Hemmavid: Med passion för hundar och pelargoner

Kalix. Hon har skapat en prunkande trädgård av ett jättepotatisland. Hon har förvandlat ett bortglömt hus utan varmvatten till ett mysigt hem i mormorsstil. Ann-Marie Larsson är dessutom passionerat förälskad i schnauzrar, rosor och pelargoner.
När vi frågat oss fram till den lilla vägstumpen som nästan alla missar hittar vi till slut det gulligaste hus vi sett på länge. Inbäddad av lummiga häckar, omgiven av kaskader av blommor ligger det röda huset med Carl Larssongula dörrar, brutet tak och glasveranda.

 

- Det var knappt så jag hittade hit själv, trots att jag är kalixbo, skrattar Ann-Marie och berättar om sitt första besök i huset som utannonserades i tidningen för många år sen:

 

- Det såg ju inte alls ut så här, tomten låg helt öppen mot vägen och bestod mest av ett potatisland. Huset hade ingen glasveranda, övervåningen var bara en kallvinda, köksinredningen hade låga arbetsbänkar och ur kranen rann bara kallvatten.

 

Även om det inte låter som drömkåken så var det just den potentialen Ann-Marie såg i huset. Hon köpte huset och medan hon stod med barn och säng och praktiskt taget stampade ute på gården byggde hennes dåvarande man och pappa två sovrum på övervåningen. Sen flyttade familjen in och en total husmakeover tog vid.

 

- I början fick vi springa och hämta varmvatten från toa, men sen renoverade vi köket och drog in varmvatten. Vi byggde en glasveranda, målade huset, bytte yttertak, renoverade badrummet ... Listan kan göras rätt lång.

 

Även på tomten pågick från första början ett omfattande förvandlingsprojekt, för det var inte ett potatisland Ann-Marie drömt om när hon planerat för villaboende. Potatislandet grävdes igen och paret sådde gräsmatta, för att rama in tomten satte Ann-Marie häggplantor som hon grävt upp längs älvstranden. Hägghäcken är nu flera meter hög och skapar en tät och vacker inramning åt Ann-Maries prunkande trädgård. Vid en av trädgårdens alla sittgrupper står ett högrest lärkträd som från början bara var ett litet skott hon fått till skänks. Det är också Ann-Maries bästa tips för den som inte har en jättestor budget men vill anlägga en trädgård:

 

- Dela plantor med kompisar! Man måste inte köpa alla växter. Sök efter små träd i skogen! Fynda fina stenar i skogen eller längs strandkanten!

 

Det sista är precis vad Ann-Marie själv gjorde när hon för några år sen anlade den porlande trädgårdsdammen som är ett av trädgårdens många fina blickfång. Ann-Marie har själv grävt ur dammgropen och byggt upp dammen och detta har blivit hennes favoritplats på gården, hon berättar att hon älskar att ligga i hammocken, blunda och bara slappna av till det stilla ljudet av vatten. Även småfåglarna trivs i Ann-Maries vattenblänk och tar sig då och då ett bad till hennes förtjusning. I trädgården finns plats för många olika sittgrupper i olika "rum", dessutom finns förstås gott om rum för Ann-Maries alla hundar. Hon föder upp dvärgschanuzrar och har i sin mysiga trädgård infogat en generös inhägnad åt de små älsklingarna.

 

Rosor och pelargoner, särskilt Mårbackapelargonen, är Ann-Maries trädgårdsfavoriter. Hon drar upp egna plantor och övervintrar mängder av den rosablommande skönheten varje vinter. Även rosorna, som uppgår till ett 30-tal, övervintras i glasverandan eller källaren och förnyas med några sorter varje sommar. Tack vare de många olika buskarna finns det alltid någon sort som står i blom.

 

Den gammaldags romanstiska stilen går igen också inomhus. Ann-Marie beskriver sig själv som en sakletare, skrotsamlare och loppisräv. Hon älskar gamla saker och har fyllt sitt hem med grejer hon fyndat eller ärvt av släkten. En del av möblerna har hängt med kåken som hon tog över efter ett gammal par som själva en gång byggt huset. I granngården bodde en släkting som mer än gärna lät Ann-Marie ta hand om gamla möbler och grejer när hon rensade i sitt hem. Glasverandans ockragula pardörrar, som Ann-Maries syster tagit rätt på åt henne, har tidigare suttit i ett bönhus. Sakletare var ordet.

 

När hus och trädgård börjat bli så färdiga de rimligtvis kan bli har Ann-Marie tagit sig an ett nytt projekt, hon ska bygga växthus! Gamla, fina fönster står redan redo i garaget och lagom till årets glöggfest ska det glasade huset stå klart.

 

 
 
  • Mest läst på Kuriren.nu
  • Senaste nytt
  • TT
Skicka in ditt klipp!