Hamnfestival med nolltolerans mot sexuellt ofredande

Foto: Petra Isaksson

Norrbottens län2016-07-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Festivalsommaren är i full blom och för många är detta en av årets höjdpunkter. Men, det finns en baksida. Fem våldtäkter har anmälts på Bråvallafestivalen i Norrköping och dessutom flera anmälningar om sexuellt våld. En av våldtäkterna ägde rum mitt i publikhavet under en konsert. "Putte i Parken" i Karlstad fick in över 30 anmälningar om sexuellt ofredande.

När vi läser om detta blir vi både förbannade och frustrerade och inser att det är ännu viktigare att trycka på värdegrunden för Luleå hamnfestival. Här gäller nolltolerans för alla former av våld och sexuellt ofredande. Snart är det dags för årets festival och det är klart att vi vill kunna säga till alla som snart ska besöka festivalen att de ska känna sig trygga.

Eller i klarspråk; att tjejer och kvinnor som besöker festivalen inte ska bli utsatta för någon form av sexuellt ofredande eller våld. Alla ska vara trygga på festivalområdet och det är inte okej att någon tafsar eller ofredar. Det är inte bara svinigt, det är brottsligt.

Inför årets festival har vi jobbat mer än någonsin med trygghetsarbetet. Vi har utökat antalet trygghetsvärdar och haft en dialog med polisen om hur vi kan jobba för att folk ska vara trygga inte minst framför våra scener, mitt i publikhavet bland flera tusen besökare. Samtliga som arbetar; ordningsvakter, säkerhetspersonal i diket, Röda Kors-personal, scenchef, poliser och trygghetsvärdar har fått till sig den handlingsplan som är gällande under hamnfestivalen.

Fokus i publikhavet kommer att läggas på ansiktsuttryck; att titta på om någon ser rädd ut, gråter eller om det bildas någon typ av mobb eller annat som inte är ett normalt beteende.

Vi kommer att dela ut en trygghetsguide under festivalen med information om vår trygghetspersonal på plats och hur du gör en anmälan mot till exempel sexuellt ofredande. Det är viktigt att dessa brott alltid anmäls, annars kommer vi aldrig att få någon förändring. Alla som jobbar på festivalen; krögare, mat- och knalleförsäljare samt tivolipersonal har informerats om vår värdegrund. All personal har också informerats om hur någon som blivit utsatt ska bemötas och hur de ska hjälpa dem att göra en polisanmälan. För oss är det som sagt nolltolerans som gäller.

Det här är inte ett problem som är specifikt just för festivaler, utan det handlar om hela det offentliga rummet, alla dagar året om. Det stora engagemanget som vi ser för dessa frågor just nu måste finnas även alla andra dagar då det inte är festival.

Vi har ett gemensamt ansvar för att festivaler likväl som andra offentliga platser ska vara lika trygga för mig som man som för dig som kvinna. Du som besöker en festival har också ett ansvar att visa civilkurage och agera förnuftigt om något händer. Framförallt har vi män ett ansvar att delta i debatten. Kvinnor har gjort det länge, hatten av för det stora engagemanget och arbetet som ni har gjort.

Nu är det dags att vi män också på riktigt kliver in. Att vi pratar om dessa frågor med varandra, med våra kollegor, söner och deras kompisar.

Leif Renholm,

projektledare Luleå hamnfestival

Örjan Esensjö,

försäljningsansvarig Luleå hamnfestival

Robin Lindquist,

ansvarig för aktiviteter Luleå hamnfestival

Mikael Sundvall,

avdelningschef stadsbyggnadsförvaltningen Luleå kommun