Det första valet skulle vara att sätta in pengarna på ett sparkonto. Nummer två på listan kommer renovering hemma eller i sommarstugan.

SBAB ställde frågan nyligen till sin kundpanel för att ta reda på hur svenska bolåntagare hanterar en oväntad inkomst. De allra flesta vet att man bör gardera sig med en ekonomisk buffert.

Därför var det inte helt oväntat att förstahandsvalet var att sätta in pengarna på ett sparkonto. Andrahandsvalet var att renovera något hemma eller i sommarstugan. Att spendera pengarna på prylar eller resor kom först på femte plats i prioriteringslistan.

– Det verkar inte vara något fel på människors sparvilja, det är bara att hoppas att pengarna står på ett räntebärande konto. Av svaren att döma är det förnuftet som styr, de oväntade pengarna går förutom till sparande till renovering och amortering. Att konsumera pengarna inklusive att resa hamnar långt ned, det trodde jag skulle komma högre upp faktiskt. Minst sannolikt är det att de oväntade pengarna går till välgörenhet, säger Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB.