästerskap med svenska och norrbottniska ögon. Bland herrarna tog blågult alla tre medaljerna på 15 km fritt. Gunde Svan vann före Torgny Mogren och Lars Håland. På 30 tog vår nästa storstjärna i modern tid, Kiruna-sonen Christer Majbäck bronset i en tät strid med Vladimir Smirnov, Sovjet och Vegard Ulvang, Norge. På femmilen vann Gunde igen före Mogren.

I stafetten gjorde Christer Majbäck ett storlopp på första sträckan och det svenska laget, Christer Majbäck, Gunde Svan, Lars Håland, Torgny Mogren tog guldet i spurtstrid med Finland.

Mitt tredje VM i Lahtis som reporter var 2001, och det blev ett mästerskap med blandade känslor, som går till historien på grund av det fasansfulla dopingavslöjande som kom under mästerskapet när hemmanationens sex stora namn, Jari Isometsä, Mika Myllölä, Harri Kirvesniemi, Janne Immonen, Milla Jauho och Virpi Kuitunen avslöjades som bloddopade. Något de försökt dölja med en plasmaexpandern Hemohes.

Jag ryser när jag tänker tillbaka på det mästerskapet. Minns med fasa alla presskonferenser jag var på, där också stora svarta skynken drogs ner över sponsorernas skyltar. De ville förstås inte bli sammankopplade med fuskare.

Efter VM fick det svenska stafettlaget, som tog brons, kliva upp ett steg efter diskningen av de finska doparna och ta silvret efter Norge. I laget ingick de norrbottniska åkarna Urban Lindgren (första sträckan) och Magnus Ingesson (tredje) tillsammans med Mathias Fredriksson och slutsträckans Per Elofsson, som för övrigt vann två guld på det VM:et, 15 km före Fredriksson och dubbeljakten före Johann Muhlegg, skidhistoriens värste fuskare som sedan kom att knäcka Elofsson vid OS i Salt Lake.

Nu stundar alltså mitt fjärde VM i Lahtis, där jag fått förmånen att köpa in mig på ett stugboende en bit utanför Lahtis med det härliga gänget från Tärendö som alltid åker till stora mästerskap i grupp för att stötta Tornedalsbyns superstjärna Charlotte Kalla.  Det blir en del journalistjobb under mästerskapet, men också tid för ren skidnjutning.

Jag åker till Lahtis med stora förväntningar på Charlotte, som intensivt stöttad av sin personlige tränare Magnus Ingesson ser ut att som vanligt ha hittat toppformen till årets skidhöjdpunkt, efter problemen med hjärtflimmer och annat i säsongens inledning. Jag känner mig säker på att Kalla på nytt får kliva upp på medaljpallen i minst ett par lopp. Hon kör skiathlon, 10 km klassiskt, stafett och 30 km , fri stil.

Jag tror också på ädla medaljer för länets andra storstjärna, Marcus Hellner. Han åker garanterat skiathlon ( där han vann OS-guld 2010) , 50 km fri stil, stafetten och eventuellt 15 km klassiskt. Gällivareåkaren har gjort en kanonsäsong så här långt, verkar trivas med tillvaron, och har alltid haft förmågan att toppa sin form till de stora mästerskapen.

Jag tror på totalt sju svenska medaljer i VM, och ser fram emot tolv härliga dagar i Lahtis!

Nu kör vi!!!

Håkan Svensson

Nu längtar jag till Lahtis

Luleå Kalla . Foto Håkan Svensson

Charlotte Kalla visar storform inför VM. Foto: Håkan Svensson

 

Ett mäktigt VM-genrep i Otepää av Charlotte Kalla.

Jag känner verkligen hur härligt det ska bli att åka till Lahtis och följa hennes framfart i VM-spåren på plats. Efter att hon  gjort sitt bästa världscuplopp för året, och det kanske bästa klassiska ever..

Ja, möjligen har Charlotte kanske till och med planterat en viss oro i huvudet på den givna VM-guldfavoriten Marit Björgen, Norge, genom att köra in som tvåa med en tidsdifferens fram till den fenomenala norskan som är klart möjlig att krympa, eller radera ut, fram till VM.

Tärendötjejens lopp väcker helt klart förhoppningar om ett nytt mästerskap med henne i huvudrollen.

Det känns så skönt att hennes val att göra sin egen satsning utanför landslaget, som jag stöttade från första stund, nu verkar betala sig, trots motigheterna i början av säsongen.

