Logga in
Logga ut

Skidbloggen

Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ylva Stålnacke, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Ingela Andersson med flera. Ja, som ni ser så finns det få län som motsvarar Norrbotten i antalet elitåkare. Jag som ska följa deras framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Rätt att följa sin egen plan

Piteå Precis som min kollega Simon Jakobsson skriver i sin krönika efter dagens skidskytte-VM så är det inte alls rättvist att kräva medaljer eller topplaceringar av vår unga norrbottniska VM-duo Hanna Öberg och Anna Magnusson. De är med för att se och lära för framtiden, och det är jag säker på att det kommer de att göra. Om något eller några år kan de vara på pallen i mästerskap.

Det jag framförallt gläds åt i dag är Hanna Öbergs finfina åkning, som hade fört henne högt i listan, om hon inte haft sina fem bommar i skyttet...

OM, ja... Skyttet är svårt, men jag vet ju att Hanna kan hantera bössan mycket bättre när hon har sin dag, och dessutom är hon en av dem som skjuter snabbast av alla i världseliten.

Det är hennes stil, och jag gillar verkligen att hon fortsätter att agera så på vallen, och inte låter sig påverkas av förståsigpåare, som säkert finns, och som vill att hon ska dra av lite på skjuttempot. Men Hanna siktar högt, och på framtida framgångar, och då är det helt rätt att följa sin egen plan på skjutvallen.

Samtidigt som man led med de svenska tjejernas skyttemisslyckanden i dag (Anna Magnusson hade fyra bommar), så var det ändå lite uppfriskande att se hur arg den svenske tränren Wolfgang Pichler var efter den motiga dagen. Han fräste i teveintervjun och sågade sina adepter, som han vet kan så mycket bättre. Det visar att Pichler ser stora möjligheter framöver. Jag är också säker på att han talar klarspråk direkt med tjejerna, men på alla sätt kommer att ingående analysera skjutmotgångarna med framtiden i fokus.

Håkan Svensson

 

Länsessen sköter sig bra

Gangneung Linus Omark . Foto: Håkan Svensson

Linus Omark spelar fram Anton Lander till Tre Kronors 1-0 mot Finland. Foto: Håkan Svensson

Johan Fransson Foto Håkan Svensson

Skridskoskicklige Johan Fransson imponerar i Tre Kronor och assisterade Patrik Zakrisson till 2-1 mot Finland. Foto: Håkan Svensson

Tre Kronor storspelar inte i OS, men har nu vunnit sin grupp och får ett ”lättare” motstånd i kvartsfinalen, läs segraren i mötet Schweiz – Tyskland.

Ett hårt arbetande lag. och en bra målvakt i Viktor Fasth, bäddar för en spännande fortsättning av OS-turneringen där många hoppas att Tre Kronor till och med ska vinna guld.

Jag åkte till Kwandong Hockey Centre för att titta på gruppfinalen mot arvfienden Finland i kväll, och efter att ha sett den matchen, och en tidigare match mot Tyskland så ökar min optimism inför fortsättningen.

Laget är defensivt starka och har bara ett insläppt mål på de tre inledande matcherna, och det är bra. Att vinna uddamålssegrar inledningsvis i en turnering brukar också vara en lovande lovande upptakt.

Men laget mot bli vassare i avslutningarna i finalspelet, skjuta mer och kanske vara lite mera kreativa i attackerna framåt. Klarar laget av att förbättra den delen är Tre Kronor ett troligt finallag i mina ögon, sannolikt mot Ryssland.

I kvällens match mot Suomi så var det finländarna som hade publikens stöd, inte minst tack vare många tillresta finnar, men det var ändå Tre Kronor som drog det längsta strået och vann med 2-1.

Givetvis var jag mest nyfiken på norrbottningarna Linus Omark och Johan Franssons insatser i Tre Kronor, och i den delen blev jag glad.

Både Omark och backen Johan Fransson tillhörde laget bästa spelare. Fransson var den som åkte längst (!). Jodå man mäter sådant numera också med gps-teknik. Johan fick också stort förtroende av Grönborg och mycket istid.

Han jobbade stabilt framför suveräne målvakten Viktor Fasth och svarade för ett antal patenterade uppåkning och fina pass. Han fick också assist till 2-1-målet.

