Luleå. Hjärt och lung i Luleå har invigt hjärtstataren, som har placeras i Föreningarnas hus på Storgatan 13 i Luleå där ett 15-tal andra föreningar finns. Totalt vistas cirka 850-1 000 människor i närheten med en medelålder som är ganska hög.

- Det gör det naturligt för oss att ha tillgång till hjärtstartare, säger föreningens ordförande Sven Olof Leppäninemi, som demonstrerade hjärtstataren tillsammans med instruktören Sixten Ökvist.

- Hjärtstartarna är en billig livförsäkring som dessutom är enkla att använda, säger Sixten Ökvist.

Det känns tryggt att veta att föreningarna kan agera ifall någon skulle drabbas. Hjärt och lung var i kontakt med Luleås politiker om ett mindre stöd i samband med anskaffande men fick avslag, men med medlemmarnas pengar införskaffandes hjärtstataren.

Genom att se till att arbetsplatser, föreningar med flera har en hjärtstartare bidrar man till att fler kan överleva ett akut hjärtstopp.

- Hjärt och lung kommer gärna och håller kurser, säger Sven Olof Leppäniemi. Detta gör att ni ska kunna känna trygghet på jobbet, hemma eller på fritiden.

Varje år drabbas 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus. Av dessa överlever endast cirka 500. Med behandling av hjärtstartare kan sju av tio räddas tillbaka till livet.