Här finns älven med dess vatten, solen, himlen, jorden och molnen. Alla element i ett scenbygge och ett antal begåvade dansare och musiker. Okej, även myggen, även om mina minnen tillhör den frostnupna vintern. Spontana skidutflykter, med eller utan matsäck, över en isbelagd älv otaliga eftermiddagar efter skolan. Inget märkvärdigt. Bara vardag. Ett landmärke. En plats. So what? Karlsviks ”Tyskmagasin” var byggnader bland andra – del av min barndoms horisont.
Dess mörka historia fick ljus långt senare efter min barndoms skidutflykter. Den svenska neutralitetens vinningar och konsekvenser fick ett ansikte. Just här, i Karlsvik, medan människor gasades ihjäl i koncentrationsläger, tilläts tyskar hyra magasin för förrådsförvaring av livsmedel under andra världskriget. Nazityskland i krig, mot inte bara våra grannländer, utan världens alla människor, som inte var arier.
Insikten ett knytnävsslag i ansiktet och kanske därför känns dansföreställningen ”Tyskmagasinen” extra angelägen. Den talar till oss som nation, men främst som människor.
Skulle vi marschera på nytt? Skulle vi böja rygg idag? Eller, skulle vi höja rösten, göra motstånd, som man historiskt gjorde i Norge? Frågor väcks under denna drygt timslånga föreställning, där dåtid ger ett mullrande eko till nutid. En delvis berättande dansföreställning med himlen som tak och naturen dess spelplats. Ja, ytterst platsspecifik vid Luleälven där måsar och platsen i sig skapar en magisk inramning. Koreografen Per Sundberg, tillsammans men sin ensemble, har skapat en kraftfull, mycket allmänmänsklig berättelse, om krigets fasor men kanske framförallt dess rädslor. Skulle du/ jag/ din granne göra motstånd mot det vi fann orätt när dina nära hotas, kanske till livet?
Komplexiteten; överlevnad, principer, moral, lojalitet, etik och i slutändan kärlek till sin nästa ställs på sin spets. Det bjuds en virvelvind av känsloyttringar. Alla långt ifrån vackra. Bara nödvändiga. Och visst, då accepterar man som publik att alla dansare inte är professionella och att föreställningen stundom är övertydlig.
Sammantaget är dansföreställningen ”Tyskmagasinen” lika angelägen som ärligt naken med en fond av det vackraste, vackra – Luleå i solnedgång och dess förgänglighet. Dessutom ett inkluderande av både historisk information från Norden och livemusik som kompletterar perfekt. Musikbandet Immunförsvaret har varit en inspiration för hela dansprojektet och det kan verkligen noteras. Låten "Alla mot alla" är unikt kraftfull på egna ben, med dess koreografiska tolkning närmast oförglömlig.
Ärligt. En dans- och musikföreställning att vallfärda till.