Övertorneåsonen Linus Omark har alltid var en kreativ och spännande spelare, som nu är bättre än någonsin skulle jag vilja säga. I matchen mot Finland jobbade han hårt i varje byte, och gick till med ner och täckte skott i några viktiga lägen. Det är något som vi förr om åren inte såg från hans sida. Helt klart kommer Linus Omark att spela en nyckelroll i Tre Kronors olympiska framgångssaga. Kan han visa sitt bästa i varje match höjer det landslagets nivå rejält. Linus spelade elegant fram till det första svenska målet som Anton Lander gjorde, och Johan Fransson assisterade Patrik Zakrisson på 2-1-målet , så visst skötte norrbottningarna bra. Omark fick också assist på Oscar Möllers 3-1 i öppen kasse sedan han hänsynslöst skottäckt ett finländskt avslut. Där visade han sin stora spelintelligens.

Personligen välkomnar jag både Omark och Fransson tillbaka till Luleå Hockey när deras kontrakt med utländska klubbar går ut. Vilket lyft för Luleå det skulle bli!

Håkan Svensson

Norrbottningar Foto:Håkan Svenson

Norrbottningar som gladdes åt den svenska segern över Finland var Leif Pekkari, Tärendö och Ulf och Barbro Zakrisson, Pajala. Foto: Håkan Svensson

Norrbottning i skamvrån

PyeongChang Urban Nilsson, vallachef. Foto: Håkan Svensson

Bad om ursäkt . Vallachefen Urban Nilsson beklagade den svåra vallamissen i herrstafetten. Foto: Håkan Svensson

Norrbottniska åkare som Charlotte Kalla och skidskytten Hanna Öberg har fått stå i rampljuset efter sina fantastiska guldlopp.

I dag var scenen en annan.

Då tvingades vallachefen Urban Nilsson från Sävast kliva fram som syndabock sedan det svenska stafettlaget vallat bort sig totalt.

­-- Det är jag som är loket i det här tåget som får ta ansvaret. Vi har missat totalt med fästet för de klassiska åkarna, och det får aldrig ske på ett OS. Vi ska ge åkarna konkurrenkraftiga skidor, men det misslyckades vi med i dag, och då vill jag som ytterst ansvarig be våra åkare om ursäkt, sa en nedslagen och hårt pressad vallachef omringad av ett stort mediauppbåd.

De åkare som i första hand drabbades var Jens Burman på startsträckan som började bra, men sedan tappade rejält och växlade som sexa , 36 sekunder efter täten.

Ännu sämre gick för en normalt så säker åkare som Daniel Rickardsson, som tappade hela 1,20 på sin sträcka och det syntes hela vägen att han hade det svårt.

Kort och gott har jag aldrig sett Daniel åka så dåligt, och då förstod man att något var fel. Efter målgången kröp sanningen också fram, vilket Rickardsson inte hymlade om.

­-- De gör ett fantastiskt jobb i vallabodarna men i dag var det inte bra. Jag kände direkt i backen att det inte skulle gå bra, konstaterade Rickardsson som menade att det var fel på både fäste och glid.

Urban Nilsson menade att det var svårt att hitta rätt vallning denna lite mildare dag i OS-stadion, men det är sådant som vallateamet ändå ska behärska med tanke på att man lagt ner stora resurser under lång tid för att förbereda sig på bästa stätt

Och visst är det så.

Tyvärr händer de någon gång under varenda mästerskap att vi drabbas av ett vallafiasko. 

Jag har varit med många gånger när vallachefer fått träda fram och be om ursäkt. Minns inte minst en annan norrbottning, Larry Poromaa, som var vallachef vid  VM i Oslo och då kom i skottgluggen i början av det mästerskapet.

Marcus Hellner Foto Håkan Svensson

Marcus Hellner hade en otacksam uppgift på tredjesträckan, men gjode ett okej lopp. Foto: Håkan Svensson

Tunga steg Foto: Håkan Svensson

Tunga steg. Marcus Hellner hade hoppats på en roligare OS-dag. Foto: Håkan Svensson

Efter två raka OS-guld för Sverige blev det nu en tröttsam femteplats. Jag hade inga förhoppningar i förväg om att Sverige skulle vara med och kriga om guldet detta år, därtill var Norge en alltför given vinnare. Men en bronsblecka eller något trodde jag på...

Det är verkligen inte herrarnas år här vid OS i Korea, och jag tycker också lite synd om Marcus Hellner som inte fick chansen att visa det han kanske gillar bäst, nämligen kamp man mot man i stafetter. Nu hade han inget att kriga för men åkte ändå ganska bra och var trea på sin sträcka. Givetvis kände han inte av vallaproblematiken, eftersom han åkte skejt. Godkänt även till Calle Halfvarsson som också han var trea på sin avslutande skejtsträcka.

