En glimt av det mångfacetterade 2020

På en klippvägg utanför Jokkmokk finns en förhistorisk hällmålning. Den då, för 4 000 år sedan verksamma konstnären, målade fem djurkroppar i röd ockra på den grå väggen under ett klipputhäng.

Curatorerna Eva Stina Sandling och Eva Hagström är mycket nöjda med utställningen "Tio Tolkar Tiden", inte minst hur temat för utställningen tagit sig så många uttryck.

Curatorerna Eva Stina Sandling och Eva Hagström är mycket nöjda med utställningen "Tio Tolkar Tiden", inte minst hur temat för utställningen tagit sig så många uttryck.

Foto: Fotomontage

Kultur2020-11-13 06:00

Målningen är placerad nära vattenytan och har under årens lopp utsatts för slitage av väder och vind. Figurerna har tolkats som två älgar, två renar och en björn. Frågan är om konstnären gestaltat den då innevarande tiden, den så kallade samtiden i sitt verk. 

Ordet tolka betyder utöver gestalta, även tyda, översätta och ut­trycka. Ordet har en förmåga att dra iväg på skidor vintertid i rep bakom skoter. Fort går det, som ju tiden också gör. 

Konsten har en förmåga att ibland slå krokben och få det hektiska att plötsligt stanna upp. I likhet med poesin kan konsten hitta det subtila, det oväntade som drar samman och väcker nyfikenhet. Det som ställer frågor och letar svar. 

Konstnärerna Victoria Andersson, Sture Berglund, Mikael Dysholm, Kerstin Hedström, Linn Lindström, Lena Stenberg, Anders Sunna, Bertil Sundstedt, Pia Schmaltz och Mats Wikström – låter oss få en glimt av det mångfacetterade 2020. 

Konstnärernas uttryck, teknik och hemhörighet skiljer sig åt, stad och landsbygd, ålder och kön, men utgångspunkten är den samma. Det personligt upplevda nuet. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!