– Den var så himla bred. Det var helt sjukt, säger den 17-åriga storfiskaren Saga Keisu från Kiruna om jättelaxen på nästan 20 kilo.

Det var under en stugvistelse med familjen som hon fick på den sagolika monsterfisken i Byskeälven.

– Det var sent på kvällen. Jag hade fiskat någon timme och hoppades mest på någon liten öring. Men plötsligt small det bara till, berättar Saga Keisu om det oförglömliga äventyret.

Artikelbild

| NÖJD STORFISKARE– trots att drömhugget kom på ”fel” plats. 17-åriga Saga Keisu.

Kirunatjejen som trots sin unga ålder har fiskat en hel del – men aldrig tidigare fått någon lax – kände direkt att det inte var någon liten firre som hade nappat på det silvriga skeddraget.

– Den största fisk jag har fått tidigare är en kattfisk på tolv kilo. Men den här var ändå någonting annat. Jag började veva in, men sedan orkade jag helt enkelt inte utan fick be min pojkvän ta över.

Dramatiken var dock inte över. För att landa jättelaxen – som senare visade sig vara hela 122 centimeter lång och 18, 2 kilo tung – hoppade nämligen Sagas pappa i plurret. Med kläder och allt. På stranden hejade Sagas mamma på:

Saga Keisu skrattar:

Artikelbild

| DRAMATIK. Pappa Jan-Erik Keisu fick både hoppa i plurret och hjälpa till med att hålla upp Saga Keisus drygt 18, 4 kilo tunga jättelax. Sagas pojkvän Linus Johansson var också behjälplig.

– Pappa blev helt dyngsur. Men håven vi hade med var alldeles för liten.

Efteråt var glädjen stor. Enda smolket i lyckobägaren var att Saga Keisu inte får delta med sin jättefisk i fiske-DM eftersom den fångades i Västerbotten. Något familjen först missade i yran.

– Det var lite surt. Men huvudsaken är ju ändå att jag fick fisken, säger Saga Keisu nu.

Vad gjorde ni med laxen?

– Pappa håller på att grava den. När det gäller fiskar överlag släpper vi tillbaka de vi inte äter.