Helt i sin ordning tog Norge guldet efter att Johannes Hösflot Kläbo ryckt ifrån Denis Spitsov i OAR( Ryssland) på slutet. Ryssen hade inte en chans att haka på när Kläbo satte in turbon.

På upploppet högg han också en norsk flagga för att profilera den sköna guldmedaljen.

Kläbo. Foto: Håkan Svensson

Fenomenale avslutaren Johannes Hösflot Kläbo frälste Norge genom att avgöra spurten mot Ryssland, och var så här glad. Foto: Håkan Svensson

Sverige har tagit medalj på alla mästerskap sedan 2010, och senast Sverige misslyckades med att ta medalj i OS-stafett var 2002.

Sammanfattningsvis så tycker jag den här stafetten var oerhört märklig eftersom det blev så stora utslag redan på första sträckan som oftast handlar om följa John. Jag tror aldrig jag sett något liknande..

Det var alltså fler länder än Sverige som kanske missat i vallningen. Möjligen var det också orsaken till att Norges startman Didrik Tönseth tappade  18 sekunder på täten på startsträckan.

Det svenska vallateamet måste nu analysera missen, och blicka framåt mot de kommande OS-loppen om det ska bli några fler olympiska skidmedaljer.

Håkan Svensson

Sverige på medaljjakt

PyeongChang Marcus Hellner

Marcus Hellner visade gryende form på 15 km fritt , och brukar åka bra i stafetter. Foto: Håkan Svensson

Sådärja.  Efter en för dagen glädjande rekordsnabb (!) bussfärd är jag uppe i olympiastadion i Alpensia, och laddad inför dagens godbit , herrstafetten.

Sverige är  titelförsvarare från OS i Sotji ( Lars Nelson, Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner), men det blir svårt, för att inte säga omöjligt att försvara det guldet i dag för kvartetten Jens Burman, Daniel Rickardsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson i tur och ordning.

Dels beroende på sviktande form /kapacitet under hela säsongen för de svenska herrarna, men framförallt för att Norge mönstrar ett grymt bra lag, Didrik Tönseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krueger, Johannes Hösflot Kläbo.

De två senare som kör skejtsträckorna har redan vunnit OS-guld här i PyeongChang, och herrarna på de två inledande klassiska sträckorna är två riktiga hårdingar, Didrik Tönseth och Martin Johnsrud Sundby.

För mig är det ett givet guldlag, och det enda som skulle kunna förändra den bilden är en genomklappning av någon i laget.

Och ni vet ju: Stafett är alltid stafett, plötsligt kan det oväntade hända, men allt lutar åt en promenadseger för norrmännen, som också har en laddad spurtraket på slutsträckan om det mot förmodan skulle bli flera lag inblandade i avgörandet.

Den enda i norska laget som känns lite osäker är Didrik Tönseth på starsträckan. Han har inte åkt tidigare i OS, men är normalt en stabil åkare. Det var dock lite överraskande när norrmännen ställde över OS-trean i skiathlon, Hans Christer Holund till förmån för Didrik Tönseth.

Sverige då..?

Ja, de får ta sikte på en pallplats, och det kan bli nog så svårt att klara den.

Alla åkare måste ha sin bästa dag. Jens Burman bör överträffa sig själv för att hänga med på första, Daniel Rickardsson ställs mot en rad starka namn i flera lag Martin Johnsrud Sundby, Alexader Bolshunov, OAR/Ryssland, Dario Cologna, Schweiz, Livo Niskanen, Finland, Maurice Manificat, Frankrike för att nämna några. Den andra sträckan i klassiskt är alltid en nyckelsträcka i de stora stafetterna där fältet vanligen spricker upp.

På tredjesträckan i skejt tror jag att Marcus Hellner, sannolikt med en uppgående form kan göra en bra sträcka för blågult och ge Calle Halfvarsson ett bra läge på slutsträckan.

Jag tippar att Sverige tar en bronspeng i dag, efter Norge och OAR (Olympic Athlete from Russia), men Hellner och kompani kan också bli utan medalj.

Det skulle var trevligt om de svenska herrarna nu får till det och kniper en medalj. De svenska medaljerna har hittills kommit på damsidan. Förhoppningsvis kan stafetten ge de svenska längdherrarna en liten OS-revansch.

