Nu satsar Coop Norrbotten på digitalt engagemang, genom en ny digital plattform.

– Man går in och nominerar på webben, sedan får alla medlemmar möjlighet att rösta digitalt antingen hemifrån eller i våra butiker. Jag tror vi att kommer närmare våra kunder och medlemmar på det här sättet, man kan göra sitt val när man handlar eller besöker butiken i annat ärende, säger Peter Fjällborg, vd Coop Norrbotten.

Tidigare behövde medlemmarna komma till distriktsstämmor för att få chans att påverka.

– Historiskt har vi haft stämmor där vi gått igenom ekonomin och där man har gjort sina val. Senaste åren har vi haft en stämma i varje kommun. Det där är något som inte har fungerat på länge, vi blir färre och färre som kommer. Det är tidens tand på något sätt, säger Peter Fjällborg.

Medlemmarna kandiderar till att bli ägarombud via webben, sedan sker även själva valet digitalt. De som väljs ut till att bli ambassadörer får möjlighet till inflytande över sin lokala matbutik.

– Är man som medlem intresserad av hållbarhetsfrågor och hälsa och har idéer om hur vi kan utvecklas, så vill jag verkligen uppmana att man kandiderar till att bli ägarombud, säger Peter Fjällborg.

Vad hoppas ni på med den nya digitala plattformen?

– Vi hoppas på att bredda inflytandet, så att vi får våra medlemmar att påverka och engagera sig i sin butik.