För en tid sedan gick Kallax bygg i konkurs och så sent som den här veckan har Bergenudds bygg, som är verksamt i både Luleå och Boden, gått samma öde till mötes.

I Bergenudds byggs fall ska konkursen bero på att ett enskilt projekt i Luleå mynnade ut i en stor ekonomisk smäll för bolaget.

När Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm besökte Luleå och Boden kommenterade han konkursen.

Artikelbild

| På turné. Johan Lindholm besökte Luleå och Boden och pratade bland annat om kollektivavtal.

– Det är naturligtvis tråkigt. Det krävs att företag är seriösa och får betalt som de ska. En garant för det är att ha ett kollektivavtal med oss eller Sveriges byggindustrier, säger Johan Lindholm.

Erbjuder branschen de verktyg som krävs för att lyckas?

– Alla verktyg finns. Vill man som seriös företagare växa finns alla chanser att göra det.

Omkring 40 anställda drabbas av Bergenudds konkurs.

– Det är en tragik, men det borde gå att få jobb i ett annat företag, säger Johan Lindholm.

Under sitt besök i Norrbotten träffade Lindholm byggnadsarbetare och pratade bland annat om hur viktigt det var att riksdagen tidigare i år rev upp lex Laval.

Nu kan Byggnads vidta stridsåtgärder mot utländska företag som inte har skrivit under antingen ett svenskt kollektivavtal eller ett utstationeringsavtal som garanterar minst 166,50 kronor i timmen och goda villkor.

Därmed kan utländsk arbetskraft inte diskrimineras. Johan Lindblom understryker vikten av att aktörer från andra länder verkar i Sverige med tanke på de 700 000 nya bostäder som enligt Boverket behövs fram till 2025.

– Det kommer krävas arbetskraft så det bara sprutar om det.