Bara uppåt i Pajala

LULEÅ, KURIREN. Ballonger steg mot skyn och drog mot Finland. Möjligen ett tecken, för den i går återinvigda flygplatsen heter numera Pajala Ylläs Airport.

 

- Vi har infrastrukturen, nu har näringen nyckeln, konstaterade kommunalrådet Bengt Niska.
På finsk sida har inte satsningen i Pajala setts med blida ögon i alla läger. Fast Ylläs, skidort på den finska sidan, kommer nu in i bilden som symbol för vad Pajala och parter på andra sidan gränsen hoppas få ut av den utbyggda flygplatsen.

 

Vinterfarare
Tänkbart är att flygplatsen kommer till användning för vinterturismen. Dessutom finns konferensbesökare och andra kategorier besökare i sikte.

 

-Vi har kontakt med 50 researrangörer och av dem kanske tio är väldigt intressanta. Säg att en av dem bestämmer sig, då blir det kaos på flygplatsen i december nästa år. Det kan bli 50-100 flygningar enbart den månaden, sade flygplatschefen Jukka Niskala till Kuriren.

 

Internationell flygplats
Flygplatsen som över åren använts för mindre plan till och från Luleå har nu internationella mått. Banan är förlängd från 1.420 till 2.300 meter. Den är också breddad och mäter 45 meter. Teknisk utrustning ingår i totalinvesteringen på 45 miljoner kronor, en saminvestering från flera parter.

 

- Vi kan nu ta emot i princip vilka plan som helst, sade Jukka Niskala.

 

Det finns dock inga kontrakt ännu. I arbetet för att utveckla regionen och flygplatsen ingår ett projekt med bland annat marknadsföring.

 

Vid invigningen i går fanns Ams-chefen Bo Bylund på plats, liksom landshövdingen Per-Ola Eriksson, hans kollega i Finska Lappland, Hannele Pokka, samt andra inbjudna gäster.

 

Tornedalsteatern underhöll de 300-400 gästerna, och det var ju torsdag så Hemvärnets ärtsoppa var invigningsmåltid.

 

På kartan
Pajalas kommunalråd Bengt Niska uttryckte stora förhoppningar.

 

-Även Pajala är nu en destination inom besöksnäringen. Vad vore ishotellet i Jukkasjärvi, tomteland i Rovaniemi eller Mallorca utan infrastruktur med flyg? Inte mycket. Kanske vore de inga besöksmål över huvud taget. Politiken ska stå för infrastruktur. Nu har näringen nyckeln, jag är ingen entreprenör, sade han till Kuriren.

 

 
  • Mest läst på Kuriren.nu
  • Senaste nytt
  • TT

Lokala nyheter