BDX har under de tre senaste åren haft ett avtal med LKAB om underjordsarbeten. Där utför de i huvudsak transportarbeten och lastning av olika slag, ett arbete som de tog över för tre år sedan.

Förlorat
Nu har de förlorat upphandlingen med LKAB och går därmed miste om uppdragen som sker under jord i LKAB:s Kirunagruva. Totalt är det nu cirka 150 personer som berörs av den förlorade upphandlingen. Det är både BDX:s egen personal dess underleverantörer.

- Det stämmer att vi har tappat de uppdrag vi har direkt åt LKAB i KUJ. Jag kan inte säga så mycket mer än det utan det har varit en tävlan som vi uppenbarligen förlorade. Det var en upphandling, säger Tomas Bergdahl, vd för BDX.

"Tittar på lösningar"
Än så länge har man inte hunnit se över vad som kommer att hända med personalen men man siktar trots allt på en positiv lösning.

- Vi håller på att titta på lite olika lösningar och strategier för att göra det här så lindrigt som möjligt. Det här är väldigt nytt, det är bara en dag gammalt för oss. Självklart måste vi göra allt som står i vår makt för att lindra det här både för oss själva inom BDX och även för våra leverantörer, säger Tomas Bergdahl.

Under onsdagen skulle man också hålla ett möte mellan BDX och berörda underleverantörer där man diskuterar situationen.

Det nuvarande uppdraget har man dock kvar fram till den sista juli.

Vem som vann upphandlingen och tar över efter BDX är ännu oklart. Roger Hansson, utvecklingsansvarig på LKAB:s inköpsavdelning, berättar att bolaget inte kan gå ut med den informationen förrän om några dagar.

- Det finns flera anbudsgivare och vi har inte hunnit informera alla ännu, säger han.