Tillsammans med sin personlige tränare Magnus Ingesson ser duon ut att på nytt ha lyckats pricka toppformen till ett stort mästerskap, vilket är en prestation i sig.

Bara att hoppas att inga baciller och annat elände nu kommer och rubbar ritningarna med bara fyra dagar kvar till VM-starten, eller närmare bestämt sex dagar tills hon ska göra sin första VM-start på skiathlon, lördagen den 25 februari.

Anna Haag åtta och Emma Wikén tolva också goda besked.

Marcus Hellner då? Ja, han åkte bra på 15 klassiskt, men fick inte till något absolut topplopp på den tunga banan i ett jobbigt klisterföre som jag inte tror passade Gällivareåkaren speciellt bra.

Jag tror dock stenhårt på Marcus i årets VM efter en stabil och fin säsong. Han blir högintressant på skiathlon , i stafetten och på den avslutande 5-milen i fri stil. Sedan återstår att se om han väljer att åka dagens distans i Otepää, 15 km klassiskt på VM. Han har inte bestämt sig för detta, och är lite i valet och kvalet. Beslutet lär komma när han analyserat dagens världscuplopp, och sina chanser på distansen.

Vinnare som väntat norske suveränen Martin Johnsrud-Sundby, och goda besked för Finland inför VM på hemmplan eftersom både Livo Niskanen och Matti Heikkinen visade fina takter. Men som vanligt i klassiska lopp mycket norskt på topp 10. Marcus Hellner bäste svensk på trettonde plats,  1,29 efter.

Till sist: 

Vilken stjärna Tyskland har i Laura Dahlmeier, som i dag tog sitt femte guld och skrev historia vid VM i Hochfilzen.  Obegripligt är ordet.

En kille som håller stilen är också österrikaren Marcel Hirscher , som också pallade trycket och tog VM-guldet i slalom. André Myhrer bäste svensk som sexa. Tyvärr körde Mattias Hargin ur i sista branten när han hade medaljläge. Bara att glädja sig åt Frida Hansdotters bronspeng i går.

Håkan Svensson

Snacka om guldfavorit

Rosvik Fem dagar före sprinten i Lahtis-VM visade en urstark Stina Nilsson att hon är den stora guldfavoriten.

Återigen knäckte hon den norska sprintcupledaren Maiken Caspersen Falla när världscupen och det stora VM-genrepet avgjordes i estniska Otepää i dag. Norskan Heidi Weng, Norge var trea, medan Hanna Falk slutade sist i finalen.

Stina visar storform, och var snabbast i kvalet och vann sedan både kvartfinal. semifinal och final med fenomenal åkning, både styrkemässigt och taktiskt.

Jag ser verkligen fram emot att vara på plats på torsdag vid VM-spåret och se henne vinna igen..! Ja, allt talar i alla fall för det, även om norskorna ruvar på hämnd.

På herrsidan gav unge norrmannen Johannes Hoesflot Klaebo, 20, skidvärlden en riktig käftsmäll och tankeställare när han helt sonika körde ifrån alla i finalen från första stavtaget, och sedan aldrig gav konkurrenterna en chans att komma tillbaka. Tvåa var Finn Hågen Krogh och trea ryssen Sergey Ostiugov.

Calle Halfvarsson missade final med några tusendelars marginal..

Apropå VM så vill jag också lyfta på luvan för det svenska damlaget i skidskytte som igår blev sexa i stafetten, och därmed i hög grad stärkte sina aktier att få ställa upp ett lag vid OS i Sydkorea nästa år. I laget gjorde båda Piteåtjejerna Hanna Öberg och Anna Magnusson fina sträcka.

Från sprintfronten i längd på hemmanivån oterar jag också med tillfredsställelse att Johan Häggström, Piteå Elit, överrraskande för många körde hem sprintsegern vid Intersport Cup i Falun i går.Det kan bli nåt bra framöver!

Håkan Svensson

Vinterstudio och VM-test

Piteå

mattias pettersson

Mattias Pettersson, producent för Vinterstudion gästade Hellnerstadion i dag.


