Då kom nämligen hugget, som han aldrig ens vågat drömma om.

– Helt otroligt. Jag slog mitt personrekord med mer än två kilo, och efteråt har jag träffat flera som fiskat i 40-50 år och som säger att det där kommer du aldrig mera i närheten av, säger en glatt leende Jens Persson när vi besöker honom hemma i villan på Degeränget.

Efter en halvtimmes drillande, och med kompisarna ivrigt hoppande av spänning på strandkanten låg den vackra rödingen och sprattlade i håven.

Artikelbild

| Välfylld flugask. En liten svart Klinkhammer i den asken lockade storrödingen till hugg när Jens Persson, Piteå, fjällvandrade i Arjeplogsfjällen.

En rasande grann firre på 3450 gram, som nu ger honom ledningen i rödingklassen i Fiske-DM.

Sannolikt också en svårslagen bedrift, eftersom rödingar i den storleken är väldigt ovanliga i vatten som inte rymmer inplanterad fisk.

Men vi tar historien från början.

Jens Persson har sin husvagn stående i Vuoggatjålme, inte minst för vinterns nöjen med skoter och pimpelfiske. Nu handlade det alltså framförallt om fjällvandring, men givetvis fanns också flugspöna på ryggsäcken.

– När vi gick i väg regnade det, men efter en stund sprack det upp och vi fick kanonväder med strålande sol alla dagar, berättar Jens.

Fjällturen fick också en drömstart efter att killarna satt upp tältet och lagat middag vid en liten sjö. Då såg de plötsligt hur det kom insekter och fisk började vaka en bit ut.

– Det såg lockande ut, och det måste vi bara testa. Sagt och gjort. Jag hade på en liten svart på klinkhammerslända på mitt flugspö och kastade.. Och pang..på första kastet small det ….

Hur kändes hugget..?

– Lugnt från början, men när den började streta emot kände jag att det var något stort. Efter en stund var också rödingen uppe och visade sin stjärtfena och då såg vi vad det handlade om…

Var du aldrig rädd att storrödingen skulle släppa..?

– Nää, även om flugan var liten, så var det min riktigt tunna tafs som oroade mest. Jag har ju normalt linor för fiskar på kilot, som är de största jag fått tidigare på fjället. Men jag tog det försiktigt och till slut kom rödingen in i håven.

Känslan..?

– Magisk, och jag lovar att vi sov inte mycket den natten. Inte minst för att vi alla fick flera fiskar på runt kilot efter att jag fått upp min storröding.

Fisket är en stor hobby för Jens Persson, och han har fiskat mycket efter lax i Åby och Byskeälven, men ännu inte fått någon lax.

– Jag skulle vilja fiska mera men tiden räcker inte riktigt till, säger Jens som när han inte fiskar jobbar som svetsare i både Norge och Sverige. I huset hemma på Degeränget finns också sambon Jessica och en glad liten hund.