Brismo rodde drag i en sjö nära sin stuga i Vitvattnet, tillsammans med kompisen Nicklass Luttu, och hade förstås drömmar om stor fisk, främst gäddor, men även abborrar…

– Jag hade ju tittat på videon med killen som fick monsterabborren på 61 cm och vet att det finns rejäla bitar, men att det skulle finnas så stora i min sjö var högst oväntat. Jag googlade och det verkar som om min abborre bara är sju centimeter från det ännu officella svenska rekordet, säger Anders Brismo glatt.

Det var vid 16-tiden på eftermiddagen mitt ute på sjön som jättehugget kom.

Artikelbild

| Ledaren. Anders Brismo går upp i ledningen abborreklassen i Fiske-DM efter att ha dragit upp en jätteabborre på 2,4 kilo.

– Jag hade hakat på ett gammalt drag med en dominerande orange färg. Satt i båten i egna tankar och filosoferade, kastade ut och lät draget sjunka, när det plötslig högg till… Först lite försiktigt, sedan vek sig spöet kraftigt och då blev jag orolig… Spöet är ju inte alls anpassat för väldigt stor fisk. Och när fisken började dra förstod att jag hade en fin fisk på. Tänkte att nu får jag en stor gädda ändå, men det visade sig vara en jätteabborre.

Problematiskt att få in den i båten..?

– Nja, det gick ganska bra, jag tog det lite lugnt i invevningen och fick till slut abborren så nära båten att vi kunde lyfta in den med bara händerna… Och då lovar jag att det blev fart på mina två hundar, Norrbottens-spetsar som var med i båten. De hoppade, studsade och skällde i upphetsning över storabborren som sprattlade inne i båten, säger Brismo skrattande.

Den vägdes till 2420 gram och längden var 47 centimeter.

Artikelbild

| Skostorlek 45. Den här abborren på drygt 2,4 kilo som Anders Brismo dragit upp slår det mesta. Här ser ni jämförelsen med storfiskarens stövlar i storlek 45..!

Känslorna efteråt..?

– Det känns helt otroligt att få en fisk av den här storleken. Jag har fått fina abborrar förr, men aldrig i närheten.

Artikelbild

För Anders Brismo är fisket ett stort intresse, men inte det allra största.

Det är istället skogsfågeljakt, och en framgångsrik avel av Norrbottens-spetsar, där han fått fram duktiga hundar som blivit champion på jaktprov.

– Min äldsta tik Bessan har vunnit mycket priser, och varit med i Skallkung-tävlingen, berättar Anders stolt.

Men även jakt i andra former tillhör Anders Brismos intressen, och snart är det dags för höstens fröjder.

– Känns alltid lika spännande, konstaterar Anders som också är VD för två norrbottniska företag, Kablia AB i Övertorneå och Plastia i Boden.

Han bor numera på Klingsby Gård i Brottby, men har både skogsskiften och fritidshus i Kalix och vistas där veckovis varje månad.

Anders Brismo går nu upp i topp i den häftiga abborreklassen i Fiske-DM, där också Tommy Enback, fått en bjässe på 2,260 kg i en sjö i Nilivaara.

0920 – 26 29 75