"Det är inget jobb som man enkelt tar, det är inget jobb som man enkelt har och det är inget enkelt jobb som man lämnar", sa Sten Tolgfors under gårdagens presskonferens i Rosenbad.

Jag tror inte att Tolgfors ljög när han påstod att han under en längre tid planerat att lämna uppdraget som försvarsminister. Men det är klart att det var uppgifterna om att FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) skulle hjälpa saudierna att bygga en vapenfabrik som blev hans fall.

Ända sedan Sveriges Radio för tre veckor sedan avslöjade att FOI är inblandat i etablerandet av en saudisk vapenfabrik har Sten Tolgfors lämnat motstridiga besked. Först kände han absolut inte till någonting, sedan gjorde han helt plötsligt det med tillägget att allt i själva verket var någon annans fel.

Försvarsministerns avgång förändrar i det fallet absolut ingenting. Tolgfors är knappast ensamt ansvarig och det finns exakt lika många frågetecken om den svenska vapenexporten till Saudiarabien som innan.

Vem kände egentligen till vad?

Vi vet att den socialdemokratiska regeringen 2005 ingick i ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien. Och att 2010 förlängde alliansregeringen avtalet för ytterligare fem år. Ska det vara så svårt att tala om vad som gäller?

Beskedet i går må ha kommit oväntat. Men det har i själva verket spekulerats i Tolgfors avgång under en längre tid. I oktober petades försvarsministern ur Moderaternas partistyrelse och personligen trodde jag att var en av ministrarna som skulle bytas ut i samma veva som Reinfeldt plockade in Annie Lööf och Lena Ek i regeringen.

Det är inte svårt att känna viss sympati för honom. Försvarsministern som själv gjorde vapenfri tjänst fick snabbt öknamnet "tomhylsan" och har hela tiden arbetat i motvind.

Sten Tolgfors har under sina fem år som försvarsminister framför allt arbetat hårt för att få försvarets ekonomi i balans. Och han har, till skillnad från sina företrädare, haft modet att vara obekväm. Av lättförklarliga skäl har han varit mer populär hos Anders Borg än hos Försvarsmakten.

Men försvarsministerns beslutsamhet verkar successivt också ha gett honom respekt, även inom försvarskretsar. I går beklagade till och med Officersförbundet hans plötsliga avgång: "Sten Tolgfors var ett wild card när han tillträdde. Officersförbundet har inte varit överens med honom och regeringen i alla sakfrågor, men Tolgfors förtjänar respekt för det sätt varmed han tagit till sig till uppdraget när det gäller Försvarsmakten. Han har också alltid varit noggrann med att lyfta fram soldaternas och officerarnas insatser, sa Lars Fresker, Officersförbundets ordförande.

Tolgfors har onekligen trampat på ett par minor under sina år som försvarsminister. Saudiarabien blev en mina för mycket.