Charlotte Kalla är född i Tärendö, Marcus Hellner har bott i Gällivare i mer än halva sitt liv och Ida Ingemarsdotter har rötterna i Tornedalen. Samtliga är högaktuella inför Gällivarepremiären 17–19 november, men har även skaffat sig en slant vid sidan av elitidrotten.

Och där sticker varumärket Charlotte Kalla ut ur mängden.

– Jag är mer involverad nu i eget företag i och med min egen satsning. Det är mer kostnader för det och då behöver jag ha större koll själv, säger Charlotte Kalla.

Artikelbild

| Skidstjärnan. Marcus Hellner kommer från Lerdala i Skövde kommun, men flyttade upp till Gällivare för skidgymnasiet i 15-års åldern och har nu skaffat familj på orten. Han fyller 32 den 25 november.

Varför valde du att köra ett eget träningsupplägg, har det både med sponsorer och skidkarriären att göra?

– Jag valde ett eget upplägga för att jag vill jobba närmare min tränare Magnus (Ingesson). Vi försökte hitta en lösning under många år och att sluta kompromissa för att få ihop det. Jag ville kunna utvärdera det som varit och sedan planera framåt vid våra läger, säger Kalla.

Charlotte Kalla, som fyllde 30 år i juli, har skapat sig en bra framtid den dagen hon lägger skidorna på hyllan.

För tillfället jobbar hon med 13 sponsorer.

Artikelbild

| 2016. På total-SM i Piteå i januari slog Ebba Andersson (t.h) till i 10 kilometers klassiskt och hamnade på pallen tillsammans med trean Ida Ingemarsdotter och ettan Charlotte Kalla.

– Hon är väldigt påpassad vad gäller sponsring, men både hon och vi har tagit fram en strategi på vad som passar henne. Den utgår från vem hon är och står för. Det gör också att vi tackar nej till en hel del samarbeten, säger Olle Håkansson, ansvarig för PR och sponsring kring Charlotte Kalla.

– Charlotte är fantastisk på det sättet att hon inte vill maximera intäkten på vilken bekostnad som helst. Så klart vill hon skapa sig en bra framtid, men på sitt sätt. Hon vill jobba med det som känns bra i magen och saker hon kan stå för.

Den 21 november kommer Charlotte Kallas bok ut – som hon själv skrivit. Och det är inte en ren självbiografi som de flesta idrottsstjärnor väljer att uttrycka sig.

– Charlotte har skrivit helt själv. Det är väldigt få idrottare som skriver sina egna böcker. Den handlar mestadels om träning, både skidträning och allmän träning och väldigt mycket om henne själv och hur hon är som person. En härlig mix, säger Olle Håkansson.