Det var för drygt två veckor sedan som han och hans två vänner Robert Lundberg och David Öhlund från Piteå åkte upp till Vuoggatjålme i Arjeplogsfjällen. Alla tre älskar fjällvärlden och har därför var sin husvagn uppställd på platsen. Den här gången var dock planen att vandra omkring, sova i tält och njuta av fisket i fjällsjöarna under andra hälften av den veckolånga resan.

– I början av veckan regnade det. Men när vi väl kom upp på fjället klarnade det upp och blev riktigt jäkla härligt, berättar Jens Persson lyriskt.

Fisket hade fram till sista dagen resulterat i några spridda, mindre rödingar. Men plötsligt smällde det till.

Artikelbild

| VACKER TVÄRRANDING. Nöjda Tom Boström i Boden lyckades dra upp den här 47 centimeter långa och 1, 346 kilo tunga abborren i en sjö i Harads.

– Vi satt vid tältet och hade precis kokat kaffe när det började vaka i sjön bredvid. Först var vaken en bit ut, men sedan såg vi hur de kom allt närmare tills de bara var tio meter från tältet, säger Jens Persson.

Blixtsnabbt byttes kaffekåsorna ut mot flugspöna, och strax därpå hade trion smugit ner mot strandkanten. Därefter hände det som en fiskare bara drömmer om:

– Jag fick till ett långt förstakast och så högg det. Jag såg redan när fisken tog flugan, en svart, liten klinkhammer. Sedan kändes det fort att den var tung, berättar Jens Persson med inlevelse.

Minuterna som följde blev antagligen de mest rafflade i hela hans fiskeliv. Hittills.

Artikelbild

| FISKELYCKA. Maja Dyrvold, 7 år, från Boden trodde knappt sina ögon när hon fick den här 1,195 kilo tunga abborren i Mockträsk.

– När fisken kom närmare land gjorde den flera rusningar. Samtidigt hade jag bara en tunn tafs eftersom jag inte hade förväntat mig att få på en sådan gigant.

Bredvid försökte fiskekompisarna heja på utan att skrämma bort sjöns övriga invånare. De kunde så småningom hjälpa till med att håva in den enorma praktfisken – som visade sig väga hela 3,540 kilo.

Artikelbild

| INTE BARA FISKE. Fjällresan bjöd även på många sköna vandringsmil.

– Som tur var hade vi tagit med en riktigt fin digitalvåg, säger Jens Persson, till vardags svetsare.

Fiskesagan slutar emellertid inte där

Artikelbild

| Baddare. En 6,7 kilo tung och 80 centimeter lång storöring har rapporterats in av Karl-Erik Nilsson i Gammelstad. Den är fiskad i Luleälven i Boden.

– Nej, vi fortsatte att få grymt mycket fisk, bara rödingar och många riktigt fina. Så vi fiskade hela dagen och hela natten.

Vad gjorde ni med fisken?
Artikelbild

| TOPP I ABBORRLIGAN är Roger Spets från Luleå som med en räka till agn metade upp den här 1,6 kilo tunga och 43 centimeter långa superabborren från Luleälven, ovanför Bodens kraftstation.

– Några blev matfiskar. Resten släppte vi tillbaka. Man kan ju inte bära med sig allt. Och så vill man ju inte ta död på all fisk.

Färdigfiskat nu när drömfirren är fångad?

Artikelbild

| FISKELYCKA. Maja Dyrvold, 7 år, från Boden trodde knappt sina ögon när hon fick den här 1,195 kilo tunga abborren i Mockträsk.

Nej, nej, försäkrar den storfiskande Pitebon skrattande:

– Nu när man vet hur stora fiskar det finns blir man ju bara mer sugen. Så det blir nog en ny resa snart.

Artikelbild

| HARRFROSSA. Många granna harrar har inrapporterats till fiske-DM på sistone. Robert Johansson i Gällivare står för flera av dem. Han ska bland annat ha fått en på 2,250 kilo. Den på bilden väger 1,9 kilo och har fångats i Kaitumälven.

Fler inrapporterade fiskar under Fiske-DMs senaste etapp kan ses på bilderna här intill och på NSDs webb.