Finland spåddes vissa möjligheter men drabbades i sista stund av en svår jobspost när formstarke Ristomatti Hakola blev sjuk, och Pertti Hyvärinen får kliva in på startsträckan. Det är en avsevärd försvagning av det blåvita laget.

Spännande blir det garanterat, och snart börjar fartfesten.

Håkan Svensson

Monstersträcka av Kalla

Pyeongchang Sveriges glada silvertjejer

Sveriiges glada silvertjejer. Foto: Håkan Svensson

Monstersträcka av Kalla Foto Håkan Svenson

Monstersträcka av Charlotte Kalla förde in Sverige i stafetten på allvar. Foto: Håkan Svensson

Trött Stina Nilsson Foto Håkan Svenson

En trött Stina Nilsson tvingades vika ner sig i spurten mot Marit Björgen. Foto: Håkan Svensson

 

Sveriges sjunde OS-medalj är i hamn. Det blev silver sedan Stina Nilsson lite överraskande fick vika ner sig för urstarka fenomenet Marit Björgen på upploppet.

Jag tyckte att Stina fick den utveckling på loppet som hon ville ha när hon kunde ligga i rygg på dragloket Björgen, och sedan ladda för att  försöka knäcka henne i spurten.

Men Marit Björgen ville annat. 37 år gammal  är Björgen fortfarande en grym skidåkare, och det visade hon verkligen det i den här stafetten på koreansk mark.

Norskan körde rutinerat Stina Nilsson riktig mör i kroppen med högsta fart hela vägen och vann guldet ( hennes sjunde !) åt Norge, även i sitt sista OS. Bara att buga för hennes storhet.

Sverige missade därmed chansen att försvara OS-guldet från Sotji, men silver duger gott det också, även om det aldrig är roligt att förlora mot Norge i en stafett.

Det scenario jag skissade upp inför stafetten i mitt tidigare blogginlägg stämde hyfsat, men inte fullt ut.

Anna Haag på startsträckan tappade mer än väntat och det var jag också orolig för med tanke på hennes osäkra form på sistone.

Tack och lov fanns Charlotte Kalla efter henne, och hon gjorde en formidabel monstersträcka och tog in 24 sekunder på sin andra sträcka i klassisk åkning. Samtidigt tappade Norges Astrid Jacobsen hela 50 sekunder på Kalla på fem kilometer(!), och hon tyckte efteråt att hon inte var värd ett OS-guld efter sin insats.

Apropå grymma skidåkare. Charlotte Kalla är en helt fantastisk åkare i stafetter och gör alltid fenomenala lopp när hon kopplar in turbon, och får jaga konkurrenter som hon ser.

Med dagens silver är Tärendötjejen nu uppe i häftiga åtta medaljer från OS, och det betyder att hon bara är en medalj från Sixten Jernbergs svenska rekord.

På tredje sträckan i skejt gjorde också unga Ebba Andersson en suverän körning. Norska guldtjejen på milen Ragnhild Haga tog dock in lite för mycket på sträckan och i ett huj var också Marit Björgen ikapp Stina Nilsson på slutsträckan. Stina hade nog behövt ett försprång på 10-15 sekunder när hon gick ut för att ha en chans på svenskt guld.

Sedan drog Marit hela vägen. Stina Nilsson såg ut ha det ganska bekvämt där, men det kanske var en synvilla.

På sista kilometern skruvade Marit Björgen upp tempot ytterligare. och det sög nog musten ur den plågade svenska guldsprintern.

Men som sagt. Sverige bjöd upp till härlig kamp, och den svenska kvartetten var sprudlande glada efteråt

Det var roligt att se, och ska de också vara.

x x x

Hanna Öberg -Foto Håkan Svensson

Hanna Öberg radar upp toppresultat i skidskytte på OS. Foto: Håkan Svensson

När jag följt damstafetten i mål, och skrivit det ni kan läsa här ovan sprang jag över till skidskyttestadion där masstarten för damer kommit igång.

Där blev det ingen medalj i dag, men återigen en strålande insats av Svensbyns stolthet Hanna Öberg, som bara missade ett skott och slutade femma. Hon var 46 sekunder efter segrande slovakiskan Anastasia Kuzmina,  som åker skidor rasande fort och skjuter stabilt.

Hanna radar upp toppresultat. Tänk på att OS-debutanten från Piteå nu kan visa den här fina, som obegripliga, resultatserien : 7-5-1-5 i sina fyra olympiska starter.

De är både fantastiskt och sensationellt.

Hanna Öberg har kommit till världseliten för att stanna, och bli en av sportens förgrundsfigurer för många år framåt.

