Sticket: Rättvisan dröjer i Luleå

 
Förslaget från i höstas att flytta länsrätten i Luleå till Umeå mötte våldsamt - eller i alla fall kraftigt - motstånd. Geografin var huvudpunkten i kritiken. Avstånden för folk som måste ta sig till förhandling skulle bli så stora att rättssäkerheten försämrades.

 

Men avstånd är inte allt. Nära till rätten hjälper inte när ett avgörande i själva rättssaken ligger långt bort i fjärran.

 

Europadomstolens tumregel är att handläggningen av ett ärende får ta högst ett år per domstolsinstans. Även om snittiden per ärende sjönk med en månad förra året misslyckades svenska domstolar i över 23.000 fall att leva upp till den regeln, visar en granskning som stiftelsen Centrum för rättvisa har gjort.

 

Regeringen har också satt upp egna mål för handläggningstiderna. I länsrätternas fall ska de flesta av målen avgöras inom sex månader. Förra året klarade bara fem av 23 länsrätter det.

 

Och statistiken stärker inte Luleås position inför en eventuell sammanslagning. Norrbottens länsrätt har de värsta väntetiderna i landet.
 
 
  • Mest läst på Kuriren.nu
  • Senaste nytt
  • TT
Skicka in ditt klipp – tävla om fina priser!