Det må vara långt kvar till nästa vinter, men förberedelserna inför den tv-sända Gällivarepremiären 17-19 november är i full gång redan nu!
SVT:s Vinterstudio har idag besökt Hellnerstadion för rekognosering och planering av sändningarna som inleder OS-säsongen 2017-2018.
-Kul att vara tillbaka på klassisk skidmark igen med Vinterstudion, säger producenten Mattias Pettersson i ett pressmeddelande.
Vinterstudion har sedan många år en speciell koppling till just Hellnerstadion. Det var här som de för första gången sände det populära programmet från en stor kåta på stadion i samband med världscuppremiären 2010, något som gav sändningarna en härlig profil och uppmärksammades långt utanför sveriges gränser.   
-Vi arbetar med att ta konceptet med kåtan ett steg vidare och skissar på en byggnad till Vinterstudion som ska andas Gällivare och ge en häftig inramning av säsongspremiären, säger Stefan Nieminen, verksamhetschef för SportEvent Gällivare Lapland.
-Det har hänt otroligt mycket på stadion sedan vi var här senast och sände världscupen 2012 med den nya stadionbyggnaden som erbjuder bra infrastruktur och ger ett fint djup i bilden över upploppet. Gällivare brukar dessutom alltid bjuda på härlig vinterkänsla som tyvärr saknas i samband med många skidtävlingar idag och Dundret som fjäll är ett fantastiskt landmärke som är väldigt fint att kunna framhäva i bild. Vi ser verkligen fram emot att komma tillbaka och sända härifrån igen i november, konstaterar Mattias Pettersson.
Enligt det avtal som tecknats mellan SportEvent Gällivare Lapland och SVT kommer Gällivarepremiären att direktsändas både under lördag och söndag, distributionen av fredagens inledande tävlingar är ännu inte klar.
-Att få två dagars direktsändningar i SVT och dessutom ha Vinterstudion, som är ett mycket populärt program, på plats är jättekul. Bättre marknadsföringsfönster kan man inte tänka sig, säger Stefan Nieminen.
Totalt kommer SVT att ha omkring 15 personer på plats under sändningarna bara för att producera Vinterstudion. Produktionsbolaget NCP som ansvarar för sändningsproduktionen av själva tävlingarna kommer att ha en styrka på 22 personer.
Det är inte bara planeringen av tv-produktionen för Gällivarepremiären som startat. Sedan en vecka tillbaka produceras också stora mängder konstsnö som ska lagras under sågspån för att säkerställa tidig säsongsstart och spår av toppklass till premiären av nästa skidsäsong.

x x x
 

Från skidfronten i övrigt konstaterar Skidbloggen att: 

Längdlandslagets åkare slipar just nu VM-formen i italienska Seiser Alm och i jämtländska Vålådalen. Men i helgen samlas världseliten i estniska Otepää för att en sista gång mäta krafterna mot varandra inför VM.
De tuffa banorna i Otepää är jämförbara med VM-banorna i Lahtis. Söndagens lopp över 10 och 15 kilometer kommer att genomföras på en femkilometersslinga med konstsnö.
– Vi har fått rapporter om goda förhållanden med konstsnö. Tävlingarna blir ett bra formtest inför VM, säger förbundskapten Rikard Grip.
Det är VM-truppen som ställer sig på startlinjen i Otepää. Inga extra svenska åkare kommer att tävla, vilket innebär att Sverige inte har full världscuptrupp på sex damer och sex herrar.
– Vi vill skapa lugn och ro för de aktiva som ska med till VM. Att hålla ihop VM-gruppen skapar en viktig trygghet för laget, säger förbundskapten Rikard Grip.
En åkare som inte tävlar i Otepää är den regerande världsmästaren på 15 kilometer fristil, Johan Olsson, Stockviks SF.
– Johan ansluter till uppladdningslägret i Seiser Alm idag och kommer att stanna kvar där tills det är dags att åka till Lahtis. Det gör han för att kunna få de önskade dagarna på hög höjd i Seiser Alm innan VM, berättar Rikard.
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, är igång och rör sig igen. Däremot är det ännu osäkert om Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, och Jonna Sundling, IFK Umeå, åker till Otepää.
– Ebba har börjat röra sig väldigt lätt igen, medan vi följer förloppet dag för dag för Jonna, som åkte hem från Seiser Alm igår och ännu inte är i träning, säger Rikard Grip
Landslaget till världscupen i Otepää den 18–19 februari:
Damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF,, Anna Haag, Anna & Emil sportklubb,, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå Elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK,, Jonna Sundling, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK.
Herrar
Jens Burman, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK,, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians,, Martin Johansson, IFK Mora,, Emil Jönsson, Anna&Emil skidklubb,, Teodor Peterson, IFK Umeå,, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar