Gigantisk gran fick ta omvägar till Storgatan

Det krävdes en del omvägar för att få fram årets julgran till sin plats på Storgatan – men nu är granen hemma.

Granen på Storgatan är extra stor i år. hela 18 meter hög. "Vi fick ta lite omvägar när vi skulle köra den till stan", berättar arbetsledare Leif Holmström.

Granen på Storgatan är extra stor i år. hela 18 meter hög. "Vi fick ta lite omvägar när vi skulle köra den till stan", berättar arbetsledare Leif Holmström.

Foto: Felicia Askbrink

Luleå kommun2019-11-27 10:26

Ett tecken på att julen närmar sig är att granen dykt upp på Storgatan i centrala Luleå, i god tid inför första advent på söndag. Den offentliga julgranen har varit en tradition i Luleå länge. Under inledningen av 50-talet stod den i Stadsparken men 1954 gjordes ett omtag och sju olika granar placerades ut i staden. 

Det är flera granar som ska tas ner och transporteras. Leif Holmström är arbetsledare för stadsbyggnadsförvaltningen och han har varit med i årets julgransprojekt. Holmström är nöjd med granen som nu står på Storgatan i väntan på pynt.

– Den var jättefin, säger han om granen som hämtades i Kallax.

Den är också väldigt hög. Förra årets gran var tolv meter – årets bjässe är hela arton meter. Något som ställde till det under transporten.  På grund av storleken kunde den inte köras under vissa broar men i slutändan gick det ändå bra.

– Vi fick ta lite omvägar när vi skulle köra den till stan, från Kallax till Rutvik och mot Porsön, säger Leif Holmström.

– Det var som inga problem, vi är ett bra team.

Storgatans gran har även en systergran som nu står på Örnäset. De två granarna växte upp bredvid varandra i Kallax.

Det kommer även stå granar i Museiparken, Stadsö centrum, Kyrkbytorget och Råneå. De ska alla vara på plats och tändas innan helgen – ett välkomnande ljus i vinterns mörker.

– När vi går hem på fredag tänder vi dem, så får de lysa hela julen, berättar Leif Holmström.

Karta: Storgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!