Kjell Englund ny chef på Norrlandsoperan

Kjell Englund, tidigare musik- och operachef på Norrbottensmusiken, blir ny VD och konstnärlig ledare för Norrlandsoperan i Umeå.

Han efterträder Magnus Aspegren som nyligen utsågs till rektor för Operahögskolan i Stockholm.

 

 

- Jag är mycket glad över att få förtroendet att leda Norrlandsoperans alla verksamheter, det här är verkligen ett jobb jag vill ha, säger Kjell Englund, som i höstas lämnade jobbet på Norrbottensmusiken där han arbetat i 20 år.

 

- Mitt stora intresse ligger i att arbeta med utveckling. Efter att ha varit med om att starta Norrbottens Kammarorkester, Piteå kammaropera och sedan Norrbotten Neo kände jag att verksamheten hade gått in i en ny fas som vid sidan av ett långsiktigt utvecklingsarbete också kommer att handla en hel del om förvaltning och då kändes tiden mogen för mig att kliva av och gå vidare till något annat.

 

Dras till nyskapandet
Norrlandsoperan ser han som en spelplats för nya uttryck och utveckling av scenkonst.

 

- Mitt intresse för nyskapande torde vara väl dokumenterat vid det här laget och det intresset är starkt på Norrlandsoperan, som inte bara består av operaverksamheten utan också av en symfoniorkester, en dansverksamhet och länsmusik. Viktigast för mig är att skapa verk som berör både hjärta och hjärna, säger Kjell Englund på telefon efter en mycket välbesökt presskonferens i Umeå.

 

Nu blir han inte bara VD utan också konstnärlig ledare för en organisation med omkring 100 anställda och en omsättning på drygt 90 miljoner kronor. Kostymen blir med andra ord lite större än den han hittills iklätt sig.

 

- Klart jag kan känna mig lite skraj. Nej, förresten. Inte skraj. Men lite pirrigt känns det allt, men på ett positivt sätt.

 

Samarbeten
Efter att formellt ha fått jobbet för två dagar sedan tycker han det är lite för tidigt att uttala sig om hur han kommer att gripa sig an uppgiften, men han har naturligtvis många tankar. Några handlar om samarbeten.

 

- Det tror jag är något vi alla inom kultursektorn måste börja titta på, inte minst vi som sysslar med operaproduktioner, som är dyra. Det gäller ju att få så mycket opera som möjligt för pengarna och där vill jag starta samarbeten med andra institutioner, både i Sverige och utomlands.

 

Dessutom kan han mycket väl tänka sig att samarbeta över den norra länsgränsen.

 

Tittar norrut
- Självklart ska vi göra det i någon form, särskilt som jag kan verksamheten i Norrbotten både utan och innan. Blir vi dessutom en storregion måste vi ju slå våra påsar ihop på något sätt, vare sig vi vill det eller inte. Men det viktigaste när det gäller samarbeten är ju att man ska veta varför man gör det och att det ska ge alla som deltar något väsentligt. Det får inte bli som när hönan föreslog grisen ett samarbete genom att säga att om jag står för äggen står du för bacon - det blir ju inte så bra.

 

I augusti tar han över chefsstolen på Norrlandsoperan och flyttar därmed från Piteå till Umeå.

 

 
 
  • Mest läst på Kuriren.nu
  • Senaste nytt
  • TT
Skicka in ditt klipp!

Kultur

Recensioner