Trots att nu redan vunnit den titel som all världens idrottare drömmer om att vinna någon gång talar allt för att det här bara är början.

Jag tror att Hanna har ytterligare medaljchans här i Alpensia, och med självförtroendet hon fått i OS här i Sydkorea kommer hon också att rada upp upp framgångar i världscupen och i kommande VM-tävlingar.

Naturligtvis är hon också en stjärna för svenskt skidskytte att bygga intresse kring inför nästa OS i Peking om fyra år.

Det var ju där det var tänkt att hon skulle vara mogen för OS-guld

Nu kom guldet fyra år för tidigt , till lycka för alla oss som gillar de här sporten.

Håkan Svensson

Det är mitt guldscenario

PyeongChang Charlotte Kalla. Foto: Håkan Svensson

Kan guld och silvertjejen  Charlotte Kalla rycka ifrån på den andra sträckan i klassiskt i dagens damstafett..? Foto: Håkan Svensson

Sådärja, nu är jag på plats i Alpensias längdstadion för den nya svenska guldjakten.

Vägen upp hit har varit mardrömslik med ett totalt busskaos, och det har tagit totalt fyra timmar från vårt hotell i Sokcho och hit.

Så får det naturligtvis inte vara, och här har OS-arrangörerna som organiserat logistiken gjort en jättemiss. Det är på tok för mycket privatbilar på den enda vägen upp till bergen.

I mitt tycke borde privatbilar ha portats , eller att det funnits en speciell vägfil för bara bussar. Kanske är det firandet av det kinesiska nyåret i tre dagar som ställer till eländet. Så här var det inte i början när jag kom till den olympiska orten PyeongChang.

Men nog om det. Nu riktar jag fokus på dagens svenska guldjakt som handlar både om damstafett och masstart i skidskytte.

I damstafetten, 3 x 5 km som startar 18.30 jagar OS-guldförsvarande Sverige en ny ädel medalj.

Helt klart finns chansen till ett nytt guld efter Sotji, 2014 även om Norge är favoriter.

Sverige ställer upp med följande åkare i tur och ordning:

Anna Haag – Charlotte Kalla – Ebba Andersson – Stina Nilsson.

Norge mönstrar:

Ingvild Flugstad Östberg – Astrid Jacobsen – Ragnhild Haga – Marit Björgen.

Även Finland, USA , OAR (Ryssland), Tyskland och Schweiz finns med i bilden men jag tror mest på en kamp Sverige mot Norge.

Sverige valde att starta med Anna Haag, och det har varit en berättigad kritik mot det valet eftersom många hade räknat med att Hanna Falk eller Ida Ingemarsdotter skulle få chansen.

Men nu verkar svenska ledningen tro att rutinerade Haag ska stå pall för startsträckan, och jag hoppas verkligen att  hon klarar det. Annars lär det bli bister kritik mot tränarnas lagsammansättning. Hon är helt klart ett osäkert kort i förväg och pressen på henne är stor.

På andra sträckan, där Sverige har Charlotte Kalla tycker jag att Norge bjuder in blågult eftersom de kör men Kallas jämnåriga Astrid Jacobsen som varit sjuk och inte tävlat på ett tag.

På tredje sträckan i fri stil möter vår unga stjärna Ebba Andersson gårdagens milvinnare Ragnhild Haga och det blir en riktig utmaning för Ebba.

Jag hoppas dock att Charlotte Kalla på den andra sträckan i klassiskt ska kunna gå loss och ge Ebba ett försprång till Haga.’

På slutsträckan ställs Stina Nilsson mot Marit Björgen, och där känner jag mig trygg på att Stina kan hänga med, och till slut ta Marit Björgen i spurten.

Det är mitt guldscenario, och om en och en halv timme vet vi hur det artar sig.

Hanna Öberg Foto: Håkan Svensson

Åter i elden. Länets senaste OS-guldmedaljör Hanna Öberg kör för nya medaljer i masstarten. Foto: Håkan Svensson

X x x

Nästa svenska medaljchans finns i skidskyttets masstart lite senare, där tre svenska tjejer finns med.

Däribland förstås länets senaste guldmedaljör Svenbyns stolthet, Hanna Öberg, som chockade skidskyttevärlden genom att vinna distansloppet efter bra åkning och prickfritt skytte.

Kan hon göra om den fantastiska bedriften igen är hon glödhet också i masstarten.

Helt klart bäddat för en jätterysare även i skidskyttestadion denna lördag.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar