Supporterbloggen

Det här är Luleå Hockey-supportrarnas egna blogg. Under säsongen kommer olika skribenter att skriva i med- och motgång å i strid.

Supporterskap

Luleå  

Vilka är våra kunder?

Hur ser vår kärnmålgrupp ut?

Vilken är vår största tillväxtmålgrupp?

Frågor som formuleras vid de flesta strategimöten på företag för att hitta vägar att öka resultatet och påskynda tillväxten.

Men när idrottsklubbar börjar benämna sina fans som kunder och 20 åriga tjejer som tillväxtmålgrupp så rasar vi supportrar.

 

Varför?

För att det är viktigare än så.

Att vara inbiten supporter till ett lag är mycket större än att jag borde bli kallad för kund.

Jag handlar min mat på Kvantum, jag är deras kund. Jag drömmer om en bil, kanske tillhör jag BMW:s potentiella tillväxtmålgrupp.

Men. För Luleå Hockey är jag supporter.

 

Jag vill berätta en historia om min pappa, Mats.

Han har haft säsongskort på Luleå Hockey i 33 år och under dessa år missade han cirka en handfull hemmamatcher varav en var när jag föddes och barnmorskan ska ha sagt “kan pappan sänka volymen på radion så jag hör vad mamman säger?” under förlossningen.

Pappa drabbades under 2015 av en svår cancer som han fightades mot allt vad han kunde, som den stålman han är.

Även om han, minst sagt, inte mådde bra så såg han till att ta sig till Delfinen och vandra de 16 raderna upp till sin plats; sektion O, plats 16, rad 1. Samma plats sedan 1983.

När semifinal sex mot Frölunda var över och Luleås säsong 2015/16 var slut så grät Pappa hela vägen ut från ishallen. Han visste inte om han någonsin skulle få komma tillbaka.

När hans tillstånd försämrades och han låg och kämpade för sitt liv så kostade han på sig att ge en tummen upp och ett litet kort leende när jag berättade att Osten skrivit avtal med två lovande transatlanter inför säsongen 16/17.

Och det är precis det som supporterskapet handlar om! Han slapp tänka på sin cancer under fem sekunder och fick fly, om än bara för en kort sekund, för att han var en supporter.

 

För mig handlar supporterskap om delaktighet; vänskap och om den gemensamma passionen. Där den kollektiva lidelsen på något sätt är vackrare än alla vinster.

För mig handlar supporterskap om flykt; från verkligheten, ett andningshål när livet är jobbigt.

För mig handlar supporterskap om frihet; från krav, från jobbmöten, från allt det där som egentligen bara är trist.

För mig handlar supporterskap om livet.

 

Pappa fick aldrig komma tillbaka till Delfinen och uppleva allt det där fina igen.

Så till alla er som tvekar på att spendera tid och pengar för att bli supportrar till era lag;

Ni vet inte vad ni går miste om!

Mvh

Viktor Johansson

Mats och Viktor
Mats och Viktor tillsammans före en match

Det här är Luleå Hockey-supportrarnas egna blogg. Under säsongen kommer olika skribenter att skriva i med- och motgång å i strid.

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar